Skocz do zawartości

BeGM - opisy 2T sezonu 2025/26

Alonzo

Rekomendowane odpowiedzi

Korzystając z przerwy na ASW rozpoczynamy dziś opisy po 2T sezonu 2025/2026. Jako, że nie wszystkie drużyny rozegrały jeszcze swoje 55 mecze ( 13 drużynom ostały się po 1-2 mecze), to statsy będzie można przy zrobieniu wcześniej opisu zmienić, albo po prostu uzupełnić dopiero wtedy.

Kilka przydatnych wskazówek:

1. Pod uwagę bierzemy tylko mecze 29-55 rozegrane przez wszystkie drużyny, w których grali nasi zawodnicy.

2. Dobrze jakby opisy zawierały minimalnie: Waszą rotację, minuty poszczególnych graczy, najistotniejsze statystyki Waszych najważniejszych graczy, plusy i minusy zespołu, nieobecności oraz proponowany bilans (jeśli chcecie). Zachęcamy opcjonalnie do rozpisywania taktyk, zagrywek, rotacji czy adv. stats (z rozsądkiem oczywiście) oraz oceńcie trudność Waszego terminarza.

3. Nie rozpisujemy szczegółowo meczu po meczu, tylko wyciągamy średnią.

4. Napiszcie który z Waszych graczy 2way grał w danym trymestrze, a rzy problemach z rotacją można posiłkować się Waszymi graczami Exhibit 10 jeżeli takowych podpisaliście.

5. Nie prowadzimy tutaj dyskusji. Wszystko co nie będzie opisem, będzie z automatu usuwane. Do dyskusji służą inne tematy.

6. Opisy trwają do 23 lutego 2026r. do 23:59

Oznaczam też naszych nowych GMów, żeby wiedzieli gdzie i do kiedy opisy: @LukaszKopys @antek @gizior

edit. Prośba, żeby w rotacjach uwzględniać po 3 graczy na każdej pozycji (gdyby akurat wypadł nasz starter lub backup).

Edytowane przez Alonzo

Sacramento Kings T2

Mimo nieco niższych stats podstawowych graczy Kings w rl był to zdecydowanie lepszy trymestr w wykonaniu Sacramento, gdyż zwyczajnie była większa głębia i nie musiałem dodawać za bardzo moim graczom minut względem tego co działo się w rl. Mogłem nieco obniżyć minuty Isaaca, miałem wreszcie jakąś sensowną rotację pod koszem i nie musiałem grać jakichś wyimaginowanych minut Isaaciem Jonesem na centrze (w jego buty wszedł Moussa Cisse).

Sacto dokonało kilku istotnych ruchów kadrowych po 1T. Najpierw do Spurs trafił Jordan Hawkins dla którego w Kings nie było minut. Rywalizację jako backup sg wygrał z nim Bryce McGowens. Kluczowym ruchem było jednak sprowadzenie i od razu podpisanie extension z Nikolą Joviciem, przed którym GM widzi istotną rolę w budowanej tutaj drużynie. Ceną byli - Ben Sheppard, Justin Champagnie oraz O-Max Prosper, ale przy trudnościach ze znalezieniem właściwych kontraktów i assetów nie dało się tego inaczej przeprowadzić żeby ściągnąć Jovicia, który planowany jest w Sacto by grać w s5. Ruch ten umożliwił również grę wyższym ustawieniem, gdyż Middleton w naturalny sposób przeszedł na pozycję sf by zrobić miejsce Joviciowi na pf. Wzmocniona też została ławka, gdyż przesunięty na nią został Hunter, a ruchy te uwolniły minuty dla młodych graczy z ławki - McGowens, Penda i Diawara - czego efekty widać zresztą w rl. Z FA został podpisany znakomity młody rim protector, który był na kontrakcie Exhibit 10 - Moussa Cisse, co dało wreszcie Kings bardzo dobrą obronę pod koszem. Byłby jeszcze Pat Spencer którego osobiście bardzo lubię i cenię, ale postanowiłem ustąpić dwóm rozhisteryzowanym krzykliwym babom które narobiły pisku i wrzasku łamiąc ot tak zasady, gdyż uznałem że nie było to warte afery, a i nie było gwarancji, że Pat miałby w Kings istotną rolę w przyszłym sezonie. Do gry po roku przerwy wrócił też jeden z moich ulubieńców - Grant Williams, który na spokojnie może zrzucać rdzę pełniąc pieczę nad tą młodzieżą razem z Khrisem Middletonem. Budujemy na spokojnie kulturę organizacji.

Rotacja

Tu się poprawiło i przy okazji ustabilizowało. Tak jak napisałem wyżej - podniosłem wzrost w rotacji i już wygląda to naprawdę racjonalnie, a do s5 wszedł na pf Jovic, przesuwając Middletona na bardziej naturalną dla niego pozycję sf i przesunęło to Huntera na ławkę, gdzie ten gracz czuje się jednak najlepiej. O innych ruchach na ławce napisałem też już powyżej. Zwiększyłem minuty moim dwóm młodym guardom w s5 bo idea jest taka, żeby obaj jak najwięcej grali. Kilku innych graczy ma też jeszcze nieco większe minuty, albo po prostu gram regularnie graczami, którzy w rl jak McGowens i Cisse są na 2way i kluby musiały oszczędniej nimi dysponować - w Kings mają normalne gwarantowane umowy, więc te obostrzenia o limicie mnie nie dotyczą. Nieco większe minuty Diawary i Pendy też uważam, że nie powinny stanowić problemu - powtarzam - celem Kings w tym sezonie jest przede wszystkim ogrywanie swojej młodzieży. W Kings grało w 2T 13 graczy bez Roziera i Fernando oraz graczy 2way (choć mogli pojawiać się w garbage time Travers i Freeman)

Rozkład wg min. (27g x 48min = 1296min na każdą pozycję)

pg Jeremiah Fears 28 (756) / Ayo Dosunmu 20 (540)

sg Jared McCain 28 (700) / Bryce McGowens 15 (405) / Ayo Dosunmu 7 (191)

sf Khris Middleton 25 (475) / De'Andre Hunter 24 (528) / Noah Penda 11 (293)

pf Nikola Jovic 24 (576) / Mohamed Diawara 16 (432) / Noah Penda 11 (288)

c Jonathan Isaac 18 (396) / Moussa Cisse 22 (594) / Grant Williams 20 (280) / Isaac Jones 1 (26)

Oczywiście czasami ustawienia są nieco inne w zależności od matchupów, dostępności graczy i sytuacji na boisku - Jovic może grać na centrze, Dosunmu to bardziej sg więc mogą kreować wtedy McCain, czy Middleton, a Diawara spokojnie może grać na sf czy też Grant Williams i Isaac, Middleton, czy Hunter na pf. 

