Skocz do zawartości

BeGM - opisy i głosowanie 3T sezonu 2024/25

Alonzo

Rekomendowane odpowiedzi

Terminarz na 3T:

14.04-20.04 - opisy po T3

21.04-23.04 - głosowanie po T3

Kilka przydatnych wskazówek:

1. Pod uwagę bierzemy tylko mecze 56-82 rozegrane przez wszystkie drużyny, w których grali nasi zawodnicy.

2. Dobrze jakby opisy zawierały minimalnie: Waszą rotację, minuty poszczególnych graczy, trzy dowolne statystyki Waszych najważniejszych graczy, plusy i minusy zespołu, nieobecności oraz proponowany bilans (jeśli chcecie). Zachęcamy opcjonalnie do rozpisywania taktyk, zagrywek, rotacji czy adv. stats (z rozsądkiem oczywiście) oraz oceńcie trudność Waszego terminarza.

3. Nie rozpisujemy szczegółowo meczu po meczu, tylko wyciągamy średnią.

4. Napiszcie który z Waszych graczy 2way grał w danym trymestrze. Przy problemach z rotacją można posiłkować się Waszymi graczami Exhibit 10 jeżeli takowych podpisaliście w offseason. Orientacyjne rotacje - które mogą być pomocne są w arkuszu. Naturalnie będę zmieniał w przyszłym tygodniu na bieżąco zgodnie z Waszymi opisami (jak coś źle zinterpretuję/ zaznaczę, to piszcie na Priv lub oznaczając mnie - to poprawię naturalnie)

5. Nie prowadzimy tutaj dyskusji. Wszystko co nie będzie opisem, będzie z automatu usuwane. Do dyskusji służą inne tematy.

San Antonio Spurs - młodość i potencjał vs rzeczywistość, brak fire power i star power as well

Kluczowa informacja dla głosujących to fakt, ze nie mam swojego wyboru oddanego do Lakers więc powodów do tankowania brak ale uczciwie trzeba przyznać, że jeszcze większy brak to zawodnik na którym bym opierał grę. Są nazwiska na dorobku, są postępy w skali roku i to u niektórych spore ale całościowo to zespół z dolnej 10 tabeli naszej beGM.  Tylko decyzje innych GM sprawiają, że to nie jest buttom 5 gdyż wygaszenie takich Atlanta Hawks z Wemby  & Murray pomaga. Młodzi co oczywiste T3 mają lepsze niż T2 ze względu na bezcenny rozwój i spędzone ważne dla nich minuty na parkiecie. Cieszą po prostu spodziewane postępy młodzieży. Teraz tylko cierpliwości potrzeba.

Zdrowie sprawia ( nie licząc wygaszenia Sochana i Coubally ) że na dziś to wyjątkowo głęboka i najlepiej zbierającą ekipa w całej begm NBA. 

komplet spotkań w T3 od Duren+Risacher+Keldon+Russ plus jak głosujący zaliczą Sochan daje komfort doboru rotacji.

plus:

postępy w obronie Durena i bardzo dobry T3 Risachera oraz stabilizacja Stewarta, na minimalny plus uznaję dosyć dobry sezon Russa który mimo swoich wad sprawdził się na pozycji PG.  Mathurin po powrocie z kontuzji też dodaje wartościowe minuty.

bardzo mocna atletyczna grająca fizycznie S5. Tu na każdej pozycji mam topowy talent pod względem motoryki czy siły

Co ważne dalej rozwijają się młodzi np. Billal Coubially oraz Keldon Johnson

wykrystalizowana ale szeroka grupa strzelców na poziomie 12-16 PPG bo tyle zdobywają Mathurin/Russ/Risacher/Keldon/Duren/Bilal i czasem Sochan przy większych minutach. Per 36 mam bardzo wysokie bo młodzi gracze w rl NBA dostają tych minut mniej niż powinni.

głębokie rezerwy u mnie Okoro i Achiuva robią te 6/6 na 50%FG każdy

Stabilizacja młodego składu: poza Hayesem cały skład stabilnie utrzymany. Niech młodzi się uczą bez zawirowań .

minus:

Dalej brak lidera bo takowego pełnokrwistego nie posiadam. Kolektyw może wygrywać RS i robimy to z ekipami rozwalonymi kontuzjami lub tankującymi

brak scorera +20 PPG jasne mam 5-6 graczy którzy robią te 15 PPG ale killera nie mam

tak jak można chwalić fizyczność składu to grzechem głównym jest brak rozegrania i kreowania pozycji oraz mniejsze zagrożenie zza łuku. po prostu w ataku moi gracze jeżeli zatrzymasz ich kontrę są mało produktywni. No i brak kogoś kto niemoc przełamie gdy gra siada.

największą bolączką będą końcówki spotkań bo tu nie ma kto brać piłki pod rękę. Russ? oby nie! Duren czy Mathurin? jeszcze nie! kto tu jest go to guy? BRAK

ROTACJA: 

Russel Westbrook 32 + Sochan 16

Mathurin 20 + Bilal 16 + Keldon Johnson 12

Zaccharie 22 + Keldon Johnson 10 + Bilal 8 +  Okoro 8 

Sochan 30  + Achiuva 18 + Okoro 

Duren 30 + Stew 18

statystyki

Jalen Duren wszystkie gry zdrowy 1 mecz opuszczony  ale to zawieszenie

14/10,7/3/1,2 bl tylko w 26 minut!! na rewelacyjnej skuteczności 69,5% FG

Ben Mathurin ( 5 opuszczonych plus 2 odpoczynki na koniec sezonu)

15/5/2 na fatalnej skuteczności 40/30/85

Jeremy Sochan 8 opuszczonych ostatnich gier moim zdaniem bez urazu tylko to decyzja tanku TU GŁOSUJĄCYCH PROSZĘ O UZNANIE GRY 8 gier

11,6/5,6/2 na 52,7/26/69%

Zacchire Risacher wszystjkie gry zdrowy 

14,6/4/1,3 na bardzo wysokiej efektywności 50/40,7 z 5,4 trójki /72%

Bilal Coulibaly 18 spotkań opuszczonych ale moim zdaniem nie spieszono się z powrotem na parkiet - jednak tu nie zgłaszam wniosku formalnego

