Skocz do zawartości

NBA nagrody - E-NBA edition

BMeF

MVP  

35 użytkowników zagłosowało

1. 1. MVP

2. 2. COTY

3. 3. DPOY

• Wemby
    • Chet
      0
    • Gobert
      0
    • Mobley
      0
    • Ausar
    • Ktoś inny
  4. 4. MIP

5. 5. ROTY

Rekomendowane odpowiedzi

46 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

przy każdej kropce masz średnią punktów i ilość spotkań

napisałem przecież że 

54 minuty temu, rw30 napisał(a):

ilość gier, poza liczbą nie jest w żaden sposób zwizualizowana

Edytowane przez rw30

13 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

gdyby każdej gwieździe gwizdano tak samo, to by z czasem nikt o tym nie gadał

Shai to generalnie drugi tier foul baiterów, bo to jest też topowy slasher wśród guardów, ale ludzie dostali pierdolca, bo nie było innych kwitów na Shaisisa i temat jest już zasadniczo nie do odkręcenia, więc nie chodzi o żadne 'obiektywne gwizdki'. 

11 minut temu, BMeF napisał(a):

Shai to generalnie drugi tier foul baiterów, bo to jest też topowy slasher wśród guardów, ale ludzie dostali pierdolca, bo nie było innych kwitów na Shaisisa i temat jest już zasadniczo nie do odkręcenia, więc nie chodzi o żadne 'obiektywne gwizdki'. 

tu chodzi po prostu o pojedyncze highlightsy, w których te gwizdki są dramatycznie miękkie lub kompletnie fantomowe, wiadomo, że to nie jest pełen obraz i jest to w pewny sposób krzywdzące, ale ciężko zrobić podobną kompilacje z innym graczem

a to z tym drugim tierem to sam sobie tak ustawiłeś? kto jest w pierwszym?

17 minut temu, rw30 napisał(a):

napisałem przecież że 

ale co byś chciał jeszcze, bo nie bardzo zrozumiałem?

4 minuty temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

a to z tym drugim tierem to sam sobie tak ustawiłeś? kto jest w pierwszym?

I tier to prime Trae, 36-letni James Harden rzucający 8 FTA mecz, Doncic czy ostatnio Devin Booker, czyli nieatletyczni i nie-atletyczni guardzi rzucający milion osobistych. 

II tier to atletyczni guardzi-foul baiterzy rzucający milion osobistych, ale tutaj grono będzie generalnie szerokie i ciężko się rozdrabniać. 

Np. Shai poza byciem crafty ballhandlerem-midrange bogiem jest też zajebistym slasherem (gość oddaje +6 rzutów na mecz z 0-5ft na 69%, Booker oddaje 3.5 rzutu na mecz z 0-5FT na 61%, Harden 4.0 rzutu na 60%, Doncic 3.1 rzutu na 74%) - ale Booker i Harden dostają 8 FTA, Doncic 10 FTA, a Shai 9 FTA. Bryant 2007 oddawał 5.6 rzutu per game z 0-5ft, a miał 10 FTA. Avdija ma 6.4FG z 0-5ft na 61% i 9 FTA.

No, więc jak se na to popatrzę, to ten SGA nie może być takim obrzydliwym foul baiterem i/lub faworytem sędziów. Co nie znaczy, że jest pure ethical hooperem - ale jak wyżej, gość jest obiektywnie zajebistym slasherem robiącym +30 PPG (a przy okazji jest też bogiem na midrange z perfekcyjną pracą nóg), więc te 9 FTA to pewnie dużo bliżej 'oczekiwanej wartości' niż jakiejś aberracji. 

