Skocz do zawartości

Nowy Sezon 25/26. Wstępniak. Handelek i plotki

ignazz

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, rw30 napisał(a):

jak Kuminga brał piłę at the logo i jechał z Minnesoto to był jeden z ciekawszych momentów PO25

ja wiem że gość nie jest prima sort superstar i chyba ma jakieś problemy z głowo ogólnie, ale jeśli się podpromuje w 25/26 a ktoś będzie miał  miejsce w salary latem 26 to może dostać sporo kasy

Sęk w tym ,że Kumnga to koles co za 3 ma ok 32% z linii poniżej 70%. Jest przeciętny w obronie ( choc tu się niie upieram to moje odczucia) bardzo słabym strzelcem. To właściie jaki jest jego wybitny skill by dostał te 30 baniek ? Dla mie to taki no 3 no D. moim zdaniem liga już takich graczy nie ceni.

Poole w Golden też wyglądał fajnie ale już wtedy miał wiele słabych punktów. Poszedł do Wizards i sie okazało ,że minusy przeważają plusy a on choć rzuca za 3. Kuminga  w innym systemie będzie bardzo uboga wersją Jalena Greena . Nie upieram się bo może nagle wystrzeli i zacznie za 3 rzucać po 37% ale jego skutecznośc z linii nie wskazuje na to

33 minuty temu, wiLQ napisał(a):

W zwiazku z tym zupelnie zrozumiale jest, ze w tych rejonach zaczynaja negocjacje Giddey, Kuminga i Cam Thomas.
Mozna sie czepiac gdzie jest ich sufit, ale nie jest szczegolnie kontrowersyjne, ze gdzies beda startowac.

Giddey to specyficzny przypadek. W Thunder wyglądał delikatnie mówiąc przeciętnie i nie dziwota ,że się go pozbyli. W Bulls po ASG wyglądał super więc u niego potencjał może rzeczywiście być niezly ale trochę mała próbka

CAm Thomas to jak wyjaśniał @january jest fatalnym obrońca i ogólnie muniusowym graczem.

Ostatnie 2 lata pokazują taki trend ,że liga szuka graczy 3&D i im płaci dużo a takich graczy typu Clarkson czy Cam Thomas nie ceni w ogóle. 

Z Kumingą jak pisałem dla mnie obwodowy bez 3 i słaby z linii nie ma za bardzo miejsca

7 godzin temu, ely3 napisał(a):

Kuminga to nowy Noel. Odrzucił ofertę bo myślał ,że dostanie lepszą a tu się może okazać , że nie dostanie połowy tego. Przy dzsiejszych Apronach liga się powoli uczy ,że daje się maksa gwiazdom ale broń Boże nie można przepłacać przeciętniakow w typie Kumingi 

Przecież gdyby Golden dało mu taka umowę to ona nie kosztowałaby ich 150 mln tylko w podatkach jakieś 250 i byśmy się go pozbywali szybko tak jak Poole;a 

Dlatego az 4RFA w tych roku nadal nie ma umowy bo nie ma rynku na nich a gracze nadal myślą ,ze moga dostać 30 mln + za sezon a żaden z nich nie powinien mieć więcej niż 18-20. Oni nawet jak rok pograją na obecnej umowie i bedą niezastrzeżeni za rok to też im nikt nie da tych 30 mln za sezon. 

To jest właśnie jeden z niewielu plusów apronow i dlatego one były robione pod właścicieli 

Koniec przepłacania kasztanów nawet jak masz stracić do nich prawa Birda nie dostać trade exception czy czegokolwiek w zamian 

14 godzin temu, ely3 napisał(a):

To właściie jaki jest jego wybitny skill by dostał te 30 baniek ?

w lidze, gdzie 30baniek na sezon zarabiajo Jerami Grant czy Jalen Johnson nie wydaje mi się, że trzeba być wybitnym by zarabiać 30M/rok

ale skoro pytasz, a seria Warriors vs TimberWolves zdaje się Cię omineła, to tu krótki highlight

a po więcej zapraszamy do league passa / na torrenty.

