Skocz do zawartości

BeGM - opisy 2T sezonu 2025/26

Alonzo

Rekomendowane odpowiedzi

Korzystając z przerwy na ASW rozpoczynamy dziś opisy po 2T sezonu 2025/2026. Jako, że nie wszystkie drużyny rozegrały jeszcze swoje 55 mecze ( 13 drużynom ostały się po 1-2 mecze), to statsy będzie można przy zrobieniu wcześniej opisu zmienić, albo po prostu uzupełnić dopiero wtedy.

Kilka przydatnych wskazówek:

1. Pod uwagę bierzemy tylko mecze 29-55 rozegrane przez wszystkie drużyny, w których grali nasi zawodnicy.

2. Dobrze jakby opisy zawierały minimalnie: Waszą rotację, minuty poszczególnych graczy, najistotniejsze statystyki Waszych najważniejszych graczy, plusy i minusy zespołu, nieobecności oraz proponowany bilans (jeśli chcecie). Zachęcamy opcjonalnie do rozpisywania taktyk, zagrywek, rotacji czy adv. stats (z rozsądkiem oczywiście) oraz oceńcie trudność Waszego terminarza.

3. Nie rozpisujemy szczegółowo meczu po meczu, tylko wyciągamy średnią.

4. Napiszcie który z Waszych graczy 2way grał w danym trymestrze, a rzy problemach z rotacją można posiłkować się Waszymi graczami Exhibit 10 jeżeli takowych podpisaliście.

5. Nie prowadzimy tutaj dyskusji. Wszystko co nie będzie opisem, będzie z automatu usuwane. Do dyskusji służą inne tematy.

6. Opisy trwają do 23 lutego 2026r. do 23:59

Oznaczam też naszych nowych GMów, żeby wiedzieli gdzie i do kiedy opisy: @LukaszKopys @antek @gizior

edit. Prośba, żeby w rotacjach uwzględniać po 3 graczy na każdej pozycji (gdyby akurat wypadł nasz starter lub backup).

Edytowane przez Alonzo

Sacramento Kings T2

Mimo nieco niższych stats podstawowych graczy Kings w rl był to zdecydowanie lepszy trymestr w wykonaniu Sacramento, gdyż zwyczajnie była większa głębia i nie musiałem dodawać za bardzo moim graczom minut względem tego co działo się w rl. Mogłem nieco obniżyć minuty Isaaca, miałem wreszcie jakąś sensowną rotację pod koszem i nie musiałem grać jakichś wyimaginowanych minut Isaaciem Jonesem na centrze (w jego buty wszedł Moussa Cisse).

Sacto dokonało kilku istotnych ruchów kadrowych po 1T. Najpierw do Spurs trafił Jordan Hawkins dla którego w Kings nie było minut. Rywalizację jako backup sg wygrał z nim Bryce McGowens. Kluczowym ruchem było jednak sprowadzenie i od razu podpisanie extension z Nikolą Joviciem, przed którym GM widzi istotną rolę w budowanej tutaj drużynie. Ceną byli - Ben Sheppard, Justin Champagnie oraz O-Max Prosper, ale przy trudnościach ze znalezieniem właściwych kontraktów i assetów nie dało się tego inaczej przeprowadzić żeby ściągnąć Jovicia, który planowany jest w Sacto by grać w s5. Ruch ten umożliwił również grę wyższym ustawieniem, gdyż Middleton w naturalny sposób przeszedł na pozycję sf by zrobić miejsce Joviciowi na pf. Wzmocniona też została ławka, gdyż przesunięty na nią został Hunter, a ruchy te uwolniły minuty dla młodych graczy z ławki - McGowens, Penda i Diawara - czego efekty widać zresztą w rl. Z FA został podpisany znakomity młody rim protector, który był na kontrakcie Exhibit 10 - Moussa Cisse, co dało wreszcie Kings bardzo dobrą obronę pod koszem. Byłby jeszcze Pat Spencer którego osobiście bardzo lubię i cenię, ale postanowiłem ustąpić dwóm rozhisteryzowanym krzykliwym babom które narobiły pisku i wrzasku łamiąc ot tak zasady, gdyż uznałem że nie było to warte afery, a i nie było gwarancji, że Pat miałby w Kings istotną rolę w przyszłym sezonie. Do gry po roku przerwy wrócił też jeden z moich ulubieńców - Grant Williams, który na spokojnie może zrzucać rdzę pełniąc pieczę nad tą młodzieżą razem z Khrisem Middletonem. Budujemy na spokojnie kulturę organizacji.

Rotacja

Tu się poprawiło i przy okazji ustabilizowało. Tak jak napisałem wyżej - podniosłem wzrost w rotacji i już wygląda to naprawdę racjonalnie, a do s5 wszedł na pf Jovic, przesuwając Middletona na bardziej naturalną dla niego pozycję sf i przesunęło to Huntera na ławkę, gdzie ten gracz czuje się jednak najlepiej. O innych ruchach na ławce napisałem też już powyżej. Zwiększyłem minuty moim dwóm młodym guardom w s5 bo idea jest taka, żeby obaj jak najwięcej grali. Kilku innych graczy ma też jeszcze nieco większe minuty, albo po prostu gram regularnie graczami, którzy w rl jak McGowens i Cisse są na 2way i kluby musiały oszczędniej nimi dysponować - w Kings mają normalne gwarantowane umowy, więc te obostrzenia o limicie mnie nie dotyczą. Nieco większe minuty Diawary i Pendy też uważam, że nie powinny stanowić problemu - powtarzam - celem Kings w tym sezonie jest przede wszystkim ogrywanie swojej młodzieży. W Kings grało w 2T 13 graczy bez Roziera i Fernando oraz graczy 2way (choć mogli pojawiać się w garbage time Travers i Freeman)

Rozkład wg min. (27g x 48min = 1296min na każdą pozycję)

pg Jeremiah Fears 28 (756) / Ayo Dosunmu 20 (540)

sg Jared McCain 28 (700) / Bryce McGowens 15 (405) / Ayo Dosunmu 7 (191)

sf Khris Middleton 25 (475) / De'Andre Hunter 24 (528) / Noah Penda 11 (293)

pf Nikola Jovic 24 (576) / Mohamed Diawara 16 (432) / Noah Penda 11 (288)

c Jonathan Isaac 18 (396) / Moussa Cisse 22 (594) / Grant Williams 20 (280) / Isaac Jones 1 (26)

Oczywiście czasami ustawienia są nieco inne w zależności od matchupów, dostępności graczy i sytuacji na boisku - Jovic może grać na centrze, Dosunmu to bardziej sg więc mogą kreować wtedy McCain, czy Middleton, a Diawara spokojnie może grać na sf czy też Grant Williams i Isaac, Middleton, czy Hunter na pf. 

Opis graczy:

Jeremiah Fears

27g 23,6min. 11pkt. 3,7zb. 2,8as. 1,1prz. 0,5bl. FG 40,8% 1 3P 29,5%

Ten mały zadzior aktualnie gra w Pels z ławki co odbiło się na jego statsach, ale u mnie drużyna ma swój pick więc mogę sobie pozwolić na dalsze ogrywanie go w s5. Zmniejszyłem mu czas na boisku o śr. 2min. gdyż nie chcę go zajechać, a to przecież pierwszy sezon młodego, więc niech gra racjonalne minuty. Fears rozwija się z meczu na mecz, gra nierówno, ale dzięki swojej waleczności i oczywistemu talentowi jest w gronie najlepszych debiutantów w tym sezonie i właśnie grał w Rising Stars podczas ASW.

Jared McCain

21g 14,1min. 6pkt. 1,7zb. 1,2as. FG 45,6% 1,2 3P 45,5%

Statsy nie zwalają z nóg, ale w rl 76ers nie bardzo były dla niego minuty i odesłali go nawet do G-League, żeby coś mógł pograć. Dobrze dla niego, że trafił do rl Thunder - uważam że to był zły ruch dla Philly, ale bardzo dobry dla gracza. Powinien tu szybko stać się istotnym graczem. Dał już się też poznać z problemów ze zdrowiem i irytuje to jego malowanie paznokci, ale vibe jest, więc czekam na jego rozwój. U mnie naturalnie dość znacząco zwiększam mu minuty uwolnione po oddaniu Shepparda i Hawkinsa. Publika Kings ma oglądać jak młody duet Fears/McCain ogrywa i zgrywa się na boisku z resztą młodzieży.

Khris Middleton

18g 23min. 10,2pkt. 3,8zb. 2,9as. 0,7prz. FG 38,5% 1,1 3P 31,7%

Middleton pełni w Kings rolę lidera szatni i w pewnym stopniu też na boisku jako weteran pilnując żeby młodzież szła we właściwym kierunku. Każdy team takiego gracza potrzebuje i jego roli nie można postrzegać tylko przez pryzmat statystyk. Jednak na boisku gra dość regularnie (choć wypada w pojedynczych meczach) i zalicza przyzwoite statsy, a do tego mogę nim już grać na bardziej naturalnej dla niego pozycji sf.

Nikola Jovic

24g 17,7min. 8pkt. 3,5zb. 2as. FG 35% 1,1 3P 26%

Najważniejsze wzmocnienie Kings podczas tego sezonu, choć jego statsy i % nie rozpieszczają.  I tu mamy do czynienia z prawdziwym slumpem rzutowym bo nie mówimy o 2-3% a o 10+%. Możliwe, że nowa wysoka umowa uderzyła do głowy, możliwe że Nikola nie może złapać rytmu non stop borykając się z jakimiś urazami. Miewa przebłyski, choć ewidentnie zawodzi w tym sezonie. Jego słabszy sezon wpłynął też na to, że Kings mogli go łatwiej pozyskać, więc nie zamierzam w tym sezonie dramatyzować. Jovic z miejsca dostaje miejsce w s5 na pf i może mi też grać jako center ze swoimi warunkami fizycznymi, co dodatkowo poprawia sytuację podkoszową Kings z beznadziejnie tragicznej do po prostu słabej.

Jonathan Isaac

20g 9,6min. 2,7pkt. 1,8zb. 0,8as. FG 43,2%

Nie jest to także zbyt dobry sezon w wykonaniu Isaaca, jednak w tych limitowanych minutach najważniejsze, że jest dość zdrowy. U mnie gra niemal dwukrotnie większe minuty, więc zapewne opuszczałby mecze b2b i tam, gdzie Kings dostają srogi wp#@%l grałby dużo mniejsze minuty, a dałbym mu pograć tam gdzie byłoby warto, bo jednak defensorem jest znakomitym. Niestety też musi grać u mnie na centrze, ale mając Mousse Cisse i od połowy trymestru Granta Williamsa, zapewne mógłbym go też przerzucać na bardziej dla niego naturalną pozycję pf. 

Ayo Dosunmu

25g 26,3min. 15,4pkt. 3,3zb. 4as. 1prz. FG 51,2% 2 3P 44%

Ewidentnie mój najlepszy gracz w tym sezonie i możliwe, że byłby w BeGM w gronie kandydatów do 6th mana, choć łatwo jest nabijać statsy w słabym teamie - jak Kings. Dosunmu gra jednak naprawdę bardzo dobry sezon i niewykluczone, że to byłby ten gracz, który w Kings notowałby w tym sezonie okolice 20pkt. Nieznacznie, ale jednak poprawił statsy z poprzedniego trymestru. Te dwa mecze które starcił wynikały bodajże z wymiany, czyli u mnie grałby cały trymestr. Mógłby liczyć na spore minuty we wszystkich zaciętych meczach Kings.

Bryce McGowens

13g 23,5min. 7,3pkt. 1,8zb. 1,5as. 0,8prz. FG 43,2% 1 3P 40,6%

W Orlando postawiłem najprawdopodobniej na nie tego młodego shooting guarda z draftu co trzeba. Po burzliwym okresie, gdzie był już praktycznie poza ligą grając przecież jako 2way rl Portland właściwie tylko w G-League, teraz w Pels wydaje się wykorzystywać swoją szansę na kontrakcie 2way i jestem dobrej myśli, że jego kontrakt zostanie niebawem przeconvertowany i będzie już graczem regularnej rotacji Pels. Zagrał tylko w połowie trymestru z powodu gry na 2way, ale w naszych Kings jest na normalnym kontrakcie i mogę grać nim regularnie. Dostawałby pewnie większe minuty, ale musze też znaleźć odpowiednie minuty z ławki dla Dosunmu, a Fearsowi i McCainowi nie chcę już za bardzo zmieniać - zatem w Kings rotacja 4 guardów wystarcza w zupełności. McGowens jest bardzo dobrym shooterem, a i w obronie gra ok zatem jest nadzieja na wywalczenie sobie pozycji na stałe w lidze. W poprzednim trymestrze byłem zmuszony grać nim na sf, teraz mogę na jego naturalnej pozycji sg.

De'Andre Hunter

21g 23,4min. 11,9pkt. 3,9zb. 1,8as. FG 39,6% 1,4 3P 30,5%

Nie jest to dobry sezon w wykonaniu Huntera z którym jednak wiążałem większe nadzieje. Stracił miejsce najpierw w s5 rl Cavs, a później został sprzedany do.. Sacramento. U mnie też stracił miejsce w s5 i gra mniejsze minuty niż w 1T kosztem Jovicia, Diawary i Pendy. Gra też na słabych % i ewidentnie traci swoją bardzo istotną wcześniej rolę w drużynie. W 3T w dość naturalny sposób ta rola pewnie jeszcze będzie malała - niech lepiej grają więcej młodzi gracze. Pełni w Kings rolę backup sf/pf - ale też jak widzę, że więcej pozytywnej energii dają Penda i Diawara, to oni grają więcej.

Noah Penda

23g 16,1min. 5,3pkt. 3,6zb. 1,1as. 0,7prz. FG 40,6% 0,7 3P 34%

Kolejny beneficjent większych minut w mojej młodej drużynie. Do tego mogę grać nim już na jego naturalnych pozycjach sf/pf. Wyszły mi 22min. śr. ale skoro w walczących o playoffs rl Magic gra 16min. to dlaczego u mnie nie miałby te 5min. więcej grać. Silnie zbudowany wing dał już się poznać w rl z dobrej strony gdzie potrafił już jako debiutant przebić się do rotacji. Jego statsy ewidentnie idą w górę, co cieszy, gdyż wygląda na tym etapie sezonu, że był to bardzo dobry wybór w drafcie pod koniec I rundy.

Mohamed Diawara

25g 9,5min. 4,1pkt. 1,6zb. FG 48,8% 0,9 3P 44,2%

Mo Diawara rozwija mi się szybciej niż myślałem. Przebojem wbił się do rotacji jednego z contenderów w rl na Wschodzie, gdzie zanotował już kilka naprawdę dobrych meczy. Ciekawie jak by to u mnie wyglądało, gdfzie miałby więcej swobody i minut. Może nawet jego statsy kręciłyby się koło 10pkt. i grałby teraz w Rising Stars. Niewątpliwie jeden z największych pozytywów Kings w tym sezonie. Wysoki i mobilny 3&D rozwijający się z meczu na mecz. 

Grant Williams

14g 19min. 6,4pkt. 4zb. 1,6as. FG 36% 1 3P 27%

W połowie trymestru wrócił wreszcie do gry po roku przerwy i poważnej kontuzji. Kolejny gracz pełniący rolę weterana w tej młodej drużynie (mimo że Grant ma dopiero 27 lat). Wprowadzam go na spokojnie, ale daję też pograć z młodzieżą. Statsami w jego przypadku nie ma się co przejmować, bo on dopiero zrzuca rdzę po przerwie. Jednak widać w rl że jest częścią rotacji gorących w rl aktualnie Hornets. 

Moussa Cisse

11g 14,9min. 4,7pkt. 6,1zb. 1,3bl. FG 61,3%

Wreszcie udało się zdobyć prawdziwego rim protectora. Mógłbym tu równie dobrze wrzucić jego statsy z całego sezonu - bo w BeGM Cisse dopiero debiutuje od tego trymestru i naturalnie grałby we wszystkich meczach. Jego minuty by szybko rosły, ale aktualne danie mu śr. 22min. jest racjonalne. Liczę na to, że rl Mavs przeconvertują jego kontrakt i dają mu grać regularnie, bo Cisse wygląda na gracza, któy powinien w lidze się na dłużej zadomowić. 

