Skocz do zawartości

Portland Trail Blazers 2025/2026 - nowa nadzieja sequel

wiLQ

Rekomendowane odpowiedzi

Zakladam nowy watek bo szykuje sie ciekawy sezon dla druzyny...
[plus nie lubie dyskutowac o konkretnej druzynie w mega zbiorcznych tematach gdzie jest wszystko]:

18 godzin temu, dannygd napisał(a):

Już trochę @wiLQ odpowiedział, ale...]

Portland "tankując" zrobiło 36-46, zauważyli, że Avdija i Camara zrobili ogromny skok, a Simons niestety zaliczył stagnację, więc nie chca mu dawać kontraktu na cirka 180, kiedy maja Hendersona i Sharpa. Do tego Ayton jest w ostatnim roku kontraktu, Clingan pokazał sie z bdb strony, a do tego maja RWIII. Jak pokazują historie wiekszości młodych ekip NBA, żeby wejść level wyżej potrzeba super veteranów w szatni. Coś jak Horford i JRue w Celtics, FVV i Adams w HOU, Rose Gibson w NYK, Sap i Pope w DEN, a nawet Hayward i Caruso w OKC, choc niektórzy powiedzą, że ta ekipa troche inaczej ewolucje przeszła.

Tym samym żeby ekipa sie rozwinęła, zarówno ofensywnie jak i defensywnie potrzebuje wsparcia doświadczonego gracza i szczerze w ich przypadku chyba lepszego nie ma, bo zarówno jest bdb rozgrywającym, jak i jednym z najlepszych defensorów w lidze - może nawet w skali all-time na obwodzie. Do tego jeden z najlepszych pod względem sportmanship - co jest pietą achillesową Portland. Jaki będzie efekt? Zależy od kolejnych ruchów, bo dla mnie powinien wychodzic najpierw Jrue w S5 jako PG z Sharpem, Avdiją, Camarą i Aytonem, którego jeszcze bym nie skreślał. Z ławki Scoot, Thybulle (podjął opcję), Walker (którego raczej tanio wydłużą lub przejmą jako RFA), Grant (do czasu sprzedaży), Murray i Clingan/RWIII.

Mimo wszystko to troche dziwny sklad... Na ten moment wg mnie bedzie:

PG Jrue, Scoot
SG Sharpe, Thybulle
SF Avdja, Camara
PF Jerami, Camara
C Ayton, Clingon, RWill

Przeciez to az sie prosi o dalszy handel w offseason, RWill i JGrant leca jako pierwsi?
Wpisalbym tez Aytona, ale nie wiem czy sa jacys chetni.

10 godzin temu, airmax napisał(a):

co z perspektywy Blazers zmienia Holiday? Który też zdrowiem ostatnio nie grzeszy. 

już nie chce mi się sprawdzać salary Blazers ale oni właśnie pozyskali 35 latka na 3 letniej umowie za 37 baniek w ostatnim roku. I co, pobujają się walcząc o PI, a za rok-dwa będą dopłacać do Holidaya żeby ktoś zluzował ich z jego kontraktu? @wiLQ chyba pisal, że każda ekipa chciałaby mieć takiego Holidaya walcząc o tytuł, zgoda. Ale nie za 35 baniek, co teraz w większości ekip czyniłoby go 3(?) największym kontraktem. 

może wyjdzie na Wasze i Blazers zrobią piękny RS gdzie Holiday będzie świetny, albo sprzedadzą go za mega zwrot, może być. Tylko że moim zdaniem jest to opcja o wiele mniej prawdopodobna 

Jeszcze raz podkresle, ze staralem sie opisac punkt widzenia Blazers, a nie swoja opinie bo mnie ta wymiana tez zaskoczyla.
Podobnie jak wydraftowanie kolejnego centra z #16!

3 godziny temu, january napisał(a):

Portland Trail Blazers D-
trade Anfernee Simons + 2x2nd ↔ Jrue Holiday
trade #11 ↔ #16 + 2x2nd + ORL ‘28 1st
#16 Hansen Yang

Nie rozumiem ruchów Blazers.

GM i trener dostali extension po fajnej drugiej polowie sezonu, wiec jest dalsza proba walka i zrobienia kroku do przodu.