Zwróć też uwagę na kim te punkty zdobywał i że działo się to niedługo po tym gdy serię wcześniej był niemalże poza rotacją (czyli ani nie był w rytmie ani w normalnej dla siebie roli - tylko że może się okazać, że on w ogóle nie był używany w GSW w optymalnej dla siebie roli)

W dniu 21.07.2025 o 09:39, ely3 napisał(a):

Sęk w tym ,że Kumnga to koles co za 3 ma ok 32% z linii poniżej 70%. Jest przeciętny w obronie ( choc tu się niie upieram to moje odczucia) bardzo słabym strzelcem. To właściie jaki jest jego wybitny skill by dostał te 30 baniek ? Dla mie to taki no 3 no D. moim zdaniem liga już takich graczy nie ceni.

IMO kontrowersyjna opinia skoro prawie na pewno podpisze jakis suty kontrakt w najblizszym roku.
Przeciez tu glowny problem polega na tym, ze Warriors maja do niego prawa, ale go nie chca zatrzymac, wiec oczekuja w wymianie jakis cudow.

A to z kolei paskudzi sens zainteresowania Kuminga bo duzy kontrakt plus istotne assety to juz sie robi paczka jak za gwiazde, a nie solidniaka.
Wydaje mi sie, ze tu spor rozwiaze czas i im blizej do deadline/rozpoczecia sezonu tym bardziej realistyczne zrobia sie oczekiwania Warriors co oczekuja w sign and trade za Kuminge.

W dniu 21.07.2025 o 09:39, ely3 napisał(a):

CAm Thomas to jak wyjaśniał @january jest fatalnym obrońca i ogólnie muniusowym graczem.

Ostatnie 2 lata pokazują taki trend ,że liga szuka graczy 3&D i im płaci dużo a takich graczy typu Clarkson czy Cam Thomas nie ceni w ogóle.

W tym okresie zostali sprzedani za cos istotnego Dejounte, Ingram, Lavine, Jalen Green, wiec...

18 godzin temu, Jendras napisał(a):

Po prostu nie ma na rynku kasy i tyle. To nie jest nowe zjawisko. Swego czasu Brook Lopez grał za 3,3 miliona, Schroeder wiadomo jak skończył, a w przypadku RFA dochodzą jeszcze przecież dodatkowe komplikacje.

Tez mi sie wydaje, ze to glowny powod. Brak kasy na rynku sciska wszystkich, ktorzy na nia licza akurat teraz.

Kuminga to mordę otworzył do mediów, że go Kerr nie chce po jajkach głaskać i nim grać. Było trochę kwaśno w szatni, bo ten poleciał do pismaków, to mu GSW założyli program naprawczy: miał nauczyć się lepiej zbierać i poprawić celność za 3. Wtedy Kerr miał nim grać i dawać regularne minuty. Kuminga się przyczaił, coś tam udawał, że rzeźbi jak p0lak na umowie zlecenie, ale suma summarum nie poprawił ani zbiórki, ani rzutu. I tak trwa ta wojna podjazdowa: GSW mu nie dadzą kasy, bo nie chcą jej dać i płacić podatku, a nikt w lidze nie chce go przepłacić i dupa blada.

A Cam Thomas to ostatnio się do Zacha Lowe spruł na X, że ten - jak Max Kolonko w prime jeszcze przed schizofrenią - powiedział o nim, jak jest xD 

8 godzin temu, wiLQ napisał(a):

Przeciez tu glowny problem polega na tym, ze Warriors maja do niego prawa, ale go nie chca zatrzymac, wiec oczekuja w wymianie jakis cudow.

A to z kolei paskudzi sens zainteresowania Kuminga bo duzy kontrakt plus istotne assety to juz sie robi paczka jak za gwiazde, a nie solidniaka.
Wydaje mi sie, ze tu spor rozwiaze czas i im blizej do deadline/rozpoczecia sezonu tym bardziej realistyczne zrobia sie oczekiwania Warriors co oczekuja w sign and trade za Kuminge.

co ogólnie zdaje się lekko głupoto ze storny menagos GSW bo wiadomo, że jego cena nie jest zbyt wysoka (bo i tak nim handlujo + spadający kontrakt - o ile dostanie qualifying offer, bo chyba też nie musi go dostać, no nie? nie wiem dokładnie jak to działa), więc na ich miejscu handlowałbym nim raczej tanio teraz niż bardzo tanio / super tanio bliżej trade deadline    ...bądź odejdzie za darmo po sezonie

ale to mocne teoretyzowanie, bo chooia wiemy o czym tam menagos między sobo rozmawiajo

P.S. ok Kuminga dostał już QO od GSW

3 godziny temu, PorzinGOD napisał(a):

