Skocz do zawartości

Sezon 2025/26 Liga I

wiLQ

Rekomendowane odpowiedzi

W tym watku niech bedzie organizacja i dyskusje dotyczace ligi I w sezonie 2025/26

Po zeszlym sezonie w jej sklad wchodza [po myslniku nazwa druzyny, "/" oznacza inny nick na forum niz na Yahoo]:

wiLQ [komisz] - woLF-Pack
Mikowal83 - Warsaw Hornets
Dig - Red Panthers
goozman/gooz - Len Bias
Tecu - Mohicans
barcalover/oskare - Daylight Lobbery
asq_ - Big Bada Boom
Pabloboar/Pawel - Ball Lovin Criminals
qbarox/Jacob - London Supersonics

--------- awansowali ----------

El chapo -
gogalq - Dzien dobry
dannygd - Timberwolves
wilson44 -
b2b -
LosAngelesAnwil -

W lidze jest w sumie 15 GMow z czego w tym sezonie najnizszych 6 miejsc spada na poziom II drzewka
[ktory zostanie wymieszany na podstawie zajetych miejsc zgodnie z pytaniem 25 regulaminu].

Komisarzem ligi jest wiLQ bo musze niesc ten krzyz organizacyjny 😉

Terminu draftu = 12.10. o godzinie 21

Link do ligi na Yahoo - https://basketball.fantasysports.yahoo.com/nba/4236

• 3 tygodnie później...
PICK PLAYER D TEAM
1 AMEN THOMPSON 34 BIG BADA BOOM
2 GIANNIS ANTETOKOUNMPO 36 MOHICANS
3 LUKA DONCIC 63 BIG BADA BOOM
4 VICTOR WEMBANYAMA 88 WILSON44
5 JAMES HARDEN 41 RED PANTHERS
6 NIKOLA JOKIC 85 WILSON44
7 ANTHONY DAVIS 48 TIMBERWOLVES
8 SHAI GILGEOUS ALEXANDER 75 LONDON SUPERSONICS
9 ANTHONY EDWARDS 51 DAYLIGHT LOBBERY
10 CADE CUNNINGHAM 52 MOHICANS
11 EVAN MOBLEY 42 BALL LOVIN CRIMINALS
12 ALPEREN SENGUN 37 BACKTOBACK
13 DOMANTAS SABONIS 43 EL CHAPO
14 STEPHEN CURRY 45 EL CHAPO
15 KEVIN DURANT 40 RED PANTHERS
16 DEVIN BOOKER 44 DZIEN DOBRY
17 JALEN BRUNSON 35 BACKTOBACK
18 CHET HOLMGREN 39 WARSAW HORNETS
19 DONOVAN MITCHELL 41 WOLF PACK
20 LEBRON JAMES 27 DZIEN DOBRY
21 KARL ANTHONY TOWNS 47 BACKTOBACK
22 JALEN WILLIAMS 38 BALL LOVIN CRIMINALS
23 LAMELO BALL 27 DAYLIGHT LOBBERY
24 TRAE YOUNG 34 TIMBERWOLVES
25 PAYTON PRITCHARD 18 LEN BIAS
26 JALEN JOHNSON 35 LOSANGELESANWIL
27 TYRESE MAXEY 40 MOHICANS
28 KAWHI LEONARD 32 EL CHAPO
29 PASCAL SIAKAM 31 LOSANGELESANWIL
30 JAYLEN BROWN 25 EL CHAPO
31 MYLES TURNER 34 LEN BIAS
32 PAOLO BANCHERO 19 MOHICANS
33 ZION WILLIAMSON 17 WARSAW HORNETS
34 JOSH GIDDEY 39 LEN BIAS
35 CAMERON THOMAS 11 DZIEN DOBRY
36 SCOTTIE BARNES 30 RED PANTHERS
37 DEAARON FOX 26 BACKTOBACK
38 MICHAEL PORTER 20 DZIEN DOBRY
39 BAM ADEBAYO 32 LEN BIAS
40 KEYONTE GEORGE 2 TIMBERWOLVES
41 ANDREW NEMBHARD 20 WARSAW HORNETS
42 NIKOLA VUCEVIC 26 LOSANGELESANWIL
43 JAREN JACKSON 36 DZIEN DOBRY
44 MATAS BUZELIS 20 LEN BIAS
45 JIMMY BUTLER 28 BALL LOVIN CRIMINALS
46 AUSAR THOMPSON 18 WARSAW HORNETS
47 DERRICK WHITE 29 WOLF PACK
48 KRISTAPS PORZINGIS 24 LONDON SUPERSONICS
49 JAMAL MURRAY 27 TIMBERWOLVES
50 COBY WHITE 24 WOLF PACK
51 DYSON DANIELS 28 DZIEN DOBRY
52 JA MORANT 17 EL CHAPO
53 COOPER FLAGG 23 WOLF PACK
54 FRANZ WAGNER 28 BALL LOVIN CRIMINALS
55 JOEL EMBIID 18 BIG BADA BOOM
56 JAKOB POELTL 22 RED PANTHERS
57 BRANDON MILLER 17 DAYLIGHT LOBBERY
58 LAURI MARKKANEN 16 WOLF PACK
59 DESMOND BANE 24 WARSAW HORNETS
60 IVICA ZUBAC 22 LOSANGELESANWIL
61 TOUMANI CAMARA 12 LONDON SUPERSONICS
62 DONOVAN CLINGAN 14 WARSAW HORNETS
63 DEMAR DEROZAN 15 LOSANGELESANWIL
64 BRANDON INGRAM 13 DAYLIGHT LOBBERY
65 WALKER KESSLER 21 DAYLIGHT LOBBERY
66 TREY MURPHY 27 WOLF PACK
67 AUSTIN REAVES 32 WARSAW HORNETS
68 IMMANUEL QUICKLEY 16 BALL LOVIN CRIMINALS
69 DENI AVDIJA 19 RED PANTHERS
70 ADEM BONA 7 DZIEN DOBRY
71 ZACH EDEY 15 WARSAW HORNETS
72 TYLER HERRO 15 BIG BADA BOOM
73 RUDY GOBERT 17 LONDON SUPERSONICS
74 JULIUS RANDLE 11 RED PANTHERS
75 JARRETT ALLEN 19 BACKTOBACK
76 JALEN DUREN 16 DAYLIGHT LOBBERY
77 RJ BARRETT 7 BACKTOBACK
78 DARIUS GARLAND 16 DAYLIGHT LOBBERY
79 ZACH LAVINE 16 LOSANGELESANWIL
80 DEANDRE AYTON 20 BIG BADA BOOM