12,5/4,5/2,5 na 46/31/70%

w jego miejsce Keldon Johnson  2 mecze opuszczone ale bez urazów

14,5/5,6/2 na 50/32/80

Russel Westbrook  wszystkie mecze zdrowy

13,8/4,7/5,6 na 41/31/70 aż 3,6 straty

Beef Stew Stewart  4 spotkania opuszczone

7/5/2 na 61% i 40% za trzy (niewielka próbka 7 trafień)

Achiuva 6 spotkań opuszczonych

6/6 na 45%FG

Okoro wszystkie zdrowy ale 1 ostatni to odpoczynek

6/3/1 50/34/72

Dieng 7 spotkań jako epizod ale raz 21/8/5 zrobił jak dostał minuty 

mimo starań nie jestem wygenerować więcej zwycięstw choć zdrowy skład pozwala mi patrzeć pozytywnie w przyszłość

9-18 

zdarzyły się mecze z 76ers/WAS/CHAR/HOU/KINGS

prośba do głosujących aby uznali obecność Sochana na parkiecie. W innym przypadku bilans 

7:20

moim zdaniem, ten raport o bólu w plecach i przeciążeniu nijak się ma do uśmiechnietego Sochana na ławce rezerwowej. Nie było ani urazu, ani operacji ani nawet jakiegoś ogłoszonego treatment

MIAMI HEAT

Heat maja za soba swietny trymestr, splamiony troche brakiem godnosci RL Sixers i hard tankiem shutdownujac Georga i Oubre. Szkoda, bo Oubre gra bardzo niedoceniany sezon po obu stronach parkietu, a George po tej przerwie na ASG tez wygladal lepiej niz w T2, no ale po shutdownowie Embiida, Sixers zrobili co zrobili. Jak to ocenicie, to juz Wasza sprawa, mnie juz troche glowa boli od tych absurdow beGMowych, wyobrazania sobie itd.

Co najwazniejsze, nie liczac dwoch shutdownow, HEAT BYLI CALKOWICIE ZDROWI W TYM TRYMESTRZE. Nikt nie opuszczal meczow. Jakies pojedyncze rzeczy typu b2b Luki. Do tego nalezy wspomniec o swietnej formie rolesow w rzutach za 3. Luka otoczony broniacymi shooterami powinien dac bardzo dobry bilans, ale nic mnie nie zdziwi juz w beGM.

Luka Doncic

29.2 PPG 59.5 TS%

8.3 REB

7.8 AST

3.8 3PM na 38.6%

Luka po straconym niemal calym T2 wrocil do gry i po srednim poczatku po wymianie, pod koniec podkrecil tempo i wyglada juz jak Luka dominator

KCP

8.9 PPG 65.7 TS%

2.5 REB

1.8 AST

1.5 3PM na 44%

Najlepszy KCP w tym sezonie, troche staty popsute ostatnimi dwoma meczami, gdzie Magic grali juz o nic, natomiast wszystko sie tu zgadza - efektywnosc, piekna trojka i jak zawsze bardzo dobra obrona.

Paul George

16.7 PPG 55.7 TS%

5.7 REB

3.8 AST

2.3 3PM na 33.3%

George ogolnie ma zje***y sezon od poczatku po tym, jak na poczatku wygielo mu sie kolano i opuscil troche meczow. Kontuzja za kontuzja, jak po ASG dostal okolo tydzien przerwy, to wizualnie wygladal o wiele lepiej, no ale nie pogral za dlugo po shutdownie Embiida. W ataku mial kiepski sezon, ale w D to dalej wysoki poziom. Mala probka jak chodzi o staty, wiec jak w przypadku Oubre licze na wyciagniecie jakiejs sredniej z calego sezonu, czy cos.

Kelly Oubre

18.4 PPG 57.4 TS%

4.3 REB

1.6 STL

1.3 3PM na 32.4%

Oubre gra bardzo niedoceniany sezon w tej calej tragedii Sixers. Adv stats mocno go lubia w D, bardzo fajny fit do Luki - atletyczny skrzydlowy, ktory biega, broni I atakuje po closeoutach.

Brook Lopez

14.7 PPG 67.7 TS%

5.8 REB

1.7 BLK

1.5 3PM na 38.4%

Lata leca, a nic nam sie Brook nie starzeje. Trojka sie zgadza, do tego kolejny rok z rzedu lideruje w lidze w ilosci contestowanych rzutow przy obreczy. Do tego Heat moga spokojnie grac na dwie wieze z Claxtonem, fituja ze soba w ataku i w obronie.

Ryan Rollins

9.1 PPG 67.9 TS%

3.0 AST

2.5 REB

1.4 3PM na 48.4%

Moja perelka wynaleziona w trakcie sezonu, w RL trafil do S5 Bucks po problemach ze zdrowiem Lillarda. Definicja 3&D, mysle ze narobi szumu w PO jak ludzie go poznaja.

Bogdan Bogdanovic

11.8 PPG 61.4 TS%

3.4 AST

3.2 REB

2.1 3PM na 43.7%

Kolejny, ktory rozegral swoj najlepszy trymestr w sezonie. Zwracam uwage na % za 3, movement shooter z lawki, powinien wymiatac przy Luce, do tego ma mase obroncow, ktorzy ukryja jego srednia D.

Jordan Goodwin

5.0 PPG 51.8 TS%

3.7 REB

1.5 AST

0.9 3PM na 37.7%

Moja pchla z lawki, ktora rzuci sie na kazda pilke, pobroni, zbierze cos w ataku I trafi trojke. Nie bez powodu Lakers przekonwertowali go na standardowy kontrakt przed PO.

Nic Claxton

10.8 PPG 60.1 TS%

7.1 REB

1.5 BLK

Kolejny spoko trymestr Claxtona, szkoda tej gry w Nets, przydaloby sie zeby pokazal sie w PO, ale I tak malo kto moze sie pochwalic takim backupem, ktory moze jednoczesnie grac z Lopezem na dwie wieze.

Adem Bona

10.8 PPG 72 TS%

6.7 REB

2.0 BLK

Drugorundowy pick Heat w koncu dostal minuty w RL Sixers i wyglada pieknie. Mial byc niegotowy na NBA, a chlop pokazal na koniec sezonu piekny mix finishingu i shotblockingu. W przyszlym sezonie powinien byc juz zajebistym backupem.

