Skocz do zawartości

Recepta na sukces finansowy

fluber

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, agresywnychomik napisał(a):

To byś się zdziwił ;)

No nie wiem - patrząc przez pryzmat mentalności ludzi których znam mieszkających za granicą - żaden nie ma auta którego leasing by wynosił 10% przychodu, a w PL pełno mam sytuacji gdzie ludzie robiący 30k miesięcznie jeżdżą autami po kilkaset tysięcy. Jednoczenie płacąc pracownikowi (o ile mają, a jak mają to zwykle jednego) minimalną albo niewiele ponad. 
i narzekanie na podatki koszty pracownika. 

8 godzin temu, RappaR napisał(a):

A to mnie tak szczerze bawi. 

Naprawdę wierzysz, że Polska jest docelowym rynkiem samochodów klasy lux w Europie?

No pewnie że polska nie jest. Pokaż mi tylko gdzie ludzie robiąc przychodu 10k euro miesięcznie na zachodzie jeżdżą Porsche 

8 godzin temu, rw30 napisał(a):

nie jestem wybitnie aktywny / nie śledzę wątków polityczno światopoglądowych ale coś musiało mnie mocno ominąć,

no chyba że to narzekanie na tych któzy są złodziejami i oszustami - to wtedy zasłużona

tylko ty mówisz o jakiejś systemowej pogardzie, nienawiści itp. Ja nie mówię że 'nikt nigdy' ale robienie z tego jakiejś zasady i pisanie o większości / powszechności zjawiska to bzdura, i na forum (na tyle na ile je śledzę) i w społeczeństwie

oczywiście że się dzieje. I  to nie tylko w PL, na całym świecie się dzieje, kto mieszkał trochę/ pracował za granicą ten wie. Skala zjawiska PL vs. zagraniica - trudna do oceny / porównania, i też pewnie różne kraje różnie stoją, więc trudno o jednoznaczną odpowiedź.

Tylko znowu, ja nie pisałęm że ludzie nie kombinują, tylko że nie ma jakiejś wielkiej & powszechnej nienawiści 

zupełnie nie rozumiem, co ma bycie januszem do jeżdżenia samochodem X czy Y?

ale całkiem możliwe że jak ktoś otworzył jakiś biznes w PL powiedzmy, strzelam, w 2000 roku (+ / - kilka lat) na nie zapchanym jeszcze rynku w miejscowości gdzie coś jest nowe (tu stosuję duże uogólnienia, wiadomo), to mógł dorobić się sporo więcej niż jego odpowiednik, nawet działający dłużej na (bardziej zapchanym) rynku w kraju A czy B (gdzie A i B są powszechnie uważane za bogatsze - znowu uogólnienie - niż PL)

tylko znowu, nie wiem dokładnie o co Ci chodziło

Bycie Januszem w sensie: przycinanie na wszystkim co się da (wynagrodzenie pracownika, podatki, zlecenia bez fakturki, wieczne narzekanie na koszty) przy jednoczesnym jestem przedsiębiorcom więc muszę jeździć autem premium - fryzjerka z Porsche etc

może mamy inne poczucie wartości - dla mnie przy takich zarobkach obwieszanie się złotem i kupowanie Porsche przy jednocześnie ww kwestiach to januszowanie 

3 minuty temu, Koelner napisał(a):

Polscy nie pijący wódki to nie Polacy w dodatku wyrzekają się ważnego elementu naszej kultury. Moim zdaniem odejście Polaków od wódki na rzecz whisky, wina i innych alkoholi to utrata polskości i może to gorsze niż lgbt, abstynencja i inne pedalskie zło które przyszło z zagranicy. 

A jak ze Starką Szczecińską ? Bo w sumie to produkt na bazie destylatu żytniego, ale leżakowany w dębowych beczkach jak Whiskey 🥃. To nie wiem czy jeszcze jestem pierwszy sort Polaków, czy ten gorszy, albo ten najgorszy pedalsko-genderowy?

8 minut temu, mayor napisał(a):

A jak ze Starką Szczecińską ? Bo w sumie to produkt na bazie destylatu żytniego, ale leżakowany w dębowych beczkach jak Whiskey 🥃. To nie wiem czy jeszcze jestem pierwszy sort Polaków, czy ten gorszy, albo ten najgorszy pedalsko-genderowy?