81 JOSH HART 14 BALL LOVIN CRIMINALS
82 PAUL GEORGE 14 EL CHAPO
83 KELEL WARE 12 MOHICANS
84 JALEN GREEN 10 MOHICANS
85 ISAIAH JACKSON 7 TIMBERWOLVES
86 SHAEDON SHARPE 14 BALL LOVIN CRIMINALS
87 JOHN COLLINS 10 LEN BIAS
88 JORDAN POOLE 12 MOHICANS
89 BROOK LOPEZ 5 EL CHAPO
90 MILES BRIDGES 13 LONDON SUPERSONICS
91 ISAIAH HARTENSTEIN 13 BIG BADA BOOM
92 NAZ REID 8 DAYLIGHT LOBBERY
93 BENNEDICT MATHURIN 7 WARSAW HORNETS
94 GARY TRENT 3 BALL LOVIN CRIMINALS
95 TARI EASON 14 TIMBERWOLVES
96 MARK WILLIAMS 16 TIMBERWOLVES
97 CAMERON JOHNSON 15 TIMBERWOLVES
98 ALEX SARR 12 DZIEN DOBRY
99 OG ANUNOBY 23 LONDON SUPERSONICS
100 NEEMIAS QUETA 6 BALL LOVIN CRIMINALS
101 ANFERNEE SIMONS 11 LOSANGELESANWIL
102 KEEGAN MURRAY 9 BIG BADA BOOM
103 ONYEKA OKONGWU 16 LONDON SUPERSONICS
104 ISAIAH STEWART 1 EL CHAPO
105 REED SHEPPARD 6 DAYLIGHT LOBBERY
106 CHRISTIAN BRAUN 14 LOSANGELESANWIL
107 NICOLAS CLAXTON 7 EL CHAPO
108 CJ MCCOLLUM 6 BACKTOBACK
109 NORMAN POWELL 10 BACKTOBACK
110 DERECK LIVELY 8 TIMBERWOLVES
111 MIKAL BRIDGES 20 LEN BIAS
112 DEVIN VASSELL 12 RED PANTHERS
113 KEVIN PORTER 6 WARSAW HORNETS
114 BRADLEY BEAL 7 LONDON SUPERSONICS
115 MITCHELL ROBINSON 4 MOHICANS
116 BILAL COULIBALY 3 WARSAW HORNETS
117 JALEN SUGGS 9 TIMBERWOLVES
118 DEJOUNTE MURRAY 3 BACKTOBACK
119 PJ WASHINGTON 4 TIMBERWOLVES
120 RYAN KALKBRENNER 2 EL CHAPO
121 BOBBY PORTIS 6 LOSANGELESANWIL
122 DANGELO RUSSELL 7 LOSANGELESANWIL
123 ANDREW WIGGINS 7 RED PANTHERS
124 KYLE FILIPOWSKI 2 BACKTOBACK
125 TOBIAS HARRIS 13 LEN BIAS
126 DRAYMOND GREEN 6 MOHICANS
127 DONTE DIVINCENZO 6 BALL LOVIN CRIMINALS
128 SANTI ALDAMA 8 WOLF PACK
129 MALIK MONK 3 BACKTOBACK
130 YVES MISSI 6 EL CHAPO
131 BUB CARRINGTON 1 WARSAW HORNETS
132 JRUE HOLIDAY 9 RED PANTHERS
133 DANIEL GAFFORD 8 WOLF PACK
134 CHRIS PAUL 3 BIG BADA BOOM
135 COLLIN SEXTON 5 LOSANGELESANWIL
136 BRANDIN PODZIEMSKI 4 WOLF PACK
137 HERBERT JONES 12 DAYLIGHT LOBBERY
138 AARON NESMITH 9 TIMBERWOLVES
139 JADEN IVEY 3 DAYLIGHT LOBBERY
140 ISAIAH COLLIER 2 BACKTOBACK
141 AARON GORDON 7 LOSANGELESANWIL
142 ALEX CARUSO 4 LOSANGELESANWIL
143 JADEN MCDANIELS 9 WOLF PACK
144 DENNIS SCHRODER 3 BACKTOBACK
145 WENDELL CARTER 3 WOLF PACK
146 YANG HANSEN 2 WARSAW HORNETS
147 KEON ELLIS 6 BIG BADA BOOM
148 ZACCHARIE RISACHER 2 DAYLIGHT LOBBERY
149 JAY HUFF 3 BIG BADA BOOM
150 STEPHON CASTLE 3 BALL LOVIN CRIMINALS
151 CAM WHITMORE 2 RED PANTHERS
152 CASON WALLACE 9 LEN BIAS
153 LUKE KORNET 2 WILSON44
154 CHRIS BOUCHER 6 DZIEN DOBRY
155 JERAMI GRANT 2 WILSON44
156 NIKOLA JOVIC 6 BIG BADA BOOM
157 QUENTIN GRIMES 3 DZIEN DOBRY
158 MOUSSA DIABATE 4 DZIEN DOBRY
159 JABARI SMITH 8 DAYLIGHT LOBBERY
160 AYO DOSUNMU 2 MOHICANS
161 DEANDRE HUNTER 3 MOHICANS
162 AL HORFORD 3 WOLF PACK
163 KENTAVIOUS CALDWELL POPE 2 WILSON44
164 TAYLOR HENDRICKS 7 TIMBERWOLVES
165 DAYRON SHARPE 1 BALL LOVIN CRIMINALS
166 SAM HAUSER 4 BIG BADA BOOM
167 VJ EDGECOMBE 5 WOLF PACK
168 ACE BAILEY 1 BIG BADA BOOM
169 KYSHAWN GEORGE 2 LONDON SUPERSONICS
170 JONAS VALANCIUNAS 1 WILSON44
171 KLAY THOMPSON 4 WILSON44
172 AARON WIGGINS 2 LONDON SUPERSONICS
173 SCOTTY PIPPEN 3 RED PANTHERS
174 KELLY OUBRE 3 WILSON44
175 GOGA BITADZE 1 BALL LOVIN CRIMINALS
176 SCOOT HENDERSON 1 RED PANTHERS
177 DAVION MITCHELL 2 WILSON44
178 KHRIS MIDDLETON 1 WILSON44
179 TRE JONES 2 LEN BIAS
180 JOSH MINOTT 1 LEN BIAS
181 KON KNUEPPEL 2 EL CHAPO
182 JAYLEN WELLS 1 LONDON SUPERSONICS
183 JASE RICHARDSON 1 RED PANTHERS
184 KYRIE IRVING 1 MOHICANS
185 GRAYSON ALLEN 1 WILSON44
186 TJ MCCONNELL 1 EL CHAPO
187 KHAMAN MALUACH 1 LEN BIAS
188 JARED MCCAIN 1 DZIEN DOBRY
189 KEVIN HUERTER 1 LONDON SUPERSONICS
190 JOCK LANDALE 3 MOHICANS
191 CARIS LEVERT 1 WILSON44
192 TY JEROME 7 LONDON SUPERSONICS
193 JONATHAN KUMINGA 1 DZIEN DOBRY
194 OBI TOPPIN 1 WILSON44

