Skocz do zawartości

Nagrody 2025

BMeF

MVP  

64 użytkowników zagłosowało

1. 1. MVP

2. 2. DPOTY

3. 3. COTY

4. 4. MIP

5. 5. ROTY

Rekomendowane odpowiedzi

57 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

wygląda na to, że Dyson Daniels ma realną szansę na dwie nagrody tj. MiP i DPoTy, wiem, że MJ dostał w 88' MVP i DPoTy, jakieś inne przypadki pamiętacie?

Wilt, Unseld, Hakeem, Giannis, może ktoś jeszce.

Daniels vs Zubac o MIP, Mobley na razie #1 DPOTY - najwidoczniej presja na social mediach ma sens, bo nagroda dla Cunninghama to byłaby komedia, a mając toss-up o DPOTY fajnie byłoby nagrodzić top2 teamów w regularze.

Gdzieś mi mignęło, że SGA ma 48-7 bez kogoś z dwójki Holmgren/Jalen w tym sezonie, dobry wariat jednak. 

2 minuty temu, BMeF napisał(a):

Gdzieś mi mignęło, że SGA ma 48-7 bez kogoś z dwójki Holmgren/Jalen w tym sezonie, dobry wariat jednak. 

ja dzisiaj widziałem, że mieli bodaj 56W z dwucyfrową przewagą, trochę kosmos, ale to też potwierdza impact Thunder w minutach bez SGA

4 minuty temu, BMeF napisał(a):

Daniels vs Zubac o MIP, Mobley na razie #1 DPOTY - najwidoczniej presja na social mediach ma sens, bo nagroda dla Cunninghama to byłaby komedia

mniej więcej 1.5 miesiąca temu można było wyłowić kurs na Zubaca pewnie z +20, w pewnym momencie na Cade'a było już coś koło 1.50, dobrze widzieć, że buki też się potrafią czasem grubo pierdolnąć

Godzinę temu, Chytruz napisał(a):

może po prostu w c*** ludzi stawiało na Cade'a.

generalnie przez pierwszą część sezonu brakowało legitnych kandydatów do tej nagrody, chyba głównie dlatego Cade tak poszedł do góry, bo nie licząc Powella i Johnsona z Hawks wiało tam dosyć biedą, a Cade na ich tle jednak się dość mocno wyróżniał

7 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

na chwilę obecną jest jest 18:10 dla Shaia, ciekawe czy jest jeszcze szansa na wyrównaną walkę

jeśli faktyczni etak jest, to może być cieżko, niby jest ok 110 tych ankietowanych, ale skoro w ujawnionych głosach jest praktycznie 2:1 to zdziwiłbym się gdyby w pozostałych głosy tak mocno się różniły

4 minuty temu, rw30 napisał(a):

jeśli faktyczni etak jest, to może być cieżko, niby jest ok 110 tych ankietowanych, ale skoro w ujawnionych głosach jest praktycznie 2:1 to zdziwiłbym się gdyby w pozostałych głosy tak mocno się różniły

patrząc na pozostałe nazwiska, to pewnie masz racje, trochę za duża strata jednak, zwykle jest tak, że blisko połowa głosów nie jest ujawniana, a tu musiałoby się zrobić 60:40 aby była jakaś szansa

Dobrze, że start PO dość luźny przy tym co Pacers robią Bucks to jeszcze spóźnionego posta dokończę.

DPOY
Porąbana w tym roku chyba najbardziej ze wszystkiego jest kwestia nagród defensywnych. Po pierwsze naprawdę najlepsi defensorzy obecnego sezonu – Wemby oraz Holmgren łącznie nie rozegrali nawet 80 gier, więc z marszu wypadają z wyliczanki. Ale nie tylko oni – Davis, Caruso, Hartenstein, Ausar czy Suggs również nie łapią się w limity. Najsmutniejsza jest chyba zasada eliminująca Dunna i Finneya-Smitha (limit gier/ minut), zwłaszcza gracz Clippers w pełni zasłużył na to by się tu znaleźć, ale mimo braku absencji i wielu rozegranych mpg., ta dziwna zasada o konieczności gry w X spotkaniach w wymiarze ponad 20 mpg., go stąd wykluczyła. Suggs/Dunn-Caruso-Ausar/Davis-Holmgren-Wembanyama? Blisko do tego, by to był all-D 1st uwzględniając wszystkich graczy (i nie patrząc w ocenie na ważny w ocenach volume). Także mocno pokiereszowane tegoroczne teamy i wyścig o all-def, ale poziom ligi rośnie, więc ekspertów od obrony wciąż mamy w zestawieniu wybitnych.