Czy wg Ciebie mozna bylo wyciagnac cos lepszego za Simonsa? Ja w to watpie...

3 godziny temu, january napisał(a):

Najwięksi przegrani tygodnia draftowego:
2) Portland TrailBlazers: wzięcie Holidaya meh, a za de facto pick w loterii Yang to jakiś mindfuck

[...]

Natomiast wybór z #16 Yanga to jest coś przedziwnego. Mają już Clingana, wciąż mają Aytona I Williamsa. Ja nie cenię Chińczyka jako 1st roundera, ale sam fit jest tu też przedziwny. Bardzo niska ocena ode mnie.

Przeciez Ayton i RWill sa na wylocie, wiec w 2026 juz ich nie bedzie w tej druzynie.
Oczywiscie nic nie wiem o chinczyku jako prospekcie, ale skoro wszyscy go szacowali na 2 runde to pewnie spokojnie mogli zrobic jeszcze jeden trade down.

1 godzinę temu, wiLQ napisał(a):

Czy wg Ciebie mozna bylo wyciagnac cos lepszego za Simonsa? Ja w to watpie...

Ależ mnie wszędzie pocytowałeś, zabieram się za odpisywanie :)

Wiesz, czasem według mnie lepiej jest nie zrobić nic zamiast ruchu na siłę. Simons to expiring i mimo tego, że go specjalnie nie cenię to jednak jest rotacyjny gracz NBA, robiący regularnie te około 20/5. Czy w takiej sytuacji trzeba było go oddawać? Mogli spokojnie Blazers poczekać - i albo w trakcie offseason/sezonu dostać za niego fajną ofertę, albo dać mu po prostu spaść (zawsze mieliby prawa birda, jakby była opcja w '26 offseason na promkę za niego).

Osobiście negatywna ocena stąd, iż nie uważam aktualnej umowy Jrue Holidaya za mającą pozytywną wartość. 35 lat, pierwsze oznaki lekkiego bycia post prime  już było widać. To nie jest wielki okaz zdrowia i swoje opuszcza w RS, a opiera swą grę choćby w D na fizyczności. Tacy guardzi potrafią notować po 35 roku życia przykry zjazd. Ma umowę 32,4/34,8/37,2 na kolejne 3 sezony i nie sądzę, by był to już nawet neutralny kontrakt jak chodzi o value. Dodatkowo rozumiem jakby po Jrue sięgnął jakiś semi-contender w ramach próby runu (swoją drogą - przy niskiej cenie wolałbym na miejscu Magic pójść po Holidaya zamiast oddawać takie value za Bane'a) w najbliższym roku-dwóch. Ale to nie jest ten etap rozwoju Blazers, nawet z Holidayem ciężko im będzie o playoffy. 

Sam deal będzie za jakiś czas niewygodny w salary (od '27 nowe umowy już będą mieć Camara, Sharpe, Henderson), gdzie już mają przepłaconego ancymona Granta. Zaniża im wartość obecnej fantastycznej umowy Avdiji i zamyka wiele opcji w '26, gdzie mogli mieć ogromne capspace. Podsumowując słaby ruch pod kątem budowania przyszłości teamu.

Przeciez Ayton i RWill sa na wylocie, wiec w 2026 juz ich nie bedzie w tej druzynie.
Oczywiscie nic nie wiem o chinczyku jako prospekcie, ale skoro wszyscy go szacowali na 2 runde to pewnie spokojnie mogli zrobic jeszcze jeden trade down.

Tylko w zeszłym sezonie problem z minutami miał nawet Clingan, a teraz Temu Jokić będzie 4 centrem do gry. Długoterminowo chcą zostać z Clingan-Yang, trochę mi się to nie podoba, bo w obecnej NBA dalej często potrzebne jest wrzucanie switchable wysokiego, a tu dwa drafty z rzędu poświęcili na mało mobilnych wysokich. Niemniej najważniejsze jest znów value - już nie porównuje do tego co dostała za #13 pick Atlanta, bo to kradzież stulecia, ale spokojnie mogli uzyskać znacznie więcej przez trade down, nawet jeśli to wymarzony pick Schmitza.