Pierwsza rzecz jaka robie po drafcie to wrzucam sklady pod swoje projekcje -
z ktorych wszystkich moga byc do bani, ale na ich podstawie sam draftuje
we wszystkich ligach - i recznie wybieram IMO Top10 kazdej druzyny
[w sensie staram sie by wypadaly jak najlepiej i wywalam z rotacji IMO 3 najgorszych
graczy. Ma to spore znaczenie na koniec gdy IMO zakup za 2$ byl dobry, a ten za 3$ byl slaby].

Odnosnie graczy lamliwych mam podejscie, ze ujmuje jakas tam wartosc w ocenie w zaleznosci
od tego ilu ich jest [w sensie przy pojedynczych gosciach niewiele to zmienia, ale jak jest ich
duzo to wrzucam druzyne tier nizej niz by to sugerowaly same srednie].

Nastepnie sprawdzam jak druzyny wygladaja na tle ligi i robie to wg krzywej miejsc z tabeli
czyli musi byc jakas czolowka, srodek i spadkowicze itp itd, a nie wszyscy mieli swietny draft.

W zadnym wypadku nie traktujcie tego jako "tak bedzie i kropka", to proba opisania stanu podraftowego
w mojej skromnej opinii, ale po to rozgrywamy sezon zeby zobaczyc co z tego wyjdzie i poprawiac co nie wyszlo.

Tym razem nie wyjawia mi sie jakis faworyt, a wrecz przeciwnie, bardzo plaska tabela.
Tak bardzo, ze jeden steal/bust moze zmieniac druzyne z contendera na strefe spadkowa i odwrotnie.

OK, do rzeczy... w nawiasie podsumowanie... a kolejnosc w grupach bardzo z grubsza...

"Contenderzy" [w znaczeniu, ze wg mnie zaczynaja z dobrej pozycji i potrzebuja najmniej
sprzyjajacych okolicznosci na zajecie miejsca w Top5, ale bycie na tej liscie niczego nie gwarantuje]:

London Supersonics [najblizsze w tej lidze do draftu jaki bym chcial miec ;->
Ty Jerome za 7$ to wiara czy potrzeba wydania kasy?]

Timberwolves [na srednich wyglada to na podium, ale chyba troche za duzo wyszlo zlamasow?
Rozklad pensji nie wyszedl, ale przynajmniej jest glebia by bylo kim rotowac].

