Skocz do zawartości

Detroit Pistons 2025/26 - najtrudniejszy pierwszy krok...

DRK

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 2.12.2025 o 15:51, wiLQ napisał(a):

do deadline trzeba uplynnic Tobias+Ivey LUB podjac decyzje po kogo uderzac z cap space w offseason 2026 po odpuszczeniu obu...

żeście sie uparli... nie muszą, mogą podpisać obu tanio i zostawić, mogą iść w s'n't mogą ich sprzedać w grudniu po podpisaniu... bardziej muszą podjąć decyzję za ile chcieliby ich zostawić i czy 2 strona to akceptuje. Ja osobiście w dobrych kwotach obu bym zostawił, bo jeden mimo kontuzji ma sufit wysoko, a drugi doświadczenie i nie schodzi raczej poniżej pewnego poziomu.

23 godziny temu, DRK napisał(a):

;( dosyć niedoceniany, a bardzo solidny gracz tamtych czasów. Dziś pewnie byłby kimś w stylu JJJ.

• 4 tygodnie później...
3 godziny temu, Koelner napisał(a):

Liga Cunnighama 

Wstrzymajmy wierzchowce..

.. jeszcze na pewien czas :)

Miło, że Pistons zakończyli mijający rok zwycięstwem. Ewentualna trzecia porażka z rzędu (wcześniej z Jazz i LAC)nieco zamazałaby dobrą postawę  w 2025 w którym Detroit osiągnęło łączny bilans 55-28.

Warto dziś po meczu z Lakers zwrócić uwagę na pewien szczegół. Nie grał LeVert, w 1q skontuzkował się Harris, a Robinson odegrał drugoplanową rolę. Młodzież wybrana w drafcie wygrała (i to wysoko)ten mecz. Stewart, Duren, Ivey, Cade, Thompson, Sasser (najlepszy mecz w sezonie), Holland (gdy Luka wyrównał w 3q na po 79, RoHo był głównym aktorem runu, który rozstrzygnął mecz).

Celowo chciałem wspomnieć o tych wyborach draftowych, aby przypomnieć sytuację dokładnie sprzed dwóch lat. Od tego czasu sytuacja zmieniła się o 360°. No, właściwie o 180°

Przy okazji: zwróćcie uwagę jaka panika przy obydwu wznowieniach gry przez Pistons.

Ale nie o tym.

Ostatni mecz w 2023. Zwycięstwo nad Raptors kończy serię 28L. Z tych ośmiu wydraftowanych graczy, których wcześniej wymieniłem - sześciu pierwszych zaznało smaku historycznej serii porażek. Cały świat patrzył na nich. Stali się globalnym memem. 

Ale jeśli to ich nie złamało, to już raczej nic gorszego ich w lidze nie spotka. Bardzo brutalnie zahartowali przy tych 28L swój mental. Efekty tego widać było chociażby w serii z Knicks, gdzie bez problemu podnieśli się po frajerskiej porażce w G1, czy pechowych domowych końcówkach G3 i G4. 

Grudzień kończymy z bilansem 9-4 i łącznym 25-8. Z pięciomeczowego tripu po West Coast wracamy z wynikiem 3-2. Nie ma co wybrzydzać. 

Wyjazd Pistons dziś vs Cavs bez dwóch starterów (Harris, Duren). Dodajemy uczciwie, że Cavs też miało trochę personelu na L4.

1Q podła w wykonaniu Detroit, pełno strat (7),  25 % FG i w plecy 19-28. Śmierdziało czwartą porażką w pięciu meczach. I to mocno.

Ale jednak niedziela była dla nas. Pistons znów musiał ratować two -way Jenkins.

Warto to odznaczyć, albowiem był to historycznie-statystycznie najlepszy  punktowo w pojedyńczej kwarcie performens człowieka z ławki w długich już dziejach organizacji z Motown. Wykonał w Q2 siedem akcji ofensywnych, które dały 21 pkt. 

Nie zmieściły się wszystkie na jednym tłicie :)

Jeszcze trzema asystami to omaścił. 

Przed sezonem ewidentnie Cavs i Knicks byli faworytami Wschodu (że teraz Cavs jest trochę gdzie indziej to inna sprawa), więc specjalne podziękowania dla twórców terminarza. Pistons w B2B wpierew wyjazd do Cleveland, a kolejnej nocy spotkanie z NYK w LCA.

Mogli chociaż oba jako domowe ustawić 😠

1 godzinę temu, DRK napisał(a):

Ale jednak niedziela była dla nas. Pistons znów musiał ratować two -way Jenkins.

