Skocz do zawartości

BeGM - opisy 1T sezonu 2025/26

Alonzo

Rekomendowane odpowiedzi

Tradycyjnie - zbliża się okres świąteczny, więc rozpoczynamy opisy 1T. W tym sezonie ponownie wydłużamy okres na opisy, żeby każdy znalazł czas napisać coś o swojej drużynie. Temat założyłem wcześniej, gdyż możliwe że ktoś będzie chciał już w tym tygodniu wrzucić swój opis (drużynom ostało już do rozegrania raptem po 3-4 mecze).

Kilka przydatnych wskazówek:

1. Pod uwagę bierzemy tylko mecze 1-28 rozegrane przez wszystkie drużyny, w których grali nasi zawodnicy.

2. Dobrze jakby opisy zawierały minimalnie: Waszą rotację, minuty poszczególnych graczy, najistotniejsze statystyki Waszych najważniejszych graczy, plusy i minusy zespołu, nieobecności oraz proponowany bilans (jeśli chcecie). Zachęcamy opcjonalnie do rozpisywania taktyk, zagrywek, rotacji czy adv. stats (z rozsądkiem oczywiście) oraz oceńcie trudność Waszego terminarza.

3. Nie rozpisujemy szczegółowo meczu po meczu, tylko wyciągamy średnią.

4. Napiszcie który z Waszych graczy 2way grał w danym trymestrze - mamy wąskie składy i sporo kontuzji - więc to dość istotne. Przy problemach z rotacją można posiłkować się Waszymi graczami Exhibit 10 jeżeli takowych podpisaliście.

5. Nie prowadzimy tutaj dyskusji. Wszystko co nie będzie opisem, będzie z automatu usuwane. Do dyskusji służą inne tematy.

6. Opisy trwają do 2 stycznia 2025r. do 23:59

Edytowane przez Alonzo

Nowy sezon, nowi Warriors. Po ciekawym lecie w ktorym los usmiechnal sie do nas pod postacia Coopera Flagga oraz pozyskaniu Jimmiego Butlera, wchodzilem w ten sezon ze zdecydowanie najmocniejszym skladem, odkad jestem ich GMem.  Dwie kontuzje nie pomogly, ale i tak byl to fajny trymestr dla mnie.

Absencje:

Coby White 16
Jimmy Butler 4
Zion Williamson 15
Cooper Flagg 1
Klay Thompson 2
Mark Williams 4
Ryan Dunn 5
Luke Kornet 8

Statystyki:

Coby White
 21.6 PPG
 3.0 REB 
 5.0 AST
 57.3 TS%
 2.1 3PM 29.8%

Coby opuscil poczatek sezonu i wraca dopiero do gry po kontuzji lydki, ktorej nabawil sie latem. Czuc troche rdze, plus mala probka, dlatego jak na niego sa to bardzo slabe procenty za 3, ale kompletnie nie boje sie o reszte sezonu. Na szczescie mam ten luksus, ze mialem swietnego Ajaya podczas jego nieobecnosc, takze nie powinienem tracic duzo przez jego absencje.

Jimmy Butler
19.3 PPG
5.8 REB
5.0 AST
65 TS%
0.9 3PM 44.4%

Milo, ze na swoj pierwszy sezon w Warriors, Jimmy postanowil stawic sie na RS i nie coastuje jakos mocno. Swietny sezon gra poki co, fajna trojka, efektywnosc, broni. Lider moich Dubs.

Cooper Flagg
17.5 PPG
6.3 REB
3.4 AST
55.5 TS%
0.8 3PM 25%

NAJMLODSZY GRACZ W NBA! rozkreca sie i z meczu na mecz jest coraz fajniejszy. Poczatek mial meh, ale teraz juz pokazuje jakim bedzie dominatorem na lata, last 10 robi 20.4 PPG. Do tego, jest scisla czolowka w clutch w lidze. No nie sposob nie jarac sie tym, jak mocno mi loteria odmienila oblicze organizacji :)

Zion Williamson
22.1 PPG
5.6 REB
4.0 AST
58.3 TS%

Zion jak to Zion. Jak gra, jest fajny i dominuje, bo ciezko sie go kryje. Czesto jednak przez kontuzje nie gra, a na dodatek ten sezon Pels jest tak koszmarny, ze szkoda ryja strzepic.

Mark Williams
13.0 PPG 69 TS%
8.4 REB
1.4 STL
0.8 BLK

Oh, jak super, ze Mareczek trafil do normalnej organizacji w NBA, do tego znanej ze swietej opieki medycznej. Pomimo braku jakis mega kreatorow na obwodzie, Mark gra fajny sezon i baaaaardzo podciagnal sie w obronie. 1.5 DEF EPM, bez niego Suns bronia na prawie 117 drtg, z nim 112, numer 22 w lidze w ilosci stocks per game. Broniace lob threat grajace na wysokiej efektywnosci.

Ajay Mitchell
14.2 PPG 57.5 TS%
3.2 REB
3.6 AST
1.1 3PM 34.6%

Czolowka NBA w obronie(jak i cale OKC), juz rok temu byl piekny, ale na PO sie polamal. Takiego progresu i dojrzalosci w grze jednak sie nie spodziewalem po drugoroczniaku.

