Skocz do zawartości

Hokej- Igrzyska Olimpijskie Mediolan 2026

antek

Preferencje  

14 użytkowników zagłosowało

1. 1. Komu kibicujesz na Igrzyskach Olimpijskich?

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Szabla napisał(a):

Pierwsza niespodzianka. Slafkovsky i Hlavaj doskonale wystepy. 

Słowacy mieli kryzys po odejściu swojego pokolenia gwiazdorów, ale trzeba przyznać, że od jakiegoś czasu znowu się ich bardzo fajnie ogląda. Juraj w reprezentacji to jest superstar level. 

6 minut temu, Szabla napisał(a):

Szwecja - Wlochy. Alez duzo niedokladnosci, wrecz niechlujnosci w przypadku Szwecji. A to tylko I tercja. Raczej nie presja, bo goscie z doswiadczeniem w NHL w playoffach... Brak zgrania? Predzej. Zobaczymy jak u innych druzyn z pelnymi skladami z NHL bedzie to wygladalo. Ale jakos nie sadze, aby USA, czy Kanada tyle kardynarnych bledow popelnili.

Zlekceważyli chyba mocno. Ten błąd Gustavssona to aż złapałem się za głowę... 27 strzałów w 1 tercji na bramkę Włochów, o kurde.

Btw, nie wiedziałem, że takie małe lodowisko tam będzie. Jak dojdzie do meczu Kanada-USA to się pozabijają na bandach 😅

Dzien bramkarzy. Hlavaj 39 obron. Clara 46 (Szwedzi na obu GK oddali 60 strzalow)

Szkoda Clary. Mam nadzieje, ze go jeszcze zobaczymy na turnieju. 

Ciekawostka. Reprezentanci Szwecji z tych ZIO rozegrali w NHL w sumie 16880 meczów. Włosi zero.

Slafkovsky chwilę temu wyrównał na 1-1 w meczu przeciwko Szwedom. To jego trzeci na tym turnieju, a dziesiąty (!) łącznie gol na Igrzyskach Olimpijskich. Pamiętajmy, że nie ma on jeszcze skończonych 22 lat. 

Na razie Kanadyjczycy grają tak jak się po nich spodziewano. Biegają po wodzie :)

Ale to turniej i jeden mecz, dyspozycja dnia i może być różnie. Jednak na ta chwile są dwie długości przed wszystkimi.

2 minuty temu, The Game 85 napisał(a):

Jak dla mnie dziwna decyzja sędziów, bo wydaje mi się, że krążek cały przeciął linie.

Też tak bym gwizdnął. Szwedzi kolejny niemrawy mecz. Jakby nie patrzeć mają oni bardzo doświadczony, by nie powiedzieć wiekowy skład. Pod tym kątem szczególnie boli brak Leo Carlssona.

Słowacy przeciwnie, grają ambitnie, twardo. Próbujac wykorzystywać swoje okazje (choćby ostatnie power play gdzie zamknęli Szwedów okrutnie).

3 godziny temu, Szabla napisał(a):

Zwycięska porażka Słowaków, przegrane zwycięstwo Szwedów. ;)

Nie tak prędko, Finowie muszą pokonać gospodarzy... A nie już wygrali 11-0 :) Jeśli licza się bramki w bilansie drugich miejsc to wychodzi że w ćwierćfinałach jest na pewno Kanada, Słowacja i prawdopodobnie Finlandia, mimo falstartu w pierwszym meczu. 

Tom Wilson z hattrikiem Gordiego Howe'a. Celebrini w kazdym meczu z bramkami (4g, 2a), McDavid 3 x 3 pkt. 

Chyba kazdy chce finalu Kanada USA. 💪🤘💥

Celebrini dodatkowo wyrównał rekord strzelonych bramek przez nastolatka w ZIO gdzie brali udział hokeisci NHL. 

Ma jeszcze 3 mecze, by samodzielnie rozsiąść się na tronie dla nastolatków. 

Rodzi się the Next Next One 😉 na naszych oczach

14 godzin temu, Szabla napisał(a):

Chyba kazdy chce finalu Kanada USA.

No nie wiem, ja chętnie zobaczyłbym sensacje w wykonaniu Słowaków :) - co pewnie się nie wydarzy, więc mam nadzieję, że chociaż wykorzystają drabinkę na czwórkę i powalczą o brąz. Finowie też lubią płatać figle na Igrzyskach, nie ma chyba bardziej regularnej reprezentacji na Igrzyskach poza Kanadą. Kiedyś poziom był bardziej wyrównany, jak się posprawdza kadry z Turynu to można złapać się za głową, teraz przy braku Rosji każdy inny finał będzie dużą niespodzianką, więc tym bardziej trzymam kciuki za jakiś upset.

Niemcy moga sprawić upset i pewnie licza na powtórkę z 2018. Wygrali w grupie tylko jeden mecz i w nagrodę trafili na najłatwiejszą drabinkę, tylko Finlandia na papierze jest od nich lepsza. Na rozgrzewkę pokonali ogórków z Francji. To pokazuje kuriozum tego systemu ze 1 runda to tylko seeding i mozna grajac piach wejsc do strefy medalowej.

2 godziny temu, Stratosfear napisał(a):

Niemcy moga sprawić upset i pewnie licza na powtórkę z 2018. Wygrali w grupie tylko jeden mecz i w nagrodę trafili na najłatwiejszą drabinkę, tylko Finlandia na papierze jest od nich lepsza. Na rozgrzewkę pokonali ogórków z Francji. To pokazuje kuriozum tego systemu ze 1 runda to tylko seeding i mozna grajac piach wejsc do strefy medalowej.

Może i drabinka łatwa, ale na razie Słowacy (rewelacja turnieju) wygrywają 3-0. Wiadomo to hokej i jeszcze się może dużo zdarzyć, ale kibicuje Słowakom bo grają najlepiej biorąc pod uwagę potencjał ludzki. 

3 godziny temu, antek napisał(a):

Może i drabinka łatwa, ale na razie Słowacy (rewelacja turnieju) wygrywają 3-0. Wiadomo to hokej i jeszcze się może dużo zdarzyć, ale kibicuje Słowakom bo grają najlepiej biorąc pod uwagę potencjał ludzki. 

Troche sie zasugerowałem bukami, którzy wyzej stawiali na Niemców. 

Ale okazało się ze Slowacja gladko wygrala. 

Brawo potężna Słowacja, 4. miejsce IO 2010, finał MŚ 2012, brąz Pekin 2022, półfinał Turyn 2026 - potrafią dojechać na dużych imprezach z formą, niektórych rzeczy na papierze nie widać. Podobnie Finowie, tak że liczę na to, że któraś z tych ekip wygra medal, a jest bardzo blisko, byłaby w tym jakaś reguła. 

McDavid-Celebrini, wszystkie oczekiwania chyba na razie spełnia Team Canada.

34 minuty temu, BMeF napisał(a):

Brawo potężna Słowacja, 4. miejsce IO 2010, finał MŚ 2012, brąz Pekin 2022, półfinał Turyn 2026 - potrafią dojechać na dużych imprezach z formą, niektórych rzeczy na papierze nie widać. Podobnie Finowie, tak że liczę na to, że któraś z tych ekip wygra medal, a jest bardzo blisko, byłaby w tym jakaś reguła. 

McDavid-Celebrini, wszystkie oczekiwania chyba na razie spełnia Team Canada.

Akurat po pierwszej tercji to nie do końca.

Ale zostały jeszcze 2 i dużo może się zmienić.