Skocz do zawartości

E-NBA 2025 Mock Draft

Tecu

Rekomendowane odpowiedzi

45 minut temu, blackmagic napisał(a):

Bust to kombinacja wielu czynników w tym zachowania 

Wytypowanie busta nie jest łatwe. Potencjalne jedynki dostają największy hype, ale mam w pamięci Aytona, Wigginsa, Bennetta, Fultzla i wielu innych. Jak skończy Flagg, a jak Ace przekonamy się za kilka lat. Ja wierzę w swój wybór, może odpali później, ale odpali, bo potencjał ma niesamowity.

8. Brooklyn Nets select:  Jeremaiah Fears.

Na tym etapie wybor między Khamanem Maluachem a Fearsem. W przypadku transferu Claxtona do Californi center bedzie potrzebny, ale bardziej moim zdanien jednak perspektywiczny PG.

JF jest bardzo mlody, ale niezwykle uzdolniony ofensywnie, więc może być sporo pociechy kiedy okrzepnie w Nba.

Wybór nieco ryzykowny jednak zapewnia jedna z głównych potrzeb BKN.

Next @LONGER01

2 godziny temu, shadowy86 napisał(a):

Wytypowanie busta nie jest łatwe. Potencjalne jedynki dostają największy hype, ale mam w pamięci Aytona, Wigginsa, Bennetta, Fultzla i wielu innych. Jak skończy Flagg, a jak Ace przekonamy się za kilka lat. Ja wierzę w swój wybór, może odpali później, ale odpali, bo potencjał ma niesamowity.

Jasne zawsze może być inaczej niż myślę. Natomiast przy takiej kombinacji głowy + ft% ja mu nie wróżę świetlanej przyszłości 

2 godziny temu, shadowy86 napisał(a):

Ft% da się poprawić, nie ma dramatu, a z głową co dokładnie masz na myśli?

W historii NBA nie ma (przynajmniej wg ai - nie chciało mi się sprawdzać ręcznie) kolesia który zdobywałby ponad 10 pkt i rzucał za 3 >35% jeżeli w NCAA rzucał wolne poniżej 70%.

więc oczywiście można poprawić ale historia wskazuje że będzie marnym strzelcem. 

Jeśli chodzi o głowę to raczej słabo z nią skoro nie spotkał się z żadnym teamem NBA. Dodatkowo dochodzą słabe wyniki z draft combine - wzrost zasięg ramion. Dodatkowo the ringer pisał też o problemach z kreowaniem i minięciem. Więc jest dużo znaków zapytania a wtedy zwykle kończy się bustem

26 minut temu, blackmagic napisał(a):

W historii NBA nie ma (przynajmniej wg ai - nie chciało mi się sprawdzać ręcznie) kolesia który zdobywałby ponad 10 pkt i rzucał za 3 >35% jeżeli w NCAA rzucał wolne poniżej 70%.

więc oczywiście można poprawić ale historia wskazuje że będzie marnym strzelcem. 

Jeśli chodzi o głowę to raczej słabo z nią skoro nie spotkał się z żadnym teamem NBA. Dodatkowo dochodzą słabe wyniki z draft combine - wzrost zasięg ramion. Dodatkowo the ringer pisał też o problemach z kreowaniem i minięciem. Więc jest dużo znaków zapytania a wtedy zwykle kończy się bustem

Ostatnie 16 spotkań sezonu to już skuteczność na poziomie 82,7%. W kwestii braku treningów - pewnie ma tu miejsce "promise pick", więc ktoś się na niego mocno napalił i zobaczymy kto🙂

Edytowane przez shadowy86

Przepraszam, że musieliście tyle czekać, ale obowiązku rodzinne wciągnęły mnie na cały dzień. Do rzeczy:

With the 10th pick the HOUSTON ROCKETS select...

Przede wszystkim — Houston Rockets powinni skupić się na tym, by wykorzystać ten i inne picki na pozyskanie jak najlepszego zawodnika, który znacząco podniesie sufit zespołu (Boże chroń Houston przed KD).

Jeśli jednak zdecydują się zachować ten pick, warto rozważyć dwie opcje — Cartera Bryanta lub Derika Queena.

Derik Queen to technicznie zaawansowany, inteligentny podkoszowy z wyjątkowym wyczuciem gry w półkolu, bardzo użytecznym podaniem i dobrym wykończeniem przy obręczy. Jego największe wady to słaba obrona przy koszu, momentami bierna postawa w defensywie oraz niepewność co do rozwoju rzutu i utrzymania kondycji, co może ograniczyć jego wpływ w szybszym, bardziej fizycznym tempie NBA.