Daylight Lobbery [na srednich wyglada to na podium, ale chyba troche za duzo wyszlo zlamasow?
Troche po znajomosci zostawilem w najwyzszym tierze bo mi tam wyszlo za malo druzyn].

"Trejdowe limbo miedzy tierami"

woLF-Pack [bardziej szczegolowy opis na koncu posta]

"Srodek" [w znaczeniu, ze wg mnie tu sie narzucaja glownie hasla "solidne", "przecietne" itp]

El chapo [na srednich wyglada to na podium, ale chyba troche za duzo wyszlo zlamasow?
Mniej wierze w ich dyspozycyjnosc niz u barcalover i danny, wiec tu agresywniej pchnalem w dol]

Ball Lovin Criminals [w moich arkuszach to klasyczna przecietna druzyna tzn nie widze duzo na plus ani na minus]
Mohicans [super promo z Gianisem, ale chyba zabraklo pozniej konsekwencji w puncie FT%?
Czy tylko ja uwazam, ze Cade ni grzyba nie bedzie warty 52$?]

Red Panthers [klasyczna Digowa solidnosc, ale IMO wiecej ryzyka zdrowotnego niz upside, nie za duza wiara w Raptors?]
Warsaw Hornets [duzo fajnych solidniakow, ale niezbyt fajnych kartotek medycznych, wiec mam mieszane uczucia, moze bedzie dobrze?]

"Walka o utrzymanie" [w znaczeniu, ze wg mnie zaczynaja z dolka, ale bycie na tej liscie o niczym nie rozstrzyga]:

Big Bada Boom [wg projekcji Yahoo to faworyt, ale IMO Embiid musialby byc zdrowym MVP, a nie wierze ze ktos taki istnieje, aktualnie juz jest 3 polamanych co obniza druzyne o tier, choc asq_ chyba nie wiedzial o operacji Keegana]

LosAngelesAnwil [sporo przeplacen, ale druzyna gleboka, wiec moze sie uda skonsolidowac talent i wskoczyc wyzej?]
wilson44 [Jokic+Wemby to bardzo unikalne podejscie, ale jego efekt raczej slaby i szokujace, ze nie udalo sie wydac calej kasy gdy tak bardzo brakuje rotacyjnych graczy]
DZIEN DOBRY [bardzo ryzykownie z rozegranymi meczami a nawet jak wszyscy beda zdrowi to widze max unikniecie spadku]
Len Bias [o 3 najdrozszych sie sam bilem, wiec popieram fundament, ale Matas i Mikal to IMO jedne z wiekszych przeplacen w lidze, a ze IMO nie udalo sie zebrac zadnych steali to mi wychodzi strefa spadkowa, ale oczywiscie moge sie mylic jak rok temu z Chrisem Paulem]
backtoback [dobrzy wysocy i PG, ale na skrzydle jest jakis dramat. Nigdy nie pojme takiej wiary w RJa, kiedy on byl w Top120?]

Na koniec slowem o mojej druzynie woLF-Pack...

Wiele lat mi sie sprawdzalo podejscie, ze biore jednego goscia z czolowki i potem cierpliwie zbieram steale pod koniec, ale w tym roku nie bylem szczegolnie
przekonany do Top4. Tzn nie kwestionuje, ze beda dobrzy, ale mialem wrazenie, ze sa przeceniani w draftach bo u kazdego mam jakies "ale", wiec nie traktowalem ich jako pewniakow wartych przeplacenia by miec ich zaklepanych.
W zwiazku z tym wybralem strategie rzadzenia w srodku draftu. Z pierwszych 6 swoich zakupow bylem w miare zadowolony... dopoki do mnie nie dotarlo, ze zakupieni gracze maja podobny profil kategorii i zostawilem sobie bardzo malo kasy na wysokich. Ta wpadka spowodowala, ze w drugiej polowie draftu zamiast kosic promocje to musiales zbierac jakis wysokich i dlatego uwazam, ze nie bardzo mi wyszlo to co zamierzalem zrobic.
Zwlaszcza, ze i rozklad pensji wyszedl sredni, ale to zawsze jest ryzyko tej strategii.

To jest ten typ draftu, ze patrzac oddzielnie w miare konsekwentnie sie trzymalem swoich wycen i wyszlo to ok, ale nie zebralo sie to w sensowna druzyne, wiec uwazam, ze na pewno musze klepnac jakis trejd. Najlepiej jeszcze przed sezonem!
Jesli mi sie to uda zrobic to moze sie udac wskoczyc do tiera wyzej... a jak nie to wyjda mi overkille spychajace druzyne do srodka.

Po drafcie bardzo latwo mi stwierdzic, ze trzeba bylo odpuscic jednego niskiego [np Cobiego] i za to dobrac dobrego wysokiego bo dzieki temu bym zebral wiecej steali w srodku draftu, a nie kolekcjonowal starych centrow, ale po fakcie to sie latwo madrzyc bo na licytacji tego nie zrobilem...

A jak to wygladalo z Waszej perspektywy?

Kto jest zadowolony, a kto ma poczucie, ze wtopil?

