Skocz do zawartości

FBX2 i FBX3 Zmiana zasad przyznawania picków

Tecu

Czy jesteś za loterią w drafcie w fbx2 i fbx3   

10 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy jesteś za loterią w drafcie w fbx2 i fbx3

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, jak w temacie, nie ma co się oglądać na marudy z fbx1, sami zdecydujemy o sobie.

Czy jesteś za zmianą polegającej na wyliczenia kolejności, ale później zdaniu się na loterię z real NBA gdzie każdy kolejny pick w loterii miałby jakieś szanse na wylosowanie picku 1-4.

Uzasadnienie:

1. Zmniejszy to wyrzucanie graczy na koniec sezonu i kombinacje z tym związane 

2. Doda to pikanterii grze, element, który będzie losowy

3. Podniesie to wartość dalszych picków przed loterią, bo może się z nich zrobić lepszy pick.

Jeżeli ma ktoś jakieś dodatkowe argumenty za albo przeciw, zapraszam do dyskusji.

Zmiana oczywiście weszła by w życie przy drafcie 2026.

11 godzin temu, Tecu napisał(a):

Hej, jak w temacie, nie ma co się oglądać na marudy z fbx1, sami zdecydujemy o sobie.

Czy jesteś za zmianą polegającej na wyliczenia kolejności, ale później zdaniu się na loterię z real NBA gdzie każdy kolejny pick w loterii miałby jakieś szanse na wylosowanie picku 1-4.

Uzasadnienie:

3. Podniesie to wartość dalszych picków przed loterią, bo może się z nich zrobić lepszy pick.

Jeżeli ma ktoś jakieś dodatkowe argumenty za albo przeciw, zapraszam do dyskusji.

Ja w tych obliczeniach uzyłbym totalu nie 492 gier, by rozstawienie przed loteria uwzgledniała realna wartość zespołu w danym roku, jednoczesnie mocniej zwracał uwage na wystawiania na grajace sloty zdrowych zawodnikow. Total zapobiełgby równiez wurzucaniem solidnych weteranow pod koniec rs. Tzn nie zapobieglby, ale nie poprawiałby picku.

Proponuje tez znaleść jakos druga, trzecia opcje by moc wybrac najlepsza. No i oczywiscie doprecyzować opcje która podał @Tecu na poczatku tego tematu.

12 godzin temu, Tecu napisał(a):

Uzasadnienie:

czy mógłbys doprecyzować jak mielibyśmy się zdać na loterię z real NBA, gdzie szansę na wyższy pick ma 14 z 30 zespołów a nie każdy kolejny pick (jak napisałeś wyżej). u nas miałoby byc to 10 z 20? czy jednak 14 z 20 i przeniesienie kolejności wyłonionej w real NBA (wliczając ich ewentualne tie-breaki) na nasze poletko dla poszczególnych pozycji od 7 do 20 miejsca po sezonie?

17 minut temu, goozman napisał(a):

czy mógłbys doprecyzować jak mielibyśmy się zdać na loterię z real NBA, gdzie szansę na wyższy pick ma 14 z 30 zespołów a nie każdy kolejny pick (jak napisałeś wyżej). u nas miałoby byc to 10 z 20? czy jednak 14 z 20 i przeniesienie kolejności wyłonionej w real NBA (wliczając ich ewentualne tie-breaki) na nasze poletko dla poszczególnych pozycji od 7 do 20 miejsca po sezonie?

Tak jak napisałem, wydawało mi się, że dość czytelnie, ale doprecyzować mogę.

Dokładnie tak jak w NBA, czyli szanse na picki 1-4 mają drużyny z miejsc 1-14.

Tie breaki w NBA są już rozstrzygnięte, kolejność przed loterią jest, numerki poprzedzielane. U nas oczywiście trzeba wyliczyć starą metodą kolejność do draftu i dochodzi tylko loteria. Wydaje mi się, że zdanie się na NBA będzie po prostu najprostsza i najuczciwsza, lepsza niż samemu losować czy robić jakieś swoje zasady.

