Skocz do zawartości

LAkers 25/26 - Czyli jak Luka przepracuje lato

Kubbas

Rekomendowane odpowiedzi

Wreszcie dobry mecz z mocnym teamem. 

Fajny był Ayton - linijki spektakularnej nie zaliczył, ale w obronie prezentował się dobrze, był od początku bardzo aktywny i zostało to dostrzeżone przez JJa. Oby tak dalej, chociaż wciąż oczekiwałbym żeby go bardziej wykorzystywać w ataku.

Postęp zalicza Reaves - o ile w dwóch poprzednich spotkaniach miał fatalne całe połowy, o tyle z Knicks pudłowanie ograniczył tylko do pierwszej kwarty.

Kennard jest super, a jak się jeszcze dodatkowo spojrzy od czasu do czasu na linijki Vincenta w Hawks to już w ogóle. Wybitny strzelec.

Co do Lebrona - no, póki co jest jak jest, ale w PO, gdy gra zwolni posiadanie 3 gwiazdora wciąż może nam dać wiele (szczególnie jeśli LeBron będzie w stanie coś dodać i poprawić choćby nieco skuteczność zza łuku).

16 minut temu, Geronimo napisał(a):

Co do Lebrona - no, póki co jest jak jest, ale w PO, gdy gra zwolni posiadanie 3 gwiazdora wciąż może nam dać wiele (szczególnie jeśli LeBron będzie w stanie coś dodać i poprawić choćby nieco skuteczność zza łuku).

ale coś to potwierdza, czy odnajdzie to w sobie ponownie akurat po 40tce?

lebron.png

polecam zerknąć i spróbować porównać ostatnie sezony z kampanią 16-17

20 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

polecam zerknąć i spróbować porównać ostatnie sezony z kampanią 16-17

Wrzucasz w każdym temacie te net ratingi, gdzie potem okazuje się, że Deon (?) Wade w clutch zdobył se 5 punktów, genialny w clutch Mitchell Robinson tak naprawdę zdobył 2 pkt i zanotował 1 blok w 17 minut w całym sezonie (tak jakby mała dawka), a teraz (abstrahując od samej tezy czy LeBron może faktycznie 'dać wiele'*) - analizujesz net ratingi gdzie Lakers zrobili jakieś 2-8 (pomimo tego, że LeBron miał tam jakieś 27-6-8 na +60TS%).  

* Lakers przegrywali w ostatnich latach w playoffach, bo mieli 4 koszykarzy w rosterze, pomimo tego, że LeBron był bardzo dobry, a teraz wygląda na starego dziada, a Lakers dalej mają z 5 koszykarzy w rosterze, więc zasadniczo nic z tego nie będzie.

Nie musi grać przecież na poziomie Cavs żeby być wartością dodaną. Gdyby go było stać na +/- 80% tego co grał w swych ostatnich dwóch, trzech sezonach  to ja bym był usatysfakcjonowany. Szczególnie, że teraz ma prawo oczekiwać, że Luka weźmie na siebie ciężar bycia pełnoprawną pierwszą opcją.

Czy będzie jeszcze w stanie wejść na ten wyższy poziom to gdybanie, ale ja dostrzegam pewne oznaki poprawy w jego grze ostatnimi czasy i mam nadzieję, nie powiedział ostatniego słowa.

Jestem bardzo ciekaw meczu z Wilkami, którzy są ostatnio w gazie i wciąż wyglądają na team, przeciwko któremu Lakers może grać się bardzo niewygodnie. Oba zespoły będą w pełnych składach (zakładam, że LeBron już na spokojnie zagra).

Chciałbym się jednak miło zaskoczyć i zobaczyć, że defensywa Wilków i fizyczny styl Goberta, Edwardsa, Naza nie złamie tym razem LAL.

2 godziny temu, Geronimo napisał(a):

Fajny był Ayton - linijki spektakularnej nie zaliczył, ale w obronie prezentował się dobrze, był od początku bardzo aktywny i zostało to dostrzeżone przez JJa. Oby tak dalej, chociaż wciąż oczekiwałbym żeby go bardziej wykorzystywać w ataku.

Jego effort skończył się na pierwszej kwarcie.