Opis graczy:

Jeremiah Fears

27g 23,6min. 11pkt. 3,7zb. 2,8as. 1,1prz. 0,5bl. FG 40,8% 1 3P 29,5%

Ten mały zadzior aktualnie gra w Pels z ławki co odbiło się na jego statsach, ale u mnie drużyna ma swój pick więc mogę sobie pozwolić na dalsze ogrywanie go w s5. Zmniejszyłem mu czas na boisku o śr. 2min. gdyż nie chcę go zajechać, a to przecież pierwszy sezon młodego, więc niech gra racjonalne minuty. Fears rozwija się z meczu na mecz, gra nierówno, ale dzięki swojej waleczności i oczywistemu talentowi jest w gronie najlepszych debiutantów w tym sezonie i właśnie grał w Rising Stars podczas ASW.

Jared McCain

21g 14,1min. 6pkt. 1,7zb. 1,2as. FG 45,6% 1,2 3P 45,5%

Statsy nie zwalają z nóg, ale w rl 76ers nie bardzo były dla niego minuty i odesłali go nawet do G-League, żeby coś mógł pograć. Dobrze dla niego, że trafił do rl Thunder - uważam że to był zły ruch dla Philly, ale bardzo dobry dla gracza. Powinien tu szybko stać się istotnym graczem. Dał już się też poznać z problemów ze zdrowiem i irytuje to jego malowanie paznokci, ale vibe jest, więc czekam na jego rozwój. U mnie naturalnie dość znacząco zwiększam mu minuty uwolnione po oddaniu Shepparda i Hawkinsa. Publika Kings ma oglądać jak młody duet Fears/McCain ogrywa i zgrywa się na boisku z resztą młodzieży.

Khris Middleton

18g 23min. 10,2pkt. 3,8zb. 2,9as. 0,7prz. FG 38,5% 1,1 3P 31,7%

Middleton pełni w Kings rolę lidera szatni i w pewnym stopniu też na boisku jako weteran pilnując żeby młodzież szła we właściwym kierunku. Każdy team takiego gracza potrzebuje i jego roli nie można postrzegać tylko przez pryzmat statystyk. Jednak na boisku gra dość regularnie (choć wypada w pojedynczych meczach) i zalicza przyzwoite statsy, a do tego mogę nim już grać na bardziej naturalnej dla niego pozycji sf.

Nikola Jovic

24g 17,7min. 8pkt. 3,5zb. 2as. FG 35% 1,1 3P 26%

Najważniejsze wzmocnienie Kings podczas tego sezonu, choć jego statsy i % nie rozpieszczają.  I tu mamy do czynienia z prawdziwym slumpem rzutowym bo nie mówimy o 2-3% a o 10+%. Możliwe, że nowa wysoka umowa uderzyła do głowy, możliwe że Nikola nie może złapać rytmu non stop borykając się z jakimiś urazami. Miewa przebłyski, choć ewidentnie zawodzi w tym sezonie. Jego słabszy sezon wpłynął też na to, że Kings mogli go łatwiej pozyskać, więc nie zamierzam w tym sezonie dramatyzować. Jovic z miejsca dostaje miejsce w s5 na pf i może mi też grać jako center ze swoimi warunkami fizycznymi, co dodatkowo poprawia sytuację podkoszową Kings z beznadziejnie tragicznej do po prostu słabej.

Jonathan Isaac

20g 9,6min. 2,7pkt. 1,8zb. 0,8as. FG 43,2%

Nie jest to także zbyt dobry sezon w wykonaniu Isaaca, jednak w tych limitowanych minutach najważniejsze, że jest dość zdrowy. U mnie gra niemal dwukrotnie większe minuty, więc zapewne opuszczałby mecze b2b i tam, gdzie Kings dostają srogi wp#@%l grałby dużo mniejsze minuty, a dałbym mu pograć tam gdzie byłoby warto, bo jednak defensorem jest znakomitym. Niestety też musi grać u mnie na centrze, ale mając Mousse Cisse i od połowy trymestru Granta Williamsa, zapewne mógłbym go też przerzucać na bardziej dla niego naturalną pozycję pf. 

Ayo Dosunmu

25g 26,3min. 15,4pkt. 3,3zb. 4as. 1prz. FG 51,2% 2 3P 44%

Ewidentnie mój najlepszy gracz w tym sezonie i możliwe, że byłby w BeGM w gronie kandydatów do 6th mana, choć łatwo jest nabijać statsy w słabym teamie - jak Kings. Dosunmu gra jednak naprawdę bardzo dobry sezon i niewykluczone, że to byłby ten gracz, który w Kings notowałby w tym sezonie okolice 20pkt. Nieznacznie, ale jednak poprawił statsy z poprzedniego trymestru. Te dwa mecze które starcił wynikały bodajże z wymiany, czyli u mnie grałby cały trymestr. Mógłby liczyć na spore minuty we wszystkich zaciętych meczach Kings.

