Skocz do zawartości

LAkers 25/26 - Czyli jak Luka przepracuje lato

Kubbas

Rekomendowane odpowiedzi

Wreszcie dobry mecz z mocnym teamem. 

Fajny był Ayton - linijki spektakularnej nie zaliczył, ale w obronie prezentował się dobrze, był od początku bardzo aktywny i zostało to dostrzeżone przez JJa. Oby tak dalej, chociaż wciąż oczekiwałbym żeby go bardziej wykorzystywać w ataku.

Postęp zalicza Reaves - o ile w dwóch poprzednich spotkaniach miał fatalne całe połowy, o tyle z Knicks pudłowanie ograniczył tylko do pierwszej kwarty.

Kennard jest super, a jak się jeszcze dodatkowo spojrzy od czasu do czasu na linijki Vincenta w Hawks to już w ogóle. Wybitny strzelec.

Co do Lebrona - no, póki co jest jak jest, ale w PO, gdy gra zwolni posiadanie 3 gwiazdora wciąż może nam dać wiele (szczególnie jeśli LeBron będzie w stanie coś dodać i poprawić choćby nieco skuteczność zza łuku).

16 minut temu, Geronimo napisał(a):

Co do Lebrona - no, póki co jest jak jest, ale w PO, gdy gra zwolni posiadanie 3 gwiazdora wciąż może nam dać wiele (szczególnie jeśli LeBron będzie w stanie coś dodać i poprawić choćby nieco skuteczność zza łuku).

ale coś to potwierdza, czy odnajdzie to w sobie ponownie akurat po 40tce?

lebron.png

polecam zerknąć i spróbować porównać ostatnie sezony z kampanią 16-17

20 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

polecam zerknąć i spróbować porównać ostatnie sezony z kampanią 16-17

Wrzucasz w każdym temacie te net ratingi, gdzie potem okazuje się, że Deon (?) Wade w clutch zdobył se 5 punktów, genialny w clutch Mitchell Robinson tak naprawdę zdobył 2 pkt i zanotował 1 blok w 17 minut w całym sezonie (tak jakby mała dawka), a teraz (abstrahując od samej tezy czy LeBron może faktycznie 'dać wiele'*) - analizujesz net ratingi gdzie Lakers zrobili jakieś 2-8 (pomimo tego, że LeBron miał tam jakieś 27-6-8 na +60TS%).  

* Lakers przegrywali w ostatnich latach w playoffach, bo mieli 4 koszykarzy w rosterze, pomimo tego, że LeBron był bardzo dobry, a teraz wygląda na starego dziada, a Lakers dalej mają z 5 koszykarzy w rosterze, więc zasadniczo nic z tego nie będzie.

Nie musi grać przecież na poziomie Cavs żeby być wartością dodaną. Gdyby go było stać na +/- 80% tego co grał w swych ostatnich dwóch, trzech sezonach  to ja bym był usatysfakcjonowany. Szczególnie, że teraz ma prawo oczekiwać, że Luka weźmie na siebie ciężar bycia pełnoprawną pierwszą opcją.

Czy będzie jeszcze w stanie wejść na ten wyższy poziom to gdybanie, ale ja dostrzegam pewne oznaki poprawy w jego grze ostatnimi czasy i mam nadzieję, nie powiedział ostatniego słowa.

Jestem bardzo ciekaw meczu z Wilkami, którzy są ostatnio w gazie i wciąż wyglądają na team, przeciwko któremu Lakers może grać się bardzo niewygodnie. Oba zespoły będą w pełnych składach (zakładam, że LeBron już na spokojnie zagra).

Chciałbym się jednak miło zaskoczyć i zobaczyć, że defensywa Wilków i fizyczny styl Goberta, Edwardsa, Naza nie złamie tym razem LAL.

2 godziny temu, Geronimo napisał(a):

Fajny był Ayton - linijki spektakularnej nie zaliczył, ale w obronie prezentował się dobrze, był od początku bardzo aktywny i zostało to dostrzeżone przez JJa. Oby tak dalej, chociaż wciąż oczekiwałbym żeby go bardziej wykorzystywać w ataku.

Jego effort skończył się na pierwszej kwarcie.

2 godziny temu, Geronimo napisał(a):

Kennard jest super, a jak się jeszcze dodatkowo spojrzy od czasu do czasu na linijki Vincenta w Hawks to już w ogóle. Wybitny strzelec.

To jak on się gubił w rotacjach obronnej przy jego pierwszym wejściu to w życiu czegoś takiego nie widziałem, gość krył pustą przestrzeń...