W skrócie, jeśli na jednym z ostatnich naszych elementów naszej kultury czyli typowych polskich weselach nie pijesz wódki to wstyd i grzech nie godzien prawdziwego Polaka 

5 minut temu, Koelner napisał(a):

W skrócie, jeśli na jednym z ostatnich naszych elementów naszej kultury czyli typowych polskich weselach nie pijesz wódki to wstyd i grzech nie godzien prawdziwego Polaka 

Pytałem konkretnie o Starkę ,bo jeszcze na dodatek gorzelnia w Szczecinie była w budynkach wybudowanych przez tfu Niemców. Akurat na dwóch ostatnich weselach byłem w Albanii jedno wiejskie, drugie wielkomiejskie i nikt nie był najebany, ani nie było bitki jak na typowych polskich weselach. BTW jak oceniasz typów mieszkających w poniemieckich domach? Dla mnie to szabrownictwo- wstyd i grzech nie godzien prawdziwego Polaka 

9 minut temu, Koelner napisał(a):

nie wiem co to jest Starka i nigdy nie widziałem bójki na weselach a byłem w c*** 

Wesele bez bójki , to k**** nie wesele - powiedział pan młody 🤵 i przyjebał teściowej  w ryj    Edit https://sklep-domwhisky.pl/firm-pol-1478540109-Starka-Polmos-Szczecin.html

Edytowane przez mayor

czyli szczytem zła jest ktoś kto z pasji produkuje piwa kraftowe, jest przedsiębiorcą i jeździ suvem. znam gorsze czarne charaktery

ale tylko chyba u nas obszczymur zyjący z zasiłku, pijący tanie piwko 12+12 i na którego komornik nie ma pomysłu a dzielnicowy sposobu ma wyzszy status

Godzinę temu, ignazz napisał(a):

czyli szczytem zła jest ktoś kto z pasji produkuje piwa kraftowe, jest przedsiębiorcą i jeździ suvem. znam gorsze czarne charaktery

Raczej biznesmen jeżdżący nową S klasą, który swoim pracownikom płaci minimum a resztę pod stołem

8 minut temu, jack napisał(a):

Raczej biznesmen jeżdżący nową S klasą, który swoim pracownikom płaci minimum a resztę pod stołem

Patologiczne sytuacje rodzą patologiczne sytuacje. Znam dramaty w drugą stronę gdy firma rekrutująca od razu daje pełne umowy o pracę i zaraz dostaje zwolnienie lekarskie które się załatwia na telefon porada lekarska za 250 zeta. Sporo jest tego typu zachowań i nie szokuje to nikogo że na 1 stanowisku często bywały 4 osoby na L4. Z resztą z tymi S klasa też przesada bo spójrzcie na dane sprzedaży S lub nawet w totalu Mercedesa. To są szczątkowe wyniki i pisze się tu jakby co 3 gość miał premium. Nie bronię tych co tak robią ale staram się czasem dociekać dlaczego tak jest. 
Sam mam w pogardzie biznesmenów toruńskich którzy nie inwestują w swój zespół, płacą mało, nie dają premii a z zysku kupują kolejne mieszkanie czy kolejny lokal na restaurację. Jest to w skrajnych przypadkach świństwo. Tylko że takich zwyroli w Toruniu jest paru którzy mają skomasowany majątek na Starówce. Więc te żywiołowo i oczywiste przypadki liczone są na sztuki vs miiiony innych przedsiębiorców. 

4 minuty temu, julekstep napisał(a):

a dokładniej?

Wprowadzone zostały przez różnego rodzaju przepisy przywileje „za darmo” a równocześnie zaciśnia się pętla przepisów na przedsiębiorców. PiS przed oddaniem władzy wprowadził jeszcze skrajnie niebezpieczne przepisy skarbowe. Jeżeli po wezwaniu US na zapłacenie zaległego podatku nie wpłacisz środków 7 dni to poza uczciwymi odsetkami ustawowymi ( rok temu aż 14,50%) naliczana jest jednorazowa kara 10% tytułem egzekucji i działa to już 8 dnia. Jeżeli z jakiegoś powodu zdarzyłoby mi się nie zapłacić podatku od miliona VAT w jakimś zleceniu budowlanym to naliczenie odsetek karnych w skali roku jest ok bo kredytujesz wysokim % skarb państwa. Dowalenie jednak za 1 dzień 100.000 nie pomaga a niszczy przedsiębiorcę. 