21 minut temu, january napisał(a):

Ależ mnie wszędzie pocytowałeś, zabieram się za odpisywanie :)

Wrzuciles fajnego posta z podsumowaniem to chcialem go docenic ;-]

Ale odpisywanie na taki wielki blok tekstu w jednym miejscu to jakis koszmar, wiec go podzielilem tematycznie na wybrane fragmenty druzynowe.

21 minut temu, january napisał(a):

Wiesz, czasem według mnie lepiej jest nie zrobić nic zamiast ruchu na siłę. Simons to expiring i mimo tego, że go specjalnie nie cenię to jednak jest rotacyjny gracz NBA, robiący regularnie te około 20/5. Czy w takiej sytuacji trzeba było go oddawać? Mogli spokojnie Blazers poczekać - i albo w trakcie offseason/sezonu dostać za niego fajną ofertę, albo dać mu po prostu spaść (zawsze mieliby prawa birda, jakby była opcja w '26 offseason na promkę za niego).

Osobiście negatywna ocena stąd, iż nie uważam aktualnej umowy Jrue Holidaya za mającą pozytywną wartość. 35 lat, pierwsze oznaki lekkiego bycia post prime  już było widać. To nie jest wielki okaz zdrowia i swoje opuszcza w RS, a opiera swą grę choćby w D na fizyczności. Tacy guardzi potrafią notować po 35 roku życia przykry zjazd. Ma umowę 32,4/34,8/37,2 na kolejne 3 sezony i nie sądzę, by był to już nawet neutralny kontrakt jak chodzi o value. Dodatkowo rozumiem jakby po Jrue sięgnął jakiś semi-contender w ramach próby runu (swoją drogą - przy niskiej cenie wolałbym na miejscu Magic pójść po Holidaya zamiast oddawać takie value za Bane'a) w najbliższym roku-dwóch. Ale to nie jest ten etap rozwoju Blazers, nawet z Holidayem ciężko im będzie o playoffy.

Powiedzmy sobie wprost, gdyby poczekali do offseason to Simons by odszedl za darmo.

Dlatego wg mnie sedno sprawy jest czy lepiej bylo nie robic nic i go odpuscic czy sciagnac Jrue?

Gdybym byl GMem Blazers pewnie bym tego nie klepnal z powodu, ktory opisales w drugim akapicie, ale jak najbardziej dostrzegam tu jakas logike [a zaczelo sie od tego, ze zupelnie nie rozumiesz punktu widzenia Blazers]. Wg mnie wariant calkiem realistyczny tej wymiany jest taki, ze Jrue podniesie ich poziom grania w porownania do zeszlego sezonu i bedzie gral na takim poziomie iz jakis contender go przylmie z otwartymi rekami [np za 2 picki 2-rundowe ktore oddali plus jakies slabsze salary].

26 minut temu, january napisał(a):

Sam deal będzie za jakiś czas niewygodny w salary (od '27 nowe umowy już będą mieć Camara, Sharpe, Henderson), gdzie już mają przepłaconego ancymona Granta. Zaniża im wartość obecnej fantastycznej umowy Avdiji i zamyka wiele opcji w '26, gdzie mogli mieć ogromne capspace. Podsumowując słaby ruch pod kątem budowania przyszłości teamu.

Jak na moje oko sa male szanse, ze za rok Jrue i Jerami beda jeszcze w skladzie.

32 minuty temu, january napisał(a):

Temu Jokić będzie 4 centrem do gry.

To mnie rozbawilo ;-]

Ale wlasciwie skad sie wziely te porownania do Jokicia? Przeciez Yang nie ma z nim zbyt wiele wspolnego...

Godzinę temu, wiLQ napisał(a):

Wiedzialem, ze jest taki cytat, ale skad przeswiadczenie w Nuggets, ze on ma chociaz blisko do Jokicia jako prospekta?

Jokić jako prospekt był wybrany bodajże z #38 numerem, więc spokojnie można porównywać ich jako prospektów. 

To jak się później rozwinął i to jak zmienił NBA to jest zupełnie inna sprawa.