Edytowane przez wiLQ

Wróżenie z fusów 25/26
Rok temu wróżby poszły mi całkiem ok, chociaż tak zdecydowanej wygranej @wiLQ nie przewidziałem. Należy pamiętać, że to ocena wyłącznie punktu wyjścia po drafcie oraz moje subiektywne zdanie o danym GMie. Wiele się zmieni, a poniższe projekcje są stworzone na podstawie pełnych składów, zakładając raczej optymistyczne scenariusze dla wszystkich kontuzjowanych lub podatnych na urazy. W oczy rzuca się fakt, że raczej nikt nie odsadził reszty konkurencji - tzn. nie widzę oczywistego faworyta do mistrzostwa na teraz.

Tier 1: pole position (80-88 roto)

• Timberwolves - tani Trae, AD w dobrej cenie, świetne uzupełnienia "po przecenie", bo przeczekany środek draftu, dodatkowo na oko brak kategorii z mniejszą liczbą punktów niż 5 potencjalnie. Wychodzi mały faworyt, choć jest tutaj sporo znaków zapytania pod kątem zdrowia (AD, Eason, Mark Williams, Lively, Suggs). Mimo wszystko draft należy uznać za bardzo udany, gratuluję!
  • London Supersonics - Jakub w swoim stylu, konsekwentnie i bardzo rozważnie. Fundament SGA-Porzingis-Gobert-Okongwu-Anunoby wygląda znakomicie. Dodatkowo uzupełniono ten skład o wartościowych rolesów z upsidem, pasujących do puntu asyst. Jeśli trójki i punkty nie będą zbyt dużym wyzwaniem, to Jakub powalczy o zwycięstwo.
  • Big Bada Boom - mimo Embiida, u którego nie zakładam więcej niż 30 meczów, skład jest bardzo mocny. Amen wg mnie poszedł tanio, Herro również bardzo mądrze wyłowiony. Keegan nie boli aż tak bardzo, bo 9$ to dobra cena nawet mimo urazu. Rotację trzeba będzie wypracować, ale Jović, Bailey, Hauser, Ellis i CP3 to nie pierwsi lepsi FA, więc uważam, że będzie dobrze.
  • El Chapo - wydaje się, że niezwykle przemyślany draft, kategorie prowadzone równo, a gracze przytomnie uzupełniani w sposób niwelujący braki i wyzwania. Zdrowie może stanąć na przeszkodzie w walce o podium, ale "excelowy" punkt wyjścia jest dobry. Rolesi tutaj podobają mi się nieco mniej, niż u pozostałych drużyn tego tieru.
  • Daylight Lobbery - przeszacowałem swoje możliwości pod kątem FT i niestety wyszedł mi chyba potrójny punt właściwie. Natomiast patrząc na personalia i pokrycie w pozostałych kategoriach (może oprócz stls), to jestem względnie zadowolony i mam nadzieję powalczyć o podium.

Tier 2: Cały środek stawki (67-75 roto)

• Warsaw Hornets - podoba mi się ten trzon Chet-Reaves-Zion-Bane, natomiast w resztę uzupełnień aż tak nie wierzę, więc mimo solidnego buildu na papierze, jestem w stanie sobie wyobrazić scenariusz, w którym Mikowal tym razem już nie tylko nie zajmie miejsca na pudle, ale też potencjalnie będzie musiał się bronić przed spadkiem. Punkty, asysty i TO mogą być trochę wyzwaniem.
  • woLF-Pack - wczoraj na drafcie wiLQ trochę przesadzał - patrząc teraz na spokojnie jest tutaj solidna jakość, jest upside młodych graczy z ogromnym potencjałem i ostatecznie są też wyrwani bdb rolesi w ok cenach. Dla mnie tier 2 na teraz, ale droga otwarta do walki o zwycięstwo znów.
  • backtoback - trochę zebrani "niechciani" w tym sezonie gracze (pominając Senguna), ale dopasowanie zostało przypilnowane, a blk punt wykonany prawie dobrze. Na oko brakuje stls i ft% wyszły słabiej, niż GM pewnie oczekiwał.
  • Red Panthers - stara gwardia z Thunder KD-Harden oraz Scottie Barnes dołożony do big3. Świetne uzupełnienia wg mnie, ale chyba trochę za dużo wisi na Poeltlu jako kluczowym C?
  • Mohicans - Tecowi wyszedł znów żywioł i tak jak wiLQ wspomniał, trochę zmarnował potencjał na FT-punt build z Giannisem w dużej promocji. Mimo wszystko personalian wydarftowane są na znakomitym poziomie, więc jest tutaj potencjał na walkę o podium po jakichś korektach strategii wymianami.

Tier 3: Słabszy draft na tle ligi, ale nic straconego (60-66 roto)

• Ball Lovin Criminals - Mobley, Jalen, Franz - tak, reszta uzupełnień trochę zbyt chyba patrząc na sympatię/nazwiska, a nie na dopasowanie do składu roto. Może być ciężko korygować to tak, żeby mocno zyskać w kategoriach, które Paweł będzie chciał odbudować, ale nie takie wyzwania się ogarniało :) 
  • LosAngelesAnwil - brakuje trójek, stls i blk na ten moment, więc całość wychodzi trochę blado, ale to może być spowodowane moim niedocenianiem niektórych z graczy, których ta ekipa wzięła.
  • Len Bias - bez $40+ gracza tym razem u gooza. Mam obawę, że $105 za trio Bam-Giddey-Myles to może być ryzykowna budowa składu, ale rozumiem te zakupy i mogą się one wybronić. Uzupełnienia bardzo solidne, szkoda mi Casona, bo jego mi Gooz przebił pod koniec. Buzelis kozak, trzymam kciuki.
  • DZIEN DOBRY - wychodzi mi mega równy skład roto, ale po prostu o poziom za nisko wszędzie, tzn. większość kategorii między 5 a 9 punktów, a nie między np. 7 a 12. Jest tutaj upside, ale trochę należy go zbalansować w ocenach ryzykiem urazów i odpoczynków u LBJ, MPJ, JJJ.
  • wilson44 - ciekawy pomysł, ale podejrzewam, że będzie raczej nauczką i nieprzyjemnym doświadczeniem, a nie zapoczątkowaniem nowego trendu w fantasy NBA :) 

