Skocz do zawartości

Terry Rozier

Alonzo

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, 

Wszystkim nam jest znana sytuacja z Terry Rozierem. W rl jego kontrakt się po prostu kończy po tym sezonie. Heat otrzymali właśnie jako zadośćuczynienie 2nd pick 2026 w drafcie od Charlotte.

U nas sytuacja jest bardziej złożona - bo ja nie znając problemu, dałem graczowi jeszcze extension, które będzie obowiązywało przez 2 kolejne sezony.

Moja propozycja jest taka - bo sporo nad tym myślałem - jako interim GM Kings nie będę domagał się 2nd picku od naszych Bucks, ale chciałbym, żeby kompromisowo została rozwiązana kwestia tego extension - jeden rok niech zostanie, ale zależałoby mi na anulowaniu drugiego roku. Uważam, że to fair propozycja.

Liczę na Waszą sprawiedliwą decyzję. Naturalnie dostosuję się do tego co postanowicie. 

Nie wiem, czy decyzję powinna podjąć tylko Rada (oczywiście beze mnie), - @ernie9005 @MarcusCamby @Szulim . Czy cała wspólnota BeGM i potrzebne by tu było wtedy głosowanie wszystkich GMów. 

Wrzucam temat - zróbcie z tym co uważacie. Przedstawiłem powyżej swoje stanowisko i zdaję się całkowicie na Waszą decyzję. 

Tu zostawiam jeszcze art. z hoopsrumors, który właśnie wleciał na stronkę: 

https://www.hoopsrumors.com/2026/03/heat-to-receive-second-rounder-from-hornets-to-resolve-rozier-dispute.html

The Heat will receive a 2026 second-round pick from the Hornets as additional compensation for the Terry Rozier trade made in January 2024, ESPN’s Shams Charania tweets. The pick  will be the most favorable of the Warriors’ or the Nuggets’ second-rounder this June, Ira Winderman of the Sun Sentinel tweets. The pick will almost certainly be the one Golden State owes Charlotte.

Terry-Rozier-Miami-Heat-200x300.jpgA dispute between the Southeast Division clubs arose due to Rozier’s alleged involvement in an illegal betting scheme. Rozier has been on indefinite leave all season after being arrested in October on federal charges related to illegal gambling.

The Heat were reportedly unaware of the unusual betting activity — or the NBA’s investigation — tied to Rozier (he was a member of the Hornets at the time) when they traded for him in January 2024, several months after the incident took place.

This past December, NBA commissioner Adam Silver said he was “sympathetic” to Miami’s plight and was seeking a resolution.

This is an unprecedented situation,” Silver said. “And I think I’m incredibly sympathetic to the Heat and to their fans. But I think we’re going to try to work something through, work this out with them. … But this is an unfortunate circumstance. But sometimes there’s these unique events and maybe sometimes they require unique solutions. So we’ll be looking at this with the Heat and the other teams in the league and see if there’s any satisfactory relief.”

Miami still owes Charlotte a future first-round pick from that deal — it will be top-14 protected in 2027, and if it does not convey, the Heat will send the Hornets an unprotected first-rounder in 2028.

Rozier was originally placed on unpaid leave shortly after the federal charges were lodged. He later won an arbitration case, allowing him to collect his full $26.6MM salary. While Rozier remains on Miami’s roster, there’s still a possibility he could be waived before the end of the regular season.

Bez całkowitego zawieszenia gracza nie ma argumentu prawnego do takiej decyzji. Obecnie Rozier jest na etapie domniemania niewinności i będzie sprawa sądowa. On teoretycznie za rok może wrócić do NBA, więc jestem kategorycznie na nie.

W dodatku mamy historyczne przypadki odrzuceń w podobnych przypadkach John Walla i LaMarcusa Aldridge.

Także ZDECYDOWANIE NIE

Tu w ogóle nie ma żadnych konotacji, u nas żaden GM nie wiedział (ani z 1 ani z 2 strony) o sprawie Roziera, więc żadnego 2nd roundera nie będzie jak w RL dodatkowo.

A extension też było przecież już stricte w Sacramento, więc Rozier jest w rankingu ogórów na podium u nas po prostu jako jeden z absolutnie najgorszych kontraktów w lidze (z Jabarim Walkerem i chyba Camem Thomasem :)).

8 minut temu, january napisał(a):

A extension też było przecież już stricte w Sacramento, więc Rozier jest w rankingu ogórów na podium u nas po prostu jako jeden z absolutnie najgorszych kontraktów w lidze (z Jabarim Walkerem i chyba Camem Thomasem :)).