Kuminga to mordę otworzył do mediów, że go Kerr nie chce po jajkach głaskać i nim grać. Było trochę kwaśno w szatni, bo ten poleciał do pismaków, to mu GSW założyli program naprawczy: miał nauczyć się lepiej zbierać i poprawić celność za 3. Wtedy Kerr miał nim grać i dawać regularne minuty. Kuminga się przyczaił, coś tam udawał, że rzeźbi jak p0lak na umowie zlecenie, ale suma summarum nie poprawił ani zbiórki, ani rzutu. I tak trwa ta wojna podjazdowa: GSW mu nie dadzą kasy, bo nie chcą jej dać i płacić podatku, a nikt w lidze nie chce go przepłacić i dupa blada.

w uproszczeniu to tak, i takie jojczenie na niego jak Ty czy wcześniej @ely3 zaprezentowali było tru do serii z TWolves, gdzie Kuminga, lekceważąc narzekania expertów okazało się że ma całkiem sympatyczny ball handling i radzi sobie bardzo dobrze z rottweilerami wilkami defensywy z Minneapolis, czym wprawił wszystkich w osłupienie a w dodatku ni chooia nie wiadomo czy była to tylko aberracja czy jego faktyczny skill którego z oczywistych powodów przy Stephku nie mógł ujawnić.

I teraz nie wiadomo czy ładować się w niego za grube pieniądze czy lepiej przeczekać.

To, że Kuminga jest w stanie robić 20ppg wiadomo od zeszłego sezonu gdzie chyba przez pół regulara dostał touches na nabijanie boxscore'u - to, że niewiele z tego wynika to inna sprawa, bo typo nie ma passingu, shootingu, nie jest impaktowym obrońcą i chyba jest headcasem, a w 2025 roku samo nabijanie 20ppg okazuje się niewiele warte. 

Ktoś tam da mu pewnie szansę jeszcze i został mu z rok-może dwa żeby nauczyć się jakiegoś sensownego skilla, albo będzie musiał wlecieć kompletny rolesowy rebranding, bo tu pewnie jest materiał na dobrego gracza jeszcze, ale jeszcze dwa lata temu można było krytykować Warriors, że słabo go rozwijają, tak po czterech latach rzuca 30% za 3 i 67% z FT, trochę siara. 

9 godzin temu, wiLQ napisał(a):

Godzinę temu, rw30 napisał(a):

co ogólnie zdaje się lekko głupoto ze storny menagos GSW bo wiadomo, że jego cena nie jest zbyt wysoka

Ale to wiadomo coś, że to Warriors wybrzydzają? Bo równie dobrze może wybrzydzać Kuminga, bo są tylko c***owe oferty. Albo ich w ogóle nie ma.

Śmieszna sytuacja w sumie. Klub nie chce zawodnika, zawodnik nie chce do klubu i gdzieś by poszedł, ale chyba nie ma dokąd.

@rw30 Fajnie ,że opierasz się o jedną serię z Sotą ale to nie zmienia 4 letniej próbki gdzie Kuminga nadal nie nauczył sie rzucać za 3 a ,że z linii nie potrafi przekroczyć 70% to nic nie wskazuje ,że się nauczy. Nie ma wybitnej wizji . Gra trochę poza schematem przez co w obronie jest słaby, 

Oczywiście możesz uważać go za dobrego gracza bo zagrał dobrą wg Ciebie serię z Sotą ale to nadal jest obwodowy bez trójki, bez kreowania kolegów i bez obrony. To ,że kiedyś za sam potencjał dawano Grantowi 30 plus. Ale czasy się zmieniły. I na dodatek rynek w tym roku jest słaby. Zobaczymy za rok czy ktoś mu da te wymarzone 30 mln za sezon. Ale moim zdaniem jest mu bliżej do historii Noela który też myślał ,że ktoś mu da maxa a skończyło się jak się skończyło

4 godziny temu, Chytruz napisał(a):

Ale to wiadomo coś, że to Warriors wybrzydzają?

niby nie wiadomo, ale jakby jakieś były to by chyba poszedł? ale strzelam, sam tam napisałem wyżej że nic konkretnie nie wiadomo i szkoda klawiatury ogólnie

2 godziny temu, ely3 napisał(a):

Fajnie ,że opierasz się o jedną serię z Sotą ale to nie zmienia 4 letniej próbki gdzie Kuminga nadal nie nauczył sie rzucać za 3 a ,że z linii nie potrafi przekroczyć 70% to nic nie wskazuje ,że się nauczy. Nie ma wybitnej wizji . Gra trochę poza schematem przez co w obronie jest słaby, 

ale widziałeś że napisałem:

5 godzin temu, rw30 napisał(a):

a w dodatku ni chooia nie wiadomo czy była to tylko aberracja czy jego faktyczny skill którego z oczywistych powodów przy Stephku nie mógł ujawnić.