Isaac Jones

W rl w tym trymestrze nie grał. Nawet zostałzwolniony, ale już Pistons podpisali go na kontrakt 2way. U mnie jego rola zostałaby ograniczona, ale jako że jest pod kontraktem, jest zdrowy i wiem że jest dobrym graczem, to jakieś minuty w rotacji jako podkoszowy siłą rzeczy by dostał. Jednak warto pamiętać, że w 1T grałem nim śr. jako centrem po 16min. Teraz przydałby mi się zapewne jeszcze przed powrotem do gry Granta Williamsa, gdy nie grał akurat Isaac.

Gracze 2way

Incydentalnie mogliby się pojawiać Luke Travers i Enrique Freeman (zakładając że nikt mi go nie liczył w 1T), bo w 3T wstępnie planuję nim grać. Nie grał za to Lachlan Olbrich, którego liga poznała nie tak dawno jako jedynego (czy tam jednego z nielicznych) wysokich w składzie rl Bulls. Olbrichem planuję grać dopiero w 3T. Rotacja Kings jest na tyle solidna, że nie potrzebowałem korzystać z graczy 2way.

Mocne i słabe strony:

Mocne:

• względnie zdrowy trymest graczy rotacji
  • poprawienie w 2T lineupów na wyższy i załatanie problemów z pozycją centra
  • powrót do gry po kontuzji Granta Williamsa
  • bardzo dobry trymestr Dosunmu i Diawary
  • nieco lepsza defensywa niż w 1T

Słabe:

• brak wyraźnego lidera
  • słabsza gra istotnego wcześniej Huntera
  • nadal muszę dawać części graczy wyższe minuty niż grają w rl
  • nie zmieniła się sytuacja z Rozierem

Absencje:

T. Rozier - cały trymestr

G. Williams - 13

K. Middleton - 8

J. McCain - 6 (ale liczę mu 2 bo był w G-League)

N. Jovic - 3

J. Isaac - 7

D. Hunter - 6

Nieobecności części z młodych graczy wynikały nie z ich kontuzji, a z tego że ich kluby nie zawsze z nich korzystały. Gdyby były jakieś pojedyncze uzasadnione, to w przypadku Sacto, którzy i tak uchodzą za jeden z najsłabszych teamów, nie miałyby jakiegoś istotnego znaczenia. 

Terminarz:

Gramy 16 meczy w domu

11 meczy na wyjeździe

7 b2b

Mon, Dec 22          
Wed, Dec 24          
Sat, Dec 27          
Mon, Dec 29          
Wed, Dec 31          
Fri, Jan 2          
Sat, Jan 3          
Mon, Jan 5          
Wed, Jan 7          
Sat, Jan 10          
Mon, Jan 12          
Tue, Jan 13          
Thu, Jan 15          
Sat, Jan 17          
Mon, Jan 19          
Wed, Jan 21          
Thu, Jan 22          
Sat, Jan 24          
Sun, Jan 25          
Wed, Jan 28          
Fri, Jan 30          
Sat, Jan 31          
Mon, Feb 2          
Thu, Feb 5          
Sat, Feb 7
vsLA LA

Sun, Feb 8          
Tue, Feb 10

Proponowany bilans: 

Myślę, że trochę lepszy niż w 1T, czyli coś pomiędzy 6-8W. Dominuje niedoświadczona młodzież, ale nie można jej odmówić ambicji i coś byśmy tam powalczyli + jest jednak kilku uznanych weteranów, solidniejsza obrona i poprawiona rotacja podkoszowa.

Edytowane przez Alonzo

• january przypiął/eła ten temat

Orlando Magic 2T

W 2T w drużynie nie było żadnych zmian kadrowych. Poza porównywalną ilością nieobecności Aarona Gordona, reszcie drużyny nadal na szczęście dopisywało zdrowie, a moim Magic szczęście. Dużo było pisane o slumpie rzutowym KATa, ale oczywiście ze świecą szukać czegoś pozytywnego o Orlando Magic, a tymczasem mój lider od którego tak naprawdę najwięcej zależy Donovan Mitchell jest całkowitym liderem NBA jeżeli chodzi o sumę pkt w 4qw.:

https://www.statmuse.com/nba/ask/most-4th-quarter-points-in-2025-2026

i jest drugi za Giannisem w śr. pkt. w 4qw.  ze śr. 8,2pkt. :

https://www.statmuse.com/nba/ask/nba-leaders-in-fourth-quarter-scoring

Rotacja:

Nie było też żadnych istotnych zmian jeżeli chodzi o rotację - grali dokładnie ci sami zawodnicy, ale w garbage time pojawiali by się zapewne gracze z końca ławki, których ze względu na śr. min. nie ująłem tutaj, gdyż nadal nie muszę nikomu dodawać minut i byłbym wdzięczny za docenienie tej głębi, która jest bardzo istotna na tym etapie sezonu. Minuty na rzecz rewelacyjnego N. Tomlina stracił T. Mann (mimo że w rl grał śr. po 24min.), nieznacznie podniosłem minuty graczom z ławki. Warto, żeby taki czynnik jak rywalizacja graczy o minuty wpływał na ocenę drużyny, a nie był pomijany.

Rozkład wg min. (27g x 48min. = 1296min. na każdą pozycję)

pg Immanuel Quickley 33 (825) / Jamal Shead 17 (459) / Terance Mann (12)

sg Donovan Mitchell 33 (825) / Dru Smith 16 (416) / Terance Mann 2,5 (55) / Tyrese Proctor

sf Aaron Gordon 27 (270) / Julian Champagnie 28 (756) / Nae'Qwan Tomlin 10 (270) / Terance Mann

pf Draymond Green 25 (600) / Jaime Jaquez Jr. 28 (644) / Nae'Qwan Tomlin 2 (52) 

c KAT 30 (750) / Yves Missi 20 (520)/ Draymond Green 1 (20)/ Christian Koloko

Podczas 2T Magic grali 8 ustawieniami s5:

1. Quickley/Mitchell/Champagnie/Green/KAT - 13 meczy 

2. Quickely/Mitchell/Gordon/Green/KAT - 5 meczy

3. Quickley/Mitchell/Champagnie/Green/Missi - 2 mecze

4. Quickley/Mann/Champagnie/Green/KAT - 2 mecze

5. Quickley/Mitchell/Champagnie/Tomlin/KAT - 2 mecze

6. Mann/Mitchell/Gordon/Green/KAT - 1 mecz

7. Shead/Mitchell/Champagnie/Green/KAT - 1 mecz

8. Quickley/Mitchell/Champagnie/Gordon/KAT - 1 mecz

Ilość meczy jakie poszczególni gracze zagrali w 2T w Magic w s5:

I. Quickley - 25

D. Mitchell - 25

KAT - 25

D. Green - 24

J. Champagnie - 21

A. Gordon - 7

T. Mann - 3

N. Tomlin - 2

Y. Missi - 2

J. Shead - 1

Statsy i opis graczy:

Donovan Mitchell 

25g 32,9min. 27,2pkt. 4,4zb. 6,4as. 1,7prz. FG 48% 3,2 3P 36,7%

Statsy mojego lidera nieco niższe niż w 1T ale efektywność porównywalna z 1T. Zmniejszył ilość rzutów, ale poprawił kreowanie kolegów. Szczególnie warto podkreślić jego średnie pkt. z 4qw. Co ważne - jest to bardzo zdrowy sezon Mitchella, co powinno się przełożyć na wyniki drużyny. Ofensywnie to zdecydowanie jego najlepszy sezon. 185 trafionych 3P to aktualnie najwięcej w lidze, do tego jest 3 w NBA w ilości pkt. i 5 w śr. pkt. W rl było to związane do momentu pojawienia się Hardena z brakiem solidnej ofensywnej drugiej opcji, w Magic nie ma tego problemu.

Karl-Anthony Towns

25g 29,4min. 18pkt. 12,2zb. 2,7as. 0,9prz. 0,5bl. FG 46,2% 1,4 3P 34,7%

KAT regularnie może liczyć na krytykę w BeGM - ale oczywiście jak w przypadku niemal każdego gracza, tylko częściowo zasłużoną - niższe %, mniejszy udział w ofensywie przez slump, ale przełożył to na energię i zaangażowanie oraz walkę na tablicach. Jest liderem zbiórek w total w tym sezonie oraz 2 w śr. zbiórek za Jokiem, miał w tym trymestrze 3 mecze na 20zb. ponadto ustanowił też rekord kariery mając 5 prz. w meczu. W Magic nie ma też tematu jego przewijania się w plotkach transferowych, gdyż ma mocną i ugruntowaną pozycję w drużynie.

Aaron Gordon

10g 27,3min. 16,2pkt. 6,5zb. 4,1as. 0,6prz. FG 47,9% 1,4 3P 33,3%

Niestety znów odnowiła się kontuzja ścięgna udowego i zdołał zagrać w tylko 10 meczach. Grałem nim też z ławki w 3 meczach, jak miało to miejsce w rl. Jego wkład jak gra jest znaczny, dlatego mam nadzieję, że wykuruje się na tą najważniejszą część sezonu.

Immanuel Quickley

25g 32,8min. 17,9pkt. 4,4zb. 5,8as. 1,3prz. FG 42,6% 2,9 3P 38,8%

Gra nierówno, ale poprawił statsy względem 1T. Bardzo solidny partner Mitchella w startującym backcourt i w tym sezonie moja trzecia opcja ofensywna. Pokazywał nie raz, że w decydujących momentach meczu również można na niego liczyć.

Draymond Green

24g 25,2min. 9pkt. 5,3zb. 4,9as. 0,8prz. FG 44,3% 1,5 3P 32,4%

Wiek zaczyna go powoli dopadać, ale Dray nadal jest znakomitym defensorem idealnie pasującym do Magic z KATem. Wszyscy wiemy, że jego motywacja zależy w dużym stopniu od sytuacji drużyny - a grając w contenderze dawałby z siebie wszystko co wielokrotnie udowadniał nam w rl. Mając tak dużą głębię w Magic, Draymond mógłby się spokojnie skoncentrować na tym w czym jest najlepszy. To też jego pierwszy pełny sezon po przepracowanym offseason w Orlando.

Julian Champagnie

26g/27g 27,9min. 11,7pkt. 6,4zb. 1,3as. FG 42,7% 2,5 3P 36,7%

Champagnie wywalczył sobie miejsce w s5 rl Spurs będąc solidnym graczem 3&D. Jest idealną opcją do rozciągania gry potrafiąc trafiać trójki seriami, co byłoby łatwiejsze grając obok Mitchella, KATa, czy Quickleya i  Jaqueza Jr. Jego mocną stroną jest też bardzo dobra zbiórka.

11 3P to rekord klubowy rl Spurs, a przy okazji 36pkt. to rekord kariery Juliana.

Jaime Jaquez Jr.

23g 28min. 14,7pkt. 4,9zb. 4,7as. 0,9prz. FG 50% 0,7 3P 32,1%

Mój mexykański 6th man cały czas utrzymuje poziom z 1T. Jest jednym z najlepszych w śr. pkt z graczy z ławki, do tego jest w czołówce ligi pod kątem penetracji (śr. 14,1pkt.) co przy KATie i moim spaceingu byłoby z pewnością wykorzystywane. Nawet nieco poprawił 3P gdzie w 2T trafiał już 0,7 3P na ponad 30%. Fantastycznie też kreuje kolegów (śr. 4,7as.). Naturalnie jest jednym z kondydatów do nagrody 6th Mana. 

Jamal Shead

27g 24,4min. 7,2pkt. 1,9zb. 5,2as. 0,8prz. FG 36,3% 1,2 3P 31,4%

Shead rozwija się cały czas w agresywnego obrońcę na piłce oraz znakomitego floor generala. Razem z Jaquezem rewelacyjnie kreuje innych, co przełożyłoby się z pewnością na mocną grę mojej ławki. Notuje 5,2as. co razem z Jaquezem daje 10as. od moich dwóch rezerwowych kreatorów!!! - nie wiem, czy jest jakiś inny team, który ma porównywalny taki duet napędzający ofensywę z ławki. 

Dru Smith

26g 17,2min. 6,1pkt. 2,6zb. 2,5as. 1,5prz. FG 41% 0,6 3P 30,6%

Pełni rolę czołowego defensora obwodowego z Defensive Raiting 109. Do tego regularne 1,5 przechwytów mimo stosunkowo niskich minut, czynią go bardzo produktywnym obrońcą na obwodzie. @antek będziesz miał z niego naprawdę świetnego gracza do rotacji. Magic z żalem oddają Dru, ale.. coś za coś..

Yves Missi

26g 20,1min. 5,8pkt. 5,7zb. 1,3as. 1,6bl. FG 52,5%

Wreszcie wydaje się, że kontuzje, które utrudniały mu złapanie rytmu ma za sobą. Rozwija się w dynamicznego centra, który ma coraz większy wpływ na defensywę notując śr. 1,6bl a w ofensywie dzięki swojemu atletyzmowi i rozpiętości ramion zbiera niemal 3zb. na mecz grając niespełna 20min. Poprawiła się jego rola w drużynie i rl Pels walcząc o jak najlepszy wynik ograniczyli nieco minuty Quinna, dając więcej pograć Missiemu. Był w plotkach transferowych, ale ostatecznie ostał w Pels. 

Tu jak mu dali pograć przeciwko Wembyemu i Spurs:

Nae'Qwan Tomlin

25g 17,9min. 6,6pkt. 3zb. 1,2as. 0,8prz. 0,6bl. FG 48,9% 0,5 3P 23,1%

Rozwija się w bardzo ciekawego winga, dając swojej drużynie sporo energii z ławki, co przydaje się zwłaszcza pod nieobecność kontuzjowanego Gordona. Zgodnie z obietnicą będę go przeconvertowywał niebawem. Nie będę ukrywał, że to jeden z moich steali, który sam wyscoutowałem w poprzednim sezonie i liczę na to, że czeka go świetlana przyszłość w moich Magic i  rl Cavs. 

Terance Mann

20g 23,9min. 6,6pkt. 2,9zb. 3as. 0,8prz. FG 45,5% 0,7 3P 34,1%

Mimo, że gra regularnie w rl Nets śr. 24min. w Orlando aktualnie brakuje dla niego minut i jest pierwszym guardem, który dostaje czas gry, gdy nie może grać ktoś ze s5 Mitchell/Quickley, gdyż duet z ławki Shead/Smith jest cały czas dostępny. Po oddaniu Dru Smitha do Celtics, Mann w 3T powinien dostawać regularne minuty z ławki. 

Kyle Lowry

1g 2min. 0pkt.

Weteran wspierający drużynę z ławki, który przejął już na dobre rolę Udonisa Haslema. Aktualnie nie pojawia się na boisku nawet incydentalnie, dając te nieliczne minuty młodym graczom.

Gracze dla których nie mam minut, ale każdy z nich miał w tym sezonie swoje bardzo dobre mecze i z pewnością u mnie też mogliby coś pozytywnego wnieść w pojedynczych meczach w środku sezonu, gdzie głębia ma tak istotne znaczenie.

Tyrese Proctor

19g 8,9min. 4,7pkt. 0,8zb. 1,3as. 0,5prz. FG 45,9% 0,9 3P 42,5%

Wreszcie zaczął dostawać minuty gry, ale do drużyny wprowadzany w tym sezonie jest na spokojnie grając tylko w garbage time. 

Kevin McCullar Jr. 

14g 8,6min. 2,2pkt. 1,6zb. 1,4as. FG 37,5% 0,4 3P 31,3%

Kolejny młody gracz z usposobieniem defensywnym, podobnie jak Proctor na ten moment może grać tylko w garbage time, choć dzięki swojej mądrej grze od Day one jest przydatny zwłaszcza w defensywie. 

Christian Koloko

18g 16,7min. 3,1pkt. 3,6zb. 0,7prz. 1,1bl. FG 43,3%

Już stawiałem na nim kreskę po nieudanym incydencie w rl Lakers, ale dali mu szanse - i to z bardzo dobrym skutkiem rl Memphis, a teraz trafił na 2way do Hawks. Bardzo dobrze spisywał się jako backup center pokazując, że może być solidnym rim protectorem w lidze.

