Skocz do zawartości

[BeGM 1st Round Play-offs'26 West] #1 Denver Nuggets (58-24) - #8 Memphis Grizzlies (40-42)

Alonzo

Rekomendowane odpowiedzi

@człowiek...morza poszukaj cytatów Brunsona o treningach w knicks w których często OG kryje JB  

tip gratis ;) 

W styczniu 2023 po meczu w którym TOR pokonało knicks OG krył Brunsona który potrzebował 19 rzutów aby zrobić 20 punktów. W 4Q OG zamknął mecz i podobno wtedy Leon Rose podjął decyzję o sprowadzeniu OG. 

Kibic knicks a tak mało interesuje się swoją drużyną. 

7 minut temu, january napisał(a):

4 marca polecam:)

3 marca. 

OG na Shai? No co Ty. Knicks nie bronią tak. 

Edytowane przez ignazz

1 minutę temu, człowiek...morza napisał(a):

no i widzisz, mozna? mozna

pytanie czemu odrabiasz robote za kube 

liczysz na janisa w lato?

Nie. To pokazuje twój charakter. Bo złodziej zawsze podejrzewa innych że chcą ukraść. Ja nie latam z tematem TR. Ani nie jestem zainteresowany ABc. 

I nie odrabiam. Ja tylko zanegowałem jedno twoje zdanie które było nieprawdziwe. A od goat się przecież wymaga. 

Grzecznościowo czeka się zawsze z dyskusją na opis GM więc nie wiem czemu zacząłeś. 

To w sumie niesprawiedliwe bo GM może przeczytać i odpowiednio dostosować opis do nastroju dyskusji. Stąd uważam dyskusję nie w tym momencie. Tylko martwi że temat wisiał 4 dni. 

2 minuty temu, 24kobe8 napisał(a):

@człowiek...morza

Moze coś o pojedynku Knicks- Bucks?

Bo od niedzieli cisza a tam nie jest raczej zerojedynkowo

no jak nie widzisz zerojedynkowego tematu przy kontuzjach bucks i grzybni bridgesa oraz powella, toś ślepiec

6 minut temu, ignazz napisał(a):

Nie. To pokazuje twój charakter. Bo złodziej zawsze podejrzewa innych że chcą ukraść

xd

zobacz jak sie kolorowo zrobiło chociaz w temacie 

jedyne co mnie boli i sprawia mi przykrosc, to te twoje zlosliwosci, gdy ja jedynie zartobliwie wspomnialem o czarnku :(

Edytowane przez człowiek...morza

2 minuty temu, człowiek...morza napisał(a):

no jak nie widzisz zerojedynkowego tematu przy kontuzjach bucks i grzybni bridgesa oraz powella, toś ślepiec

Na razie widzę, ze skupiasz sie bardziej na wszystkim dookoła niż domknieciu swojego tematu.

A to w kwestii przyszłego zatrudnienia Cie w Hawks jako asystent zapala nam czerwoną lampkę...

2 godziny temu, ignazz napisał(a):

W styczniu 2023 po meczu w którym TOR pokonało knicks OG krył Brunsona który potrzebował 19 rzutów aby zrobić 20 punktów. W 4Q OG zamknął mecz i podobno wtedy Leon Rose podjął decyzję o sprowadzeniu OG. 

Kibic knicks a tak mało interesuje się swoją drużyną. 

mógłbyś się CM w końcu zainteresować, lol

brunson1.png

no

także w ogóle nie było takiego meczu, nawet ciężko wytypować o który konkretnie , może chodzić, bo w meczu, który Brunson oddał 19 rzutów miał 26 punktów i był 9/19

przyznam się bez bicia, że jestem dość mocno skacowany po dość nieoczekiwanej wizycie kolegi @StroSHow (pozdrawiam) i tak pamiętając o deadline taki na wpółmartwy wchodzę i jednak niedowierzam w to co widzę