Rotacja:

PG: Doncic 34/Rollins 10/Goodwin 4

SG: KCP 20/ Bogdanovic 22/Goodwin 6

SF: George 30/KCP 8/ Green 10

PF: Oubre 33/ Green 3/ Claxton 12

😄 Lopez 30/ Claxton 10/ Bona 8

Podsumowujac: Heat mieli zdrowy zespol oprocz shutdownow, maja Luke, swietna obrone (trzech rim protectorow, skrzydlowi i obwodowi broniacy bdb), do tego rolesi rzucaja na 38-48% za 3. Bilans powinien byc zacny.

Golden State Warriors

Mamy dosc stabilna sytuacje w tym trymestrze, tj. Forma graczy jest bardzo fajna, ale generalnie trymestr mozna potraktowac dosc lajtowo. 7W straty do 8 seeda to zbyt duzo, zeby to nadrobic, a 2W straty Do Mavs spokojnie zostanie odrobione, takze koncowka T3 pewnie bedzie poswiecona rozwojowi mlodych graczy, bo 9 seed przed playinami wydaje sie oczywisty. Szkoda kontuzji Ingrama i Ajay Mitchella, ale Zion otoczony fajnym shootingiem, kilkoma 3&D oraz swietnym Whitem powinni sobie poradzic w T3 bardzo fajnie.

Coby White

24.5 PPG 63.4 TS%

4.4 REB

4.3 AST

2.7 3PM na 36.8%

Zawodnik marca, super historia po pozbyciu sie Lavina. Warto bylo za niego troche przeplacic latem. Rozwija sie z miesiaca na miesiac, bardzo licze ze wciagnie tych Bulls do PO i tam zlapie troche doswiadczenia.

Klay Thompson

14.2 PPG 54.2 TS%

3.3 REB

2.0 AST

2.9 3PM na 38.9%

Troche zjechal z poziomem ostatnie kilka meczow, co zanizylo mu staty, ale ogolnie fajny trymestr Klaya. Razem z Whitem tworza fajny backcourt, dajac swietny spacing Zionowi.

Dorian Finney Smith

8.7 PPG 59.1 TS%

4.0 REB

1.0 STL

2.2 3PM na 40.8%

Ksiazkowa definicja 3&D. Pozbycie sie DLO I pozyskanie DFS odmienilo sezon Lakers. Blisko 41% za 3, kolejny gosc do spacingu dla Ziona, a do tego filar obrony. Generalnie czlowiek orkiestra, broni obwod, pogra w smallbalu jako C, ostatnio zamknal AD, lol.

Zion Williamson

24.8 PPG 62.3 TS%

6.9 REB

5.8 AST

29.2 MPG!!!!!

Oj szkoda tej tragedii w Pels, bo mamy tu najlepszego Ziona w karierze. Piekny boxscore w 29 minut na mecz, rozwoj jako playmaker, ma tu mocno cieplarniane warunki, jesli chodzi o spacing, czy druga opcje, a do tego fizycznie wyglada najlepiej w karierze i jest najchudszy od czasow Duke. Mam nadzieje, ze w przyszlym sezonie posklada to wszystko w calosc, najlepiej w innym klubie.

Mark Williams

14.9 PPG 66.4 TS%

10.8 REB

2.5 AST

1.3 BLK

Mark po tej dziwnej akcji z Lakers, wrocil do Hornets i nie gral obrazony. Wrecz przeciwnie, zagral najlepszy trymestr w karierze jesli chodzi o obrone, co potwierdzaja adv stats, a do tego w ataku utrzymal swoj poziom. Zwracam uwage na 84.1 FT% przy 3 FTA.

Bruce Brown

8.6 PPG 50 TS%

4.2 REB

2.5 AST

0.8 3PM na 39%

Bruce w Pels zagral rowniez najlepszy trymestr, oprocz bycia fajnym energizerem z lawki, dolozyl niemal 1 trojke na 39%. Przyda sie jako pchla.

Max Christie

9.8 PPG 51.3 TS%

4.0 REB

2.3 AST

1.5 3PM na 33.9%

Genialny poczatek po wymianie do Mavs, potem zejscie z poziomem przez zbyt duza role spowodowana kontuzjami w Mavs, ale ogolnie zarowno w Lakers, jak I w Mavs pokazal sie jako bardzo fajny, mlody 3&D na swietnym kontrakcie.

Ryan Dunn

7.7 PPG 50.5 TS%

4.1 REB

0.9 STL

1.4 3PM na 31.2%

Jaram sie tym 28 wyborem w drafcie, zwlaszcza tym jak jest NBA ready jesli chodzi o atak. On przeciez wchodzil do ligi jako jakis Andre Robertson, jesli chodzi o rzut, a tu gosc z miejsca cos tam za 3 trafia. Staty zanizone przez Budenholzera, ktory posadzil go niemal na 2 miechy, lol. Po powrocie do rotacji za last 16 games robi 11.1 PPG 5.7 REB 1.4 STL na 52.9 TS% oraz trafia 1.9 trojki na 32.3%. Czekam na jego rozwoj w przyszlym sezonie, bo jest potezny potencjal na jednego z lepszych 3&D w lidze, do tego ma u mnie DFS do nauki.

Jonathan Kuminga

12.2 PPG 52.6 TS%

3.9 REB

2.3 AST

0.4 3PM na 17.1%

Oj kompletnie sie Kuminga nie moze odnalezc po powrocie z kontuzji i tradzie Butlera. Nie moga grac w trojke Butler-Kuminga-Draymond na raz, bo 3 non shooterow to dramat w obecnym NBA. Ogolnie spodziewam sie jakiegos SNT latem. Szkoda, bo zarowno zeszly sezon w drugiej polowie mial piekny(~19 ppg od stycznia na dobrej skutecznosci), w tym tez przed kontuzja robil piekne 20 ppg. Nie bede rozpaczal, mam DFS i Dunna na skrzydle, a slabsza dyspozycja teraz moze sie przelozyc na mniejsza wyplate latem ;)

Bismack Biyombo

5.3 PPG

5.9 REB

0.9 BLK

Moj kolek jako 3 center, ktory ma dac odetchnac Markowi. Nie ma sie co rozpisywac za bardzo.