A oczywiste jest że dziś nikt celowo nie zwleka z podatkiem. Robią to ci w awaryjnych sytuacjach. I zamiast pomocy dostajesz pocałunek śmierci. Tymczasem świadczenia tych bez zatrudnienia ciągle rosną. 

A metody przymuszenia do podjęcia pracy nie istnieją. To już komuna była lepsza z tym dzielnicowym dającym wezwania. 

Jeżeli uważasz że to nie jest przejaw nierównego traktowania to nie wiem co więcej napisać. 

Przedsiębiorca za wszystkie przewinienia i mandaty drogowe jest łatwo ściągalny, Juzio z piwkiem za to śmieje się w nos. I jest ich tysiące a was boli 100 posiadaczy S 

Nie chodzi mi o brak patologicznego biznesu. Porównuje po prostu zakres ilościowy 

Problemu w totalu. 

5 minut temu, ignazz napisał(a):

Wprowadzone zostały przez różnego rodzaju przepisy przywileje „za darmo” 

i w ramach tych przywilejów zamiast środków do życia tworzonych państwowo tenże 'obszczymur' dostaje pieniądze które musi wydać u psiembiorcy

przykładowo -> ja jako ten obszczymur dostaję dofinansowanie na żłobek -> który, w związku z brakiem państwowch placówek w okolicy w całości przekazuję do właściciela placówki prywatnej

czyli za moje podatki państwo funduje psiembiorcom zwiększenie rynku zbytu 🙃

hatfu!

2 minuty temu, ignazz napisał(a):

Z resztą z tymi S klasa też przesada bo spójrzcie na dane sprzedaży S lub nawet w totalu Mercedesa. To są szczątkowe wyniki  

Piszę o S klasie jako przykładzie rozpasania Januszów. Możesz sobie w to miejsce wstawić wszystkie G, GLE, GLS, 8, 7, X7, M6, M5, Panamery, Cayenny, Defendery itp. itd. 

12 minut temu, ignazz napisał(a):

Więc te żywiołowo i oczywiste przypadki liczone są na sztuki vs miiiony innych przedsiębiorców. 

12 minut temu, ignazz napisał(a):

Juzio z piwkiem za to śmieje się w nos. I jest ich tysiące a was boli 100 posiadaczy S 

źródłem klasycznie IDZD 

3 minuty temu, jack napisał(a):

Piszę o S klasie jako przykładzie rozpasania Januszów. Możesz sobie w to miejsce wstawić wszystkie G, GLE, GLS, 8, 7, X7, M6, M5, Panamery, Cayenny, Defendery itp. itd. 

Nadal to są sztuki. 

3 minuty temu, julekstep napisał(a):

i w ramach tych przywilejów zamiast środków do życia tworzonych państwowo tenże 'obszczymur' dostaje pieniądze które musi wydać u psiembiorcy

przykładowo -> ja jako ten obszczymur dostaję dofinansowanie na żłobek -> który, w związku z brakiem państwowch placówek w okolicy w całości przekazuję do właściciela placówki prywatnej

czyli za moje podatki państwo funduje psiembiorcom zwiększenie rynku zbytu 🙃

hatfu!

Pravujesz. Nie mam na myśli Ciebie w żadnym ułamku moich dywagacji. 

I tyczy się to sporej ilości dziedzin a nie tylko dodatku do przedszkola. Np brak ochrony własności w przypadku złego najemcy 

1 minutę temu, ignazz napisał(a):

Pravujesz. Nie mam na myśli Ciebie w żadnym ułamku moich dywagacji. 

niepracujący również nie dostają państwowych produktów a pieniądze, które w większości ostatecznie trafiają do psiembiorców

a to wszystko z moich podatków (już o różnej maści tarczkach to nawet nie będę wspominał)