Skocz do zawartości

Sondaż druga tura

RappaR

Na kogo zagłosujesz 1 czerwca  

27 użytkowników zagłosowało

1. 1. Sondaż wyborczy

• Rafał Trzaskowski
    • Karol Nawrocki

• Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.
  • Ankieta zostanie zamknięta 30.05.2025 o 21:59

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jeszcze nie wiem na kogo zagłosuje a pójść pójdę. Żaden z nich mi nie odpowiada ( co oczywiste bo nie głosowałem na któregoś z nich w I turze ) i tak naprawdę trzeba wybrać. 

Jeden będzie pewnie wetował wszystko jak leci o będą dymy a z kolei oddanie pełni władzy jednej partii to trochę słabe. 

Jednak jakby partia rządziła to byśmy mieli porównanie z PiS i w kolejnych wyborach byśmy byli mądrzejsi. 

Nie uważam też , że jest coś takiego jak przekazanie wyborców. Każdy z głosujących ma swój rozum ( poza wyborcami Brauna) i zagłosuje niezależnie od tego kogo będzie popierał jego kandydat z I tury. 

18 minut temu, LAF napisał(a):

Jeden będzie pewnie wetował wszystko jak leci o będą dymy a z kolei oddanie pełni władzy jednej partii to trochę słabe. 

Skąd pomysł, że będzie wetował jak leci skoro długopis Kaczyńskiego aka Andrzej Duda od 1,5 roku zawetował 5 ustaw a podpisał z 300?

41 minut temu, fluber napisał(a):

Skąd pomysł, że będzie wetował jak leci skoro długopis Kaczyńskiego aka Andrzej Duda od 1,5 roku zawetował 5 ustaw a podpisał z 300?

Przecież prezydent nie może wetować wszystkiego jak leci, co najwyżej wraca to do sejmu i musi być 3/5 głosów aby przegłosować weto prezydenta.

50 minut temu, fluber napisał(a):

No tylko że jak nie będzie wetował to znaczy że niepotrzebnie jesteśmy straszeni tym oddawaniem władzy w jedną rękę. Musisz się zdecydować która narracja jest korzystna. Ale nie da rady iść w obie. Rozjedzie się wtedy argumentacja jak z pomocą Jerzemu. 

Prezydent w naszym systemie to wydmuszka. A ta zabawa w głosy to handelek. I to jest tragiczne najbardziej że teraz mamy negocjacje kto co za ile i za co. 

Naród się cieszy że ma wpływ na wybór władzy i nic bardziej mylnego. 

Droga zabawa za nasze pieniądze. 

Z drugiej strony paliwo rekordowo tanie w imię wizerunku rządzących. Ohydne. Było za PiS jest za PO 

Teraz idzie kupczenie głosami i wyszarpywanie po kawałeczku assetow. Im mniej opcji tym byłoby taniej. 

Jakości wyboru to nawet nie ma co komentować. Nie ma. 

Bym dosadniej kandydatów skomentował ale po co mi wyrok? 

14 minut temu, ignazz napisał(a):

No tylko że jak nie będzie wetował to znaczy że niepotrzebnie jesteśmy straszeni tym oddawaniem władzy w jedną rękę. Musisz się zdecydować która narracja jest korzystna. Ale nie da rady iść w obie. Rozjedzie się wtedy argumentacja jak z pomocą Jerzemu. 

Nie napisałem, że nie będzie wetował. Napisałem, że nie będzie wetował jak leci.

1 godzinę temu, fluber napisał(a):

Z tym długopisem to wg mnie jest tak: PiS to nie idioci, przecież mogliby każda ustawę cofać do sejmu i przedłużać, robić pod górkę ale wiedza doskonale ze takim działaniem łatwo byłoby stracić cały ten elektorat który nie jest totalnym pisowskim betonem, bo tacy ludzie by się szybko od nich odwrócili gdyby zobaczyli ze wetują tylko po to, żeby robić drugim na złość. 
wiec te staty które podałeś to wcale nie jest dowód na to, ze duda nie jest długopisem imo :) 

Edytowane przez RonnieArtestics

28 minut temu, fluber napisał(a):

Nie napisałem, że nie będzie wetował. Napisałem, że nie będzie wetował jak leci.

Nawrocki na pewno zawetuje ustawę o KRS, ustawę o TVP oraz likwidację Funduszu Kościelnego. No i ustawę o języku śląskim ale to kwestia trzeciorzędna. 

Ustawę o zniesieniu zakazu handlu zawetuje lewica więc w tej kwestii nie będzie musiał się fatygować. :) 

Socjali koalicja raczej nie będzie już rozszerzać po wejściu w życie babciowego, renty wdowiej i 800plus. 

Niewiadoma jest kwestia kredytu 0% (czyli de facto dopłat dla deweloperów) oraz ewentualnego wysłania polskich wojsk na Ukrainę. 

3 minuty temu, jack napisał(a):

Ty, a on ich po podpisaniu nie wysłał do Trybunału Konstytucyjnego gdzie trafiły do zamrażarki? 

Jeżeli podpisał to obowiązują. Masz na myśli kontrolę po podpisaniu? Nie wpływa na to że ustawa obowiązuje .

9 minut temu, Życie_to_mem napisał(a):

Nawrocki na pewno zawetuje ustawę o KRS, ustawę o TVP oraz likwidację Funduszu Kościelnego. No i ustawę o języku śląskim ale to kwestia trzeciorzędna. 

Ustawę o zniesieniu zakazu handlu zawetuje lewica więc w tej kwestii nie będzie musiał się fatygować. :) 

Likwidacja funduszu kościelnego nie wyjdzie z tego sejmu 

25 minut temu, Życie_to_mem napisał(a):

Nie wiem co gadał Rokita, ale prezydent nie może zawetować ustawy budżetowej. 

Odesłanie do TK. 

Mechanizm Rokity był taki, że Karol vetuje różne ustawy fiskalne itp., potem budżet się nie spina (np. w kwestii wydatków na zdrowie), odsyła go do TK, ten uznaje go za niezgodny z konstytucją, wszystko wylatuje w pizdu i mamy nowe wyboru zaraz, a nie w 2027. 

Drugi scenariusz był dla Rafała, na zdelegalizowanie PiSu ;] 

Generalnie scenariusz w obu przypadkach to Prezydent + TK

Edytowane przez Krzemo

Godzinę temu, RappaR napisał(a):

Takiego sweepu to ja się nie spodziewałem, jak tak dalej pójdzie, to KO w 2027 dostanie jak w 2015

W 2015 roku było jednak sporo przypadkowości. 

PiS ugrał 2-3 punkty procentowe kosztem Platformy na kryzysie imigracyjnym, Razemki zabrały 2-3 punkty procentowe SLD a Korwin chyba wyskoczył z jakąś lekką pedofilią tydzień przed wyborami i rozjebał się o próg na ostatniej prostej. :) 

Gdyby nie te wydarzenia to byłoby mniej więcej tak:

PO + Nowoczesna + PSL + SLD   50%

PiS + Kukiz'15   45%

Korwin 5%

Był też realny wariant typu SLD wchodzi a Korwin nie. 

PiS wtedy trafił na naprawdę niezłe combo, bo również dobrze ten kryzys imigracyjny mógł się trafić rok później a Zandberg mógł dać ciała na debatach.