Skocz do zawartości

Recepta na sukces finansowy

fluber

Rekomendowane odpowiedzi

23 minuty temu, agresywnychomik napisał(a):

Poziom Twojego pseudo sprytnego posta wymierzonego w jednego z forumowiczów.

Musi ci ten forumowicz mocno siedzieć w glowie ba powiedziałbym że masz jego kompleks.

Rozumiem, że dużo userów pisząc o mnie ma kompleks mnie czy co tam jeszcze ubzdurałeś w swojej parapsychologii?

Mi utkiwł w pamięci jeden post. Ignaz nieopatrznie napisał, jak jego dziecko ma na imię. Imię to nie spodobało się rapparowi, który napisał takie coś:

W dniu 6.09.2020 o 08:11, RappaR napisał(a):

Ignazz.

Dlaczego nienawidzisz swojego dziecka?

Dno.

Edytowane przez Pablo81

2 godziny temu, agresywnychomik napisał(a):

xD

odnośnie Ciebie to pierwsze co przychodzi na myśl:

-śmiech,

-współczucie,

- żal,

W dowolnej kolejności.

Biorąc pod uwagę sposób, w jaki okazujesz współczucie i żal, warunki w Twoim najbliższym otoczeniu muszą być mocno patologiczne. 

30 minut temu, Orus92 napisał(a):

25 lat i auto z salonu zaczynając od kompletnego zera w wieku 19 lat? Nie mam takich doswiadczen ani znajomych.

Zdarza się, ja akurat mam takich kilku znajomych bliższych czy dalszych.

IT albo sprzedaż internetowa.

11 minut temu, fluber napisał(a):

Mamy tu takiego na forum.

@Pablo81 mówiłem, że to co zrobiłeś to duże osiągnięcie 

Duże?

Ludzie sprzedając jakieś szmaty czy inny szajs na bazarze na granicy Pl-De po kilku latach budowali domy jednorodzinne. Starszy o dwa lata znajomy jeździł na giełdę komputerową do Wroclawia i handlował zakupionymi tam rzeczami i dorobił się szybciej, a biznes ma do dzisiaj. Serio nie wiem, o czym piszecie. Nawet ludzie, którzy wyjeżdżali do GB po roku czy dwóch po jakiejś budowie czy zmywaku mieli hajs na dobre auto czy mała kawalerkę. Wyjechałem do Niemiec w wieku 35 lat, certyfikatem lekko średnim B1 i praktycznie zacząłem pracę w nowej dla mnie branży i w 3.5 roku odłożyliśmy z żoną na 140 metrowe mieszkanie. Serio kompletnie nie wiem, co chcesz mi udowodnić?

Edytowane przez Pablo81

Gratulacje zatem dla @Pablo81!

@RappaR jesli mowimy o prawdziwym starcie od zera, to w 5-6 lat dorobić się setek tysięcy złotych bedac mlokosem prosto po liceum, to dość duz osiągnięcie. 25 lat to często okres gdy ktoś konczy studia i jest dopiero zaczynaod zera

Edytowane przez Orus92

18 minut temu, Orus92 napisał(a):

25 lat i auto z salonu zaczynając od kompletnego zera w wieku 19 lat? Nie mam takich doswiadczen ani znajomych.

Ja mam takich znajomych. Chłopak kupił w wieku 25 lat Civica type-R w 2020r z salonu (wtedy koszt jakieś 160 tysięcy PLN) w tym roku nabył Porsche 911 Carrera 4GTS za milion PLN. Startował od mniej niż zera bo kiedy miał 11 lat umarła mu mama, ojciec się hajtnął z młodą dupą . Nie poszedł na studia tylko zaczął pracować po technikum , zresztą kiedy się uczył to mieszkał w internacie ,bo pochodzi z małej wsi daleko od KRK. Teraz ma zajebiste mieszkanie w Krakowie na Salwatorze, kiedy po milion to małe klitki ludzie płacą 

6 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Duże?