Max Christie
12.0 PPG 65.4 TS%
3.3 REB
1.9 AST
2.5 3PM 46.5%

Swietna trojka, chyba najlepszy obwodowy obronca RL Mavs, przy kontuzjach i kasztanowosci DLO, pelnil nawet role przeprowadzacza pilek na poczatku sezonu. Bardzo efektywny 3&D, zarowno gotowy do gry na teraz, jak i jeszcze bardzo mlody.

Ryan Dunn

7.5 PPG 53.2%
5.0 REB
1.4 STL
0.8 3PM 30.2%

Troche jestem zawiedziony Ryanem w T1, liczylem na wiekszy progres w ataku w drugim sezonie, ale jednak musze pamietac, ze juz ten 1szy sezon w jego wykonaniu to bylo wyjatkowe zaskoczenie, bo przychodzil do ligi z latka niegrywalnego w ataku. W obronie - jeden z lepszych skrzydlowych w NBA. Kolejny z fajnym DEF EPM w mojej druzynie (1.5, tyle co Mark).

Klay Thompson

11.0 PPG 51.2 TS%
2.6 REB
1.4 AST
2.8 3PM 35.7%

Oj romans ze Stallion chyba sprawil, ze Klay na poczatku sezonu mial wyplukane jaja, bo byl w straszliwym slumpie. Last 10 wali juz ponad 40% za 3, wiec mysle ze bedzie dobrze, ale poczatek mial slaby. Za to broni bardzo fajnie dalej i potwierdzaja to staty. Nie ''Prime Klay broniacy prime Hardena'' fajnie, ale jest kolejnym moim plusowym obronca.

Ron Holland
8.2 PPG 50.8 TS%
3.4 REB
1.4 STL
0.7 3PM 26.5%

Surowy Ron dalej jest surowym Ronem, choc poprawil rzut, zwlaszcza catch and shoot, to dalej w ataku jest surowizna. Ale hustle, obrona - piekna sprawa. Chlop ma 20 lat dopiero, takze poki co bedzie gral malo, ale kazda minuta to jest u niego gryzieznie parkietu, kto oglada Pistons, ten wie. Kolejny czolowy grajek w NBA pod wzgledem obrony w DEPM.

Luke Kornet

7.5 PPG 68.8 TS%
6.1 REB
1.5 BLK

Jaram sie tym podpisem na FA, jako backup jest swietny. Uwaga, nr 1 w NBA pod wzgledem obrony obreczy jesli chodzi o skutecznosc. Co ciekawe, poprawia obrone Spurs, pomimo tego ze mocno napompowal tam staty Wemby. Kolejny bdb obronca w moim zespole.

Drew Eubanks
5.3 PPG 61.7 TS%
3.0 REB
0.7 BLK

Eubanks przy kontuzji Sabonisa zlapal duze minuty w Kings. U mnie jest trzecim centrem, ale swoje minuty dostanie, zwlaszcza pod nieobecnosc Marka w b2b.

Lineup docelowy:

PG: Coby 30/ Ajay 18
SG: Butler 30/ Christie 12/ Holland 6
SF: Flagg 32/Klay 16
PF: Zion 30/ Dunn 18
C : Williams 25/ Kornet 18/ Eubanks 5

Pod nieobecnosc Cobiego w S5 wychodzi Ajay, a wiecej minut dostaja takze Christie i Holland. Jakis mecz rozegra tez NSJ, ktory na poczatku sezonu byl wazna czescia wygranego meczu, w ktorym rzucil prawie 30 pkt.

Pod nieobecnosc Ziona wychodze Coby/Butler/ Dunn/ Flagg/ Williams

Staram sie takze ograniczac slaby shooting lineupami, jesli gra ktos slabo rzucajacy, to na parkiecie obok jest Christie, czy Klay.

Plusy zespolu:

- Powinienem miec swietna obrone, wiekszosc rosteru to sa mocno dodatni obroncy w EPMach
- Jimmy jako lider potrafi gruz prowadzic do fajnych wynikow, tutaj ma calkiem ciekawy zespol. Warto zauwazyc, ze cala moja rotacja gra duze minuty w klubach.
- Mam sporo scorerow i ballhandlerow. Coby, Ajay, Butler, Zion, Flagg - kazdy tu na pilce potrafi kreowac fajnie

Minusy zespolu:

- Shooting za 3. CM slusznie przed sezonem punktowal ta slabosc, troche mi tu Coby popsul plany swoim kiepskim wynikiem na malej probce, ale chyba wszyscy wiedza z ostatnich lat jak swietnym shooterem jest White overall, takze nie boje sie o to. Cieszy dobrze rzucajacy za 3 Butler, czy Christie, ale jednak lineup z Zionem i Flaggiem nie jest opcja optymalna, no ale w T2 tego problemu juz nie bedzie
- kontuzje Cobiego i Ziona

Proponowany bilans:

Moim zdaniem zachod wyglada tak:

Tier 1: Nuggets
Tier 2: OKC, Warriors, Lakers

Nuggets odjechali, a z tej trojki kazdy ma swoje problemy. W OKC poza SGA, to tam bardzo duzo rzeczy zwyczajnie nie gra, Warriors mieli kontuzje Cobiego i Ziona, a Lakers Currego, Lebrona oraz out of the season Liveliego. Obstawiam, ze te 3 zespoly skoncza z podobnymi bilanasami.