Skocz do zawartości

Recepta na sukces finansowy

fluber

Rekomendowane odpowiedzi

Wyobraźcie sobie, że znowu macie 19 lat. Właśnie skończyliście szkołę i musicie się wyprowadzić z domu. Nie macie oszczędności, nie macie pomocy od rodziców, nie macie gdzie mieszkać. W jaki sposób osiągnięcie sukces finansowy? W jaki sposób kupicie auto z salonu w wieku 25 lat? Czy mechanizmy, dzięki którym osiągnęliście sukces finansowy są nadal możliwe?

Chętnie poznam opinie: @julekstep @RappaR @wiLQ @mayor @ignazz @Pablo81 @P_M @Koelner @jack @memento1984

1 minutę temu, fluber napisał(a):

Wyobraźcie sobie, że znowu macie 19 lat. Właśnie skończyliście szkołę i musicie się wyprowadzić z domu. Nie macie oszczędności, nie macie pomocy od rodziców, nie macie gdzie mieszkać. W jaki sposób osiągnięcie sukces finansowy? W jaki sposób kupicie auto z salonu w wieku 25 lat? Czy mechanizmy, dzięki którym osiągnęliście sukces finansowy są nadal możliwe?

Chętnie poznam opinie: @julekstep @RappaR @wiLQ @mayor @ignazz @Pablo81 @P_M @Koelner @jack @memento1984

ja nie jestem człowiekiem sukcesu (finansowego) 🙃

2 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

Mam 21 i posiadam własną działaność gospodarczą w handlu detalicznym w roku 2002 zakupy internetowe nie są tak popularne, więc mała działaność handlowa ma dużą szansę na sukces. Mój starszy brat skończył medycynę, niestety mój zmarł jak miałem 14 lat i trzeba było iść do pracy a studia robić zaocznie. 

Nie do końca zrozumiałem, co było kiedy.

Ale jeżeli od zera założyłeś firmę zajmującą się handlem detalicznym przez internet w 2002 roku i w ciągu 3 lat z tego byłeś w stanie kupić nową alfę romeo, to ogromne gratulacje, w życiu bym czegoś takiego nie dokonał. Serio. I dziwię się, że nie chciałeś się tym pochwalić.

4 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

Szczycisz się swoją karierą naukową, a wśród studentów tylko sredniaki, czy to w Poznaniu czy Wrocławiu czy nawet prowincjonalnej Zielonej Górze zostawalły na uczelniach, bo wynagrodzenie było żenujące. W wieku 25 lat kupiłem sobie Alfę.

Moja kariera naukowa to żadna kariera i z pewnością się nią nie szczycę, zapewniam.

Ale z tymi średniakami, to się nie zgodzę. Teraz tak, ale nie 20 lat temu. Wśród młodych bezrobocie wynosiło jakieś 40%, a pierwsza pensja na uczelni to było 70% średniej krajowej przy 50% kosztów uzyskania przychodu i 13 pensji, co na rękę dawało okolice średniej krajowej netto na dzień dobry. Nawet jak sobie teraz przejrzałem archiwum konkursu na najlepszych absolwentów na moim wydziale z tego okresu, to mniej więcej połowa nagrodzonych pracuje na uczelni.

23 minuty temu, jack napisał(a):

Wyjechałbym do kraju anglojęzycznego po język i pieniądze na start. I jak najszybciej wrócił po dyplom inżyniera. 

To już nie robiłbyś tego inżyniera za granicą?

Do którego kraju byś wyjechał i do jakiej pracy?

9 minut temu, julekstep napisał(a):

Jak sukces mierzyc iloscia zjedzonych kebabow to tak - pewnie jestem najwiekszyn wygrywem tego forum!

No pewnie tak. Ale jeśli weźmiemy pod uwagę jakość ? Wtedy powiedzmy w kategorii gyro,halal- kebap, shawarma to podejrzewam że nie masz startu do mnie. Próbowałem w wielu super miejscach , najlepsze knajpy w NY na Astorii nawet można tam opi*****ić gyrosa z mięsa kangura 

1 minutę temu, mayor napisał(a):

No pewnie tak. Ale jeśli weźmiemy pod uwagę jakość ? Wtedy powiedzmy w kategorii gyro,halal- kebap, shawarma to podejrzewam że nie masz startu do mnie. Próbowałem w wielu super miejscach , najlepsze knajpy w NY na Astorii nawet można tam opi*****ić gyrosa z mięsa kangura 

ponoć w US c***ówka z kebabem, organoleptycznie sprawdziłem UK i tam była faktycznie c***nia z grzybnią (za to chińczyki można było trafić rewelacyjne)

święta trójca kebabowa to Polska*-Niemcy-Turcja!

* do niedawna to w zasadzie była sama Warszawa, ale już w innych regionach zaczęli się ogarniać

a tak w ogóle -> KEBABOŻERCY PRZEJMUJEMY TEN TEMAT!

4 minuty temu, julekstep napisał(a):

ponoć w US c***ówka z kebabem, organoleptycznie sprawdziłem UK i tam była faktycznie c***nia z grzybnią (za to chińczyki można było trafić rewelacyjne)

* do niedawna to w zasadzie była sama Warszawa, ale już w innych regionach zaczęli się ogarniać

Zabrze ma najlepsze kebaby, serio. 2 obok siebie na rokitnicy to dwa najlepsze kebaby jakie jadłem w życiu

10/10

Godzinę temu, fluber napisał(a):

To już nie robiłbyś tego inżyniera za granicą?

Do którego kraju byś wyjechał i do jakiej pracy?

Pracy jakiejkolwiek byle jak najszybciej mieć kontakt z ludźmi. 

Moim zdaniem lepiej wrócić bo doświadczenie z wyjazdu + perfekcyjny angielski daje przewagę w Polsce a za granicą nie. 

Teraz, jack napisał(a):

Pracy jakiejkolwiek byle jak najszybciej mieć kontakt z ludźmi. 

Moim zdaniem lepiej wrócić bo doświadczenie z wyjazdu + perfekcyjny angielski daje przewagę w Polsce a za granicą nie. 

Angielski dawał przewagę 20 lat temu jak o pracę konkurowales z 50-letnim leśnym dziadkiem z PRL. 

Oczywiście mowa tu o możliwości zrobienia błyskawicznej kariery w międzynarodowej firmie 

Teraz, RappaR napisał(a):

Ocenianie kebaba po wyglądzie lokalu

Co za amator

nie patrzyłem na lokal

tylko to jakie jest mięso w kanapkach

i o ile sam czasem lubię takiego przemysłowego chama sobie zapodać, to kebab z takim mięsem nigdy nie przeskoczy pewnego poziomu (powiedzmy takiego 7/10)

7 minut temu, julekstep napisał(a):

Nie wiem jak w US , mogę tylko powiedzieć o kebsach w NYC i to jest ekstraklasa w kategorii gyro/kebs/shwa.        W UK to rządzą fish&chipsy, w Goebelsowie golonki zajebiste,w Turcji to byłem tylko w Stambule, ale za to kilkadziesiąt razy ,smak kebaba jakoś wtedy dupy nie urywał, za to kurczaki z rożna były super, a jeszcze w ramadanie to kurak kosztował tyle co paczka zapałek. No ale wtedy w PL się c*** wietrzył bo mięso było na kartki