Skocz do zawartości

[2nd Rd] East: #1 Cleveland Cavaliers vs #4 Indiana Pacers Powered by AI

memento1984

Cavs - Pacerrs  

27 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wynik serii:

Ankieta została zamknięta

• Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.
  • Ankieta została zamknięta 05.05.2025 o 01:00

Rekomendowane odpowiedzi

Playoff record when trailing by 7 points with less than 1:30 min left in the game

Indiana Pacers in last8 days : 2-0
every other team in the last 20 years: 1-1384 

—— 

smutne jest to ze na socjalach wszyscy wrzucają dziś haliburtona, który zmarnował 10 z 25 sekund przy -3 i poszedł po layupa, dostał mega fartowny gwizdek i potem tylko słusznie spudłował free throw, zebrali dla niego piłkę i trafił mega fartownego gamewinnera. Ale nikt jeszcze nie wrzucił tego jak Nesmith zaorał i wdeptał w ziemie Mitchella w IVq, po obu stronach parkietu…!
Nawet nie mogę jeszcze znaleźć highlightow samego Nesmitha na YouTube z dzisiaj, żenada. 
Give some respect for the role players too..

mvp tego meczu i moim zdaniem całych PO dla Pacers jak do tej pory. 

Game2 oczami biased-fana Pacers: 

- Cavs wyciągnęli wnioski z game1 i zrobili naprawdę kozackie adjustments, pomimo braku trzech graczy weszli mocarnie w mecz z 32-15, najważniejsze zmiany to jeszcze więcej rozrzucania piłki po obwodzie i dało to lepszą skuteczność, oraz przede wszystkim: full court odcinka Haliburtona od piłki, on nawet już nie walczył o piłkę po kilku minutach tylko grzecznie biegł z podkulonym ogonem na drugą stronę boiska, a przeprowadzaniem piłki na pełen etat zająć musiał się Nembhardt. Piękna akcja ze strony Atkinsona. Hali miał 4fga do końca trzeciej kwarty i wróciły demony z poprzednich Playoffs. Good job, Cavs. 

- co im nie pykło w obronie to generalnie trochę zbyt duża ilość tych switchy i przez to Turner nonstop miał mismatch w lowpost, pare razy, jak to Myles, nie potrafił z tego skorzystać i go zgasił jakiś tam Struś, ale w ogólnym rozliczeniu to właśnie on trzymał wynik „w kontakcie” przez cały mecz i miał bardzo dobry występ. Allen musi się trzymać bliżej Turnera jak chcą wygrać jakiś mecz w tej serii. 

- TyJerome którego uwielbiam tym razem zapłacił pierwsze frycowe w PlayOffs, 1/14 fg, jakby trzeba było wskazać na kogos palcem, to jego zabrakło, a to był właśnie ten moment kiedy najbardziej potrzebowali swojego 6th mana aby wszedł z buty Garlanda, co robił z powodzeniem i bez problemów przez calutkie RS. 

- Dziwna taktyka na Mitchella w pierwszej połowie, czy ktoś jeszcze zauważył to, że Nembhardt jakby celowo wpuszczał go w pomalowane? Mitchell nie jest elitą w rzutach za trzy, jest elitą w kończeniu w pomalowanym i nie rozumiem kompletnie czy to był gameplan, czy Nembhardtowi odcięło nogi już w 1st half, ale Mitchell przez to wszystko był na drodze ku temu, aby zaliczyć historyczny mecz i zrobić 50+ i poprowadzić swój team bez drugiej i trzeciej opcji w ataku do dwucyfrowego zwycięstwa. 

- Nie wiem, czy adjustments w second half z przejściem Nesmitha na Donovana to nie było czasem żadne adjustments, tylko z góry ukartowany plan na ten mecz.. dlaczego tak uważam? gdyby Nesmith krył go cały mecz, to z pewnością skończyłby w foul trouble, a nawet nie dokończyłby meczu bez 6 fouls, bo on jest jednak zbyt agresywny i ma tendencje do nie odpuszczania nawet mało znaczących possesions w pierwszej połowie. Także jeśli było to założenie przedmeczowe, aby zaskoczyć Mitchella w IV kwarcie zmianą obrońcy, to to wypaliło w 200%. Wszystkiego nie spamiętałem, nie mam czasu włączać drugi raz i analizować ale Nesmith miał na nim conajmniej kilka zacnych stopów, jeden blok, a w ostatniej minucie zgwałcił go przy tym putbacku, oraz wymusił charge, który powinien być flagrantem spokojnie. Nesmith rozjebał mu najzwyczajniej w świecie ten historyczny mecz, który byłby w nagłówkach wszystkich portali gdyby Cavs to dowieźli. Tak czy siak szapoba dla Mitchella za te 48pkt w tak ważnym meczu, bez drugiej i trzeciej opcji. 