Bryce McGowens

13g 23,5min. 7,3pkt. 1,8zb. 1,5as. 0,8prz. FG 43,2% 1 3P 40,6%

W Orlando postawiłem najprawdopodobniej na nie tego młodego shooting guarda z draftu co trzeba. Po burzliwym okresie, gdzie był już praktycznie poza ligą grając przecież jako 2way rl Portland właściwie tylko w G-League, teraz w Pels wydaje się wykorzystywać swoją szansę na kontrakcie 2way i jestem dobrej myśli, że jego kontrakt zostanie niebawem przeconvertowany i będzie już graczem regularnej rotacji Pels. Zagrał tylko w połowie trymestru z powodu gry na 2way, ale w naszych Kings jest na normalnym kontrakcie i mogę grać nim regularnie. Dostawałby pewnie większe minuty, ale musze też znaleźć odpowiednie minuty z ławki dla Dosunmu, a Fearsowi i McCainowi nie chcę już za bardzo zmieniać - zatem w Kings rotacja 4 guardów wystarcza w zupełności. McGowens jest bardzo dobrym shooterem, a i w obronie gra ok zatem jest nadzieja na wywalczenie sobie pozycji na stałe w lidze. W poprzednim trymestrze byłem zmuszony grać nim na sf, teraz mogę na jego naturalnej pozycji sg.

De'Andre Hunter

21g 23,4min. 11,9pkt. 3,9zb. 1,8as. FG 39,6% 1,4 3P 30,5%

Nie jest to dobry sezon w wykonaniu Huntera z którym jednak wiążałem większe nadzieje. Stracił miejsce najpierw w s5 rl Cavs, a później został sprzedany do.. Sacramento. U mnie też stracił miejsce w s5 i gra mniejsze minuty niż w 1T kosztem Jovicia, Diawary i Pendy. Gra też na słabych % i ewidentnie traci swoją bardzo istotną wcześniej rolę w drużynie. W 3T w dość naturalny sposób ta rola pewnie jeszcze będzie malała - niech lepiej grają więcej młodzi gracze. Pełni w Kings rolę backup sf/pf - ale też jak widzę, że więcej pozytywnej energii dają Penda i Diawara, to oni grają więcej.

Noah Penda

23g 16,1min. 5,3pkt. 3,6zb. 1,1as. 0,7prz. FG 40,6% 0,7 3P 34%

Kolejny beneficjent większych minut w mojej młodej drużynie. Do tego mogę grać nim już na jego naturalnych pozycjach sf/pf. Wyszły mi 22min. śr. ale skoro w walczących o playoffs rl Magic gra 16min. to dlaczego u mnie nie miałby te 5min. więcej grać. Silnie zbudowany wing dał już się poznać w rl z dobrej strony gdzie potrafił już jako debiutant przebić się do rotacji. Jego statsy ewidentnie idą w górę, co cieszy, gdyż wygląda na tym etapie sezonu, że był to bardzo dobry wybór w drafcie pod koniec I rundy.

Mohamed Diawara

25g 9,5min. 4,1pkt. 1,6zb. FG 48,8% 0,9 3P 44,2%

Mo Diawara rozwija mi się szybciej niż myślałem. Przebojem wbił się do rotacji jednego z contenderów w rl na Wschodzie, gdzie zanotował już kilka naprawdę dobrych meczy. Ciekawie jak by to u mnie wyglądało, gdfzie miałby więcej swobody i minut. Może nawet jego statsy kręciłyby się koło 10pkt. i grałby teraz w Rising Stars. Niewątpliwie jeden z największych pozytywów Kings w tym sezonie. Wysoki i mobilny 3&D rozwijający się z meczu na mecz. 

Grant Williams

14g 19min. 6,4pkt. 4zb. 1,6as. FG 36% 1 3P 27%

W połowie trymestru wrócił wreszcie do gry po roku przerwy i poważnej kontuzji. Kolejny gracz pełniący rolę weterana w tej młodej drużynie (mimo że Grant ma dopiero 27 lat). Wprowadzam go na spokojnie, ale daję też pograć z młodzieżą. Statsami w jego przypadku nie ma się co przejmować, bo on dopiero zrzuca rdzę po przerwie. Jednak widać w rl że jest częścią rotacji gorących w rl aktualnie Hornets. 

Moussa Cisse

11g 14,9min. 4,7pkt. 6,1zb. 1,3bl. FG 61,3%

Wreszcie udało się zdobyć prawdziwego rim protectora. Mógłbym tu równie dobrze wrzucić jego statsy z całego sezonu - bo w BeGM Cisse dopiero debiutuje od tego trymestru i naturalnie grałby we wszystkich meczach. Jego minuty by szybko rosły, ale aktualne danie mu śr. 22min. jest racjonalne. Liczę na to, że rl Mavs przeconvertują jego kontrakt i dają mu grać regularnie, bo Cisse wygląda na gracza, któy powinien w lidze się na dłużej zadomowić. 

Isaac Jones

W rl w tym trymestrze nie grał. Nawet zostałzwolniony, ale już Pistons podpisali go na kontrakt 2way. U mnie jego rola zostałaby ograniczona, ale jako że jest pod kontraktem, jest zdrowy i wiem że jest dobrym graczem, to jakieś minuty w rotacji jako podkoszowy siłą rzeczy by dostał. Jednak warto pamiętać, że w 1T grałem nim śr. jako centrem po 16min. Teraz przydałby mi się zapewne jeszcze przed powrotem do gry Granta Williamsa, gdy nie grał akurat Isaac.

Gracze 2way

Incydentalnie mogliby się pojawiać Luke Travers i Enrique Freeman (zakładając że nikt mi go nie liczył w 1T), bo w 3T wstępnie planuję nim grać. Nie grał za to Lachlan Olbrich, którego liga poznała nie tak dawno jako jedynego (czy tam jednego z nielicznych) wysokich w składzie rl Bulls. Olbrichem planuję grać dopiero w 3T. Rotacja Kings jest na tyle solidna, że nie potrzebowałem korzystać z graczy 2way.