Rotacja:

PG: Coby White 34/ Bruce Brown 14

SG: Klay Thompson 28/ Max Christie 20

SF: DFS 20/ Dunn 18/ Kuminga 10

PF: Zion Williamson 32/ Jonathan Kuminga 16

C : Mark Williams 30/ DFS 12/ Bismack Biyombo 6

Kontuzje:

Ajay Mitchell I Ingram caly trymestr

Kuminga 11 meczow

Reszta absencji to shutdown Ziona(choc zakladam, ze cos tam opusci, zwlaszcza b2b nie majac walki o 8 seed, moge go oszczedzac na playiny) oraz jakies pojedyncze rzeczy.

Bilans: Znacznie lepszy od Blazers oraz Mavs.

• Szulim przypiął/eła ten temat

Sacramento Kings 3T

Sacto kończą swój pierwszy pełny sezon prowadzeni przeze mnie, jako jeden z najsłabszych teamów w tym sezonie. Plan na początku był ambitniejszy – próba walki o play iny, jednak rzeczywistość koszykarska dość szybko zweryfikowała te moje optymistyczne plany. Brak odpowiedniego talentu oraz problemy, które się tu nawarstwiły przez lata, spowodowały że zdecydowałem się postawić radykalnie na odmłodzenie drużyny i budowę przez talent z draftu.

W poprzednim sezonie grupa naprawdę bardzo dobrych weteranów i niezła głębia nie dały u nas playoffs, a to był wg mnie sufit tamtej drużyny, zatem uważam, że zdecydowałem się pójść z Sacto we właściwym kierunku.

Budowa drużyny właściwie od podstaw, gdzie Kings zdążyli już oddać kilka swoich pierwszorundowych picków, to dla mnie bardzo dobre wyzwanie. Nic też dziwnego, że w pierwszej fazie budowy zdecydowałem się podjąć ryzyko z kilkoma nieoczywistymi kontraktami – stąd extension dla Roziera, Kuzmy, ściągnięcie Huntera i Beya oraz podpisanie Josha Christophera. Na ten moment Beya ciężko ocenić, a w pozostałych przypadkach – z Kuzmy i Huntera jestem wstępnie zadowolony, Christopher nie bardzo (choć drogi nie jest), a Rozier to moja zdecydowanie największa porażka, choć na swoje usprawiedliwienie mogę tylko napisać, że jak rl Heat oddali za Roziera 1st pick, to liczyłem naprawdę na jego przełomowy sezon i nawiązanie do tego pazura, który pokazał jeszcze kiedyś w playoffs w rl Celtics.

Wszystko to jednak nie są kontrakty, które byłyby jakimś obciążeniem Sacramento, gdyż – trwa tu zwyczajnie 3-letni proces przebudowy, a kolejny sezon będę po prostu drugim etapem tegoż procesu, gdzie już mniej będziemy experymentować, a bardziej stawiać na konkretnych graczy i ustawienia.

Stąd też teraz w drużynie cała grupa no nameów, którzy przechodzą właśnie selekcję odnośnie swojej przydatności w przyszłości dla Sacramento Kings – Champagnie, Reath, Keaton Wallace, Josh Christopher, Baugh, McVeigh, Freeman, czy Hukporti.

Rotacja:

Losy Kings w tym sezonie zostały przypieczętowane już w 2T, gdzie po oddaniu po 1T Vucevicia i diagnozie, że rookie Jared McCain opuści resztę sezonu nie bardzo miałem jak nawiązać już walkę o play iny. Oczywiście kontuzje i problemy na pozycji guardów oraz centra nie ułatwiały mi prób szukania lepszych ustawień. Zatem 3T Sacto grali już z nastawieniem ogrywania tego co mieli w składzie. Udało mi się zareagować na kontuzje Hukportiego i podpisałem na 2way innego centra – Duopa Reatha, dzięki czemu załatałem największą dziure pod koszem kimś, kto w ogóle jest w stanie grać na tej pozycji poza Jockiem Landalem.

Największą siła Kings byli skrzydłowi – DeRozan, Kuzma i Hunter oraz grający naprawdę bardzo dobry sezon Justin Champagnie, ale to są gracze grający na sf/pf i można część minut rotować grając trójką z nich równocześnie (najlepiej Champagnie na sg), ale miałem naprawdę problemy z ustawieniem graczy na pg/sg i na centrze.

Na pg grał Terry Rozier rozgrywający tragiczny 3T i sytuacje ratował tu jego backup Jose Alvarado. Na sg grał głównie słabo spisujący się w ofensywie Ben Sheppard i tak naprawdę nie miałem nikogo odpowiednio dobrego, by grał na tej pozycji spore minuty – musieliby tu grać pewnie Champagnie i Christopher. Natomiast na centrze minuty musiałem rozdzielać pomiędzy Landale i Reatha.

Biorąc pod uwagę, że nie grałem już o wynik, dość naturalne jest też testowanie graczy, którzy znajdowali się w składzie poza oczywistymi graczami rotacji, a więc wracający do NBA Markelle Fultz, fajny defensor Keaton Wallace, ściągnięty z Lakers wysoki wing Jack McVeight, podpisany w okienku sg Damion Baugh i mój 2way Enrique Freeman. Znalezienie minut dla tych graczy wiąże się z naturalnie mniejszymi minutami podstawowych graczy i dawaniem im czasami wolnego – oczywiście jak w rl DeRozan zagrał we wszystkich mecza, to my to uszanujemy i u nas naturalnie tez gra we wszystkich, choć nie widze sensu zażynać go po 36min. Jak w rl gdzie grał cały czas o playoffy (play iny). Hukporitego, który przed kontuzją grał w 2 meczach nawet nie liczę.

Rotacja w 3T (minuty uśrednione bez dokładnych wyliczeń) :

pg Terry Rozier 28/ Jose Alvarado 26/ Markelle Fultz / Keaton Wallace

sg Ben Sheppard 28/ Justin Champagnie 15/ Josh Christopher 8/ Damion Baugh

sf DeMar DeRozan 32/ De’Andre Hunter 12/ Justin Champagnie 10

pf Kyle Kuzma 28/ De’Andre Hunter 15/ Enrique Freeman 8/ Jack McVeigh

c Jock Landale 24/ Duop Reath 24/ Enrique Freeman

Sheppard wypadł mi z kontuzją łydki na ostatnie 5 meczy, Hunter opuścił jeden, Rozier i Landale możliwe że też by jakieś pojedyncze opuścili, zreszta Rozierowi dałbym i tak jakieś pojedyncze wolne mecze, żeby w ogóle Fultz i Wallace mogli cos pograć jako pg. Za Shepparda jak go nie było w tych 5 ostatnich meczach odważnie Damion Baugh do s5. A co – niech sobie coś pogra.