Iggy postanowił przeprowadzić ofensywę na Nuggets za pomocą GPT, a jak się okazuje pierwsza rzecz, która tu musiałem zweryfikować podchodzi pod kategorię "wyssana z pisiorka"

zaraz wezmę się za opis, tam suchej merytoryki nie będzie za dużo poruszę najważniejsze tylko kwestie, a potem odniosę się do postów innych, bo no... dojebaliście contentu

a skoro mowa o contencie, to bardzo bym jednak prosił @kuba2419 o jak najszybsze dodanie minut graczy do rotacji, to jest absolutnie podstawowa rzecz, choć wiem, że tak to wygląda na pewno przyjemniej pod narracje, niemniej nalegam

11 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

także w ogóle nie było takiego meczu, nawet ciężko wytypować o który konkretnie , może chodzić, bo w meczu, który Brunson oddał 19 rzutów miał 26 punktów i był 9/19

xddddd

ja to jednak za bardzo ufający jestem :(

@ignazz masz czas do wieczora na udowodnienie, ze og byl etatowym obronca na brunsonie. inaczej bedzie oranko 

bo @człowiek...morza wiele moze zniesc, w tym inwektywy w jego kierunku. ale jednego broni jak niepodleglosci -  prawdy!

4 godziny temu, ignazz napisał(a):

W poprzednich latach gdy OG nie był w tym samym zespole co JB właśnie znany był z najlepszej obronie na nim.

zamiast zaczynać obejrzałem na wyrywki kluczowe momenty tych spotkań Raptos vs Knicks ze stycznia

OG nigdy nie krył w nich Brunsona, zawsze był to VanFujara ewentualnie trent, OG pojawiał się śladowo na switachach i w jednej konkretnej akcji w crunch, która skończyła się podaniem Brunsona pod dwa FT Quickleya

a OG w tych meczach operował zawsze w paint zwykle obok Robinsona

brunson2.jpg

brunson3.jpg

brunson4.jpg

to są wszystko screeny z najbardziej zaciętego meczu zakończonego dogrywką

faktycznie mówiło się, że Rose zagiął parol na OG po tym meczu, ale nie dlatego, że ograniczył Brunsona tylko praktycznie sam wygrał im ten mecz dwoma trójkami w OT

zresztą, ja pi****le

jak gość mógł się podniecać, że ktoś ograniczył Brunsona w styczniu 23' skoro Knicks mieli wtedy bilans bliski .500 (25-23 przed ostatnim meczem z Raps) i nikt wtedy nie zdawał sobie jeszcze sprawy kim właśnie zaraz stanie się JB

więc tego, dwie sprawy

Iggy przeproś CMa za te oszczerstwa najlepiej jakimś 2ndem

@kuba2419 to zmieniasz krycie na Brunsonie? no bo z takim PRem z jakim wjechał nasz domorosły Zach Lowe z Torunia, to nie wiem czy tu 5 meczów ugrasz

23 minuty temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

@kuba2419 to zmieniasz krycie na Brunsonie? no bo z takim PRem z jakim wjechał nasz domorosły Zach Lowe z Torunia, to nie wiem czy tu 5 meczów ugrasz

Ale co mam zmieniać? Chyba nie powiesz mi że OG nie ma doswiadczenia w kryciu najlepszych scorerow czy point guardow?

W 2023 krył głównie Randla, ktory wtedy na koniec sezinu trafio do AllNBA3team a Brunsona przejmował po switchach, szczególnie w clutch time i w pick-and-rollach.

@LeweBiodroSmoka co do minut to daj mi czas do wieczora bo niestety nie mam dostępu do laptopa i wszystko muszę klepać w telefonie....

Według muse w sezonie 2022/23 OG średnio w meczach przed przyjściem do knicks krył 35 posiadań na mecz. Nie wiem jak te screeny robicie ale ja Toronto oglądałem a teraz sprawdziłem mój eye test. 

