Skocz do zawartości

FB#1 2025/2026

popeye

Rekomendowane odpowiedzi

Rzut moim okiem na sytuację:

Jak dla mnie na papierze silne ekipy mają: @p.super, @rafalsupergan i @szogo, ale... 

U p.super - jest połamany LBJ i pytanie ile opuści? Bo jak +20 gier ogólnie w sezonie to będzie środek tabeli. Sytuacji zespołu nie poprawia stary i łamliwy Butler. Na plus w składzie Brown z Celtics i Wemby, który myślę wystrzeli mocno w górę. 

W zespole rafalsupergan z kolei jest Embiid, który zacznie sezon, ale pytanie będzie kiedy znów go coś zacznie boleć? Morant i Ayton to też  nie są okazy zdrowia, a nie zapominajmy że są jeszcze PG13 i połamany Murray, ale ich nie brałem jako czynnik determinujący ostateczną pozycję.

Z kolei u szogo dość stabilnie, wyrównany skład z liderem (Giannis), a i taki Booker może fajne cyfry kręcić.

Dalej mam: @Stromile, @obi i @kfl

Stro ma wyrównany skład ale może być problem jak ktoś z podstawowej 8ki wypadnie. Chociaż w pełni rozumiem, że można zakładać, że tacy gracze jak Camara, Pritchard czy nawet George z Wizards zrobią spory skok w FP. 

Podobnie ma się sytuacja u obiego, gdzie ławka to dla mnie takie 40stki słabe i w obliczu kontuzji podstawowych graczy będzie uciekało nieco FPa, a taki Mark Williams to chodzący szpital. Ciekaw jestem Flagga, osobiście daje mu 50fp.

U kfl mamy na dzień dobry kontuzję Herro i Garlanda (Irvinga to nawet pomijam). Na dzień dobry zatem trzeba wystawiać słabyszych Monka czy Quickley'a. Trochę weteranów jest, więc skoków w górę FP się nie spodziewam, a o zdrowie Davisa też trzeba mieć na uwadze.

Następni to: @GeDDo, @blaugrana i @popeye

U GeDDo jest młody skład przez co ciężko o kalkulację, bo tu korekty w FP mogą być naprawdę różne. Jak co poniektórzy wystrzelą to będzie można klasyfikować zespół wyżej. Zakładając jakieś racjonalne wzrosty czy to u obu Thompsonów, czy u Sharpe'a i Sarra to brakuje mi trochę fp by wyżej umiejscowić zespół. 

W zespole blaugrany brak jest lidera z prawdziwego zdarzenia na poziomie +65FP. Biorę poprawkę, że Zion nim może być, bo nowy kontrakt na horyzoncie, forma jest ale czas pokaże. Niemniej jednak poza Ballem i Mitchellem to jest równo, ale za mało FP, nawet z założeniem że temu Ware'owi z Heat liczę 50fp. 

U popeye'a parę znaków zapytania - czyt. zdrowie - Durant (lubi opuścić naście meczy), Ingram (podobnie), a i Lauri też tytanem zdrowia nie jest. I tu chyba dla mnie ławka jest najsłabsza, bo o ile na dzień dobry Castle może punktować na wysokim poziomie (wskutek absencji Foxa), to potem raczej będzie graczem +40fp, podobnie sytuacja ma się z Aldamą (urazy Edey'a i JJJ). 

A co u mnie? U mnie jak zawsze optymizm. 

1 wybór w drafcie pomaga - Jokic no brainer. Dalej z 20 i 21 pickiem wzięci - J. Johnson i Maxey (odpowiednio 17 i 19 średnia z poprzedniego sezonu). Także gracze, którzy powinni mieć 60fp na koniec sezonu.

Dalej mamy z 40 i 41 pickiem - Fox (28 średnia w poprzednim sezonie!) i Kessler. Liczę to zwłaszcza na tego drugiego, który ma fajny preseason. W przypadku obu powinno to być +55fp.

Następnie z 60 i 61 wyborem - Kawhai i Porter. U pierwszego liczę po prostu na zdrowie (ponoć na teraz ono jest), a u drugiego na więcej fp po zmianie klubu na Nets, gdzie piłki w rękach powinien mieć ile chce. W ostatnim meczu 34 punkty, 20 rzutów z gry, w tym 11 za 3 (6 trafionych).

