Skocz do zawartości

Utah Jazz 2025/2026

karl

Rekomendowane odpowiedzi

35 minut temu, ignazz napisał(a):

Ja wiedziałem że tak będzie. Nawet w nocy nie wstawałem. 

W co grają jazz? Ktoś mi wyjaśni. 

Cuda cuda ogłaszają

Najpierw w tym meczu  nikt nie potrafił spudłować ale tez i nikt nie potrafił bronić. Potem w drugiej kwarcie Jazz zaczęło bronić i odjechalo Spurs( tam były chyba 3 albo 4 akcje pod rząd gdzie Jazz wybrało najpierw Sochanowi piłkę z rąk, potem Castle i Harperowi i jeszcze przejeli podanie Harpera do rogu). Ale kiedy na początku 4 kwarty Spurs wyszło na remis to byłem przekonany ,że Jazz pęknie ale Jazz ma Keyonte i Lauriego

Keyonte i Lauri mają już 12 meczów gdzie obaj są 25 plus jednoczesnie. Najbliżej w lidze jest duet Luka/Reaves z 8 meczami.. Jazz stara się nie ograniczać rozwoju Keyonte ale często gęsto ustawia dziwne piątki by mecze przegrać inaczej . Dziś długo grali  w 4 kwarcie jednocześnie Hendricksem i Cody czyli szrotowymi graczami a i tak byli w te minuty do przodu bo oprócz dobrej obrony dorzucali tez coś w ataku.

Jazz jest bardzo dobre w tym roku w meczach na styku choć i tam pamiętam mecze gdzie Cody zaczynał dogrywkę .  Niestety wygląda to na razie tak jak mówił młody Ainge przed sezone czyli ,że Jazz nie ma zamiaru tankować ani bronic wyboru tylko grać swoje. nie jest to dobra taktyka na super mocny draft ale rok temu hardcorowo tankowali jeden jedyny raz . Byli najgorsi w lidze a i tak skończyli z nr 5 draftu

Jazz niestety nie chce hardcorowo tankować ale realnie to nie jest mocny zespół ani nawet na coś wiecej niż wylot w pierwszej rundzie. Lepiej byłoby tankować   i mieć wybór TOP5 draftu i takiego Boozera na ten przykład ale dopóki grają dużo młodymi to cięzko też jakoś to krytykować 

I cięzko narzekać, że Keyonte zrobił ogromny przeskok zarówno w obronie jak i ataku. Widać ,że lepiej czyta obronę rywali i lepiej wjeżdża pod kosz. JEst znacząco mniej bezmyślnych wjazdów .Teraz wie kiedy się zatrzymać by rzucić floatera albo oddać na obwód. W obronie tez lepiej się ustawia i rotuje . collier też coraz lepiej broni .. Jazz by zrobić skok zbliżony do Rockets to potrzebuje dobrać w drafcie gracza z potencjałem na TOP10 nba albo liczyć ,że Bailey zaskoczy i zacznie grać tak jak zakładano jeszcze przed NCAA

16 godzin temu, DRK napisał(a):

Jazz wpierw pokonują Pistons - najlepszą drużynę od 1 listopada:

Screenshot_2025-12-28-22-30-02-539_com.android.chrome.thumb.jpg.974b368ec730f798b8c17bbf892ed2a1.jpg

I za chwilę w B2B wygrywają ze Spurs, którzy są najlepsi od 1 grudnia

Screenshot_2025-12-28-22-30-50-608_com.android.chrome.thumb.jpg.fdd7bcf7f6096660170fb23a8145b129.jpg

No Jazz nawet nie potrafia przytankować. Najpierw draft z Wenbanyamą.  Rok temu napakowany draft dekady a  w tym roku podobno tez napakowany. A oni podobnie jak i Chicago sredniacy beda przez najblizsze 10 lat az ktos sie ogarnie w klubie. 

PS. W  sumie w  tamtym roku zrobili co można ale liga zrobila historyczny przekret z  losowaniem gdzie  pierwsze  3 miesca dostaly druzyny z  miejsc  5+

Edytowane przez marceli73

Śmiechy chichy ale problemem Jazz jest to ,że Keyonte wszedł w grudniu na poziom ALL star.. Nigdy nie zrozumiem amerykańskich idiotycznych porównań statystycznych więc śmiech mnie ogarnia jak widze że Keyonte to trzeci gracz w historii co na przestrzeni 8 meczów robił cos takiego

Keyonte George over his last 8 games: - 30.0 PPG - 5.1 RPG - 7.0 APG - 49/45/90 splits - 67% true shooting - 4-4 record He joins Luka Doncic and Michael Jordan as the only players to put up those numbers over an 8+ game span before age 23

Nie wiem po cholerę takie porównania. Czemu 8 meczów a nie akurat 7 albo 15?? 