Opis graczy:

DeMar DeRozen 27g 36min. 22,8pkt. 3,9zb. 5,7as. FG 46% 1,3 3P 31%

Mój lider cały sezon trzymał fason i powiem szczerze, że jest mi aż przykro, że się u mnie tak marnuje. Chętnie umożliwię mu w offseason dołączenie do jakiegoś playoffowego teamu, żeby miał możliwość powalczyć u nas jeszcze o jakieś sportowe sukcesy. W Kings by pewnie po prostu nabijał statsy, możliwe że mniej ewektywnie niż w rl Kings. Liczyłem na to przed sezonem, że będzie moim atutem w walce o play in, ale wyszedł niestety u nas jego zmarnowany sezon – możliwe, że ostatni tak dobry.

Kyle Kuzma 27g 31min. 14,1pkt. 5zb. 2,1as. FG 46% 1,6 3P 35%

Jakby to nie brzmiało – to moja druga ofensywna opcja w tym trymestrze. Kuzma nie miał zbyt dużej motywacji w tankujących rl Wizards w pierwszej części sezonu, zatem pewnie i u mnie różowo by w tym trymestrze nie było, choć raczej nie az tak źle jak w tych Wizz. Kuzma jednak po podpisaniu extension, może liczyć na pewną rolę w drużynie w przyszłym sezonie, gdzie w mocniejszym teamie powinien się już dużo lepiej prezentować. Sprowadzenie Kuzmy przed sezonem uważam z perspektywy czasu za dobrą inwestycję mimo niezbyt przychylnych opinii z zewnątrz.

De’Andre Hunter 24g 25min. 14,5pkt. 4,3zb. 1,4as. FG 49% 2,1 3P 41%

Mój 6th man, a zarazem trzecia opcja ofensywna. Na plus oczywiście, że jestem w stanie mieć przez całe 48min. Dwóch dobrych ofensywnie wingów na boisku (Hunter, Kuzma i DeRozan), ale równocześnie to pokazuje słabość Kings na pozostałych pozycjach. Największą wadą Huntera jest jego wysoki kontrakt, a przy tym uchodził zawsze za gracza dość regularnie kontuzjowanego. Hunter zagrał w tym sezonie w 64 meczach i co ciekawe wpisuje się to w jego ogólne śr. (63/23/53/ 67/57). W rl Hawks notował najwyższą śr. w jego karierze – 19pkt. Podczas , gdy w rl Cavs – 14,3pkt. Inne śr. za bardzo się nie zmieniły, jednak zmieniła się o nim nieco opinia na pozytywniejszą, co daje nadzieję, że Kings będą w nim mieli w przyszłości bardzo dobrego winga, gdyż Hunter ma 27 lat i najbliższe lata to powinien być jego prime.

Justin Champagnie 26g 26min. 10,2pkt. 7,4zb. 1,1as. 1,2prz. 0,9bl. FG 50% 1,4 3P 38%

Chyba pierwsze z moich odkryć w Sacto na kontrakcie 2way. Konsekwentne stawianie na niego przyniosło w tym sezonie wymierne efekty i dorobiłem się solidnego gracz 3&D na pozycje sg/sf/pf gdzie potrzebowałem go głównie na sg/sf. Jego rl statystyki mógłby być całkiem podobne do tych, jakie mógłby wykręcach w Kings, gdyż Champagnie z pewnością dostawałby spore minuty by się w tym sezonie pokazać. Jego 2way kontrakt został przeconvertowany i planuje podjąć jego opcję na kolejny sezon, by dalej inwestować w Sacto w tego gracza.

Jose Alvarado 25g 26min. 10,8pkt. 2,9zb. 4,9as. 1,3prz. FG 37% 1,7 3P 31%

Serce mojej ławki i pewnie gdyby nie extension Roziera, to Alvarado rozpoczynałby mecze w s5 bo zwyczajnie był lepszy w tym sezonie od Roziera, choć Rozier raczej nabijałby lepsze statsy w Kings niż miał w rl Heat. Alvarado bez wątpienia, to gracz z którym Kings wiążą swoją przyszłość jako ważny element przebudowy jako jeden z naszych kluczowych graczy rezerwowych. % z gry co prawda nie były zbyt dobre, ale w rl Pels również nie grali o wynik, zatem i tu statsy gracza mają całkiem realne odniesienie do naszych BeGMowych Kings. Alvarado opuścił w rl 2 mecze i ja tu w jego minutach pewnie dałbym pograć wtedy Fultzowi i Keatonowi Wallaceowi.

Terry Rozier 15g 19min. 6,1pkt. 2,7zb. 2,1as. FG 32% 0,9 3P 25%

Rozier w tym trymestrze, to była totalna porażka. W rl wypadł w ogóle z rotacji Heat, jego % z gry to było dno dna. W Kings niestety był w tym sezonie podstawowym pg ale nic nie wskazuje na to, żeby utrzymał tą rolę w przyszłym sezonie. Kings na skutek mojej złej oceny gracza, będą mieli niestety w kolejnych sezonach przepłaconego rezerwowego guarda, choć liczę na to, że jednak Rozier odbuduje się po tym sezonie. Na teraz jest to moja najgorsza inwestycja w BeGM.

Ben Sheppard 22g 18min. 4pkt. 3,4zb. 1,7as. FG 40% 0,8 3P 29%

Od Shepparda oczekiwałem zdecydowanie więcej w tym sezonie i o ile w obronie było ok, to po ofensywnej stronie parkietu jest lekki zawód (choć może to klasyczny kryzys drugoroczniaka). Prawda jest jednak taka, że z perspektywy całego sezonu mój startujący backcourt Rozier/Sheppard wygląda na jeden z najgorszych w lidze i jedno, czego jestem pewien, to fakt że takie ustawienie s5 już się w Sacto nie powtórzy. Sheppard od przyszłego sezonu przesunięty zostaje naturalnie na ławkę (chyba, że dokona jakiegoś olbrzymiego progresu).