Potem szukałem backup na PG/SG padło na Poole (bez przekonania trochę). Nie miałem tu pomysłu większego, rozważałem Castle'a ale liczyłem, że ostatnie się na później (nie ostał się). Ale tragedii nie ma. Na dokładkę Hartenstein czyli 50fp w 9 rundzie draftu więc na plus. 

W dalszej kolejności C. Johnson, Powell i W. Carter (bardzo fajny preseason i double - double). 

Średnia z yahoo mojej 8ski najlepszej to: 60,50 fp (chyba jako jedyny w lidze przekraczam 60fp w średniej). 

Obawy oczywiście budzi w pierwszej kolejności zdrowie Kawhai'a, ale osobiście nie winduje mu mocno FP, więc zastępstwo w postaci np. Camerona Johnsona nie powinno mnie kosztować dużo. Parę meczy Fox może opuścić, to szansę dostanie Poole. 

Z takimi prognozami zakładam walkę o najwyższe miejsca.

Edytowane przez Mar

Czesc,

W tym roku taktyka taka by brać gości mogących grać na 2-3 pozycjach, by zapewnić sobie zastępowalność w razie kontuzji, czy lenistwa. Po tym brałem spokojnie wybitnych "leni, jeźdźców bez głowy i zlamasow" ( Embiid, Morant, Ayton, George). Jak oni wypalą powalczę o podium, jak nie będzie walka o utrzymanie.

Murray od stycznia coś pomoże.

Mar ma przewagę 1200fp z racji Jokicia. Jest faworytem. Jak zawsze kontuzje z pewnością namieszają i każdy finalnie ma szansę na nr1.

W dniu 18.10.2025 o 15:57, GeDDo napisał(a):

Nawet podobają mi się Twoje przewidywania @Mar. Rok temu też widziałeś moją ekipę i @popeye w strefie spadkowej, a wiemy jak się skończyło. Oby historia zatoczyła koło :)

To samo pomyślałem @GeDDo 😁

Zadowolony jakoś super nie jestem, listę queue miałem długą, ale niestety większość graczy leciała 3-8 pickow przed moimi. A wybieranie z późnym pickiem to jednak już wyższa szkoła jazdy. Łatwo się bierze Jokica czy Luke. 

Po krótko - jest trochę szans na poprawę, większość graczy brałem 74 meczy plus, to zawsze dobra zasada. Jedynie wylamalem sie przy Ingramie.

Ant podobno w lato pracował na obrona i jumperkiem, dostał dużo pochwał od Conleya i Goberta. Konsultował się z MJem. Ostatnie 3 sezony opuścił chyba łącznie 7 meczy. 

Sengun ładnie grał na ME, dostał w końcu mądrego gracza obok, w postaci Duranta i do tego Freda jest out. Będą go potrzebowali jeszcze więcej. 78 meczy last year. 

Derrick White - cóż wierzę w kolegę, Browna jakoś nigdy jako super scorera nie miałem, a tu liczę na jakieś 20-7-9-2. Dużo oczekuje, ale mają mądrego trenera i mało kogo do gry. Również gość 75 meczy plus.

Ingram to zagadka, nowe otoczenie, potencjał na 25-5-5 jest a bank, pytanie jak zdrowie.

W piątej rundzie wolny był Durant i Curry (sick!). Co za czasy. Długo myślałem i jednak wziąłem pierwszego. Częściowo przez pozycję grane (miałem już dwóch pg), ale i jednak size jak i fakt, że ma coś do udowodnienia. Trenera dobrze zna, Fred się połamał, reszta młoda i głodna - co tu może się zdarzyć 😁

Jarretta wziąłem w ostatniej sekundzie, kompletnie nie planowany. Stabilne 50fp bez kontuzji.

Lauriego miałem dwa sezony temu, po ME. Sezon ostatni nieudany, duże zmiany w składzie, ale kolega znów po ME nakręcony po półfinale myślę, że będzie grał na poprzednim poziomie. 

Cala reszta to szalone wynalazki, Castle mial petardę koniec sezonu, myślę że jest szansa na 40+, na Buzelisa może być za wcześnie, resztę pewnie szybko wywalę. Zawsze ktoś na util w sezonie się znajdzie. 

Powodzenia Panowie!