Skocz do zawartości

[BeGM 1st Round Play-offs'26 West] #1 Denver Nuggets (58-24) - #8 Memphis Grizzlies (40-42)

Alonzo

Rekomendowane odpowiedzi

DENVER NUGGETS (LBS)
LP PLAYER 2025-26 2026-27 2027-28 2028-29 2029-30
1 Nikola Jokić $ 55 224 526 $ 59 033 114 $ 62 841 702    
2 Jalen Brunson $ 39 446 090 $ 42 166 510 $ 44 886 930    
3 Jerami Grant $ 26 517 857 $ 28 482 143 $ 30 446 429    
4 Josh Hart $ 19 441 860 $ 20 325 581      
5 Alex Caruso $ 13 813 953 $ 18 102 000 $ 19 550 160 $ 20 998 320 $ 22 446 480
6 Josh Green $ 14 636 364 $ 13 363 636      
7 Royce O'Neale $ 8 333 333 $ 8 950 617      
8 Peyton Watson INJ $ 6 031 746 $ 6 333 333 $ 6 634 921    
9 Dean Wade $ 5 426 400        
10 Jaylin Williams $ 4 500 000 $ 4 500 000      
11 Tim Hardaway Jr. $ 3 634 153 $ 3 815 861      
12 Kris Dunn $ 3 410 256        
13 Julian Phillips $ 2 296 274        
14 Spencer Jones $ 424 290 $ 2 048 494      
15            

MEMPHIS GRIZZLIES (kuba2419)
LP PLAYER 2025-26 2026-27 2027-28 2028-29 2029-30
1 Giannis Antetokounmpo $ 54 126 450 $ 58 456 566 $ 62 786 682 $ 67 116 798 $ 71 446 914
2 OG Anunoby $ 44 285 220 $ 46 394 040 $ 48 502 860    
3 Myles Turner $ 27 840 000 $ 25 000 000 $ 25 000 000 $ 25 000 000  
4 C.J. McCollum $ 25 000 000 $ 25 000 000      
5 Malik Beasley $ 7 804 878 $ 8 195 122      
6 Scotty Pippen Jr. INJ $ 7 000 000 $ 7 000 000 $ 7 000 000    
7 Sam Merrill $ 6 000 000 $ 6 000 000 $ 6 000 000 $ 6 000 000  
8 Ziaire Williams $ 5 121 951 $ 5 378 049      
9 Ben Sheppard $ 3 132 000 $ 5 315 004      
10 Justin Champagnie $ 2 270 735        
11 Colby Jones $ 2 886 720 $ 5 198 983      
12 Jordan Miller $ 2 191 897 $ 5 000 000 $ 5 000 000 $ 5 000 000 $ 5 000 000
13 Drew Timme $ 2 048 494 $ 2 411 090      
14 Russell Westbrook $ 1 530 850        
15 Micah Potter $ 1 530 850        

@LeweBiodroSmoka @kuba2419 Powodzenia!

• Szulim przypiął/eła ten temat
20 godzin temu, kuba2419 napisał(a):

Dziś/jutro pojawi się tutaj opis, skręciłem kostkę rano i ciągle jestem w ruchu mimo bólu, więc jedyne i czym myślę na razie to aby stara przyjechała i odebrała dzieciaki i abym zrobił sobie okład....

Czyli zaliczyłeś ankle breakera przy zabawie z dzieciakami ? 😛 Chyba częsta kontuzja wśród rodziców, więc słaba to wymówka na Play Offs. Pamiętaj że w PO wszyscy grają z kontuzjami. 

Edytowane przez RonnieArtestics

40 minut temu, RonnieArtestics napisał(a):

Czyli zaliczyłeś ankle breakera przy zabawie z dzieciakami ? 😛 Chyba częsta kontuzja wśród rodziców, więc słaba to wymówka na Play Offs. Pamiętaj że w PO wszyscy grają z kontuzjami. 

Nie, zaliczyłem ankle breakera oglądając się za swoją nauczycielka z kursu 😉😅

Memphis Griezzlies

Tak jak w playin gramy twardo w obronie. Mając kim bronić najlepszych graczy przeciwnika.