By była jasność, nie będę umierał za tę zmianę, po prostu temat był i chciałem go tylko zmaterializować, bo czasami sobie pogadamy a nic z tego nie wychodzi do realizacji.

21 minut temu, Tecu napisał(a):

Tak jak napisałem, wydawało mi się, że dość czytelnie, ale doprecyzować mogę.

Dokładnie tak jak w NBA, czyli szanse na picki 1-4 mają drużyny z miejsc 1-14.

napisałeś cyt. "później zdaniu się na loterię z real NBA gdzie każdy kolejny pick w loterii miałby jakieś szanse na wylosowanie picku 1-4" - stąd moje pytanie i wątpliwości

ale faktycznie w jakiś sposób ordynarne tankowanie może być ukrócone ceną jakiegoś mniejszego znaczenia kombinowania zespołów z miejsc 5-10 zeby znaleźć się w 14ce - także jak coś jest to jednak do przyjęcia dla mnie

54 minuty temu, goozman napisał(a):

napisałeś cyt. "później zdaniu się na loterię z real NBA gdzie każdy kolejny pick w loterii miałby jakieś szanse na wylosowanie picku 1-4" - stąd moje pytanie i wątpliwości

Tak, skrót myślowy - każdy pick z loterii, mając na myśli loterię z NBA, czyli 14 drużyn. Sorry.

Ja jak mam być szczery to niewiele i tak z tego zrozumiałem 🤪 to znaczy i tak zagłosowałem za loterią bo każde rozwiązanie ukracajace ordynarne tankowanie będę popierał ale będę wdzięczny jakby mi ktoś w skrócie na przykładzie jakiejś drużyny z naszej ligi i miejsca w tabeli z tego sezonu, pokazał jakby to wyglądało?

Np. Charlotte Hornets? 😏🤪😆

Edytowane przez Mikowal83

jeśli dobrze rozumiem proponowaną koncepcję to podaję krok po kroku teoretyczną rozpiskę na przykładzie zeszłego sezonu w FBX2

Kolejność draftu u nas była nastepująca (zmiany po loterii w NBA mogą się tyczyć tylko pierwszej 14ki):

1. Orlando Magic
2. Philadelphia 76ers
3. Utah Jazz
4. Golden Stare Warriors
5. Dallas Mavericks
6. Denver Nuggets (via Minnesota Timberwolves via Suns)
7. Brooklyn Nets (via Charlotte Hornets)
8. Charlotte Hornets (via Rockets via Nuggets via Suns)
9. Los Angeles Lakers
10. Denver Nuggets
11. Cleveland Cavaliers
12. Miami Heat (via Brooklyn Nets via OKC)
13. Phoenix Suns
14. Miami Heat
-----------------------------------
15. Milwaukee Bucks
16. Sacramento Kings
17. Minnesota Timberwolves (via Toronto Raptors)
18. Oklahoma City Thunder
19. Oklahoma City Thunder (via Portland Trail Blazers)
20. Boston Celtics

Kolejność w real NBA (przed loterią draftu w NBA, była taka (interesują nas tylko numerki 1-14 biorące udział w loterii):

1. Detroit Pistons
2. Washington Wizards
3. Charlotte Hornets
4. Portland Trail Blazers
5. San Antonio Spurs
6. San Antonio Spurs (via TOR)
7. Memphis Grizzlies
8. Utah Jazz
9. Houston Rockets (via BKN)
10. Atlanta Hawks
11. Chicago Bulls
12. Oklahoma City Thunder (via HOU)
13. Sacramento Kings
14. Portland Trail Blazers (via GS)
-----------------------------------------------------------
15. Miami Heat
16. Philadelphia 76ers
17. Los Angeles Lakers
18. Orlando Magic
19. Toronto Raptors (via IND)
20. Cleveland Cavaliers
21. New Orleans Pelicans (via MIL)
22. Phoenix Suns
23. Milwaukee Bucks (via NO)
24. New York Knicks (via DAL)
25. New York Knicks
26. Washington Wizards (via LAC)
27. Minnesota Timberwolves
28. Denver Nuggets
29. Utah Jazz (via OKC)
30. Boston Celtics