Carter Bryant to skrzydłowy o dobrych warunkach fizycznych, nieprzeciętnym instynkcie w obronie i solidnym rzucie z dystansu — typowy zawodnik typu 3&D, którego ceni każda drużyna aspirująca do gry w playoffach. Dzięki swojej mobilności, zasięgowi ramion i zrozumieniu gry defensywnej potrafi kryć wiele pozycji, a jego aktywność bez piłki oraz skuteczność w roli spot-up shootera czynią go wartościowym uzupełnieniem każdej rotacji NBA. Wszystko wskazuje na to, że bez większego problemu odnajdzie się w nowoczesnym systemie gry, gdzie liczy się przestrzeń, szybkie decyzje i wszechstronność. Choć nie jest kreatorem gry i rzadko sam inicjuje atak, jego inteligentne poruszanie się po parkiecie i broniące się decyzje z piłką w rękach w dużej mierze rekompensują ten brak. Największym wyzwaniem w jego rozwoju będzie wprowadzenie choćby ograniczonej kreacji ofensywnej oraz zminimalizowanie liczby fauli, szczególnie w dynamicznej grze NBA — co wymaga dalszej pracy i dyscypliny.

Dlatego z tej dwójki, w mojej opinii, bardziej do Houston Rockets pasuje Carter Bryant.

... Carter Bryant, Wing, Arizona. 

Next: Portland Trail Blazers ( @Behemot )

11. Portland Trail Blazers - Derrick Queen.

Zależało mi na dużym upside, więc wybierałem między Queenem i Essengue. Ponieważ w obronie Blazers mają już teraz sporo potencjału, wybieram gracza, który doda im nieco fantazji w ataku. Queen może stworzyć z Clinganem fajny duet we frontcourt, bo ich umiejetności nieźle się uzupełniają. Zwłaszcza jeśli choć jeden z nich doda z czasem rzut za 3.

@Przemus

Edytowane przez Behemot

Chicago Bulls
Wpierw przepraszam ze czekaliście, sprawy rodzinne.
Zostało mi kilku ciekawych grajków do wybrania:

Noa Essengue czy Asa Newell

Najchętniej wziąłbym ich dwóch, ale do celu:

Asa Newell wygląda mega, może grać na 3 pozycjach jednak w Chicago mamy spore doświadczenie w psuciu zawodników o takim profilu, dlatego wybór padł na NOA ponieważ:

Noa Essengue to jeden z najmłodszych zawodników w drafcie 2025, który mimo wieku już teraz gra ważną rolę w seniorskiej koszykówce europejskiej. W barwach ULM występował zarówno w lidze BBL, jak i EuroCup, gdzie zyskał opinię energicznego skrzydłowego o ogromnym potencjale defensywnym i fizycznym a takiego w Chicago brakuje.

Mocne strony:

• Profil fizyczny: Dobre warunki fizyczne – 208 cm wzrostu, 216 cm rozpiętości ramion i 282 cm zasięgu stojącego to elitarne liczby dla skrzydłowego lub silnego skrzydłowego.

• Defensywna wszechstronność: Może kryć wiele pozycji – szybki na nogach, agresywny na zasłonach, dobrze porusza się w obronie zespołowej i przechwytuje podania (2.0 przechwytu na 36 min w kadrze Francji U18).

• Atletyzm i mobilność: Bardzo płynny w ruchu, dobrze biega do kontrataku, zwinny jak na swój wzrost.

• Energia i mentalność: Gra z dużą intensywnością, nie forsuje rzutów, zawsze zaangażowany – klasyczny „high motor guy”..

• Zbiórki: Świetny zbierający na swojej pozycji – ponad 7 zbiórek na 36 minut w kadrze Francji.

• Pracował z renomowanymi trenerami rzutów (m.in. Adam Harrington), co może przyspieszyć rozwój jego techniki rzutowej ale też pokazuje, że chłopak myśli o karierze.

Słabe strony:

• Niepełna gra ofensywna: Choć skutecznie kończy akcje, nie potrafi jeszcze samodzielnie wykreować rzutu – szczególnie w grze półkortowej ale do rzutów mamy innych graczy.

• Rzut z dystansu: Trafia zaledwie ~25% za 3 pkt – mechanika bywa sztywna, a przygotowanie do rzutu powolne, może ktoś go nauczy rzucać a jak nie to oddamy go z Williamsem w paczce:)

• Rzuty wolne: nic więcej nie napiszę

• Gra tyłem do kosza i pick & roll: Wciąż rozwijające się elementy – nie jest jeszcze pewnym punktem jako post scorer czy rolujący partner w PnR.

• Faulowanie: Zdarza mu się zbytnia agresja w obronie-choć to może być też plus

@nizina

Edytowane przez Przemus