All-NBA 2nd

Dyson Daniels- Jalen Williams- Toumani Camara- Lu Dort- Rudy Gobert

Dyson Daniels jest troszkę przehajpowany jak chodzi o impact w obronie ze względu na liczbę przechwytów i deflections. Niemniej to jest świetny obwodowy defensor i mimo tego, iż Hawks bronili w tym sezonie lepiej bez niego niż z nim to i tak powinien się tu znaleźć.
Rudy Gobert miał słabszy start sezonu, ale to wciąż elitarny rim-protector i to jednak on, a nie Jaden McDaniels jest kluczowy dla mocnej defensywy Timberwolves. W tym sezonie byli lepsi od niego, nawet jeden gracz w roli dropującego wysokiego, więc all-nba 2nd to max tego wielokrotnego DPOY.
Toumani Camara, wyrzut organizacji Phoenix Suns (żeby jeden). Z kilku innych kandydatów (wspomniany McDaniels, Cason Wallace, Anunoby), najbardziej jego umiejętność zamykania liderów drużyn oponentów się wyróżnia i dlatego wrzucam go do all-2nd.
Lu Dort to pierwszy z kandydatów do DPOY, a że miałem ich aż 6 to kogoś trzeba było wyrzucić do all-D 2nd. Powód? OKC zebrało nieprawdopodobny talent jak chodzi o defensywę, a można rzucać argumenty czy Dort to jest ich 1, 2, 3 czy wręcz 4 najlepszy/ dający największy impact obrońca (Holmgren, Hartenstein i Caruso się nie kwalifikują przez absencje, Casona Wallace’a finalnie nie wrzuciłem do all-D 2nd, choć było blisko). A przecież i SGA to naprawdę two-way gwiazda, a nie żaden kasztan w obronie. Wstawiam więc Dorta wraz z mogącym kryć pozycje 1-5 Jalenem Williamsem jako wyróżnienie dla historycznej obrony Thunder. Może zadecydowało o wywaleniu Dorta z top5 to jak dirty playerem jest od dłuższego czasu i ile kontuzji powoduje.

All-NBA 1st/ DPOY

#5 Jaren Jackson Jr
– przypuszczalnie w okolicach ASG to byłby mój pick do DPOY. Ale niestety defensywa Grizzlies od tego momentu (i po kontuzji Clarke’a) się mocno posypała, czego efektem ledwie 8 seed na zachodzie. JJJ miał świetny sezon, ale jednak bardziej nakierunkowany w tym sezonie na atak nie wytrzymał trochę intensywności w obronie na przestrzeni całych rozgrywek, stąd ledwie 5 miejsce.

#4 Draymond Green – faktycznie, gdyby oceniać defensywę po ASG to Draymond jest najlepszy w lidze w obronie. Dodatkowo miał świetny start sezonu po tej stronie boiska. Tylko w obronie liczy się powtarzalność dla mnie najbardziej, a tu u Greena było z tym krucho, bo około połowy sezonu grał bardzo tak sobie. I warto pamiętać, że najlepiej wyglądał wtedy, gdy GSW mieli najłatwiejszy terminarz co też troszkę działa na jego niekorzyść. Wyścig jest piekielnie zaciekły i gdyby Draymond nie miał już w CV nagrody DPOY to może przy tak wyrównanej stawce zasłużyłby na bonus za całą karierę, ale już ma swoją nagrodę w kolekcji, więc nie powinien wypłakiwać wyników w mediach.

#3 Ivica Zubac – wiadomo jak to wygląda o dropujących wysokich, prawdziwy test będzie w PO. Wiem także, że zdarzają się highlighty jak ktoś go skręci na obwodzie w RS etc. Ale taka dola wysokich, taka dola obrońców w NBA – talent atakujących jest zbyt duży, by nie dać się często ogrywać. Niemniej powtarzalność defensywy Zubaca i jego świetne rimprotection doprowadziło Clippers do jednej z najlepszych obron ligi z wcale nie tak świetnym rosterem przez większość sezonu. Zubac poczynił też ogromne postępy w obronie obwodowej w stosunku do poprzednich lat, gdzie na perimeter bywał gwałcony straszliwie. Myślałem czy nie dać go jako DPOY, ale że powinien zebrać MIP to jedno wyróżnienie jego kapitalnego sezonu wystarczy.

