Skocz do zawartości

Nuggets 2025/26 -> Najłatwiejsze Mistrzostwo w historii ligi

julekstep

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, dannygd napisał(a):

Mam pytanie do oglądających dużo baryły, czemu w tej ekipie Pickett wciąż nie dostaje więcej minut?

też tego nie rozumiałem, być może teraz sobie te minuty zapewnił, ale to wciąż będą śladowe ilości zakładając, że zaraz wróci większość s5

tych dylematów jest więcej, bo nie wiem jak by można teraz wyjąć z s5 Watsona przy powrocie Cama, PWAT w takiej formie wydaje się znacznie lepszym graczem i jak na moje to szukałbym oddania Cama nawet za jakiś spad by mieć chociaż cień szansy by w lato przedłużyć Watsona, co nie będzie łatwe, bo wchodzi też kontrakt Brauna

8 minut temu, dannygd napisał(a):

Braun ma setback

no jeszcze się nie odkręcił po kontuzji, ale nawet przy słabej skuteczności on gdy grał na początku miał wyższy Net od Joka nawet i w ogóle Nuggets kręcili się w okolicach top3 drtg

W dniu 16.01.2026 o 17:21, LeweBiodroSmoka napisał(a):

tych dylematów jest więcej, bo nie wiem jak by można teraz wyjąć z s5 Watsona przy powrocie Cama, PWAT w takiej formie wydaje się znacznie lepszym graczem i jak na moje to szukałbym oddania Cama nawet za jakiś spad by mieć chociaż cień szansy by w lato przedłużyć Watsona, co nie będzie łatwe, bo wchodzi też kontrakt Brauna

No ja bym z Cama tak szybko nie rezygnował (nawet jeśli nikt do końca nie rozumie, czemu tu nie zatrybiło), to jest wciąż ich 3 najlepszy gracz jeśli chodzi o wykreowanie sobie gry, co w PO ma mega znaczenie i jest przy tym dobrym obrońcą. Dla przykładu Watson bez Jokica i Cama, ma net -4,5 a Cam bez Watsona i Jokica +4,5... Do tego on ma 2 po Jokicu on-off co przy takiej ławce jest mega wynikiem.

Gracze typu Braun/Watson/Jones/Gordon nie maja racji bytu razem na boisku, nawet z Jokicem/Jamalem, bo siada ofensywa strasznie. Nawet gdy jest ich tylko 3 razem to praktycznie każda konfiguracja jest ujemna... Braun wydaje sie nietykalny, bo jest najlepszym obrońca na niższych G, Gordon bo robi za rim protectora przy Jokicu i ze względu na zasługi/kontrakt. Cam pisałem wyżej, a na Zeke nie ma rynku, więc wydaje mi się, że będą musieli wybrać jednego z 2 Spencer/Watson - tego pierwszego moga w sumie podpisać na gwarantowanym 1+1 (TO/RFA) w tym sezonie, co by dało im kolejny sezon oddechu (i obserwowania Cama) i zakładając, że na min. zostałby jeden z 2 Brown/THJ to mieliby bodajże max. 3 mln na Watsona, żeby 2nd APRON nie przebić.... moim zdaniem mission impossible. Lepiej w backup C zainwestować te min.

Wg mnie Denver powinni celować w utrzymanie core:

PG Murray/Pickett

SG Braun/Brown/Strawther

SF Cam/Spencer/Tyson

PF AG/Holmes/Nanji

C Joker/JV

Tylko kto na dziś potrzebuje Watsona?

3 minuty temu, dannygd napisał(a):

to jest wciąż ich 3 najlepszy gracz jeśli chodzi o wykreowanie sobie gry

chyba przespałeś gdzieś nową wersje AG, który swobodnie wali contestowane trójki z kozła czy też idzie na post i też dobrze sobie radzi, podobnie Watson jeśli ostatnie kilkanaście spotkań to nie jest fluke świetnie sobie kreuje rzuty i trafia nawet te trudne, przypomina to mocno postęp, który niegdyś zrobił Grant, samokreacji Cama pamiętam mało, drugą połowę sezonu gdy grał miał już o wiele lepszą, ale to były zwykle spotupy po podaniach innych

8 minut temu, dannygd napisał(a):

o w PO ma mega znaczenie i jest przy tym dobrym obrońcą

że niby Cam jest lepszym obrońcą od Watsona?

10 minut temu, dannygd napisał(a):

Do tego on ma 2 po Jokicu on-off co przy takiej ławce jest mega wynikiem.

a co takiego złego w tej ławce nagle? przecież ta rotacja się jeszcze poszerzyła o Sepncera, a już przy pełnym rosterze, nawet bez Brauna w s5 wyglądała zwykle dobrze

11 minut temu, dannygd napisał(a):

Gracze typu Braun/Watson/Jones/Gordon nie maja racji bytu razem na boisku, nawet z Jokicem/Jamalem, bo siada ofensywa strasznie.

Watson jeszcze chwilę temu miał najwyższy ortg w lidze, a do pewnego momentu, wszystkie najbardziej plusowe lineupy Joka to były te z Watsonem

G76HJDLW8AAGlt7?format=jpg&name=small

to jest stan na 11 grudnia

Braun do czasu kontuzji miał najwyższy NET w Nuggets, a do czasu kontuzji AG,czyli już z Watsonem w s5 mieli top3 obronę w lidze

ogólnie to dziwnym pomysłem jest wyciąganie takich wniosków skoro Watson bez Joka wyglądał świetne, niestety wczorajszy mecz nie wyszedł kompletnie całym Nuggets i Peyton tam zaliczył skromne -57NET (lol) więc staty zbiorcze z tego okresu nie będą adekwatne , niemniej on za cały sezon ma 124ortg wciąż, nie mam pojęcia jak Ci wychodzi, że najlepiej będzie handlować spadającym, mało wartym kontraktem i jeszcze w momencie gdy PWAT gracza tygodnia przed chwilą zgarnął