Czekam na Wasze opinie i wytknięcie moich błędów przy ocenie drużyn. Zdrowia i powodzenia w tym sezonie.

1 godzinę temu, wiLQ napisał(a):

Kto jest zadowolony, a kto ma poczucie, ze wtopil?

Ja niestety wtopiłem i właściwie to opisałeś, zabrakło zdecydowanie konsekwencji, bo mogło być zdecydowanie lepiej. Zabrakło pewnie też umiejętności 😉

A tak to wydaje mi się, że środek/walka o utrzymanie/spadek tak to mniej więcej widzę.

Jestem otwarty na handel.

Może Cade, może Maxey, należałoby coś zmienić, bo wyszedł taki miałki punt ft.

@barcalover bardzo ciekawe, ze mamy wlasciwie identyczne dno i czolowke [tylko kwestia techniczna odnosnie tierowania]. Zas 3 najwieksze roznice mamy z Big Bada Boom [Ty go masz w czolowce, a ja w strefie spadkowej, czyzby inne podejscie jak oceniac zdrowie?], Ball Lovin Criminals [tu pewnie mi sie bardziej podobaja uzupelnienia niz Tobie] oraz z backtoback [Ty widzisz go w srodku ja Bottom3].

Odnosnie Timberwolves zgadzam sie odnosnie uzupelnien i Trae. Z tym ostatni zawahalem sie bo akurat na tej kwocie mialem ustawionego maxa, ale teraz troche zaluje.
Kluczowe pytanie, czy AD z nadwaga nie bedzie bardziej lamliwy niz zwykle?

Odnosnie Big Bada Boom to uznalbym za problem, ze juz 3 graczy jest na dlugoterminowym ILu bo to oznacza sporo grania FAsami.

Odnosnie El Chapo to jakie masz zalozenia wobec Kawhiego? Przy tej cenie to juz musi miec dobry sezon by cos z tego wyszlo?

Odnosnie Twojej druzyny to mi wychodza "tylko" 2 kategorie z okolic dna - FG% i straty. FT% bym uznal za przecietne.

Odnosnie mojej druzyny i komentarzy to bylo rozczarowanie w porownaniu do zeszlego sezonu i wlasnych oczekiwan ;-] Ale dzieki, ze znow zostawiasz furtke!

28 minut temu, wiLQ napisał(a):

Kluczowe pytanie, czy AD z nadwaga nie bedzie bardziej lamliwy niz zwykle?

Najbardziej prawdopodobne chyba jednak jest to, że kilogramy zrzuci zaraz, a łamliwość zostanie taka, jaka była, czyli w sumie dość wysokie ryzyko nadal.

28 minut temu, wiLQ napisał(a):

Odnosnie Big Bada Boom to uznalbym za problem, ze juz 3 graczy jest na dlugoterminowym ILu bo to oznacza sporo grania FAsami.

Odnosnie El Chapo to jakie masz zalozenia wobec Kawhiego? Przy tej cenie to juz musi miec dobry sezon by cos z tego wyszlo?

Odnosnie Twojej druzyny to mi wychodza "tylko" 2 kategorie z okolic dna - FG% i straty. FT% bym uznal za przecietne.

Odnosnie mojej druzyny i komentarzy to bylo rozczarowanie w porownaniu do zeszlego sezonu i wlasnych oczekiwan ;-] Ale dzieki, ze znow zostawiasz furtke!

BBB - fakt, start będzie wolniejszy, co trochę obciąży/wymusi mocniejsze szukanie uzupełnień, a to różnie się kończy.

El Chapo - założyłem optymistyczny scenariusz z Kawhim, tak jak liga (na co wskazuje cena).

Mój team - też mi tak wychodzi, ale nie wiem, czy nie przeszacowałem FT u Edwardsa, Millera i LaMelo.

Twój team - fakt, rok temu był mocny fundament Jokić. Zobaczymy, co będzie :) 

Godzinę temu, barcalover napisał(a):

Najbardziej prawdopodobne chyba jednak jest to, że kilogramy zrzuci zaraz, a łamliwość zostanie taka, jaka była, czyli w sumie dość wysokie ryzyko nadal.

Tu sie nie zgodze, przy takiej wadze jest duzo bardziej prawdpodobne, ze szybko zaliczy jedna powazna i dlatego go unikam wszedzie.

Godzinę temu, barcalover napisał(a):

El Chapo - założyłem optymistyczny scenariusz z Kawhim, tak jak liga (na co wskazuje cena).

Mój team - też mi tak wychodzi, ale nie wiem, czy nie przeszacowałem FT u Edwardsa, Millera i LaMelo.