#2 Amen Thompson – defensywna bestia. Taki atletyzm + instynkty dały nam już w drugim sezonie Amena genialnego obrońcę. Też myślałem nad wrzuceniem go z DPOY (bo jak zdrowi w przyszłości będą Wemby i Holmgren to będzie krucho z walką o DPOY obwodowym), ale on jednak zbyt długo grał z ławki, zbyt mało polepszał defensywę Rox, a największy hype pod koniec sezonu złapał robiąc średnio po 15 nieodgwizdanych fauli na kwartę vs Kurze co tak trochę mierzi pod kątem potencjalnego wyróżnienia.

#1 Evan Mobley – zdecydowałem się docenić najbardziej solidnego na przestrzeni całego sezonu Mobleya, który prezentuje defensywny full-package w rodzaju Pfowych all-timerów. On ball pod koszem i na obwodzie, rimprotection, help-D, wszystko. Niech to będzie też wyróżnienie dla świetnego sezonu Cavaliers, a warto pamiętać o tym, iż Evan miał w s5 2-3 gorszych defensorów regularnie co jeszcze bardziej powinno go propsować.

All-NBA 

Nie kwalifikują się: Doncić, Wembanyama, Franz Wagner 

Najtrudniejsze pominięcia: Jalen Williams, James Harden, Alperen Sengun, Trae Young, Darius Garland 
Prosiło się o danie Senguna, gdyż Rockets z 2 seedem na zachodzie zostają bez swego przedstawiciela. Tylko on zaliczył troszkę zjazd i Rox najbardziej cisnęli defensywą, gdzie akurat inni zawodnicy dawali lepszy impact. Nie jestem wielkim fanem Younga, ale grał w roli alfy i omegi ofensywy Atlanty naprawdę mocny sezon i sam boxscore robi wrażenie. Cóż, ze względu na swoją defensywę do wyróżnień będzie potrzebował jednak lepszych wyników zespołu. Darius Garland miał świetny sezon, ale na aż 3 graczy w All-NBA Cavs nie zasłużyli, więc łatwiej było się z nim rozstać niż z innymi. Przy wyniku 68-14 miałem bardzo ochotę wskazać na J-Duba jako drugiego przedstawiciela Thunder, ale on nie potrafił w tym sezonie ciągnąć gry w lineupach bez SGA, co według mnie wyrzuca go z finalnego top15 ligi. Harden do końca walczył z kilkoma zawodnikami, ale jednak skoro znalazł się w zestawieniu inny gracz Clippers to trudno. Bo LAC  byli w stanie grać bez vintage Hardena na parkiecie, ale minuty bez Zubaca mieli tragiczne i to właśnie Chorwat był nie do zastąpienia w Clipps.

All-NBA 1st
Shai Gilgeous-Alexander – Jayson Tatum – Giannis Antetokounmpo – Evan Mobley - Nikola Jokić

Pierwsze cztery nazwiska (SGA, Jokić, Giannis, Tatum) to oczywisty consensus i nie ma o czym dyskutować. O 5 miejsce walczy kilku graczy, z tych najczęściej wskazywanych nie jestem w stanie dać tu LeBrona (miał trochę bardzo słabych spotkań), Mitchella (bo to nie jest najlepszy gracz Cavs), czy Brunsona (dużo absencji i trochę źle wyglądają lineupy z Brunsonem bez KATa). Myślę, że Evan Mobley jako najlepszy gracz 64W teamu, z DPOY defensywą i świetnym atakiem może znaleźć się w all-NBA 1st. Mimo tego, iż zazwyczaj jest to miejsce dla koni pociągowych poszczególnych drużyn.

All-NBA 2nd
Jalen Brunson - Stephen Curry – Donovan Mitchell – Anthony Edwards – LeBron James

Brunson umościł się na stale w okolicach top10-top15 ligi i chwała mu za to, bo to jedna z piękniejszych trajektorii rozwoju w NBA, lider Knicks kapitalny w clutch, ciekawe gdzie ich doprowadzi w PO. Stefek w końcu dostał drugie życie po sprowadzeniu Butlera, bo już nie można go potrajać, a z podwojeniami całkiem nieźle sobie daje radę. Dalej najlepszy offball player w lidze i o ile na 1 team to nie wystarcza o tyle z top10 wyrzucić go ciężko. Sinusoidą jest sezon LeBrona Jamesa, ale miał wiele momentów „dalej jestem superstarem” i za sam fakt, iż przez kilka tygodni wyglądał jak top3 gracz ligi i za to, że naprawdę w wieku 40 lat wrócił do świetnej defensywy 2nd team mu się należy. Ogólnie różnice między zawodnikami 2, a 3 teamu są znikome i jakby obrócić te 2 zespoły to dalej byłoby dla mnie. Finalnie w 2 teamie stawiam na Mitchella, który był gtg świetnych Cavs i na Edwardsa, który nie ma ułożonego pod siebie w tym sezonie teamu w Wolves, ale ilość kapitalnych występów miał wspaniałą.