24 minuty temu, dannygd napisał(a):

to mieliby bodajże max. 3 mln na Watsona, żeby 2nd APRON nie przebić.... moim zdaniem mission impossible. Lepiej w backup C zainwestować te min.

dlatego trzeba podjąć niełatwe decyzje, ale to nie Cam ma bardzo równy sezon i kilkuletnie doświadczenie w tej ekipie, zarabia niemało, a rynek na niego pewnie jakiś jest, jak mam dostać jakieś ochłapy za Watsona to już lepiej niech wszyscy zostaną i obaj powalczą o minuty między sobą

nie ma co pisać też za dużo o tym jak potrzebny jest taki Braun, bo póki co to się pojawił na chwilę, zagrał straszne gówno i tyle go widzieliśmy, być może powinien zacząć szukać formy wchodząc z ławki

36 minut temu, dannygd napisał(a):

PG Murray/Pickett

SG Braun/Brown/Strawther

SF Cam/Spencer/Tyson

PF AG/Holmes/Nanji

C Joker/JV

a czemu Ty THJ wywaliłeś totalnie, co tam niby robi Strawther?

1 godzinę temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

co konkretnie więcej teraz można ugrać?

Z perspektywy dzisiejszej jakości gry. Nic. Ale czy on to utrzyma? Było wielu grajków co wyskoczyło na chwilę.  Tak głośno myślę. Nic nie przesadzam. 

Ja np widząc świetnego Castlle bym go w pewnej konfiguracji oddał w spurs. 

Teraz, ignazz napisał(a):

Z perspektywy dzisiejszej jakości gry. Nic. Ale czy on to utrzyma? Było wielu grajków co wyskoczyło na chwilę.  Tak głośno myślę. Nic nie przesadzam. 

no jest w CY i albo robimy ruchy by go spróbować utrzymać albo zostajemy z Camem i wchodzącą umową Brauna co  i tak uszczupli głębie na następny sezon

W dniu 19.01.2026 o 15:39, LeweBiodroSmoka napisał(a):

chyba przespałeś gdzieś nową wersje AG, który swobodnie wali contestowane trójki z kozła czy też idzie na post i też dobrze sobie radzi

On sobie nieźle radzi już od 2-3 sezonów, ale to nie ten poziom co Cam.

Watson jeśli ostatnie kilkanaście spotkań to nie jest fluke świetnie sobie kreuje rzuty i trafia nawet te trudne, przypomina to mocno postęp, który niegdyś zrobił Grant

Grant jest b. złym/nieefektywnym kreatorem - kompletnie nieadekwatny przykład. Nigdy nie zrozumiem czemu sie nim jaraliście, skoro on nawet 1 b.dobrego sezonu nie miał... Watsona widziałem ostatnio ze 2 spotkania i wciąż ma jeszcze tzw. częsty efekt odpuszczania przez rywali, ale kibicuję mu dalszego rozwoju, bo ten run chyba wielu zaskoczył.

że niby Cam jest lepszym obrońcą od Watsona?

skąd ten wniosek?

a co takiego złego w tej ławce nagle?

Nie pisałem w kontekście złej, tylko właśnie bdb ławce. W sumie najsłabszego zmiennika na pozycji to ma Jokic (jak co roku) ;) A na SG/SF/PF to zaleznie od sytuacji zmiennikami są Braun, Watson. Cam, Spencer, Gordon, Brown... 

Watson jeszcze chwilę temu miał najwyższy ortg w lidze, a do pewnego momentu, wszystkie najbardziej plusowe lineupy Joka to były te z Watsonem

Mam wrażenie, że przyjąłeś pozycji bronienia Watsona, jakbym napisał, że jest złym graczem - więc dla wyjaśnienia Watson jest super grajkiem, ja lubię takich defensywnych z rozwijająca się ofensywą, ja to pisałem wszystko przez pryzmat 3 kwestii:

1. SC w przyszłym sezonie - nie mają jak zatrzymać Watsona.

2. Umiejętności do kreowania gry w PO - dalej twierdzę, że Cam jest dużo lepszy.

3. Realnej wartości w sprzedaży na dziś - Cam ma zdecydowanie niższą i musieliby przyjąć inny kontrakt w zwrocie co jest kompletnie im nie na rękę (patrz Apron).

Co do lineupów, to jak sam piszesz dane z 11 grudnia (czytaj przed wystrzałem Watsona), a po drugie tylko 1 to sensowne minuty, reszta to lineupy na poziomie 20-25 min. Patrząc na dziś (choć przy kontuzjach DEN dalej trudno tu wyciągać daleko idące wnioski), to one tylko potwierdzają to co napisałem, że najlepsze lineupy są, kiedy z w/w 4 gra max. 2 graczy + Cameron (i oczywiście Murray i Jokic):

xmmFaZ2.png

a jak gra ich 3 to są ujemne:

i0zC1qg.png

jak mam dostać jakieś ochłapy za Watsona to już lepiej niech wszyscy zostaną i obaj powalczą o minuty między sobą

czemu ochłapy? Watson jest super opcja dla ekip, które są PO, mają wysokie SC i nie mają spadającego kontraktu vetsa pod Cama. Jego wezmą tylko Ci, który oczekuja upgradu za słabszego gracza zarabiającego c.a. 20 MLN - tylko wtedy po co Denver taki gracz nawet jeśli dobre dobre picki (chyba niemozliwe obecnie) bo dostali? Do tego musieliby liczyć na to, że Watson wypali rozwojowo longterm, bo inaczej umowa w stylu Brauna będzie strzałem w kolano i zostaną z 3 graczami o podobnej charakterystyce, którzy za rok 75 a za 3 lata 90 mln będą ich kosztować...

a czemu Ty THJ wywaliłeś totalnie, co tam niby robi Strawther?

pisałem, że z 2 Brown/THJ na min zostanie max. 1 (wpisałem Browna, bo przy Cameronie bardziej się przyda, ale możesz wpisać dowolnie), a Strawther (usłyszał i lepiej zagrał)  ma umowę gwarantowaną 5 mln - nikt go nie weźmie od nich bez dopłaty, więc zostanie na 99% mimo swej c***owej gry w tym sezonie i braku rozwoju.