Ogólnie też dziwię się zachwytom na temat gry duo Luka&Austin. Grali na zmianę iso, to nie tak, że ich współpraca jakoś fantastycznie wyglądała, a Bron zdaje się tu być powszechnie uznanym kozłem ofiarnym, który im tę grę uniemożliwia.

1 godzinę temu, BMeF napisał(a):

Wrzucasz w każdym temacie te net ratingi, gdzie potem okazuje się, że Deon (?) Wade w clutch zdobył se 5 punktów, genialny w clutch Mitchell Robinson tak naprawdę zdobył 2 pkt i zanotował 1 blok w 17 minut w całym sezonie

nie wiem po co ta złośliwość, co chcesz mi zarzucić konkretnie, ale po kolei

z Wadem (Deanem Wadem) początkowo wrzuciłem pełne adv staty by pokazać, że gościu wcale nie jest non factorem, a wręcz przeciwnie, od mniej więcej nowego roku w tych ograniczonych minutach spisywał się wręcz wyśmienicie po obu stronach

potem wrzuciłem staty z clutch i czwartych kwart na zarzut, że gość ma zerowy impact na zwycięstwa

bo tego właśnie nie rozumiem dlaczego mi po raz kolejny podajesz zdobycze punktowe, jakby w przypadku rolsów one miały od zawsze jakieś znaczenie, tym bardziej w sytuacjach clutch, gdzie często jesteś w nich minutę czy dwie w spotkaniu, ale to nie mienia faktu, że każda jedna akcja, rotacja, podjęta decyzja ma kluczowe znaczenie i jeśli na bazie tych liczb ktoś robi bardzo dobry wynik a przy tym widać gołym okiem, że jest w tych momentach mocny to czemu to podważać tylko dlatego, że jest rolsem?

analogicznie do Mitcha, nie mam pojęcia po co pisać o jego punktach gdy wiadomo, że to nie jest jego rola, nawet jeśli próbka minut jest mała, to wciąż mówimy o okresie 80% sezonu regularnego, jak ktoś robi w nich +50NET i 68drtg to chyba trochę niesprawiedliwe jest podważanie takiego impactu, tym bardziej, że Knicks są z nim wtedy 8-3, a z moim ulubieńcem przykładowo 11-11

a już totalnie nie rozumiem dlaczego nawiązałeś do tego Mitcha w kontekście Lebrona gdy nie jest raczej żadną tajemnicą, że to właśnie takiego grajka Lakers przez te ostatnie lata brakowało, nie wiem też co mają znaczyć słowa o czterech koszykarzach w rosterze, coś mi się nie wydaje abyś w 23' przed WCF pisał o braku szans Lakers, zresztą głębia głębią, ale wciąż miałeś LBJa i Davisa, jak już to to się okazało dopiero po serii, ale wtedy każdy mądry, odkąd Nuggets zdobyli mistrza stali się też mentalnie inną drużyną, ale przed samą serią nikt nie mówił o pewnym upsecie czy coś w tym stylu

2 godziny temu, BMeF napisał(a):

analizujesz net ratingi gdzie Lakers zrobili jakieś 2-8 (pomimo tego, że LeBron miał tam jakieś 27-6-8 na +60TS%)

masz o tyle pecha, że grę Lebrona w playoffach mam regularnie przestudiowaną w stopniu znacznym (pozdro Jasiu) i LBJ rzeczywiście wygląda w tych zbiorczych statach bardzo dobrze, problem jest jedynie taki, że gościu ma po prostu koszmarne czwarte kwarty a często i drugie połowy w playofach, tak przecież przegrywali kolejne mecze z Nuggets pomimo tego, że prowadzili często przez 70% czasu w każdym ze spotkań, trochę dziwne, że tego nie zanotowałeś, chciałem to tutaj pokazać, ale od jakiegoś czasu NBA.com wali strasznie w ciula ze statsami i o takich rzeczach jak adv stats w playofach z podziałem na kwarty to można sobie pomarzyć

i jeszcze na koniec jak w zupełności rozumiem kibicowską wiarę czy też kibicowanie danemu grajkowi, to ciężko jednak przejść mi obojętnie obok tego, że Lebron od sezonu 17-18 na próbce 75 spotkań rzuca w playofach na 33.8% za trzy, więc pisanie w 26' o tym co to będzie jak mu siądzie trója w momencie gdy obecnie nie wychodzi z 32% jest dość życzeniowym zabiegiem imo