Mocne i słabe strony:

Mocne:

• względnie zdrowy trymest graczy rotacji
  • poprawienie w 2T lineupów na wyższy i załatanie problemów z pozycją centra
  • powrót do gry po kontuzji Granta Williamsa
  • bardzo dobry trymestr Dosunmu i Diawary
  • nieco lepsza defensywa niż w 1T

Słabe:

• brak wyraźnego lidera
  • słabsza gra istotnego wcześniej Huntera
  • nadal muszę dawać części graczy wyższe minuty niż grają w rl
  • nie zmieniła się sytuacja z Rozierem

Absencje:

T. Rozier - cały trymestr

G. Williams - 13

K. Middleton - 8

J. McCain - 6 (ale liczę mu 2 bo był w G-League)

N. Jovic - 3

J. Isaac - 7

D. Hunter - 6

Nieobecności części z młodych graczy wynikały nie z ich kontuzji, a z tego że ich kluby nie zawsze z nich korzystały. Gdyby były jakieś pojedyncze uzasadnione, to w przypadku Sacto, którzy i tak uchodzą za jeden z najsłabszych teamów, nie miałyby jakiegoś istotnego znaczenia. 

Terminarz:

Gramy 16 meczy w domu

11 meczy na wyjeździe

7 b2b

Mon, Dec 22          
Wed, Dec 24          
Sat, Dec 27          
Mon, Dec 29          
Wed, Dec 31          
Fri, Jan 2          
Sat, Jan 3          
Mon, Jan 5          
Wed, Jan 7          
Sat, Jan 10          
Mon, Jan 12          
Tue, Jan 13          
Thu, Jan 15          
Sat, Jan 17          
Mon, Jan 19          
Wed, Jan 21          
Thu, Jan 22          
Sat, Jan 24          
Sun, Jan 25          
Wed, Jan 28          
Fri, Jan 30          
Sat, Jan 31          
Mon, Feb 2          
Thu, Feb 5          
Sat, Feb 7
vsLA LA

Sun, Feb 8          
Tue, Feb 10

Proponowany bilans: 

Myślę, że trochę lepszy niż w 1T, czyli coś pomiędzy 6-8W. Dominuje niedoświadczona młodzież, ale nie można jej odmówić ambicji i coś byśmy tam powalczyli + jest jednak kilku uznanych weteranów, solidniejsza obrona i poprawiona rotacja podkoszowa.

Edytowane przez Alonzo

• january przypiął/eła ten temat

Orlando Magic 2T

W 2T w drużynie nie było żadnych zmian kadrowych. Poza porównywalną ilością nieobecności Aarona Gordona, reszcie drużyny nadal na szczęście dopisywało zdrowie, a moim Magic szczęście. Dużo było pisane o slumpie rzutowym KATa, ale oczywiście ze świecą szukać czegoś pozytywnego o Orlando Magic, a tymczasem mój lider od którego tak naprawdę najwięcej zależy Donovan Mitchell jest całkowitym liderem NBA jeżeli chodzi o sumę pkt w 4qw.:

https://www.statmuse.com/nba/ask/most-4th-quarter-points-in-2025-2026

i jest drugi za Giannisem w śr. pkt. w 4qw.  ze śr. 8,2pkt. :

https://www.statmuse.com/nba/ask/nba-leaders-in-fourth-quarter-scoring

Rotacja:

Nie było też żadnych istotnych zmian jeżeli chodzi o rotację - grali dokładnie ci sami zawodnicy, ale w garbage time pojawiali by się zapewne gracze z końca ławki, których ze względu na śr. min. nie ująłem tutaj, gdyż nadal nie muszę nikomu dodawać minut i byłbym wdzięczny za docenienie tej głębi, która jest bardzo istotna na tym etapie sezonu. Minuty na rzecz rewelacyjnego N. Tomlina stracił T. Mann (mimo że w rl grał śr. po 24min.), nieznacznie podniosłem minuty graczom z ławki. Warto, żeby taki czynnik jak rywalizacja graczy o minuty wpływał na ocenę drużyny, a nie był pomijany.

Rozkład wg min. (27g x 48min. = 1296min. na każdą pozycję)

pg Immanuel Quickley 33 (825) / Jamal Shead 17 (459) / Terance Mann (12)

sg Donovan Mitchell 33 (825) / Dru Smith 16 (416) / Terance Mann 2,5 (55) / Tyrese Proctor

sf Aaron Gordon 27 (270) / Julian Champagnie 28 (756) / Nae'Qwan Tomlin 10 (270) / Terance Mann

pf Draymond Green 25 (600) / Jaime Jaquez Jr. 28 (644) / Nae'Qwan Tomlin 2 (52) 

c KAT 30 (750) / Yves Missi 20 (520)/ Draymond Green 1 (20)/ Christian Koloko

Podczas 2T Magic grali 8 ustawieniami s5:

1. Quickley/Mitchell/Champagnie/Green/KAT - 13 meczy 

2. Quickely/Mitchell/Gordon/Green/KAT - 5 meczy

3. Quickley/Mitchell/Champagnie/Green/Missi - 2 mecze

4. Quickley/Mann/Champagnie/Green/KAT - 2 mecze

5. Quickley/Mitchell/Champagnie/Tomlin/KAT - 2 mecze

6. Mann/Mitchell/Gordon/Green/KAT - 1 mecz

7. Shead/Mitchell/Champagnie/Green/KAT - 1 mecz

8. Quickley/Mitchell/Champagnie/Gordon/KAT - 1 mecz

Ilość meczy jakie poszczególni gracze zagrali w 2T w Magic w s5:

I. Quickley - 25

D. Mitchell - 25

KAT - 25

D. Green - 24

J. Champagnie - 21

A. Gordon - 7

T. Mann - 3

N. Tomlin - 2

Y. Missi - 2

J. Shead - 1

Statsy i opis graczy:

Donovan Mitchell 

25g 32,9min. 27,2pkt. 4,4zb. 6,4as. 1,7prz. FG 48% 3,2 3P 36,7%

Statsy mojego lidera nieco niższe niż w 1T ale efektywność porównywalna z 1T. Zmniejszył ilość rzutów, ale poprawił kreowanie kolegów. Szczególnie warto podkreślić jego średnie pkt. z 4qw. Co ważne - jest to bardzo zdrowy sezon Mitchella, co powinno się przełożyć na wyniki drużyny. Ofensywnie to zdecydowanie jego najlepszy sezon. 185 trafionych 3P to aktualnie najwięcej w lidze, do tego jest 3 w NBA w ilości pkt. i 5 w śr. pkt. W rl było to związane do momentu pojawienia się Hardena z brakiem solidnej ofensywnej drugiej opcji, w Magic nie ma tego problemu.