Nie zapominajmy o legendarnym Patricku Williamsie!

Decyzja już była podjęta przy aldridge. 

ja nie mogłem wiedzieć o tym że Aldridge ma problemy z sercem, więc straciłem. 
Ty nie mogłeś wiedzieć o tym że Rozier jest przestępcą, więc straciłeś. 

nikt nie chciał iść na ustępstwa gdy niczemu winny i poszkodowany GM miał chorego ciężko zawodnika. 
dlaczego mielibyśmy więc iść na jakiekolwiek ustępstwo gdy niczemu winny i poszkodowany GM ma w składzie przestępczą mendę? 

18 godzin temu, MarcusCamby napisał(a):

Bez całkowitego zawieszenia gracza nie ma argumentu prawnego do takiej decyzji. Obecnie Rozier jest na etapie domniemania niewinności i będzie sprawa sądowa. On teoretycznie za rok może wrócić do NBA, więc jestem kategorycznie na nie.

W dodatku mamy historyczne przypadki odrzuceń w podobnych przypadkach John Walla i LaMarcusa Aldridge.

Także ZDECYDOWANIE NIE

18 godzin temu, january napisał(a):

Tu w ogóle nie ma żadnych konotacji, u nas żaden GM nie wiedział (ani z 1 ani z 2 strony) o sprawie Roziera, więc żadnego 2nd roundera nie będzie jak w RL dodatkowo.

Godzinę temu, RonnieArtestics napisał(a):

Decyzja już była podjęta przy aldridge. 

ja nie mogłem wiedzieć o tym że Aldridge ma problemy z sercem, więc straciłem. 
Ty nie mogłeś wiedzieć o tym że Rozier jest przestępcą, więc straciłeś. 

nikt nie chciał iść na ustępstwa gdy niczemu winny i poszkodowany GM miał chorego ciężko zawodnika. 
dlaczego mielibyśmy więc iść na jakiekolwiek ustępstwo gdy niczemu winny i poszkodowany GM ma w składzie przestępczą mendę? 

Przede wszystkim Panowie - ja dając Rozierowi extension nie miałem wiedzy o tym, że prowadzona jest przeciwko niemu sprawa. 

Tego dotyczy problem.

Kings są tu ewidentnie pokrzywdzeni - i to nie ze swojej winy. Normalnie przy extension pewnie by wyszedł problem i tego extension zwyczajnie by nie było.

ja nie wnoszę o anulowanie całego kontraktu, a o kompromisowe porozumienie, gdzie klub schodzi z połowy i gracz schodzi z połowy dwóch ostatnich lat (tam była jeszcze podwyżka o kilka mln$ na ten sezon nawiasem mówiąc). Resztę wtedy można wpisać do dead money. Może to być drugi rok kontraktu, albo połowa pierwszego i połowa drugiego. 

Jeżeli macie jakiś inny pomysł na zadośćuczynienie Sacramento - to piszcie, jednak mój pomysł jest fair, gdzie przecież idę graczowi na rękę - choć pewnie prawnie bym to miał szanse wygrać i anulowane byłoby cały extension - w przypadku gracza zatajona została bardzo ważna sprawa uniemożliwiająca mu realizowanie postanowień kontraktu. 

To nie jest taka sama sytuacja jak Aldridgea Ronnie., ani też taka jak Walla Marcus.

ja nie chcę, żeby ktoś z Was poczuł się tu niesprawiedliwie potraktowany z powodu Waszych graczy w przeszłości, gdzie chodziło o kwestie zdrowotne trwających już kontraktów. Tu extension nastąpiło ewidentnie po tym, jak NBA znało już sytuację, a więc Kings również by zostali o tym powiadomieni - a tak nie było.

Moja propozycja jest kompromisowa. Rozier przecież jak wróci w rl to u nas też będzie mógł podpisać nowy kontrakt z kimkolwiek. 

Liczę jednak na poważną dyskusję w Waszym gronie. I nie chce tu również narzucać żadnych norm czasowych. Sam nie wiem jak to ugryźć. 

Z góry dziękuje jako interim GM Sacramento. 

edit. NBA ostrzegła Detroit Pistons negocjujących z Malikiem Beasleyem w rl . - warto o tym pamiętać. 

