Skocz do zawartości

AI, AGI, SI - bańka czy nowy rozdzial w historii ludzkosci czy nasz ostatni?

wiLQ

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat

Jeff Bezos is in early discussions to raise $100 billion for a new fund that would acquire manufacturing companies and deploy AI to accelerate their automation, the Wall Street Journal reported earlier today. The Amazon founder has been traveling to the Middle East and Singapore to meet with sovereign wealth funds and major asset managers as part of the fundraising push, according to people familiar with the effort.

Oho, trzeba szukac dodatkowej kasy by dolac do gasnacej banieczki?

Gdyby wierzyl w ta wizje by to wylozyl z wlasnej kieszeni...

Open AI to ma finanse niczym Lehmann Brothers przed upadkiem. Właśnie skasowali Sorę.. Tracą po 11 mld co kwartał i nie spodziewają się zysków do 2030 roku

Jak to się spina inwestorom i giełdzie to ja nie wiem ... To już piramidy finansowe maja lepszą strukturę finansowa.. 

19 minut temu, ely3 napisał(a):

Open AI to ma finanse niczym Lehmann Brothers przed upadkiem. Właśnie skasowali Sorę.. Tracą po 11 mld co kwartał i nie spodziewają się zysków do 2030 roku

Jak to się spina inwestorom i giełdzie to ja nie wiem ... To już piramidy finansowe maja lepszą strukturę finansowa.. 

"Bro, jeszcze tylko 100 miliardow dolarow i za 12 miesiecy bedziesz mogl wywalic wszystkich programistow" - wypowiedziane w 2024, 2025 i 2026.

W dniu 20.03.2026 o 14:23, memento1984 napisał(a):

Znaczy gosciu wyceniany na $200b ktory jest moze ~5% liquid ma  wylozyc $100b “swojej” kasy?

Kogo na swiecie bardziej stac na takie inwestycje?
Zwlaszcza, ze nie musi od razu wykladac calej kwoty tylko krok po kroku wykupic te firmy.

Godzinę temu, ely3 napisał(a):

To się kompletnie nie spina. Claude ich wymiótł w kontekście programowania, a Gemini do codziennego użytku. Chata GPT używają już tylko ci, którzy zaczęli go używać, bo wyszedł pierwszy i robią to z przyzwyczajenia.

4 godziny temu, wiLQ napisał(a):

Kogo na swiecie bardziej stac na takie inwestycje?
Zwlaszcza, ze nie musi od razu wykladac calej kwoty tylko krok po kroku wykupic te firmy.

no to przeciez do takiej inwestycji ($100mld) potrzebny jest naganiacz ktory np wsadzi swoje $1mln-$5mld co wlasnie chyba robi.

duzy LOL jakie Ty robisz na to duze oczy.

4 godziny temu, memento1984 napisał(a):

Firma jest prywatna, nie na gieldzie. Dopoki dosypuja kasy to problem tychinwestorow ;) 

Ale inwestorzy w sensie udziałowcy sa giełdowi. Zresztą Oracle m chyba gorsze finanse niż Open AI.  Nie dość ,że już teraz mają problem z długami na ponad 100 mld to jeszcze są zobowiązani by finansować ok 300 mld dla AI .. W tej chwili Oracle wygląda jak bankrut który nie ma szans przetrwać ale cholera wie jak to się potoczy

to nie mierzy halunków jako takich, lecz tylko przy streszczeniu tekstu, a więc gdy model ma źródło przed oczami. stąd tak niskie wynik wszystkich Ai, bo trudno o błąd. tutaj https://artificialanalysis.ai/models?omniscience=omniscience-hallucination-rate masz ogólnie halucynacje, czyli model dostaje zadanie bez żadnych pomocy i musi sam znaleźć rozwiązanie. Gemini ciągle ma aż 50% hallucination rate, co jest wprawdzie postępem w porównaniu do tego, co było jeszcze niedawno (~70%), ale w codziennym użytkowaniu to się ciągle rzuca w oczy.