- I szacun dla Cavs za to ciągłe dwucyfrowe prowadzenie bez trzech ważnych graczy. Oni naprawdę się stawili na trzy pierwsze kwarty i dominowali w nich. Zabrakło pary i talentu na czwartą, ale bywa i tak przy takich brakach w składzie.  

Przechodząc dalej. 

- Siakam podobnie jak Hali do trzeciej kwarty przeszedł totalnie obok tego spotkania, on musi być znacznie bardziej agresywny jak chcemy pomarzyć o dłuższym runie w tych PO i pokonaniu Celtics, czy Knicks. Do tego Donovan wziął go na plakat dwa razy. W czwartej kwarcie się stawił, ale jestem trochę rozczarowany jego grą. 

- Mathurin nadal trochę nasz jeździec bez głowy i pałuje czasem bardzo trudne rzuty, ale te 19 pkt w 19 min - o tym warto wspomnieć, nieźle młody. 

- Nembhardt pięknie się dostosował do potrzeb na ten mecz, kiedy rywale odcięli Haliburtona od piłki to ten zaczął rozdawać asysty na prawo i lewo, a do tego dorzucił swoje ważne punkty i generalnie te 13 asyst od teoretycznie secondary ballhandlera to jest piękna sprawa, nikt nie ma takiej pary guardów-kreatorów w lidze jak my. 

- Haliburton to niezły farciarz, powinien iść do kasyna dzisiejszej nocy. Ale znów, po trzech bardzo mizernych kwartach stawia się na czwartą i rzuca kolejnego game-winnera ( w niezwykle szczęśliwych okolicznościach). W zeszłym roku to by się nigdy nie wydarzyło, a więc jestem chyba szczęśliwy, że w zeszłych PO został tak brutalnie zweryfikowany, bo to procentuje dzisiaj po prostu, zupełnie inna mentalność i Hali gra po prostu w tych PO tak  jak prawdziwi zwycięzcy. 
Do czego bym się przyczepił i co warto wspomnieć to : jeden mega spierdolony fast break w ostatnich dwóch minutach IV kwarty, kiedy po przechwycie miał po prawej stronie Nesmitha biegnącego już na pusty kosz, patrzył tam na niego, wystarczyło przerzucić jednego obrońcę i byłby dunk na pusty kosz, ale Hali znowu trochę bal się ryzyka, zwolnił akcje, skończyło się to open kołkiem ale spudlowanym przez Nembharda i w tym momencie myślałem ze jest po meczu. Nie bój się chłopie, masz -6 czy ileś na dwie minuty do końca to podejmujesz ryzyko, bo nie zawsze odrobisz -7 w 45 sekund, dla mnie wtedy to był już czas aby postawić wszystko na to jedno podanie i bedąc Halim ja podjąłbym tam większe ryzyko. 
Drugie i najważniejsze ale, jakie mam co do Haliburtona, i dlaczego jest trochę „głupkiem”, który ma zawsze szczęście ? Otóż na 25 sekund do końca, przy -3 przepalił 10 sekund, bo szukał open 3, a jak nie pykło to pobiegł po lay-upa. Skończyło się to tym ze zgubił piłkę przy gatherze, ale fart chciał, że sędziowie mieli zaćmienie i odgwizdali tam faul. ( a pacers wypompowali wczesniej swoim pressingiem druzynę Cavs z challenge i timeoutów!) Później na linii zrobił oczywiście idealnie to co musiał, czyli trafił w obręcz i celowo spudłował rzut, zebrali, no i trafił tego absolutnie szalonego game-winnera. Ale sama decyzja by iść po layup a nie oddać komuś innemu, by szukać trójki przez ostatnie 8 sekund akcji, to była naprawdę dziwna decyzja z jego strony… 

- Nesmith był mvp w tym meczu i tyle, 2gi najlepszy putback tego roku ( pozdro Aaron Gordon), który powinien być 2+1, w następnym posiadaniu ten wymuszony charge, wiele, wiele innych akcji które ratowały Pacers dupe a przede wszystkim znów 5/8 za trzy. Nie ma w tej chwili lepszego rolesa typu 3andD w lidze, a jak jest taki to mi go wskażcie proszę. 