2 godziny temu, Geronimo napisał(a):

Kennard jest super, a jak się jeszcze dodatkowo spojrzy od czasu do czasu na linijki Vincenta w Hawks to już w ogóle. Wybitny strzelec.

To jak on się gubił w rotacjach obronnej przy jego pierwszym wejściu to w życiu czegoś takiego nie widziałem, gość krył pustą przestrzeń...

Ogólnie też dziwię się zachwytom na temat gry duo Luka&Austin. Grali na zmianę iso, to nie tak, że ich współpraca jakoś fantastycznie wyglądała, a Bron zdaje się tu być powszechnie uznanym kozłem ofiarnym, który im tę grę uniemożliwia.

1 godzinę temu, BMeF napisał(a):

Wrzucasz w każdym temacie te net ratingi, gdzie potem okazuje się, że Deon (?) Wade w clutch zdobył se 5 punktów, genialny w clutch Mitchell Robinson tak naprawdę zdobył 2 pkt i zanotował 1 blok w 17 minut w całym sezonie

nie wiem po co ta złośliwość, co chcesz mi zarzucić konkretnie, ale po kolei

z Wadem (Deanem Wadem) początkowo wrzuciłem pełne adv staty by pokazać, że gościu wcale nie jest non factorem, a wręcz przeciwnie, od mniej więcej nowego roku w tych ograniczonych minutach spisywał się wręcz wyśmienicie po obu stronach

potem wrzuciłem staty z clutch i czwartych kwart na zarzut, że gość ma zerowy impact na zwycięstwa

bo tego właśnie nie rozumiem dlaczego mi po raz kolejny podajesz zdobycze punktowe, jakby w przypadku rolsów one miały od zawsze jakieś znaczenie, tym bardziej w sytuacjach clutch, gdzie często jesteś w nich minutę czy dwie w spotkaniu, ale to nie mienia faktu, że każda jedna akcja, rotacja, podjęta decyzja ma kluczowe znaczenie i jeśli na bazie tych liczb ktoś robi bardzo dobry wynik a przy tym widać gołym okiem, że jest w tych momentach mocny to czemu to podważać tylko dlatego, że jest rolsem?

analogicznie do Mitcha, nie mam pojęcia po co pisać o jego punktach gdy wiadomo, że to nie jest jego rola, nawet jeśli próbka minut jest mała, to wciąż mówimy o okresie 80% sezonu regularnego, jak ktoś robi w nich +50NET i 68drtg to chyba trochę niesprawiedliwe jest podważanie takiego impactu, tym bardziej, że Knicks są z nim wtedy 8-3, a z moim ulubieńcem przykładowo 11-11

a już totalnie nie rozumiem dlaczego nawiązałeś do tego Mitcha w kontekście Lebrona gdy nie jest raczej żadną tajemnicą, że to właśnie takiego grajka Lakers przez te ostatnie lata brakowało, nie wiem też co mają znaczyć słowa o czterech koszykarzach w rosterze, coś mi się nie wydaje abyś w 23' przed WCF pisał o braku szans Lakers, zresztą głębia głębią, ale wciąż miałeś LBJa i Davisa, jak już to to się okazało dopiero po serii, ale wtedy każdy mądry, odkąd Nuggets zdobyli mistrza stali się też mentalnie inną drużyną, ale przed samą serią nikt nie mówił o pewnym upsecie czy coś w tym stylu

2 godziny temu, BMeF napisał(a):

analizujesz net ratingi gdzie Lakers zrobili jakieś 2-8 (pomimo tego, że LeBron miał tam jakieś 27-6-8 na +60TS%)

masz o tyle pecha, że grę Lebrona w playoffach mam regularnie przestudiowaną w stopniu znacznym (pozdro Jasiu) i LBJ rzeczywiście wygląda w tych zbiorczych statach bardzo dobrze, problem jest jedynie taki, że gościu ma po prostu koszmarne czwarte kwarty a często i drugie połowy w playofach, tak przecież przegrywali kolejne mecze z Nuggets pomimo tego, że prowadzili często przez 70% czasu w każdym ze spotkań, trochę dziwne, że tego nie zanotowałeś, chciałem to tutaj pokazać, ale od jakiegoś czasu NBA.com wali strasznie w ciula ze statsami i o takich rzeczach jak adv stats w playofach z podziałem na kwarty to można sobie pomarzyć

i jeszcze na koniec jak w zupełności rozumiem kibicowską wiarę czy też kibicowanie danemu grajkowi, to ciężko jednak przejść mi obojętnie obok tego, że Lebron od sezonu 17-18 na próbce 75 spotkań rzuca w playofach na 33.8% za trzy, więc pisanie w 26' o tym co to będzie jak mu siądzie trója w momencie gdy obecnie nie wychodzi z 32% jest dość życzeniowym zabiegiem imo

1 godzinę temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

...

