Skocz do zawartości

Problemy sluzby zdrowia - analiza, przyczyny, skutki

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, fluber napisał(a):

Rewolucje istniały zanim w ogóle media istnialy. Ogólne poczucie kontroli przez najbogatszych tylko uspi ich czujność. To musi jebnac 

Rewolucje?

Czy zamachy stanu?

Plus to, że kiedyś istniały nie oznacza wcale, że muszą istnieć w przyszłości. Postęp technologiczny zmienia wiele

7 godzin temu, P_M napisał(a):

Ale wiesz, że ta mediana to środkowy punkt społeczeństwa i to biorąc pod uwagę gospodarstwo domowe (nie per osoba), więc patrząc na te dane, wychodzi na to, że każdy "medianiak" i niżej nie ma nawet spłaconego medianowego domu. Bo ten dom to c.a 400k i zero jakichkolwiek assetów. Wychodzi na to, że ledwo grupa 65-74, jakoś wiąże koniec z końcem na poziomie mediany

Idac tym tokiem rozumowania, uzywajac polskiej mediany, prawie nikogo nie stac na 60m2 w Zabrzu (~400k pln).

czyli nikt nie wiaze konca z koncem, polski “medianiak” nie ma nawet splaconego MIESZKANIA w Zabrzu :)

*mediana 1m2 w PL to nie jest Zabrzanskie 6k/m2 tylko 12.5k/m2

czyli medianowego Polaka w zadnej grupie wiekowej obecnie zgodnie z twoim rozumowaniem nie stac nawet na polowe medianowego 60m2 LOL.

GRUBO

6 godzin temu, P_M napisał(a):

op 10% (33M ludzi) posiada 110T USD, a bottom 50% (175M ludzi) posiada 4T USD.

Top PL 10% (3.8M ludzi) posiada 1.1T USD, a bottom 50% (19M ludzi) posiada 0.1T USD.

ogolnie Polskie bottom 50% ma okolo ~4x mniej “per capita” a top10% ~10x mniej

LOL

Dane dla Polski (najnowsze dostępne 2024/2025)
Całkowity majątek netto gospodarstw domowych w Polsce wynosi ok. 1,8 bln USD (1,592–1,847 mld USD wg UBS / Wikipedia / raportów rynkowych).
Populacja: ~38 mln ludzi.
Top 10% (ok. 3,8 mln ludzi)
Posiada ok. 62% całego majątku narodowego
→ ~1,1 bln USD (dokładnie 1,116 bln USD przy całkowitym 1,8 bln).
Źródło: analiza EY-Parthenon 2025 (4 mln osób z majątkiem powyżej 400 tys. PLN = ok. 10–12% populacji trzyma 62% bogactwa).
Bottom 50% (ok. 19 mln ludzi)
Posiada ok. 5–8% całego majątku (szacunek na podstawie danych ECB dla Europy Środkowo-Wschodniej + wzorców z podobnych krajów).
→ ~0,09–0,14 bln USD (90–140 mld USD).f

Edytowane przez memento1984

7 godzin temu, P_M napisał(a):

le wiesz, że ta mediana to środkowy punkt społeczeństwa i to biorąc pod uwagę gospodarstwo domowe (nie per osoba), więc patrząc na te dane, wychodzi na to, że każdy "medianiak" i niżej nie ma nawet spłaconego medianowego domu. Bo ten dom to c.a 400k i zero jakichkolwiek assetów.

$400k za ~170m2 DOM, czyli ~$2350/m2 czyli ~8800pln/m2 to jakis poziom Zabrza w nowym budownictwie.

porownujemy DOM glownie z mieszkaniem (LOL) i medianowy polak nie ma nawet splaconego medianowego 60m2 mieszkania (12.5k pln/m2) W ZADNEJ grupie wiekowej (!)

8 godzin temu, fluber napisał(a):

Rewolucje istniały zanim w ogóle media istnialy. Ogólne poczucie kontroli przez najbogatszych tylko uspi ich czujność. To musi jebnac 

wcale nie musi. "nowy wspaniały świat" bardzo ładnie przewidział przyszłość. 

