Skocz do zawartości

Nagrody 2025

BMeF

MVP  

70 użytkowników zagłosowało

1. 1. MVP

2. 2. DPOTY

3. 3. COTY

4. 4. MIP

5. 5. ROTY

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, BMeF napisał(a):

Przecież Pritchard to luźno lepszy gracz. 

Nigdzie nie napisałem, że jest inaczej, zresztą czy to jest kryterium na które powinno się patrzeć? Jak walisz rekord trójek w drużynie z 1.5 kreatora i robisz w konekwencji 6 seed, to też jest jednak inny ekosystem niż granie w Bostonie kilka ładnych lat.

4 minuty temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

Nigdzie nie napisałem, że jest inaczej, zresztą czy to jest kryterium na które powinno się patrzeć? Jak walisz rekord trójek w drużynie z 1.5 kreatora i robisz w konekwencji 6 seed, to też jest jednak inny ekosystem niż granie w Bostonie kilka ładnych lat.

No wrzuciłeś tweeta sugerującego, że to jakaś kradzież or so - a jedynego skilla, którego Beasley ma lepszego to bycie movement shooterem (ale Pritchard to też top spot up shooter) - we wszystkim innym PP jest lepszy. Jeszcze jakby ten Beasley miał lepszy boxscore, a tutaj widzę 16-3-2 na 59 TS% w 44W vs 14-4-4 na 63TS% w 61W teamie.

1 minutę temu, BMeF napisał(a):

No wrzuciłeś tweeta sugerującego, że to jakaś kradzież or so - a jedynego skilla, którego Beasley ma lepszego to bycie movement shooterem (ale Pritchard to też top spot up shooter) - we wszystkim innym PP jest lepszy. Jeszcze jakby ten Beasley miał lepszy boxscore, a tutaj widzę 16-3-2 na 59 TS% w 44W vs 14-4-4 na 63TS% w 61W teamie.

to, że tweet może coś sugerował nie znaczy, że ja tak myślę, zresztą przecież klikukronie pisałem, że imo różnica jest za duża, bo jest po prostu miażdząca

nie wiem kto to mówił, ale generalnie ta większość dziennikarze z US, to raczej nie ogląda nic poza spotkaniami w National TV, w dodatku bardzo często głosują po prostu na  swoich jeśli jest to lokalny pismak lub na graczy z najlepszych drużyn, przytaczasz adv stats, których prawdopodobnie oni nawet nie ogarniają, być może ta teza jest krzywdząca i nie jest aż tak źle, ciężko to ocenić, dla mnie ta różnica jest zbyt duża, ale to też każdy sobie odbiera kryteria, te przy MVP przez ostatnie lata były inne niż są w tym roku, ciężko nadążyć

Moje "nagrody":

MVP SGA (Honorable mentions: Jokic)

All-1st SGA/DM/Tatum/Giannis/Jokic

All-2nd Curry/Cade/ANT/Mobley/KAT

All-3rd Brunson/Hali/Jalen/LBJ/Sengun

Honorable mentions: Harden, JJJ

DPOY Green (trochę niedoceniany w przeciwieństwie do Goberta przez lata)

All-D1st Daniels/Amen/Green/Mobley/Gobert

All-D2nd Dort/Camara/Jalen/JJJ/Zubac

Honorable mentions: Cason, Caruso, Dunn, Wagner, Wade, Hartenstain

ROY Castle (był najrówniejszy na przestrzeni sezonu)

All-R1st Collier/Castle/Wells/Buzelis/Edey

All-R2nd Carrington/Risacher/Sarr/Ware/Clingan

Honorable mentions: Missi

MIP Daniels

Honorable mentions: Braun,Avdija,Zubac

6th: Ty Jerome (pisałem wyżej)

Honorable mentions: Pritchard,Beasley

COTY: Atkinson

Honorable mentions: Daigneault, Udoka (obaj głównie za to jak potrafią pracować i rozwijać młodzież na najwyższy poziom)