Po prostu te Twoje net ratingi mają so-so znaczenie, nawet jeśli Twoje tezy są prawdziwe. Np. Mitch Robinson fajny chłopak, ale on w clutch zagrał dwa razy mniej minut niż Shamet w tym sezonie i 2 minuty więcej niż Tyler Kolek. Tak samo oczywiste, że LeBron musi mieć ujemny net rating za wyraźnie przegrane serie gdzie grał 41mpg (a on/offy nic nie znaczą, bo to jakieś 25 minut). Co nie znaczy, że Twoja teza ('obecny LeBron jest starym dziadem') jest czymś z czym się nie zgadzam. Aczkolwiek...

1 godzinę temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

rzeczywiście wygląda w tych zbiorczych statach bardzo dobrze, problem jest jedynie taki, że gościu ma po prostu koszmarne czwarte kwarty a często i drugie połowy w playofach, tak przecież przegrywali kolejne mecze z Nuggets pomimo tego, że prowadzili często przez 70% czasu w każdym ze spotkań

... jeśli 40-letni LeBron notował monster statsy - grał 41mpg - grał słabo w 4Q, to raczej problemem było, że 40-letni dziad musiał grać 41mpg i/lub musiał naparzać hero mode i nie wystarczało mu pary (ten G4 z Sotą na przykład), a nie to, że nie był 'bardzo dobry'. Może nie był 'zajebisty', ale 'bardzo dobry' chyba jednak był. Co sprowadza nas znowu do praprzyczyny problemów Lakers, tj. to, że mają paru koszykarzy w rosterze i były cyrki z graniem połowy bez zmiany, whatever. 

Czy LeBron obecnie jest jeszcze w stanie grać na ubiegłorocznym poziomie? Może tak, może nie, czy ma to znaczenie - nie ma, mówimy o 0.60 SRS-teamie. 

Skoro ja nie cisne po Lebronie

to wydaje mi sie ze nie ma za co

bo wiadomo ze chetnie bym to zrobil

tak jak zesrywal sie w 4 kwartach po to raczej byla konsekwencja tego ze musial to brac na siebie do Davis niezbyt chcial a Lakers rok w rok mieli roster z tak zwanymi problemami, zawsze bylo cos nie tak z konstrukcja druzyn w ostatnich latach

i zeby podtrzymac ta serie w tym roku caly sezon mamy 3 ball dominant playmakerow, co jest zrozumiale ze Lebron wyglada gorzej bo jest w roli w jakiej nigdy nie byl do takiego stopnia, bo tak dominujacego pilke goscia jak Doncic obecnie to tylko prime Hardena w Houston widzielismy

Cytat
Date Opponent Result Minutes PTS REB AST
Feb 7, 2026 Golden State Warriors W 105-99 36 25 8 11
Jan 17, 2026 Portland Trail Blazers L 116-132 35 20 9 8
Dec 4, 2025 Toronto Raptors W 123-120 34 8 6 11
Dec 1, 2025 Utah Jazz W 36 27 5 14
Nov 29, 2025 Oklahoma City Thunder L 34 12 8 6
Nov 27, 2025 San Antonio Spurs W 33 16 10 11

mecze bez Doncica w tym sezonie odrazu widac roznice w asystach glownie, Luka tez bardzo duzo zbiera to tez Lebron czesto cierpi w tym aspekcie

pilka jest jedna

ja dopoki nie zobacze jak Lebron nie dojezdza w PO to nie uwierze, nie dojezdza w sensie performanceu a nie tego ile dostanie touches, tez mi ten RS troche smierdzi jakims JJowym kombinowaniem i nie odslanianiem wszystkiego

Lebron na tym etapie kariery jako roll man zwlaszcza na short rollu powinien byc niesamowitym zagrozeniem, zwlaszcza jak na 45 albo w cornerze masz topowego atakujacego off the catch Reavesa

a ile razy Lebron stawia komukolwiek zaslone na pilce?