Karl-Anthony Towns

25g 29,4min. 18pkt. 12,2zb. 2,7as. 0,9prz. 0,5bl. FG 46,2% 1,4 3P 34,7%

KAT regularnie może liczyć na krytykę w BeGM - ale oczywiście jak w przypadku niemal każdego gracza, tylko częściowo zasłużoną - niższe %, mniejszy udział w ofensywie przez slump, ale przełożył to na energię i zaangażowanie oraz walkę na tablicach. Jest liderem zbiórek w total w tym sezonie oraz 2 w śr. zbiórek za Jokiem, miał w tym trymestrze 3 mecze na 20zb. ponadto ustanowił też rekord kariery mając 5 prz. w meczu.

Aaron Gordon

10g 27,3min. 16,2pkt. 6,5zb. 4,1as. 0,6prz. FG 47,9% 1,4 3P 33,3%

Niestety znów odnowiła się kontuzja ścięgna udowego i zdołał zagrać w tylko 10 meczach. Grałem nim też z ławki w 3 meczach, jak miało to miejsce w rl. Jego wkład jak gra jest znaczny, dlatego mam nadzieję, że wykuruje się na tą najważniejszą część sezonu.

Immanuel Quickley

25g 32,8min. 17,9pkt. 4,4zb. 5,8as. 1,3prz. FG 42,6% 2,9 3P 38,8%

Gra nierówno, ale poprawił statsy względem 1T. Bardzo solidny partner Mitchella w startującym backcourt i w tym sezonie moja trzecia opcja ofensywna. Pokazywał nie raz, że w decydujących momentach meczu również można na niego liczyć.

Draymond Green

24g 25,2min. 9pkt. 5,3zb. 4,9as. 0,8prz. FG 44,3% 1,5 3P 32,4%

Wiek zaczyna go powoli dopadać, ale Dray nadal jest znakomitym defensorem idealnie pasującym do Magic z KATem. Wszyscy wiemy, że jego motywacja zależy w dużym stopniu od sytuacji drużyny - a grając w contenderze dawałby z siebie wszystko co wielokrotnie udowadniał nam w rl. Mając tak dużą głębię w Magic, Draymond mógłby się spokojnie skoncentrować na tym w czym jest najlepszy. To też jego pierwszy pełny sezon po przepracowanym offseason w Orlando.

Julian Champagnie

26g/27g 27,9min. 11,7pkt. 6,4zb. 1,3as. FG 42,7% 2,5 3P 36,7%

Champagnie wywalczył sobie miejsce w s5 rl Spurs będąc solidnym graczem 3&D. Jest idealną opcją do rozciągania gry potrafiąc trafiać trójki seriami, co byłoby łatwiejsze grając obok Mitchella, KATa, czy Quickleya i  Jaqueza Jr. Jego mocną stroną jest też bardzo dobra zbiórka.

11 3P to rekord klubowy rl Spurs, a przy okazji 36pkt. to rekord kariery Juliana.

Jaime Jaquez Jr.

23g 28min. 14,7pkt. 4,9zb. 4,7as. 0,9prz. FG 50% 0,7 3P 32,1%

Mój mexykański 6th man cały czas utrzymuje poziom z 1T. Jest jednym z najlepszych w śr. pkt z graczy z ławki, do tego jest w czołówce ligi pod kątem penetracji (śr. 14,1pkt.) co przy KATie i moim spaceingu byłoby z pewnością wykorzystywane. Nawet nieco poprawił 3P gdzie w 2T trafiał już 0,7 3P na ponad 30%. Fantastycznie też kreuje kolegów (śr. 4,7as.). Naturalnie jest jednym z kondydatów do nagrody 6th Mana. 

Jamal Shead

27g 24,4min. 7,2pkt. 1,9zb. 5,2as. 0,8prz. FG 36,3% 1,2 3P 31,4%

Shead rozwija się cały czas w agresywnego obrońcę na piłce oraz znakomitego floor generala. Razem z Jaquezem rewelacyjnie kreuje innych, co przełożyłoby się z pewnością na mocną grę mojej ławki. Notuje 5,2as. co razem z Jaquezem daje 10as. od moich dwóch rezerwowych kreatorów!!! - nie wiem, czy jest jakiś inny team, który ma porównywalny taki duet napędzający ofensywę z ławki. 

Dru Smith

26g 17,2min. 6,1pkt. 2,6zb. 2,5as. 1,5prz. FG 41% 0,6 3P 30,6%

Pełni rolę czołowego defensora obwodowego z Defensive Raiting 109. Do tego regularne 1,5 przechwytów mimo stosunkowo niskich minut, czynią go bardzo produktywnym obrońcą na obwodzie. @antek będziesz miał z niego naprawdę świetnego gracza do rotacji. Magic z żalem oddają Dru, ale.. coś za coś..

Yves Missi

26g 20,1min. 5,8pkt. 5,7zb. 1,3as. 1,6bl. FG 52,5%

Wreszcie wydaje się, że kontuzje, które utrudniały mu złapanie rytmu ma za sobą. Rozwija się w dynamicznego centra, który ma coraz większy wpływ na defensywę notując śr. 1,6bl a w ofensywie dzięki swojemu atletyzmowi i rozpiętości ramion zbiera niemal 3zb. na mecz grając niespełna 20min. Poprawiła się jego rola w drużynie i rl Pels walcząc o jak najlepszy wynik ograniczyli nieco minuty Quinna, dając więcej pograć Missiemu. Był w plotkach transferowych, ale ostatecznie ostał w Pels. 

