Skocz do zawartości

Grande Finale OKC vs Indiana Pacers

ignazz

Wyniki Serii  

40 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wynik Finału

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, barcalover napisał(a):

Napisałem „historycznie mocny/wyrownany”

mam wrażenie, że gdyby LAC i Nuggets nie ścięli się w pierwszej rundzie, to mogło być znacznie ciekawiej

9 minut temu, barcalover napisał(a):

run w playoffach z mocną przewagą statystycznie (+8,4 w całych PO)

vs Grizz +29.8NET

vs Nuggets +9.9NET (mocno zboostowany G7)

vs Wolves  +6.0NET (zaskakująco nisko jak na ogólny obraz gry Wolves)

vs Pacers  +2.4NET (po G6 OKC byli na minusie)

także ten wynik nabity przez łatwą pierwszą rundę, w dwóch kluczowych seriach było bardzo blisko by przegrywali 1-3, tego nie zamierzam akurat nie doceniać, tutaj pokazali wyższość przy ogromnej presji

ale okoliczności tego ostatniego meczu i ten bardzo siermiężny, przewidywalny atak w całej serii mocno popsuł imo obraz tego runu, tak czy inaczej, jeśli za tym tytułem pójdzie kilka następnych w następne powiedzmy 5 lat, absolutnie nikt nie będzie o tym pamiętał, ostatecznie Thunder byli najlepszą drużyną tych pamiętnych playoffów, gdzie często zawodziły gwiazdy, ale scenariusze spotkań i całych serii były po prostu legendarne i ciężko będzie czegoś takiego jeszcze doświadczyć

36 minut temu, barcalover napisał(a):

Nadal sezon 68W bez połowy sezonu Cheta i 30 meczów Hartensteina oraz run w playoffach z mocną przewagą statystycznie (+8,4 w całych PO) jest póki co niedoceniany, ale jak już pisałem — rozumiem to i raczej to będzie docenione dopiero po czasie z innej perspektywy. Tak samo jak występ SGA.

Thunda mogą być dużo lepsi przede wszystkim, J-Dub i Chet przed peakiem + duże pole do progresu w ataku + oni zbierali expa typowego młodego teamu (parę frajersko przegranych meczów, parę serii slumpowania, kolejne playoffy z kiepskim shootingiem) na żywym-mistrzowskim organizmie, scary shit. Jak się nie połamią to możliwe, że po przyszłym sezonie nikt nie będzie biadolić o tytułach z gwiazdką (tzn. dalej będą, trzeba jakoś odreagować, ale mniej ;] ), bo oni jechali skryptem typowego młodego teamu, który po drodze się wykolei, a skończyło się tytułem. 

Normalnie zrobienie b2b to Himalaje nawet dla historycznych teamów, a tutaj jakby zrobić over/under czy ta Oklahoma będzie lepsza niż w tym sezonie, to raczej, że będzie.

Edytowane przez BMeF

Najbardziej przerażające jest proste stwierdzenie. „Wrócimy silniejsi”. Niestety dla ligi mówią to mistrzowie NBA. 

1 minutę temu, BMeF napisał(a):

Thunda mogą być dużo lepsi przede wszystkim, J-Dub i Chet przed peakiem + duże pole do progresu w ataku + oni zbierali expa typowego młodego teamu (parę frajersko przegranych meczów, parę serii slumpowania, kolejne playoffy z kiepskim shootingiem) na żywym-mistrzowskim organizmie, scary shit. Jak się nie połamią to możliwe, że po przyszłym sezonie nikt nie będzie biadolić o tytułach z gwiazdką (tzn. dalej będą, trzeba jakoś odreagować, ale mniej ;] ), bo oni jechali skryptem typowego młodego teamu, który po drodze się wykolei, a skończyło się tytułem. 

O taką sama myśl w tej samej sekundzie. 

Jedyne co może się zmienić to to że będą bardziej rozpracowywani jeżeli chodzi o słabości. Tylko jeszcze trzeba mieć personel do grania przeciw nim 

Masz dwa +50M to raczej nie dasz rady. 

Musisz grać w 10-12 osób 

Musisz grać w 10-12 osób 

12 godzin temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

ale okoliczności tego ostatniego meczu i ten bardzo siermiężny, przewidywalny atak w całej serii mocno popsuł imo obraz tego runu, tak czy inaczej, jeśli za tym tytułem pójdzie kilka następnych w następne powiedzmy 5 lat, absolutnie nikt nie będzie o tym pamiętał, ostatecznie Thunder byli najlepszą drużyną tych pamiętnych playoffów, gdzie często zawodziły gwiazdy, ale scenariusze spotkań i całych serii były po prostu legendarne i ciężko będzie czegoś takiego jeszcze doświadczyć

Dlatego napisałem i uważam, że to właśnie okoliczności tego ostatniego meczu wypaczają obraz całości. Zresztą nawet w tym kontekście sam zwracasz uwagę tylko na "siermiężny, przewidywalny atak", natomiast pomijasz obronę, która była chyba największą i najpewniejszą bronią jako tako spośród wszystkich drużyn w tych PO. Gdzie historycznie byśmy umiejscowili tę obronę? Wg mnie bardzo wysoko.