Edytowane przez Alonzo

Na początku jak zobaczyłem post byłem od razu na NIE

Jednak, postanowiłem zadać sobie więcej trudu i prześledzić historię Roziera w RL NBA i BeGM

RL NBA

01/24 - trade do Heat

01/25 - pierwsze podejrzenia co do hazardu

09/25 - zawieszenie w grze w NBA

okres za jaki jest wstępnie oskarżony to 03/23 czyli bardzo długo przed trade do Heat i z tego co już wiadomo, Charlotte była świadoma toczącego się śledztwa, ale nie przekazała tej informacji do Heat (możliwe, że dlatego, że było ono jeszcze wtedy w powijakach) ale de facto teraz w RL NBA przekazanie rekompensaty jest w jakiś sposób przyznaniem się do zatajenia tej wiadomości

BeGM

06/24 - trade do Sacto

08/24 - extension Sacto

No i tu pojawia się już duży problem czasowy. U nas trade jest pół roku później, śledztwo było już dość w zaawansowanym procesie - pierwszą karę otrzymał Jontay Porter (03-04/24 - ban NBA), który już wtedy nie był jedynym w trakcie śledztwa, ale również inni zawodnicy, działacze itp - m.in Rozier czy Billups, którzy zostali aresztowani 10/25

Także no tutaj jestem trochę skłonny uwierzyć w to, że zarząd Sacramento u nas nie dostał odpowiedniej informacji wcześniej, zarówno przed dokonaniem trade jak i extension w sprawie toczącego się postępowania. A było ono już bardziej zaawansowane, niż jak Rozier przechodził w RL NBA do Heat

Także mimo początkowego stanowiska na NIE, po przeanalizowaniu timeline z RL NBA i BeGM jestem skłonny przychylić się do stanowiska interim GM i anulować część extension w obliczu informacji, jakie potencjalnie mogły wpływać na decyzje o w ogóle zaproponowaniu tego extension.

Do tego dotarłem do jakiś insiderów (ale nie wrzucę ich bo nie jestem przekonany co do ich rzetelności), ale w każdej plotce jest ziarnko prawdy - w lipcu 24 heat zastanawiało się nad extension Rozierem, ale chodziły już plotki o potencjalnych problemach z hazardem i się wstrzymali. Możliwe, że dostali tip-off już wtedy gdzieś bokiem z biura NBA bo w momencie aresztowań z 10/25 komisarz potwierdził, że współpracowali z organami ścigania już od ponad roku w przygotowaniach do aresztowań.

To tyle ode mnie - co większość napisze, tak się wykona, aczkolwiek jest to na tyle wyjątkowa sytuacja, że warto spojrzeć trochę szerzej na potencjalne rozwiązanie.

oznaczę tych co się na razie wypowiedzieli do dalszej dyskusji @MarcusCamby @january @RonnieArtestics 

40 minut temu, Szulim napisał(a):

Na początku jak zobaczyłem post byłem od razu na NIE

Jednak, postanowiłem zadać sobie więcej trudu i prześledzić historię Roziera w RL NBA i BeGM

RL NBA

01/24 - trade do Heat

01/25 - pierwsze podejrzenia co do hazardu

09/25 - zawieszenie w grze w NBA

okres za jaki jest wstępnie oskarżony to 03/23 czyli bardzo długo przed trade do Heat i z tego co już wiadomo, Charlotte była świadoma toczącego się śledztwa, ale nie przekazała tej informacji do Heat (możliwe, że dlatego, że było ono jeszcze wtedy w powijakach) ale de facto teraz w RL NBA przekazanie rekompensaty jest w jakiś sposób przyznaniem się do zatajenia tej wiadomości

BeGM

06/24 - trade do Sacto

08/24 - extension Sacto

No i tu pojawia się już duży problem czasowy. U nas trade jest pół roku później, śledztwo było już dość w zaawansowanym procesie - pierwszą karę otrzymał Jontay Porter (03-04/24 - ban NBA), który już wtedy nie był jedynym w trakcie śledztwa, ale również inni zawodnicy, działacze itp - m.in Rozier czy Billups, którzy zostali aresztowani 10/25

Także no tutaj jestem trochę skłonny uwierzyć w to, że zarząd Sacramento u nas nie dostał odpowiedniej informacji wcześniej, zarówno przed dokonaniem trade jak i extension w sprawie toczącego się postępowania. A było ono już bardziej zaawansowane, niż jak Rozier przechodził w RL NBA do Heat

Także mimo początkowego stanowiska na NIE, po przeanalizowaniu timeline z RL NBA i BeGM jestem skłonny przychylić się do stanowiska interim GM i anulować część extension w obliczu informacji, jakie potencjalnie mogły wpływać na decyzje o w ogóle zaproponowaniu tego extension.