Cytat

LeBron James — 2025-26 season (roll-man stats)

Approximate tracking data for this season:

• ~0.7 roll-man possessions per game

• ~27 total possessions as the roll man so far this season

• ~1.20 points per possession when finishing those plays

przeciez to jest smieszne

moze jestem jebniety, albo jj jest jebniety, chyba musi to trzymac na playoffy

to jest najlepsze rozwiazanie zeby z lebrona nie robic stojacego kolka spacera, dalej utrzymywac jego najwieksze atuty

11 godzin temu, BMeF napisał(a):

Lakers dalej mają z 5 koszykarzy w rosterze, więc zasadniczo nic z tego nie będzie.

Zaciekawiłeś mnie, jaka jest ta Twoja definicja koszykarza, których Lakers mają tylko 5, a inni dużo więcej?  

6 godzin temu, BMeF napisał(a):

jeśli 40-letni LeBron notował monster statsy - grał 41mpg - grał słabo w 4Q, to raczej problemem było, że 40-letni dziad musiał grać 41mpg

Ty to poważnie piszesz?

może nie trzeba było ściągnąć sobie kumpla Bricka, to by nie musiał tyle grać i oddawac przy tym za darmo przyszłe elementy mistrzowskich ekip?

no przesraniutkie ma ten Lebron, pewnie to on wcale nie chciał grać jak łeb całe czwarte kwarty w 24' tylko go zmusili, a przecież taki stary był już, to nie wiedzieli, że nie da rady?

3 godziny temu, Van napisał(a):

Zaciekawiłeś mnie, jaka jest ta Twoja definicja koszykarza, których Lakers mają tylko 5, a inni dużo więcej?  

No generalnie zawodnik, który ma kilka NBA skillów (albo jakiegoś jednego naprawdę topowego jak jakiś Duncan Robinson). 

Czy Gabe Vincent jest obecnie koszykarzem? W teorii tak, ale tak naprawdę był w rotacji Lakers tylko dlatego, że ktoś musiał grać, a gość podobno był guardem (w teorii jest), podobno umie rzucać (bardzo tak se) i bronić (bardzo tak se). 

Czy Hachimura ma jakiegoś sensownego skilla poza spot up trójką i midrange J? No nieszczególnie.

Czy Ayton ma w ogóle jakiegoś skilla poza byciem wielkim kapryśnym murzynem?  

Czy Zach LaRavia nie broni, ale za to nie rzuca? Owszem. 

Oczywiście te różnice są często subtelne, bo ktoś może spytać w czym Luke Kornet jest lepszy od Aytona (dużo lepszy obrońca) czy Champagnie od Hachimury (wyraźnie lepszy obrońca), ale takie detale powodują, że Spurs mają 9 typów do grania, z czego z 6-7 mocnych/dodatnich obrońców, a Lakers nie są w stanie stworzyć lineupu, gdzie mają ze dwóch dobrych obrońców, shooting i jakiegoś centra na parkiecie.

W tym sezonie LeBron to jest na razie 50 milionów semi-dead money, tak że generalnie za bardzo nie ma o czym dyskutować (ten Kennard fajny ruch w sumie, więc może coś uda się skleić na playoffy/playiny), ale w serii Nuggets 2024 Lakers mieli z 4 koszykarzy, bo tam jeszcze biegał D'Angelo Russell, a rok temu z Sotą mieli z 4-5 koszykarzy + nie mieli ani jednego wysokiego do grania. Czy teraz będzie inaczej - zobaczymy.

Edytowane przez BMeF

3 godziny temu, BMeF napisał(a):

No generalnie zawodnik, który ma kilka NBA skillów (albo jakiegoś jednego naprawdę topowego jak jakiś Duncan Robinson). 

Czy Gabe Vincent jest obecnie koszykarzem? W teorii tak, ale tak naprawdę był w rotacji Lakers tylko dlatego, że ktoś musiał grać, a gość podobno był guardem (w teorii jest), podobno umie rzucać (bardzo tak se) i bronić (bardzo tak se). 