Ludzie sprzedając jakieś szmaty czy inny szajs na bazarze na granicy Pl-De po kilku latach budowali domy jednorodzinne. Starszy o dwa lata znajomy jeździł na giełdę komputerową do Wroclawia i handlował zakupionymi tam rzeczami i dorobił się szybciej, a biznes ma do dzisiaj. Serio nie wiem, o czym piszecie. Nawet ludzie, którzy wyjeżdżali do GB po roku czy dwóch po jakiejś budowie czy zmywaku mieli hajs na dobre auto czy mała kawalerkę. Wyjechałem do Niemiec w wieku 35 lat, certyfikatem lekko średnim B1 i praktycznie zacząłem pracę w nowej dla mnie branży i w 3.5 roku odłożyliśmy z żoną na 140 metrowe mieszkanie. Serio kompletnie nie wiem, co chcesz mi udowodnić?

To że odlozyles pracując w Niemczech to mnie nie dziwi - to zrobilo sporo osób, ale w wieku 19 lat w Polsce w kilka lat rozkręcić biznes sprzedażowy,żeby kupić nową Alfa Romeo w 2005 roku?  Przecież to jest przypadek jeden na tysiąc. 

Edytowane przez fluber

1 minutę temu, Orus92 napisał(a):

@RappaR jesli mowimy o prawdziwym starcie od zera, to w 5-6 lat dorobić się setek tysięcy złotych bedac mlokosem prosto po liceum, to dość duz osiągnięcie. 25 lat to często okres gdy ktoś konczy studia i jest dopiero zaczynaod zera

Ja za to auto dałem chyba 46 czy 48 k. Dzisiaj w życiu nie wydałbym tak kasy.

1 minutę temu, Orus92 napisał(a):

Znaczy takiego co się dorobił setek tysięcy(czy milionów bardziej) to znam jednego ze słyszenia kolegę z ławki kumpla, założył dużą firmę i siedzi 15 lat w Dubaju.

Ale auto nie kosztuje setek tysięcy. Moja ex kupiła w wieku 21 lat auto za 60 tysięcy z salonu. Studiowała zaoczenie,  mieszkała u rodziców, dużo pracowała i tyle. 

A z tych co się dorobili, to chyba żaden nie skończył studiów. A nowe volvo 10 lat temu(znajomi raczej z okolicznych roczników) to raczej coś koło 100k. 

Oj, ale jak się mieszka u rodziców, to start jest znacząco inny. Nie trzeba płacić kosztów wynajmu, nie ma się "zabezpieczenia" w przypadku pomyłki, więc skłonność do ryzyka jest na pewno niższa... Jak wiadomo że spadnie się na cztery łapy, to można ryzykować...

Nawet z swoim dobrym startem nie osiągnąłem na tyle sukcesu finansowego by pozwolić sobie po 10 latach pracy na samochód z salonu, więc nie mam się tutaj co wypowiadać. 

Generalnie to, co @wiLQ napisał raczej wyczerpuje temat. 

Tak na szybko 3 przykłady ludzi którzy się dorobili i w jakiś sposób miałem z nimi styczność (większą lub mniejszą) w swoim życiu, każdy zaczynał od 0.

1. Gość starszy ode mnie 25 lat, w mid 90 zaryzykowal wszystko co miał (trochę robił różne biznesy jak każdy cowboy przy zmianie ustroju) i otworzył hurtownie farmaceutyczną, sprzedał paręnaście lat później za parę mil $.

2. Gość w moim wieku wyjechał do UK przed 2004, zaczynał od zbierania szklanek po barach i przekazywaniu ich na zmywak (czyli pozycja przed zmywakowa) w 2020 sprzedał firmę za ponad £1 mln.

3. Angol (dokładniej Walijczyk) dorobił się na emigrantach, cały czas szukał nowych biznesów wyszły mu chyba 3 na 20 xD

Ten największy sprzedał za £27 mln japońskiemu inwestorowi.

Wszyscy zaczynali od zera lub z poziomu poniżej ;)

Imho dużo zależy też od predyspozycji, szczęścia, charakteru, osób jakie spotykamy, brak strachu przed podejmowanym ryzykiem to też jest niesamowita umiejętność.

Edytowane przez agresywnychomik