Jock Landale 15g 14min. 5,9pkt. 3,1zb. FG 60%

Stary poczciwy Jock kończył sezon jako podstawowy center i jestem pewien, że mogłem liczyć na jego energię, obronę, zbiórki i hustle. Ciężko powiedzieć, czy byłby dostępny we wszystkich meczach, tym bardziej że jego rola byłaby o niebo większa niż w rl Rockets. Jego statsy byłyby z pewnością o niebo wyższe (bardziej nabite niż te w rl). Landale to jedyny gracz poza DeRozanem i Sheppardem, który przetrwał czystkę kadrową jaką zrobiłem od czasu przejęcia Kings.

Duop Reath 20g 17min. 6,7pkt. 3,5zb. 1 as. FG 44% 1,1 3P 31%

Reath i Baught to dwaj gracze, których podpisałem na FA po 2T chcąc dać im szanse pokazania się w ostatniej części sezonu regularnego. Po kontuzji Ariela Hukporti zwolnienie przez LAFa Reatha było dla mnie jak gwiazdka z nieba, bo ograniczony hard capem nie bardzo mogłem sobie pozwolić na podpisanie na normalny kontrakt jakiegoś weterana centra, chcąc przeconvertować Champagnie. Reath dodatkowo dostawał w rl Portland solidne minuty w tym okresie i miał możliwość zaprezentowania się również i u mnie, gdzie mógł liczyć z marszu na śr. 24min. Statsy byłyby pewnie porównywalne z rl. Duop Reath jest graczem, któremu Kings z pewnością będą się przyglądali w offseason, by dać mu szanse również w kolejnym sezonie – obaczymy jednak co przyszłość pokaże.

Josh Christopher 6g 7min. 3,7pkt. 1zb. FG 37%

No nie tak to miało wyglądać – nawiązując do jego gry w Summer League. W Kings z powodu braków na sg mógłby z pewnością liczyć na regularne minuty w rotacji, jednak mimo niewątpliwego talentu odnosze wrażenie, że Christopher nie ma zbyt wysokiego boiskowego IQ. Ma jeszcze kontrakt gwarantowany na 2 kolejne sezony, jednak jego przyszłość w Kings nie jest wcale tak pewna jak wydawało mi się jeszcze niedawno. Obaczymy jaką rolę będzie miał w rl w kolejnym sezonie, żadnych pochopnych decyzji z pewnością w Sacto nie będziemy podejmować.

Markelle Fultz 21g 9min. 2,9pkt. 1zb. 1,3as. FG 42%

Podobno zmagał się z jakimś urazem i dlatego tak długo nie mógł znaleźć miejsca w żadnej drużynie w tym sezonie. Ostatecznie cały 3T spędził w rl Sacto i mimo że grał dość regularnie, nie były to zbyt duże minuty. Ciesze się, że ostatecznie wrócił do gry, choć z drugiej strony ciężko powiedzieć jak będzie z nim w rl w kolejnym sezonie. U nas ma jeszcze kontrakt gwarantowany na kolejny sezon i zapewne posłuży mi jako kontrakt spadający w offseason lub już podczas kolejnego sezonu do jakiejś wymiany. Choć oczywiście nie wykluczam, że jak Fultz odbuduje się, to nie skreślamy go jeszcze w Sacto. Grałby u mnie pewnie jakieś małe minuty, ale dałbym mu możliwość pracy nad powrotem do formy.

Losy pozostałych graczy w Kings nie są zbyt pewne, większość pewnie nie wróci, ale gracze ci będą mieli pierwszeństwo do zagospodarowania 3 kontraktów 2way na kolejny sezon:

Enrique Freeman 3g 14min. 4,7pkt. 3,7zb. FG 33%

Freeman to podkoszowy walczak. Ma ważny kontrakt 2way na kolejny sezon i do jesieni może być raczej spokojny o pozostanie w składzie. Przed startem kolejnego sezonu klub podejmie decyzję co do jego dalszej przyszłości w Sacramento. Niewątpliwie jest to typ gracza bardzo cenionego w Kings, obaczymy jak będzie sprawował się w Summer League i jak jego dalszą przydatność oceni rl Indiana.

Ariel Hukporti 2g 17min. 6pkt. 2zb. 1bl.

Szkoda tej jego kontuzji na początku 3T, gdyż miałby możliwość pokazania się na większych minutach w rotacji. Niewątpliwie jest jednak ciekawym defensywnym centrem i ma spore szanse na pozostanie w drużynie na kolejny rok na kontrakcie 2way.

Keaton Wallace 7g 12min. 4,3pkt. 2,1zb. 3,7as. 0,9prz. FG 33% 0,6 3P 23%

Kolejny znakomity defensywny guard, ale z ograniczeniami w ofensywie. W swoim pierwszym sezonie miał jednak kilka niespodziewanie dobrych meczy i Kings również jemu chcieliby dać szanse w kolejnym sezonie, ale obaczymy jak będzie wyglądało offseason i kluczowe decyzje zapadną dopiero tuz przed startem kolejnego sezonu.

Damion Baugh 13g 24min. 6,1pkt. 3,5zb. 3,6as. 0,9prz. FG 27% 0,6 3P 16%

Bardzo ciekawy sg z rl Hornets, który miał swoje 5 minuty przez część tego trymestru. Gracz ciężki do oceny, gdyż nie oglądam rl Hornets, ale w Kings miał w tym trymestrze z pewnością możliwość pokazania się z powodu braku shootingu na pozycji sg i z pewnością jego gra i ewentualna przydatność w przyszłości, będą przez sztab naszych Kings dokładnie i wnikliwie analizowane.

Jack McVeigh 3g 7min. 2pkt.

W drużynie pojawił się dość niespodziewanie z assetem w postaci future 2nd. McVeigh ma z pewnością najmniejsze szanse z tej grupy na pozostanie w drużynie na kolejny sezon, ale w Kings nikogo z góry nie skreślamy i również jego przyszłość będzie przedmiotem dyskusji w sztabie drużyny. Jako gracz podkoszowy zapewne dostałby kilka szans na pojawienie się na boisku pod koniec sezonu.

Gracze 2way:

Duop Reath był graczem rotacji jako backup center, natomiast Enrique Freeman z pewnością dostawałby również szanse na grę, gdyż rotacja podkoszowa w Kings była wyjątkowo uboga. Natomiast Ariel Hukporti stracił trymestr z powodu kontuzji.