11 minut temu, BMeF napisał(a):

No, więc jak se na to popatrzę, to ten SGA nie może być takim obrzydliwym foul baiterem i/lub faworytem sędziów.

znowu sobie dopowiadasz, ja piszę o konkretnych pojedyńczych akcjach gdzie w sezonie jest ich no nie wiem 20-30, ktoś je tam wrzuci i ludzie się tam walcują nad tym, natomiast ciężko powiedzieć żeby Shai jak i cała Okla, tak samo jak Lakers nie byli fawroyzowani przez sędziów, jakoś sobie nie przypominam żeby komuś pozwalano na to co robił Caruso z Jokiem albo na co pozwala się często Dortowi, jak te drużyny nie są faworyzowane, to chyba nikt nie jest

ktoś tu pisał przy okazji rekordu Bama, że taki Jokić to by 100 złamał w takim meczu, a potem oglądam spotkania z Grizz i Raptors gdzie nie dostaje pod rząd totalnych ewidentów, więc na tym tle jakoś ciężko mi uwierzyć, że ktoś tu nie jest jednak równiejszy na tle innych

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

6 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

znowu sobie dopowiadasz

rw30: zaskoczenie, SGA taki foul-baiter podobno, a Doncic więcej osobistych

Ja: no, ludzie zrobili z SGA symbol foul baitingu gdy szereg typów robi bardziej 'podejrzane' liczby osobistych

Ty: meh, gdyby gwizdki były równe to nikt by komentował

Ja: meh, gdyby o to chodziło, to nie zrobiliby akurat z SGA symbolu foul baitingu, gdy jest tier niżej od najlepszych foul baiterów

Ty: ????

Ja: no tak

Ty: chodzi o 20-30 niesłusznych gwizdków z całego sezonu, dopowiadasz se

Jak się posprawdza liczby osobistych to nijak ten SGA nie wygląda na tak ordynarnego foul baitera jak uważa NBA twitter, tego tyczyły się te posty. 

1 godzinę temu, BMeF napisał(a):

Ja: no, ludzie zrobili z SGA symbol foul baitingu gdy szereg typów robi bardziej 'podejrzane' liczby osobistych

Ty: meh, gdyby gwizdki były równe to nikt by komentował

Ja: meh, gdyby o to chodziło, to nie zrobiliby akurat z SGA symbolu foul baitingu, gdy jest tier niżej od najlepszych foul baiterów

czemu te podejrzane w cudzysłów dajesz? kogo dziwi duża liczba wolnych Doncica, SGA czy Hardena?

dalej nie potrafisz wyjaśnić dlaczego nie ma co chwilę jakiegoś dziwnego gwizdka grzanego w socjalach, ale nie jest to SGA, to zawsze jest on, że niby fani nie chcieliby poheltować kogokolwiek z innej drużyny?

wzmiankę o tym, że Doncic gra o 2 minuty dłużej, co spokojnie może wyjaśniać te dwa wolne więcej pominąłeś

argumentem ma być, to, że to SGA gra najwięcej pod kosz, ale już to, że Donek dostaje te faule za Jumpery, często przy rzutach za trzy, co automatycznie boostuje liczbę FTA już nie ma znaczenia?

ja się nie zgadzam z zarzutem o faul baiting, z czasem mi przeszło, on to robi po prostu bardzo umiejętnie, ale nikt mi nie wmówi, że gość dostaje często gwizdki za byle bump,  a cała Okla jest gwizdana przychylniejszym okiem niż reszta, czy to ma po prostu związek z tym, że ma najlepszych graczy? być może, ale fakt pozostaje faktem, zobaczymy w tych PO ja to będzie wyglądać, w poprzednich było momentami dość kuriozalnie z tym

generalnie dziś w lidze baitują niemal wszyscy, to się stało elementem gry, ale tego, że SGA jest gdzieś tam w drugim szeregu tych robiących to z największą premedytacją to bym nie wymyślił

4 godziny temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

dalej nie potrafisz wyjaśnić

xd Bo to nie jest proper dyskusja, gdzie ja sobie stawiam tezę, a Ty piszesz rzeczy na około. 

Ja: SGA to jeden z najlepszych slasherów wśród guardów w lidze, więc jego liczba osobistych jest bardziej 'uzasadniona'* niż w przypadku Doncicia, Bookera, Trae, starego Hardena, pewnie Avdiji czy innego Keyonte George'a, po prostu ludzie robią z niego największego foul baitera w lidze.

