Skocz do zawartości

ATF WORLD CUP 1/8 [The Game 85-LeweBiodroSmoka]

Rekomendowane odpowiedzi

Słowem wstępu

Yo. Nie będę się tu kajał, nie jest tajemnicą, że w ATFach najfajniejsze są zawsze drafty, a opisy często są niestety smutnym obowiązkiem.  W beGM musiałem zrobić cztery większe opisy ostatnio także trochę się już wypsztykałem, a zlot trafił się akurat w terminie opisów.

Podstawowe załoznie

Pisząc, że skład @The Game 85 jest lepszy od moje wynikało głównie z tego, że bardzo cenię sobie niektórych graczy z jego składu, zwłaszcza Bebeto, Sukera czy Djokaeffa, pierwszy jest mocno niedoceniany, imo był w 94' praktycznie równorzędnym partnerem dla Romaria, a do tego podkreślał swoją klasę na dwóch następnych turniejach. Djorkaeff to w ogóle bardzo niedoceniana postać, w triumfie Francji odgrywał kolosalną rolę był tam absolutną gwiazdą i choć tego nie mogę pamiętać zapewne robił na mnie większe wrażenie niż Zidane, którego gwiazda rozbłysła tak naprawdę dopiero w finale. Suker to klasa sama w sobie, był totalbym przec***emtamtych Chorwatów, obok grubego Ronaldo postać numer dwa Mundialu 98. 

Natomiast zostawiając to wszystko z boku jestem z mojego składu całkiem zadowolony, udało mi się wyłapać kilka nieoczywistych perełek, które dla niektórych mogą wydawać się nieco zaskakujące, ale naprawdę byli to gracze dużego formatu lub zagrali po prostu bardzo dobre/świetne turnieje, piszę tu w szczególności o de Vriju, Diopie i Stojakoviciu, ale też Nielssen nie ma się czego wstydzić, był on podstawowym obrońcą trzeciej drużyny świata, zaliczając 2 asysty na tym turnieju, niektóre nazwiska, choć bardziej znane, nie mogłby się takim czymś pochwalić.

Najbardziej jestem zadowolony z tego co udało mi się sklecić z przodu, zresztą w ATF Ekstraklasa, zrobiłem bardzo podobny skład, gdzie wszyscy zawodnicy są niezwykle kreatywni, ale też nie brakuje tam fizyczności, jak na przykład u Balakowa czy Bergkampa. Taka piątka, która zebrałem, wspomagana Diopem i Xavim jest w stanie rozmontować każdą obronę i to na atak tutaj kładę największy nacisk, wysyłając też Abidala by podłączał się jak najczęściej do przodu gdy tylko będzie ku temu dobra okazja.

Taktyka.

atflin.png

Balakov schodzi bardziej do środka, by uwolnić jak najbardziej grę, którą lubi, Diop przy kontrach może atakować środkiem wtedy XAvi asekuruje jego pozycje, Stojković i Bergkamp mają wolne pozycje po prawej stronie boiska, obaj świetnie odnajdują się w grze kombinacyjnej, nie muszą być przyspawani do konkretnej strefy. Owen cały czas czeka na dobry moment by urwać się obrońcą lub na pojedynek jeden na jeden by wykorzystać swoje skile w dryblingu i szybkość.

Krótki opis formacji.

Bramka

Ravelli nie został wybrany najleszym bramkarzem Mundialu w USA, ale być może powinien? Niezwykle udany turniej w jego wykonaniu, w półfinałach i meczu o trzecie miejsce dał się pokonać zaledwie raz za sprawą Romario przy aż 16 oddanych celnych strzałach.