ROTACJA:

CJ McCollum (30) Russell Westbrook (18)

Sam Merill (32) Ben Sheppard (10) CJ McCollum (6)

OG Annunoby (36) Jordan Miller (6) Justin Champaigne (6)

Giannis Antetokounmpo (37) Ziaire Williams (7) OG Anunnoby (4)

Myles Turner (38) Micah Potter (10)

Statystyki:

CJ McCollum

RS - 29.8mpg 19.2ppg/3.9ast/ 37.5% 3P

1rd PO - 32mpg 19.2ppg/2.0ast/3.0rpg/1.0stl/ 30.3% 3P

Sam Merrill

RS - 26.5mpg 12.8ppg/2.4ast/2.6rpg/ 42% 3P

1rd PO - 20.3mpg 7.6ppg/ 38% 3P

OG Annunoby

RS - 33mpg 16.7ppg/5.2rpg/1.6stl/ 39% 3P

1rd PO - 36mpg 21.5ppg/8.7rpg/ 1.8stl/1.2blk 57% 3P

Giannis Antetokounmpo

RS - 29mpg 27.6ppg/9.8rpg/5.4ast

Myles Turner

RS - 27mpg 11.9ppg/5.3rpg/1.0stl/1.6blk/ 38% 3P

Ławka:

Russell Westbrook

RS - 29mpg 15.2ppg/ 6.7ast/1.3stl/ 5.4rpg/ 34% 3P

Ben Sheppard

RS - 21mpg 7.1ppg/3.0rpg/ 36%3P

Jordan Miller

RS - 22mpg 10.pppg/3.0rpg/ 35% 3P

Justin Champagnie

RS - 20mpg 8.7ppg/5.6rpg

Ziaire Williams

RS - 23mpg 10.2ppg/1.4stl/ 34% 3P

Micah Potter

RS - 19mpg 9.7ppg/5.0rpg/42% 3P

Przewagi Memphis:

1. Giannis i Turner = elitarne rim protection. Elitarny rim protector oraz help defender. Memphis zamuka paint, spowalnia drive i ogranicza spacin

2. OG jako playoff stopper. Anunnoby jest idealnym graczem aby kryć 

3. Bardzo trudny halfcourt defense. Memohis wygląda dużo lepiej w playoffowym tempie niż w regular season.

- Giannis może bardziej pomagać,

- OG może grać 40 minut,

- Turner siedzi bliżej obręczy,

- Memphis jest w stanie stworzy elitarny halfcourt defense,

4. Offensive spacing wokół Giannisa. OG Anunnoby, Sam Merril, CJ Mccollum, Jordan Miller czy Myles Turner są w stanie zrobić miejsce dla Giannisa co jest ważne aby mogl być groźny w transition.

Game plan:

1. OG Anunoby na Brunsonie przez większość serii.

To najważniejszy matchup. OG Anunoby ma size, siłę, umeijetnosci do contestowania step-backów Brunsona

Cel:

- zmusić Brunsona do ciężkich midrange

- ograniczyć foul baiting

Memphis ma przewagę skrzydłowych defensorów.

2. Atakować Brunsona i Jokicia w każdym possesion.

Najlepsza wersja Memphis to Giannis jako:

- screener

- short roll playmaker

- transition monster

To zmusza:

- Jokicia do biegania;

- Granta i Harta do pomocy z rogów;

- Brunsona do fizycznej obrony;

Klucz jest minimum 15–20 transition points na mecz.

3. Wyciąganie Jokica z paint. Gianni- Turner PnR. Zamiast klasycznego guard + center Memphis powinno grać:

- Giannis jako handler

- Turner jako screener

Dlaczego?

- Jokić musi wyjść wyżej

- Brunson/Hart nie utrzymają Giannisa po switchu

- Denver traci strukturę help defense

To generuje:

- layupy

- kickouty

- foul pressure

Im dalej Jokić od obręczy:

- tym większa efektywność Giannisa

- więcej FT

- więcej corner 3

4. Wygrać transition battle

Po zbiórkach czy przdchwytach idzie szybkie akcje Giannisa, sprint skrzydłowych czy wykorzystanie szans nim obrona przeciwnika się ustawi.

5. Clutch, piłka w rękach:

Giannis (rim pressure)

CJ (shot making)

W tym sezonie Giannis to nie jest jedynie one man army ale ma wsparci w 1rd PO w postaci CJa który na pewno w pierwszej połowie serii się stawił i potrafił w rl Atlancie przeciwko Brunsonowi i spółce urwać jeden mecz i choć na chwilę HCA była po stronie Atlanty, do tego OG który jak już było wcześniej wspomniane grał z lekka kontuzja od g3 wrócił do zdrowia i był jednym z głównych autorów powrotu Knicks. Myślę że również u nas Memphis jest w stanie urwać jeden mecz w Denver i mimo wszystko ograc Jokica i spółkę w 6-7 meczowej serii.

