Skocz do zawartości

Recepta na sukces finansowy

fluber

Rekomendowane odpowiedzi

Może masz na tej ścianie wschodniej jakieś błędne wyobrażenie przesiębiorcy. Ja przechodząc w procesie inwestycyjnym od projektantów drogowych, planistów, biura projektowe, prawników, branzystow, decyzję środowiskowa i proces budowlany przechodzę przez zwykłe firmy gdzie pracownicy są zadowoleni mają płacone pełne stawki i serio chce im się pracować. Zarówno w sektorze zawodowym jak prywatnym przy wykańczaniu domu mam tak samo. W drugim przypadku jednak udział jednoosobowy jest dominujący. I jakoś żaden z tych elementów nawet nie traci mi Januszem. 

1 minutę temu, julekstep napisał(a):

Mozna zatrudniac i nie byc januszem!

Btw - smieszne ze przerazaja Cie wpisy zawierajace slowko 'psiembiorca' kiedy sam opisujesz ludzi mianem 'obszczymurow'

W skali ignazzowania mocne 7/10

Proszę o pomoc jak nazwać gościa pijącego o 9 piwo bez zatrudnienia sikającego na mur?   Rozumiem o co Tobie chodzi i jeżeli to zabrzmiało zbyt mocno przepraszam. Tylko że mi się raz zdarzyło to napisać a ty walisz to teraz seryjnie. Ale ok. Nie powinienem tak pisać bo czasem ktoś nie leje na mur tylko wali 2 i opis nie pasuje. 

1 minutę temu, jack napisał(a):

W 2024 Porsche sprzedało w Polsce 4131 samochodów z czego tylko 1531 szt. najtańszego Macana

Lekarze. Strzelam. Najliczniejsza grupa. 

Ale i tak mało. 

Druga grupa to prawnicy czyli JDG i tu tego dawania minimum pod stołem raczej nie ma. To ilu Januszy odebrało kluczyki? 500?

14 minut temu, ignazz napisał(a):

Proszę o pomoc jak nazwać gościa pijącego o 9 piwo bez zatrudnienia sikającego na mur?

mniejszym zagrożeniem niż pijany psiembiorca

https://radom.wyborcza.pl/radom/7,48201,28860767,znany-przedsiebiorca-stanie-przed-sadem-za-rajd-po-ulicy-slowackiego.html

https://wspolczesna.pl/kara-za-jazde-po-pijanemu-bardzo-lagodna-biznesmen-kupil-sobie-trzezwosc/ar/5836495

itd itp

Edytowane przez julekstep

Masz miliony działalności gospodarczej. Część rzeczywiście zachowuje się jak Janusze i w każdym większym mieście masz takich oczywistych. Ale powtarzam jest tych na świeczniku zawsze liczonych na sztuki. A odsetek tej patologii się zmniejsza. Z resztą dziś rośnie duża grupa społeczna milionerów posiadających ziemię pod fotowoltaike czy wiatrak. Rozmawiam z dużą ilością rolników mających więcej niż 50 ha dzięki czemu mogą podpisać kontrakty na 30 lat za 10-30 mln rocznie. I tam te Porsche widziałem niejedno. 

Nie rozumiem czemu wszystkich wrzucać do jednego wora. I to z tabliczka najgorsi. 

14 minut temu, jack napisał(a):

Strasznie bredzisz

Myślisz że nie są lekarze i prawnicy w topie 

59 minut temu, ignazz napisał(a):

Lekarze. Strzelam. Najliczniejsza grupa. 

Ale i tak mało. 

Druga grupa to prawnicy czyli JDG i tu tego dawania minimum pod stołem raczej nie ma. To ilu Januszy odebrało kluczyki? 500?

Cytat

W 2023 roku aż 72,5% pierwszych rejestracji nowych samochodów należało do firm, a w segmencie premium odsetek ten wyniósł 83,7%

Lekarze nie mają zarejestrowanej działaności na kontrakcie? 

38 minut temu, RappaR napisał(a):

Ja stawiam, że dzieci właścicieli firm są w topie.

Poznałem kilku takich, wszyscy nowe drogie fury z salonu. 

To jestem sporym przygrywem bo z tego wynika że powinienem mieć dwie Porsche. 