Ty: eee, ludzie na Twitterze nie bez powodu robią z niego największego foul baitera w lidze, filmy wrzucają, wyjaśnij dlaczego

Group thinking, confirmation bias, łatwe lajki, Thunder będący najlepszym teamem w lidze - jest wiele wyjaśnień, ale nie za bardzo mam potrzeby to wyjaśniać, bo można się bezcelowo przerzucać.

Fakty są takie, że Deni Avdija rzuca więcej osobistych, lepszy free throw rate ma Stephon Castle, Doncic ma więcej osobistych mając >2x mniej rzutów spod obręczy, 36-letni Harden robi 8 FTA, a Devin Booker oddaje 58% rzutów SGA spod obręczy i 90% osobistych SGA. I tak dalej, i tak dalej. 21-50 Utah Jazz też są faworyzowani, więc Keyonte George ma lepszy free throw rate niż Shai w ubiegłym sezonie? 

Dlatego SGA jest foul baiterem, ale ten dyskurs wokół niego to nothingburger vs rzeczywistość. 

* uzasadniona z perspektywy pureethicalhooperstwa, bo mi foul baiting np. Doncicia nie przeszkadza, skill jak każdy inny. 

23 godziny temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

ale co byś chciał jeszcze, bo nie bardzo zrozumiałem?

popatrz na to:

https://public.tableau.com/app/profile/fabio.fantoni/viz/DataCenter2024/Data

sugerowałem że fajnie, jakby te punkty na wykresie Shai vs Luka (w kilku miejscach zastąpione główkami) miały wielkość proporcjonalną do ilości gier

capisch?

chyba już można przyklepać, że Duren zakończy sezon w all-nba team i być może z MIPem, wow

Howard też swój pierwszy all-nba i asg zrobił w wieku 22 lat, ale w swoim trzecim sezonie, Duren gra czwarty, no, tylko, że pułapu z którego startowali nie ma nawet co porównywać

Cytat

Thibs+Brunson:

22-23: 4th ORTG 19th DRTG

23-24: 7th ORTG 9th DRTG

24-25: 5th ORTG 13th DRTG

Brown+Brunson: 25-26*: 3rd ORTG 5th DRTG

Coach of the Year?

a potem patrzę, że Celtics mają 2 atak i czwartą obronę

fajny ten sezon, taki pojebany

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

52 minuty temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

chyba już można przyklepać, że Duren zakończy sezon w all-nba team i być może z MIPem, wow

Howard też swój pierwszy all-nba i asg zrobił w wieku 22 lat, ale w swoim trzecim sezonie, Duren gra czwarty, no, tylko, że pułapu z którego startowali nie ma nawet co porównywać

a potem patrzę, że Celtics mają 2 atak i czwartą obronę

fajny ten sezon, taki pojebany

Duren mądrze stał bo Luka to typ który zwykle szuka kontaktu / pump fake więc l trzymanie nogi na ziemi to najlepsze co możesz zrobić szczególnie że było wiadomo że za 3 musiał rzucać 

17 minut temu, Pepis21 napisał(a):

Nie wiem czy dobrze robi odpowiadając na takie pytania w taki sposób zamiast powiedzieć coś w stylu, że będzie jak będzie. Embiid wypłakał swoje MVP, Wemby co prawda nie płacze, ale niech nie idzie podobną ścieżką. 

Wembanyama ma rację, że zabiera głos, bo obrona często była niedoceniana w głosowaniu na nagrody, i pewnie dalej tak jest, skoro ostatnio zleciał na 3 miejsce w MVP oddsach za Donciciem grając genialnie od 2 miesięcy.

Kto by się spodziewał, że zawodnicy opuszczają tak dużo meczów nie dlatego, że się opieprzają, a dlatego, że liczba kontuzji jest najwyższa w historii.