Malaki Branham

14g 11,9min. 5,5pkt. 1,4zb. FG 50,9% 0,8 3P 50%

Było przeważnie poza rotacją fatalnych rl Wizards, a aktualnie został zwolniony po wymianie z rl Hornets. Niestety ciężkie jest aktualnie życie jednowymiarowych shoooterów ze słaba obroną nie mających za bardzo nic innego do zaoferowania. 

Absencje:

Aaron Gordon - 17

Terance Mann - 5

Jaime Jaquez Jr. - 4

Draymond Green - 3

Donovan Mitchell - 2

Karl-Anthony Towns - 2

Immanuel Quickley - 2

Nae'Qwan Tomlin - 2 (DNP)

Yves Missi - 1

Dru Smith - 1 (DNP)

Gracze 2way

W tym trymestrze grałem całą trójką swoich 2way - Nae'Qwan Tomlin był naturalnie regularnym graczem rotacji dostając minuty jako wing i niebawem jego kontrakt zostanie przeconvertowany. Natomiast Tyrese Proctor i Christian Koloko byliby w rotacjach nie jednego teamu u nas, a w Magic brakuje dla nich regularnych minut, ale zapewne pojawialiby się w garbage time, żeby nabierać doświadczenia. 

Mocne i słabe strony:

Mocne:

• jak do tej pory bardzo zdrowy sezon Orlando Magic
  • Donovan Mitchell lideruje w tym sezonie w pkt w 4qw. (409pkt. - śr. 8,2pkt.)
  • Karl-Anthony Towns jest liderem w zbiórkach (607zb.) i ma drugie miejsce w śr. (11,9zb.)
  • mocna zbiórka na ofensywnej desce - KAT (śr. 3,0zb.) i Yves Missi (śr. 2,9zb.)
  • głębia - szczególnie ważna na tym etapie sezonu, gdzie teamy z wąską rotacją oddychały rękawami przed ASW
  • dwaj moi liderzy - Mitchell i KAT zostali ponownie wybrani do ASG
  • s5 Magic z Champagnie trafia śr. 11,5 3P w meczu
  • mocna i stabilna ławka (Shead/D. Smith/ Tomlin/Jaquez/Missi)

Słabe:

• odnowienie się kontuzji Aarona Gordona
  • slump rzutowy KATa

Terminarz: 

Gram 14 meczy na wyjeździe.

13 meczy gram w domu.

Mam 3 b2b.

Tue, Dec 23          
Wed, Dec 24          
Sat, Dec 27          
Sun, Dec 28          
Tue, Dec 30          
Wed, Dec 31          
Sat, Jan 3          
Sun, Jan 4          
Wed, Jan 7          
Thu, Jan 8          
Sat, Jan 10          
Sun, Jan 11          
Thu, Jan 15          
Sun, Jan 18          
Fri, Jan 23          
Sun, Jan 25          
Tue, Jan 27          
Thu, Jan 29          
Sat, Jan 31          
Mon, Feb 2          
Wed, Feb 4          
Fri, Feb 6          
Sun, Feb 8          
Tue, Feb 10          
Thu, Feb 12          

Fri, Feb 20      
Sat, Feb 21

Proponowany bilans:

20W i mam nadzieję dość spokojnie utrzymanie przewagi nad konkurencją na Wschodzie.

edit. Czytam właśnie opisy innych teamów i tych nieobecności, słabszych form graczy jest tak dużo, że na ich tle mój team prezentuje się lepiej niż sądziłem.

Tu jest spokojnie 20W+ z taką formą Mitchella i olbrzymią głębią jako mam.

Zgodnie ze słuszną tezą Marcusa, na wszelkie pytania będę odpowiadał tylko GMom, którzy wrzucą swoje opisy. A krytyka ma wartość jak porównamy z analogiczną sytuacją drużyny krytykującego.

Edytowane przez Alonzo

New Orleans Pelicans

Depth Chart:

James Harden/Malik Monk/JD Davison

Pelle Larsson/Malik Monk/KCP/Jett Howard

Michael Porter Jr/KCP/Micah Peavy

Derrick Jones Jr/Caleb Martin/Jae'Sean Tate

Nic Claxton/Tristan Vukcevic/Oscar Tshiebwe

Absencje:

Ten sezon jak wszyscy wiemy rozpoczął się od shutdownów wyjątkowo wcześnie i to na taką skalę, że liga oficjalnie rozmawia o polityce anty-tankowania, także do absencji trzeba dodać trochę adnotacji, bo ich ilość zupełnie nie pokrywa się z tym co by się działo w sytuacji, gdy Pelicans walczą o HCA na Zachodzie.

James Harden - 1 (4) Oficjalnie cztery, ale trzy były spowodowane wymianą. U mnie Harden dopieszczony, na bajecznym kontrakcie skupiony tylko na grze.

Malik Monk - 3 (8) Tutaj było sporo zamieszania. Doug Christie odsunął zdrowego Monka od gry, niby że chodziło o wzmocnienie gry w obronie. Biorąc pod uwagę, że wcześniej był już ogłoszony jako pierwszy z obozu Kings na sprzedaż to wyglądało to podejrzanie. Tak czy siak był zdrowy, wydaje mi się że nawet te trzy mecze absencje można uznać za lekko naciągane.

Pelle Larsson - 7

KCP - 2

Michael Porter Jr - 4 (8) Gra w Nets, więc mamy tutaj trochę zabawy w load managment i wybieranie spotkań do gry, zwłaszcza że w grudniu Nets wyglądali mocno i nastukali trochę zwycięstw. Było oszczędzanie pod potencjalny trade i unikanie kolejnych zwycięstw. Podejrzewam, że grając w drużynie walczącej o wynik mogłoby się skończyć to pełną dyspozycyjnością, ale cztery przyjmuje jako też pewien rodzaj oszczędzania do utrzymania impactu.

Derrick Jones Jr - 17

Caleb Martin - 1 (3) Dwa mecze absencji, kiedy jeszcze był po za rotacją.

Nic Claxton - 3 

Tristan Vukcevic 12 (16) - To ciężki przypadek, bo w Wizards gra na umowie two-way i Czarodzieje muszą pilnować jego limitu spotkań. W czterech spotkań był zdrowy, ale przy zdrowym Sarr i Bagleyu nie podnosił z ławki. Ciężko powiedzieć czy wszystkie dwanaście spotkań wynikało z kontuzji.

Zach Edey nie zagrał, ani minuty w tym trymestrze. Tutaj wiadomo, że Grizzlies mocno na Niego chuchają. Po pierwszej kontuzji była informacja o przerwie 4-6 tygodni i po tym czasie wjechał taki sam raport. Niby nic groźnego, ale Grizzlies nie mają interesu w przyspieszaniu jego powrotu. Czy w Pelicans wyglądałoby to inaczej? Możliwe, ale trudne do udowodnienia. 

Bogdanovic zagrał w trzech spotkaniach, chociaż zdrowy na ławce siedzi już od lutego. Biorąc pod uwagę jak zarządzają Nim Clippers, to mi też lepiej wydaje się sięgnąć w desperackich momentach czy przy garbage po Jett Howarda i Micah Peavy.

Trochę absencji jest, ale spora część z Nich mam nadzieję logicznie wyjaśniona. Nie licząc wypadnięcia Derrick Jones Jr na dłuższy czas to szkielet i rotacja jest cały czas utrzymana na wysokim poziomie. Wypadł Jones Jr, to akurat Caleb Martin wstał z grobu i złapał życiówkę nawiązując do czasów Miami Heat. Nie ma przez parę spotkań Pelle Larssona? Wskakuje doświadczony KCP. Ogólnie wypisałem do gry 14 nazwisk, więc trener ma bardzo duże możliwości.

James Harden 23,6 pts - 8,2 as - 41,2 FG% - 32,3 3FG% - 58,7 TS% - 27 miejsce w rankingu EPM (poprzednie notowanie 20)

Clippers i Cavs to dwa najlepsze zespoły drugiego trymestru i oba łączy nazwisko Jamesa Hardena. Po powrocie Kawhi Leonarda nie miał już tak wielkich spotkań w ofensywie jak w pierwszym trymestrze, gdzie zrobił pamiętne 55 spotkań przeciwko Hornets czy 41 przeciwko Mavs. Mniej piłki w rękach, więc ilość punktów mniejsza, poleciała też efektywność, ale umówmy się że zbliżający się do 37 rocznik i tak grał bardzo dobrze, a tak jak pisałem ten pierwszy trymestr pod względem TS% to był poziom jego peaku. Cały czas mocny scoring, elitarny ball-handler i kreator, od początku już chwalony przez nowych partnerów jak Mitchell i Allen. 18 miejsce w lidze w rankingu VORP.

Malik Monk 12,3 pts - 2,8 as - 44,2 FG% - 44,4 3FG% - 58,9 TS% - 281 miejsce w rankingu EPM (poprzednie notowanie 302)

Jego absencje już omówiłem, więc może przejść do gry. Tak po prawdzie, to zupełnie nie broni się dziwna decyzja o odsunięcie Monka mająca poprawić grę, ale tam mogły decydować inne aspekty o czym pisałem wyżej. Malik gra na bardzo dobrej skuteczności - świetna, regularna trójka przy 5,4 próbach na mecz. Poprawił i tak dobrą skuteczność, częściej dzielił się piłką i obok Cardwella miał zdecydowanie najwyższe +/- w drużynie Kings. Mimo, że Królowie są na dnie ligi i są największym pośmiewiskiem drugiego trymestru, to Monk poprawił swoją pozycje w rankingach. U mnie cieszy się dużym zaufaniem, więc podejrzewam że jego gra i impact byłaby również dużo lepsza.

Pelle Larsson 12,0 pts - 3,4 as - 54,3 FG% - 32,7 3FG% - 62,9 TS% - 156 miejsce w rankingu EPM (poprzednie notowanie 137)

Tutaj tym lekkim spadkiem jestem trochę zdziwiony, bo jak same statystyki wskazują mamy wyraźny progres w ataku. Szwedowi zdarzało się w tym trymestrze już grać pierwszą/drugą opcje w ataku Heat. Zdobywał średnio ponad 3 punkty więcej niż w zeszłym trymestrze i grał na wybitnej skuteczności. Oczywiście ta trójka jest wciąż niepewna, ale doskonale sprawdza się jako cutter i slasher, wartościowy jako secondary ball-handler i bardzo dobry obrońca. Zawodnik gra z ogromną energią, stąd też część ekspertów uważa, że jego kontuzje są pokłosie jego eksploatującej gry. 

Michael Porter Jr 23,7 pts - 6,7 zb - 44,8 FG% - 36,0 3FG% - 58,8 TS% - 35 miejsce w rankingu EPM (poprzednie notowanie 32)

W grudniu i do pierwszego tygodnia stycznia Michael kręcił się nawet w okolicach 20 miejsca w rankingu EPM, Nets wtedy potrafili ograć na wyjeździe Sixers, Wolves czy rozbić u siebie Nuggets. Pamiętny okres, bo Nets mieli w tamtym okresie pierwszą obronę ligi i na prawdę przyjemnie się ich oglądało. Ale wiadomo cele na Brooklynie są inne, zaczęto stosować dziwne rotacje, Porter coraz częściej zaczął być sadzany na ławce, effort w zespole poleciał i w takich warunkach ciężko było utrzymać wciąż tak wysoką efektywność. Statystycznie ten atak już był trochę słabszy niż w pierwszym trymestrze, ale tu musimy zrzucić ten spadek zrzucić w jakimś stopniu na tankowanie Nets.

Kentavious Caldwell-Pope 9,2 pts - 2,0 as - 44,6 FG% - 29,5 3FG% - 55,3 TS% - 371 miejsce w rankingu EPM (poprzednie notowanie 323)

W porównaniu do pierwszego trymestru i tak jest spora poprawa względem skuteczności, ale to jest i tak słaby sezon dla KCP. Wczoraj wpadła informacja, że przeszedł operacje palca prawej ręki i nie wystąpi do końca sezonu. Nie wiem czy tą operacje można było przesunąć jak swego czasu wnioskowałem z Jrue Holidayem, ale pewnym jest że nawet uznając to za shutdown w trzecim trymestrze jego impact musiałby być tragiczny. Te 20 minut gry jako starter i wsparcie w defensywie dla Hardena to jego maks w tym momencie. Myślę, że trener już w trakcie tej części sezonu i przy absensjach Larssona testowałby młodego Peavy, który wnosi większą energię i chyba też lepszą obronę. 

Derrick Jones Jr 10,5 pts - 2,8 zb - 53,5 FG% - 45,2 3FG% - 66,2 TS% - 76 miejsce w rankingu EPM (poprzednie notowanie 118)

Życiówka w ataku, absolutnie chora skuteczność i wciąż świetna obrona. Znaczący skok w rankingu EPM i tylko szkoda tej kontuzji, bo mówimy o próbce 10 spotkań. 

Caleb Martin 5,5 pts - 3,3 zb - 52,0 FG% - 48,0 3FG% - 58,5 TS% - 344 miejsce w rankingu EPM (poprzednie notowanie 443)

Istny powrót z zaświatów, w ważnym momencie gdy niedostępny był zarówno Zach Edey jak i Derrick Jones. Gdy gracz Clippers doznał drugiej kontuzji, a już wiadomo było o przeciągających się problemach Edeya to oczami wyobraźni widziałem już ten moment w opisie, gdy tworze kolejne laurki dla Jae'Sean Tate, jakby mógł dobrze wyglądać gdyby tylko dostał minuty. Ale zamiast moich fantazji i pobożnych życzeń możemy skupić się na faktach. Caleb Martin początkowo przewracający się dosłownie o własne nogi, nagle stał się topowym rolsem w walczących często drugim unitem Mavs i straszących mocnych oponentów, co dało zwycięstwa nad Rockets, Knicks, Nuggets czy Warriors. Fani i insiderzy Mavs zaczęli przypominać jego wybitne kampanie z bojów Heat w Playoffs, był mocno chwalony za grę w defensywie. Doszło do tego, że miał w pewnym momencie piąty najwyższy netRTG ligi i grał na TS% powyżej 60%. Nie udało się tego trzymać, ale i tak w EPM daje 56 obronę ligi, co w połączeniu z tym jak źle wyglądał w pierwszym trymestrze, pokazuje jego ogromny progres i impact w drugiej części sezonu. Skok w rankingu imponujący.   

Nic Claxton - Uzupełnię

Tristan Vukcevic  - Uzupełnię

Trochę słabszy trymestr niż poprzedni, ale wydaje mi się, że to samo może powiedzieć 90% ligi. U mnie najważniejsi gracze byli zdrowi, rotacja głęboka, kilka przyjemnych eksplozji formy. Patrząc na problemy konkurencji z konferencji Zachodniej ze swoimi czołowymi zawodnikami - (Giannis, Jokic, Devin Booker, Franz Wagner, SGA, Suggs, Avdija, Butler, Garland) sądzę, że powinien utrzymać podobny bilans co w pierwszej części sezonu. Proponowany bilans odrobinę niższy na poziomie 15-16 zwycięstw.

Los Angeles Lakers – opis 2T 25/26

Absencje:

Stephen Curry 7
Cason Wallace 2
Kevin Durant 1
LeBron James 2
Neemias Queta 1
Donte DiVincenzo 0
Jaylen Clark 0
Gary Payton 3
Collin Murray-Boyles 7
Ryan Kalkbrenner 10 

Statystyki 

S5

Stephen Curry 20 games, 31.3 mpg, 25.7/3.1/5.5, 1.3 stocks, 37,6 3pt% (10.7 3PA), 62,4 ts.
Cason Wallace 25 games, 25.7 mpg, 8.3/3.2/2.1, 2.0 stocks, 34,4 3pt% (3.7 3PA), 53,6 ts.
Kevin Durant 26 games, 37.1 mpg, 27.0/5.8/4.7, 1.6 stocks, 37,9 3pt% (6.8 3PA), 61.7 ts. 
LeBron James 25 games, 33.3 mpg, 22.4/5.9/7.2, 1.7 stocks, 30,4 3pt% (4.5 3PA), 59,2 ts.
Neemias Queta 26 games, 25.4 mpg, 9.4/8.6/1.6, 2.4 stocks, 64,3ts.