4-3 dla Memphis Griezzlies 

Edytowane przez kuba2419

ta krotka rotacja grizzlies

i brak obrony na brunsona. ten og to akurat c*** wie w tym wzgledzie, bardzo by sie wymeczył ciagle biegajac. on nie ma historii bronienia guardow

i w gruncie rzeczy brak obroncy na jokicia

reasumujac nie ma co myslec o niespodziance

niemniej argumenty są, dlatego 4:2 dla denver tez nalezy traktowac jako sukces

29 minut temu, człowiek...morza napisał(a):

i brak obrony na brunsona. ten og to akurat c*** wie w tym wzgledzie,

c***a to chyba Ty wiesz jeżeli uważasz że OG nie jest w stanie skutecznie ograniczyć Brunsona, wiadomo że Brunson jest w stanie zdobywac punkty przeciwko elitarnym obrońcom, ale jego zadaniem jest utrudnianie życia Brunsonowi i sprawić aby nie miał okazji do oddawania łatwych rzutów a wybierał te trudniejsze rozwiązania.

OG którego cenie przecież  jest uznawany za jednego z najbardziej wszechstronnych obrońców w NBA (tzw. lockdown defender), a jego statystyki przeciwko rozgrywającym (point guards) potwierdzają, że potrafi skutecznie neutralizować najszybszych i najbardziej technicznych graczy ligi.

Wielokrotnie krył 1 i to nie jest poddawane pod wątpliwość.
Oto zestawienie statystyk i cech jego obrony skupionej na pozycji numer jeden:

1. Skuteczność rzutowa rywali (Matchup Data) Kiedy Anunoby pilnuje rozgrywających, ich efektywność drastycznie spada. Według danych śledzących (NBA Matchup Tracking) z ostatnich sezonów:

• Obniżenie FG%: Rozgrywający rzucają średnio o 4-6% gorzej przeciwko OG niż ich średnia sezonowa.

• Obrona rzutów za 3: Dzięki ogromnemu zasięgowi ramion (rozpiętość ok. 218 cm), OG jest w stanie blokować lub kontestować rzuty rozgrywających nawet po minięciu na pierwszym kroku.

Rywale ( tylko jedynki) trafiają zaledwie ok. 31-33% rzutów dystansowych, gdy on jest najbliższym obrońcą.
2. Statystyki "Destrukcji" (Deflections i Steals) W obronie na obwodzie OG nie tylko pilnuje pozycji, ale aktywnie niszczy akcje rywali:

• Deflections: Regularnie znajduje się w czołówce ligi pod względem "trąceń" piłki (średnio ok. 3.5 - 4.0 na mecz przeciwko graczom obwodowym).

• Przechwyty: Jako lider przechwytów NBA w sezonie 2022/23 (1.9 na mecz), OG wykazuje niezwykłą zdolność do wyrywania piłki rozgrywającym podczas kozłowania lub w tzw. post-upach.

3. Wpływ na zespół (Defensive Impact) Wpływ OG na obronę przeciwko rozgrywającym najlepiej widać w statystykach zaawansowanych:

• Defensive Box Plus-Minus (DBPM): Zazwyczaj utrzymuje się na poziomie powyżej +1.5, co jest elitarnym wynikiem dla skrzydłowego broniącego obwodu.

• D-EPM (Estimated Plus-Minus): Regularnie plasuje się w 95-99 percentylu najlepszych obrońców ligi.

• Net Rating: Kiedy Anunoby jest na boisku, drużyny przeciwne zdobywają średnio o 5-7 punktów mniej na 100 posiadań, co często wynika z wyłączenia z gry głównego kreatora akcji przeciwnika.

Choć OG nominalnie jest skrzydłowym (SF/PF), posiada unikalne parametry fizyczne, które czynią go koszmarem dla rozgrywających:

• Lateral Quickness (szybkość boczna): Ma "szybkie stopy", które pozwalają mu zostać przed najszybszymi guardami ligi (jak De'Aaron Fox czy Ja Morant).

• Siła fizyczna: Mniejsi rozgrywający nie są w stanie przepchnąć go w drodze do kosza, co zmusza ich do oddawania trudnych rzutów z wyskoku.

• Wszechstronność (Switchability): Pozwala to jego drużynie przełączać każdą zasłonę bez obawy o powstanie tzw. mismatchu.

reasumując: to typ silnego obrońcy żyjącego z przechwytów nie po tym jak przecina podania 🙂 gambing takiego RW) a wybierającego piłki z Kozła. Potrafi jako jeden z niewielu przez 40 minut zabiegać rozgrywających. 

Proste przecież narzędzie. 

A jestem tu na forum który najwięcej go oglądałem bo jestem jego fanem od draftu 

Rozumiem że ktoś nim się nie interesował w Toronto i nadrabia w knicks. U mnie jest inaczej. 