Generalnie bardzo podobało mi sie podejście @january przy opisywaniu wielu zawodników i w wielu miejscach sie zgadzamy - również w "funkcjonalności" progu +65/+20min.

jak się @dannygd nie obraziłęś :) to możesz wyjaśnić czemu Sengun niżej od KATa?

post asg KAT:

https://www.nba.com/stats/player/1626157/advanced?SeasonSegment=Post+All-Star&SeasonType=Regular+Season

Sengun:

https://www.nba.com/stats/player/1630578/advanced?SeasonType=Regular+Season&SeasonSegment=Post+All-Star

imo tylko Zubac w tej części sezonu wyglądał równie dobrze impactowo, choć rozumiem, że do all-nba może być za sporą hipsterą, choć na pewno mam go wyżej ostatecznie niż JJJ

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

34 minuty temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

nie wiem kto to mówił, ale generalnie ta większość dziennikarze z US, to raczej nie ogląda nic poza spotkaniami w National TV, w dodatku bardzo często głosują po prostu na  swoich jeśli jest to lokalny pismak lub na graczy z najlepszych drużyn, przytaczasz adv stats, których prawdopodobnie oni nawet nie ogarniają, być może ta teza jest krzywdząca i nie jest aż tak źle, ciężko to ocenić, dla mnie ta różnica jest zbyt duża, ale to też każdy sobie odbiera kryteria, te przy MVP przez ostatnie lata były inne niż są w tym roku, ciężko nadążyć

Nom, ale w tych advanced statsach Pritchard wygląda dużo lepiej (bo po prostu jest lepszym graczem), więc whatever. 

Dziennikarze w większości nie analizują statsów, bo inaczej np. Dorta czy Danielsa pewnie nie byłoby w top4 głosowania na DPOTY, a Edwardsa w czołówce faworytów na Clutch-gracza (to dobry wałek) - ale często nawet nie opłacałoby się głoszenie niepopularnych poglądów (np. 'Dort trochę overrated', gdzie casual fani uznają Cię początkowo za debila, nawet jeśli masz rację), tak że nawet ich rozumiem (poza mindfuckami w stylu Edwardsa). 

Średni poziom świadomości głosującego jest na pewno wyższy niż 15 lat temu (gdzie Bryant zbierał All-NBA Defensive Teamy rokrocznie i c***), bo dostęp do statsów/meczów/social media daje lepszy przepływ informacji, więc też nie ma co jojczeć.

28 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

jak się @dannygd nie obraziłęś :) to możesz wyjaśnić czemu Sengun niżej od KATa?

a miałem sie obrazić? A to przepraszam, już sie poprawiam! 

59ShSfe.png

35 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

możesz wyjaśnić czemu Sengun niżej od KATa?

post asg KAT:

https://www.nba.com/stats/player/1626157/advanced?SeasonSegment=Post+All-Star&SeasonType=Regular+Season

Sengun:

https://www.nba.com/stats/player/1630578/advanced?SeasonType=Regular+Season&SeasonSegment=Post+All-Star

imo tylko Zubac w tej części sezonu wyglądał równie dobrze impactowo

A to nagroda za dwadzieścia kilka meczy, czy cały sezon? Bo jednak porównujemy gościa 24,5/13/3/1/1 TS%63 i Net +7 (on/off +6,5) za PBP bez garbage z 19/10/5/1/1 TS%54 i Net +7 (on/off +5). Do tego w NYK jest 5 graczy rzucających +12PPG w tym jeden +26, który był kontuzjowany w przytoczonym okresie (zresztą po chwili jego zmiennik również), a w HOU jest ich 7 więc przy mojej sympatii do FVV nie wpływa jego strata na ekipę równie mocno jak Brunsona.