Starting 5 bez zmian personalnie względem poprzedniego trymestru. Jeśli chodzi o różnice pod kątem oceny to lepsza forma niż w 1T Lebrona i znacznie mniej jego absencji. Niezmiennie zwracam uwagę na świetną defensywę Duranta, bo to przechodzi troszkę bez echa (Cason i Queta są w miarę należycie oceniani). Połączenie all-D poziomu od Point of Attack defensora (Cason), świetnego i wszechstronnego rimprotectora (Queta) i mocne helpD od Duranta zapewnia w samym s5 dobrą defensywę. A przecież atak z Kurą i Durantem na parkiecie daje tyle możliwości, że to powinna być najlepsza s5 w lidze.

Bench

Donte DiVincenzo 27 games, 30.8 mpg, 12.0/4.6/4.7, 2.0 stocks, 39,0 3pt% (7.9 3PA), 56,8 ts.               
Jaylen Clark 27 games 12.5 mpg, 3.3/1.7/0.7, 0.8 stocks, 21,7 3pt% (0.9 3PA), 50,7 ts.
Gary Payton 24 games, 14.7 mpg, 6.9/3.4/1.6, 1.2 stocks, 33,3 3pt% (1.6 3PA), 61,6 ts.
Collin Murray-Boyles 20 games, 27.5 mpg, 9.3/7.0/3.0, 2.7 stocks, 20,0 3pt% (1.0 3PA), 57,2 ts.
Ryan Kalkbrenner 17 games, 18.8 mpg, 7.5/5.3/0.7, 1.5 stocks, 70,7 ts.

Big Ragu niezmiennie daje mi to czego potrzebuję z ławki – 3pt w ogromych ilościach oraz wszystkie małe rzeczy na boisku, gryzienie parkietu etc. Fajnie mieć takiego walczaka, który dodatkowo nie jest upośledzony w ofensywie (jak Jaylen Clark). GP2 powoli pod koniec trymestru zaczął rzucać za 3 z powrotem co cieszy u tego energizera obwodowego z ławki. Największy progres to oczywiście CMB. W największym skrócie, by pokazać jak wymiatał w 2T – on z piątej setki w LEBRON po 1T wskoczył do top 100 (w 20 spotkań!), z 235 na 120 w EPM, absolutny wymiatacz w defensywie rl Raptors. Szkoda tylko tych problemów z kontuzją palca, bo mogłoby być jeszcze lepiej. 

Rotacja (uwzględniająca już absencje) 

G Curry 24 / DiVincenzo 34
G Wallace 30 / Payton 12
F Durant 35 / Clark 10
F LeBron 31 / Murray-Boyles 24 
C Queta 28 / Kalkbrenner 12

Plusy
+Durant i Curry. W fatalnych warunkach jeśli chodzi o rostery wokół siebie w RL grają świetne sezony
+ perimeterD: Cason, Durant, Payton, Clark, DiVincenzo. Jest moc.
+ obrona podkoszowych: Queta i CMB są w czołówkach defensywnych statystyk w lidze.
+ zdrowie, bo w porównaniu do oponentów to mych absencji jest malutko
+ ogromny rozwój CMB
+ powrót LJ

Minusy
-absencje Kury: brakuje jeszcze jednego ofensywnego gracza na obwód, gdy wylatuje z gry któraś z moich gwiazd, więc czasem jest tu ubogo
-below average shooterzy w rotacji. Mam 2 z 5 graczy z największą liczbą trtafionych trójek w lidze i Duranta, ale poza nimi w tym trymestrze było dość kiepsko z 3pt moich zawodników.

Proponowany bilans
Właściwie w stosunku do 1T były tu tylko dwie zauważalne różnice, a reszta praktycznie identycznie. Po pierwsze – LeBron James opuścił ledwie dwa spotkania, a nie jak w 1T aż szesnaście. Dodatkowo, jego forma była lepsza niż w 1T, gdzie uśrednić do oceny trzeba było początkowe słabiutkie zrzucanie rdzy. Druga zmiana to piękny rozwój Collina Murraya-Boylessa. Oswoił się już CMB z NBA i w 2T zaliczył ogromny skok w poziomie gry, a co za tym idzie we wszystkich zaawansowanych statystykach. Nieoczekiwanie starter w mocnych Raptors, a jego defensywa jest przepiękna. Jego jeszcze w okolicach końcówki 1T potrafiono nie wrzucać do rankingu top15 rookies, a obecnie zaczyna się pojawiać jako uczestnik składu all-rookie 1st.

W pierwszym trymestrze oceniałem się na około 18-19W. Teraz na zachodzie zwłaszcza problemy wyskoczyły ogromne pozostałym ekipom, a Lakers są dość zdrowi i ze znacznie lepszą formą LeBrona oraz eksplozją wręcz CMB. 20-21W i zdecydowanie najlepszy team drugiego trymestru na zachodzie to w takiej sytuacji byłby chyba najbardziej realny bilans.

Edytowane przez january

Milwaukee Bucks- 2T

Anthony Edwards 25 36,2 30 5.2 3.7 1,4 2,4 0,8 48,9 38,8
Jalen Williams 17 29,1 17,5 4,4 5,5 1,1 2 0,2 49,4 25,6
Mikal Bridges 27 33,9 14,8 3,7 3,9 1,1 1,1 0,6 47,8 33,8
Norman Powell 22 30,1 21,8 3,5 2,7 1.2 2 0,2 46 38,2
Rudy Gobert 26 31,3 10,4 11,7 1,4 1 1,1 1,8 66,9 0
Bobby Portis 23 26,6 14,2 7,3 2 0,6 1.1 0,2 47,3 42,5
Buddy Hield 17 15,1 7.9 2,3 1,3 0,7 1,1 0,4 46,7 38,2
Jay Huff 27 20,7 9,3 3,6 1,3 0,9 0,9 1,4 51,6 32,7
Paul Reed 17 15,1 6,6 4,4 1,5 1,1 0,9 0,6 53,5 30,8
Josh Minott 6 4,5 1,7 0,7 0,2 0,3 0,3 0,2 50 40
Hugo Gonzalez 26 17 3,4 3,8 0,7 0,4 0,6 0,3 40,2 26,5
Maxi Kleber 16 10,4 2,6 2,1 0,8 0,6 0,6 0,1 46,9 30

Rotacja:

Edwards/Williams/Powell

Powell/ Hield/ Bridges

Bridges/ Gonzalez/ Hield

Williams/ Portis/ Reed/ Minott

Gobert/ Huff/ Kleber

Raczej bez istotnych zmian w stosunku do 1T. Jest  stabilnie i dobrze. Żaden z wiodących graczy nie zaliczył regresu. Duet  Edwards i Powell dostarcza łącznie blisko 52 punkty na mecz, co czyni go jednym z najgroźniejszych w lidze pod względem czystej produkcji punktowej. Defensywa  Goberta pozwala pozostałym graczom szczególnie Bridgesowi i Williamsowi na agresywniejszą obronę na dystansie, wiedząc, że pod koszem operuje najlepszy zbierający i blokujący w drużynie. Rola Jalena Williamsa, o ile gra, jako ball- handlera jest nieoceniona- 5.5 asysty, to na nim trzyma się kreacja tego zespołu.  Przesunięcie Bobby’ego Portisa na ławkę rezerwowych pozwala zachować wysoką jakość gry (szczególnie w zbiórkach i rzutach za 3) w momentach, gdy odpoczywają starterzy. Dobre rezultaty przynosi parowanie Bobby’ego Portisa z Jayem Huffem. Huff zapewnia bloki , a Portis ściąga obrońców na obwód dzięki swojemu rzutowi z dystansu, co otwiera przestrzeń dla wchodzących pod kosz graczy obwodowych. Swoją pozycję odbudowuje po bladym początku sezonu  Buddy Hield.  Ponad 38% zza łuku, nawet gdy Ant i Powell odpoczywają Bukcs nie dają spokoju obrońcom przeciwnika. Reed i Gonzalez dodają grze agresji, zwłaszcza  na tablicach. Do pełni szczęścia potrzeba zdrowia dla Williamsa i jakiejś rezerwowej jedynki. Jest to skład z unikalnym balansem między  atakiem i obroną, z solidnym drugim unitem. 

Plusy:

•  elitarny lider Anthony Edwards dostarcza 30 punktów na mecz przy wysokiej skuteczności.
  • dominacja w zbiórkach i blokach: Rudy Gobert gwarantuje kontrolę tablic (11,7 ZB) i ochronę obręczy (1,8 BLK), ale w tej ekipie prawie wszyscy ogarniają grę na tablicach-

• skuteczność z dystansu: gracze tacy jak Portis (42,5%), Edwards (38,8%) i Powell (38,2%), i wracający do formy Hield zapewniają shooting, który niszczy większość defensyw w tej lidze

• głębia rotacji podkoszowej: Jay Huff i Paul Reed oraz Gonzalez oferują solidne wsparcie dla starterów

Minusy

- brak back upu dla Edwardsa, wobec lichego zdrowia Williamsa brakuje, kogoś do rozegrania, choćby na przysłowiowe 5 minut

ekipa na 18-20 wygranych

Edytowane przez nizina

image.png

ATLANTA HAWKS

T2 sezonu 2025/26

ROTACJA:

G: Jamal Murray / Payton Pritchard / Aaron Holiday / Nembhard 

G: Ace Bailey / Nickeil Alexader – Walker / Payton Pritchard 

F: Toumani Camara / Cedric Coward / Ace Bailey 

F: Jaren Jackson Jr / Wembanyama / Camara / Fleming

C - Victor Wembanyama / Adams / Jaren Jackson Jr / Yanik Niederhauser 2way

Jamal MURRAY - 23 / 27 games

image.png.1f5c4b1a3b60fa175474c81ba8c58ec5.png

Najlepszy jak dotąd w karierze regular Jamala, nie może dziwić w związku z tym pierwsza nominacja do All Star Game. Co ważne względem T1 jego średnie poszły jeszcze nieznacznie w górę: 1,8 pkt, 2,2 as. 

Ace Bailey - 20 / 27 games

image.png.c1a00bc0dc06d0687fee0b05d62b81df.png

Młody zawodnik po trudnym początku w lidze, widać nabrał troszkę pewności i miał przebłyski na miarę swojego talentu. Kilka 20+ meczów, miewał momenty w dziurawej obronie Jazz m.in. bloki z pomocy. Widać potrzebuje jeszcze czasu i siłowni ale jest tam ukryty gracz, z którego będzie dużo radości. Na pewno imponujący atletyzm, który już sprzedał kilkoma posterami. 

Toumani Camara - 27 / 27 games

image.png.502c287f1839bd4f5c333bcbf7cd8903.png

Toumani - kluczowy obrońca Atlanty na pozycjach 1-3/4. Co ważne poprawił trójkę względem T1 z 34% na blisko 40% przy 7 próbach. Świetny gracz, harujący dla zespołu.

Jaren Jackson Jr - 22 / 27 games

image.png.1426c5ed389839fa2184e8ba2baa658f.png

JJJ zdecydowanie w 2T poprawił swoje statystyki, pod dość przeciętnym T1. 3 pkt więcej, 0,5 bloku więcej i w +/- aż poprawa o 4,3 (z -3,3 na +1).

Dzięki temu w T2 był bardzo ważnym ogniwem podkoszowym, tworząc z Victorem defensywnego potwora pod koszem.

Victor Wembanyama - 25 / 27 games

image.png.6515ad8940b2e49f6013a73fa98b2d33.png

Ten zdrowy trymestr w wykonaniu Victora umacnia go na pozycji topowego gracza ligi. A to nie tylko statystyki - to ogólny wpływ na wszystkie elementy gry. Jego obecność na boisku czyni kolegów lepszymi - zarówno w obronie jak i w ataku. Raptem 27,5 minuty na mecz i taki impact w tak młodym wieku.

Per 36min - VW kręci się wokół 30 pkt, 14 zb, 3,5 bloków. U mnie ze względu na Adamsa w Hawks grałby pewnie koło 32-33 minut.

Payton Pritchard - 26 / 27 games

image.png.97eb57dae149c715a5f5094873723e5e.png

PP wyraźnie odżył w drugim T. 40% (w T1 33%) za trzy, 5,6 asyst. W rl Bostonie zaczął też trochę grać z ławki w kilu meczach i wyglądał lepiej. 

W ATL rola rezerwowego PG zdecydowanie mu służy, dostarcza spaceing, cenne punkty i asysty. 

Nickeil Alexander-Walker - 27 / 27 games

image.png.c467d8013cf5a1581b6775241d34869c.png

W dalszym ciągu w T2 NAW z ławki był moim najważniejszym graczem. Dostarczał blisko 20 pkt, co w naszej grze stawiałoby go na ten moment jako kandydata do 6th man of the year. 

Cedrik Coward - 20 / 27 games

image.png.62943d544201b58c9f503fb7ffdc4ce8.png

Niestety na początku T2 kontuzja kostki, pod koniec kolano i opuszczone 7 spotkań. Co ciekawe w tak słabym zespole w T2 był plusowym graczem Miśków, podobnie jak JJJ. Jak na rookie bdb start, 38% za trzy, dobra obrona, potencjał w rozegraniu. Jasno rysuje się jego przyszłość w NBA przy odpowiednim zdrowiu. 

W ATL w minutach na boisku, daje atletyzm i zbiórkę, solidną jak na rookie trójkę. Gracz top 5-6 tego draftu 2025. 

Steven Adams - 9 / 27 games 

Przykra kontuzja kończąca sezon. Ogromna strata, w tych 9 meczach w T2 solidne wsparcie na zbiórce, zasłonach i pickach z Jamalem. 

Johnny Furphy - 20 / 27 games

Dostał w T2 minuty (ok.20min) w rl Indianie i pokazał się fajnie. Widać potencjał na zbiórce, bdb fizyczność i potencjał. Niestety zerwany ACL kończy sezon i tutaj dramat młodego chłopaka. 

Rasheer Fleming - grał okazjonalnie w ATL, w rl wystąpił w 17 meczach śr. 8 min

Aaron Holiday - okzajonalne występy, w związku z dobrym zdrowiem ATL grał nieistotne minuty

Zach Collins i Strus uznaję, że nie grali cały trymestr

2WAY:

Yanik Niederhauser 23 / 27 games

11 min, 4,2 pkt, 2,9zb, 66% fg, 71% ft, 0,7 blk

w meczach, gdzie potrzeba była rotować, gdzie nie grał Adams, Niederhauser zaliczył występy. W rl bardzo fajnie pokazał się w kilku spotkaniach Clippers, to na pewno świetny atleta ze wszechstronnym wykończeniem pod koszem i rim protection. W związku z dużym potencjałem, w T3 ATL przeconwertuje go na gtd kontrakt!

Ryan Nembhard - tylko okazjonalne występy i małe minuty dzięki zdrowemu trymestrowi guardów Hawks. W rl Dallas kilka wyśmienitych meczów zagrał Ryan. 

W obliczu bardzo zdrowego trymestru i bardzo dużej głębi ATL ma wiele możliwości zamykania meczów w zależności od potrzeby i sytuacji różnymi lineupami.

To w zasadzie kopia tego, co działo się z T1 tylko doliczając, że Wemby grał prawie wszystko a nie 16 meczów.

Lineupy:

elitarna obrona + shot creation

• Murray + NAW + Camara + JJJ + Wembanyama

Scoring, ale i nie tracimy na obronie:

Murray + Pritchard + NAW + JJJ + Wemby

Fizyczność bez utraty playmakingu:

Murray + NAW + Camara + Wemby + Adams/Niederhauser

Murray + NAW + Camara + JJJ + Adams/Niederhauser

Small Ball w skrajnej sytuacji:

Murray + Pritchard + NAW + Coward/Bailey + Camara

ATAK:

ATL przy pełnym zdrowiu Wembyego nie ma problemów w ataku, ma wiele opcji, szczególnie podczas bardzo dobrego okresu Jamala.

Scoring z ławki to kolejna broń Hawks. Bez jakiegoś szczególnego nadużycia uważam, że Hawks mają top 3 ławki w beGM.

Ciągłe czytanie obrony przez JM i VW + szukanie missmeczy przy tym składzie jest bardzo łatwe.

I przede wszystkim co chciałbym grać to napędzanie Wembyego z ataku z obrony więc przejdźmy do niej.

OBRONA:

Przy aktualnym zdrowiu wydaje się być elitarna, prawdopodobnie najlepsza w lidze. W myśl mojej filozofii: zamykamy pomalowane, zbieramy, kontrolujemy. VW i JJJ to elitarna obrona obręczy. Broniący na skrzydłach i dających ciągłą presję Camara, NAW i Coward są zmorą dla rywali.