Mocne i słabe strony:

Mocne:

• DeRozan był w znakomitej formie

• Bardzo dobrze obsadzona przez 48min. Pozycja skrzydłowych

• Brak kolejnych poważniejszych urazów graczy rotacyjnych

Słabe:

• Jedno z najsłabiej obsadzonych w s5 backcurt (Rozier/Sheppard)

• Słabo obsadzona pozycja centra (Landale/Reath)

• Słaby shooting z pozycji sg (Sheppard)

• W rotacji większe minuty grali gracze mniej doświadczeni, często rookie

• fatalny Terry Rozier

• Słaba i mało efektywna ofensywa

Absencje:

J. McCain i S. Bey – out of seasson

A. Hukporti - 24

B. Sheppard – 5

J. Alvarado – 2

D. Hunter – 1

J. Champagnie – 1

T. Rozier i J. Landale – możliwe, że tez opuściliby jakieś pojedyncze mecze;

Terminarz:

14 meczy w domu

13 meczy na wyjeździe

4 b2b

Terminarz dość wymagający, kilka meczy z drużynami zbliżonymi do moich Sacto poziomem. Coś tez pewnie Kings by wygrali niespodziewanie z drużynami teoretycznie silniejszymi wykorzystując ich kontuzje i słabszą dyspozycję dnia.

Proponowany bilans:

Przypuszczam, że około 6W brzmi realnie. W tzw. odwróconej tabeli Washington i Houston są poza zasięgiem, zapewne po hard tanku wyprzedzić mnie może jeszcze Atlanta, ale Charlotte, Phoenix, czy San Antonio to już zdecydowanie silniejsze teamy.

Edytowane przez Alonzo

Utah Jazz 2024/2025 T3

Trymest nr 3 to przede wszystkim gra na całego moim najsilniejszym składem. Defensywnie jestem na pewno bardzo wysoko w lidze, ofensywenie - wcale daleko nie odbiegam mają w świetnej formie Banchero, Lavine czy Giddeya. Do tego obrońcy pokroju Dorta, Allena czy Leverta i szeroka rotacja daje nadzieję, że możemy powalczyć o najlepszy bilans ze wszystkich trymestrów. Również zdrowie dopisywało - wiadomo, że końcówka sezonu to pewne absencje ze względu na ewidentny shutdown (typu Dort, Banchero ostatnie mecze sezonu o  nic w RL) ale u mnie by grali.

Jedynie kontuzja Cama jest lekką bolączką, ale na szczęście mając szeroką ławkę mogłem spokojnie zapewnić wsparcie pierwszej piątki.

A zatem po kolei jeśli chodzi o bazową rotację:

PG - SG

Josh Giddey (w nawiasie absencje - 8 - choć na końcu 4 mecze to shutdown) - Zach LaVine (1)

Giddey w 3 trymestrze zaczął grać jak na młodego gwiazdora przystało. jak prawdziwy generał rządził nie tylko na rozegraniu ale też świetnie zbiera. Do tego rzuty zdecydowanie mu siedziały - FG% skoczyło do 50% a i 3p% skoczył do elitarnych 46% (przy ponad 4 próbach na mecz). Do tego wciąż pracował jako lis w obronie (ponad 2 stl+blk / game). 3 trymestr to również zdecydowanie więcej zdobywanych pkt - ponad 21 ppg.

Lavine miał świetne strzelecko pierwsze trymestry i uważam, że grając cały czas wokół tego samego składu, obsługiwany podaniami przez Giddeya, mógłby tą efektywność utrzymać. Początki w Sacto były średnie, ale już końcówka sezonu ewidentnie pokazała jego znakomitą dyspozycję strzelecką. W sumie to i tak jego FG% skoczył do 53%, 3pt również do elitarnych 49% (przy 7 próbach na mecz), a zdobycze punktowe są niższe o tylko 2ppg względem poprzedniego trymestru.

J. Giddey:

19g / 34min. / 21pkt. / 10,7zb. / 9,3as. / 1,5prz. / 0,8bl. / FG 50% / 1,9 3P 46% / eFG% 57%

Z. LaVine:

26g. / 36min. / 22,8pkt. / 3,7zb. / 3,5as. / 0,5prz. / FG 53% / 3,5 3P 49% / eFG% 64%

SF - PF

Lu Dort (7 - choć wiadomo, u mnie by nie miał shutdowna) - Paolo Banchero (2 - oba shutdown, u mnie by grał)

Powrót do teamu Banchero, nawet mimo jego struggle to jest all-around impact. Nie tylko blisko 30ppg, ale też zbiórki, asysty i bdb obrona. Mimo, że niektórzy zarzucają mu negatywny impact to jego plus/minus meczowe jest dodatnie ;) Wiadomo, że u mnie jest nr 1 opcją, choć w tym trymestrze miał znakomitą pomoc ze strony Giddeya i cały sezon od Lavine.

Dort to przede wszystkim znakomita obrona pozycji PG-SF - rzucany na najlepszych strzelców zespołów przeciwnych. Już na stałe wrócił do bycia 3&D rzucając kolejny trymest ponad 42% za 3 (przy ponad 6 próbach).

L. Dort:

20g. / 29min. / 10,7pkt. / 4,1zb. / 1,6as. / 1,2prz. / 0,5bl. / FG 45% / 2,8 3P 43% / eFG% 61%

P. Banchero:

25g. / 35min. / 28,8pkt. / 7,8zb. / 4,8as. / 0,9prz. / 0,5bl. /  FG 47% / 2,2 3P 34% / eFG% 53%

C Jarrett Allen (0)

Allen to maszyna, okaz zdrowia i podkoszowy jakiego potrzebowałem. Zbiera, trafia (71% FG) co trzeba i świetnie broni obręczy. Wbrew pozorom ma całkiem niezły przegląd pola rozdając prawie 2 asysty z czego korzystają inni jak Banchero czy Aldama.

J. Allen:

27g. / 27min. / 13,5pkt. / 8,5zb. / 1,8as. / 1prz. / 0,8bl. / FG 71% / eFG% 71%

Ławka rezerwowych:

PG Dennis Schroeder (1)

Całe szczeście że trafił do młodego Detroit gdzie jako weteran przydał się znakomicie. Świetnie wgrał się w team i grając z ławki daje potrzebny spokój, rozegranie i przegląd pola. Rzutowo przeciętnie, ale nie był odpowiedzialny za scoring zespołu.