W dniu 19.01.2026 o 16:49, RonnieArtestics napisał(a):

@dannygd to już THJ jest lepszy od cama w kreowaniu sobie punktów, zwłaszcza w PO będzie bardziej doświadczony i rozgarnięty myślę

W życiu, wypluj te słowa ;)

W dniu 19.01.2026 o 16:49, RonnieArtestics napisał(a):

Watson w tej chwili gra jak jakiś młody Igoudala. 

Muszę przyznać, że prawie się oplułem kawą jak czytałem. Nie róbmy sobie jaj. Watson jest bdb w obronie i świetnie wchodzi pod kosz (cuts,dunks/layups), reszta w tym pullup i rzut za 3 wchodzi mu głównie jak go nie kryją zbyt blisko. Owszem kilka rzutów trudnych "przepchnął", ale to nie będzie wieczne. Ma przeciętny kozioł, słaby realase, a do tego baaaaardzo płaski rzut, który przy niższym obrońcy jako tako wchodzi, ale jak zaczną go kryć lepsi obrońcy, to się to skończy. 

Żeby wejść na wyższy level musi poprawić ballhandling i technikę rzutu (głównie parabola), bo przy obecnej to ma b.kiepski jumperek.

W dniu 19.01.2026 o 17:13, ignazz napisał(a):

Pogodzę Was. Watson ma obecnie po takim tytule PoW rozpoznawalność i wysoka wartość. Może to nie jest głupie ugrać na tym więcej. 

+1, moim zdaniem Watson będzie chciał +125/5 więc gdyby sprzedali Cama, to za rok nie będa mieć na backup C lub Spencera. albo przekroczą 2nd Apron w co nie wierzę w Denver.

W dniu 21.01.2026 o 15:56, dannygd napisał(a):

On sobie nieźle radzi już od 2-3 sezonów, ale to nie ten poziom co Cam.

a nie od 7-8?

czy od półtora?

przecież on rok temu zaliczył największy postęp za wszystkich graczy względem % z poprzedniego sezonu 

29.0 ---> 43.6  za 3

65.8 ---> 81.0  z FT

aktualnie rzuca średnio o 4.1 punktu więcej niż w sezonie 23-24 grając prawie o 3.5 minuty krócej

odpal sobie dowolny hls Cama i zobacz jak on rzadko rzuca trójki z kozła, AG robi to już regularnie, być może w Nets wyglądało to inaczej, ale no to raczej nie ma zbyt dużego znaczenia dla tej dyskusji

też żebym dobrze zrozumiał czego Ty tutaj próbujesz bronić, stawiasz wyżej AG i Watsona gościa, który daje 11.7ppg, miał okropny slump w pierwszej części sezonu, a aktualnie dobija do 20go opuszczonego spotkania z powodu kontuzji?

Grant jest b. złym/nieefektywnym kreatorem - kompletnie nieadekwatny przykład. Nigdy nie zrozumiem czemu sie nim jaraliście, skoro on nawet 1 b.dobrego sezonu nie miał...

po pierwsze ja tutaj mówiłem o postępie w ofensywie, a nie o kreacji, po drugie, jak definiujesz bardzo dobry sezon, przecież wyłączając zeszłoroczny nieudany rs on się kręci wokół 20ppg 60TS i 40% za 3 od pierwszego sezonu w Pistons, ma też około 5.0FTA na mecz a miał już gry rzucał ponad 20 razy z linii, w tym sezonie ma 6.5 FTA najwyższe w karierze grając najniższe minuty od sezonu 17-18, to nie jest element kreacji punktów?

no i na pewno ja nie jestem wśród tych, którzy się nim zachwycają, za bardzo nie ma czym, bo gościa od dawna już w marcu porywają kosmici

Watsona widziałem ostatnio ze 2 spotkania i wciąż ma jeszcze tzw. częsty efekt odpuszczania przez rywali, ale kibicuję mu dalszego rozwoju, bo ten run chyba wielu zaskoczył.

nie uważasz, że to trochę małą próbka jak na eye test, tym bardziej z zamiarem przyjścia tutaj i wypowiadania takich tez?

z tym odpuszczaniem przez rywali to o co konkretnie chodzi, bo ile wiadomo, że obrona będzie się skupiać na Jamalu, to kto ta taki jest ważniejszy do krycia w tym momencie, mamy już próbkę 12 spotkań bez Joka, gdzie rzuca 43% przy pełnym rosterze uważasz, że nagle będzie miał ciężej o czyste pozycje, już pomijając fakt, że on wcale tak dużo open looków imo nie ma po prostu bardzo szybko i niespodziewanie podejmuje decyzje o życie co też prowadzi do:

Watson jest bdb w obronie i świetnie wchodzi pod kosz (cuts,dunks/layups), reszta w tym pullup i rzut za 3 wchodzi mu głównie jak go nie kryją zbyt blisko.

jakieś dowody na tą tezę czy opierasz się na tych dwóch spotkaniach, to może powiedz chociaż jakie to były? może byś coś powiedział też o floaterach? wchodzą mu czy nie?

Ma przeciętny kozioł, słaby realase, a do tego baaaaardzo płaski rzut, który przy niższym obrońcy jako tako wchodzi, ale jak zaczną go kryć lepsi obrońcy, to się to skończy. 

dobra akurat wjechał hls vs Wizz

albo ja już zaślepiony miłością pierwszą i  nic nie już nie widzę, ale co nie tak jest z tym rzutem? poza tym jeszcze raz zapytam, przy pełnym rosterze drużyny będą się skupiały na Watsonie, musisz sobie chyba przypomnieć ile czystych pozycji miał Porter, o tym przeciętnym koźle to też chyba sobie wymyśliłeś, zresztą nikt sobie tak łatwo nie kreuje rzutów z półdystansu mając słaby kozioł, robi to już na dobrym poziomie, a przy tym z niezwykłą gracją

Cytat

Co do lineupów, to jak sam piszesz dane z 11 grudnia (czytaj przed wystrzałem Watsona), a po drugie tylko 1 to sensowne minuty, reszta to lineupy na poziomie 20-25 min. Patrząc na dziś (choć przy kontuzjach DEN dalej trudno tu wyciągać daleko idące wnioski), to one tylko potwierdzają to co napisałem, że najlepsze lineupy są, kiedy z w/w 4 gra max. 2 graczy + Cameron (i oczywiście Murray i Jokic):

i0zC1qg.png

przecież nawet tutaj w top5 najdłużej granych lineupach jest Watson, więc jak się ma do tego fragment o sensowności wrzucania ich?