- zeszłoroczna Indiana przegrałaby to spotkanie -20, lub odrobiła straty i przegrała w końcówce. Ta drużyna jest kompletnie odmieniona dzięki tamtym czterem wpierdolom w crunch z Celtics, gdzie tez nie obyło się bez głupich decyzji trenera, czy fatalnych w skutkach prostych błędów. Tegoroczna Indiana nie podaje się przy -7 na 45 sekund do końca i w dwóch takich meczach wymusiła juz chyba 7 strat w te półtorej minuty, oraz zmusiła trenerów przeciwnika do wzięcia trzech czasów przy wybiciu piłki. Nikt nie jest tak skuteczny jak pacers w kryciu na całym boisku w tych playoffs. Fenomenalną robotę wykonują przy tym przede wszystkim
Nembhardt, oraz Nesmith, ale cała piatka wie co robić w tym pressingu. 

Jak nie wróci Mobley i Garland to chyba będzie 4-0, bo Pacers w tych składach u siebie już tego nie puszczą, za dużo pewności siebie dał im ten comeback.. Mitchell nie bedzie mógł podpalać zapału publiczności tak jak dziś to robił, a Pacers u siebie są dużo lepsi. 
Jeśli obaj wrócą to możemy nadal mieć serię, ale też nie wiem czy dadzą radę dwa razy z rzędu urwać na wyjeździe, więc stawiałbym prędzej jakieś 1-3 po czterech meczach. 

- Wiem, że zacznie się przypisywanie gwiazdek Pacers, ale to już budzi tylko uśmiech politowania u mnie.. blame Pacers za to, że mają super ławkę i od dwóch lat są zdrowi, I can live with that.. :) 

Edytowane przez RonnieArtestics

ej ej ej

stop

ogladam sobie te skroty

gdzie do c***a byl Defensywny gracz roku Mobley w ostatnich 3 minutach meczu?

on sie wyfaulowal czy co czy nie gra?

aaaa o jezu to oni graja bez Garlanda i jeszcze Mobleya?

wow jakos tam mnie malo ta druzyna interesowala caly sezon

i co kiedy oni maja wrocic?

w ogole to sa playoffy, kazdy gra z kontuzjami, tak powaznie sa polamani ze nie moga grac?

1 godzinę temu, RonnieArtestics napisał(a):

Playoff record when trailing by 7 points with less than 1:30 min left in the game

Gruby stat, wydawalo sie ze tych comebacków trochę jednak bylo w PO, a tu nagle takie liczby. Odrebna kwestia to czego oni nie maja w statach. 

@Kubbas c***owy filmik wrzuciłeś bo tam nawet nie ma powtórki tego putbacka i nie widać jak dostaje w głowę od Mitchella ( brak 2+1), nie ma powtórki, wiec nie widać o co chodzi z charge Mitchella (elbow w głowę to oczywisty flagrant1, a nie żaden basketball move). Ale w sumie dzięki temu,  ze to wrzuciłeś to zauważyłem teraz, ze jednak tam był oczywisty faul Mitchella na Haliburtonie przy tym lay-upie w ostatniej akcji, bo Don wybijał się z restricted area, czego wcześniej nie dostrzegłem w emocjach. Także nawet cofam te słowa o pomocy sedziów przy ostatnim lay-upie, to był dobry gwizdek. 

Cavs jacy frajerzy 50 sekund do końca, jestes +7 i przegrywasz? Bez dogrywki? W must win game we wlasnej hali? Jeszcze Siakam nie trafił dwóch wolnych, Brothers nie dał flagrant 1 Mitchellowi, a oni mimo to potrafili to przejebac. Nawet jak Nesmith dobił wolnego Siakama to dalej byli +5, a na zegarze 46 sekund. 

4 godziny temu, RonnieArtestics napisał(a):

Niesamowita ta statystyka. Wielkie brawa dla Pacers. 

Przy okazji. Pacers nocnym wyczynem godnie uświetnili przypadająca dziś trzydziestą rocznicę jednego z największych powrotów w historii PO. Wtedy byli w plecy wprawdzie 6 punktów, ale na zegarze mieli tylko niecałe  20 sekund.

Reggiemu to i tak było za dużo.