Z uporem maniaka biorąc pod uwagę samo zdanie Brunsona co do treningów obecnie wspólnych w knicks twierdzę że to bardzo dobry obrońca na niego. 

Dawać cokolwiek za darmo raczej nie. Mógłbym się wymienić jakimś 2rd ale goat gm niestety nie posiada takowych wcale. 

I chyba wam się klei taka koncepcja że OG pokazał się nie tylko ze strony ofensywnej że zarząd stwierdził że mając dziurę w obronie na PG dobrze by było sprowadzić takiego gracza jak OG. Który według założeń może ( ale nie musi) kryć PG przeciwnika. Właśnie ze względu na słabość Jalena w tym aspekcie. Sama zasada logiki chyba może to potwierdzić. Jeżeli już tak nieufnie podchodzicie do kogoś kto TOR oglądał. Tym bardziej ze akturat na niego zwracałem uwagę bo w naszej zabawie najpierw półtora roku negocjowałem ze SP Eldem ( chyba) Jego pozyskanie, potem u mnie grał a potem odszedł jak nie chciałem dać mu takich pieniędzy jak wolał. 

Jak wam się klei teza że on nie może kryc rozgrywających to nie wiem. 

Coraz lepsze kwiatki. I to ja mam przepraszać? 

@LeweBiodroSmoka sprawdź z laski swojej kogo w NCAA zamknął w 2016 przed kontuzją kolana i wyborem w drafcie później. 

Znasz tego rozgrywającego doskonale. Od tego momentu praktycznie każdy mock miał go za potencjalnego stopera 1-4 

Ale nie…. Na screenach nie widać że może zamykać w obronie niskich. 

34 minuty temu, ignazz napisał(a):

Według muse w sezonie 2022/23 OG średnio w meczach przed przyjściem do knicks krył 35 posiadań na mecz.

co robił?

Z uporem maniaka biorąc pod uwagę samo zdanie Brunsona co do treningów obecnie wspólnych w knicks twierdzę że to bardzo dobry obrońca na niego. 

w sensie mam brać pod uwagę, to co mówi Brunson o treningach z OG? i to jest wiążące na naszą zabawę, pomjając fakt, że nie podałeś nawet żadnego źródła tej historii

nie wykluczam, że tak powiedział, ale chciałbym to zobaczyć

I chyba wam się klei taka koncepcja że OG pokazał się nie tylko ze strony ofensywnej że zarząd stwierdził że mając dziurę w obronie na PG dobrze by było sprowadzić takiego gracza jak OG.

człowieku napisałeś farmazon o nieistniejącym spotkaniu na 20 punktów w 19 rzutach w domyśle, że to dzięki kryciu Brunsona przez OG, ja poświęcam 45 minut żeby przejrzeć te mecze i wnioski mam proste - OG nie krył Brunsona w ogóle

więc takie mecze ja oglądam, z tych meczów masz screeny i Twój eye test jest tu niewiele warty

jak można w ogóle jeszcze pisać dalej w tym tonie po takiej kompromitacji?

bo ja wcale nie neguje, że OG może na Brunson usiąść, odnoszę się tylko do tego co napisałeś, a napisałeś wierutne bzdury, dodając przy tym, że ktoś jest fanem z dupy, bo nie zna prostych faktów

faktów, których nie ma (w danym okresie czasowym)

36 minut temu, kuba2419 napisał(a):

Ale co mam zmieniać? Chyba nie powiesz mi że OG nie ma doswiadczenia w kryciu najlepszych scorerow czy point guardow?

oczywiście, że ma, to była tylko taka lekka szpilka w kolegę powyżej, po prostu nie ma dowodów na to, że OG ograniczy jakoś specjalnie JB w otoczeniu Joka, nie wykluczam, że te dowody gdzieś są, ale póki co, to mamy jakiś festiwal dziwnych wrzutek, które niewiadomo jakie są autorskie a jakie z chata gpt, no to nie jest poważne

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

Zdjęcie

1. Słowem wstępu

No witam.