Ale nie zmienia to faktu ,ze w grudniu gra rewelacyjnie. 27 pkt przy 7 trójkach z 43% skutecznością  8,5 rzutów z lini z 91% skutecznością.  Po prostu ciężko sie tankuje kiedy Lauri caly sezon gra jak All star a teraz dochodzi ci młodziak który nie pęka w zaciętych końcówkach

No ale widzże ,że Jazz już wysłało komunikat ,ze Keyonte chory i z Bostonem nie zagra . Ace równiez nie a Kevin Love na wszelki wypdak również odpoczywa/ 

Jazz w grudniu 4 razy usadziło Lauriego i Jazz miało od razu bilans 0-4 .. Więc teraz pewnie na zmianę albo Lauri albo Keyonte będzie chory. Grzybica paznokci zapalenie zatok itp .. 

Ogólnie ja ten i poprzedni sezon oceniam pod kątem rozwoju młodziezy. Rok temu wszyscy grali do niczego. I Jazz miało najgorszy bilans i powinni mieć Flagga ale w tym sezonie jest inaczej. Bo Keyonte zrobił spory postęp( rok temu to był łamaga potykający się o własne nogi mający problem z kozłowaniem i wbijący sie pod kosz na oślep) . Do tego Collier poprawił obronę już lepiej rzuca choć nadal to musi poprawić i to znacznie. Ale ogólnie to docelowo powinien być dobry rozgrywający z ławki. Brice też poprawił się 

Hendricks i Cody mają momenty ale na razie to szrot niestety.. Są w rotacji bo Jazz ma samych młodych więc co im szkodzi nimi grać ale tak naprawdę to nie widze ich w NBA za 2-3 lata. 

Tak więc coś czuje ,że coraz rzadziej Keyonte z Laurim będą razem grać

4 godziny temu, ely3 napisał(a):

Jazz w grudniu 4 razy usadziło Lauriego i Jazz miało od razu bilans 0-4 .. Więc teraz pewnie na zmianę albo Lauri albo Keyonte będzie chory. Grzybica paznokci zapalenie zatok itp .. 

4 godziny temu, ely3 napisał(a):

Tak więc coś czuje ,że coraz rzadziej Keyonte z Laurim będą razem grać

No nie wiem, ostatnie przecieki z obozu mówia o małej zmianie w podejściu, choć pick dalej jest kluczowy...

Cytat
  • While both Afseth and Jake Fischer of The Stein Line (Substack link) say that hanging onto their top-eight protected 2026 first-round pick is a priority for the Jazz, Fischer writes that Utah also wants to “establish a winning environment” sooner rather than later. Lauri Markkanen and Keyonte George – along with 2026 restricted free agent Walker Kessler – are viewed as cornerstones for the Jazz, with Kyle Anderson, Jusuf Nurkic, Kevin Love, and Georges Niang considered potential in-season trade candidates, per Afseth. Afseth adds that both management and ownership have confidence that Will Hardy is the right head coach to guide the team out of its rebuilding stage.

Czyżby zauważyli taki postęp u swoich, że warto postawić już tu i teraz na nich? Oczywiście nie mogą wygrywać za dużo, więc pewnie Lauri będzie więcej odpoczywał, ale może też stąd znów zaporowa cena Lauriego?

Jak JAzz w połowie 1 kwarty grając w czwórkę bo keyonte leżał poza boiskiem zrobiło 4-0 zatrzymując dwa razy Boston to myślałem ,ze chyba i ten mecz chcą wygrać . No ale byli bardziej kreatywni. Przez pierwsze 6 minut 2 kwarty grali samą młodzieża i to niekoniecznie najlepszą. Filipowski na centrze . Całe JAzz zrobiło 4 pkt pozwalając na tak dziwne zbiórki na swojej tablicy ,że brakowało słów. Potem wrócił Keyonte z LAurim i na luzie odrobili. No ale tym razem było lekkie sabotowanie. Dlugie granie Cody ,który w ataku jest odpuszczany przez co mogli Lauriego podwajać. A jak już minął swego obronce i potem Lauriemu na celną trójkę to sie okazało ,że zrobił kroki . On raptem zagrał dwa mecze dobrze z czego jeden to ten ze Spurs. 