Tu jak mu dali pograć przeciwko Wembyemu i Spurs:

Nae'Qwan Tomlin

25g 17,9min. 6,6pkt. 3zb. 1,2as. 0,8prz. 0,6bl. FG 48,9% 0,5 3P 23,1%

Rozwija się w bardzo ciekawego winga, dając swojej drużynie sporo energii z ławki, co przydaje się zwłaszcza pod nieobecność kontuzjowanego Gordona. Zgodnie z obietnicą będę go przeconvertowywał niebawem. Nie będę ukrywał, że to jeden z moich steali, który sam wyscoutowałem w poprzednim sezonie i liczę na to, że czeka go świetlana przyszłość w moich Magic i  rl Cavs. 

Terance Mann

20g 23,9min. 6,6pkt. 2,9zb. 3as. 0,8prz. FG 45,5% 0,7 3P 34,1%

Mimo, że gra regularnie w rl Nets śr. 24min. w Orlando aktualnie brakuje dla niego minut i jest pierwszym guardem, który dostaje czas gry, gdy nie może grać ktoś ze s5 Mitchell/Quickley, gdyż duet z ławki Shead/Smith jest cały czas dostępny. Po oddaniu Dru Smitha do Celtics, Mann w 3T powinien dostawać regularne minuty z ławki. 

Kyle Lowry

1g 2min. 0pkt.

Weteran wspierający drużynę z ławki, który przejął już na dobre rolę Udonisa Haslema. Aktualnie nie pojawia się na boisku nawet incydentalnie, dając te nieliczne minuty młodym graczom.

Gracze dla których nie mam minut, ale każdy z nich miał w tym sezonie swoje bardzo dobre mecze i z pewnością u mnie też mogliby coś pozytywnego wnieść w pojedynczych meczach w środku sezonu, gdzie głębia ma tak istotne znaczenie.

Tyrese Proctor

19g 8,9min. 4,7pkt. 0,8zb. 1,3as. 0,5prz. FG 45,9% 0,9 3P 42,5%

Wreszcie zaczął dostawać minuty gry, ale do drużyny wprowadzany w tym sezonie jest na spokojnie grając tylko w garbage time. 

Kevin McCullar Jr. 

14g 8,6min. 2,2pkt. 1,6zb. 1,4as. FG 37,5% 0,4 3P 31,3%

Kolejny młody gracz z usposobieniem defensywnym, podobnie jak Proctor na ten moment może grać tylko w garbage time, choć dzięki swojej mądrej grze od Day one jest przydatny zwłaszcza w defensywie. 

Christian Koloko

18g 16,7min. 3,1pkt. 3,6zb. 0,7prz. 1,1bl. FG 43,3%

Już stawiałem na nim kreskę po nieudanym incydencie w rl Lakers, ale dali mu szanse - i to z bardzo dobrym skutkiem rl Memphis, a teraz trafił na 2way do Hawks. Bardzo dobrze spisywał się jako backup center pokazując, że może być solidnym rim protectorem w lidze.

Malaki Branham

14g 11,9min. 5,5pkt. 1,4zb. FG 50,9% 0,8 3P 50%

Było przeważnie poza rotacją fatalnych rl Wizards, a aktualnie został zwolniony po wymianie z rl Hornets. Niestety ciężkie jest aktualnie życie jednowymiarowych shoooterów ze słaba obroną nie mających za bardzo nic innego do zaoferowania. 

Absencje:

Aaron Gordon - 17

Terance Mann - 5

Jaime Jaquez Jr. - 4

Draymond Green - 3

Donovan Mitchell - 2

Karl-Anthony Towns - 2

Immanuel Quickley - 2

Nae'Qwan Tomlin - 2 (DNP)

Yves Missi - 1

Dru Smith - 1 (DNP)

Gracze 2way

W tym trymestrze grałem całą trójką swoich 2way - Nae'Qwan Tomlin był naturalnie regularnym graczem rotacji dostając minuty jako wing i niebawem jego kontrakt zostanie przeconvertowany. Natomiast Tyrese Proctor i Christian Koloko byliby w rotacjach nie jednego teamu u nas, a w Magic brakuje dla nich regularnych minut, ale zapewne pojawialiby się w garbage time, żeby nabierać doświadczenia. 

Mocne i słabe strony:

Mocne:

• jak do tej pory bardzo zdrowy sezon Orlando Magic
  • Donovan Mitchell lideruje w tym sezonie w pkt w 4qw. (409pkt. - śr. 8,2pkt.)
  • Karl-Anthony Towns jest liderem w zbiórkach (607zb.) i ma drugie miejsce w śr. (11,9zb.)
  • mocna zbiórka na ofensywnej desce - KAT (śr. 3,0zb.) i Yves Missi (śr. 2,9zb.)
  • głębia - szczególnie ważna na tym etapie sezonu, gdzie teamy z wąską rotacją oddychały rękawami przed ASW
  • dwaj moi liderzy - Mitchell i KAT zostali ponownie wybrani do ASG
  • s5 Magic z Champagnie trafia śr. 11,5 3P w meczu
  • mocna i stabilna ławka (Shead/D. Smith/ Tomlin/Jaquez/Missi)

Słabe:

• odnowienie się kontuzji Aarona Gordona
  • slump rzutowy KATa

Terminarz: 

Gram 14 meczy na wyjeździe.

13 meczy gram w domu.

Mam 3 b2b.

Tue, Dec 23          
Wed, Dec 24          
Sat, Dec 27          
Sun, Dec 28          
Tue, Dec 30          
Wed, Dec 31          
Sat, Jan 3          
Sun, Jan 4          
Wed, Jan 7          
Thu, Jan 8          
Sat, Jan 10          
Sun, Jan 11          
Thu, Jan 15          
Sun, Jan 18          
Fri, Jan 23          
Sun, Jan 25          
Tue, Jan 27          
Thu, Jan 29          
Sat, Jan 31          
Mon, Feb 2          
Wed, Feb 4          
Fri, Feb 6          
Sun, Feb 8          
Tue, Feb 10          
Thu, Feb 12          

Fri, Feb 20      
Sat, Feb 21

Proponowany bilans:

20W i mam nadzieję dość spokojnie utrzymanie przewagi nad konkurencją na Wschodzie.