Do tego dotarłem do jakiś insiderów (ale nie wrzucę ich bo nie jestem przekonany co do ich rzetelności), ale w każdej plotce jest ziarnko prawdy - w lipcu 24 heat zastanawiało się nad extension Rozierem, ale chodziły już plotki o potencjalnych problemach z hazardem i się wstrzymali. Możliwe, że dostali tip-off już wtedy gdzieś bokiem z biura NBA bo w momencie aresztowań z 10/25 komisarz potwierdził, że współpracowali z organami ścigania już od ponad roku w przygotowaniach do aresztowań.

To tyle ode mnie - co większość napisze, tak się wykona, aczkolwiek jest to na tyle wyjątkowa sytuacja, że warto spojrzeć trochę szerzej na potencjalne rozwiązanie.

oznaczę tych co się na razie wypowiedzieli do dalszej dyskusji @MarcusCamby @january @RonnieArtestics 

Trochę mogło to wyglądać jak w przypadku Beasleya i rl Pistons

Jak w sprawach Walla, LMA etc, nie ma tu opcji by cokolwiek ruszyć, w tym kontekście propozycja Alonza o usunieciu sobie 25 baniek Roziera z sezonu 27/28 jest po prostu skandaliczna.

Takie ryzyko przy extensions, nikt do rzucania hurtem extensions swym graczom Alonza nie zmusza, trzeba było lepszy scouting zrobić.

Nie no @Alonzo naprawdę nie chce mi się tracić czasu aby sobie to odświeżać i tu przytaczać ale kojarzę że w przypadku Aldridge szukaliście dosłownie kruczki prawne z CBA żeby mi udowodnić że nic mi się nie należy i nadrzędną wartością dla was było CBA, gdy ja prosiłem by chociaż trochę iść z duchem gry i proponowałem jakieś własne małe ustępstwa. Także sorry, ja miałem zawalone przez 3 lata salary w dead money przez chorobę, to ty teraz możesz teraz zjeść tą żabę jaką jest Twoje extension dla Roziera. 

jaja sobie robisz ? 
czy ty zdajesz sobie sprawę że nie zgadzasz się na ustępstwa typu ktoś zaakceptował deal 2 minuty za późno, albo ktoś złożył oferty na fa za pozno ale przed ogłoszeniem ofert, chcesz mieć wszystko sztywniutko, a teraz proponujesz by w interesie twojego zespołu iść na jakieś tam 25mln ustępstwo? 

przez myśl by mi nie przeszło by będąc tobą nawet zapytać nieśmiało o zdanie w tej sprawie marcusa na priv, a co dopiero zakładać taki temat. 

Edytowane przez RonnieArtestics

Dziękuję @january i @RonnieArtestics za zajęcie stanowiska.

14 minut temu, ignazz napisał(a):

Ja bym piątaka dodał Pacers. Aby wyrównać LMA 

Rozumiem argumenty ale w naszym przypadku otworzyłoby to puszkę Pandory. Lepiej nie ruszać. Niestety mimo krzywdy. P

Dziś są to Kings Iggy, a w przyszłości - czego oczywiście nie  życzę nikomu - może to być klub każdego z pozostałych GMów. Dla Kings ten kontrakt nie jest jakimś problemem, który spędza mi sen z powiek, ale jak w d.. przez jakąś podobną sytuację będzie klub w którym metodą domina spowoduje to poważniejsze problemy, to co wtedy?

5 minut temu, Tecu napisał(a):

Czy jakiś punkt CBA pozwala na anulowanie choć częściowe kontraktu i czy miało już to miejsce w realu?

Nic mi o tym nie wiadomo Tecu. Jednak nie było jeszcze takiej sytuacji w NBA.

ja się Panowie dostosuję - ale narzuca nam to w BeGM Casus Terrego Roziera wg mnie, co zamurowuje nam jakiekolwiek możliwości interpretacji - skoro z extension podpisanym już  ewidentnie po tym jak sprawę znało NBA nie można nic zrobić - to jakie będą podstawy anulowania jakiegokolwiek innego kontraktu lub zadośćuczynienia klubowi?

Tu nie chodzi o dowalanie moim Kings, bo każdy z Waszych klubów może się w podobnej sytuacji w przyszłości znaleźć. Dlatego warto, żeby jednak każdy z naszych GMów zajął jakieś stanowisko. 

W rl przecież Heat dostali zadośćuczynienie - 2nd pick za sam spadający kontrakt. January tu sobie beztrosko ignoruje ten fakt - tak tylko piszę, żeby później nikt nie miał pretensji jak na niego trafi jakaś nietypowa sytuacja. Przy Casusie Terrego Roziera nie będzie wtedy chyba już czego rozpatrywać. 

ja nic nie narzucam - jestem stroną. 

Podjąłem tylko temat.

Zróbcie z tym co uważacie.