Zmieścił się w dziewięciu sekundach :)

1 godzinę temu, DRK napisał(a):

Niesamowita ta statystyka. Wielkie brawa dla Pacers. 

Przy okazji. Pacers nocnym wyczynem godnie uświetnili przypadająca dziś trzydziestą rocznicę jednego z największych powrotów w historii PO. Wtedy byli w plecy wprawdzie 6 punktów, ale na zegarze mieli tylko niecałe  20 sekund.

Reggiemu to i tak było za dużo.

Zmieścił się w dziewięciu sekundach :)

Nie wiedziałem o tym ze jest rocznica tego, nieźle, z każdym dniem tych PO utwierdzam się w przekonaniu, że żyjemy w symulacji. 

2 godziny temu, RonnieArtestics napisał(a):

Nie wiedziałem o tym ze jest rocznica tego, nieźle, z każdym dniem tych PO utwierdzam się w przekonaniu, że żyjemy w symulacji. 

Generalnie rocznica przypada 07.05., mecz był 06.05. Prawie by sie udało miec 2 historyczne mecze w jednym dniu. A tak poza tym to żyjemy na 100% w symulacji :)

Edytowane przez Stratosfear

Godzinę temu, Stratosfear napisał(a):

Generalnie rocznica przypada 07.05., mecz był 06.05. Prawie by sie udało miec 2 historyczne mecze w jednym dniu. A tak poza tym to żyjemy na 100% w symulacji :)

A widziałeś może ten fun fact, że Dallas odpadli z sezonu 77 dni po oddaniu Luki? mi to rozwaliło głowę :D 

W dniu 5.05.2025 o 14:24, RonnieArtestics napisał(a):

Nie traktuj tego proszę jako jakaś osobista potyczka i rewanż za Buddy Hielda, ale masz bardzo, jakby to powiedzieć żeby cie nie urazić …. ekscentryczne pomysły i wnioski :)

Nie traktuję, ba, ja nawet fanem Hielda nie jestem - po prostu z nim stało sie to co mówiłem, że jak miał obok real rozgrywającego, to jego gra/skuteczność się poprawiła ;)

Co do ekscentrycznych wniosków, to nie bardzo rozumiem skąd Ty wziąłeś takie wnioski z mojej wypowiedzi? Widzę, że jak człowiek nie napisze całego elaboratu, wyjaśniając każde zdanie, to pojawia sie duże pole do nadinterpretacji i potem powstają takie posty jak Twój, które niewiele mają wspólnego z tym co pisałem. Przykłady:

- ja piszę, że przydałoby się, aby ławka weszła na wyższy poziom (wyjaśnienie: w RS to była 6-7 ławka ligi z 40PPG, na najwyższym FG i bodajże 2 w asystach. tymczasem w PO mają 32PPG, still not bad, ale znacznie gorzej niż w RS i pogorszyli się w zbiórce, asystach, % itd.), Mathurin nic nie trafiał, a do tego słabo bronili (brak Jacksona o którym pisałem), a Ty piszesz

chyba zapomniałeś, że są już playoffs i gra się rezerwowymi po 12-14 min, a nie 20 jak w RS, nawet jak masz ławkę jak Pacers

No nie zgodzę sie tu z Tobą, w dzisiejszych czasach, przy dynamice gry każde minuty odpoczynku gwiazd w PO są na wagę złota. Ekipy, które mają taką ławkę to nią grają bliżej 16-18 min a nie 12 (np. OKC, CLE, GSW, IND, MIN rok temu np. DAL, LAC, wcześniej MIA, GSW, LAL, BOS, MEM - ekipy które zazwyczaj grały w SF czy F). Dla porównania Cavs byli w RS na podobnym poziomie co Indiana (ciut gorsi), ale w PO grają prawie to samo z ławki (licząc z ostatnim meczem).

- druga kwestia to poruszyłem rozwój młodych: 

W dniu 5.05.2025 o 10:34, dannygd napisał(a):

Krok do przodu muszą też zrobić Mathurin i Walker, ale przede wszystkim Sheppard, który jest tu najstarszy i miał być kluczowym 2way zawodnikiem w rotacji, a przy Hali nawet docelowo S5.