Cytat

jak gra ich 3 to są ujemne:

i0zC1qg.png

co jest tutaj wyznacznikiem, 18 i 22 minutowe lineupy czy lineupy bez Brauna, który zagrał w 11 spotkaniach w pełni zdrowy?

1. SC w przyszłym sezonie - nie mają jak zatrzymać Watsona.

Cam w przyszłym sezonie będzie zarabiać 23M, Ty sam - co jest w sumie dziwne przy ogólnej narracji, którą obrałeś - przewidujesz 125/5 dla Watsona, o co tu chodzi?

3. Realnej wartości w sprzedaży na dziś - Cam ma zdecydowanie niższą i musieliby przyjąć inny kontrakt w zwrocie co jest kompletnie im nie na rękę (patrz Apron).

ale o to mniej więcej chodzi, żeby przyjąć spadające kontrakty nawet bez dodatkowego profitu, myślę, że dla wielu drużyn będzie to ciekawa opcja tym bardziej, że Camowi zostało już tylko 1.5 roku umowy, no chyba, że czegoś nie ogarniam w tych Apronach, co jest możliwe, więc jeśli ten ruch jest rzeczywiście niewykonalny to mnie poprawcie

W życiu, wypluj te słowa (o THJ - przyp. LBS.)

a ile meczów tym razem THJ widziałeś, gość wali tróje z każdej pozycji często z kontry lub po sidebackach, całkiem nieźle penetruje, powiedziałbym, że zalicza prawdziwy renesans kariery gdyby nie to, że od trzech spotkań jest w mocnym slumpie

Czemu ochłapy? Watson jest super opcja dla ekip, które są PO, mają wysokie SC i nie mają spadającego kontraktu vetsa pod Cama. Jego wezmą tylko Ci, który oczekuja upgradu za słabszego gracza zarabiającego c.a. 20 MLN - tylko wtedy po co Denver taki gracz nawet jeśli dobre dobre picki (chyba niemozliwe obecnie) bo dostali? Do tego musieliby liczyć na to, że Watson wypali rozwojowo longterm, bo inaczej umowa w stylu Brauna będzie strzałem w kolano i zostaną z 3 graczami o podobnej charakterystyce, którzy za rok 75 a za 3 lata 90 mln będą ich kosztować...

musiałem to dwa razy przeczytać i dalej nie do końca rozumiem, Twój punkt widzenia

jeśli Watson jest super opcją dla drużyn PO, to z miejsca trzeba by obciąć Zachód, gdyż wiadomo, że kluby nie mają w zwyczaju wzmacniać konkurencji ze szczytu tabeli, co z miejsca utrudnia wyciągnięcie odpowiedniego value

wiadomym jest, że w tym scenariuszu zarówno ja jak i Nuggets zakładamy, że to nie jest tylko chwilowy wybuch tylko wstęp do czegoś dużego, zresztą przed sezonem Jok wypowiedał się o Watsonie w tonie (nie mogę znaleźć tego cytatu więc przytoczę z pamięci) "on musi zaakceptować to, że będzie robił na boisku rzeczy, które niewielu lubi robić, póki co być cierpliwym i to zaakceptować." To może sugerować, że nawet Andrzej nie spodziewał się takiego wystrzału PWATa, tym bardziej może to mieć znaczenie, pamiętając, że Serb ma podobno sporo do powiedzenia odnośnie wymian, przynajmniej takie są pogłoski.

podsumowując chciałbym wiedzieć jaka jest różnica pomiędzy 25 bańkami dla Watsona (myślę, że można by liczyć na zniżkę o ile Klutch nie zamiesza) a 23 Cama? i co takiego pokazał Cam żeby go tak doceniać ponad wszystko inne?

Muszę przyznać, że prawie się oplułem kawą jak czytałem. Nie róbmy sobie jaj. (o prime Iggym przyp. LBS)

a kim takim był Igoudala żeby pluć kawą? jednokrotny all-star, 2x all-def, zmuszony do roli 6mena w wieku 30 lat z zaledwie jednym sezonem powyżej 36% za 3, już naprawdę nie przesadzajmy, to nie są żadne Himalaje NBA imo bet jest po prostu bezpieczny i to będąc szczerym ja to porównanie wymyśliłem podczas rozmowy z Ronnim i było to na długo przed jego PotW (a dokładnie 5 stycznia) czyli gdzieś w okolicach 2-3 spotkania bez Joka

dziś 6 trójek 4 bloki i 3 steale

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

12 godzin temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

a nie od 7-8?

czy od półtora?

przecież on rok temu zaliczył największy postęp za wszystkich graczy względem % z poprzedniego sezonu 

29.0 ---> 43.6  za 3

65.8 ---> 81.0  z FT

aktualnie rzuca średnio o 4.1 punktu więcej niż w sezonie 23-24 grając prawie o 3.5 minuty krócej

Piszemy o kreowaniu własnym, a te widać najlepiej w efektywności jumperków, które są po crossie/screenie/fadeaway - a tu Gordon poprawia sie od 23. Pisanie o FT (sorry LOL) i 3p (jako całości) z których większość to C&S w formule spot up (które od 21 roku rzuca na +37%) to nie ma racji bytu w tej rozmowie.