Teraz każdy wysoki, niezbyt atletyczny, dobrze podający jest porównywany do Jokica, życie to chodzenie na skróty 😉

Inna sprawa, że Hansen faktycznie świetnie podaje, ma feel gry na wysokim poziomie i faktycznie jest niezbyt atletyczny jak zdecydowana większość Chińczyków.

W Portland pracuje Mike Schmitz, który przez wiele lat był guru domorosłych skautów robiąc kontent na Draftexpress, także napiszę tylko, że z pokorą i ciekawością przyjmuję ten pick, bo kim jestem by się równać z taką ikoną skautingu 😂

Wydaje mi się, że miliony Chińczyków, rynek i kasa, mogły być jedną z przesłanek na taki wybór.

Ciekawe czy dostanie się do All Star już w pierwszym sezonie poprzez głosowanie kibiców 🤔

Powiedzmy sobie wprost, gdyby poczekali do offseason to Simons by odszedl za darmo.

dokładnie jest jak mówisz, też o tym pomyślałem jak zobaczyłem ten trade no i jednak Boston MUSIAŁ go oddać (podobnie jak Porzingisa) za paczkę szlug. Chociaż pewnie dało by się taniej go wyciągnąć.

Nikt Aytona i Granta nie weźmie a jak coś to tutaj gorsza dopłata za każdego z osobna niż za Beala. Jrue może mieć ten value, że nauczy Scoota obrony bo ten ma bardzo dobre warunki fizyczne aby stać się dobrym obrońca.

iz jakis contender go przylmie z otwartymi rekami [np za 2 picki 2-rundowe ktore oddali plus jakies slabsze salary].

może do Dallas, choć nie wiem jak oni stoją z pickami.

30 minut temu, Tecu napisał(a):

z #38 numerem

41

Edytowane przez LAF

43 minuty temu, Tecu napisał(a):

Jokić jako prospekt był wybrany bodajże z #38 numerem, więc spokojnie można porównywać ich jako prospektów. 

Teraz każdy wysoki, niezbyt atletyczny, dobrze podający jest porównywany do Jokica, życie to chodzenie na skróty 😉

Chyba, ze tak i teraz kazdy zagraniczny center to bedzie potencjalny Jokic, tak jak kiedys bylo mase Draymondow.

IMO to zdecydowanie za malo, ich profil jest zupelnie inny chocby po blokach czy rzucaniu.

Swoja droga mocna ciekawoska - jak Yang to zrobil, ze byl rookie of year dwa razy? ;-D

16 minut temu, LAF napisał(a):

dokładnie jest jak mówisz, też o tym pomyślałem jak zobaczyłem ten trade no i jednak Boston MUSIAŁ go oddać (podobnie jak Porzingisa) za paczkę szlug. Chociaż pewnie dało by się taniej go wyciągnąć

To juz kwestia negocjacji, ale gdy jakas druzyna musi klepnac trejd ze wzgledow finansowych to jest dobry moment by sondowac bo dla drugiej strony bardziej sie liczy roznica w pensjach niz w talencie.

20 minut temu, LAF napisał(a):

Jrue może mieć ten value, że nauczy Scoota obrony bo ten ma bardzo dobre warunki fizyczne aby stać się dobrym obrońca.

To tez wazny argument, o ktorym zapomnialem wspomniec.

IMO to zdecydowanie za malo, ich profil jest zupelnie inny chocby po blokach czy rzucaniu.

Przypomnisz profil Jokica draftowy?

Bo tak patrząc po statach to słabo rzucał i trójki i średnio/słabo ft. Większy volumen u Jokica, ale nie wygląda po statach, że Jokić miał pewny potencjał na poważnego shootera. %ft bardzo podobne na poziomie 70%

Asysty zresztą na podobnym poziomie. Bloki faktycznie dużo wyżej Hansen.

Może jest trochę inny profil, ale zdecydowanie nie zupełnie inny.

I jeszcze raz powtarzam, nie, Hansen nie będzie drugim Jokicem 😉

Trochę to przypomina dyskusję sprzed roku na temat Edeya. Chyba jakoś tam udowodnił, że dla takich drągali, niezbyt mobilnych, jest miejsce w NBA.

Edytowane przez Tecu

Normalnie bym napisał że drugiego Jokica nie ma prawa być ale kurde Chińczycy umieją w podróbki od lat. 