Kolejność po loterii w real NBA:

1. Atlanta Hawks
2. Washington Wizards
3. Houston Rockets (via BKN)
4. San Antonio Spurs
5. Detroit Pistons
6. Charlotte Hornets
7. Portland Trail Blazers
8. San Antonio Spurs (via TOR)
9. Memphis Grizzlies
10. Utah Jazz
11. Chicago Bulls
12. Oklahoma City Thunder (via HOU)
13. Sacramento Kings
14. Portland Trail Blazers (via GS)

Kolejność draftu jaka by była u nas biorąc pod uwagę wyniki loterii w NBA:

1. Denver Nuggets (z 10)
2. Philadelphia 76ers (-)
3. Los Angeles Lakers (z 9)
4. Dallas Mavericks ( z 5)
5. Orlando Magic (z 1)
6. Utah Jazz (z 3)
7. Golden Stare Warriors (z 4)
8. Denver Nuggets (via Minnesota Timberwolves via Suns) (z 6)
9. Brooklyn Nets (via Charlotte Hornets) (z 7)
10. Charlotte Hornets (via Rockets via Nuggets via Suns) (z 8 )
11. Cleveland Cavaliers (-)
12. Miami Heat (via Brooklyn Nets via OKC) (-)
13. Phoenix Suns (-)
14. Miami Heat (-)
-----------------------------------
15. Milwaukee Bucks
16. Sacramento Kings
17. Minnesota Timberwolves (via Toronto Raptors)
18. Oklahoma City Thunder
19. Oklahoma City Thunder (via Portland Trail Blazers)
20. Boston Celtics

Edytowane przez goozman

Nie no, opieranie się na realNBA nie ma sensu, przecież nawet nie mamy tutaj wszystkich klubów, zaraz będzie masowe zmienienie nazw na te kluby, które zazwyczaj nie grają w PO, bo będzie to opłacalne pod względem naszego draftu.

Jakieś losowanie spoko, ale nie coś takiego. Więc głosuję przeciw. 

@Krzemo ale tu nie chodzi o nazwy klubów (też tak na początku myślałem dlatego poprosiłem o wyjaśnienie). Chodzi o to że jeśli np masz drużynę nazywającą się Miami Heat i w swojej lidze w tabeli zajmiesz np 4 miejsce od końca a w real NBA 4-ta drużyna od końca (nie ważne jaka będzie nazwa tej drużyny może sobie być np Charlotte Hornets) w loterii dostanie pick#1 to i Ty (Twoje Miami Heat) w swojej lidze dostaniesz pick#1 a nie pick#4. Teraz bardziej zrozumiałe? Jeśli tak i w związku z tym jednak jesteś za zmianą zasad i za loterią to napisz bo trzeba będzie uwzględnić to w ankiecie.

Edytowane przez Mikowal83

33 minuty temu, Mikowal83 napisał(a):

@Krzemo ale tu nie chodzi o nazwy klubów (też tak na początku myślałem dlatego poprosiłem o wyjaśnienie). Chodzi o to że jeśli np masz drużynę nazywającą się Miami Heat i w swojej lidze w tabeli zajmiesz np 4 miejsce od końca a w real NBA 4-ta drużyna od końca (nie ważne jaka będzie nazwa tej drużyny może sobie być np Charlotte Hornets) w loterii dostanie pick#1 to i Ty (Twoje Miami Heat) w swojej lidze dostaniesz pick#1 a nie pick#4. Teraz bardziej zrozumiałe? Jeśli tak i w związku z tym jednak jesteś za zmianą zasad i za loterią to napisz bo trzeba będzie uwzględnić to w ankiecie.

A ok, teraz kumam, to coś takiego w sumie może być.