odpal sobie dowolny hls Cama i zobacz jak on rzadko rzuca trójki z kozła

W Denver, dotychczas... A to nie oznacza, że nie potrafi. Pisałem o tym wcześniej, że trener zrobił z niego spotup playera bez piłki (spadek USG z 23 do 15%), którym nie jest i dlatego jego wartość w net/on-off jest widoczna głównie dzięki defensywie i podaniu (nie widziałem nigdzie tegorocznych statystyk 2nd assists, ale jeśli mnie pamięć nie myli, to Cam był w tym całkiem dobry i troche przypomina w tym Duranta).

jakieś dowody na tą tezę czy opierasz się na tych dwóch spotkaniach, to może powiedz chociaż jakie to były? może byś coś powiedział też o floaterach? wchodzą mu czy nie?

trochę tu masz danych, ale więcej jest w płatnych Peyton Watson | Guard | Denver Nuggets | NBA.com

albo ja już zaślepiony miłością pierwszą i  nic nie już nie widzę, ale co nie tak jest z tym rzutem?

napisałem... rzuca dość płasko jumpery z obrońcą, open/z w miarę odległym obrońca i/lub niskim wygląda to lepiej i wchodzi, a takich ma najwięcej rzutów. W miarę jak rola wzrośnie i będzie max. 3 opcją na boisku, to zaczną go bronić blisko i wyjdzie, że tak super efektywny nie jest jak dziś suche % pokazują. 

13 godzin temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

przecież nawet tutaj w top5 najdłużej granych lineupach jest Watson, więc jak się ma do tego fragment o sensowności wrzucania ich?

a przeczytaj raz jeszcze co pisałem o lineupach i w jakim kontekście je załączyłem:

W dniu 19.01.2026 o 15:08, dannygd napisał(a):

Gracze typu Braun/Watson/Jones/Gordon nie maja racji bytu razem na boisku, nawet z Jokicem/Jamalem, bo siada ofensywa strasznie. Nawet gdy jest ich tylko 3 razem to praktycznie każda konfiguracja jest ujemna...

Wszystkie lineupy są dobre jak jest w nich... Cameron i/lub THJ. 

co jest tutaj wyznacznikiem, 18 i 22 minutowe lineupy czy lineupy bez Brauna

no trudno o większe lineupy przy 3-4 graczach, etapie sezonu i kontuzjach... Ty przypomnę dla "wartości" 1 gracza pokazywałeś 20 minutowe lineupy ;) 

Generalnie te lineupy pokazują, ze nawet z Murrayem i Jokicem, dużo lepiej wygląda 5 jak jest w niej jeszcze jeden dobry strzelec i kreator, niż jak są sami wyrobnicy, nawet jeśli każdy z nich oddzielnie jest super. Czy teraz to jasne?

Cam w przyszłym sezonie będzie zarabiać 23M, Ty sam - co jest w sumie dziwne przy ogólnej narracji, którą obrałeś - przewidujesz 125/5 dla Watsona, o co tu chodzi?

Camerona wiesz na co stać (grał nawet jako 1-2 opcja, ale spokojnie 3 dowozi, w PO też dobrze wyglądał (skuteczność/obrona/kreacja), a jak dalej nie będzie fitował to możesz go sprzedać w przyszłym roku i chętni się znajdą na spadający kontrakt takiego gracza (który w mojej ocenie może być 3 opcją contendera). Watson pisałem, że przy postępie obecnym to trudno oczekiwać, że dostanie mniej niż Braun. Natomiast w mojej ocenie DEN nie stać na to, żeby mieć 4 podobnych profilowo graczy za 100 mln. Co więcej jeśli się okaże, że postęp był, ale się zatrzymał to ciężko będzie DEN taki albo Brauna kontrakt sprzedać, a Braun dużo dłużej pokazywał swój postęp. Jeśli uważasz, że Watson zostanie za 10 max. 15 mln, to zmienia trochę postać rzeczy, ale jakoś w to nie wierzę, bo to by oznaczało, że akceptuje warunki jakie totalne paździerze dostały jak Kispert czy Hauser... taki Kuminga debil dostał po aferze 2x23,5, Reid 25, Sharpe/Camara +20, Nembhard 20, Aldama 17,5 w sumie tylko Hawks wygrali na loterii z NAW za 15 rocznie ;)

a ile meczów tym razem THJ widziałeś

zalicza prawdziwy renesans kariery gdyby nie to, że od trzech spotkań jest w mocnym slumpie

nie ma jak sobie samemu odpowiedzieć na pytania ;) Przecież THJ od zawsze był chimeryczny i łamliwy, ale żeby było jasne, za minimum z ławki biorę go w ciemno.

i co takiego pokazał Cam żeby go tak doceniać ponad wszystko inne?

Myślę, że 3 a nawet 4 solidne sezony potwierdziły jego umiejętności, które w wyniku pewnych decyzji trenera i systemu gry w DEN nie zostały w pełni wykorzystane póki co. I nie jest tak że doceniam go ponad wszystko inne, uważam, że profilem i timelinem pasuje do DEN i walki o mistrza jako ktoś, kto nie zawiedzie w kluczowych momentach jak MPJ. Watson ma inny profil (bardziej 3&D, PoA), który dużo taniej mogą zastąpić Spencer i (być może ) Holmes, a nikt w DEN nie ma profilu Cama.

BTW. Tu technika rzutu Cama, która jest w NBA uznawana za jedną z najlepszych: 

Często porównywana do Duranta:

Natomiast Watson ma przeciętną technikę rzutu, on jakby wypycha przed siebie piłkę, nie miałem za dużo czasu szukac, ale tu koło. 1.50 jest jumper i zobacz jak on płasko jest rzucony

Natomiast jest młody, więc nie wykluczam że może to znacząco poprawić i overall stać sie lepszym graczem od Cama. Natomiast patrząć na timeline DEN i walke o mistrza postawiłbym na Cama, natomiast będąc GMem takich WAS, DET, DAL czy POR spokojnie zaryzykowałbym rozwój Watsona i potencjalny jego za 3-4 lata.