26 minut temu, BMeF napisał(a):

często nawet nie opłacałoby się głoszenie niepopularnych poglądów (np. 'Dort trochę overrated', gdzie casual fani uznają Cię początkowo za debila, nawet jeśli masz rację)

Wiesz, nie trzeba być dziennikarzem - niepopularne opinie zawsze są wrzucane do worka "antyszczepionkowców" - nasze forum jest tego najlepszym przykładem ;)

Ja Dorta uważam overrated od dawna, kiedy to w pewnej dyskusji o OKC pisałem o tym jakie postępy robi Ty Jerome i jak to jest dobry gracz (nawet w stosunku do Dorta, który wraz z Bazleyami, Maledonami i Pokusevskim zabierał mu minuty) i nie dawano mu real szansy (a co widać w tym sezonie w CLE). No ale chłop rozegrał +65 meczy/+20 min,  a to że jest tam +/- 5 najlepszym obrońcą... no cóż... ;)

13 minut temu, dannygd napisał(a):

Wiesz, nie trzeba być dziennikarzem - niepopularne opinie zawsze są wrzucane do worka "antyszczepionkowców" - nasze forum jest tego najlepszym przykładem ;)

Niepopularne koszykarskie opinie tutaj to jest akurat taki stereotypowy mainstream, tak że raczej w drugą stronę. ;] 

Głosowania mainstreamowych dziennikarzy mają swoje ograniczenia, wiadomo, ale rok temu czy teraz chyba nie było/będzie nagrody, z którą się nie zgadzam, więc może czasami się coś odwali, ale nie ma dramatu, w czasach pre-synergy i pre-social media było z tym na pewno gorzej. Ciężko wskazać nawet gracza, który byłby przereklamowany, bo jak ktoś wrzuci na X do MVP race Tatuma, to od razu ktoś wyciągnie statsy ze Statheada i zaora delikwenta, kiedyś na słowo honoru Melo robił za superstara. ;] 

Faktycznie i mnie cieszy najbardziej brak wyróżnienia dla Draymonda Greena, ale Mobley to też poniekąd dość przeciętny wybór. Na pewno nie jest to zawodnik o którym powiemy, że jest TOP5 najlepszych obrońców ligi. Jak już taki słaby wybór był w tym roku, to trochę szkoda że nie Dyson Daniels, który był historycznie dużo ciekawszą historią tego sezonu niż Mobley. 

Mobley jest świetny, np. AD miał ze dwa-trzy regulary na poziomie tegorocznego Mobleya w D, a to jakiś stały punkt programu dyskusji 'kto powinien dostać DPOTY, a nie dostał'. 

Green byłby nudny, Daniels to byłby boxscore-scam, dwóch najlepszych kandydatów (Holmgren i Wemby) się rozwaliło, tak że dobrze wyszło. Jak te kaleki będą w końcu zdrowe, to te DPOTY/All Team D wyścigi będą kosmiczne w przyszłych latach, vintage pokolenie obrońców. 

Grene to niech się ciągnie, prawie wypłakał frajer bity tę nagrodę ale dobrze się stało że ktoś tam wreszcie otworzył oczy i nie dał dziadowi nagrody w prezencie.

Pozerka, pseudoprawilniactwo, jawne prucie się może i zrobią furorę na konferencjach freakfightowych ale charakternych nagród nie dadzą 

43 minuty temu, dannygd napisał(a):

Jest, ale Green jest po prostu lepszy i ma większy wpływ na D swojej ekipy. 

A tam, 'po prostu lepszy' to może być jakiś Wembanyama, który robi rzeczy, o jakich Green nawet nie marzy, a Mobley zrobi raz na 10 meczów, jak porówna się cyferki tych DPOTY-kandydatów w tym sezonie to było turbo-blisko, można mieć oczywiście swoje preferencje, ale przeważnie poziom tych świetnych obrońców jest turbo-zbliżony. Tak jest w przypadku Mobley vs Dray, ale tutaj dochodzą intangibles (jeden jest śmieciem) i element ciekawości (jeden byłby turbo-nudnym wyborem).

Za to zgadza się, że Mobley w defensywie nie jest jakimś wielkim outlierem, mocny All-NBA D Team-ziutek, za rok-dwa ta grupa: Wemby, Holmgren, Amen, Ausar, Daniels, Williams, może Flagg, i tak dalej - to będzie straszny cheat code.