Skocz do zawartości

Los Angeles Lakers 2026/2027 - przebudowa, kontynuacja czy polowanie na Giannisa?

Mich@lik

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, ely3 napisał(a):

Niewielu a na forum to pewnie nikt ale z drugiej strony widzisz ,że Lakers sa w stanie powtórzyć historię i przejśc czy to Thunder czy to Spurs czy nawet Sotę?

A dlaczego mam nie wierzyć?  Już to pisałem nie raz w trakcie tego sezonu, że dziwię się jak ludzie dalej podchodzą stawiając twarde tezy kto ma czy nie ma na co szans kiedy przez 8 lat mamy co rok innego mistrza, Spurs, którzy mieli być drużyną walczącą ledwo o PO dochodzą do finałów eliminując mocarnych Thunder żeby przegrać potem z Knicks.

Teraz jeszcze tankowanie przestaje się opłacać więc poziom nieprzewidywalności ligi wzrasta, fajne czasy na kibicowanie NBA.

13 minut temu, Van napisał(a):

Ciekawe ile osób na starcie poprzedniego sezonu typowało finał Knicks-Spurs?

Pewnie mało osób, ale Spurs to case gdzie jeden z zawodników ma potencjał 99 i go osiąga w trakcie sezonu, więc jak już coś to Lakers mogą być ew.  Knicks. Czyli dobre zdrowie przez całe PO, świetna szatnia, świetny i dobry performance graczy 1-9

czy Lakers mają na to szanse? Tak, dla mnie takie same jak rok temu 

Godzinę temu, dannygd napisał(a):

Serio i jakoś nie widze odpowiedzi...

Kennard za 6 starszy i gorszy od Sextona za 9, Smart już pisałem chciał min. 3 letniej umowy, wyższej niż 21/3 bo (niby) taką miał ofertę z rynku... dla której zrezygnował z opcji, a podpisał HOU za te same pieniądze. Jakby Laker mieli mu dać np. 30/3 to wolę Grimesa.

Natomiast dalej nie widzę propozycji tych lepszych, młodszych i lepiej pasujących do Lakers.

LOL jedna seria ze specyficznym matchupem (gdzie lepiej pasował CMB i który ma też większy potecjał) jako "dowód" vs 2 dobre RS, to ciekawa analiza.

Nie odpowiedziałeś na pytanie dot. postawionej przez Ciebie tezy.

Spróbuję najprościej jak się da:

Luke Kennard - 11,5 PPG - 32,6MPG 47% za 3 On/off +6,6 - podpisuje za 6,5 miliona nie z Lakers

Marcus Smart - 12,9PPG - 34,5MPG 5,1APG On/off +1,6 - podpisuje za 6 milionów nie z Lakers

Quentin Grimes - 6,7PPG - 21MPG On/off -10,8 podpisuje za 15 milionów z Lakers

Sandro Mamukelashvili - 5PPG - 5RPG - 14,9MPG  On/Off 0 podpisuje za 13 milionów z Lakers

Podsumowując Lakers nie podpisali tańszych i lepszych rolesów, w zamian za to podpisując droższych i gorszych rolesów.

Uwaga, ja wiem, że ci rolesi może kiedyś będą lepsi niż Smart i Kennard. Jak dobrze pójdzie, to wtedy kiedy będą rezygnować z player option na tych przepłaconych kontraktach.

Jeśli dobrze liczę, to na ten moment jest 13 graczy.

Pewnie będą brac jakiegos pg + pf.

Ciekawe czy Robson coś pokombinuje jeszcze, czy skończy się na min. i jakąś parką typu Tyus Jons i Watford czy inne odpady.

Zastanawia mnie też cisza w temacie Ruiego, nie widziałem żadnych rumorów na jego temat czy w jedna czy w drugą stronę...

1 godzinę temu, karl napisał(a):

Ej a to nie jest tak że Lakers z max 2nd round teamu stali się ….max 2nd round teamem?  
tyle dymu  o nic? karuzela się kręci dalej? 

1 godzinę temu, ely3 napisał(a):

Niewielu a na forum to pewnie nikt ale z drugiej strony widzisz ,że Lakers sa w stanie powtórzyć historię i przejśc czy to Thunder czy to Spurs czy nawet Sotę?