Mathurin zrobił co napisałem, ale oczywiście było to najbardziej prawdopodobne ;) Natomiast jak widać w kontekście Shepparda to pisałem, kim "miał być" Sheppard jak go brali w drafcie, a nie, że "jest/ma nim być teraz" jak próbujesz pisać w swojej wypowiedzi: 

Sheppard nie jest nikim kluczowym a na pewno nie jest żadnym two-wayem, jak już to typowym defensywnym specjalistą

więc ja dokładnie napisałem, że Sheppard powinien zrobić step up, aby stać się 2way graczem, którym miał być, a póki co nie jest. 

Co do bryanta ( nie bradleya)

Tego już w ogóle nie kumam, bo ja nie pisze o tym, że Bryant jest c***owy na PO (to oczywistość), tylko o tym, że brakuje im Jacksona i nie wzięli nikogo właśnie na backup C w play-offs. Więc po co ta wypowiedź (niby w odp. na mój post) - nie wiem.

Natomiast jest to (Nembhard) legitny starter od zeszłych playoffów i nie wiem gdzie ty widzisz problem

Kolejny elaborat zacząłeś, a gdzie ja napisałem, że on jest problemem? Ja napisałem, że historycznie Nembhard miał grać z ławki ( czym chyba się zgadzasz) i po to go brali, a w S5 najpierw planowany był Mathurin potem Sheppard, ale że się nie rozwinęli, a Andrew wręcz przeciwnie, to gra super i nigdzie go nie wyrzucam ze S5. Co więcej to jeden z moich ulubionych graczy w lidze.

Pacers graja tym samym zestawem w s5 drugie playoffs,(..) to wlaśnie tamte PO wyklarowały już tu rotację, a odkąd wrócił do gry Nesmith znowu sieją rozpierdol i ja nie wiem naprawdę po co ty chcesz tu zmieniać rotacje i odwracać wszystko do góry nogami, skoro Pacers od 1. Stycznia robią 4ty bilans w lidze, przejechali się po Bucks i zaskoczyli knock-downem Cavs w pierwszym meczu!

Kolejny raz pytam, skąd Ty to wziąłeś z mojej wypowiedzi? Gdzie ja napisałem, że maja zmieniać rotację? LOL

Co do drugiej części cytatu, to nie naginajmy rzeczywistości: nie przejechali sie po Bucks i nie zaskoczyli Cavs w pierwszym meczu. Wygrali z Bucks serię wysoko, ale głównym powodem był kontuzjowany Lilliard. Nie zmienia to jednak faktu, że dawali niejakiemu Trentowi Jr. rzucać po +30punktów i Bucks w 2 meczu doszli ich na 2 punkty 2 min przed końcem, a w 5 meczu stał się 1 cud Haliburtona. Tak samo z Cavs w 1 meczu dopiero 3 min. przed końcem uspokoili grę, a w drugim (gdzie nie ma 2 z 3 kluczowych graczy oraz kluczowego ławkowicza, a super rolls Jerome robi 1/14) potrzebowali 2 cudu (ale to było już po Twojej wypowiedzi).

Podsumowując - ja dalej uważam, że Pacers to fajna ekipa i tak jak pisałem, ma atuty na Cavs, ale Carlise o którym pisałeś, musi nad nimi popracować, bo nie mogą sie tak męczyć z one-man-army DM jak w ostatnim meczu. Seria sie wcale nie skończyła (zakładam, że kontuzjowani wrócą w kolejnym meczu) i jak Pacers będą tak beztrosko bronić, to mogą sie bardzo zdziwić na koniec. Ta ekipa potrzebuje sukcesu w PO (zresztą CLE też...) bo po sezonie będą mieć b.trudne zadanie z utrzymaniem Turnera i Jacksona.

8 godzin temu, RonnieArtestics napisał(a):

@Kubbas c***owy filmik wrzuciłeś bo tam nawet nie ma powtórki tego putbacka i nie widać jak dostaje w głowę od Mitchella ( brak 2+1), nie ma powtórki, wiec nie widać o co chodzi z charge Mitchella (elbow w głowę to oczywisty flagrant1, a nie żaden basketball move). Ale w sumie dzięki temu,  ze to wrzuciłeś to zauważyłem teraz, ze jednak tam był oczywisty faul Mitchella na Haliburtonie przy tym lay-upie w ostatniej akcji, bo Don wybijał się z restricted area, czego wcześniej nie dostrzegłem w emocjach. Także nawet cofam te słowa o pomocy sedziów przy ostatnim lay-upie, to był dobry gwizdek. 

Faul był itak skąd by się nie wybijał