Do tego Hendricks co w obronie zagrał dobry mecz na Brownie i mocno go ograniczał ale w ataku to on nie potrafi nic poza staniem w rogu i niestety raz mu te trójki wpadają i jest znośnie a raz jak dziś nie i jest niestety dramatycznie. A że ogólnie Collier z Bricem też nie mieli dobrego dnia to nawet nie pomógł dobry mecz Nurkica.. 

To jest kwintesensja tego meczu

Keyonte +8

Lauri +13

Codu -17

Collier -16

Hendricks w miarę dobrze bronił Browna wiec w nagrodę już nie zagrał w 4 kwarcie za to grał długo Clayton Jr i Brice. W ogóle Brice grał najdłużej w zespole 

Boston się mocno nastawiło na Keyonte. White długo siedział na nim. Podwajali go. Próbowali a on i tak rzucił 37 pkt. JAzz musi być mocno kreatywne obecnie by sabotować dobra formę jego i Lauriego  bo niestety problem jest taki ,że poa tą dwójke i Kesslerem reszta jest mocno niepewna na razie. Dobra mecze przeplata z mega złymi. ( bo to co dziś Filipowski robił na zbiórkach i jak pozwalał ,że ktoś mu zza pleców zbieral i dobijal to było niewiarygodne)

Jak zobaczyłem, że taki ogór jak Nurkic robi co chce pod koszem to mi się odechciało. Zaraz napiszesz, że Jazz gdyby nie chcieli bronić picku to na luzie byłoby w 2 rundzie PO, ale w tym meczu Simons rzucił 20 a Garza 15. Ja do tego sezonu nie miałem pojęcia o takich zawodnikach. A o tym Keyonte to słyszałem.

1 godzinę temu, ptak napisał(a):

Jak zobaczyłem, że taki ogór jak Nurkic robi co chce pod koszem to mi się odechciało. Zaraz napiszesz, że Jazz gdyby nie chcieli bronić picku to na luzie byłoby w 2 rundzie PO, ale w tym meczu Simons rzucił 20 a Garza 15. Ja do tego sezonu nie miałem pojęcia o takich zawodnikach. A o tym Keyonte to słyszałem.

Przeciez  Nurkic nigdy nie był ogórem. Troche kontuzje mu przeszkadzaly ale to twardy gość w miare rzucający. 

1 godzinę temu, DRK napisał(a):

Chytry ex-Celt Danny nakazał spiąć się na Detroit i odpuścić Boston :)

Przypadek 🤔?

To była akcja promocyjna byście oddali więcej za Lauriego. A poważnie to akurat pechowo trafiliście na bardzo dobry mecz Brice'a. Jakby on tak długofalowo utrzymał taką skutecznośc to byłoby super - no ale na razie jest jak i na razie to ma lekki regres w stosunku do zeszłego roku czy ligi letniej gdzie wyglądał bardzo dobrze. Ba on na pocżatku sezonu wyglądął dobrze ale teraz to ma 2-3 mecze dobre potrem 4-5 kiepskich. Nie wiem z czego to wynika bo w teorii to bardzo dobry strzelec ale z jakiegoś powodu nie potrafi tego ustabilizować

26 minut temu, marceli73 napisał(a):

Jak  go ogladalem przeciwko SA ostatnio i przeciwko Victorowi wygladal solidnie. 

Bo te dwa ostatnie mecze to chyba najlepsze jego mecze od 3-4 lat... Obrona Jazz się załamała odkąd on gra zamiast Kesslera. Tak samo zbiórki na własnej tablicy. Teraz gra znacząco lepiej ale to raczej wybryk niż norma

W Jazz cudowne ozdrowienie i nagle Lauri i Keyonte byli gotowi na Golden . I w pierwszej połowie byłem przekonany ,że to był bład bo byli nie do zatrzymania zwłaszcza Lauri.. W 3 kwarcie Syeph i Kerr ogarnęli jak atakowac obronę Jazz która o dziwo na obwodzie w pierwszej połowie była dobra ( obrony pod koszem nie wspominam bo para Filipowski Love była tak pogubiona ,że często gęsto nie ogarniali ścięć pod kosz tragedia)