Czy Hachimura ma jakiegoś sensownego skilla poza spot up trójką i midrange J? No nieszczególnie.

Czy Ayton ma w ogóle jakiegoś skilla poza byciem wielkim kapryśnym murzynem?  

Czy Zach LaRavia nie broni, ale za to nie rzuca? Owszem. 

Oczywiście te różnice są często subtelne, bo ktoś może spytać w czym Luke Kornet jest lepszy od Aytona (dużo lepszy obrońca) czy Champagnie od Hachimury (wyraźnie lepszy obrońca), ale takie detale powodują, że Spurs mają 9 typów do grania, z czego z 6-7 mocnych/dodatnich obrońców, a Lakers nie są w stanie stworzyć lineupu, gdzie mają ze dwóch dobrych obrońców, shooting i jakiegoś centra na parkiecie.

W tym sezonie LeBron to jest na razie 50 milionów semi-dead money, tak że generalnie za bardzo nie ma o czym dyskutować (ten Kennard fajny ruch w sumie, więc może coś uda się skleić na playoffy/playiny), ale w serii Nuggets 2024 Lakers mieli z 4 koszykarzy, bo tam jeszcze biegał D'Angelo Russell, a rok temu z Sotą mieli z 4-5 koszykarzy + nie mieli ani jednego wysokiego do grania. Czy teraz będzie inaczej - zobaczymy.

Czyli mają pięciu graczy na poziomie NBA, a trzech najlepszych opuściło łącznie prawie 50 spotkań. I robią bilans 39-25.

no logiczne, nie powiem, ale takie tezy są bardzo krzywdzące dla rolesów lakers. W ogóle przejebane jest być rolesem w lakers, bo robisz dobrą robotę i wykonujesz swoją rolę cały sezon, a później eksperci z forum enba i tak robią z ciebie jakichś kasztanów, którzy nie nadają się do rotacji w NBA. Gdy idzie dobrze to cała gloria spada na doncica i big3, ale gdy idzie źle to „no co gwiazdy lakers mogą jeszcze zrobić, grają w pięciu przecież cały sezon” 
a jeszcze trener jak ma pełen skład do dyspozycji absolutnie nie potrafi Ciebie i Twoich umiejętności jakkolwiek zutylizować (patrz Ayton). 
*kto mi wytłumaczy czemu Doncic z freaking Dwighta powellla i maxi Klebera zrobił legit duet starterów pod koszem, a taki Ayton notuje swój najgorszy sezon w karierze ? Przeciez to jest ze cztery razy lepszy talent w ataku od nich dwóch razem wziętych. 

Edytowane przez RonnieArtestics

55 minut temu, RonnieArtestics napisał(a):

kto mi wytłumaczy czemu Doncic z freaking Dwighta powellla i maxi Klebera zrobił legit duet starterów pod koszem, a taki Ayton notuje swój najgorszy sezon w karierze ? Przeciez to jest ze cztery razy lepszy talent w ataku od nich dwóch razem wziętych. 

Wynika to z faktu, że Dwight Powell akceptuje bycie Dwightem Powellem, Maxi Kleber akceptuje bycie Maxim Kleberem - a DeAndre Ayton nie akceptuje bycia prime Clintem Capela, więc okazuje się kimś dużo słabszym, w trzecim kolejnym teamie.

Godzinę temu, RonnieArtestics napisał(a):

Czyli mają pięciu graczy na poziomie NBA, a trzech najlepszych opuściło łącznie prawie 50 spotkań. I robią bilans 39-25.

Lakers mają 17. SRS pomimo posiadania Doncicia, dobry bilans (i lania z mocnymi teamami) to tylko zasługa mocnej gry w końcówkach (najlepszy bilans w lidze), tu można faktycznie chwalić LeBronow i innych kasztanów. 

4 godziny temu, BMeF napisał(a):

A w czym ten jeden topowy skill Duncana Robinson przebija jeden topowy Hachimury czy Kennarda? 

Dla mnie zestaw rolsow Lakers nie jest zły, nie jest to super, uniwersalny two way fit, także umiejętne wykorzystywanie poszczególnych piątek, dobieranie odpowiednich kombinacji może dawać dobre rezultaty. 