To zdecydowanie dla mnie najtrudniejszy sezon od Jok zaczął regularnie lądować w all-nba teams. Nie da się tego nawet za bardzo słowami opisać jakie huśtawki nastrojów zafundowały mi w tym roku Baryły. Każdy już wie jak źle się to skończyło, nie zamierzam ukrywać, że Jok połowę serii miał bardzo słabą, ale z drugiej strony nie można za tą pierwszą rundę praktycznie nikogo pochwalić. Napisałem bardzo wiele postów o tym jak wielką stratą dla Nuggets była strata AG, nie za bardzo to chyba wielu obchodziło, pomimo tego, że dowodów czy to statystycznych czy po prostu patrząc historycznie na suche wyniki na to jak Gordon jest niezbędny dla Denver i pod system Joka mamy multum.

Muszę jednak zostawić to zboku, bo gdy opadł kurz z reala to u nas wciąż widzę sporą szansę na walkę o wszystko, głównie dlatego, że moi najmocniejsi rywale też mają bardzo duże problemy, ale to też raczej wszyscy wiemy. Nuggets idą po swoje i nie zamierzają tego ukrywać - żebyśmy mieli tutaj sprawę jasną.

Zapraszam do lektury, szerzej odniosę do napisanych już postów, raczej każdy z nas wie kto jak grał, więc nie ma sensu się nad tym pocić, chwilę poświęcę tylko Jokowi z racji tego jak ważnym jest tu elementem. 

2. Rotacja 

PG  Brunson (36) Caruso (6) Dunn (4)

SG  Hart (24)  Caruso (10) THJ (10) Dunn (4)

SF  Royce (25) Grant (10) Wade (10) Hart (3)

PF  Wade (21) Grant (15) Jones (12)

C   Jokic (36) Williams (12)

3. Statystyki

Nikola-Jokic-stats.png

Jalen-Brunson-stats.png

Josh-Hart-stats.png

Alex-Caruso-stats.png

Dean-Wade-stats.png

Royce-O-Neale-stats.png

Jerami-Grant-stats.png

Jaylin-Williams-stats.png

Tim-Hardaway-Jr-stats.png

Spencer-Jones-stats.png

- Gracze bez udziału w PO 

Kris-Dunn-stats.png

4. Nikola Jokić.

Na pewno nie zamierzam tu pisać, ze taka pierwsza runda, to nie jest dla mnie problem. Natomiast nie trzeba być za bardzo biegłym w temacie żeby uznać, że Jok w tych PO nie dostał od nikogo należytego wsparcia podczas trwania serii. Jamal, choć będzie w tym sezonie w 3rd all-nba team, koleny już raz zawodzi w PO, ale tym razem nie można go tłumaczyć urazami, był słaby, w zasadzie to poza G1 był po prostu fatalny.

tutaj zestawienie ostatnich 3 kampanii Jamala:

Zdjęcie                               

lekko groteskowo wydaje się to, że podczas pamiętaj batalii w 23' GM Lakers dyskredytował Brunsona, próbując wpoić innych, że do Murraya, to mu daleko i w domyśle długo jeszcze nie pogra na tym poziomie

no, średnio się to zestarzało, Brunson to obecnie najpewniejszy playoffowy nakurwiacz i na tym oczywiście wiszą moje wszystkie nadzieje i ambicje w tych playoffach, póki co wygląda to nieźle, a nawet znacznie lepiej niż się po rs spodziewałem (tu ukłony dla Pana Koszykarza Townsa)

nie można zapominać jak ta dwójka generuje punkty w swoich drużynach, tu grafika z 5 maja:

jokbron.jpg

jak złe wrażenie Andrzej by po sobie nie pozostawił, to tego nie da się zlekceważyć czy zanegować

tu jeszcze dość świeże zestawienie potencjalnych asyst

pa.jpg

i na koniec - Jok w ostatatnich dwóch meczach w serii wyglądał naprawdę dobrze statystycznie

jokadv.png

jokbas.png

Także wedle zasady "jesteś tak dobry jak Twój ostatni mecz" będę podąrzął narracją, że u nas z biegiem czasu Jok by się jednak ogarnął, tym bardziej, że tu nie ma wątpliwości, że konkretni gracze się na playoffy stawią

