memento1984 Opublikowano Czwartek o 18:57 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 18:57 33 minuty temu, człowiek...morza napisał(a): ide jutro zabulić 500 zeta za 10 minut wizyty u ortpody i usg stopy. czy to uczciwa moralnie cena? to zalezy ile odprowadzasz skladek, miesiecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano Czwartek o 19:43 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 19:43 Godzinę temu, człowiek...morza napisał(a): ide jutro zabulić 500 zeta za 10 minut wizyty u ortpody i usg stopy. czy to uczciwa moralnie cena? Szczerze dziwi mnie to, bo nawet prywatnie ceny są po 2-3 razy mniejsze plus terminy do ortopedy na NFZ takie długie nie są plus to USG stopy c***a znaczy i już lepiej zrobić rezonans. Czy to moralnie uczciwa cena? Oczywiście, popieram akcję charytatywne z Twojej strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
człowiek...morza Opublikowano Czwartek o 19:52 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 19:52 (edytowane) 11 minut temu, RappaR napisał(a): Szczerze dziwi mnie to, bo nawet prywatnie ceny są po 2-3 razy mniejsze plus terminy do ortopedy na NFZ takie długie nie są plus to USG stopy c***a znaczy i już lepiej zrobić rezonans. Czy to moralnie uczciwa cena? Oczywiście, popieram akcję charytatywne z Twojej strony wszedzie konsltacja ortopedyczna 300 zeta minimum, + do tego doliczyc usg. https://www.znanylekarz.pl/ortopeda/gdynia rezonans waidomo jakie ceny no a mi zalezy na czasie, bo chce jak najszybciej wrocic do sprawnosci, wiec czekanie na wizyte z nfz nie wchodzi w gre Edytowane Czwartek o 19:55 przez człowiek...morza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano Czwartek o 19:54 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 19:54 1 minutę temu, RappaR napisał(a): Szczerze dziwi mnie to, bo nawet prywatnie ceny są po 2-3 razy mniejsze plus terminy do ortopedy na NFZ takie długie nie są plus to USG stopy c***a znaczy i już lepiej zrobić rezonans. Czy to moralnie uczciwa cena? Oczywiście, popieram akcję charytatywne z Twojej strony jesli np razem z zona pracuja i uczciwie odprowadzaja 9% od razem ~20k pln+ brutto/miesiac (~$480/miesiac skladki), to ja bym powiedzial ze nie jest to moralnie uczciwa cena. ja mam podobna skladke dla calej rodziny ($430/miesiac) i wizyta u ortopedy jest od reki (max 48h) z rezonansem za $30. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano Czwartek o 21:10 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 21:10 Godzinę temu, memento1984 napisał(a): jesli np razem z zona pracuja i uczciwie odprowadzaja 9% od razem ~20k pln+ brutto/miesiac (~$480/miesiac skladki), to ja bym powiedzial ze nie jest to moralnie uczciwa cena. ja mam podobna skladke dla calej rodziny ($430/miesiac) i wizyta u ortopedy jest od reki (max 48h) z rezonansem za $30. Dasz dowód? Generalnie prędzej uwierzę Fluberowi, niż w tą Twoją bajkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano Czwartek o 21:15 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 21:15 1 minutę temu, RappaR napisał(a): Dasz dowód? Generalnie prędzej uwierzę Fluberowi, niż w tą Twoją bajkę Sprawdzilem dzisiaj, skladka placona co dwa tygodnie, 4 okresy i $830 od poczatku roku. plan jest mega januszowy (np federalni maja duzo lepszy i jeszcze troche tanszy dla skladkowiczow) ale akurat mialem podobna potrzebe (wizyta i skierowanie na skan kolana) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano Czwartek o 21:16 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 21:16 Teraz, memento1984 napisał(a): Sprawdzilem dzisiaj, skladka placona co dwa tygodnie, 4 okresy i $830 od poczatku roku. plan jest mega januszowy (np federalni maja duzo lepszy i jeszcze troche tanszy dla skladkowiczow) ale akurat mialem podobna potrzebe (wizyta i skierowanie na skan kolana) Okej. U nas na Śląsku składka to 2 złote rocznie, czas oczekiwani na MRI na ortopedę i MRi 2 min