44 minuty temu, Van napisał(a):

Dla mnie zestaw rolsow Lakers nie jest zły

Nie jest zły w skali ligi, jest słaby dla contendera, bo nie ma tam two-way graczy, dlatego Lakers nim nie byli. Teraz mogłoby być lepiej niż w ostatnich sezonach gdyby Ayton się pogodził z tym byciem Capelą, na razie się nie udało. Co i tak mogłoby nie mieć znaczenia, bo LeBron wydaje się washed. 

A Robinson to movement shooter, w formie tier wyżej od Hachimurki w skali shooterstwa, ale Rui nie jest zły, poza seria z Wolves dobrze grał w playoffach, teraz ot co jest mniej przydatny po przyjściu Luki.

Godzinę temu, BMeF napisał(a):

Nie jest zły w skali ligi, jest słaby dla contendera, bo nie ma tam two-way graczy, dlatego Lakers nim nie byli. Teraz mogłoby być lepiej niż w ostatnich sezonach gdyby Ayton się pogodził z tym byciem Capelą, na razie się nie udało. Co i tak mogłoby nie mieć znaczenia, bo LeBron wydaje się washed. 

A Robinson to movement shooter, w formie tier wyżej od Hachimurki w skali shooterstwa, ale Rui nie jest zły, poza seria z Wolves dobrze grał w playoffach, teraz ot co jest mniej przydatny po przyjściu Luki.

Co do Lebrona to patrząc na jego atletyzm często nie wygląda jakby był washed, problemem może być to, że jego obecność niejako wymusza pewien rodzaj hmm szacunku do niego innych graczy i trenera. Tutaj mniejsza ilość minut 26-28 i lepiej określoną rola powinny pomóc kompleksowo. 

Rui bywa bardzo pożyteczny, ale nie grając na skrzydle obok Lebrona, ale dzieląc z nim minuty na PF tu jest moim zdanie klucz. 

Obwód Luka/Reaves też powinien mieć zawsze obok Smarta/Vando, albo i obydwóch. Rui od trzech sezonów wali na ponad 40% z dystansu, Kennard jeszcze lepiej. Laravia dostając minuty też miewał niezłe mecze na +20. 

Ayton nigdy już raczej nadziei nie spełni i do poziomu prime Capeli nie do skoczy, ale on i z ławki Jax Kleber to nie jest najgorszy zestaw na środku. 

1 godzinę temu, BMeF napisał(a):

My point is że Redick miał być takim oh i ah specem od x’s and o’s i playing the right way, a tu mamy festiwal doncica i reavesa na iso przez cały sezon. Żadnej jednej zagrywki na Aytona, czy KOGOKOLWIEK innego, nic. 

Edytowane przez RonnieArtestics

5 minut temu, RonnieArtestics napisał(a):

My point is że Redick miał być takim oh i ah specem od x’s and o’s i playing the right way, a tu mamy festiwal doncica i reavesa na iso przez cały sezon.

Czy Redick to jest mocny coach to zasadniczo nie wiem, ale rok temu gotował od połowy regulara, a Lakers mają 7-8 coacha przez ostatnich 15 sezonów i każdemu się dostawało prędzej czy później (dwóch z nich potem chyba wygrało COTY), więc jakbym miał typować to wina leży po stronie zawodników i tego, że Lakers mają semi-dysfunkcyjny roster. 

Jak masz Doncicia w składzie, to koła na nowo nie wymyślisz, dajesz mu drugą opcję, obrońców-shooterów i jakiegoś rim protectora, który w ataku zabije obręcz/rzuci trójkę, ładne to to nie jest, ale wyniki na miarę potencjału są. A teraz, liczba obrońców-shooterów w składzie Lakers: 0, liczba rim protectorów z ofensywnym skillem: 0. 

Gdyby wywalić LeBrona i wstawić tam mocnego centra (~Lively'ego), winga (~Washingtona) i jakiegoś 3&D rolesa (tam chyba Derrick Jones tę rolę pełnił gdy zrobili finały) - Lakers dalej by dupy nie urywali, bo Doncic już raczej nie dojdzie do poziomu, który był mu typowany, ale graliby sobie ABC Doncic-ball i nikt by się zbytnio nie czepiał.