Zgodnie ze słuszną tezą Marcusa, na wszelkie pytania będę odpowiadał tylko GMom, którzy wrzucą swoje opisy. A krytyka ma wartość jak porównamy z analogiczną sytuacją drużyny krytykującego.

New Orleans Pelicans

Depth Chart:

James Harden/Malik Monk/JD Davison

Pelle Larsson/Malik Monk/KCP/Jett Howard

Michael Porter Jr/KCP/Micah Peavy

Derrick Jones Jr/Caleb Martin/Jae'Sean Tate

Nic Claxton/Tristan Vukcevic/Oscar Tshiebwe

Absencje:

Ten sezon jak wszyscy wiemy rozpoczął się od shutdownów wyjątkowo wcześnie i to na taką skalę, że liga oficjalnie rozmawia o polityce anty-tankowania, także do absencji trzeba dodać trochę adnotacji, bo ich ilość zupełnie nie pokrywa się z tym co by się działo w sytuacji, gdy Pelicans walczą o HCA na Zachodzie.

James Harden - 1 (4) Oficjalnie cztery, ale trzy były spowodowane wymianą. U mnie Harden dopieszczony, na bajecznym kontrakcie skupiony tylko na grze.

Malik Monk - 3 (8) Tutaj było sporo zamieszania. Doug Christie odsunął zdrowego Monka od gry, niby że chodziło o wzmocnienie gry w obronie. Biorąc pod uwagę, że wcześniej był już ogłoszony jako pierwszy z obozu Kings na sprzedaż to wyglądało to podejrzanie. Tak czy siak był zdrowy, wydaje mi się że nawet te trzy mecze absencje można uznać za lekko naciągane.

Pelle Larsson - 7

KCP - 2

Michael Porter Jr - 4 (8) Gra w Nets, więc mamy tutaj trochę zabawy w load managment i wybieranie spotkań do gry, zwłaszcza że w grudniu Nets wyglądali mocno i nastukali trochę zwycięstw. Było oszczędzanie pod potencjalny trade i unikanie kolejnych zwycięstw. Podejrzewam, że grając w drużynie walczącej o wynik mogłoby się skończyć to pełną dyspozycyjnością, ale cztery przyjmuje jako też pewien rodzaj oszczędzania do utrzymania impactu.

Derrick Jones Jr - 17

Caleb Martin - 1 (3) Dwa mecze absencji, kiedy jeszcze był po za rotacją.

Nic Claxton - 3 

Tristan Vukcevic 12 (16) - To ciężki przypadek, bo w Wizards gra na umowie two-way i Czarodzieje muszą pilnować jego limitu spotkań. W czterech spotkań był zdrowy, ale przy zdrowym Sarr i Bagleyu nie podnosił z ławki. Ciężko powiedzieć czy wszystkie dwanaście spotkań wynikało z kontuzji.

Zach Edey nie zagrał, ani minuty w tym trymestrze. Tutaj wiadomo, że Grizzlies mocno na Niego chuchają. Po pierwszej kontuzji była informacja o przerwie 4-6 tygodni i po tym czasie wjechał taki sam raport. Niby nic groźnego, ale Grizzlies nie mają interesu w przyspieszaniu jego powrotu. Czy w Pelicans wyglądałoby to inaczej? Możliwe, ale trudne do udowodnienia. 

Bogdanovic zagrał w trzech spotkaniach, chociaż zdrowy na ławce siedzi już od lutego. Biorąc pod uwagę jak zarządzają Nim Clippers, to mi też lepiej wydaje się sięgnąć w desperackich momentach czy przy garbage po Jett Howarda i Micah Peavy.

Trochę absencji jest, ale spora część z Nich mam nadzieję logicznie wyjaśniona. Nie licząc wypadnięcia Derrick Jones Jr na dłuższy czas to szkielet i rotacja jest cały czas utrzymana na wysokim poziomie. Wypadł Jones Jr, to akurat Caleb Martin wstał z grobu i złapał życiówkę nawiązując do czasów Miami Heat. Nie ma przez parę spotkań Pelle Larssona? Wskakuje doświadczony KCP. Ogólnie wypisałem do gry 14 nazwisk, więc trener ma bardzo duże możliwości.

James Harden 23,6 pts - 8,2 as - 41,2 FG% - 32,3 3FG% - 58,7 TS% - 27 miejsce w rankingu EPM (poprzednie notowanie 20)

Clippers i Cavs to dwa najlepsze zespoły drugiego trymestru i oba łączy nazwisko Jamesa Hardena. Po powrocie Kawhi Leonarda nie miał już tak wielkich spotkań w ofensywie jak w pierwszym trymestrze, gdzie zrobił pamiętne 55 spotkań przeciwko Hornets czy 41 przeciwko Mavs. Mniej piłki w rękach, więc ilość punktów mniejsza, poleciała też efektywność, ale umówmy się że zbliżający się do 37 rocznik i tak grał bardzo dobrze, a tak jak pisałem ten pierwszy trymestr pod względem TS% to był poziom jego peaku. Cały czas mocny scoring, elitarny ball-handler i kreator, od początku już chwalony przez nowych partnerów jak Mitchell i Allen. 18 miejsce w lidze w rankingu VORP.

Malik Monk 12,3 pts - 2,8 as - 44,2 FG% - 44,4 3FG% - 58,9 TS% - 281 miejsce w rankingu EPM (poprzednie notowanie 302)

Jego absencje już omówiłem, więc może przejść do gry. Tak po prawdzie, to zupełnie nie broni się dziwna decyzja o odsunięcie Monka mająca poprawić grę, ale tam mogły decydować inne aspekty o czym pisałem wyżej. Malik gra na bardzo dobrej skuteczności - świetna, regularna trójka przy 5,4 próbach na mecz. Poprawił i tak dobrą skuteczność, częściej dzielił się piłką i obok Cardwella miał zdecydowanie najwyższe +/- w drużynie Kings. Mimo, że Królowie są na dnie ligi i są największym pośmiewiskiem drugiego trymestru, to Monk poprawił swoją pozycje w rankingach. U mnie cieszy się dużym zaufaniem, więc podejrzewam że jego gra i impact byłaby również dużo lepsza.