4 minuty temu, człowiek...morza napisał(a):

xd

ignazz daj se siana z tym chatem co 

w zaden sposob nie odniesliscie sie do clue 🤟

Masz racje chat popełnił błąd bo w grach bezpośrednich straty % były gorsze o JB  i był ponad 4,8%  FG ograniczany. 

Tak czy inaczej kontestować taki game plan i negować umiejętności krycia najlepszych PG jest niewytłumaczalne. Dla DEN na szczęście można korzystać z rozgrywania poprzez Joka więc mimo zdejmowania JB przez OG gra jest dalej płynna. 

4 dzień wisi temat a nie ma jeszcze opisu GM Denver który jak widać w innych tematach ma mnóstwo wolnego czasu bo zajmuje się tematami pobocznymi nawet ;) 

Szkoda że przy takich luzach nie dał w niedzielę opisu na serię. Trzeba czekać. 

Pytanie nie powinno brzmieć czy go może ograniczać tylko czy to starczy. Bo Denver jest świetnie zbudowanym zespołem w naszej grze dodatkowo bardzo doświadczone. 

Tak jak Alonzo apelował aby brać inne aspekty a nie tylko statystyki to tu można wskazać stabilizację, większe sukcesy niż w RL i dużo większa pewność w grze moim zdaniem. 

1 minutę temu, człowiek...morza napisał(a):

ale gdize konkretnie napisalem nieprawde? 

to wy stosujecie domniemania, nie ja 

ty sie chociaz pokusiles o jakies dane, a kubie piana z pyska poleciala i zarzuca banialukami

„Brak obrony na JB” to jest przecież nieprawda jak piszesz. 

4 minuty temu, ignazz napisał(a):

„Brak obrony na JB” to jest przecież nieprawda jak piszesz. 

wyrwane z kontekstu. masz dopelnienie w nastepnym zdnaiu 

naprawde jest roznica w bronieniu miedzy gaurdem a skrzydłowym 

i z jakiegos powodu knicks nie rzucaja og na gaurdow 🤷‍♂️

PYTANIE DLACZEGO???????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Edytowane przez człowiek...morza

Tak. Z wyjątkami. I tym wyjątkiem jest OG. 
Z resztą firmowym zagraniem Brunsona jest” dupowe” rozpychanie się tyłem do niskich a słabszych obrońców. I pomimo tego że AD2026 RW nie jest już jakimkolwiek Game changerem to akurat poprzez siłę był jednym z niewielu graczy przez atletyzm który dawał radę siłowo mu ustać. Jego durny gambling i szukanie okazji do przechwytów jest wszystkim znany a wątpliwe jest też używanie rozumu ale siłowo to jeden z niewielu rozgrywaczy który zmuszał JB do zmiany sposobu atakowania kosza. 
Stąd nawet 3 minuty i 2 ostre faule bo dynamizm nie ten tym bardziej neguje twoje zdanie. A że MEM pod koszem mają parę wysokich grających blokiem to nie jest to spacerek. 
Ja nie twierdzę że Mem wygrywają lekko serię tylko odnoszę się do Twoich rewelacji 

RL Brunson trafił na ATL i 76ers którzy na niego odpowiedzi zbytnio nie mieli. Mem ma. 

Rozumiem radość z faktu że knicks w ECF gdzie Brunsonowi nic nie zarzucam ale systemy obronne akurat na niego były mocno kulawe. 

Mial autostradę i to świetnie wykorzystał. Nikt mu tego nie zabierze. 

A w naszej grze jestem fanem naszych DEN 

Napisałeś co napisałeś. Gdzie ja tam wyjmuje coś z kontekstu? Jeszcze jakbyś pisał dużo więcej a ja tak sobie bym doczepił się do jednego nieistotnego zdania to rozumiem zarzut. Ale ja neguję po prostu wpis którego osią jest to zdanie. I innych kontekstów nawet nie ma. 
W seriach RL knicks szczególnie z Hax knicks nie musieli skupić się na rozgrywających przeciwnika to i nie ograniczali ich OG . To zawsze zależy od preferencji ograniczenia głównej lub drugorzędnej opcji w ataku. Chyba jesteśmy zgodni że bieganie za McColumnen i nawet Maxeyem mogło być drugorzędne aby marnować na to OG? 

Pobieżne sprawdzenie pokazuje że ma kłopoty grając przeciw Caruso ( kto nie ma) ale też Herbowi i Holidayowi a kiedyś właśnie przeciw OG. W drugą stronę jedne z najlepszych spotkań miał jak krył go właśnie Maxey. Czyli profilowo da się go kryć skrzydłowymi także gdy traci przewagę siły. 

