Skocz do zawartości

Hokej- Igrzyska Olimpijskie Mediolan 2026

antek

Rekomendowane odpowiedzi

Wydaje mi się, że że względu na to że mamy na prawdę święto hokeja na Igrzyskach, przez przerwę w rozgrywkach NHL to warto zalozyc oddzielny temat. Dział Inne jest na pewno bardziej uczęszczany niż dział NHL, więc zakładam temat tutaj.

12 zespołów, 3 grupy, kilku standardowo pretendentów do medali. Oprócz standardowych nacji jak Kanada, USA, Szwecja, Czechy oraz broniących tytułu Finów do walki mogą, a na pewno chcą włączyć się również Szwajcarzy, Niemcy i trochę mniej Słowacy.

https://www.iihf.com/en/events/2026/olympic-m/news/71491/men_s_olympic_rosters_for_milano_cortina_2026_unde

Link do składów powyżej, jestem niezmiernie ciekaw pierwszych czy drugich piątek potentatów. Który bramkarz zagra epickie zawody? Czy Kanadyjczycy wygrają? Kto będzie największą niespodzianką? 

8 minut temu, Szabla napisał(a):

Zastanawialem sie. Wszyscy kogos wysłali, choc niektore teamy zaskakujaco malo w porownaniu do lokaty w tabeli.

No Buffalo w mega formie, a tylko dwóch reprezentantów (Dahlin i Tage). Jak patrzy się na rozpiskę Wyspiarzy to okrutnie boli brak Schaeffera. 

Z jednej strony dumnie wyglądają liczby blisko dwucyfrowej ilości graczy, ale z drugiej jak wrócą za ocean to na pewno będą czuć zawodnicy w kościach te kilka meczów na Starym Kontynencie.

Największe zaskoczenia brakien powołań: Caufield, Schaeffer, Robertson (!) czy Bedard.

1 godzinę temu, Szabla napisał(a):

Uprzedzę @Braveheart22: jeszczecScheifele, ale w USA i zwlaszcza Kanadzie przy takiej ilosci gwiazd, swiatowej klasy zawodnikow, to pewnie mental decyduje czy pojedzie X, czy Y. 

i układy, układziki ;)

Nie wiem, jak u Amerykanów, ale gdzieś przeczytałem, że skład Kanady z założenia miał być oparty na tym, jak grali w 4 nations i rzeczywiście niewiele się różni. Trochę dziwne podejście mimo wszystko. 

Stąd taki Bedard czy Schaefer to pewnie nawet nie byli na poważnie brani pod uwagę. Cud, że Celebrini jest, ale gość już wszedł na taki poziom, że jego brak byłby ogromnym skandalem.

Scheifele wiadomo, zdania nie zmienię :)

20 godzin temu, antek napisał(a):

Czy Kanadyjczycy wygrają?

Jeśli tak to mvp MacKinnon czy McDavid?

Edytowane przez Braveheart22

Wilson ochroniarzem McDavida hehe. Linie dość mocno wymieszane.

...

Matthews ogłoszony kapitanem tej kapeli. Nie powiem, jestem lekko zaskoczony.

Jack Hughes bardzo możliwe, że rozpocznie turniej poza składem z wyboru trenera.

...

https://hockeynews.se/nyheter/sa-tranade-tre-kronor-kedjor-och-backpar?utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1770568115

U Szwedów na ten moment lekkie dylematy odnośnie obsady skrzydeł 3 i 4 linii. Nie sądziłem, że Filip Forsberg może nie być pewny miejsca w meczowym składzie. 

...

Głębia w środku jest bardzo fajna, ale dalej ciężko odżałować Barkova, bo dołóż tu jeszcze jego jako lidera i masz sytuację wręcz wymarzoną. Można nawet wtedy na przykład Aho przesunąć na skrzydło drugiej linii.

...

Kończąc, kiepskie informacje z obozu czeskiego. Zacha wypada z kontuzją, a to pewnie on miał być centrem w linii Pastrnaka i Cervenki.