Można spróbować w skrajnym przypadku small ball-u, przy ciągle 3 bdb obrońcach jak NAW, Camara i Coward.

+ Zdrowie kluczowych graczy

+ Elitarna obrona

+ Wemby w większości meczów grający w inny sport

głęboka i świetnie funkcjonująca ławka po obu stronach

+ Jak na bardzo wysoki skład mam dobry spaceing

+ Elastyczność lineupów – od skrajności jak small Ball i Twin Tower

+ odpowiedź na większość matchupów

+ forma JM i VW

+ scoring z ławki

- poważne kontuzje Adamsa, Furphyego, Collinsa

- brak Strusa

ABSENCJE:

VW - 2

JM - 4

Ace - 7

JJJ - 3

Camara - 0

Pritchard - 1

Coward - 7

NAW - 0

Adams - 18

Furphy - 7

Terminarz:

vs SAS, vs CHI, vs CHI, vs MIA, vs NYK,

@OKC,

vs MIN,

@NYK, @TOR, @TOR,

vs NOP,

@DEN, @GSW, @LAL, @POR,

vs BOS, vs MIL,

@MEM,

vs PHX, vs IND,

@BOS,

vs HOU,

@IND, @MIA,

vs UTA, vs CHA,

@MIN

14 home - 13 away

Terminarz łatwiejszy niż w T1, gdzie grałem aż 17 meczów na wyjeździe.

Podsumowanie i bilans:

ATL w T2 patrząc na kluczowe aspekty jest zespołem lepszym niż w T1. Wembanyama rozegrał 9 spotkań więcej niż w T1 (16 vs. 25), robiąc rzeczy niebywałe grając 27 min/g. Zdrowie pozostałych graczy była bardzo zadowalające więc w tym aspekcie nie ma czym się martwić (poza 9 meczami Adamsa). 

Wielu zawodników, kiedy spojrzymy T1 vs T2 poprawiło się w różnych elementach, począwszy od JJJ, Murraya, Pritcharda czy Camarę.

Oceniam ten czas bardzo wysoko i na pewno był to jeszcze bardziej udany okres niż poprzednia dla Hawks. 

Stąd bez nadużycia uważam, że ATL była najlepszym zespołem konferencji wschodniej w T2. Jeśli przekładamy to na zwycięstwa, robiąc w T1 17 winów, to teraz 21/22 W Jastrzębie powinny osiągnąć. 

Pozdrawiam 🍊

Edytowane przez 24kobe8

Chicago Bulls - 2T

Coby White - pomimo cyrku na kółkach w Chicago w realu , koleś gra swoje.
000268.png

Dennis Schroder - może w nowym otoczeniu będzie lepiej się prezentował
000269.png

Bub Carrington - on u mnie pełni trzeci unit
000270.png

Cam Spencer - nie mój wybór. Z polecenia , gra lepiej niż się spodziewano.
000271.png

Zach Lavine - cyferki się zgadzają w drużynie bagno.
000272.png

Huerter - bardzo dobrze kończy spod obręczy, dobry zadaniowiec na te 20 min.
000273.png

Saddiq Bey - głośno było o nim w realu w trakcie TD i to wystarczy, chociaż kto wie, może to amatorzy patrząc na beGM.
000274.png

Max Christie 
000275.png

Kuzma - raz zdobywa 31 punktów a drugi raz tylko dwa. Nie wiadomo jaki Kuzma się wybierze na dany mecz.
Statystyki potem

Randle
000276.png

Zubac - solidny center do s5.
000277.png

Jase Richardson - w garbage 
000278.png

Rotacja:

Ball Handlerzy : Coby White (34), Dennis Schroder (14)
Skrzydłowi : Zach Lavine (30) , Bey (30), MaxCh(28), Huerter(20), Cam Spencer (24), Randle (12)
Centrzy : Zu (30) , Randle (18)

Absencje :
Wypisałem gracza a niżej kto dostaje jego minuty gdy nie gra.

Coby White - 10
Cam Spencer (+12), Bub (22)

Dennis Schroder - 4

Bub(14)

Cam Spencer - 1
Bub(24)

Zach Lavine - 11
Bub(20), Huerter (+10)

Huerter - 2
Bub (20)

Bey - 6
Huerter(+10), Kuzma(20)

Max Christie - 5
Kuzma(28)

Kuzma - 1

Zu - 6
Randle gra cały mecz na centrze, Kuzma (14), Bey (+6), Huerter (+10)

Dziwne absencje White i Zacha, ale co tam. Mam dużo guardow i na razie nie drążę tematu.  Zu z kolei dziwnie po trade doznał urazu u drużyny z pickiem 1-4 chronionym. Od razu mówię , że w 3T u mnie jest dostępny.

S5: Coby White - Cam Spencer - Saddiq Bey - Randle - Zu

Bilans: Ja sobie daje tak 14-16W.

Phoenix Suns

Statystyki via Grok

• Lonzo Ball: 7 GP, 17.4 MPG, 4.4 PPG, 2.3 RPG, 3.7 APG, 0.9 SPG, 0.3 BPG, 0.9 TOPG. FG%, 3P%, FT% – brak danych (niewystarczające próby w logach).
  • Ausar Thompson: 27 GP, 24.6 MPG, 8.1 PPG, 5.3 RPG, 2.7 APG, 2.0 SPG, 0.7 BPG, 1.4 TOPG, 51.4% FG, 28.6% 3P, 58.6% FT.
  • Kon Knueppel: 27 GP, 30.7 MPG, 16.9 PPG, 6.6 RPG, 5.4 APG, 0.7 SPG, 0.3 BPG, 2.4 TOPG, 46.2% FG, 42.6% 3P, 90.0% FT.
  • Derik Queen: 27 GP, 28.4 MPG, 9.1 PPG, 10.2 RPG, 6.0 APG, 1.0 SPG, 0.9 BPG, 2.8 TOPG, 47.5% FG, 29.1% 3P, 77.5% FT.
  • Kel'el Ware: 27 GP, 24.3 MPG, 12.6 PPG, 10.9 RPG, 0.4 APG, 0.9 SPG, 1.1 BPG, 1.1 TOPG, 53.0% FG, 36.5% 3P, 78.1% FT.
  • Isaiah Collier: 27 GP, 27.3 MPG, 11.4 PPG, 3.3 RPG, 8.9 APG, 1.3 SPG, 0.3 BPG, 2.7 TOPG, 50.9% FG, 23.8% 3P, 69.2% FT.
  • Kyshawn George: 27 GP, 28.5 MPG, 15.3 PPG, 5.9 RPG, 4.6 APG, 1.0 SPG, 0.8 BPG, 2.7 TOPG, 43.5% FG, 32.1% 3P, 78.6% FT.
  • GG Jackson: 27 GP, 22.9 MPG, 12.7 PPG, 4.9 RPG, 1.7 APG, 0.9 SPG, 0.9 BPG, 1.4 TOPG, 49.6% FG, 32.4% 3P, 70.3% FT.
  • Drake Powell: 16 GP, 52.4 MPG, 16.7 PPG, 4.7 RPG, 4.2 APG, 1.4 SPG, 0.4 BPG, 2.8 TOPG, 42.4% FG, 28.6% 3P, 89.5% FT.

Lista kontuzji

Lonzo Ball: 20 meczów.

Ausar Thompson: 0

Kon Knueppel: 0 meczów.

Derik Queen: 0 meczów.

Kel'el Ware: 4 mecze.

Rob Dillingham: 11 meczów.

Isaiah Collier: 0 meczów.

DaRon Holmes II: 

Kyshawn George: 8 meczów.

GG Jackson: 0

Drake Powell: 3 mecze.

Depth Charth 

Dillingham 25/ Collier 23

Knueppel 30/ George 18

Ausar 12/ George 12/ GG 24

Queen 30/Ausar 18

Ware 30 /Holmes 14/ Amari 4

Jak ta drużyna by grała via grok: To bardzo młoda ekipa (większość rookies lub sophomore'ów), skupiona na obronie (dzięki atletycznym graczom jak Thompson, Ware czy Ball) i szybkim tempie, ale z problemami w ataku - słaby spacing, dużo turnoverów i brak doświadczenia. Grałaby chaotycznie, z momentami błysku (np. transition points), ale często przegrywałaby przez błędy i brak chemii. Z tankingiem, trener ograniczałby minuty kluczowych graczy, dając szansę młodym na rozwój, co prowadziłoby do wielu porażek.

Proponowany bilans via grok takiego zespołu w tych 27 meczach (uwzględniając tanking)Zakładając tanking (celowe osłabianie składu dla lepszego draftu, np. rotacje faworyzujące rozwój kosztem wygranych, odpoczynek weteranów), bilans mógłby wynieść 5-22. Wygrane głównie z słabymi drużynami, ale większość porażek przez brak doświadczenia, kontuzje i strategiczne decyzje (np. blowouty w garbage time). Średni margin porażki: -12 pkt.

Philadelphia 76ers 

Statystyki via grok

• Joel Embiid: 18 GP, 33.3 MPG, 28.9 PPG, 8.1 RPG, 4.2 APG, 0.6 SPG, 0.9 BPG, 2.8 TOPG, 50.2% FG, 32.0% 3P, 87.5% FT.
  • Tyrese Maxey: 25 GP, 37.3 MPG, 27.8 PPG, 3.5 RPG, 6.1 APG, 2.1 SPG, 0.7 BPG, 2.5 TOPG, 45.2% FG, 34.1% 3P, 89.5% FT
  • Jaden McDaniels: 27 GP, 31.9 MPG, 14.6 PPG, 4.0 RPG, 3.0 APG, 0.9 SPG, 1.1 BPG, 1.7 TOPG, 48.9% FG, 41.7% 3P, 85.7% FT.
  • Dylan Harper: 26 GP, 21.3 MPG, 10.5 PPG, 3.3 RPG, 3.6 APG, 0.8 SPG, 0.3 BPG, 1.4 TOPG, 47.3% FG, 25.7% 3P, 75.0% FT.
  • Nicolas Batum: 25 GP, 19.8 MPG, 4.5 PPG, 2.7 RPG, 0.9 APG, 0.6 SPG, 0.3 BPG, 0.7 TOPG, 39.7% FG, 39.4% 3P, 81.8% FT.
  • Vince Williams Jr.: 23 GP, 20.7 MPG, 7.8 PPG, 3.6 RPG, 5.2 APG, 0.7 SPG, 0.4 BPG, 2.0 TOPG, 35.8% FG, 31.8% 3P, 79.2% FT
  • Devin Carter: 13 GP, 16.8 MPG, 7.2 PPG, 2.8 RPG, 2.5 APG, 0.5 SPG, 0.2 BPG, 1.5 TOPG, 39.5% FG, 9.1% 3P, 75.0% FT
  • Andre Jackson Jr.: 9 GP, 4.7 MPG, 1.3 PPG, 0.9 RPG, 0.9 APG, 0.3 SPG, 0.1 BPG, 0.3 TOPG, 26.7% FG, 19.2% 3P, 90.0% FT

Lista kontuzji 

• Joel Embiid: 9 meczów.
  • Tyrese Maxey: 2 mecze.
  • Kyrie Irving: 27 meczów (INJ/inaktywny).
  • Jaden McDaniels: 0 meczów
  • Dylan Harper: 1 mecz.
  • Brandon Clarke: 27 meczów (INJ/inaktywny).
  • Devin Carter: 14 meczów 
  • Mason Plumlee: 27 meczów (INJ/inaktywny).
  • Vince Williams Jr.: 5 meczów
  • Dante Exum: 27 meczów (INJ/inaktywny).
  • Nicolas Batum: 2 mecze.
  • Haywood Highsmith: 27 meczów (INJ/inaktywny).
  • Andre Jackson Jr.: 18 meczów 
  • Yang Hansen: 12 meczów 
  • Tyler Kolek: 7 meczów 

Depth Charth 

Nie wiem nawet jak to ulepić 😂

Embiid 33/Hansen i Trey Jemison 15

Batum 25/ Mcdaniels 23

Mcdaniels 12/Vince Williams 20/ Mashack/ Andre Jackson 16

Maxey 40/Carter 8

Harper 30/ Kolek 18

Jak wypada Embiid to

Hansen 25/ Trey Jemison 23

Batum 25/ Mcdaniels 23

Mcdaniels 12/Vince Williams 20/ Mashack/ Andre Jackson 16

Maxey 40/Carter 8

Harper 30/ Kolek 18

Jak wypada ktokolwiek inny to sam nie wiem 😐

Na centrze słabo, na 4ce z konieczności musi grać Mcdaniels, zbiórka słaba.

Ogrywam mocno Hansena, Harpera, pewnie też Carter zagra więcej.

Opis zespołu jakby grali, mocne strony i słabe via grok

Ta hipotetyczna drużyna to mieszanka gwiazd (Embiid, Maxey, Irving – choć kontuzjowany), solidnych obrońców (McDaniels, Williams Jr., Batum) i młodych talentów (Harper, Carter, Kolek, Hansen). Z wieloma kontuzjami (zwłaszcza w backcourt i frontcourt), skład byłby niestabilny, z rotacjami opartymi na zdrowych graczach. Grałaby w tempie średnim, skupiając się na pick-and-rollach z Embiidem jako centralną figurą, Maxeyem jako scorerem i playmakerem, oraz obronie na obwodzie dzięki McDanielsowi i Jacksonowi Jr. Młodzi jak Harper i Kolek dodawaliby energii z ławki, ale brak głębi pod koszem (z kontuzjowanymi Clarke'em i Plumlee) wystawiałby słabości. Two-way gracze (Mashack, Jemison, Wesley) graliby w garbage time lub w przypadku kontuzji, dodając defensywny grit.Mocne strony:Elitarny atak dzięki Embiidowi (dominacja w paint) i Maxeyowi (szybkość, scoring).

Solidna obrona na obwodzie (McDaniels, Williams Jr., Batum – wszechstronni defenderzy).

Potencjał w transition (młodzi atleci jak Harper, Carter).

Doświadczenie weteranów (Batum, Exum – choć INJ) w kluczowych momentach.

Słabe strony:Wiele kontuzji (Irving, Clarke, Plumlee, Exum, Highsmith – brak głębi).

Słaby spacing (mało shooterów poza Batumem i Kolekiem; Embiid i Hansen skupieni pod koszem).

Wysokie turnovery (młodzi gracze jak Harper, Kolek mogą popełniać błędy).

Brak rim protection bez zdrowych big manów (Hansen surowy, Jemison ograniczony).

Proponowany bilans takiego zespołu w tych 27 meczach

Tu już ode mnie.

Niestety, nie mam serca do 76ers i wiem doskonale, że za słabe wyniki w tym sezonie odpowiadam ja za swoją pasywność i brak pomysłu.

Maxey Gra świetnie, Embiid dobrze, Mcdaniels dobrze, ale niestety nie obudowałem ich prawidłowo do czego przyczyniły się kontuzje i pech.

Star power jest niezły, głębia zerowa niestety.

Ten trymestr jest podobny do poprzedniego odnośnie kontuzji, Embiid zagrał więcej i lepiej, więc pewnie bilans lepszy.

Po ppprzednim przestrzeleniu, tym razem chciałem dać bilans sporo wyższy, ale jak robiłem rotację i zobaczyłem jak słabo jest z głębią, jak duże minuty będą grały nomen omen kołki to wyszło mi coś między między 8 a 10 winow.

Ogólnie to powinni mnie wylać 😐

Edytowane przez Tecu

San Antonio Spurs

IMG-8335.jpg

Po rozczarowującym T1 w dalszym ciągu iskrą zespołu jest młody Jalen Duren. Słabości spurs widzę w każdym elemencie ale boli brak rozgrywającego ( zero graczy z 4 asystami, ba nawet z 3,2 APG). jeden gracz zbliża się w zbiórkach do 10 RPG ( Duren 9,8) ale co najgorsze nie mam scorera na poziomie 18 PPG. Dokładając do tego fatalne %FT liczę na bardzo ciekawe spotkania, na wysokim tempie i sporej ilości akcji ale z trudnymi do wygrania końcówkami.