18 minut temu, ignazz napisał(a):

Dojechaliby go akcyza. 

Jakby płacił w takiej samej wysokości jak Musk podatek federalny 3,27%, to by mu trochę zostało w kieszeni .Zresztą organizacje religijne są objęte Automatic Tax Exemption , nawet nie muszą składać żądnych kwitów do IRS

Godzinę temu, RappaR napisał(a):

Bardziej 1984, Nowy wspaniały świat to dla mnie utopia. 

dystopia ; ]

przedstawiona tam wizja, to też totalitaryzm, ale bardziej wyrafinowany, bo zamiast kija mamy marchewkę, a więc trudniej z tym walczyć. po co bowiem cokolwiek zmieniać, skoro jest się "szczęśliwym" dzięki somie? teraz podobnie, zastrzyk dopaminki dostępny za jednym kliknięciem, wystarczy jeszcze ten jeden raz przeskrollować.

28 minut temu, lorak napisał(a):

dystopia

Utopia

28 minut temu, lorak napisał(a):

przedstawiona tam wizja, to też totalitaryzm, ale bardziej wyrafinowany, bo zamiast kija mamy marchewkę, a więc trudniej z tym walczyć. po co bowiem cokolwiek zmieniać, skoro jest się "szczęśliwym" dzięki somie? teraz podobnie, zastrzyk dopaminki dostępny za jednym kliknięciem, wystarczy jeszcze ten jeden raz przeskrollować.

Ten zastrzyk dopaminy akurat powoduje depresję, więc żadnego szczęścia nie ma. 

27 minut temu, RappaR napisał(a):

Wszyscy są szczęśliwi, system zostawia możliwość ucieczki dla dysydentów, brak głodu, biedy, cierpienia, tortur

są "szczęśliwi" dzięki inżynierii genetycznej (ich funkcja społeczna była decydowana przed urodzeniem) oraz narkotykom. no rzeczywiście wspaniale ; ]

37 minut temu, lorak napisał(a):

są "szczęśliwi" dzięki inżynierii genetycznej (ich funkcja społeczna była decydowana przed urodzeniem) oraz narkotykom. no rzeczywiście wspaniale ; ]

Czytałem książkę.

Nie uważam, że Nowy, Wspaniały Świat to najlepszy możliwy ze światów. 

Uważam go po prostu za utopię w porównaniu do tego co nam szykują :)

Ja się w pełni zgadzam z Orwellem, mam bardzo bliskie mu poglądy i uważam, że nie można być na szczycie, jeśli się nie ma kogoś pod :)

@memento1984 ale ja nigdzie nie dyskutuje z danymi z Polski, tylko podważam faktami twoje opowieści na temat USA, więc nie wiem po co, te twoje całe wywody z resztą błędne, bo medianowe mieszkanie w PL nie kosztuje z metra 12,5k sprawdź sobie https://sonarhome.pl/ceny-mieszkan jak to wygląda w miastach nie z topu, masz sporo pomiędzy 5-8k. 

Anyway chodziło o to, że dane i fakty są daleko od twoich wypowiedzi, a bliżej wyśmiewanym pajeetowym żetonom.

Piszesz też, że medianowy Polak nie ma spłaconego mieszkania w żadnej grupie wiekowej, ale podobnie jest w usa z tym, że medianowy obywatel Stanów też praktycznie w żadnej grupie wiekowej nie ma spłaconego tego medianowego domu, bo umówmy się grupa 65-74 powinna coś mieć w 401k i roth ira, więc biorąc pod uwagę cenę medianowego domu wychodzi na to, że dalej jest niespłacony.

Inna sprawa, że jednak % ludzi posiadających własną nieruchomość jest jednak na korzyść PL.

Już w jakieś PPP nawet nie wchodząc, bo porównywanie samego majątku netto nawet tych bottom 50% to też slabe bez kontekstu siły nabywczej.

1 godzinę temu, P_M napisał(a):

@memento1984 ale ja nigdzie nie dyskutuje z danymi z Polski, tylko podważam faktami twoje opowieści na temat USA, więc nie wiem po co, te twoje całe wywody z resztą błędne, bo medianowe mieszkanie w PL nie kosztuje z metra 12,5k sprawdź sobie https://sonarhome.pl/ceny-mieszkan jak to wygląda w miastach nie z topu, masz sporo pomiędzy 5-8k. 