Jest ich niewielu szybkich na nogach. I OG nim jest. 

35 minut temu, ignazz napisał(a):

RL Brunson trafił na ATL i 76ers którzy na niego odpowiedzi zbytnio nie mieli. Mem ma. 

nie masz lepszego obroncy w lidze na brunsona od danielsa 

wiec mocne wtf i xd

dalej w zaden spsoob nie zaprzeczyles moim tezom i nie odpowiedziales na pytania, ale c*** 

czarnek daje Ci te stypendia dla czasopism za liczbe znakow? xd 

Edytowane przez człowiek...morza

Jeszcze raz.

jakie pytania? Ja nie odpowiadam na twoje pytania. Nie dyskutuje o wyniku serii przed opisem GM. 
Ja tylko zanegowałem zdanie o braku obrony na JB.

A Ty w swoim stylu wyjeżdżasz tu czarnkiem, czepiasz liczby znaków czy wymagasz odpowiedzi na pytania gdzie dyskutuje o zupełnie innej kwestii. 
I co dobre odwracasz kota ogonem o wyrwaniu z kontekstu gdzie tego kontekstu nawet nie raczyłeś napisać. 
Jeżeli mi Czarnek daje stypendium za znaki to widocznie dla Ciebie na proces edukacji nawet złotówki już nie starczyło. 
Ale sponsorem musi być jakiś producent farb skoro lubujesz się literami o dużym formacie i widowiskowej kolorystyce. ;) 

W poprzednich latach gdy OG nie był w tym samym zespole co JB właśnie znany był z najlepszej obronie na nim. Wystarczyło oglądać mecze ale wiem że na TOR szkoda było twojego cennego czasu. 

34 minuty temu, człowiek...morza napisał(a):

nie masz lepszego obroncy w lidze na brunsona od danielsa 

W zależności co jest game planem. 
DD to świetny obrońca i tu jesteśmy zgodni. Sam Jalen w wywiadach wskazywał że to przeciwnik który go potrafi najbardziej zirytować. Dyson na nim poprzez szybkość ogranicza jego rytm gry i zaburza jakiekolwiek kreowanie partnerów. OG nie potrafi poprzez inne parametry tak wytrącić z gry JB.  Ale poprzez siłę ( czego Dysonowi może trochę brakować w stosunku do OG) i wzrost lepiej ogranicza rzuty sprawiając że punktowanie z mid i dystansu jest trudniejsze. 

Jeden potrafi lepiej zabiegać i utrudnić minięcia a drugi sprawia że każdy rzut będzie dużo trudniejszy przez kontestowanie. 

w tej serii mając Jokica DEN mogą żyć bez wytaczania rytmu i kreowanie przez Brunsona ( co najlepiej psuje w lidze zapewne Daniels) 

OG mimo wszystko lepiej ograniczy rzutowo Brunsona co przy kłopotach w tych Po Jokica w punktowaniu ( szczególnie 3P%) może odciąć tlen w punktowaniu. 

DEN bardziej potrzebuje scoringu kosztem kreacji a to lepiej ogranicza OG.  

Ale nie ma to znaczenia jeżeli na proste „ nie zgadzam się z tobą że MEM nie ma jak bronić JB” robisz różne fikołki wchodząc w sumie w aspekty ad personam. 
Ja wiem że masz spore Ego i trudno przyznać że w zdaniu o obronie JB możesz się mylić ale fikołki zabawne v

Hybryda robiąca i jedno i drugie jest Caruso 

Przed opisem nie ma co za bardzo dyskutować ale zgaduje że mając Joka DEN od JB będą wymagali więcej scoringu niż kreacji. 

I nawet jeżeli przekonam się że DD jest lepszy w odcinaniu scoringu nie sprawi że Twoje zdanie Człowiek morza stanie się prawdziwe. 

A tak poza konkursem wielokrotnie w sezonie krytykowałeś koncepcję trenerską Knicks. Więc odpowiadając na Twoje pytanie dużą czcionką i na bordowo dlaczego wystarcza mi Twoje cytaty krytykujące założenia taktyczne trenera RL knicks ;) 

Cały sezon płakałeś na Browna ;) 

Jego zapytaj o to kogo ma kryć OG.  Daj znać co odpowiedział. Bo na Twoje pytania każdy musi odpowiedzieć ;) 

„Wyrwane z kontekstu” zrobiło mi dzień.  

Oj Prawniku ;) 

16 minut temu, january napisał(a):

Cason Wallace 

30 marca show. Pamiętamy! Kto oglądał 

Edytowane przez ignazz