Mało kto typował ze Lakers przejdą Rockets w PO. Tacy z większości nas eksperci czy GMowie.

Reports seem to indicate the Lakers are exploring a pathway to open up more cap space to re-sign Rui Hachimura.

There are a couple ways to do it, but the most likely one seems to be:

- Stretch + waive Vando (Gives you $7M)

- Salary dump Ayton ($8.1M gained) 

~$15.2M to offer Rui

Would be slight pay cut for him ($18.2M in 25-26) but it's more than any other team besides the Nets and Bulls can now offer him without a S&T. So it's the most he would be paid to play for a contender, while staying in his situation

The Kings will soon waive DeMar DeRozan, if they can’t find a trade.

Only $10 million of DeRozan’s expiring contract is guaranteed, and he would like to be on a contending team before retirement.

DeRozan appears open to signing a veteran’s minimum deal for a title-contender.

4 godziny temu, fluber napisał(a):

Luke Kennard - 11,5 PPG - 32,6MPG 47% za 3 On/off +6,6 - podpisuje za 6,5 miliona nie z Lakers

Marcus Smart - 12,9PPG - 34,5MPG 5,1APG On/off +1,6 - podpisuje za 6 milionów nie z Lakers

Sandro Mamukelashvili - 5PPG - 5RPG - 14,9MPG  On/Off 0 podpisuje za 13 milionów z Lakers

Podsumowując Lakers nie podpisali tańszych i lepszych rolesów, w zamian za to podpisując droższych i gorszych rolesów.

Uwaga, ja wiem, że ci rolesi może kiedyś będą lepsi niż Smart i Kennard. Jak dobrze pójdzie, to wtedy kiedy będą rezygnować z player option na tych przepłaconych kontraktach.

Najprościej jak się da: dziękuję Ci za tą "ekspercką analizę"... :)

4 godziny temu, Kubbas napisał(a):

Reports seem to indicate the Lakers are exploring a pathway to open up more cap space to re-sign Rui Hachimura.

There are a couple ways to do it, but the most likely one seems to be:

- Stretch + waive Vando (Gives you $7M)

- Salary dump Ayton ($8.1M gained) 

~$15.2M to offer Rui

Would be slight pay cut for him ($18.2M in 25-26) but it's more than any other team besides the Nets and Bulls can now offer him without a S&T. So it's the most he would be paid to play for a contender, while staying in his situation

Oddanie Aytona żeby podpisać Rui trochę bez sensu bo Lakers zostają z dziurą na środku poza Kesslerem. Vando - tutaj waive and stretch bardziej prawdopodobne, chociaż ja bym nie pozbywał się lekką ręką jedynego sprawdzonego obrońcy, którego możesz rzucać praktycznie do krycia każdej pozycji, ale jak JJ i tak nim grać nie chce…

Dziwne , że Rui nigdzie się nie załapał, cieszę się, że Spurs zamiast pójść w niego wydali kasę na starszych Harrisa i Barnesa. Pisałem kiedyś o Rui, że to bardzo dobry roles w określonych warunkach na PF obok centra, który świetnie broni obręczy i zbiera dlatego w Spurs by się świetnie odnalazł, ale w obecnym rosterze Lakers również bez Lebrona spychając go do ganiania za niższymi graczami i z Kesslerem pilnującym pomalowanego 😎

13 godzin temu, fluber napisał(a):

Czy wlasnie uzyles "wiecej punktow w wiecej minut" jako argument, ze ktos jest lepszym rolesem?

W dniu 1.07.2026 o 18:24, BMeF napisał(a):

Przepłacenie Kesslera można jeszcze jakoś 'zrozumieć', ale Lakers faktycznie słabo wykorzystali te ~35 milionów na rolesów, tj. Grimes był średni w Sixers, Sexton to ot co filler na ławkę, Mamukelaszwili jest w sumie b. spoko, ale jeśli ma być starterem to będzie brakować atletyzmu. Kennard, Smart i Hachimura byliby lepsi i chyba tańsi z tego co widzę. 