Ostatnio robią rzeczy lepsze niż pierwowzór 

W drafcie Jokica to tyle było o nim wiadomo jak o Goldin  teraz. Ktoś trafi super. Gigant i Juc. Nie trafi. Nic się nie stało. Jeden z wielu. 

Ciekawe czy Rusek pójdzie. 

Edytowane przez ignazz

Godzinę temu, Tecu napisał(a):

Bo tak patrząc po statach to słabo rzucał i trójki i średnio/słabo ft. Większy volumen u Jokica, ale nie wygląda po statach, że Jokić miał pewny potencjał na poważnego shootera. %ft bardzo podobne na poziomie 70%

juz teraz nie znajde tego serbskiego dokumentu, ale generalnie historia byla z nim taka, ze zostal wypatrzony przez tego jego pozniejszego agenta w jakiejs tam smiesznej lokalnej druzynce i na bazie jednego meczu on juz wtedy mial adv stats na poziomie nieosiagalnym dla doroslych, wiec akurat statystyki gdy swiezo wszedl w dorosla koszykowke nie musza byc az tak miarodajne, on mial wtedy mase problemow fizyczno-wydolniosciowych 

4 minuty temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

juz teraz nie znajde tego serbskiego dokumentu, ale generalnie historia byla z nim taka, ze zostal wypatrzony przez tego jego pozniejszego agenta w jakiejs tam smiesznej lokalnej druzynce i na bazie jednego meczu on juz wtedy mial adv stats na poziomie nieosiagalnym dla doroslych, wiec akurat statystyki gdy swiezo wszedl w dorosla koszykowke nie musza byc az tak miarodajne, on mial wtedy mase problemow fizyczno-wydolniosciowych 

Może istnieje też podobny chiński dokument o Hansenie 🤔

Mi tylko i wyłącznie chodzi o to, że porównuje się jabłka do jabłek, czyli w tym momencie prospekta Jokica z prospektem Hansenem. To, że później Jokic się tak rozwinął, nie było wcale takie pewne o czym świadczy 20+ drużyn, które tego nie zauważyły, więc nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że Jokić był na zupełnie innym poziomie jako prospekt niż Hansen.

I jeszcze raz powtarzam, nie nie twierdzę zupełnie, że Hansen będzie porównywalnym graczem jak Jokić, bo nie będzie 😉

1 minutę temu, Tecu napisał(a):

jeszcze raz powtarzam, nie nie twierdzę zupełnie, że Hansen będzie porównywalnym graczem jak Jokić, bo nie będzie

ja pewnie mam o wiele mniejsze skillsy w ocenie prospectow, ale to co widze na bazie tych hlsow, to jest bardzo spoko baza pod kozak grajka, ciezko komus wrozyc kariere na poziomie najlepszego gracza dekady itd. ale juz poziom takiego Senguna moze spokojnie osiagnac, o ile spelni sie wiele warunkow, u Chinolow jest zawsze sporo red flagow, ale ten wydaje sie miec nawet pewnien swag i widac ze jara sie basketem

to nie jest nastepny Jokic, ktos go tak nazwal bo ma fajne post moves i kreatywnie podaje, poza tym nie widac ze duzo stycznych z rookie Jokiem, zupelnie inna baza fizyczna i atletyzm, co akurat wydaje sie dobre dla Hansena, tak czy inaczej jesli uda mu sie przebic do ligi i mocno rozwinac, to sufit tutaj jest imo spory

8 minut temu, Tecu napisał(a):

To, że później Jokic się tak rozwinął, nie było wcale takie pewne o czym świadczy 20+ drużyn, które tego nie zauważyły

mozna chyba nawet mowic o 29ciu

to akurat byly jeszcze czasy gdzie rynek eurropejski byl mocno niedoscautowany, teraz po wyplynieciu Joka, Doncicia czy Saba nikt juz sobie na takie cos raczej nie pozwoli

3 godziny temu, Tecu napisał(a):

Przypomnisz profil Jokica draftowy?

Asysty zresztą na podobnym poziomie. Bloki faktycznie dużo wyżej Hansen.

