Skocz do zawartości

Pytanie do Joela Embiida

Tecu

Co wybierzesz jako Joel?   

10 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co wybierzesz jako Joel?

• Opt out i extension 114 279 769/3 z PO
    • Opt in
    • Opt out i FA
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Philadelphia 76ers

Office of the General Manager

Philadelphia, PA 31 maja 2026 Joel Embiid

c/o Philadelphia 76ers

Drogi Joelu,

piszę do Ciebie z głębokim poczuciem wdzięczności i szacunku, które budowaliśmy wspólnie przez wiele lat. Od dnia, w którym zostałeś wybrany z trzecim pickiem w Drafcie 2014, stałeś się nie tylko twarzą tej organizacji, ale jej sercem i duszą. Razem przechodziliśmy przez wszystko – przez euforię play-offów, spektakularne występy, ale też przez kontuzje, rozczarowania i te trudniejsze momenty, które naprawdę testują charakter człowieka i siłę naszej relacji. Nikt nie walczył o barwy Sixers z większą pasją i determinacją niż Ty. Twoja lojalność wobec miasta, kibiców i organizacji nigdy nie podlegała dyskusji. Philadelphia to Twoje miasto, a Sixers to Twoja drużyna. Ten związek przetrwał zarówno najpiękniejsze, jak i najcięższe chwile – i właśnie dlatego dzisiaj zwracam się do Ciebie z propozycją, która ma na celu przedłużyć naszą wspólną historię na kolejne lata.

Chcielibyśmy, abyś rozważył opt-out z kontraktu na 59 milionów dolarów w nadchodzącym sezonie na rzecz nowego, trzyletniego przedłużenia o łącznej wartości 114 279 769 dolarów, z ostatnim rokiem jako player option. Ta decyzja ma kluczowe znaczenie dla przyszłości całego zespołu. Jeżeli się zgodzisz, będziemy mogli utrzymać obecny skład i zatrzymać Kyrie Irvinga. Przy Twoim zdrowiu i pełnej dostępności stworzy to drużynę zdolną do walki o najwyższe cele – o tytuł mistrza NBA. Z Tobą i Kyrie w formie jesteśmy prawdziwymi kandydatami do pierścienia.

Jeżeli jednak zdecydujesz się inaczej, będziemy zmuszeni oddać Kyrie Irvinga w wymianie, co znacząco osłabi nasz zespół i mocno ograniczy nasze aspiracje w najbliższych sezonach. Joel, nie wyobrażamy sobie tej drużyny bez Ciebie. Jesteś nie tylko naszym najlepszym zawodnikiem – jesteś liderem, głosem szatni i ikoną tego miasta. Chcemy budować wokół Ciebie coś wyjątkowego i trwałego.Będę do Twojej dyspozycji 24/7, aby omówić szczegóły propozycji, odpowiedzieć na wszelkie pytania i dopracować warunki tak, aby w pełni odpowiadały Twoim oczekiwaniom i celom. Liczę na to, że pozostaniesz z nami na dłużej i wspólnie osiągniemy to, o czym marzymy od lat.Z wyrazami szacunku i przyjaźni

Twój Tecu

President of Basketball Operations

Philadelphia 76ers

Bardzo proszę Was o jak najszybszą opinię.

Z jednej strony, lata współpracy, Irving, możliwość utrzymania składu i w zdrowiu walka o najwyższe cele oraz kontrakt na prawie 115 mln gwarantowanych.

Z drugiej strony pewne 59 mln teraz i niewiadoma co dalej oraz drużyna bez większych szans na coś więcej niż PO raczej.

A zdrowie to nie jest najmocniejsza strona Joela.

Pozdrawiam 

Edytowane przez Tecu

Z mojej perspektywy GM konkurencyjnej ekipy może i naturalnym odruchem byliby uruchomienie opcji atomowej i stawanie okoniem dla samej zasady „ustawienia” konkurenta w trudnej sytuacji ale… 

nasza liga jest zdecydowanie inna niż realna NBA. Pomimo wspólnego założenia że odwzorowujemy realia NBA nie możemy być ślepi na pewną logiczną całość naszego tworu. 
Przez fakt że nie występuje u nas kwestia prowizji od kontraktów dla Agentów moim skromnym zdaniem motywacja zawodników jest minimalnie inna. Ten aspekt sportowy jest na równi z finansowym. Ale nie ma już tych zakulisowych pociągnięć za sznurki, innych podatków, pogody i big Markets. 
Liga nasza wkracza w bardzo niebezpieczny moment lekkiego przewartościowania kontraktów. 
Nasze rozliczenia finansowe ( mimo że łatwiej nam wydawać wirtualne niewartościowo pieniądze) są mocno restrykcyjne. 
Liga czy się podoba graczom czy nie idzie w kierunku optymalizacji wydatków. U nas bardziej rozsądnie podchodzimy do tych kwestii. 

resume: dla mnie ma to logikę. 

@Tecu jeżeli trochę bardziej wytłumaczysz skąd taka a nie inna kwota jestem na tak. 