Steph w 3 kwarcie chyba 16 pkt rzucił I Jazz już tego nie przeskoczyła. Zwłaszcza ,że Keyonte miał słaby dzień . Niektóre jego straty były zadziwiające. Zbyt nonszalancko kozłował i chyba z 4 mu wybrali piłkę w koźle. Inna sprawa ,że Golden momentami tez było tragiczne . Oni w 2 kwarcie dwa razy wrzucili sami sobie piłkę na własna połowę. Draymond był tragiczny aż w końcu go poniosło i w połowie akcji olał obronę przez co Lauri wjechał pod kosz i nawet zaliczył wsad. A Draymond wciąz krzyczał na sedziów aż zaliczył 2 techniki i wypad.

Ogólnie Golden ma kiepski skład. Brandin czy Payton robią wiecej kurozialnych błedów niż wnosza coś pozytywnego . Butler juz tez jest emerytem. czasem coś pogra ale ogólnie to już słaba z niego druga opcja. Draymond jak wspomniałem to chodzący problem i bardziej się skupia na kłótniach niż obronie. Może sie jakoś ogarną ale w tej chwili maks dla nich to wygranie play in i wypad do zera w pierwszej rundzie no może jedną wygraną wyrwią

A co do Jazz to z punktu widzenia rozwoju młodych to nie był dobry mecz bo mało kto z nich zagrał dobrze w calym meczu. Miał cody momenty czy Clayton ale z drugiej strony to oni odpowiadaja za załamanie się ataku Jazz na przełomie 3 i 4 kwarty.

Jazz ma najgorszą obronę w NBA 3 sezon z rzędu a jeszcze bez Kesslera to już w ogóle dramat na pozycji centra. A Thunder mialo ogromne problemy by sie przebić.. To pokazuje jak koszmarny kryzys przechodzą. Niewiele brakowało by Jazz wygrało a i tak była dogrywka trochę dzięki dziwnym gwizdkom . Trochę bo Keyonte ma lekka zadyszkę Jazz w ogóle było -19  w tym meczu a wyszło nawet na prowadzenie w 4 kwarcie  ito kilka razy.. Choć myślę ,że to raczej pokłosie kryzysu w jakim jest Thunder

Z pozytywów to Cody zaczyna coś tam pokazywać choć dla mnie to nadal jest zmarnowany wybór i nie widze w nic potencjału na startera ale zaczyna w końcu przyzwoicie bronić i juz nie kaleczy tak bardzo ataku choc nadal w nim niewiele potrafi 

Clayton ma dobry mecz a Ace no cóż te kontuzje jak na razie mocno nim szarpią. Widać totalny brak pewności na ten moment . Jest pogubiony ale on naprawde potrzebuje stabilności w graniu 

Jak zobaczyłem wczoraj info ,że Lauri i Ace będą odpoczywać to wiedziałem ,że Jazz ma zamiar mecz przegrać . Startowa piątka to był przepis na porażkę. Ale na Boga nie taką

Cody pobił absolutny rekord NBA. -60 w meczu. Trochę czasu spędziłem by poszukac czy to jest rekord ale wygląda ,że o czasu play to play to na pewno .a nie wiem czy da się sprawdzić wcześniejsze lata

Cody to szrot i nic tego nie zmieni. Ale to jak źle wygląda Hendricks po w miare sensownym początku to sie nie spodziewałem.  Tzn myślałem ,że choć w obronie będzie skuteczny a on w ataku nadal niewiele potrafi w obronie jest coraz gorszy. Nawet Keyonte się dostosował  izagrał najgoszy mecz sezon a może nawet od dwóch lat.

To tyle w temacie jakie JAzz ma plany na ten sezon. Za każdym razem jak grają z rywalem do tanku to Lauri odpoczywa. Często też Nurkić  i Keyonte. Jazz  już jest 6 od końca i czuje ,że skończą gdzieś na 4 od końca ( Kings są koszmarni , PAcers raczej też nie zacznie wygrywać seriami a Wizards raczej też nie)

Tego Codyego to już niech nie męczą. Tzn teraz niech dużo gra bo to daje Jazz dużo przegranych ale latem niech mu wykupią umowę i niech sobie gra w lidze niemieckiej na przykład