5. mankamenty i pozytywy

Poza Jokiem jest w tej drużynie kilka kolejnych mankamentów: 

- Grant po powrocie po kontuzji nie zdołał się odnaleźć wygląda słąbiutko, ale podobnie do Joka lepiej mu szło w ostatnich spotkaniach, nie jestem aż na tyle cyniczny żeby przykręcać za to do ławki, liczę, że w roli rezerwowego w otoczeniu znacznie lepszych graczy i w dużej mierze nastawionej na defensywę rosterze będzie mu łatwiej, on tu jest naprawdę już bardzo długo, a roster jest raczej mało przemeblowywany

- Watson nie zdążył wrócić na pierwszą rundę, to na pewno duża strata i mój osobisty spory zawód, strasznie liczyłem na to, że pokaże się przynajmniej w podobie tak samo dobrze jak w rs, niemniej nie widzę żadnych przeszkód - przy ewentualnym awansie oczywiście - aby wrócił już na początku drugiej rundy, nie liczę na nie wiadomo jaki impact z jego strony, ale pomoże mi to mieć przynajmniej alibi na ucięcie minut Grantowi, nie było żadnych doniesień o tym, że Watson miał nie zagrać w najbliższej przyszłości przynajmniej

co mnie się za to podoba?

- cieszę się ze ściągnięcia Dunna, te playoffy udowadniają, że najważniejsze jest jednak posiadanie jak nawiększej liczbyt klasowych defensorów, głownie z pozycji 1-3, w trakcie tych PO, mamy największy wskaźnik heavly contested rzutów w historii (bodaj grubo ponad 60% wszystkich contestowanych rzutów) więc Dunn wpisuje mnie się tu idealo

- Caruso z Jaylinem znów niszczą system z tylnego fotela walca zwanym Oklahomą, zwłaszcza gra Williamsa bardzo cieszy, udało się dotrwać w zdrowiu i kolejnym rok daje nieoceniony po prostu impact

- podobnie rzecz ma się z Wadem, który jak zwykle niczym za bardzo nie zachwyca, sprawdza się w systemie Cavs który ntb można jakoś przyrównać do mojego, gdzie masz dwóch graczy dominujących atak i resztę wyrobników

- Spencer i Royce grający na 90+TS to już wisienka, zwłaszcza cieszy spencer, który pomimo problemów całych Nuggets jest tylko nieznacznie na plusie z trójka blisko 70%, lol

6. Podsumowanie

To by było na tyle, udało mi się chyba ładnie zcondesować to co chciałem Wam przekazać, jeśli @kuba2419 mi wybaczy, to na jego opis odpisze jutro do południa, także prosiłbym aby jeszcze chwilę poczekać ewentualnie z głosowaniem jak coś ;]

z tego powodu nie dam proponowanego wyniku serii, byłoby to nie fair, ale na pewno czuję się w tej serii dość mocno, pomimo tego, że samej NBA mam już trochę po dziurę w tyłku

pozdrawiam gorąco 

LBS

jegger.jpg

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

dobra jak zwykle przestrzeliłem lekko z tym południem, ciężko coś napisać w południe jak się wstaje po 13ej

ale nadrabiam, po krótce odpowiem na wcześniejsze posty

W dniu 14.05.2026 o 03:08, kuba2419 napisał(a):