1 minutę temu, 24kobe8 napisał(a):

W takiej sytuacji, jesli gm nie daje mi możliwości negocjacji i wrzuca na sztywno kwotę, to opt in i za rok sprawdzam rynek.

Tylko pytanie, jak odejmiesz 60mln z tych 114 to kto mi da 27mln za sezon🤔

Zresztą to jest pewnie pierwsza oferta ze strony klubu, jak dla mnie opt lut i 120mln do klepnięcia :) aby zaokrąglić sumę 😉

4 minuty temu, kuba2419 napisał(a):

Zresztą to jest pewnie pierwsza oferta ze strony klubu, jak dla mnie opt lut i 120mln do klepnięcia :) aby zaokrąglić sumę 😉

Nie ma słowa, ze to podlega negocjacji i ze jest to pierwsza oferta lub ze mogą być kolejne.

Mi to wygląda jak ostateczna oferta.

@Tecu phila negocjuje czy to ostateczna oferta?

Embiid nie ma już kolan, 56/2 de facto tu dla niego wchodzi i to dopiero od '27, gdy będzie jeszcze rok starszy, a już ostatnie 3 sezony to ponad 60% łącznie opuszczonych gier Joela.

Ja to klepnę z swojej strony. Dodałbym może tylko NTC, w ramach obustronnej przyjaźni gracza z klubem i GMem, bo on nie chciałby potem gdzieś zostać sprzedany.

Czyli jak pisałem. Jestem na TAK. 

Trzeba pamiętać także o tym że nam się rozjeżdża rzeczywistość z ligą NBA. 
Tam gdzie 76ers zrobili PO i postawili JE na nogi. Wygrał mecze. Pokazał wartość a to przełożyło się na zysk z biletów u nas NIE WYSTĘPUJE. 

Nasza rzeczywistość 76ers w tym sezonie to była loteria. Wbrew pozorom gorszy sezon dla zespołu, brak zysków sprawia że obóz zawodnika ma mniej argumentów po swojej stronie. Sezon był wygaszony wcześniej to i JE mniej dał z siebie. 

TAK. 

W takiej sytuacji to FAIR oferta. 

I przypominam że naszej lidze grozi częściowa zapaść finansowa. Kluby muszą obecnie zejść z kosztów bo tych HC jest potencjalnie sporo. Korekty finansowe i sytuacja za rok ( część ekip tylko doraźnie znajdzie rozwiązanie na oszczędności w tym roku a za rok wróci problem). Sprawia że ja nie widzę zbytnio rynku dla graczy właśnie ze względu na nasze realia finansowe. 
Jak powpisywalem wszystkim mocno wstępnie cap holds to trudno mi znaleźć większą ilość klubów z nadmiarem kasy. 
3-4 ekipy w lidze mają komfort finansowy. Na tyle swobodny że mogą kreować swoje ruchy dowolnie.  Czy zamiast na łowy FAs lub pomóc za assety innym przebiły by ofertę 76ers wątpię. A przy podobnych pieniądzach po co graczowi taki ruch gdy GM fair traktował gracza.  

Zdrowie i brak PO sprawia że gracz argumentów nie ma. 

Jest to o tyle też wyjątkowa sytuacja że całą karierę gracz tu spędził. Inaczej bym zagłosował jakby GM to proponował ciągle przerzucając graczy i tak nagle by mu kołdry nie starczyło i swoje nieodpowiedzialne działanie chciał sfinansować kosztem gracza. Tu jest sytuacja wyjątkowa. I zasługuje na wyrozumiałość. U handlarza by to nie przeszło. 

Tu nawet nie muszę wprowadzać mojej niepisanej zasady że w razie wątpliwości klub macierzysty u mnie ma zawsze tie breaka gdy GM wykazuje się profesjonalnym podejściem.  Tu wątpliwości nie mam. 

A sytuacja tego macierzystego klubu akurat też pomaga taką decyzję podjąć. 
Przede wszystkim pojawił się nowy szeryf w mieście. Dylan Harper. 

Jego umiejętności przytulania swoich graczy na leżąco sprawiają że nawet jak Joel upadnie nie będzie leżał na parkiecie sam. 

Edytowane przez ignazz

A wystarczyłoby byś przeczytał.

Jego decyzja co chce zrobić czy opt out i przyjęcie maksymalnej propozycji, którą mogę mu dać i Irving zostaje i gramy o wysokie cele, czy kasa za ten sezon, słabszy skład a później niepewność.

To wszystko. Jeżeli twierdzisz, że Embiid dostanie dużą kasę za rok, to oczywiście masz do tego prawo, jeżeli oczywiście nie jest to tylko chęć przyłożenia konkurentowi.

Ja i tak jestem na wylocie, z chęcią oddam organizację, ale właściciel nie doszedł do porozumienia z "kontrowersyjnym" kandydatem, więc robię wszystko by przedstawić Joelowi opcje i być wobec niego fair.

To wszystko.