Skocz do zawartości

AI, AGI, SI - bańka czy nowy rozdzial w historii ludzkosci czy nasz ostatni?

wiLQ

Rekomendowane odpowiedzi

29 minut temu, dannygd napisał(a):

Nie chce mi się czytać kilku stron, ale:

- temat depresji wśród dorosłych jest realny i stanowi duży problem

- temat młodych to inny case, który już w kilku miejscach naukowo rozkładają na części pierwsze: zmiana ilości spędzanego czasu z rówieśnikami z +/- 50% do ok. 10% przy jednoczesnym wzroście mediów społecznościowych do blisko 60%, powoduje ogromny dysonans pomiędzy potrzebą "fizycznego" kontaktu (czytaj realnego zainteresowania), a poczuciem bycia "niewidzialnym" bez lajków itp.

Drugi temat był bardzo widoczny w covidzie, kiedy w szkołach dzieciaki bardziej "wyalienowane", "A-typowe" najpierw się bardzo cieszyły, że nie musza chodzić do szkoły, a po miesiącu już zauważono u nich gruntowną zmianę i potrzebę kontaktu - czytaj chęć powrotu do szkoły, mimo bycia tam "outsiderem".

Teksty o lobby psychologów to już śmiech na sali ;)

Właśnie ten pierwszy temat pokazuje jak bardzo poważna sytuacja jest i dlatego nie powinniśmy pogarszać tematu za pomocą psychologów.

22 minuty temu, RappaR napisał(a):

Właśnie ten pierwszy temat pokazuje jak bardzo poważna sytuacja jest i dlatego nie powinniśmy pogarszać tematu za pomocą psychologów.

18 minut temu, Krzemo napisał(a):

Od depresji to jest psychiatra, a nie psycholog czy inny czarodziej. 

26 minut temu, fluber napisał(a):

Oczywiście. 

Psychologowie nie pogarszają tematu, tylko przyzwolenie i obojętność społeczna, coraz większe wyobcowanie, cyfrowa dehumanizacja itd. Obyście nie musieli sie dowiedzieć na własnej skórze, jak bardzo się mylicie.

4 minuty temu, dannygd napisał(a):

Psychologowie nie pogarszają tematu, tylko przyzwolenie i obojętność społeczna, coraz większe wyobcowanie, cyfrowa dehumanizacja itd. Obyście nie musieli sie dowiedzieć na własnej skórze, jak bardzo się mylicie.

Ale jaka jest korzyść z psychologa na etacie w szkole? To jest marnowanie kasy i nie dlatego, że są oni niepotrzebni tylko dlatego, że nieefektywnie wykorzystujemy w ten sposób ich zasoby.

W Polsce zatrudnionych jest około 18 tysięcy psychologów, z czego znaczna część pracuje w szkołach i przedszkolach. W roku szkolnym 2022/2023 liczba psychologów w szkołach i przedszkolach wzrosła o 4,2 tys. etatów, osiągając 9,1 tys.

10 minut temu, dannygd napisał(a):

Psychologowie pogarszają temat obok wymienionych przez Ciebie zjawisk 

57 minut temu, fluber napisał(a):

Ale jaka jest korzyść z psychologa na etacie w szkole?

Główna taka, że każde dziecko może skorzystać z tego nieodpłatnie w miejscu, które powinno (a często tego nie robi) zapewniac mu 100% bezpieczeństwa fizycznego i psychicznego (tak wiem, że to utopia). To czy dana szkoła/system robi to efektywnie, albo rodzice mające takie poglądy jak koledzy powyżej i wręcz nie dopuszczają psychologa do dziecka (bo najczęściej sami sie boją co odkryje), to jest inny temat....

52 minuty temu, RappaR napisał(a):

Psychologowie pogarszają temat obok wymienionych przez Ciebie zjawisk 

To nieprawda i doskonale o tym wiesz, ale nie zamierzam, Cię przekonywać do zmiany zdania "oficjalnego" (na forum). 

Edytowane przez dannygd

3 minuty temu, dannygd napisał(a):

To nieprawda i doskonale o tym wiesz, ale nie zamierzam, Cię przekonywać do zmiany zdania "oficjalnego". 

Oficjalne zdanie mam jasne - psychologowie to bardzo ważni element opieki zdrowotnej, a psychoterapia to podstawy środek leczenia zaburzeń psychiatrycznych.

Absolutnie każdemu pacjentowi to powiem.

Psycholodzy są przereklamowani.

Miałem 22 lata (mieszkałem już sam) rodzice wysłał mnie do pani psycholog bo się o mnie martwili (peak imprez trwał już 5-6 rok) ;)

Byłem na 2 spotkaniach (była może z 5 lat starsza xD) napisała mi pozytywną opinię, nigdy później do niej nie zadzwoniłem, ciekawe czy sama szukała pomocy...