1. Giannis i Turner = elitarne rim protection.

Giannisa premilczę, skoro już gra, to nie będę na siłe szukał tu wad, natomiast tego, że nie da rady się go odbierać inaczej niż w formie na pół gizdka jest raczej sprawą jasną, tym bardziej, że nawet w poprzednich PO, gdzie zdołał być zdrowy to i tak miał w serii z Pacers bardzo słabe drugie połowy na przetrzeni całej serii

natomiast już Turner to nie jest żaden elite rim protector tylko aktualnie jeden z najgorszych kontraktów w lidze, oczywiście GM mógł spróbować wykazać ten domniemany elitaryzm w tym aspekcie, ale o dziwo się nie pokusił, w takim razie ja pomogę

https://www.nba.com/stats/players/defense-dash-overall?CF=PLAYER_POSITION*E*C&SeasonType=Regular Season&dir=D&sort=D_FG_PCT

Turner ma %dfg na poziomie Vuca czy Aytona, elitarnym to on jest jedynie flopem transferowym, zresztą nawet Jokić broni od niego niewiele gorzej

pod względem strzeleckim też nie ma szału, TS% najgorzy od lat, pomimo najmniejszej średniej minut od rookie season

4. Offensive spacing wokół Giannisa. OG Anunnoby, Sam Merril, CJ Mccollum, Jordan Miller czy Myles Turner są w stanie zrobić miejsce dla Giannisa co jest ważne aby mogl być groźny w transition.

pierwsze mecze CJa to było coś co nawet mnie oczarowało i nawet sobie wtey pomyślałem, że musisz być bardzo zadowolony z jego formy

niestety G5 i G6 w jego wykonniu to 7/23 i 1/6 za 3 zresztą przez to całościowo niewygląda zbyt imponująco

obraz-2026-05-15-173605410.png

i to jest niestety pies niedźwiedź pogrzebany, bo CJ to jeden z niewielu gości, którzy potrafią sobie w tej drużynie coś sam wykreować, skończyło się to źle, zresztą sam @karpik to doskonale przewidział chyba coś w okolicach 1-2 w serii gdzie zaczęło nawet pachnąć sensacją, osatecznie CJ okazał się CJem, co też nie jest powodem do szkalowania gościa, nie takie tuzy w tych PO byli weryfikowani

W tym sezonie Giannis to nie jest jedynie one man army ale ma wsparci w 1rd PO w postaci CJa który na pewno w pierwszej połowie serii się stawił i potrafił w rl Atlancie przeciwko Brunsonowi i spółce urwać jeden mecz i choć na chwilę HCA była po stronie Atlanty, do tego OG który jak już było wcześniej wspomniane grał z lekka kontuzja od g3 wrócił do zdrowia i był jednym z głównych autorów powrotu Knicks. Myślę że również u nas Memphis jest w stanie urwać jeden mecz w Denver i mimo wszystko ograc Jokica i spółkę w 6-7 meczowej serii.

sam zresztą tutaj wspominasz o tym, że CJ dobrze grał w pierwszej połowie serii, a na koniec wychodzi Tobie konkluzja, że Grizz to mogą być tacy drudzy Wolves i wygrać to w 6-7 grach, no, niewiele to potwierdza, Grizz to drużyna w której próżno szukać gracza we świetnej formie pomijając OG oczywiście

mało też w opisie było o WEstbrooku, który tu ma grać 18 minut, a na przestrzeni sezonu współtworzył najgorsze impactowo lineupy, zresztąTunera, też w tych zestawieniach nie brakuje

https://www.nba.com/stats/lineups/advanced?CF=MIN*GE*120&SeasonType=Regular Season&dir=A&slug=advanced&sort=NET_RATING

oczywiście trzeba brać pod uwagę warunki w jakich kto gra, ale tutaj musimy kupić wersje, że ten sam Westbrook z Turnerem będą nagle plusowi w playoffach, no ciężko może z tym być, zresztą tak jak pisano wyżej głębia jest tu bardzo dyskusyjna, takich graczy jak Potter, Sheppard czy Champagnie absolunie nie da się traktować jako coś możliwego do pozytywnej weryfikacji w warunkach PO