Szeroka rotacja cieszy. Niestety brak postępu młodych wysokich numerów draftów oraz absencje przede wszystkim lidera Bennedicta Mathurina (13 gier) Durena (7) Tre (6) sprawia że w połowie meczów w S5 grali moi rezerwowi a na rezerwie głęboka rotacja z końca ławki. Problemu Jeremiego Sochana nawet nie diagnozuję.  

S5:

PG: Collin Sexton 36 (24 gier 3 opuszczone) PPG 13,5 RPG 1,8 APG 3,1 za trzy: 39,1% z 3,7 rzutu

SG: Tre Johnson 24 (21 gier 6 opuszczonych) PPG  14,2 APG: 2,8  za trzy: 37% z 5,7 rzutu

SF: Benedict Mathurin 28 (14 gier 13 opuszczonych) PPG 17,1 RPG 5,1 za trzy: 34,1 z 4 rzutów

PF: Jalen Duren 36 ( 20 gier 7 opuszczonych)  PPG 16,6 RPG 9,8 BPG 0,6 63,3%FG 0% 3PT

C Precious Achiuva 24 (26/1) PPG 7,0 RPG 3,7 BPG 0,6 47%FG 32%3P

SUMA S5 PPG 68,4 RPG 19,2 APG 11 

rezerwowy skład dużo bardziej skuteczny

PG:  Tre Mann 12 (15 gier 12 opuszczonych) PPG 5,0 APG 1,5 za trzy 41%3P z 4,6 rzutu

SG: Keldon Johnson 24 (wszystkie gry) PPG 14,2 RPG 5,1 APG 1,3 za trzy 38%3 z 3,7 rzutu

SF: Zachire Risacher 16 ( 16 gier 11 opuszczonych)  PPG 10,3 RPG 4,6 za trzy 43,1%3 z 4,5 rzutu

PF: Isaac Okoro 12 (26 gier 1 opuszczony) PPG 9,1 RPG 2,7 za trzy 29%3 

C Beef Stewart 24 (23 gry 5 opuszczonych) PPG 9,6 RPG 4,0 BPG 1,5 54,7%FG 22%3P

głębokie rezerwy: Sochan  plus Bilal ( 21 gier PPG 10,3 RPG 4,6  SPG 1,7  za trzy 27% z 4 rzutów)

oraz pozyskany Jordan Hawkins

Mocne strony spurs:

* szeroka atletyczna i młoda ławka 

* strefa podkoszowa i wysokie procenty z gry 

Minusy:

* fatalne rozegranie i brak gracza nawet na te 3,2 asysty ( najlepszy Collin Sexton 3,1 APG) 

* w dalszym ciągu wygląda mi tak pobieżnie na najgorszy % FT w całej lidze 

* brak volume scorera  ( w spurs 17 PPG  Mathurin 16PPG  Duren obecnie Keldon Johnson obniżył loty  PPG 14,2

bilans

6:21

Dlaczego tak nisko? Patrząc na nazwiska uznane po części w lidze Duren, Mathurin, Zachhire czy  Stewart brakuje mi kotwicy, w ataku gracza rzucającego 25-30 punktów regularnie, w obronie zbierającego częściej ponad 10 desek  oraz grożącego blokiem. Grzechem głównym jest jednak brak rozegrania bo mam wszystkich graczy o możliwościach podań od 1 no może 2 do 3 na mecz. i Tę bolączkę muszę szybko zaadresować. Rozgrywający i kreator oraz gracz z piłką przełamujący obronę.

Edytowane przez ignazz

Brooklyn Nets – 2 trymestr

Rotacja

Holiday 26/ Mitchell 22
Black 26/ Nembhard 22/ Herro
Brooks 26/ Clifford 22/ Salaun 
Murray 26/ Vanderbilt 22/ Mogbo
Sengun 26/ Bagley 22/ Wagner

Wypisałem najzdrowszą rotację, niestety mam co chwilę pecha bo jak ktoś wraca po kontuzji to jego kolega wypada (na szczęście mam szeroką rotację). W sytuacji (meczach) gdy ktoś wypada to wskakuje 3 gracz z rotacji (np gdy nie było Murraya to Vanderbilt starterem z 26 minutami, w meczach gdy nie mógł grać Wagner grał Mogbo a jak Sengun, Bagley i Wagner byli dostępni to Mogbo grał parę minut a główną rotację na pozycjach 4/5 grali właśnie ci panowie, tak samo na 1/2 gdy nie było Holidaya i Herro to Black, Mitchell i Nembhard grali po 32 minuty). Kurde ciężko to opisać, bo by trzeba zrobić rozpiskę mecz po meczu kto kiedy grał i jaka rotacja. Z plusów to szeroka rotacja, rozwój przede wszystkim Blacka, stabilna kadra z małą ilością zmian. Z minusów to na pewno kontuzje Murraya, Holidaya i Herro oraz na kilka meczy wypadło mi po paru graczy. 

image.thumb.png.5f048550ec1f714676ae70b3b0b13aa3.png

image.png.1db84151440695d41d532fd150e61a6e.png

Edytowane przez kolader

Charlotte Hornets

Po burzliwym początku mojej przygody z BeGM przedstawiam swój pierwszy opis, a w związku z tym, że to mój pierwszy opis to mam świadomość, że sporo mu brakuje do innych tutaj zamieszczanych.

Na początek pewien zarys rotacji i absencji w drużynie, która w dalszej części sezonu będzie bacznie spoglądała na topowe assety najbliższego draftu.

Rotacja bez kontuzji:

PG - Scoot Henderson / Brandon Williams

SG - Austin Reaves / Baylor Scheierman

SF - Cameron Johnson / Rui Hachimura / Trendon Watford

PF - Rui Hachimura / Sandro Mamukelashvili / Xavier Tillman

C - Kristaps Porzingis / Wendell Carter Jr. / Branden Carlson

Rzeczywista rotacja uwzględniająca absencje:

PG - Brandon Williams / Tristen Newton

SG - Baylor Scheierman / Dink Pate

SF - Rui Hachimura / Trendon Watford / John Butler Jr.

PF - Sandro Mamukelashvili / Rui Hachimura / Xavier Tillman

C - Wendell Carter Jr. / Sandro Mamukelashvili / Branden Carlson

Absencje / rozegrane mecze:

Bradley Beal - OUT cały trymestr

Matisse Thybulle - OUT cały trymestr

Scoot Henderson - 24 mecze (zagrał w 3 meczach)

Kristaps Porzingis - 23 (zagrał w 4 meczach)

Cameron Johnson - 23 (zagrał w 4 meczach)

Xavier Tillman Sr. - 22 (zagrał w 4 meczach) 1 mecz stracił przez wymianę

Austin Reaves - 20 (zagrał w 7 meczach)

Branden Carlson - 11 (zagrał w 16 meczach)

Trendon Watford - 8 (zagrał w 19 meczach)

Rui Hachimura - 7 (zagrał w 20 meczach)

Brandon Williams - 5 (zagrał w 22 meczach)

Wendell Carter Jr -  1 (zagrał w 26 meczach)

Sandro Mamukelashvili - 1 (zagrał w 26 meczach)

Baylor Scheierman - 1 (zagrał w 26 meczach)

Plaga kontuzji i brak jakiejkolwiek możliwości gry o cokolwiek przez większą część trymestru - taka była rzeczywistość Hornets. Kontuzje i problemy z rotacją to w dalszym ciągu największe bolączki zespołu. Na obwodzie - biorąc pod uwagę, że Bradley Beal i Matisse Thybulle wypadli na cały trymestr, Scoot Henderson i Austin Reaves zagrali odpowiednio tylko w 3 i 7 meczach, ponownie nie mogło się obejść bez minut grających w G-League: Tristena Newtona i Dinka Pate, szczególnie że również Brandon Williams nie zagrał w 5 spotkaniach. W związku z dużą liczbą kontuzji podstawę rotacji przez większą część trymestru musieli stanowić: na PG - Brandon Williams i Tristen Newton, z kolei na SG - Baylor Scheierman i Dink Pate. Na skrzydłach i pod koszem też były duże problemy w związku z tym, że Kristaps Porzingis i Cameron Johnson nie grali przez większą część trymestru (zagrali jedynie w 4 spotkaniach). W związku z tym Rui Hachimura musiał grać jako podstawa na SF, a do tego na 7 spotkań również wypadł (jako jego zmiennik pojawiał się Trendon Watford), Sandro Mamukelashvili na PF (na zmianę z Hachimurą), a Wendell Carter Jr. na C rotacyjnie z Sandro Mamukelashvili (jako zmiennik pojawiał się również Branden Carlson). Ze względu na to, że Rui Hachimura nie zagrał w 7 spotkaniach w pojedynczych meczach musieli zagrać Xavier Tillman Sr., a nawet John Butler Jr. grający na co dzień w G-League.

Największe plusy drużyny to forma zawodników, bardzo dobrą formę przez cały trymestr utrzymywali Brandon Williams (14,7 pts), Sandro Mamukelashvili (12,8 pts), Rui Hachimura (10,3 pts) i Wendell Carter Jr. (10,3 pts), którzy stanowili trzon drużyny pod nieobecność kluczowych zawodników Hornets: Austina Reavesa (7 rozegranych meczów), Scoota Hendersona (3 rozegrane mecze), Camerona Johnsona (4 rozegrane mecze) i Kristapsa Porzingisa (4 rozegrane mecze) - jak już Reaves, Henderson, Johnson i Porzingis grali to oczywiście występowali w wyjściowym składzie i z dobrym skutkiem (poza Porzingisem - co wskazałem na końcu opisu), chociaż należy mieć na uwadze ile spotkań zagrali w całym trymestrze (od 3 do 7 na 27 możliwych do rozegrania), w związku z tym nie mogli stanowić podstawy rotacji zespołu przez większą część trymestru.

Biorąc pod uwagę bardzo małą ilość spotkań, w których dysponowałem w miarę szerokim składem, a także dużą liczbę absencji kluczowych graczy dla Hornets bilans drugiego trymestru nie może być chyba lepszy niż 3-4 W przy 23-24 L i z taką propozycją wychodzę za drugi trymestr, nie jestem zresztą nawet przekonany czy z taką rotacją jaką dysponowałem w 2T nawet te 3-4W udałoby się osiągnąć.

Trudności terminarza nawet nie podejmuje się analizować, bo w świetle tego co opisałem wyżej nie ma to wielkiego znaczenia, bowiem składem, którym dysponowałem nie miałem nawet za bardzo z kim wygrać.

Brandon Williams

22g (21,7 min.): 14,7pts / 3,2as / 3,2reb / 54,4% FG / 26,8% 3P

W 2T bieżącego sezonu Brandon Williams stał się kluczowym elementem rotacji Dallas Mavericks, a kilka spotkań rozpoczął nawet w pierwszym składzie. Grał na bardzo dobrej skuteczności, pomimo że skuteczność za 3 punkty pozostawia niedosyt - na szczęście mało takich rzutów oddaje - około 2 na mecz. Generalnie Williams wykorzystał swoją szansę w Dallas stając się jednym z najbardziej pozytywnych zaskoczeń.

Austin Reaves

7g (25 min.): 20,1pts / 3,9as / 4reb / 54,2% FG / 42,4% 3P

Znaczną część 2T Reaves opuścił z powodu naciągnięcia lewego mięśnia łydki. Do gry wrócił 3 lutego 2026 r. Po powrocie zanotował niezłe występy grając na dobrej skuteczności - 54,2% FG (poza jednym meczem, w którym zanotował skuteczność na poziomie 33,3%), a 2 mecze były świetne w jego wykonaniu - rzucił w nich odpowiednio 35 i 29 punktów przy znakomitej skuteczności (odpowiednio: 12/17 - 70,6% FG, 5/8 - 62,5% 3P; 9/15 - 60% FG, 4/5 - 80% 3P).

Scoot Henderson

3g (20 min.): 13,7pts / 6as / 3,7reb / 47,8% FG / 33,3% 3P

Henderson po powrocie po poważnej kontuzji uda, która wykluczyła go z gry na pierwsze 51 spotkań sezonu w 3 rozegranych spotkaniach zaprezentował solidną formę. Jako rezerwowy rozgrywający Portland wniósł na parkiet dużo energii, grał z całkiem dobrą skutecznością, szczególnie w 2 pierwszych meczach po powrocie rozdał sporo asyst (9 i 7), ale problemem była ilość popełnionych strat - łącznie 12 w 3 spotkaniach. Aktualnie grając średnio ok. 20 minut jako zmiennik może stopniowo odzyskiwać rytm meczowy po długiej kontuzji.

Baylor Scheierman

26g (17,3 min.): 4,8pts / 1,3as / 3,9reb / 40,6% FG / 36% 3P

Scheierman wydaje się, że na stałe zagościł jako istotny zawodnik w rotacji Bostonu. Wykorzystał nieobecność kontuzjowanego Jaysona Tatuma i wywalczył sobie konkretne minuty, wykazując się wszechstronnością. W lutym 2026 r. zaliczył swoje pierwsze double-double w NBA. Przeciwko Houston Rockets zdobył 15 punktów, 10 zbiórek, 4 asysty i 1 przechwyt, a przeciwko New York Knicks zanotował 10 punktów, 13 zbiórek i 5 asyst. Można również zaobserwować progres jaki notuje w grze w obronie, braki atletyczne nadrabia determinacją i walką na tablicach.

Rui Hachimura

20g (25,9 min.): 10,3pts / 1as / 3,1reb / 47,1% FG / 43% 3P

W ostatnim czasie zmieniła się rola Hachimury w Los Angeles Lakers, na 20 spotkań, w których zagrał tylko w 6 wyszedł w pierwszej piątce. Stał się niejako liderem 2nd unitu co pozwoliło mu na większą swobodę w grze i częstszy „kontakt z piłką”, gra przy tym na wysokiej skuteczności ogółem i świetnej skuteczności w rzutach za 3. Można powiedzieć, że Hachimura stał się kluczowym graczem dla Lakers. Choć jego zbiórki i defensywa są poddawane krytyce, to Rui nadrabia to wprost elitarną skutecznością z półdystansu i za 3 punkty, co czyni go jednym z najbardziej efektywnych graczy zadaniowych w NBA (w całym sezonie 2025/2026 zajmuje 29. miejsce pod względem FG% - 50,8% i 6. miejsce pod względem skuteczności w rzutach za 3 punkty - 44,5%).

Trendon Watford

19g (13,7 min.): 4,1pts / 1,8as / 2,4reb / 45,2% FG / 25% 3P

Watford do regularnej gry wrócił na początku stycznia 2026 r., ale potrzebował czasu na ogranie, w styczniu z reguły grał krótko - średnio po 9,5 minuty rzucając przy tym średnio 2 punkty na mecz. Luty 2026 r. to zdecydowanie lepszy okres dla Watforda. Wykorzystał nieobecność m.in. Joela Embiida i zaczął więcej grać - średnio prawie 22 minuty na mecz, notując przy tym następujące średnie na mecz: 8,2 punkty, 4 zbiórki i 2,5 asysty. Ceniony jest za również uniwersalność - może grać na kilku pozycjach.

Cameron Johnson

4g (27,3 min.): 9,3pts / 1,5as / 3,5reb / 53,6% FG / 58,3% 3P

Po zagraniu w pierwszym meczu 2T Cameron Johnson powrócił do gry po sześciotygodniowej przerwie spowodowanej kontuzją kolana na ostatnie 3 mecze 2T. Po powrocie grał średnio 28,3 minuty notując w tym czasie: 9,7 punktów, 4 zbiórki, 1 asystę i 1,3 przechwytu na mecz przy świetnej skuteczności - 57,1% FG, 55,6% 3P. Po raptem 3 meczach po powrocie po kontuzji trudno jednak jeszcze gruntownie ocenić jego grę.

Wendell Carter Jr. +1

26g (29min.): 10,3pts / 2,2as / 7,2reb / 43,3% FG / 22,9% 3P

Gra Wendella Cartera Jr. w 2T charakteryzowała się jak zwykle solidną defensywą i stabilnością w kwestii zdobywania punktów. Carter Jr. pozostaje jednym z najbardziej efektywnych obrońców „w pomalowanym” w lidze. Pozostaje kluczowym starterem notując solidne średnie punktów, zbiórek i asyst. Jego umiejętność rozciągania gry rzutem za trzy i elitarna obrona powodują, że jest filarem rotacji.

Xavier Tillman Sr.