D. Schroeder:

26g. / 25min. / 11,4pkt. / 2,8zb. / 5,4as. / 0,6prz. / FG 39% / 1,2 3P 30% / eFG% 45%

SG Isaiah Joe (2)

Świetny trymest Joe, który wyrósł na znakomitego zadaniowca z ławki. Ten trymest w obronie i ataku zza łuku wielokrotnie pomagał RL OKC w rozkręceniu ofensywy z ławki. Nawet zaliczył dwa mecze na 30pkt! 44% zza łuku przy blisko 7 próbach daje pewność trafień z ławki.

I. Joe:

24g. / 22min. / 11pkt. / 2,8zb. / 2,0as. / FG 46% / 3,0 3P 44% / eFG% 63%

SG - SF Caris LeVert (3)

Szkoda, że wymienili go z Cavs, ale jego forma pozostała i nawet grał w Atl lepiej niż wcześniej jak już tylko zgrał się z zespołem (skok ppg z 8 na blisko 15). Zadaniowy all-around, świetny w obronie i potrafiący rzucać - kolejny element dobrze funkcjonującego zespołu Utah

C. LeVert:

24g. / 26min. / 14,8pkt. / 3,4zb. / 3as. / FG 48% / 1prz. / 0,5bl. / 1,7 3P 33% / eFG% 55%

PF Santi Aldama (9)

Troszkę kontuzji w trakcie trymestru, ale nadal cały sezon to bardzo fajny breakout w jego wykonaniu. Daje z ławki potrzebny spacing (35% za 3pt), zbiórki i solidną obronę (1blk+stl/game)

S. Aldama:

19g. / 27min. / 11,7pkt. / 5,7zb. / 3,6as. / FG 47% / 1,9 3P 35% / 1prz+blk / eFG% 65%

C  Nick Richards (3 + 3 shutdowny)

Pod koszem naprawdę mam iron manów :) Kolejny żelazny zawodnik, który ma proste zadanie - zbierać, przeszkadzać pod koszem i trafiać co trzeba. Nawet mimo bycia w takiej organizacji jak Suns - on robił swoje - 10/8 na 62% FG

N.Richards

24g/ 22min. / 10,3pkt. / 7,7zb. / 0,7bl. / FG 62% / eFG% 62%

Dodatkowe rotacje:

PF - C Jonathan Isaac (5)

Minister Obrony - to jest super rezerwowy na te 12-15min, który ma trzymać defensywę podkoszową w ryzach - wciąż to jeden z najlepszych obrońców i niestety musze się przyzwyczaić do jego ograniczeń minutowych

J. Isaac:

22g. / 13min. / 3,9pkt. / 3,4zb. / 0,9 prz. / 1bl. / FG 40% / eFG% 51%

SG - SF Buddy Hield

Z jednej strony starość - nie radość, ale to nadal nie tylko Iron Man (0 opuszczonych meczy w sezonie) ale też wciąż zagrożenie zza łuku - 39% i ponad 2 trójki na mecz. I o to chodzi w jego grze - wchodzi, trafia trójki, podkręca ofensywe.

B. Hield:

27g. / 20min. / 10,4pkt. / 3,2zb. / 1,6as. / 0,8prz. / FG 44% / 2,4 3P 39% / eFG% 58%

SF - PF Jabari Walker (5)

Walker jak już ogarnął się po kontuzjach zaczął grać naprawdę nieźle. Ten typ basketu i przebłysku który widziałem w poprzednim sezonie - ma stać się dobrym slasherem który trafi i spod kosza, ale też rozciągnie grę i trafi zza łuku. Tak dobry trymest zaowocował, że na pewno znalazły się dla niego minuty w moim zespole - zwłaszcza podczas kontuzji Aldamy

J. Walker:

22g. / 16min. / 8,6pkt. / 4,6zb. / FG 58% / 1,0 3P 56% / eFG% 59%

Rotacja:

s5: Giddey (32) - Lavine (36) - Dort (28) - Banchero (34) - Allen (33)

Podstawowy piątka:

• PG: Josh Giddey (32 min) – główny playmaker, specjalista od pick-and-rollów i szybkich przejść.
  • SG: Zach LaVine (36 min) – lider ofensywy, scorer z izolacji i pull-up jumperów.
  • SF: Luguentz Dort (28 min) – lockdown defender, odpowiedzialny za neutralizację najlepszych skrzydłowych - obniża skuteczność do 41% w izolacjach.
  • PF: Paolo Banchero (34 min) – uniwersalny, skuteczny w post-up i grze face-up.
  • 😄 Jarrett Allen (33 min) – filar obrony, elite rim protector.

Ławka:

• Caris LeVert (26 min) – 6th Man, kreator drugiej jednostki.
  • Dennis Schroder (20 min) – tempo, pressuring defense.
  • Isaiah Joe (18 min) – strzelec z ławki (44% za 3).
  • Santi Aldama (22 min) – stretch 4 (35.1% za 3).
  • Jonathan Isaac (15 min) – defensywny specjalista (1.4 bloki/mecz).
  • Nick Richards (10 min) – energia i screeny.

Minuty mogą się lekko różnić w zależności od matchupów i aktualnych absencji.

Mocne strony:

• Elastyczność defensywna: Możliwość grania małym (Banchero na 5) lub dużym składem (Allen + Richards).
  • Głębia ławki: LeVert i Schroder utrzymują tempo, Isaac zapewnia „defensywny boost”, a Joe i Aldama rzuty zza łuku
  • Paint dominance: 48.1 punktów w malowaniu/mecz

Podsumowanie

Utah Jazz to zespół oparty na defensywie i tempie, który dzięki szerokiemu składu może konkurować z każdym. Wykorzystujemy wszechstronność Giddeya i Banchero, strzelecką formę Lavine i agresywność Dorta do kreowania trudnych sytuacji dla przeciwników.

Proponowany bilans: Patrząc na terminarz (12 Away i 15 home), do tego jest dość łatwy (tylko 7 meczy z top of the top ligi) - myślę, że 17-10 jest całkowicie w zasięgu.