Ja mowie o medianowym mieszkaniu dla calej Polski Ty odpowiadasz “w miastach nie z topu masz sporo pomiedzy 5-8”

to ja odpowidam ze w przecietnym (doslownie) nie z topu Ohio dom kosztuje $250k a nie twoje $400k. 
zwracasz mi uwage ze biore medianowa cene z dupy w 37mln kraju a ja sie smieje ze dyskutujemy o srednich i medianach dla 330mln i 50 stanow (!)

Piszesz też, że medianowy Polak nie ma spłaconego mieszkania w żadnej grupie wiekowej, ale podobnie jest w usa z tym, że medianowy obywatel Stanów też praktycznie w żadnej grupie wiekowej nie ma spłaconego tego medianowego domu, bo umówmy się grupa 65-74 powinna coś mieć w 401k i roth ira, więc biorąc pod uwagę cenę medianowego domu wychodzi na to, że dalej jest niespłacony.

To nieprawda bo PL net worth zaczyna spdac z wiekiem (dane, nie nasze widzimisie, spojrz w tabele) a amerykanski medianowy szybuje w gore. W Polsce zadna mediana w zadnej grupie wiekowej nie jest wystarczajaca zeby kupic 60m2 za twoje “nie topowe 8k m2”.

bogactwo bottom 50% gospodarstw domowych w US jest nominalnie 3/4x wieksze niz te w PL a top10% w US jest 10x niz top10% w PL.

tak jak pajeet napisal - polowa tego forum (czyli z okolo 15-20 wypowiadajacych sie) to przekroj top10% w PL. 

oni sie nie porownuja z US top10% tylko sobie patrza w medianowy majatek dzisiejszych 35-45 (“dzisiaj jestem lepszy”) albo uzywaja mediany zarobkow. Obaj najgosniejsi czyli fluber i rapciu to tak naprawde polski top5%, i top1% obaj BEZDZIETNI i w swoim prime.

jeden mieszka w poniemieckim bunkrze na peryferiach swiata a drugi w Zabrzu mimo topowych zarobkow.

rapciu sie podnieca ze srednia zycia w US jest tylko 0.29roku dluzsza mimo 10x wiekszych nominalnie wydatkow (chociaz zawsze tutaj na forum jechal PPP jak z pepeszy zeby wydluzyc dlugosc przyslowiowego “czlonka” u medianowego polaka) i w dodatku to przeciez “pokolenie gierka!”. W US to pokolenie Trumana i zoldakow wdychajacych napalm xD

Nie wiem czy jest sie czym podniecac jak jest sie czescia spolecznosci na demograficznie tonacym tytaniku? Tutaj pozdrawiam z “mojego” (WTF) 800tysiecznego DC tfr 1.2 do rapciowego ~1.0 na 37mln xD. Zaraz jakis nieuprzejmy uzytkownik powie “SOPOT!”.

uż w jakieś PPP nawet nie wchodząc, bo porównywanie samego majątku netto nawet tych bottom 50% to też slabe bez kontekstu siły nabywczej.

Nie wchodzac w szczegoly.

Glowny wydatek to miejsce do zamieszkania i tutaj PL zaczyna dojezdzac w rejony US (m2 medianowego US domu ~8k pln) tylko amerykanin kupuje 150m2+ dom a nie polski “apartment” 60m2. (30-40% budzetu? Dla bottom 50%)

w kategorii media (benzyna, gaz prad), zarcie i ciuchy taki koszyk PL to 0.8x nominalnie tego w US. 

Uslugi jak fryzjer, sprzataczka sa nominalnie ze 2x drozsze w US. 
im wieksze dochody tym wieksza “dzwignia” bo sie odrywasz od kosztow stalych.

uż w jakieś PPP nawet nie wchodząc, bo porównywanie samego majątku netto nawet tych bottom 50% to też slabe bez kontekstu siły nabywczej.