Twój team - fakt, rok temu był mocny fundament Jokić. Zobaczymy, co będzie :) 

Ano jak zawsze rzeczywistosc zweryfikuje zalozenia i oby jak najwiecej sie sprawdzilo ;-]

8 godzin temu, wiLQ napisał(a):

Ty Jerome za 7$ to wiara czy potrzeba wydania kasy?

Tyle mi zostało na ostatniego zawodnika. Wydraftowałem wcześniej kilku graczy za $1, których byłem pewien, że ktoś będzie chciał mi podbić i zostało. Nie to, że wierzę tyle w Jerome, co bardziej nie wierzę w zdrowie Moranta, a nie chciałem też wydawać $4+ za młodego Pippena w momencie, kiedy był nominowany.

Edytowane przez qbarox

Teraz, qbarox napisał(a):

Hehe, no gdybym wiedział, że kasa z draftu przechodzi do waiver budget, to pewnie Jerome by się skończył za dolara lub dwa :P 

Jesli Cie to pocieszy to rowniez o tym zapomnialem i puscilem 5$ na Edgecombe ;-]

Godzinę temu, Mikowal83 napisał(a):

@wiLQ Kiedy kasiorka niewykorzystana w drafcie wskoczy do waiver budget?

Wlasnie to edytowalem. Waivery wisza 2 dni, wiec sie nie spieszylem, traktowalem wrzucenie projekcji jako najwazniejsze ;-]

Żyjące forum, are we in '00 or what! ;)

Ja zacząłem draft nie zakładając, że Amen pójdzie poniżej 35$, więc piwotowałem na starcie, ale chętnie, bo gdzieś chciałem przełamać Lukę, więc pasował mi do uzupełnienia trzonu anyway (choć trochę żałowałem Shaia za 75$, myślałem, że pójdzie wyżej, i tu się zgadzam, że Jacob powalczy o całość, szanuję). Potem mój plan się sypnął, bo mid-draft musiałem obrócić. Ani JJJ ani mój Luka-handcuff, czyli Reaves nie szli w cenach, które pozwalały mi "po mojemu" uzupełnić resztę, a jak Porzingis poszedł po 24$, to zaciągnąłem wajchę i pomyślałem, gdzie jest high-risk, high-reward, bo zostanę z pewniakami za naście bez upside'u. Stąd Embiid - niech mi da więcej +41 games, to nadal będzie Joel, tylko za 1/3 ceny - nic poza TOV nie spieprzy, dużo dorzuci na zajebistych procentach, dobiorę wysokich na resztę meczów.

Ayton na grę z Luką i lobiki, co zawsze z wysokiego chłopa robią top wysokiego chłopa (poza tym backstory dwójki mi się podoba ;)), Herro cały dzień pod lodem leży, więc też liczę, że wróci po nastu meczach i te lejce przejmie podobnie jak w ubiegłym sezonie (realnie pewnie na 55-60 skończy). A do Hartensteina mam soft spot i lubię jego uniwersalność, a punkty już miałem, więc o resztę się rozchodzi i potencjał na 1stl+1blk. Keegan jest faktycznie wsypką mocno, bo chciałem trójki na niskich stratach i dobrych procentach, ale złapałem do niego Keona, więc jakoś przeżyję. Uzupełnienia pod kategorie stricte + Bailey na upside.

Byłem zadowolony, potem mocno nie, a skończyłem tak w pół drogi, więc daleko jestem od kręcenia kataryną, że ten cyrk wywrócę, ale też liczę na środek stawki z upsidem. 

16 godzin temu, wiLQ napisał(a):

"Contenderzy" [w znaczeniu, ze wg mnie zaczynaja z dobrej pozycji i potrzebuja najmniej
sprzyjajacych okolicznosci na zajecie miejsca w Top5, ale bycie na tej liscie niczego nie gwarantuje]:

Timberwolves [na srednich wyglada to na podium, ale chyba troche za duzo wyszlo zlamasow?
Rozklad pensji nie wyszedl, ale przynajmniej jest glebia by bylo kim rotowac].

14 godzin temu, barcalover napisał(a):

Tier 1: pole position (80-88 roto)

• Timberwolves - tani Trae, AD w dobrej cenie, świetne uzupełnienia "po przecenie", bo przeczekany środek draftu, dodatkowo na oko brak kategorii z mniejszą liczbą punktów niż 5 potencjalnie. Wychodzi mały faworyt, choć jest tutaj sporo znaków zapytania pod kątem zdrowia (AD, Eason, Mark Williams, Lively, Suggs). Mimo wszystko draft należy uznać za bardzo udany, gratuluję!

Powiem tak, raz w I lidze byłem w gronie faworytów, a potem kontuzje JJJ, LBJa, CJM i porę pomniejszych zakończyło mój sezon. Wróciłem i znów byłem jednym z faworytów, żeby karierę zaczął kończyć Embiid, Morant strzelał, a Vessel leczył i znów sezon szybko minął.

Teraz znów jestem i znów niektórzy widzą mnie w roli faworyta i powiem Wam - zaczynam się bać, szczególnie, że znów mam o co... ;)

Co do draftu to małe dziecko, dużo pracy i mało przygotowań, spowodowało, że podszedłem do draftu na bardzo pobieżnych analizach i... został mi podbijany AD, więc... rzeźbiłem jak mogłem. Jak się nie połamie i zagra te +55 meczy, to może być nieźle, a jak... to patrz wyżej.