11 godzin temu, RonnieArtestics napisał(a):

@dannygd ja mam tylko jedno pytanie do ciebie. Ile spotkań nuggets obejrzałeś w tym sezonie ? 

z 8, tylko nie bardzo wiem co ma ilość meczy do tego, że ktoś ma rzut technicznie do poprawy a forma i staty to potwierdzają? W tych co nie oglądałem sie mu naprawiał, a potem znów psuł? ;) 

14 godzin temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

a kim takim był Igoudala żeby pluć kawą?

Wysiadam ;)

3 godziny temu, dannygd napisał(a):

Piszemy o kreowaniu własnym, a te widać najlepiej w efektywności jumperków, które są po crossie/screenie/fadeaway - a tu Gordon poprawia sie od 23. Pisanie o FT (sorry LOL) i 3p (jako całości) z których większość to C&S w formule spot up (które od 21 roku rzuca na +37%) to nie ma racji bytu w tej rozmowie.

pokażesz jak się poprawia, na jakiej próbce tych rzutów? od razu bym poprosił te same statystyki tylko, że Cama, mogą być tylko z Nuggets

W Denver, dotychczas... A to nie oznacza, że nie potrafi.

nie no nie żartuj sobie please, mogłem nie doczytać, że nie chodzi Ci o self-kreacje w Nuggets, ale serio to tyle się napisałem żeby na koniec się dowiedzieć, że chodzi o jego grę w tankerze? oczywiście, że Cam ma mniej z gry z piłką tak samo jak miał Porter, ale my tu rozmawiamy kto były bardziej przydatny na przyszłość, pod każdym względem, więc skoro sam przyznajesz, że Watson to lepszy obrońca i będzie być może zarabiać podobny hajs do Cama, jest widocznie mnie łamliwy, a przede wszystkim baryłowy, nasz no i niewspółmiernie bardzie wartościowy marketingowo, to z czym tu walczymy?

trochę tu masz danych, ale więcej jest w płatnych Peyton Watson | Guard | Denver Nuggets | NBA.com

nie takie było pytanie lol, jakie mecze konkretnie oglądałeś, na jakiej podstawie wyciągnąłeś takie wnioski?

Camerona wiesz na co stać (grał nawet jako 1-2 opcja, ale spokojnie 3 dowozi, w PO też dobrze wyglądał (skuteczność/obrona/kreacja), a jak dalej nie będzie fitował to możesz go sprzedać w przyszłym roku i chętni się znajdą na spadający kontrakt takiego gracza (który w mojej ocenie może być 3 opcją contendera). Watson pisałem, że przy postępie obecnym to trudno oczekiwać, że dostanie mniej niż Braun. Natomiast w mojej ocenie DEN nie stać na to, żeby mieć 4 podobnych profilowo graczy za 100 mln. Co więcej jeśli się okaże, że postęp był, ale się zatrzymał to ciężko będzie DEN taki albo Brauna kontrakt sprzedać, a Braun dużo dłużej pokazywał swój postęp. Jeśli uważasz, że Watson zostanie za 10 max. 15 mln, to zmienia trochę postać rzeczy, ale jakoś w to nie wierzę, bo to by oznaczało, że akceptuje warunki jakie totalne paździerze dostały jak Kispert czy Hauser... taki Kuminga debil dostał po aferze 2x23,5, Reid 25, Sharpe/Camara +20, Nembhard 20, Aldama 17,5 w sumie tylko Hawks wygrali na loterii z NAW za 15 rocznie ;)

Jezus Maria po co Ty tym bigosem tak mieszasz? Którzy trzej gracze za 75 baniek są podobni profilowo do Watsona i czemu znowu nie odpowiesz na pytanie czy różni się posiadanie Cama za 23 bańki od Watsona za 25, co złego jest w dzisiejszej NBA posiadanie wszechstronie uzdolnionych graczy, D, trójka, drive, półdystans, kreacja, nie uważam, że Watson zgodzi się na 15 baniek, liczę na to, że Nuggets zrobią wszystko by go zatrzymać, od początku o tym piszę

Myślę, że 3 a nawet 4 solidne sezony potwierdziły jego umiejętności, które w wyniku pewnych decyzji trenera i systemu gry w DEN nie zostały w pełni wykorzystane póki co. I nie jest tak że doceniam go ponad wszystko inne, uważam, że profilem i timelinem pasuje do DEN i walki o mistrza jako ktoś, kto nie zawiedzie w kluczowych momentach jak MPJ.

Cam miał jak do tej pory jedne PO na sporym valume, gdzie był w roli underdoga i dostał sweepa, wygląda naprawdę bardzo dobrze w tych metrykach, ale dalej on nie został jeszcze przetestowany w boju, a gdy tylko trafił do Nuggets, to długi nie mógł wyjść z 25% za 3, więc wybacz, ale to nie potwierdza tezy, że gość nie zawiedzie, a tym bardziej tego, że wart jest inwestowania w niego co by się nie działo tylko dlatego, że przyszedł i jest niezły

nie ma jak sobie samemu odpowiedzieć na pytania ;) Przecież THJ od zawsze był chimeryczny i łamliwy, ale żeby było jasne, za minimum z ławki biorę go w ciemno.

no taki jest chimeryczny, że jeszcze w poniedziałek robił 63TS za cały sezon, jak będzie ceglił dalej po powrocie Joka, to możemy pogadać

Natomiast Watson ma przeciętną technikę rzutu, on jakby wypycha przed siebie piłkę, nie miałem za dużo czasu szukac, ale tu koło. 1.50 jest jumper i zobacz jak on płasko jest rzucony

dobra skończmy już z tym, bo to już wieje groteską, nie miałeś czasu szukać, nie chcesz powiedzieć jakie całe dwa spotkania widziałeś, znalazłeś za to jeden płaski rzut i co mam to teraz odpalić i co z tym zrobić?

akurat tak się złożył, że Usher godzinę temu zdropił taki mix, weź sobie popatrz dokładnie, na te słaby koził, płaski rzut, niecontestowane rzuty i co tam jeszcze pisałeś