17 godzin temu, fluber napisał(a):

A net worth tego medianowego Amerykanina jest szokująco niski - przecież tu połowa forum wyjdzie lepiej niż przedział 35-44. 

Szokujace ze ta polowa bedaca w polskim top10%, miedzy innymi toba ~top5% i rapciem ~top1% wychodzi lepiej niz mediana US 35-44? Tym bardziej ze tutaj na forum masa bezdzietnych.

Szanujmy sie, nie jestesmy jakims “Djibouti” zeby top percentile mialo mniej niz mediana w bogatym kraju.

Kruszymy “kopie” o przelozezenie 2.0-3.0x dla bottom 50% (z czego 7% nieubezpieczonych medycznie) na forum gdzie polowa to topowy, bezdzietny percentyl i maja skrzywiony obraz

19 minut temu, memento1984 napisał(a):

Szokujace ze ta polowa bedaca w polskim top10%, miedzy innymi toba ~top5% i rapciem ~top1% wychodzi lepiej niz mediana US 35-44? Tym bardziej ze tutaj na forum masa bezdzietnych.

Szanujmy sie, nie jestesmy jakims “Djibouti” zeby top percentile mialo mniej niz mediana w bogatym kraju.

Kruszymy “kopie” o przelozezenie 3-3.5x a na forum gdzie polowa to topowy, bezdzietny percentyl i maja skrzywiony obraz

Tak, to jest szokujące. Przecież ja mam 35 lat, @RappaR pewnie podobnie, my właściwie dopiero niedawno zaczęliśmy dobrze zarabiać. W ciemno zakładam, że medianowy 35-letni naukowiec i medianowy 35-letni lekarz stoi gorzej w USA od nas.

15 minut temu, fluber napisał(a):

Tak, to jest szokujące. Przecież ja mam 35 lat, @RappaR pewnie podobnie, my właściwie dopiero niedawno zaczęliśmy dobrze zarabiać. W ciemno zakładam, że medianowy 35-letni naukowiec i medianowy 35-letni lekarz stoi gorzej w USA od nas.

Chyba Ciecpopierdolilo. I to zdrowo

3 minuty temu, memento1984 napisał(a):

Chyba Ciecpopierdolilo. I to zdrowo

Moje żetony twierdzą następująco:

Szacunkowa mediana majątku netto 35-letniego naukowca w USA wynosi obecnie od $80 000 do $150 000.

Szacunkowa mediana majątku netto 35-letniego lekarza (posiadającego tytuł MD lub DO) w USA stanowi dla wielu osób ogromne zaskoczenie i w rzeczywistości oscyluje wokół zera. Wynosi ona obecnie od -$50 000 do $50 000.

Godzinę temu, memento1984 napisał(a):

to ja odpowidam ze w przecietnym (doslownie) nie z topu Ohio dom kosztuje $250k a nie twoje $400k. 

Ja pierdolę, ale kryzys w tym USA. Jeszcze dwa dni temu domy były po milionie, 75% w dwa dni, aż się boję policzyć ile to w skali roku 

Godzinę temu, memento1984 napisał(a):

Glowny wydatek to miejsce do zamieszkania i tutaj PL zaczyna dojezdzac w rejony US (m2 medianowego US domu ~8k pln) tylko amerykanin kupuje 150m2+ dom a nie polski “apartment” 60m2. (30-40% budzetu? Dla bottom 50%)

Tak pro forma, to w Polsce domy są tanie, za 2 mln złotych kupisz willę pod Warszawę, znajomi z klasy średniej się dawno pobudowali i wyszło po 600-700K za dom.

2 minuty temu, RappaR napisał(a):

Ja pierdolę, ale kryzys w tym USA. Jeszcze dwa dni temu domy były po milionie, 75% w dwa dni, aż się boję policzyć ile to w skali roku 

Gdzie byly po milionie? na jakims blurbie z LLMa gdzie byla mowa o przyszlej wartosci tej nieruchomosci (w domysle LLMa ze przecietny amerykanin inwestuje w  medianowe dzisiaj ~$400k)? Jak Ty tak czytasz ze zrozumieniem to nie dziwie sie ze net worth w Polsce maleje z wiekiem ;)