Cytuje tylko 2 wypowiedzi, ale wiecej osob komentowalo w tym sentymencie i wg mnie pomijacie dosc istotny szczegol - czy LA moglo dac im te kontrakty? 
Lakers zeby sciagnac Kesslera musieli zwolnic cap space czyli zrzec sie praw wszystkich w/w. Agent/zawodnik jak dostaje takie info to szuka nastepnego domu i sobie zaklepuje najlepsze co moze miec bez czekania jak sie potocza losy jakiegos RFA.

Ktos wie czy Lakers oferowali Smartowi/Kennardowi zostanie za podobne kwoty jakie podpisali? 
Bo wg mnie kolejnosc byla taka - odpuszczenie wszystkiego by powalczyc o Kesslera [potencjalnie jako RFA] - Smart/Kennard dogaduja sie z innymi - Kessler trade - plan B na wypelnienie skladu z dostepnych graczy w puli w ktorej juz nie bylo Smarta/Kennarda.

A nie mogli na 100% obiecac miejsca dla nich przy zalozeniu, ze uderzaja po Kesslera z offer sheetem i czekaja na ewentualne matchowanie.

Edytowane przez wiLQ

2 minuty temu, wiLQ napisał(a):

Czy wlasnie uzyles "wiecej punktow w wiecej minut" jako argument, ze ktos jest lepszym rolesem?

Lakers odpuścili dwóch dwa razy tańszych plusowych rolesow z ostatnich playoffs na rzecz dwóch ledwo mieszczących się w rotacji nieplusowych w ostatnich playoffs graczy ze słabszych niż Lakers zespołów. 

5 minut temu, wiLQ napisał(a):

A nie mogli na 100% obiecac miejsca dla nich przy zalozeniu, ze uderzaja po Kesslera z offer sheetem i czekaja na ewentualne matchowanie.

Dlaczego nie mogli? Mogli ich podpisać zarówno jeżeli Kessler by podpisał jak i wtedy gdyby nie podpisał. To tylko kwestia timeline 

Teraz, fluber napisał(a):

Lakers odpuścili dwóch dwa razy tańszych plusowych rolesow z ostatnich playoffs na rzecz dwóch ledwo mieszczących się w rotacji nieplusowych w ostatnich playoffs graczy ze słabszych niż Lakers zespołów. 

No i? Toz cala idea zmian w skladach, ze te +/- robili w Lakers wokol Luki, a tamci rolesi w innych druzynach grajac z lawkowymi i w przyszlym sezonie moze byc odwrotnie...
Zwlaszcza, ze sciagneli graczy o 4-5 lat mldoszych.

10 minut temu, wiLQ napisał(a):

No i? Toz cala idea zmian w skladach, ze te +/- robili w Lakers wokol Luki, a tamci rolesi w innych druzynach grajac z lawkowymi i w przyszlym sezonie moze byc odwrotnie...
Zwlaszcza, ze sciagneli graczy o 4-5 lat mldoszych.

Smart i Kennard byli plusowi w ostatnich play-offs, bo grali wokół Luki? Ciekawa teza.

I ja już kilka razy napisałem, że te wszystkie ruchy to jest płacenie za poziom, na który być może kiedyś wejdą a nie za poziom na którym są teraz.

Edytowane przez fluber

Z Kesslerem dyskusja jest czysto akademicka, bo Lakers nie mogli sobie pozwolić na tydzień czekania. Nie bez powodu RFA tak rzadko zmieniają klub, a jeżeli już, to właśnie drogą s’n’t i zwykle jest to drogi biznes. Pelinka w dużym stopniu sam doprowadził do sytuacji, że po prostu musiał dowieźć, podobnie jak lata temu w przypadku Davisa, więc tu nawet trudno mówić o jakichś negocjacjach – oddał niemal wszystko co mógł. Czy Jazz by wyrównali offer sheet – może tak, może nie. Moim zdaniem nie mogli sobie pozwolić na utratę Kesslera za free, więc by go zatrzymali, a potem kombinowali z finansami. Dla Lakers to by była katastrofa i to nawet chyba bardziej wizerunkowa niż sportowa.