Fajnie się rozwinął, jak dostaje szanse daje duży pozytywny impact. Ostatnio mniej grywał bo czas zajmowali bezproduktywny Ivey albo chimeryczny Sasser. Dwie nadzieje z draftu a undrafted Jenkins bije ich na głowę

Świetny mecz vs Knicks. 
Przede wszystkim gratulacje dla sędziów że dopuścili do mocnej kontaktowej gry i mieliśmy dzięki temu świetne widowisko. 

Cade jeszcze bardziej cierpliwy i dojrzały. Widzi wszystko i bierze na plecy każdego niższego słabszego obrońcę. 
Widać monolit drużyny zespolonej wokół liderów i defensywne DNA 

Tolu Smith- świetny gość. Zwracam na niego uwagę bo zakopany on jest w rotacji za świetnymi podkoszowymi ale graczem jest świetnym. 

W dniu 5.01.2026 o 09:45, DRK napisał(a):

Pistons znów musiał ratować two -way Jenkins.

No właśnie, już spokojnie ze 3 mecze myślę, że skubaniec im pięknie uratował w tym sezonie. Na pewno z Wizards mam w pamięci. A jeszcze jak Cade miał krótką pauzę to grał mega dobrze przecież.

Btw, zapomniałeś o tradycji :)

Edytowane przez Braveheart22

Wyjątkowo późno dane mi było nadrobić mecz vs Knicks.

I od razu przychodzi mi pokajać się. Cofam wypowiedziane z pewną dozą ironii słowa:

W dniu 5.01.2026 o 09:45, DRK napisał(a):

Przed sezonem ewidentnie Cavs i Knicks byli faworytami Wschodu (że teraz Cavs jest trochę gdzie indziej to inna sprawa), więc specjalne podziękowania dla twórców terminarza. Pistons w B2B wpierew wyjazd do Cleveland, a kolejnej nocy spotkanie z NYK w LCA.

Mogli chociaż oba jako domowe ustawić 😠

Ewidentnie pomysł ustawiania terminarza w B2B z dwoma najmocniejszymi (teoretycznie, przed startem sezonu) ekipami Wschodu to świetny i nowatorski pomysł. Pistons nie zdążyli ostygnąć po meczu w Ohio, byli perfekcyjnie rozgrzani. Knicks nie mieli tego atutu, zostali przed meczem z Pistons ukarani dodatkowym dniem odpoczynku. W ogóle nie mogli złapać flow i wyglądali na zmrożono-zardzewiałych. Zimy w Michigan potrafią być siarczyste.

A odrobinę poważniej to nie liczyłem na dwa W w tym dwumeczu. Jedno brałbym z pocałowaniem rąci. W Cleveland za czasów Cadea dotąd nigdy Pistons nie wygrali. Z kolei wynik cyferkowy (+31)z Knicks to mały szok. Pistons od 2019 (7 lat 🙃)nie mieli wyższego zwycięstwa w domu (wtedy + 34 vs Spurs). I żeby to było vs jakimś Wizards. A tymczasem padło na Knicks - viceliderów Wschodu, faworytów buków do zwycięstwa w ECF, grających niemal w optymalnym składzie (minus Hart). Pistons bez dwóch starterów dodajmy.

Nie przypisuję sobie żadną miarą tytułu experta od Knicks, ale w tym meczu KAT z OG oddali razem ledwie 8 rzutów (Cade kiedyś pokazał, że można 45 razy w jednym meczu próbować :)), trafili 2 ( słownie dwa). Brunson kończy mecz z zerowym dorobkiem asyst i sześcioma stratami - tu nawet ratio as/to nie da się policzyć. Gdyby podobną rzecz przydarzyłaby się Pistons zacząłbym podejrzewać, że jakieś kwasy w szatni są. Ciężko mi jednak taką samą miarą oceniać Knicks bo ich aż tak szczegółowo nie śledzę. Może to jedynie wypadek przy pracy. Chociaż L czwarte z rzędu teraz patrzę.

Koncentowałem się na tych dwóch meczach w B2B, że dotąd umknęło mi kto następnym przeciwnikiem. A tu kolejny rywal koło którego nigdy w Detroit nie można przejść obojętnie. Już dziś mecz z Bulls. Trzeci w cztery dni, ale już nic nie mówię :)

W dniu 7.01.2026 o 09:39, DRK napisał(a):

A tu kolejny rywal koło którego nigdy w Detroit nie można przejść obojętnie. Już dziś mecz z Bulls. Trzeci w cztery dni, ale już nic nie mówię :)

Stew wziął się do roboty, career high i Bulls również wypunktowani 😀 A wczoraj Pistons bez 3 starterów bo Cade nie grał   

Jak patrzę na Bulls szkoda mi tylko, że nie wzięliśmy w drafcie Buzelisa zamiast Hollanda...