żeby nie było - ja wciąż nie za bardzo dowierzam w to co się dzieje, ale bardziej z tego powodu, że to mój gracz od pierwszych jego hlsów w g-league, moim marzeniem było aby utrzymał się w lidze jako solidny rezerwowy, no, ale skoro dzieje się co się dzieje, to nie będę tego wypierał, tylko po prostu ufam, że gość może być kimś, a skoro tak, to mam nadzieję, że Nuggets, Jok i wszyscy najważniejsi ludzie w DNVR myślą podobnie

natomiast będąc GMem takich WAS, DET, DAL czy POR spokojnie zaryzykowałbym rozwój Watsona i potencjalny jego za 3-4 lata.

i co Twoim zdaniem te drużyny mogą Nuggets zaoferować aby wymiana miała dla Nuggets sens, bo chyba o tym rozmawiamy, nie sądzę aby po powrocie Cam nie dostał po roli jeśli Watson po TD będzie wciąż w Denver, więc co możemy zyskać?

z 8, tylko nie bardzo wiem co ma ilość meczy do tego, że ktoś ma rzut technicznie do poprawy a forma i staty to potwierdzają? W tych co nie oglądałem sie mu naprawiał, a potem znów psuł?

przecież ten rzut wpada mega pewnie, to bardzo rzadko są jakieś fartowne wkrętki, lwia część przypadków to totalne czyściochy i to zwykle bez hezetejszyn, jakoś wzorowa technika rzutów nie pomogła Camowi rzucać regularnie trójek z wide open pozycji zwykle po rozrzutach do rogów, to teraz będziemy szukąc dziury w całym jak ktoś swobodnie rzuca w każdej sytuacji?

Wysiadam ;)

no faktycznie, co innego Cam Johnson, lol

jak za bardzo ofensywnie to wybacz, ale trochę już mnie irytuje taki ping-pong gdzie nie widzę, żadnej większej refleksji z Twojej strony, a bardziej unikania odpowiedzi na kluczowe kwestie

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

W dniu 23.01.2026 o 22:32, LeweBiodroSmoka napisał(a):

pokażesz jak się poprawia, na jakiej próbce tych rzutów?

Strasznie nie mam czasu na takie analizy, ale znalazłem chwilę i wręcz się zdziwiłem. Bo faktycznie C&S już dawno rzucał nieźle 36-38% jak pisałem, a Pullupy słabiej, potem nastąpiła jakaś aberracja ilości rzutów za 3 o blisko połowę więc nie bardzo jest sens tę próbkę analizować mocniej, aż po nagły wyskok już w 24/25 jak.. Ty pisałeś....

20/21 Catch&Shoot 0.8    2.2    37.6  PullUp  0.4    1.3    27.3

21/22 Catch&Shoot 0.9    2.6    36.0  PullUp 0.2    0.7    30.0

22/23 Catch&Shoot 0.5    1.5    31.7   PullUp 0.3    0.9    39.0

23/24 Catch&Shoot 0.1    0.6    26.8  PullUp  0.4    1.3    29.8

24/25 Catch&Shoot  1.1    2.3    45.4  Pullup  0.4    1.0    38.0

25/26 Catch&Shoot  1.1    2.6    44.1   Pullup  0.6    1.6    36.1

Nie dawało mi to trochę spokoju z ogólnym obrazem jego gry i takiej większej swobody czy pewności siebie, więc pogłębiłem analizę i... wychodzi na to, że poprawa w % za 3 wynika mocno z ograniczenia "self created" trudnych rzutów na przeciwniku na korzyść catch'n'shot w formule spotup po podaniu od dobrych kreatorów jakimi sa np. Joker czy Murray (w tym sezonie 94% jump shotów za 3 po asyście, w zeszłym 96% a wszystkich jumperków miał w 23/24 i 24/25 aż 77-78% po asyście, kiedy w poprzednich latach to był poziom 63-65 do 70%)

Sam jumper overall rośnie z 36/34/35% (potem aberracja 29%, mała ilośc rzutów) na 43/39, ale poniżej widać, że niektóre rzuty nawet o połowę ograniczył. 

20/21 Fadeaway 21/41  51.2   Fadeaway Jump Shot    8    11    72.7   Pullup Jump shot    18    52    34.6 Step Back Jump shot    9    26    34.6  Turnaround Fadeaway shot    12    28    42.9   Turnaround Jump Shot    5    18    27.8

21/22 Fadeaway 32/69 46.4  Fadeaway Jump Shot    7    18    38.9  Pullup Jump shot    17    57    29.8 Step Back Jump shot    15    36    41.7 Turnaround Fadeaway shot    17    40    42.5    Turnaround Jump Shot    7    22    31.8    

22/23 Fadeaway 16/45 35,5  Fadeaway Jump Shot    6    17    35.3  Pullup Jump shot    12    34    35.3   Step Back Jump shot    9    25    36.0  Turnaround Fadeaway shot    8    24    33.3    Turnaround Jump Shot    2    6    33.3

23/24 Fadeaway  7/36  19.4  Fadeaway Jump Shot    2    16    12.5    Pullup Jump shot     8    21    38.1   Step Back Jump shot    7    20    35.0   Turnaround Fadeaway shot    3    15    20.0    Turnaround Jump Shot    0    3    0.0

24/25 Fadeaway 16/36  44.4 Fadeaway Jump Shot    3    11    27.3    Pullup Jump shot    14    36   38.9  Step Back Jump shot    6    18    33.3  Turnaround Fadeaway shot    10    19    52.6    Turnaround Jump Shot    1       11.1    

25/26 Fadeaway  11/23  47.8  Fadeaway Jump Shot    3    10    30.0  Pullup Jump shot     9    24    37.5  Step Back Jump shot    8    22    36.4  Turnaround Fadeaway shot      7    12    58.3    Turnaround Jump Shot    1    7    14.3

jakie mecze konkretnie oglądałeś, na jakiej podstawie wyciągnąłeś takie wnioski?