All-NBA 3rd
Tyrese Haliburton  - Cade Cunningham  - Jaren Jackson Jr – Karl-Anthony Towns – Ivica Zubac

O Zubacu już wspominałem, cudowny progres, topka defensorów ligi i świetny sezon w ataku, jak dla mnie musiał się tu znaleźć. KAT na misji po transferze do NYK, jakby Mikal Bridges tak samo utrzymywał poziom z poprzednich lat to Knicks byliby znacznie groźniejsi. Haliburton po niemrawym początku zaskoczył i zaskoczyli od razu Pacers z meh teamu do zasłużonego HCA. Cunningham to by far najlepszy gracz Pistons, którzy po szorowaniu dna NBA wskoczyli do bezpośredniego awansu do PO. Memphis nie będą zadowoleni (wyższy max), ale połączeniu rozwoju ofensywy z wciąż elitarną D JJJ według mnie powinno mu zaklepać miejsce all-NBA.

MVP
#5 Evan Mobley
#4 Jayson Tatum
#3 Giannis Antetkounmpo

Raczej bez większych kontrowersji – Mobley z 5, skoro wskazałem go w all-NBA 1st. Giannis z 3 miejscem, a rozgrywa sezon lepszy/porównywalny od kilku MVP z XX wieku. Takie czasy, bo tegoroczny duet najlepszych graczy w lidze jest fenomenalny i nie ma tu złego wyboru między Jokiciem a Shaiem. Ja finalnie decyduję się na SGA. Decydują detale, nie wszystkie zamierzam podnosić, pewnie każdy z Was je czyta na okrągło. U mnie zdecydowały następujące czynniki:

1. Best ability is availability.
Trochę meczów jednak Jokić opuścił więcej, odliczając ostatnie 3 gry - shutdowny Shaia. 10% sezonu różnicy w rozegranych spotkaniach to w tak zaciekłej walce sporo.
2. Defensywa Joka
To nie jest tak, że zamierzam się czepiać, bo w pełni rozumiem obciążenie ofensywne Serba oraz to, że musiał unikać fauli + zjazd Gordona w D. Niemniej choć Nikola jest unikatem to jednak centrem i jego wpływ na defensywę z tego powodu zawsze jest duży. A grając być może najlepszy w historii ofensywny sezon to w obronie zagrał najgorsze rozgrywki od lat i to było widać.
3. Monster season Thunder
Ja wiem, że ciężko nagradzać Shaia za to jaki team zrobił Presti, ale też nie można go za to karać, a mam wrażenie, że niektórzy to chcą robić. Thunder mieli masę problemów w obecnym sezonie z urazami, a Shai pociągnął ich do bilansu 68-14, gdzie gdyby nie absencje (chyba z 5 porażek wpadło im, gdy grali bez żadnego centra) to może do końca ścigaliby się z historycznymi bilansami GSW i Bulls.  To działa też w drugą stronę – ciężko propsować te on/offy Joka aż tak, bo nie jest dla mnie argumentem posiadanie GMa, który nie jest w stanie mieć playable backupC od lat.
4. Niedoszacowanie stats Shaia.
To jest dla mnie najważniejsza kwestia, która zaskakująco nie pojawiła się w mainstreamie. SGA zrobił fenomenalne 32.7/5.0/6.4 +2.7 stocks, ale… w zaledwie 34.2 mpg ze względu na blowouty, które Thunder rozdawali na prawo i lewo, najczęściej z słabymi rywalami (czyli tam gdzie mógł nabijać staty jeszcze bardziej). Uwzględniając bardzo konserwatywne +10% (czyli dalej poniżej 38mpg) czasu gry to przy  statach 36/6/7 myślę, że przewaga SGA nad Jokiciem byłaby większa niż jest obecnie.

Finalnie –

#2 Nikola Jokić

#1 MVP Shai Gilgeous-Alexander.

Spokojnych świąt wskakując w PO:)

Edytowane przez january