Co do reszty:

- bardzo podobał mi się punt Kuby, który sam planowałem... (dla mnie faworyt)

- b.solidne są Daylight Lobbery i El Chapo

- nie wierzę w potencjał Wolf-Pack i Warsaw Hornets, ale rożni eksperci o dziwo dają im większe szanse niż walkę o pozostanie w lidze - niemniej wierzę w umiejętności "naprawcze" GMów

- wyjątkowo lepiej widzi mi sie LenBias niż kolegom

- Paweł został mistrzem F (chętnie wezmę tego Wagnera, tylko jeszcze nie mam pomysłu za co ;)) i walka o utrzymanie będzie ciekawa

- Wilson postanowił popełnić (na tym poziomie) standardowe harakiri, choć potwierdzam, że nie rozumiem bierności wcześniej. Dla niego nawet taki K.George za 2$ byłby jak złoto...

- reszta to nudne (sorki Dig) ekipy z masą olbojów i złamasów (pisze to gość z AD, Murrayem, M.Williamsem, Suggsem, Livelym czy I.Jacksonem - w tego ost. b.wierze w tym sezonie ;)) lub przepłaconych młodziaków którzy zapełnią środek i strefę spadkową, choć w jeden Embiid może wszystkich wkurwić poza jednym GMem i dać podium...

Może tym razem, szczęście się uśmiechnie do moich graczy? 

Lets go Timberwolves!

7 godzin temu, asq_ napisał(a):

Żyjące forum, are we in '00 or what! ;)

Ja zacząłem draft nie zakładając, że Amen pójdzie poniżej 35$, więc piwotowałem na starcie, ale chętnie, bo gdzieś chciałem przełamać Lukę, więc pasował mi do uzupełnienia trzonu anyway (choć trochę żałowałem Shaia za 75$, myślałem, że pójdzie wyżej, i tu się zgadzam, że Jacob powalczy o całość, szanuję). Potem mój plan się sypnął, bo mid-draft musiałem obrócić. Ani JJJ ani mój Luka-handcuff, czyli Reaves nie szli w cenach, które pozwalały mi "po mojemu" uzupełnić resztę, a jak Porzingis poszedł po 24$, to zaciągnąłem wajchę i pomyślałem, gdzie jest high-risk, high-reward, bo zostanę z pewniakami za naście bez upside'u. Stąd Embiid - niech mi da więcej +41 games, to nadal będzie Joel, tylko za 1/3 ceny - nic poza TOV nie spieprzy, dużo dorzuci na zajebistych procentach, dobiorę wysokich na resztę meczów.

Ten tego... w zeszlym sezonie nie byl Joelem tylko jakims aktorem udajacym jego role... Oczywiscie jest szansa, ze wroci do gwiazdorzenia i wyniesie druzyne na wyzyny, ale mi sie wydaje, ze zaczniesz sezon z 40+$ na lawce, wiec bedziesz w dolach tabeli do grudnia, a to zniecheci do aktywnosci trejdowo-Fasowej i wyjdzie z tego niemrawa walke o utrzymanie.
Ale sezon jest od tego by mi rzucic w twarz jak sie myle ;->

7 godzin temu, asq_ napisał(a):

Byłem zadowolony, potem mocno nie, a skończyłem tak w pół drogi, więc daleko jestem od kręcenia kataryną, że ten cyrk wywrócę, ale też liczę na środek stawki z upsidem. 

Dzieki za ten opis! Wciaz mozemy imprezowac na forum! ;-]

7 godzin temu, dannygd napisał(a):

Powiem tak, raz w I lidze byłem w gronie faworytów, a potem kontuzje JJJ, LBJa, CJM i porę pomniejszych zakończyło mój sezon. Wróciłem i znów byłem jednym z faworytów, żeby karierę zaczął kończyć Embiid, Morant strzelał, a Vessel leczył i znów sezon szybko minął.

Teraz znów jestem i znów niektórzy widzą mnie w roli faworyta i powiem Wam - zaczynam się bać, szczególnie, że znów mam o co... ;)

Co do draftu to małe dziecko, dużo pracy i mało przygotowań, spowodowało, że podszedłem do draftu na bardzo pobieżnych analizach i... został mi podbijany AD, więc... rzeźbiłem jak mogłem. Jak się nie połamie i zagra te +55 meczy, to może być nieźle, a jak... to patrz wyżej.

Hmmm, to sugeruje, ze masz moc rzucania klatw ;-]

Godzinę temu, pabloboar napisał(a):

Tutaj jeszcze projekcie z monstera, ja jestem mocno średnio zadowolony z draftu, ale też nie ma tragedii.

A czego sie nie udalo zrobic zgodnie z zalozeniamia/planami?

7 minut temu, wiLQ napisał(a):

A czego sie nie udalo zrobic zgodnie z zalozeniamia/planami?

Głównie powininem nie bidować zawodników, których bidowałem ;) i ostatecznie niektórych przepłaciłem/wydałem niepotrzebnie kasę, a później szli zawodnicy, których targetowałem w fajnych cenach, ale nie miałem kasy już ich bidować. I w sumie nie wiem po co wziąłem Mobleya skoro potem odpuściłem bloki (choć liczę na to, że będzie lepszy niż jego cena). Jak zwykle więcej cierpliwości/konsekwencji.