Może jest trochę inny profil, ale zdecydowanie nie zupełnie inny.

Mieli duza roznice w blokach, przechwytach, ATO, 3PA, 3P%... czyli wlasciwie jedyne co ich laczy to wzrost, zbiorki i [podobno] wysoki poziom podawania jak na wysokiego.
Jak jest wiecej roznic niz podobienstw to ciezko mi to inaczej ujac niz zupelnie inny profil.

Ba! Najwieksza roznica miedzy nimi jest to gdzie grali, liga chinska jest duzo gorsza niz adriatycka, wiec nawet jakby mieli identyczne osiagi to Jokic bylby lepszym prospektem bo je osiagnal przeciwko trudniejszym przeciwnikom.

3 godziny temu, Tecu napisał(a):

Trochę to przypomina dyskusję sprzed roku na temat Edeya. Chyba jakoś tam udowodnił, że dla takich drągali, niezbyt mobilnych, jest miejsce w NBA.

Nie kwestionuje, ze Hansen nie ma miejsca w NBA tylko, ze ni grzyba nie jest podobny do Jokicia.

1 godzinę temu, Tecu napisał(a):

Mi tylko i wyłącznie chodzi o to, że porównuje się jabłka do jabłek, czyli w tym momencie prospekta Jokica z prospektem Hansenem. To, że później Jokic się tak rozwinął, nie było wcale takie pewne o czym świadczy 20+ drużyn, które tego nie zauważyły, więc nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że Jokić był na zupełnie innym poziomie jako prospekt niż Hansen.

Ale ja zupelnie nie uwzgledniam tego, ze Jokic sie pozniej rozwinal, wiec tylko i wylacznie mi chodzi o to, ze nie sa wcale podobni ;-]

A ja po obserwacji gracza niestety nie będąc światkiem tych zamkniętych combine uważałem Chińczyka za non faktora. Szokuje mnie tak wysoko w drafcie. I nadal uważam po namyśle że nie bardzo. 

On jakoś z buta wjechał i pokazał cuda. 

Nie wiem. Nie znam się. Idę wbrew podnietom. 

2 godziny temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

poziom Senguna moze spokojnie osiagnac

Sengun w wieku 23 lat na rookie kontrakcie był allstarem na Zachodzie, to są okolice 97 percentyla ~best case scenario dla ziutka, który jeszcze przedwczoraj był w drugiej rundzie. Proszę położyć jakiś respekt na imieniu potężnego Alperena.

Tego Chińczyka nie znam i może jest dobry (a może jest zajebisty i faktycznie spokojnie może osiągnąć na rookie kontrakcie bycie allstarem w 52W teamie) - ale generalnie porównywanie prospektów do takich prospektów, którzy potem walnęli grube overachievement, to chyba droga donikąd. Rockets w erze Hardena wzięli w drafcie 'nowego Yao', a typ się okazał anorektycznym randomem (który dalej jest gwiazdą ligi chińskiej z tego co widzę), mam nadzieję, że temu nowemu Jokiciowi z Temu lepiej pójdzie. 

7 godzin temu, wiLQ napisał(a):

czyli wlasciwie jedyne co ich laczy to wzrost, zbiorki i [podobno] wysoki poziom podawania jak na wysokiego.

bo nie to wrzuciłem co chciałem

(Sound on)

ja tu widzę już naprawdę sporego skilla, Jok niektóre z takich podań dodał dość późno do repertuaru, tych flashy asyst nie miał tak dużo wcale na początku

tu akurat na samym poczatku te najbardziej pamiętne firmówki

6 godzin temu, BMeF napisał(a):

Sengun w wieku 23 lat na rookie kontrakcie był allstarem na Zachodzie,

głównie był dlatego, bo wydymali Saba :V 

on miał obiektywnie sporo lepsiejszy sezon rok temu, te 23,% za 3 to jest spory red flag jak narazie, 69FT w dwa lata też tyłka nie urywa

liczyłem na pewny 3rd team w tym roku, ale nie było żadnego pitolnięcia

w ogóle to beka z Nuggets, nawet sobie dziady bieda 2nda nie ogarnęli

#freejuć

Edytowane przez LeweBiodroSmoka