LOL dajże spokój, nikt nie zapisuję sobie meczów DEN jakie z Watsonem ogląda..., widziałem jakie widziałem i potem sprawdziłem swój obraz/osąd na liczbach tu Peyton Watson | Guard | Denver Nuggets | NBA.com i potwierdza się, że rzuty trudne, są dalej trudne:

Pullup Jump shot    17    47    36.2

Step Back Jump shot    4    13    30.8    

Turnaround Fadeaway shot    4    12    33.3    

Running Pull-Up Jump Shot    1    5    20.0    

floatery o ktore pytałeś dużo lepiej, choć nie te przy jumpshotach:

Floating Jump shot    2    5    40.0

Driving Floating Jump Shot    15    35    42.9

najlepiej layupy, dunki, putbacki ale też open 3 c&s po asyście.

Cam w tym "c***owym" sezonie:

Pullup Jump shot    14    31    45.2    

Running Jump Shot    6    14    42.9    

pozostałe ma pojedyncze próby bo jak pisałem w ogóle nie gra "swojej koszykówki", więc bez sensu wklejać 1/1 100%, ale co ciekawe floatery mu nie leżą w tym sezonie 0 na 10 ;)  a w zeszłym blisko 58%.

Driving Floating Jump Shot    15    26    57.7    

Ponizej kilka dla porównania do Watsona z poprzedniego sezonu Cama:

Pullup Jump shot    36    104    34.6

Step Back Jump shot    30    60    50.0    

Turnaround Fadeaway shot    4    7    57.1

Running Pull-Up Jump Shot    6    17    35.3    

Generalnie widać, że Cam nie bał się gry na przeciwniku, a step backi na 50% to szacun.... no ale tu ich nie gra praktycznie.

akurat tak się złożył, że Usher godzinę temu zdropił taki mix, weź sobie popatrz dokładnie, na te słaby koził, płaski rzut, niecontestowane rzuty i co tam jeszcze pisałeś

Bardzo ładne HL, płaskich rzutów całkiem sporo, nie liczyłem, ale z 60% mijanie mało ruchliwych C na switchu i/lub rzut po crossie/step backu po którym oni zostali w miejscu (na ich tle kozioł wygląda bdb), więc miał b.dużo miejsca (patrz to co pisałem), świetne penetracje (tez potwierdziłem), pojedyncze rzuty na obrońcy (chyba pokazali wszystkie 4 step backi które trafił, 9 spudłowanych nie pokazali ;) ), z czego chyba tylko w 2 czy 3 przypadkach był sensowny obrońca naprzeciwko (czytaj odpuszczanie w D o którym też pisałem). 

Cam miał jak do tej pory jedne PO na sporym valume, gdzie był w roli underdoga i dostał sweepa, wygląda naprawdę bardzo dobrze w tych metrykach, ale dalej on nie został jeszcze przetestowany w boju, a gdy tylko trafił do Nuggets, to długi nie mógł wyjść z 25% za 3, więc wybacz, ale to nie potwierdza tezy, że gość nie zawiedzie, a tym bardziej tego, że wart jest inwestowania w niego co by się nie działo tylko dlatego, że przyszedł i jest niezły

Zobacz piszesz o tym niezłym słabiaku, co to nie mógł wyjść z 25% za 3 przez długi czas, a ma 43% w tym sezonie... gościu, który nie potrafi się odnaleźć w nowej roli, a ma drugi on-off w DEN, gościu który grają bez Murraya i bez Jokica ma +4 net, a nie -4 jak Watson. To co będzie jak zacznie grać swoją, lepszą koszykówkę? Braleś to pod uwagę w drugą stronę?

i czemu znowu nie odpowiesz na pytanie czy różni się posiadanie Cama za 23 bańki od Watsona za 25,

Przecież napisałem, że Cam lepiej kreuje grę (sobie i ekipie), tylko w DEN mu tego nie dano. Lepiej gra na obrońcy, w trudnych sytuacjach, pod presją, ma dużo lepszy rzut. Ma też łatwo sprzedawalny kontrakt. Watson może wiele rzeczy poprawić i stac sie lepszy, ale na dziś to kilkanaście meczy na wyższym volumenie, z odpuszczającą go obroną i dobrym net przy Murrayu, Jokicu i... Camie. Więc jak nie potwierdzi postępu w grze pod presją to jego kontrakt 125/5 będzie trudny do sprzedania a Denver nie stać na kolejne wyhamowanie po tym jak MPJ podpisali maxa i sie lekko udupili.

Natomiast dalej nie wiem skąd u Ciebie ta "wojna na śmierć i życie" o Watsona? Bo napisałem, żeby nie skreślać Cama za szybko i że Watson, który super się rozwinął jeszcze musi potwierdzić swój rozwój w sytuacji kiedy zaczną go bronić dużo lepiej? 

jak za bardzo ofensywnie to wybacz, ale trochę już mnie irytuje taki ping-pong gdzie nie widzę, żadnej większej refleksji z Twojej strony, a bardziej unikania odpowiedzi na kluczowe kwestie

Polecam przeczytać na spokojnie moje wypowiedzi od początku - jest od razu w nich argumentacja, a nie ping-pong i nie ma w tym krzty emocji u mnie, natomiast mam wrażenie, że u Ciebie emocje, jakbym krzywdził Ci jedyne dziecko... a to forum dyskusyjne, ludzi o różnych zdaniach i naprawdę warto czasem spuścić parę i spróbować wyjść ze swojej strefy/obrazu, a nie "zakrzykiwać" innych - nawet jeśli czyjaś opinia jest dyskusyjna wśród fanów.

PS. I nigdy nie unikam odpowiedzi, po prostu nie ma już czasu udowadniać tez, że THJ to chimeryczny i łamliwy gracz, albo tworzyć 10 potencjalnie najlepszych wymian dla DEN (czy to za Watsona czy Cama) - dla Gordona zrobiłem wyjątek ;)