I teraz nie wiadomo czy ładować się w niego za grube pieniądze czy lepiej przeczekać.

....czy nie za zbytnio?

ale ogólnie to nie ukrywam że bardzo byłem zaskoczony że taki gość, prawie poza rotacją i w nieukrywanym przez nikogo konflikcie z trenerem nagle zostaje pierwszo opcjo i radzi sobie całkiem sprawnie jako 1 opcja ratunkowa w serii przeciw BARDZO SOLIDNEJ obronie, w dodatku pokazując skille o które wcześniej mało kto go posądzał

Edytowane przez rw30

@rw30 NBA co róż odwala tak dziwne manewry ,ze nie zdziwi mnie nic. Nawet wysoka umowa dla Kumingi ale ogólnie mam wrażenie ,że teraz ligą przecenia graczy 3&D ( vide ostatnie idiotyczne wyceny Bane czy Mikala) i kompletnie przestała inwestować w obwodowych bez rzutu i obrony. 

Ale skoro w NBA jest GM co potrafi robić przebudowę oddając Lukę to nie zdziwi mnie już nic

Oglądałem chyba wszystkie mecze Kumingi w profesjonalnej karierze i imo jego sufit to Andrew Wiggins 2022 (nie tak źle) ale podłoga to wypad z ligi. Serio

Właśnie młodego Wigginsa mi Kuminga  przypomina. Czarna dziura w ataku, słaby kreator, świetny atleta, bardzo niepewny rzut (u AW było więcej midrange, wiadomo), rozczarowująca obrona, niskie bball IQ.

Ta seria przeciwko Wolves to tak średnio oddaje obraz sytuacji. Przede wszystkim JK nie był tam 1. opcją, lol. Wolves raczej mieli w niego wyjebane, nie spodziewali się że w ogóle zagra. Stąd pewnie takie średnie przygotowanie obrony. Dodatkowo, jeśli to miała być ta seria, za którą JK miał zgarnąć tak wysoki kontrakt, no to chyba wyszło bez szału, bo Warriors dostali sweepa i poza jednym meczem to nawet nie było blisko.

15 godzin temu, rw30 napisał(a):

w uproszczeniu to tak, i takie jojczenie na niego jak Ty

Czyli 4 lata vs jedna seria, gdzie grali bez Curry'ego, nawalił pustych statystyk, byli z nim -37 na parkiecie + chłop ewidentnie ma coś z głową. Atletyzm i puste kalorie już raczej przestały wystarczać w tej lidze, ale pewnie ktoś jeszcze da mu szansę.  

2 godziny temu, PorzinGOD napisał(a):

Czyli 4 lata vs jedna seria, gdzie grali bez Curry'ego, nawalił pustych statystyk, byli z nim -37 na parkiecie + chłop ewidentnie ma coś z głową. Atletyzm i puste kalorie już raczej przestały wystarczać w tej lidze, ale pewnie ktoś jeszcze da mu szansę.  

Yup.

jak dla mnie z Kumingą sprawa jest prosta, jedyne do czego się nadaje to bycie takim 6th manem, scorerem, który wpierdzieli samodzielnie z ławeczki 15-20pkt jak bedzie trzeba. Jesli ktoś madry zda sobie z tego sprawę i ustawi go i team pod to, to może to być fajny i plusowy rezerwowy. Jesli ktoś ma ambicje zrobić z niego pierwsz druga czy nawet trzecia opcje to cóż, tank commanderem bedzie niezłym ale nie sadze by się to udało w winning teamie. 

Edytowane przez RonnieArtestics

Jordan Goodwin po raz drugi w Phoenix. 

Na celowniku Phoenix jest Kuminga i to ma sens bo Matt lubuje się w bezmyślnych trade. Dobrze , że nie chcą Graysona i narazie nici z tego trade. 

Ja to bym spakował kogoś innego i celował po Collina S. Dorzuciłbym jeszcze jakaś 2rd. Collin by rozwiązał wiele problemów w tej drużynie.