Śląsk>>>>>>>USA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano Czwartek o 21:17 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 21:17 Teraz, RappaR napisał(a): Okej. U nas na Śląsku składka to 2 złote rocznie, czas oczekiwani na MRI na ortopedę i MRi 2 min Śląsk>>>>>>>USA Brawo, trzeba bylo od razu czlowiekowimorza zaproponowac takie rozwiazanie 2 minuty temu, RappaR napisał(a): Okej. U nas na Śląsku składka to 2 złote rocznie, czas oczekiwani na MRI na ortopedę i MRi 2 min Śląsk>>>>>>>USA Ogolnie inflacja spowodowala ze ta skladka przez 5 lat poszybowala z ~$350/miesiac na rodzine do tych ~$430/miesiac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano Czwartek o 21:20 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 21:20 3 minuty temu, memento1984 napisał(a): Brawo, trzeba bylo od razu czlowiekowimorza zaproponowac takie rozwiazanie On Ślązak, to nie może. 4 minuty temu, memento1984 napisał(a): Ogolnie inflacja spowodowala ze ta skladka przez 5 lat poszybowala z ~$350/miesiac na rodzine do tych ~$430/miesiac U nas zmalała z 3 złotych do 2 złotych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano Czwartek o 22:54 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 22:54 1 godzinę temu, RappaR napisał(a): U nas zmalała z 3 złotych do 2 złotych. Wogole ze ludzie maja czelnosc narzekac! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano Piątek o 11:52 Udostępnij Opublikowano Piątek o 11:52 15 godzin temu, memento1984 napisał(a): jesli np razem z zona pracuja i uczciwie odprowadzaja 9% od razem ~20k pln+ brutto/miesiac (~$480/miesiac skladki), to ja bym powiedzial ze nie jest to moralnie uczciwa cena. ja mam podobna skladke dla calej rodziny ($430/miesiac) i wizyta u ortopedy jest od reki (max 48h) z rezonansem za $30. Podlinkowalbys gdzie kupić taki plan? Bo jednak to są jakieś strasznie małe pieniądze w stosunku do tego co pokazują przeglądy ai: Miesięczny koszt prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego w USA dla jednej osoby to zazwyczaj wydatek rzędu 200–800 USD (i więcej), zależnie od planu. Oprócz miesięcznej składki, ubezpieczony płaci wysoki udział własny (deductible) – często 1000–5000 USD rocznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agresywnychomik Opublikowano Piątek o 14:30 Udostępnij Opublikowano Piątek o 14:30 2 godziny temu, fluber napisał(a): Podlinkowalbys gdzie kupić taki plan? Bo jednak to są jakieś strasznie małe pieniądze w stosunku do tego co pokazują przeglądy ai: Miesięczny koszt prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego w USA dla jednej osoby to zazwyczaj wydatek rzędu 200–800 USD (i więcej), zależnie od planu. Oprócz miesięcznej składki, ubezpieczony płaci wysoki udział własny (deductible) – często 1000–5000 USD rocznie Firma pewnie pokrywa część Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano Piątek o 14:49 Autor Udostępnij Opublikowano Piątek o 14:49 18 minut temu, agresywnychomik napisał(a): Firma pewnie pokrywa część Nie no, @memento1984 by nigdy tak nie skłamał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano Piątek o 14:55 Udostępnij Opublikowano Piątek o 14:55 5 minut temu, RappaR napisał(a): Nie no, @memento1984 by nigdy tak nie skłamał no jak to bym tak nie sklamal, przeciez to zrobilem! 3 godziny temu, fluber napisał(a): Miesięczny koszt prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego w USA dla jednej osoby to zazwyczaj wydatek rzędu 200–800 USD (i więcej), zależnie od planu. Oprócz miesięcznej składki, ubezpieczony płaci wysoki udział własny (deductible) – często 1000–5000 USD rocznie no to przeciez $200-$300 dla singla to lepiej niz dla ~polowy polakow (mediana plac ~9k pln miesiac brutto) placic 9% (~$216/miesiac). pozniej jak czlowiekzmorza musisz za usg (chyba chodzilo o xray?) stopy zaplacic ~$90-$150 wszystkie copayments ($30 wizyta u specjalisty, standardowy wizyty kontrolne $0, przejazd ambulansem $100, wizyta w ER $125) licza sie do