Obrona

Nie jest tajemnicą, że liderem jest tu Puyol, który w tamtym okresie był w ścisłej czołówce OŚ na świecie, jednym z symboli wielkiej Barcelony Guardioli, na turnieju zresztą popisał się też arcyważnym przecież trafieniem w półfinale z Niemcami, ale i de Vrij nie ma się czego wstydzić, jak na tak późną rundę myślę, że wybrałem chyba najlepszą możliwą opcję, zresztą potwierdzają to też statystyki na Sofie, zwłaszcza jego forma w fazie grupowej robi spore wrażenie. Abidal to uznana marka, żadna gwiazda, ale bardzo solidny, silny i szybki obrońca, o Nielssenie niewiele mogę powidzieć, ale nie wyglądał wcale gorzej od swoich rywali na tej pozycji, praktycznie nic go nie wyróżnia na tle Jorginho, który poszedł kilka runda wcześniej, a na pewno wynik Szwecji powinien być doceniany.

Środkowa pomoc

Xavi to symbol futbolu, był kimś kim chwilę potem stał się Modrić, można dyskutować czy Iniesta nie miał o niego lepszych momentów, ale nie ma to żadnego znaczenia, Xavi to totalny szef, a w okół takich wyjadaczy jak Balakow Bergkamp czy Stojković powinien czuć się wyśmienicie. Bouba Diop to taka mała perełka, którą udało się wyłowić w ostatniej rundy, niezwykle silny, ale też szybki grajek box2box, tutaj z zadaniami nieco bardziej ofensywnymi, ale jak pisałem przy taktyce, liczę na jego włączanie się w niektóre akcje ofensywne, głównie te, które sam będzie mógł wykreować, szarże środkiem pola były wszak jego wizytówką.

Boczni Pomocnicy

Balakow to wielki mistrz, tak napisał kiedyś bodajże @marzec gdy go picknąłem w pierwszym piłkarskim ATFie. Absolutna gwiazda Bundesligi i Stuttgartu w ich najlepszych czasach, no i tutaj w kapitalnym turniejem, gdzie był największą gwiazdą Bułgarów obok Stoczkova. Sporą część kariery grał jako taka 6/8 więc świetnie też potrafi odnajdywać się w destrukcji.

O Stojkoviciu pisałem już wcześniej. Moim zdaniem była to jedna gwiazd turnieju w USA, zwłaszcza mecz z Hiszpanami był jego koncertem. Nie dziwię się, że dla wielu może to być dość nieoczywisty typ, ale gość był naprawdę kozakiem, niezależnie od siły ligi, zresztą w zjednoczonej Jugosławii biegało sporo dobrych grajków, a Dragan tam zdobył 54 w 116 spotkaniach, co jak na pomocnika jest wynikiem niemal kosmicznym.

Atak

Bergkampa nie muszę nikomu przedstawiać, to jeden chyba z tych graczy, którzy nie mają raczej hejterów, nielatający Holender to żywa ikona piłki, ale też przede wszystkim Mistrzostw Świata z kilkoma ikonicznymi bramkami na tych turniejach

Owen to być może mój najbardziej kontrowersyjny pick, ale dla mnie jego wybuch formy w Francji to chyba najżywsze pozytywne wspomnienie tamtych mistrzostw, kapitalny choć przegrany mecz z Argentyną, gdzie musiał niestety grać w osłabieniu stał się ikonicznym choć Owen skończył go na tarczy. Niewielu zostaje legendami MŚ kończąc pokonananym.

(trzeba kliknąć "obejrzyj na YT")

Podsumowanie

Kończy mi się czas więc tylko podsumowując - rywal ma bardzo solidny, mądrze zbudowany skład, ale nie pozbawiony wad, zwłaszcza Aldair nie wyróżnia się niczym specjalnym biorąc pod uwagę siłę mojego ataku, także jestem zdecydowanie przekonany, że to będzie, atrakcyjny, widowiskowy mecz, z dużą ilością bramek. Na pewno mogę być zacowolony z tgo co ostatecznie udało mi się złożyć, mój team ma naprawdę sporo argumentów aby jednak powalczyć,to co napisałem wczoraj wynikało trochę z kurtuazji, ale też złości na siebie, że jednak nie zdołałem dać opisu

życzę powodzenia rywalowi i pozdrawiam wszystkich prócz Chomika ;]

LBS

Edytowane przez LeweBiodroSmoka