12 godzin temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

mam wrażenie, że gdyby LAC i Nuggets nie ścięli się w pierwszej rundzie, to mogło być znacznie ciekawiej

vs Grizz +29.8NET

vs Nuggets +9.9NET (mocno zboostowany G7)

vs Wolves  +6.0NET (zaskakująco nisko jak na ogólny obraz gry Wolves)

vs Pacers  +2.4NET (po G6 OKC byli na minusie)

Tak, nabili w 1 rd, ale każdy gra zawsze 1 rd i jak wygrywasz RS z taką przewagę to po to m.in., żeby mieć w teorii najłatwiej w 1 rd. Z Nuggets nie tylko G7, ale też G2, a to już połowa wszystkich potrzebnych wygranych :) 

Edytowane przez barcalover

29 minut temu, barcalover napisał(a):

Zresztą nawet w tym kontekście sam zwracasz uwagę tylko na "siermiężny, przewidywalny atak", natomiast pomijasz obronę

ale po co mam pisać o rzeczach oczywistych? tak, Thunder mieli alltime obronę

proszę, bo chyba czułeś niesprawiedliwość

32 minuty temu, barcalover napisał(a):

Tak, nabili w 1 rd, ale każdy gra zawsze 1 rd i jak wygrywasz RS z taką przewagę to po to m.in., żeby mieć w teorii najłatwiej w 1 rd

ale w poście warto było to pominąć i wpisać całość jako argument za historycznym runem, nie?

tak jak potem się wycofywać z historycznie mocnego zachodu, choć na początku fajnie było sugerować, że  troluje?

fajna dyskusja

10 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

ale po co mam pisać o rzeczach oczywistych? tak, Thunder mieli alltime obronę

Bo ona się składa na historyczną jakość i osiągnięcie tej drużyny.

11 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

ale w poście warto było to pominąć i wpisać całość jako argument za historycznym runem, nie?

Co pominąć? To Ty wybiórczo traktujesz poszczególne serie i mecze - ja pisałem o całości runu w PO. Tak, nabili na Memphis, ale to się wydarzyło przez siłę Thunder i składa się na ich historyczny run.

14 minut temu, barcalover napisał(a):

Bo ona się składa na historyczną jakość i osiągnięcie tej drużyny.

składa się na historycznie mocną obronę, ogólny obraz gry Thunder nie był żadną nadzwyczajną jakością, dlatego też męczyli się bardzo w dwóch seriach przegrywając po pierwszych 3 meczach

Co pominąć? To Ty wybiórczo traktujesz poszczególne serie i mecze - ja pisałem o całości runu w PO.

no tak, bo w ten sposób przepychasz kłamliwą narracje, gdyż żadnego historycznego runu nie było

Nuggets 23' przegrali 4 mecze, a nikt o nich w ten sposób nie pisał i imo słusznie

Tak, nabili na Memphis, ale to się wydarzyło przez siłę Thunder i składa się na ich historyczny run.

to ma taką samą wartość jak zezłomowanie Heat przez Cavs, dlatego zwracam uwagę jak wyglądała reszta serii, to jest wtedy dopiero miarodajne

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

14 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

składa się na historycznie mocną obronę, ogólny obraz gry Thunder nie był żadną nadzwyczajną jakością, dlatego też męczyli się bardzo w dwóch seriach przegrywając po pierwszych 3 meczach

no tak, bo w ten sposób przepychasz kłamliwą narracje, gdyż żadnego historycznego runu nie było

Nuggets 23' przegrali 4 mecze, a nikt o nich w ten sposób nie pisał i imo słusznie

to ma taką samą wartość jak zezłomowanie Heat przez Cavs, dlatego zwracam uwagę jak wyglądała reszta serii, to jest wtedy dopiero miarodajne

OK, kwestia interpretacji - można to zamienić na najlepszy statystycznie run w PO oraz najlepszy RS od czasów dynastii Warriors.