deductible - jasne jak ci zrobia operacje serca za $100k-$200k to ten deductible $1k-$5k nie jest taki straszny i nie umrzesz w kolejce czekajac na zabieg (150dni zeby zobaczyc kardiologa, 2lata na zabieg w bankrutujacym systemie ha ha ha ALE LUKSUS) - ale co-kto-lubi. 3 godziny temu, fluber napisał(a): Podlinkowalbys gdzie kupić taki plan? Bo jednak to są jakieś strasznie małe pieniądze w stosunku do tego co pokazują przeglądy ai: Miesięczny koszt prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego w USA dla jednej osoby to zazwyczaj wydatek rzędu 200–800 USD (i więcej), zależnie od planu. Oprócz miesięcznej składki, ubezpieczony płaci wysoki udział własny (deductible) – często 1000–5000 USD rocznie lepiej napisz dlaczego Polska ma katastrofalny udzial plac w PKB a nie sie podnicasz systemem ktorego nie rozumiesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano Piątek o 15:14 Autor Udostępnij Opublikowano Piątek o 15:14 19 minut temu, memento1984 napisał(a): lepiej napisz dlaczego Polska ma katastrofalny udzial plac w PKB a nie sie podnicasz systemem ktorego nie rozumiesz Jak mu tylko podlinkujesz ten plan do kupienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano Piątek o 15:20 Udostępnij Opublikowano Piątek o 15:20 3 minuty temu, RappaR napisał(a): Jak mu tylko podlinkujesz ten plan do kupienia nie moge podlinkowac bo to sa plany pracownicze. zdradze Ci tylko sekret, ze w tym nieublaganym, krwiopijczym systemie pani sekretarka ma dostep do tego samego planu co prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano Piątek o 15:22 Autor Udostępnij Opublikowano Piątek o 15:22 1 minutę temu, memento1984 napisał(a): nie moge podlinkowac bo to sa plany pracownicze. zdradze Ci tylko sekret, ze w tym nieublaganym, krwiopijczym systemie pani sekretarka ma dostep do tego samego planu co prezes Ale to co za problem dać link do planu tej samej firmy i sobie normalnie zobaczy ofertę wolnorynkową? 430 dolarów za rodzine, cena dla każdego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elwariato Opublikowano Piątek o 15:29 Udostępnij Opublikowano Piątek o 15:29 19 godzin temu, człowiek...morza napisał(a): wszedzie konsltacja ortopedyczna 300 zeta minimum, + do tego doliczyc usg. https://www.znanylekarz.pl/ortopeda/gdynia rezonans waidomo jakie ceny no a mi zalezy na czasie, bo chce jak najszybciej wrocic do sprawnosci, wiec czekanie na wizyte z nfz nie wchodzi w gre A sprawdzales w ogole na nfz, bo kobita moja miala teraz rezonans i "zabojcze" oczekiwanie cos 2 tygodnie.znaczy nie przecze sa zabiegi planowe na ktore mozna sie nie doczekać ale tez nie ma co pierdolic bzdur ze w polszy na byle badanie czekasz latami 10 minut temu, memento1984 napisał(a): nie moge podlinkowac bo to sa plany pracownicze. zdradze Ci tylko sekret, ze w tym nieublaganym, krwiopijczym systemie pani sekretarka ma dostep do tego samego planu co prezes Czyli nie jest to tez taki wolnorynkowy program ubezpieczenia, ale oczywiscie propsuje ze robisz gdzie robisz i masz taka mozliwosc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano Piątek o 15:33 Udostępnij Opublikowano Piątek o 15:33 36 minut temu, memento1984 napisał(a): lepiej napisz dlaczego Polska ma katastrofalny udzial plac w PKB a nie sie podnicasz systemem ktorego nie rozumiesz Nie podniecam tylko pytam. Właśnie dlatego, że nie rozumiem skąd tak atrakcyjna cena. To wychodzi 80? 100? dolarów za osobę które deklarujesz, gdy ai wskazuje, że jest to średnio 500 za osobę plus 300 plus opłaty drobne za uslugi, czyli luźne 10 razy więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airmax Opublikowano Piątek o 15:35 Udostępnij Opublikowano Piątek o 15:35 19 godzin temu, człowiek...morza napisał(a): wszedzie konsltacja ortopedyczna 300 zeta minimum, eee to widzę, że sektora ortopedii inflacja nie dotknęła 300 PLN za "konsultację" trwającą 5-10 minut to płaciłem w 2022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi