Skocz do zawartości

Phoenix Suns 2025/26 czyli jak nie robic przebudowy

wiLQ

Rekomendowane odpowiedzi

19 godzin temu, Jendras napisał(a):

No ta oko właśnie w okolicach 14

Wychodzi na to, ze spojrzalem na niepelne dane i dopiero dzis wrzucili aktualizacje pensji na spotrac. Teraz to ma wiecej sensu...
Bo faktycznie sam buyout to bedzie za malo, musza zrobic waive and stretcha czyli Beal musi odpuscic minimum te 14 baniek.

17 godzin temu, dannygd napisał(a):

@wiLQ ale jaki sens miałoby zejscie tylko ponizej 2 Aprona i pozbycie się Beala, żeby zatrudnić kogoś na min. - że niby lepszego od Beala??

15 godzin temu, ely3 napisał(a):

@wiLQ nic nie myle bo Suns mysli o rozlożzeniu tych dwoch lat na 5 ale by się to udało to Beal musu odpuścić 13,6 mln a podobno nie chce. Suns ma ten problem ze w 27 oddaje niechroniony wybór. Bez stretchu za rok nie mają kasy by się wzmocnić czyli sam wykup może ich wpakowac w nieźle bagno

Bo glowny motyw nie jest wcale sportowy tylko finansowy, na ten moment Suns maja wizje luxury tax rzedu 130 baniek.
Czyli jak dobrze rozegraja sytuacje z Bealem to oszczedza na luxury tax mniej wiecej tyle ile wynosi caly pozostaly kontrakt Beala!

31 minut temu, wiLQ napisał(a):

Bo glowny motyw nie jest wcale sportowy tylko finansowy, na ten moment Suns maja wizje luxury tax rzedu 130 baniek.
Czyli jak dobrze rozegraja sytuacje z Bealem to oszczedza na luxury tax mniej wiecej tyle ile wynosi caly pozostaly kontrakt Beala!

Szczerze to nie wiem jaki jest ich główny motyw. To znaczy ogólnie mniejszy podatek (btw teraz to koło 156 mln im wychodzi)  zawsze jest motywem istotnym, ale ja mam wciąż wrażenie, że oni chcą uratować ten sezon i PO. Teraz ściągają Hayesa z Fenerbache, a więc skrzydłowego z dużym zasięgiem, niezłą obroną i rzutem za 3 (taki może i lepszy Naji Marshall), mając Brooksa, O'Neala i Dunna - jeśłi nie będzie kolejnego dealu to po co?

PS. A co byście powiedzieli tak przewrotnie na Beala + SF w Lakers, za LBJa + SG/PG? 

2 godziny temu, dannygd napisał(a):

PS. A co byście powiedzieli tak przewrotnie na Beala + SF w Lakers, za LBJa + SG/PG? 

Póki Lakers zarabiają na Lebronie marketingowo, czyt. do końca jego kontraktu, nigdzie go nie ruszą IMO.

Bo i po co. Sportowo jest ok, wygasajacy kontrakt, koszulki sie sprzedają, jest git.

2 godziny temu, dannygd napisał(a):

A co byście powiedzieli tak przewrotnie na Beala + SF w Lakers, za LBJa + SG/PG? 

W sensie ,że Suns mają za malo guardów a za dużo SF? Bo ja mam wrażenie ,że Suns skonstruowało dziwaczny skład bez ani jednej sensownej 4 a jedyna trójka to Dillon Brooks i będący kompletnie wyjechany Royce.. Nie mają ani jednego kreatora z ławki 

Możliwe ,że wymiana po Beala to będzie historycznie najgorszy możliwy deal ( historycznie były gorsze ale w ostatniej dekadzie już niewiele no chyba ,że jakis kretyn oddaje Lukę w prime za połamanego staruszka)

Suns niezaleznie co zrobią z Bealem sa w złej sytuacji.

Beal zostaje to są ugotowani finansowo ( ten podatek ich zabije) a mają zespół który może na Zachodzie będzie na 10 miejscu a może nawet to nie

O ile Bucks jakoś kontroluje swoje wybory albo inaczej ich swapy nie sa bolesne a może nawet się nie pojawią o tyle Suns jest w fatalnej sytuacji

Oddają wybór 27 29 i 31 wszystko bez ochorny

Mają wymiany 26 28 i 30 z czego pierwsze dwa najpewniej z Memphis ( bo Wizards i Hornets raczej będą w najsłabszej 5 wiec wymiana z nimi nie jest ryzykowna) więc nawet nie moga tankować . Jakby nie spojrzeć Suns do 31 roku nie będą mieć ani jednego wyboru w loterii draftu. Nie mają praktycznie skrzydłowych. Nawet jeśli wywalą Beala to nie mają kasy na wzmocnienia . Ba ja nie wiem czy oni  bedą w stanie przedłużyć Marka Williamsa. Booker wchodzi chyba w 27 za jakies 75 mln do tego to co zostanie po Bealu to oni w 27 mają 180 mln na 7 graczy dorzućmy do tego potencjalną przedłużenie Marka i wyjdzie ,że oni  nadal będą płacić ponad 200 mln plus podatek za zespół bez szans na PO 

Nie wiem czy dla nich nie byłoby lepiej przepękać te dwa lata i płacić koszmarny podatek bo taki wykup takiej chorej umowy to ich zepchnie w przeciętność na kolejne 5 lat

A pamiętajmy ,że oni już mają Nasira rozłożonego na 5 lat. Suns wymianą z Wizard rozjechali sobie przyszłość a to był zespół co niedawno był w finałach

W dniu 8.07.2025 o 14:44, ely3 napisał(a):

O ile Bucks jakoś kontroluje swoje wybory albo inaczej ich swapy nie sa bolesne a może nawet się nie pojawią o tyle Suns jest w fatalnej sytuacji

Oddają wybór 27 29 i 31 wszystko bez ochorny

Mają wymiany 26 28 i 30 z czego pierwsze dwa najpewniej z Memphis ( bo Wizards i Hornets raczej będą w najsłabszej 5 wiec wymiana z nimi nie jest ryzykowna) więc nawet nie moga tankować . Jakby nie spojrzeć Suns do 31 roku nie będą mieć ani jednego wyboru w loterii draftu.

Wygląda na to ,że Suns wybrali droge przeciętności.. Dali kosmiczny kontrakt Bookerowi a Devin od 3 lat gra coraz gorzej.. 

Kiedyś pozyskali Jalena Greena za Duranta to myślałem ,że ich planem jest sprzedaż Bookera za wybory draftowe i obudowa wokół Jalena. Nie wykupić Beala by za 2 lata już mieć kasę na zawodników

Jedyny moment na tank to ten sezon bo jeśli Memphis się posypie co jest możliwe to może być jedyny rok kiedy wymiana picków nadal może być w ramach TOP10. Jalen Green praktycznie nie ma żadnej synergii z Bookerem. Nie ma sensu płacić na ten duet 100 mln.Gdzie żaden z nich nie jest obecnie graczem pewniakiem do ASG .. Suns powinni zrobić to co Jazz czyli zrobić twardy reset. 

Suns nie ma za dużo młodzieży. Nie ma picków . Za to mają historyczni najwyższy kontrakt

W dniu 8.07.2025 o 12:00, dannygd napisał(a):

Szczerze to nie wiem jaki jest ich główny motyw. To znaczy ogólnie mniejszy podatek (btw teraz to koło 156 mln im wychodzi)  zawsze jest motywem istotnym, ale ja mam wciąż wrażenie, że oni chcą uratować ten sezon i PO. Teraz ściągają Hayesa z Fenerbache, a więc skrzydłowego z dużym zasięgiem, niezłą obroną i rzutem za 3 (taki może i lepszy Naji Marshall), mając Brooksa, O'Neala i Dunna - jeśłi nie będzie kolejnego dealu to po co?

Ich wizja na pewno jest taka, ze "oszczedzamy kupe kasy, ale walczymy".
A ze sa to mrzonki to jeszcze nikt w organizacji tego nie wyjasnil wlascicielowi... i nie zapowiada sie skoro sprowadzil samych kumpli ze studiow.

W dniu 10.07.2025 o 23:30, ely3 napisał(a):

Wygląda na to ,że Suns wybrali droge przeciętności.. Dali kosmiczny kontrakt Bookerowi a Devin od 3 lat gra coraz gorzej.. 

Kiedyś pozyskali Jalena Greena za Duranta to myślałem ,że ich planem jest sprzedaż Bookera za wybory draftowe i obudowa wokół Jalena. Nie wykupić Beala by za 2 lata już mieć kasę na zawodników

A mieli inna sciezke bez swoich pickow przez wiele lat?
To co piszesz z obudowaniem Jalena Greena to prosta droga do oddawania topowych pickow w drafcie.

Możliwe ,że wymiana po Beala to będzie historycznie najgorszy możliwy deal ( historycznie były gorsze ale w ostatniej dekadzie już niewiele no chyba ,że jakis kretyn oddaje Lukę w prime za połamanego staruszka)

Przeciez ta wymiana to bylo ratowanie wpadki z KD.
Tzn KD jest dobrym graczem, ale jak sie akceptuje oferte "wezmiemy wszystkich graczy i picki" to cos poszlo nie tak w negocjacjach #newOwnerSyndrome

Nie wiem czy dla nich nie byłoby lepiej przepękać te dwa lata i płacić koszmarny podatek bo taki wykup takiej chorej umowy to ich zepchnie w przeciętność na kolejne 5 lat

Eghm, dla nich przecietnosc to jest aktualny szczyt marzen...

W dniu 10.07.2025 o 12:00, josephnba napisał(a):

Tyle kasy za kmiotka który nie jest i raczej nie stanie się nagle superstarem 

to właśnie jest problem supermaxów 

innym też się wówczas wydaje że są warci takich chorych pieniędzy 

Kontrakt Bookera razi bo bedzie zarabial tyle samo co scisly top ligi do ktorego nie nalezy... ale to jest tylko i wylacznie efekt sztucznego maxa zanizajacego wartosc tego topu.

W dniu 10.07.2025 o 13:56, cwikson napisał(a):

Tam chyba nikt nikomu pistoletu do głowy nie przykładał. Skoro Suns na własne życzenie chcieli być w czarnej d.. to droga wolna. Booker po dziesięciu latach może już wyzbył się wielkich ambicji sportowych i cenni zielone bardziej od walki o mistrzostwo. Jego sprawa. Ktoś musi być w lidze czerwoną latarnią i szorować po dnie, niby dlaczego nie mieliby to być Suns?

W dniu 10.07.2025 o 17:55, Dziuseppe napisał(a):

Booker ma jeszcze trzy lata obecnego kontraktu i to przedłużenie wchodzi od 28/29. Nie wiem po co już teraz mu to dali, idiotyczny ruch, mogli poczekać i zobaczyć czy wgl coś z tego Bookera będzie jak już został sam i czy się rozwinie jako lider. Teraz to on jest zdecydowanie pierwszą opcją w Suns, a nawet do play-offów ich pewnie nie zaprowadzi xD

Przeciez to jest klasyczne extension "wybacz nam za obecna trudna sytuacje i ze musisz grac w slabej druzynie, prosze, zostan i nie zostaw nas na lodzie!".
Lauri w Jazz dostal takie samo ;-]

W dniu 10.07.2025 o 18:21, BMeF napisał(a):

Suns nie mają swoich picków do 2031 roku, więc są w tak dużej dupie, że muszą zadowolić Bookera żeby nie skończyć jak swego czasu Brooklyn Nets (czyli szurowanie po dnie bez swoich picków), a w sumie i tak możliwe, że tak skończą.

Tzn. Suns mogli próbować oddać Duranta i Bookera tak, żeby odzyskać te 5-6 first rounderów, które wiszą innym organizacjom - ale 1) pewnie psychologicznie ciężko im było oddać największe gwiazdy za możliwość tankowania, 2) ciężko taką wymianę byłoby mimo wszystko ogarnąć, bo prawo do ich first rounderów to ma chyba z 6 ekip, lol. 

Przeciez nie potrzebowali odzyskach ich wszystkich, wg mnie wystarczylo by w negocjach z Rockets odzyskali swoj 2027 i 2029.
Ale najwyrazniej mieli inne priorytety.

24 minuty temu, wiLQ napisał(a):

Przeciez nie potrzebowali odzyskach ich wszystkich, wg mnie wystarczylo by w negocjach z Rockets odzyskali swoj 2027 i 2029.
Ale najwyrazniej mieli inne priorytety.

Dlaczego Rockets by mieli im oddać te picki? Nierealne żeby je odzyskać.

Ja się tylko zastanawiam czy Ishbia zdaje sobie sprawę jak bardzo zaorał, czy też dysonans poznawczy.

14 godzin temu, wiLQ napisał(a):

Przeciez to jest klasyczne extension "wybacz nam za obecna trudna sytuacje i ze musisz grac w slabej druzynie, prosze, zostan i nie zostaw nas na lodzie!".
Lauri w Jazz dostal takie samo ;-]

Niby tak, tylko potem Ci gracze nie maja "oczekiwanej" wartości sprzedażowej... ja kumam jak ryzykujesz Duranta, Irvinga czy  ale problem jest z takimi Bealami, Markannenami, Zionami, Garlandami czy Mitchelami. Swoja drogą mam wrażenie, że ten sezon pokazuje, iż ekipy (troche przez Aprony) powiedziały stop i sytuacja normalnieje. Słabe decyzje podejmują ekipy, które są trochę pod ścianą na własne życzenie.

W dniu 13.07.2025 o 22:45, Chytruz napisał(a):

Dlaczego Rockets by mieli im oddać te picki? Nierealne żeby je odzyskać.

Bo negocjowali trade z Durantem, ale Suns woleli tegoroczny pick niz swoje przyszle.
Zreszta gdyby im zalezalo na pickach to by mogli tez handlowac Bookerem. Ale oni wola walczyc.

W dniu 13.07.2025 o 22:45, Chytruz napisał(a):

Ja się tylko zastanawiam czy Ishbia zdaje sobie sprawę jak bardzo zaorał, czy też dysonans poznawczy.

Mi sie wydaje, ze to drugie. Klasyka z "osiagnalem sukces w jakiejs dziedzinie, wiec spokojnie to zrobie w innej o ktorej mam srednie pojecie".

W dniu 14.07.2025 o 12:35, dannygd napisał(a):

Niby tak, tylko potem Ci gracze nie maja "oczekiwanej" wartości sprzedażowej...

Bo sa w marnej sytuacji druzynowej, wiec wygladaja gorzej?

W dniu 14.07.2025 o 12:35, dannygd napisał(a):

Swoja drogą mam wrażenie, że ten sezon pokazuje, iż ekipy (troche przez Aprony) powiedziały stop i sytuacja normalnieje. Słabe decyzje podejmują ekipy, które są trochę pod ścianą na własne życzenie.

Ale takowych sytuacji sie robi coraz wiecej ;->
Zwlaszcza, ze przez play-in wiecej druzyn sobie stawia cele z kategorii "powalczymy".

1 godzinę temu, wiLQ napisał(a):

Bo negocjowali trade z Durantem, ale Suns woleli tegoroczny pick niz swoje przyszle.

"Suns woleli" czy nie mieli innego wyjscia, bo 27 i 29 nie byly na stole?

Rockets przeciez wiedza, ze 27 i 29 maja wiekszy upside niz 10 pick.

Podobno tamte picki Rakiety trzymali jedynie w scenariuszu z Bookerem którego ze względu na wiek woleli od Duranta. Jedni cwaniakowali na Bookera a drudzy myśleli za za swoje picki wcisną Duranta. 

I oczywistym że to suns byli na musiku 

21 godzin temu, Chytruz napisał(a):

"Suns woleli" czy nie mieli innego wyjscia, bo 27 i 29 nie byly na stole?

19 godzin temu, ignazz napisał(a):

Podobno tamte picki Rakiety trzymali jedynie w scenariuszu z Bookerem którego ze względu na wiek woleli od Duranta.

Pisalem wlasnie przy zalozeniu zeby rowniez negocjowali Bookera. Ale teraz to juz pozamiatane.

Czyli po ostatnich przetasowaniach mamy tutaj...
PG Booker / Gillespie
SG Jalen Green / Grayson Allen
SF Dillon Brooks / Dunn
PF NHD / ONeale / Fleming
C Mark Williams / Maluach / Richards, Oso

To juz wyglada lepiej niz dramat po trejdzie KD i unikna podatku, wiec bedzie duzo taniej, ale czy wyciagna z tego cos wiecej niz bohaterska walke o play-in?

3 godziny temu, wiLQ napisał(a):

Pisalem wlasnie przy zalozeniu zeby rowniez negocjowali Bookera. Ale teraz to juz pozamiatane.

Czyli po ostatnich przetasowaniach mamy tutaj...
PG Booker / Gillespie
SG Jalen Green / Grayson Allen
SF Dillon Brooks / Dunn
PF NHD / ONeale / Fleming
C Mark Williams / Maluach / Richards, Oso

To juz wyglada lepiej niz dramat po trejdzie KD i unikna podatku, wiec bedzie duzo taniej, ale czy wyciagna z tego cos wiecej niz bohaterska walke o play-in?

Na Zachodzie? Wątpię. Moim zdaniem Suns PO nie powąchają przez lata. 

Nie wyobrażam sobie, że grupa Allen, Brooks, O'Neale, Richards dotrwa do tradedeadline, nawet mam wątpliwości czy dotrwa do rozpoczęcia sezonu, bo Gilespie to max. 3 opcja na PG..., a Grayson jest zdecydowanie lepszy bez piłki jako spotup/catch&shoot player.

Z kolei na PF to nie wiem czy Fleminga nie wrzucą docelowo do S5, on jest jednym z najbardziej NBA ready graczy w drafcie i bardzo go chcieli. H-D jest doświadczonym F, ale to niekoniecznie starter w NBA.

W dniu 26.06.2025 o 23:03, wiLQ napisał(a):

Fair point, nie spojrzalem na to pod katem "too good to be true", a takie moze byc. 

Tak czy inaczej jestem bardzo sceptyczny, ze to byla najlepsza dostepna paczka za KD. Ot Suns zdali sie miec bardzo dziwne priorytety i tak Rockets ich ograbili.

Teraz wyszło info od Windhorsta, że paczka od Wolves była za Duranta + extension, ale Durant nie był chętny.

17 godzin temu, dannygd napisał(a):

Nie wyobrażam sobie, że grupa Allen, Brooks, O'Neale, Richards dotrwa do tradedeadline, nawet mam wątpliwości czy dotrwa do rozpoczęcia sezonu, bo Gilespie to max. 3 opcja na PG..., a Grayson jest zdecydowanie lepszy bez piłki jako spotup/catch&shoot player.

Tez mi sie tak wydaje, ale co wazne teraz te wymiany juz nie beda musialy byc motywowane oszczednosciami tylko moga byc czysto sportowe.
Czyli zamienic nadwyzke na np rezerwowego/startera na PG.

14 godzin temu, Chytruz napisał(a):

Teraz wyszło info od Windhorsta, że paczka od Wolves była za Duranta + extension, ale Durant nie był chętny.

To dobry szczegol, ale KD pewnie nie byl chetny na Wolves bo mu sie bardziej podobala sytuacja w Rockets [i mieszkanie w Houston niz w Minny].

38 minut temu, ely3 napisał(a):

To niby jakie problemy by rozwiązał? 

No przede wszystkim napędzał by ataki w stylu run&gun czyli coś w czym reszta drużyny czuła by się dobrze. 

Po drugie wziąłby na siebie ciężar rozgrywania aby inni mogli skupić się na punktowania. 

No i jednak to nadal rotacyjny gracz wiec to było by wzmocnienie, nawet jeżeli trzeba by było oddać Graysona, który jest po słabym sezonie. 

24 minuty temu, Tasma napisał(a):

potrzebują wysokich

Mamy ich trzech a nawet czterech, ale to bez sensu brać go za tyle za ile chce. Jak już mielibyśmy kogoś z FA ściągnąć w ramach s&t to Giddeya