2025 Champs NetRtg: OKC: +8,6
2024 Champs NetRtg: BOS: +8,6
2023 Champs NetRtg: DEN: +8,0
2022 Champs NetRtg: GSW: +4,9
2021 Champs NetRtg: MIL: +5,3
2020 Champs NetRtg: LAL: +6,9
2019 Champs NetRtg: TOR: +5,6
2018 Champs NetRtg: GSW: +10,7

Edytowane przez barcalover

21 godzin temu, barcalover napisał(a):

Thunder oczywiste top3 tego zestawienia, ale są deprecjonowani z uwagi na recency bias. Będą docenieni dopiero z czasem. Zrobili historyczny wynik w RS i przeszli historycznie mocny/wyrównany zachód. 

15 godzin temu, barcalover napisał(a):

Nadal sezon 68W bez połowy sezonu Cheta i 30 meczów Hartensteina oraz run w playoffach z mocną przewagą statystycznie (+8,4 w całych PO) jest póki co niedoceniany, ale jak już pisałem — rozumiem to i raczej to będzie docenione dopiero po czasie z innej perspektywy.

Tu sie zgodze, najlepszy RS i wlasciwie tylko przeciwnik w finale im sie przyfarcil [ale to przeciez nie ich wina, ze Celtics/Cavs odpadli wczesniej].

22 godziny temu, BMeF napisał(a):

SRS teamów ogranych przez post-snejkowych mistrzów: 

image.png.4ed2f85dbfbae3f333bc1bc9b139e6da.png

Dobre zestawienie, z ktorego nie mam bladego pojecia jak mozna nazwac OKC najgorszym z nich [tak zrobil oryginalny autor].

Odnosnie najlepszego to w sumie mocno zalezy od kryteriow:

- porownujemy ich miedzy soba jakby sie mieli spotkac w serii best of 7 majac sklady z danego sezonu?

- kto byl najbardziej dominujacy w swoim sezonie?

Tez nie wiem jak mozna wyjsc z tego zestawienia z Lakers jako #1... zwlaszcza, ze te playoffy byly najbardziej nietypowe ze wszystkich [w pazdzierniku bez widzow!].

@barcalover zostaw coś tych peanów na kolejne sezony, jak kluczowi gracze OKC faktycznie wejdą w swój prime. Imo z tą ofensywą rodem z wczesnych 2000 to taki średni "historyczny" run. W niedalekiej przyszłości mogą jednak absolutnie rozjebać tę ligę 

A i z konkurencją trochę OKC się przyfarciło, bo wydaje się że jest to okres przejściowy w NBA (stare dynastię powoli się wypalają lub przebudowują, a młode wilki jeszcze nie są gotowe na granie o najwyższe cele). Plus drugi z faworytów- Celtics się połamali.

Żadnej gwiazdki przy tytule nie ma, ale wstrzymajmy konie z tymi porównaniami do all-time greats

2 minuty temu, Zimny napisał(a):

Żadnej gwiazdki przy tytule nie ma, ale wstrzymajmy konie z tymi porównaniami do all-time greats

Prawda została wypowiedziana - ale pod względem defensywy to faktycznie jest historyczna defensywa, top2 w XXI wieku po Pistons 2004, a oni z below average atakiem otarli się o b2b. 

23 minuty temu, Zimny napisał(a):

A i z konkurencją trochę OKC się przyfarciło, bo wydaje się że jest to okres przejściowy w NBA (stare dynastię powoli się wypalają lub przebudowują, a młode wilki jeszcze nie są gotowe na granie o najwyższe cele). Plus drugi z faworytów- Celtics się połamali.

Nieprawda została wypowiedziana - bo tak to z grubsza wygląda od ~7 lat, dlatego mieliśmy 7 różnych mistrzów, historyczna anomalia. Jakoś 6 sezonów temu już ludzie na tej zasadzie pisali o Lakers, it is what it is, ciężko całą dekadę spamować o farciarzach, a to jest mniej więcej na horyzoncie jeśli Giannis nie będzie ringczesterować niebawem. ;]

Gdyby odpadli z Nuggets, ewentualnie z Wolves, to może temat Giannisa byłby aktualny, ale w obecnej sytuacji ciężko to sobie w ogóle wyobrazić. To kompletnie nie w stylu Prestiego, który przez cały okres przebudowy mówił o tym, że chcą tak to zbudować, żeby mieć "organicznie" szanse na mistrzostwo przez jak najdłuższy okres. Sprowadzenie Giannisa być może zwiększyłoby szanse w krótszym terminie, ale jednak utrudniło walkę w dłuższym. Jeśli zdarzą się jakieś poważniejsze kontuzje top3 OKC lub coś w tym stylu, to pewnie będzie trzeba rozważyć ewentualne ruchy, chcąc regularnie walczyć, ale w obecnej sytuacji nie ma sensu - bo cała trójka SGA, J-Dub i Chet mogą być jeszcze sporo lepsi, a co będzie dalej z Casona, Wigginsa, Topica i reszty młodych też nie wiadomo.