Pelle Larsson 12,0 pts - 3,4 as - 54,3 FG% - 32,7 3FG% - 62,9 TS% - 156 miejsce w rankingu EPM (poprzednie notowanie 137)

Tutaj tym lekkim spadkiem jestem trochę zdziwiony, bo jak same statystyki wskazują mamy wyraźny progres w ataku. Szwedowi zdarzało się w tym trymestrze już grać pierwszą/drugą opcje w ataku Heat. Zdobywał średnio ponad 3 punkty więcej niż w zeszłym trymestrze i grał na wybitnej skuteczności. Oczywiście ta trójka jest wciąż niepewna, ale doskonale sprawdza się jako cutter i slasher, wartościowy jako secondary ball-handler i bardzo dobry obrońca. Zawodnik gra z ogromną energią, stąd też część ekspertów uważa, że jego kontuzje są pokłosie jego eksploatującej gry. 

Michael Porter Jr 23,7 pts - 6,7 zb - 44,8 FG% - 36,0 3FG% - 58,8 TS% - 35 miejsce w rankingu EPM (poprzednie notowanie 32)

W grudniu i do pierwszego tygodnia stycznia Michael kręcił się nawet w okolicach 20 miejsca w rankingu EPM, Nets wtedy potrafili ograć na wyjeździe Sixers, Wolves czy rozbić u siebie Nuggets. Pamiętny okres, bo Nets mieli w tamtym okresie pierwszą obronę ligi i na prawdę przyjemnie się ich oglądało. Ale wiadomo cele na Brooklynie są inne, zaczęto stosować dziwne rotacje, Porter coraz częściej zaczął być sadzany na ławce, effort w zespole poleciał i w takich warunkach ciężko było utrzymać wciąż tak wysoką efektywność. Statystycznie ten atak już był trochę słabszy niż w pierwszym trymestrze, ale tu musimy zrzucić ten spadek zrzucić w jakimś stopniu na tankowanie Nets.

Kentavious Caldwell-Pope 9,2 pts - 2,0 as - 44,6 FG% - 29,5 3FG% - 55,3 TS% - 371 miejsce w rankingu EPM (poprzednie notowanie 323)

W porównaniu do pierwszego trymestru i tak jest spora poprawa względem skuteczności, ale to jest i tak słaby sezon dla KCP. Wczoraj wpadła informacja, że przeszedł operacje palca prawej ręki i nie wystąpi do końca sezonu. Nie wiem czy tą operacje można było przesunąć jak swego czasu wnioskowałem z Jrue Holidayem, ale pewnym jest że nawet uznając to za shutdown w trzecim trymestrze jego impact musiałby być tragiczny. Te 20 minut gry jako starter i wsparcie w defensywie dla Hardena to jego maks w tym momencie. Myślę, że trener już w trakcie tej części sezonu i przy absensjach Larssona testowałby młodego Peavy, który wnosi większą energię i chyba też lepszą obronę. 

Derrick Jones Jr 10,5 pts - 2,8 zb - 53,5 FG% - 45,2 3FG% - 66,2 TS% - 76 miejsce w rankingu EPM (poprzednie notowanie 118)

Życiówka w ataku, absolutnie chora skuteczność i wciąż świetna obrona. Znaczący skok w rankingu EPM i tylko szkoda tej kontuzji, bo mówimy o próbce 10 spotkań. 

Caleb Martin 5,5 pts - 3,3 zb - 52,0 FG% - 48,0 3FG% - 58,5 TS% - 344 miejsce w rankingu EPM (poprzednie notowanie 443)

Istny powrót z zaświatów, w ważnym momencie gdy niedostępny był zarówno Zach Edey jak i Derrick Jones. Gdy gracz Clippers doznał drugiej kontuzji, a już wiadomo było o przeciągających się problemach Edeya to oczami wyobraźni widziałem już ten moment w opisie, gdy tworze kolejne laurki dla Jae'Sean Tate, jakby mógł dobrze wyglądać gdyby tylko dostał minuty. Ale zamiast moich fantazji i pobożnych życzeń możemy skupić się na faktach. Caleb Martin początkowo przewracający się dosłownie o własne nogi, nagle stał się topowym rolsem w walczących często drugim unitem Mavs i straszących mocnych oponentów, co dało zwycięstwa nad Rockets, Knicks, Nuggets czy Warriors. Fani i insiderzy Mavs zaczęli przypominać jego wybitne kampanie z bojów Heat w Playoffs, był mocno chwalony za grę w defensywie. Doszło do tego, że miał w pewnym momencie piąty najwyższy netRTG ligi i grał na TS% powyżej 60%. Nie udało się tego trzymać, ale i tak w EPM daje 56 obronę ligi, co w połączeniu z tym jak źle wyglądał w pierwszym trymestrze, pokazuje jego ogromny progres i impact w drugiej części sezonu. Skok w rankingu imponujący.   

Nic Claxton - Uzupełnię

Tristan Vukcevic  - Uzupełnię

Trochę słabszy trymestr niż poprzedni, ale wydaje mi się, że to samo może powiedzieć 90% ligi. U mnie najważniejsi gracze byli zdrowi, rotacja głęboka, kilka przyjemnych eksplozji formy. Patrząc na problemy konkurencji z konferencji Zachodniej ze swoimi czołowymi zawodnikami - (Giannis, Jokic, Devin Booker, Franz Wagner, SGA, Suggs, Avdija, Butler, Garland) sądzę, że powinien utrzymać podobny bilans co w pierwszej części sezonu. Proponowany bilans odrobinę niższy na poziomie 15-16 zwycięstw.