4g (2,5 min.): 0pts / 0as / 0,3reb / 0% FG / 0% 3P

Rola Tillmana była marginalna w Bostonie, być może w Charlotte Tillman dostanie szanse na większe minuty po przerwie na All Star Game. U mnie w drużynie w rotacji jest jedynie z uwagi na kontuzje innych graczy, więc również u mnie jego rola jest marginalna.

Sandro Mamukelashvili

26g (25,3 min.): 12,8pts / 2,2as / 5,6reb / 52,8% FG / 39,3% 3P

W 2T Sandro Mamukelashvili był jednym z najważniejszych rezerwowych Toronto Raptors, do których dołączył latem 2025 roku. Wykorzystując liczne kontuzje w rotacji podkoszowej (m.in. Jakoba Poeltla) Gruzin stał kluczowym graczem w rotacji notując bardzo solidne minuty i średnią punktów, a także bardzo wysoką skuteczność z gry. W ostatnich tygodniach (od 18.01.2026r.) czterokrotnie osiągnął granicę 20 punktów: 2 razy rzucił po 20 punktów, a 2 razy po 22 punkty. W całym sezonie 2025/2026 utrzymuje wysoką skuteczność z gry (52,5%), co plasuje go w ścisłej czołówce ligi pod względem efektywności rzutowej zawodników podkoszowych. Mamukelashvili stał się jednym z największych „odkryć” sezonu w Toronto. Choć powrót Jakoba Poeltla po kontuzji może nieco ograniczyć jego minuty to powinien on nadal kluczowym elementem w rotacji.

Branden Carlson

16g (11,8 min.): 4,8pts / 0,5as / 2,9reb / 47,7% FG / 31% 3P

Carlson gra w Oklahoma City Thunder na kontrakcie 2way, generalnie jego rola w drużynie jest ograniczona, stanowi uzupełnienie rotacji podkoszowej, chociaż 2 razy wyszedł nawet w pierwszym składzie na skutek absencji w drużynie. W moim zespole w obliczu kontuzji musiał jednak pełnić w 2T uzupełnienie na pozycji centra. Z całą pewnością jest wartościowym wsparciem podkoszowym.

Kristaps Porzingis

4g (19 min.): 10,5pts / 1,5as / 3,5reb / 30,2% FG / 35% 3P

Ostatnie mecze, w których Porzingis zagrał miały miejsce na przełomie grudnia 2025 i stycznia 2026 roku, gdy wrócił do gry po kontuzji, jeszcze przed transferem do Golden State Warriors. O ile w pierwszym meczu zagrał bardzo solidnie (18 punktów na wysokiej skuteczności - 50% FG), o tyle trzy kolejne występy - już w styczniu 2026 r. były po prostu fatalne - 8,7 punktów na mecz na tragicznej wprost skuteczności - 22,6% - a w 2 z tych 3 meczy zanotował skuteczność, która wręcz nie przystoi w tej lidze - 12,5% i 16,7%. Nie dość, że praktycznie cały trymestr nie grał, to jak już zagrał to poza jednym meczem stanowił raczej osłabienie mojej drużyny, a nie wzmocnienie. Być może sytuacja się poprawi po kolejnym powrocie po kontuzji, który jest oczekiwany po przerwie na All Star Game.

EDIT - dla lepszej przejrzystości dorzucam proponowany bilans dodatkowo na końcu posta:

Moja propozycja bilansu: 3-24, 4-23

Edytowane przez gizior

3 minuty temu, gizior napisał(a):

w związku z tym, że to mój pierwszy opis to mam świadomość, że sporo mu brakuje do innych tutaj zamieszczanych.

Niczego nie brakuje.

Samo to, że się pojawił jest warte docenienia, bo sporo GMow nie przygotowuje niczego.

TORONTO RAPTORS

PG:   Kris Dunn 30 / Bones Hyland 18
SG:   Moses Moody 30 / Ochai Agbaji 18
SF:    Miles Bridges 30 / Devin Vassell 18 
PF:    Zion Williamson 33min / Naz Reid 15
C.      Onyeka Okongwu 30min / Naz Reid 20min 

STATYSTYKI: 

Zion Williamson - 21,9 pts 6,5rb 3,3as rb 62% FG%
Onyeka Okongwu - 16,5 pts 8,3rb 3,7as 47% FG%,39% 3P%
Miles Bridges -  14,9 pts 6,1 rb 3,2 as 47% FG%, 32% 3P%
Naz Reid - 14,4 pts 6,7 rb  2,5 as 48% FG%, 39% 3P% 
Moses Moody -  11,7 pts 3,2rb 1,4 as 47% FG%, 42% 3P%
Devin Vassell - 10,7 pts 3,4 rb 1,9 as 41% FG%, 25% 3P%
Bones Hyland - 8,5 pts 3,1 as 2,0 rb 46% FG%, 38% 3P% 
Kris Dunn - 7,4 pts 4,1 as 3,1 rb  45% FG%, 35% 3P%
Ochai Agbaji - 4,5 pts 2,5rb 0,7 as 42% FG%, 18% 3P% 

ABSENCJE: 

Onyeka Okongwu  - 5

Devin Vassell - 13

Miles Bridges - 2

Ochai Agbaji - 5

Plusy/Minusy:

+ Zdrowie Ziona

+ rotacja na PF/C wciąż na bardzo dobrym poziomie

- Braki w rozegraniu, Dunn z 4,1apg jest najlepszym kreatorem w zespole

- Tylko dwóch zawodników przekroczyło 15ppg

- Pomimo że Zion był zdrowy to zaliczył kiepski trymestr, dostosował się do poziomu Pels.

- Tylko jeden zawodnik rzucał na skuteczności przekraczającej 40% 3p%

- Fatalny zjazd Vassella, który w IT grał na przyzwoitym poziomie a teraz nie dość że go nie było przez połowę trymestru to jak wrócił wyglądał okropnie

- Miles Bridges w IT rzucał 21ppg 7rb w tym 14,9ppg  6,1rb, w tym trymestrze musi grac na SF bo po wypadnęciu Vassella nie było innej alternatywy.

Podsumowanie:

Oddanie Kawhia było sygnałem że Raptors idą w tank. Nastąpiła bardzo duża dysproporcja między obwodem, gdzie najlepszym zawodnikiem jest Moody a podkoszowymi gdzie rotacja wygląda fajnie. Uwzględniając brak rozgrywającego, słabą skuteczność, nędzę obwodową to uważam że tylko Hornets na wschodzie wyglądali gorzej niż mój zespół.

Utah Jazz 25/26 T2

Kolejny ciężki trymestr dla mojego zespołu, ale nie poddajemy się i twardo walczymy o każdy win, tym bardziej, że akurat terminarz bardzo dobrze sprzyjał - co zaznaczyłem na końcu opisu :) 

Jak to zwykle bywa przed TD w NBA - część zawodników gra, część oczekuje na transfer, część zaczyna siadać bo zespoły tankują - mam tu na myśli m.in Aldame czy Thomasa - także proszę o wyrozumiałość i szersze spojrzenie, ponieważ Utah ani nie tankuje, ani nie handlowała.

Martwi słabsza forma Banchero, który ewidentnie po kontuzji wciąż nie może znaleźć swojego groove, choć cały trymestr prezentuje już dość równą formę - wiadomo, moje oczekiwania są wysokie, ale jest to zdecydowanie lepszy czas niż w T1.

Za to przyjście Hardena w RL cavs pokazało jak pięknie może funkcjonować Allen mając dobrego podającego (a u mnie jest nim Giddey)

Uwolniony został również Nick Richards, który od dłuższego czasu u mnie ma stabilne minuty rezerwowe, więc tym bardziej można zobaczyć jak u mnie by grał.

Wejdźmy teraz z rotacją oraz statystykami zawodników (w nawiasach nieobecności)

Podstawowa rotacja to:

Giddey - Dort - Aldama - Banchero - Allen

Alvarado - Thomas - Joe - Harris - Richards

wsparcie w zależności od różnych kontuzji: Love, Levert, Walker

PG Josh Giddey (19) - niestety wypadł mi z kontuzją Giddey na większość trymestru, ale ma godnych zastępców - Alvarado i Joe, który biorą jego minuty

8G: 14pkt / 8as / 7reb na 41% fg + 24% 3p

SG Lu Dort (1) - Iron Man maszyna, perfect zdrowie i coraz lepsza forma. Jak zawsze spisuje się znakomicie pilnując najlepszych zawodników drużyn przeciwnych - praktycznie jest w stanie pokryć 4 pozycje i zadania defensywne są jego głównymi w trakcie meczy. Jego defensywa jest nieoceniona w grze zespołu. Wreszcie wróciło 3&D!

26G: 9pkt / 1as / 4reb na 44% fg + 40% 3p + 1,5 stl+blk

SF Santi Aldama (12) - powiedzmy to głośno - RL MEM tankują i de facto ostatnie mecze trymestru to już bardzo zawoalowany shutdown. Oczywiście - miał kontuzję kolana i był nieaktywny, potem wrócił na jeden mecz tuż przed TD - no i potem MEM włączyło reset i tank. Uznam kilka meczy trymestru bo kontuzja faktycznie była, ale będę walczył o jego powrót w T3 (co w RL MEM może już nie nastąpić)

15G: 15pkt / 3as / 7reb na 48% fg + 37% 3p + 1,5 stl+blk

PF Paolo Banchero (0) - nie będę ukrywać, że oczekuję o wiele więcej od mojego franchise, ale ustabilizował formę, poprawił się rzutowo (+2% FG, + 12% 3pt), dobrze broni i rozdziela piłki. Mógłby zdobywać więcej PPG ale na szczęście mam świetnych shooterów wokół których może karmić podaniami.

27G: 22pkt / 5as / 8reb na 46% fg + 36% 3p + 1,4 stl+blk

C Jarret Allen (1) - w końcu Cavs dodali porządnego ballhandlera który umie podawać i Allen pokazuje to, co u mnie gra od 2 sezonów. Pick & Roll, świetne zasłony i wykańczanie akcji pod koszem. Do tego jak zawsze świetna defensywa i zdrowie.

26G: 15pkt / 2as / 9reb na 66% fg + 1,8 stl+blk

Gracze rezerwowi:

PG-SG-SF Cameron Thomas (6) - całe szczęście że uciekł z Nets i trafił do zespołu który umie wykorzystać jego shooting. Zdrowy cały trymestr, sadzany w tanku nets - u mnie pewna rola 6th mana w tym sezonie także weźcie pod uwagę jak wyglądają jego staty z Bux gdzie gra podobną rolę.

16G: 12pkt / 3as / 2reb na 40% fg + 30% 3p - NETS

4G: 19 pkt / 2as / 2reb na 53% fg + 32% 3p - BUX

SF-PF Tobias Harris (6) - zdrowszy trymestr, nadal bardzo solidny 3&D z ławki, idealnie się komponuje z moją taktyką

21G: 13pkt / 2as / 5reb na 46% fg + 36% 3p + 1,4stl+blk

PG-SG Jose Alvarado (11) - mała kontuzja w trakcie trymestru, ale też break free do NYK, gdzie zdecydowanie lepiej pasuje do systemu i daje więcej energii w obronie, czyli to co działa też u mnie

14G: 6pkt / 3as / 3 reb na 38% fg + 34% 3p + 0,6stl+blk - NOP

3G: 14pkt / 4as / 2reb na 47% fg + 46% 3p + 2,6 stl+blk - NYK

SG-SF Isaiah Joe (0) - Joe realizuje plan z ławki zawsze w ten sam sposób - egzekucja i twarda obrona. Pewny punkt ofensywny z mojej ławki, a do tego w pełni zdrowia

27G : 9pkt / 1as / 2reb na 42% fg + 40% 3p + 0,8stl+blk

PF-C Nick Richards (?) - zakopany na końcu ławki PHX w końcu został uwolniony. U mnie gra cały czas, ma pewne minuty i z tego co wiem, to był zdrowy cały trymestr także wrzucam statystyki z CHI, gdzie ma aktualnie podobną rolę jak u mnie w Utah od dawna

10 pkt / 6 reb na 55% fg + 2,3 stl+blk per 19 MPG

PG-SG Caleb Love (2) - u mnie już wypromowany i umowa podpisana do końca sezonu, w PTB osiągnął za to max limit meczy na 2-way - także T3 będę jakoś opierać się na potencjale. Gra świetnie, dobrze broni, rzuca - nie widzę przeszkód, żeby nie mógł grać tak dalej.

25G: 14pkt / 3as / 3reb na 42% fg + 35% 3p + 1stl+blk

SG-SF Caris Levert (10) - niestety kontuzje zatrzymały jego zwyżkową formę i też aktualnie nie przebił się ponownie do regularnej gry, ale to wciąż bardzo solidny 3&D

16G: 6pkt / 3as / 2reb na 38% fg + 30% 3p + 2,2stl+blk

Głębsze rezerwy:

PG-SG Cole Anthony - energizer z ławki na kilka minut, szkoda, że totalnie bez formy w tym sezonie

SF-PF Jabari Walker - zadomowił się na tyle mocno w 76ers, że dostał regular contract. Dobry zmiennik na kilka minut, twardy w obronie.

Przejdźmy teraz do terminarza

27G - 15 away + 12 home

Terminarz dość prosty, sporo wyjazdów, 6 b2b, 10 meczy z tankującymi (m.in 3x SAS czy 3x Mavs), 13 meczy z zespołami o podobnej sile (m.in Heat, LAC, PTB czy Indy) i tylko 4 mecze z zespołami wysoko w tabeli.

Powinienem skorzystać z tego dobrodziejstwa i wykręcić niezły wynik - zdecydowanie 0.500+ jest tutaj osiągalne - coś pomiędzy 15 a 17W.

Mój typ: 16-11, 15-12

Pozdrawiam serdecznie!

LOS ANGELES CLIPPERS

Skład i statystyki:

Garland - 14 meczów:
30.9mpg/20.1pts/7.4ast/1.9reb/0.9stl/0.1blk - 41.9%3P (przy 2.6 3PM), 62.7TS

Cade - 24 mecze:
33.5mpg/24pts/10.3ast/5.1reb/1.5stl/1blk - 36.4%3P (przy 2.0 3PM), 57.6TS

PJW - 17 meczów:
29.1mpg/11.4pts/1.5ast/6.1reb/0.9stl/1.2blk - 26.8%3P (przy 0.9 3PM), 50TS

Sarr - 22 mecze:
27.6mpg/16.2pts/2.6ast/7.1reb/0.9stl/2blk - 31%3P (przy 0.8 3PM), 55.1TS

Hartenstein - 9 meczów:
21.8mpg/8.3pts/4.7ast/7.6reb/0.7stl/0.3blk - 61.5TS

KPJ - 21 meczów:
34.8mpg/16.9pts/7.7ast/5.3reb/2.2stl/0.5blk - 21.8%3P (przy 0.8 3PM), 54.3TS

Allen - 17 meczów:
29.5mpg/17.8pts/3.9ast/3.4reb/1.2stl/0.4blk - 34.9%3P (przy 3.5 3PM), 56.7TS

Jenkins - 23 mecze:
17.4mpg/8.2pts/3.3ast/1.8reb/0.9stl/0.3blk - 41.3%3P (przy 1.1 3PM), 53.4TS

Jerome - 7 meczów:
20.6mpg/19.3pts/5.7ast/2.7reb/1.3stl/0.3blk - 39.5%3P (przy 2.4 3PM), 66.7TS

Will Richard - 26 meczów:
19.2mpg/5.4pts/1.6ast/2.3reb/1.3stl/0.2blk - 30.9%3P (przy 1.0 3PM), 53.4TS

Knecht - 20 meczów:
7.8mpg/3.2pts/0.2ast/1.1reb/0.1stl/0.1blk - 26.5%3P (przy 0.5 3PM), 52.5TS

DFS - 21 meczów:
16.5mpg/3.2pts/0.8ast/2.6reb/0.4stl/0.2blk - 25%3P (przy 0.7 3PM), 43TS

TJD - 20 meczów:
10.4mpg/4.1pts/0.6ast/3.1reb/0.5stl/0.4blk - 59TS

Cardwell - 23 mecze:
22.6mpg/5.8pts/1.4ast/8.4reb/0.8stl/1.6reb - 62.2TS

+ Tolu Smith (5 meczów w rl w 2T) oraz Malevy Leons (5 meczów w rl w 2T).