4 godziny temu, blackmagic napisał(a):

No nie wiem - patrząc przez pryzmat mentalności ludzi których znam mieszkających za granicą - żaden nie ma auta którego leasing by wynosił 10% przychodu, a w PL pełno mam sytuacji gdzie ludzie robiący 30k miesięcznie jeżdżą autami po kilkaset tysięcy. Jednoczenie płacąc pracownikowi (o ile mają, a jak mają to zwykle jednego) minimalną albo niewiele ponad. 
i narzekanie na podatki koszty pracownika. 

No pewnie że polska nie jest. Pokaż mi tylko gdzie ludzie robiąc przychodu 10k euro miesięcznie na zachodzie jeżdżą Porsche 

Bycie Januszem w sensie: przycinanie na wszystkim co się da (wynagrodzenie pracownika, podatki, zlecenia bez fakturki, wieczne narzekanie na koszty) przy jednoczesnym jestem przedsiębiorcom więc muszę jeździć autem premium - fryzjerka z Porsche etc

może mamy inne poczucie wartości - dla mnie przy takich zarobkach obwieszanie się złotem i kupowanie Porsche przy jednocześnie ww kwestiach to januszowanie 

100% racji

Cytat

W 2023 r. w Polsce samochody premium stanowiły aż 23 proc. wszystkich pierwszych rejestracji!Największą sensacją jest jednak Lexus. W 2023 r. w Polsce zarejestrowano 10 tys. 495 nowych lexusów, czyli więcej niż opli (9.523 auta) i peugeotów (8.792 sztuki).Na tle Unii Europejskiej to istne kuriozum, bo między styczniem a listopadem 2023 r. (nie ma jeszcze danych za pełny rok), w całej UE zarejestrowano prawie dziewięć razy mniej nowych Lexusów od Opli i ponad 14 razy mniej niż Peugeotów!"

Godzinę temu, ignazz napisał(a):

Proszę o pomoc jak nazwać gościa pijącego o 9 piwo bez zatrudnienia sikającego na mur?  

Proste -Obszczymur. Ale ci nie są jeszcze najgorsi ,gorsi są tacy co o 6 rano w drodze do roboty kupują małpki i żubry chociaż jeszcze są mocno wczorajsi i to często kierują samochodem służbowym z logo i namiarami na firmę tego bydlaka, oszusta i złodzieja psiembiorcy, albo są przyodziani w służbowe wdzianko tez z insygniami firmy tego krwiopijcy jebanego prywaciarza            

Polska jest jednym z najbardziej dynamicznie rozwijającym się krajem w EU. 2023 bite były rekordy w branży magazynowej, logistycznej i kurierskiej. Lokalizacja geograficzna i dalej niższe koszty pracownicze nas do tego wręcz pchają. I te tendencje widać we wzrostach zamożności społeczeństwa w tym oczywiście przedsiębiorstw. Dalej znaczny udział mają tu kapitały obce i to chciałbym aby się zmieniło. Nie wiem tylko jak połączyć to z tym bardzo negatywnym rozdźwiękiem o Januszach. 3 chłopaków jest tu niewątpliwie na jakiejś misji udowodnienia że przedsiębiorca to tylko oszust i Janusz biznesu. Wskaźniki wzrostu premium cieszą bo to pokazuje zamożność ogólnie gospodarki i nie wiem co w tym niepokojącego. Nadal uważam że dużo bardziej niepokojący od tych wzrostów sprzedaży jest mocny wasz hejt w stosunku do całej branży przedsiębiorców. Sam nie mam to dowalę się do kogoś kto ma. 

2 minuty temu, mayor napisał(a):

Proste -Obszczymur. Ale ci nie są jeszcze najgorsi ,gorsi są tacy co o 6 rano w drodze do roboty kupują małpki i żubry chociaż jeszcze są mocno wczorajsi i to często kierują samochodem służbowym z logo i namiarami na firmę tego bydlaka, oszusta i złodzieja psiembiorcy, albo są przyodziani w służbowe wdzianko tez z insygniami firmy tego krwiopijcy jebanego prywaciarza            

Obawiam się że sprzedaż małpek rośnie mocniej niż sprzedaż premium. 

I to jest realny problem. 

4 minuty temu, ignazz napisał(a):

Nie wiem tylko jak połączyć to z tym bardzo negatywnym rozdźwiękiem o Januszach. 3 chłopaków jest tu niewątpliwie na jakiejś misji udowodnienia że przedsiębiorca to tylko oszust i Janusz biznesu.

Częściej niż reszta społeczeństwa uzależniony i chory psychicznie.

https://www.researchgate.net/publication/325089478_The_prevalence_and_co-occurrence_of_psychiatric_conditions_among_entrepreneurs_and_their_families