Jeśli chodzi o wywalenie wszystkich picków, to pisałem, że Kessler jest tym gościem, za którego byłbym w stanie przepłacić i będę się tego trzymał. Jeżeli ktoś uważa go za ot co solidnego rolesa, to rozumiem ostre reakcje. Ale jeżeli Lakers właśnie pozyskali 25-letniego Goberta, to czy cena nadal wygląda tak irracjonalnie? Osobiście jestem bliżej tego drugiego stanowiska. Myślę, że to jest jeden z fundamentów nowej drużyny i idealny fit pod Lukę, a takich gości piekielnie trudno pozyskać. Szkoda jedynie, że nie udało się upchnąć w drugą stronę żadnych kontraktów, choćby nawet Knechta czy Laravię, byłby taki malutki negocjacyjny win, a tak nie dość, że assety spuszczone, to jeszcze cap space mocno uszczuplony.  

A skoro przechodzimy do cap space, to tutaj już niestety zaczynają się schody. Indywidualnie w sumie nie mam nic żadnego z nowych zawodników, ale nie dość, że zostali przepłaceni w dolarach i latach (przynajmniej Mamu i Grimes), to jeszcze pod kątem ról i zbilansowania składu wygląda to mocno pokracznie. Rozumiem, że stawiamy na zawodników z jakimś potencjałem rozwoju, ale jeżeli już oferujemy zmiennikom awans na starterów, to bez sensu jest jeszcze płacenie im, jakby już tymi starterami byli. W ten sposób w optymistycznym scenariuszu ci kolesie po prostu zagrają na miarę swoich kontraktów. W pesymistycznym, czy nawet umiarkowanym – okażą się chybionymi inwestycjami. Przed startem wolnej agentury pisałem, że celowałbym w szukanie umów o dobrej relacji ceny do jakości, czyli graczy, którzy jeśli wypalą, okażą assetami. Lakers zrobili odwrotnie.

Druga kwestia to dopasowanie ról. Grimes ze zmiennika ma zostać teraz głównym PoA defenderem. Mamu z backup c przeskakuje na starting pf. W rosterze nie ma póki co ani jednego rotacyjnego winga, a do tego znów mamy skrzywienie w stronę ataku. Co może pójść nie tak? Ale to cały Pelinka – fiksacja na kilku wybranych celach przy kompletnym zignorowaniu innych, przepłacanie, uwielbienie undersized guardów, nieefektywne zarządzanie zasobami. 

Nie mam problemu z tym, że w jedno lato nie udało się zbudować idealnie zbilansowanego składu. W końcu chyba wszyscy zdawaliśmy sobie sprawę, że zrobienie z Lakers contendera w jeden offseason było nierealne. Sęk w tym, że elastyczności na dalszy rozwój tego rosteru pozostało bardzo niewiele. Ten core po prostu musi wypalić na poziomie „we’re one or two pieces away”. Jeżeli wypali na poziomie „1st round exit”, a tak to póki co wygląda, to opcja walki o tytuł odpłynęła na lata. Przynajmniej do czasu odejścia Jeanie.

Z plusów – roster jest dość młody i może wspólnie pograć przez kilka sezonów. W ataku potencjał jest bardzo duży i tu ich może ograniczać bardziej warsztat trenerski niż jakieś braki w skillsecie. W obronie, zakładając przejście ze switch-heavy na drop, może być znośnie, dopóki na parkiecie jest Kessler (bez niego to wiadomo, barbecue chicken). Możemy mieć całkiem fun to watch playoff team, który czasem sprawi niespodziankę i przejdzie rundę, tacy trochę Lakers ’95. To nie jest znowu taka straszna perspektywa. Po prostu oczekiwania były większe, bo raz, że w przypadku Lakers zawsze takie są; dwa, że mając superstara w prime – jw.; trzy – Rob sam je wykreował, wrzucając wszystkie jaja do jednego koszyka z napisem „summer of 26”.

Ogólnie to mnie najbardziej rozsierdziło puszczenie Smarta z Kennardem. W przypadku Kesslera w sumie jestem zaskoczony, że Pelinka to dopiął i dla mnie to mimo wszystko sukces. Reszta trochę meh, bo w dużym stopniu zgodnie z oczekiwaniami, jakie po tych wszystkich latach miałem względem obecnego FO.