Absencje:

20 - Jerome (g29-46, g50, g54)
18 - Hartenstein (g29, g33-48, g52)
13 - Garland (g43-55)
10 - PJW (g31, g37-40, g42-44, g50-51), Allen (g29-35, g53-55)
6 - KPJ (g43-48), DFS (g37-38, g43, g46, g49, g53)
5 - Sarr (g48, g51, g53-55)
4 - Cardwell (g33-36)
3 - Cade (g37-38, g42)
1 - Richard (g55)
0 - Jenkins (3xDNP, 1x limit kontraktowy), Knecht (7xDNP), TJD (5x DNP, 2x transfer w rl)

Rotacja:

g29: Garland, Cade, Richard, PJW, Sarr + KPJ, Jenkins, DFS, Cardwell, Knecht, TJD
g30: Garland, Cade, PJW, Sarr, Hartenstein + KPJ, Jenkins, Richard, DFS, Cardwell, Knecht, TJD
g31: Garland, Cade, Richard, Sarr, Hartenstein + KPJ, Jenkins, DFS, Cardwell, Knecht, TJD
g32: Garland, Cade, PJW, Sarr, Hartenstein + KPJ, Jenkins, DFS, Cardwell, Knecht, TJD
g33: Garland, Cade, Richard, PJW, Sarr + KPJ, Jenkins, DFS, Knecht, TJD
g34: Garland, Cade, Richard, PJW, Sarr + KPJ, Jenkins, DFS, Knecht, TJD
g35: Garland, Cade, Richard, PJW, Sarr + KPJ, Jenkins, DFS, Knecht, TJD
g36: Garland, Cade, Allen, PJW, Sarr + KPJ, Jenkins, Richard, DFS, Knecht, TJD
g37: Garland, KPJ, Allen, Sarr, Cardwell + Jenkins, Richard, Knecht, TJD 
g38: Garland, KPJ, Allen, Sarr, Cardwell + Jenkins, Richard, Knecht, TJD
g39: Garland, Cade, Allen, DFS, Sarr + KPJ, Jenkins, Richard, Cardwell, Knecht, TJD
g40: Garland, Cade, Allen, DFS, Sarr + KPJ, Jenkins, Richard, Cardwell, Knecht, TJD
g41: Garland, Cade, Allen, PJW, Sarr + KPJ, Jenkins, Richard, DFS, Cardwell, Knecht, TJD
g42: Garland, KPJ, Allen, DFS, Sarr + Jenkins, Richard, Cardwell, Knecht, TJD
g43: Cade, Jenkins, Allen, Sarr, Cardwell + Richard, Knecht, TJD 
g44: Cade, Jenkins, Allen, DFS, Sarr + Richard, Cardwell, Knecht, TJD
g45: Cade, Jenkins, Allen, PJW, Sarr + Richard, DFS, Cardwell, Knecht, TJD
g46: Cade, Jenkins, Allen, PJW, Sarr + Richard, Cardwell, Knecht, TJD
g47: Cade, Jerome, Allen, PJW, Sarr + Jenkins, Richard, DFS, Cardwell, Knecht, TJD
g48: Cade, Jerome, Allen, PJW, Cardwell + Jenkins, Richard, DFS, Knecht, TJD
g49: Cade, Jerome, Allen, Sarr, Hartenstein + KPJ, Jenkins, Richard, PJW, Cardwell, Knecht, TJD
g50: Cade, KPJ, Allen, Sarr, Hartenstein + Jenkins, Richard, DFS, Cardwell, Knecht, TJD
g51: Cade, Jerome, Allen, DFS, Hartenstein + KPJ, Jenkins, Richard, Cardwell, Knecht, TJD
g52: Cade, Jerome, Allen, PJW, Sarr + KPJ, Jenkins, Richard, DFS, Cardwell, Knecht, TJD
g53: Cade, Jerome, Richard, PJW, Hartenstein + KPJ, Jenkins, Cardwell, Knecht, TJD
g54: Cade, KPJ, Richard, PJW, Hartenstein + Jenkins, DFS, Cardwell, Knecht, TJD
g55: Cade, Jerome, KPJ, PJW, Hartenstein + Jenkins, DFS, Cardwell, Knecht, TJD

Pozytywy:

- ~MVP Cade
- powrót Jerome'a pod koniec trymestru, od razu w świetnej formie
- trochę mniej kontuzji niż w 1T i brak problemów z rotacją
- dodanie do składu Cardwella
- Garland zaczał wracać do lepszego poziomu

Negatywy:

- Hartenstein stracił 2/3 trymestru, a Garland w połowie niestety znowu wypadł z kontuzją
- DFS miał być fajnym 3&D rolesem, ale na razie kompletnie zapomniał jak się rzuca i jest cieniem zawodnika
- trochę słabsza forma PJW

Podsumowanie:

Za pierwszy trymestr finalnie wyszło 15.2W i 6 miejsce na zachodzie. Ten trymestr powinien być lepszy. Cade w tej chwili jest już w ścisłym MVP race. Wsparcie ma całkiem niezłe. Trochę kontuzji było w zespole, ale i tak wyraźnie mniej niż w 1T i nie ma kłopotów z rotacją. Myślę, że mogę trochę w tabeli podgonić.  

Pozdrawiam;)

Denver Nuggets - Trymestr drugi

1. Słowem wstępu

Witam pięknie, to ja ten z rynsztoka złój największy cham i prostak bez honoru.

Nie będę się tu za bardzo rozpisywał, o pół dnia walczyłem jak wydobyć statsy z Groka, zresztą nie za bardzo jest o czym gadać, trzeba ten trymestr potraktować jako przejściowy, ale myślę, że nie będzie jakiejś tragedii, w końcu Brunson rozegrał niemal cały trymestr, Watson 20 spotkań, Grant jest dostępny wtedy gdy Watsona już zabrakło, także ten atak powimien lepiej śmigać, na pewno lepiej niż ten rl Nuggets bez Joka

2. Rotacja (bez Joka)

PG  Brunson (38) Caruso (6) Hart (4)

SG  Hart (24)  Caruso (12) THJ (12)

SF  Royce (25) Grant (15) WAtson (8)

PF  Watson (18) Grant (18) Wade (12)

C   Williams (28) Jones (10) Watson (10)

Rotacja (z Jokiem)

PG  Brunson (38) Caruso (6) Hart (4)

SG  Hart (24)  Caruso (12) THJ (12)

SF  Royce (25) Grant (15) WAtson (8)

PF  Watson (18) Grant (18) Wade (12)

C   Jokićs (38) Williams/Jones (10)

komentarz: w czasie absencji Caruso czy graczy od SF+ czy innych niskich minuty dostaje świetnie dysponowani Green czy Spencer, większe minuty ma też Wade jeśli jest dostępny

3. Absencje

macie w statystyka ile dany gracz rozegrał spotkań, mam nadzieję, że to wystarczy

4. Statystyki

Gracz   Mecze Śr/m  PPG  RPG APG SPG BPG TOV FG% 3P% TS%
Jalen Brunson   27 36.0 23.8 4.2 6.5 0.9 0.1 2.5 45.6% 36.1% 57.2%
Nikola Jokić   14 33.4 28.5 13.4 9.9 1.3 0.8 4.8 53.1% 41.0% 67.0%
Josh Hart   20 30.1 11.8 7.4 5.7 0.8 0.3 1.8 48.0% 45.0% 58.2%
Peyton Watson   23 36.1 18.7 5.4 2.3 1.2 1.2 2.3 49.6% 41.7% 59.1%
Royce O'Neale   27 29.1 10.1 4.9 2.8 1.2 0.4 1.7 40.4% 39.0% 56.4%
Alex Caruso   19 17.7 7.1 2.0 1.5 0.9 0.4 0.6 45.3% 33.3% 55.5%
Jerami Grant   16 25.4 17.4 2.9 1.8 0.5 0.8 1.8 45.1% 41.8% 58.7%
Jaylin Williams   18 21.7 8.8 5.2 2.6 0.6 0.9 1.1 42.9% 40.6% 55.6%
Tim Hardaway Jr.   26 27.9 12.5 2.8 1.2 0.5 0.2 0.7 43.8% 46.8% 63.6%
Spencer Jones   22 26.1 6.3 3.3 0.8 0.9 0.5 0.4 46.0% 42.9% 63.6%
Josh Green   27 20.6 6.2 2.5 1.3 0.8 0.1 0.7 47.1% 43.0% 65.1%
Dean Wade   15 21.3 7.1 4.3 1.2 0.8 0.3 0.4 53.9% 46.9% 64.3%

komentarz: na początku myślałem, że złapałem Jezuska za lewe jajko z tym AI, ale ostatecznie okazało się, że nie potrafi podać dokładnych statystych jak te z bbref, są one bardzo przyliżone,  nie ma większych różnic, nie wiem skąd wynika ten błąd będę to jeszcze badał, TS% musiałem ręcznie wpisywać, bo tego w ogóle nie potrafił ogarnąć, podobne staty będą też u Antka, więc weźcie proszę na to poprawkę, obiecuję poprawę

co tu widzimy, pomimo tego, że nie jest to tak mocarny trymestr jak ten pierwszy, ale wciąż cały niemal roster prezentuje się strzelecko przynajmniej dobrze powinno dać to dobry efekt w czasie absencji Joka

5. Teminarz

T2.png

6. Podsumowanie i proponowany bilans

Ja dobrze wiecie rl Nuggets bez Joka poradzili sobie bardzo solidnie wykręcając bilans lekko powyżej .500, a z całym szacunkiem ich roster w tym czasie mocno odbiegał jakościowo od mojego, co nie jest chyba żadną kontrowersją. Nie będę Was natomiast nas siłę przekonywał, sami uznajcie czy to wystarczy, ode mnie proponuję bilans w granicach 17-10 lub 16-11, myślę, że całkiem fair

pozdrawiam wszystkich

LBS

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

Boston Celtics

Po okresie bezkrólewia i tymczasowych rządów wielce utytułowanego zespołu przez komisarza ligi w wyjątkowy mroźnym styczniu co raz więcej insiderów mówiło o tajemniczym inwestorze o słowiańskich korzeniach (co raz więcej znaków wskazywało, ze miał być to Polak). Okazał się nim będący już kilkukrotnie blisko przejęcia klubów w przeszłości, posiadacz ziemski ze wschodniej Polski (dla Amerykanów już samo słowo Polska niewiele mówiło) oraz właściciel fabryki mleczarskiej w Krasnymstawie. Prywatnie kustosz gadżetów związanych z liga nba oraz fanatyk gier hazardowych. W kuluarach GMów bardziej lub mniej znany. Na razie niewiele więcej wiadomo o nowym GM Celtics po za plotkami ze starych numerów czasopism popularnych nad Wisła takimi jak Fakt czy Zycie na Gorąco. A teraz jak mawiają do brzegu:

Rotacja

DeAaronFox (32mpg) | Reed Sheppard (16mpg)

Trey Murphy III (34mpg) | Shaedon Sharpe (14mpg) | Jordan Clarkson

Naji Marschall (30mpg) | Shaedon Sharpe (18mpg) | Gui Santos

Scottie Barnes (34mpg) | Harrison Barnes (14mpg)

Daniel Gafford (24mpg) | Mitchell Robinson (24mpg) | Jericho Sims

Minuty są podane przy pełnym składzie, kiedy były absencje minuty przejmował tercet Clarkson- Santos- Sims. Sklad jest (odpukac) zdrowy i w miare szeroki.

Statystyki

Gracz

Mecze 

Śr/min

PPG

RPG

APG

SPG

BPG

TOV

FG%

3P%

TS%

De'Aaron Fox

26

33.2

24.5

4.1

6.3

1.2

0.2

3.1

47.8%

35.2%

58.4%

Scottie Barnes

26

34.7

20.2

7.9

5.8

1.1

0.9

2.6

48.1%

32.7%

54.9%

Trey Murphy III

25

32.4

18.6

4.8

2.5

0.9

0.4

1.3

45.3%

39.1%

59.2%

Naji Marshall

22

30.5

16.1

5.6

3.6

1.4

0.1

1.8

57.0%

28.6%

57.6%

Daniel Gafford

22

24.3

9.2

7.3

1.1

0.8

1.5

1.2

61.2%

0.0%

65.8%

Shaedon Sharpe

24

31.8

19.4

4.2

3.1

0.7

0.3

2.4

43.8%

25.0%

52.3%

Reed Sheppard

27

24.7

12.6

2.6

3.0

1.4

0.6

1.3

42.5%

38.4%

54.5%

Harrison Barnes

21

28.0

10.4

3.0

2.1

0.5

0.2

0.7

44.4%

39.3%

58.6%

Mitchell Robinson

22

19.5

5.3

8.5

0.9

0.8

1.1

0.6

68.8%

0.0%

67.2%

Jordan Clarkson

23

15.7

7.3

1.3

1.0

0.4

0.1

0.7

40.1%

38.3%

50.9%

Gui Santos

18

25.3

11.2

4.1

2.8

1.2

0.4

1.6

51.3%

38.5%

60.0%

Jericho Sims

18

17.7

4.5

5.6

1.2

0.2

0.4

1.3

80.4%

0.0% 

81.5%

Jak widac w załączonej tabelce, drugi trymestr dla zespolu Celtów był calkiem przyjemny pod kątem zdrowia. Liderzy opuscili symboliczne liczby spotkan: Fox (1), Scottie Barnes (2), Trey Murphy (1). Tak na prawde jedyne większe absencje dotycza centrów, ale akurat w tym trymestrze co nieco pogral Sims, a i jak opisze dalej zdarzac mi się beda minuty z small-ballem.

Game plan

Tak wygląda rotacja w drugim trymestrze, oczywiście przy idealnym świecie, czyli takim bez kontuzji goście jak Clarkson, Gui czy Jericho prakycznie nie graja, ale doskonale wiemy, ze idealny świat nie istnieje. To co cec***e moich zawodników to ich multipozycyjność. Większość z nich może grac w różnych line-upach nie tracąc na wartości. Jest to szalenie istotne w dzisiejszej koszykówce.

Mogę grac i gram wyjściowym składem bardzo klasycznym z dwójka Guardów wyraźnie podzielona na jedynkę (Foxa) oraz strzelca (Muprhpy), dwojke mobilnych skrzydłowych (Naji i Scottie) oraz klasycznym centrem (Gaffordem).

Końcówka pierwszej kwarty oraz dużą cześć drugiej kwarty gram mocno nastawionym na ofensywę duetem Reed- Shaedon. Ten drugi po podpisaniu kontraktu, bardzo dobrze przyjął sytuacje, kiedy będzie pierwszym wschodzącym z ławki walcząc o tytuł sixtmana roku. Jego atuty można dużo bardziej wyeksponować kiedy ma piłkę, co w pierwszej piątce byłoby mocno ograniczone. Często tez będzie on oczywiście kończył mecze w small ballowych ustawieniach (o czym później) Do tak grającego tandemu obwodowych świetnie pasuje Mitchell Robinson, który ma u trenera zielone światło do walki na ofensywnej desce.

Small-ball. To co misie lubią najbardziej, jak by to powiedział Adam Nawałka musimy być skuteczni za równo w defenzywie jak i w ofenzywie. Biorąc pod uwagę jaki urodzaj mam na pozycjach obwodowych i dodając do tego, ze liga idzie w ta stronę, mam kilka piątek ultraniskich, jednak dających sobie rade w obronie.

Fox- Sharpe- Muphy- Marschall- Scottie

Fox- Sharpe- Murphy- Harrison- Scottie

Reed- Sharpe- Muprhy- Marschall- Scottie

Reed- Sharpe- Murphy- Harrison- Scottie

Podsumowanie

Zespól ma duży potencjał, może nie posiadam w składzie superstara z top5 ligi, to jednak mam na prawdę szeroki, utalentowany i wszechstronny skład. Mogę grac za równo wolno z klasycznym centrem pod koszem. Mogę napędzać kontry, mogę grac nisko. Tak na prawdę to rywal musi się dostosować do mnie, a mniej ja do rywala. Ale nawet jeśli musiałbym to robić to biorąc pod uwagę wszechstronność posiadanego rosteru nie jest żaden problem, a nawet określił bym to jako atut.

Co do bilansu? Wszystkiego nie wygram, ale na pewno będzie on na plusie. Na jak duzym? To już ocenia inni.