lorak Opublikowano 18 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 5 godzin temu, wiLQ napisał(a): Zdawalem sobie sprawe, ze jest zle, ale to wciaz mnie szokuje... cóż, to może być piękna katastrofa, ale miejmy nadzieję, że nie będzie ; ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano Niedziela o 09:10 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 09:10 https://www.gry-online.pl/newsroom/robot-sony-pokonal-elitarnych-zawodnikow-w-tenisie-stolowym-a-w-c/z230b67 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu https://spidersweb.pl/2026/04/google-ukradl-internet-rekordowe-zyski.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 5 minut temu, RappaR napisał(a): https://spidersweb.pl/2026/04/google-ukradl-internet-rekordowe-zyski.html Kradzież w biały dzień? Chyba na tej samej zasadzie jak autorzy streszczeń lektur szkolnych okradali ich autorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 33 minuty temu, fluber napisał(a): Kradzież w biały dzień? Chyba na tej samej zasadzie jak autorzy streszczeń lektur szkolnych okradali ich autorów. Bardziej bezsensownego porównania nie potrafiłeś znaleźć? Już nie wchodząc w sedno, nie przerabiałem lektury żyjącego pisarza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 16 minut temu, RappaR napisał(a): Już nie wchodząc w sedno, nie przerabiałem lektury żyjącego pisarza Dziwne, bo było sporo lektur szkolnych żyjących pisarzy w czasach kiedy chodziłeś do szkoły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 3 minuty temu, fluber napisał(a): Dziwne, bo było sporo lektur szkolnych żyjących pisarzy w czasach kiedy chodziłeś do szkoły Kluczowe lektury szkolne w liceum (ok. 2010): Antyk/Średniowiecze/Renesans: Antygona (Sofokles), Iliada (fragmenty, Homer), Bogurodzica, Lament świętokrzyski, Pieśń o Rolandzie, Romeo i Julia (Szekspir), treny Jana Kochanowskiego. Barok/Oświecenie/Romantyzm: Don Kichote (Cervantes), bajki Krasickiego, Dziady cz. III oraz Pan Tadeusz (Mickiewicz), Kordian (Słowacki), Nie-Boska komedia (Krasiński). Pozytywizm/Młoda Polska: Lalka (Prus), Potop (Sienkiewicz), Wesele(Wyspiański), Chłopi (Reymont). XX-lecie i literatura współczesna: Przedwiośnie lub Syzyfowe prace (Żeromski), Jądro ciemności(Conrad), Kamienie na szaniec (Kamiński), Skąpiec (Molier), Mały Książę (Saint-Exupéry), i te lektury kojarzę wszystkie, że przerabiałem(tak wiem że Skąpiec źle umieszczony) Daj znać jakie to Ty lektury szkolne żyjących pisarzy przerabiałeś w liceum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 5 minut temu, RappaR napisał(a): Kluczowe lektury szkolne w liceum (ok. 2010): Antyk/Średniowiecze/Renesans: Antygona (Sofokles), Iliada (fragmenty, Homer), Bogurodzica, Lament świętokrzyski, Pieśń o Rolandzie, Romeo i Julia (Szekspir), treny Jana Kochanowskiego. Barok/Oświecenie/Romantyzm: Don Kichote (Cervantes), bajki Krasickiego, Dziady cz. III oraz Pan Tadeusz (Mickiewicz), Kordian (Słowacki), Nie-Boska komedia (Krasiński). Pozytywizm/Młoda Polska: Lalka (Prus), Potop (Sienkiewicz), Wesele(Wyspiański), Chłopi (Reymont). XX-lecie i literatura współczesna: Przedwiośnie lub Syzyfowe prace (Żeromski), Jądro ciemności(Conrad), Kamienie na szaniec (Kamiński), Skąpiec (Molier), Mały Książę (Saint-Exupéry), i te lektury kojarzę wszystkie, że przerabiałem(tak wiem że Skąpiec źle umieszczony) Daj znać jakie to Ty lektury szkolne żyjących pisarzy przerabiałeś w liceum Czy ja napisałem, że wszyscy autorzy lektur szkolnych żyją? Bo nie wiem po co ta lista https://www.listalektur.pl/ Tu masz listy lektur, jest na nich sporo wciąż żyjących pisarzy. Edytowane 1 godzinę temu przez fluber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 3 minuty temu, fluber napisał(a): Czy ja napisałem, że wszyscy autorzy lektur szkolnych żyją? Bo nie wiem po co ta lista https://www.listalektur.pl/ Tu masz listy lektur, jest na nich sporo wciąż żyjących pisarzy. Sugerujesz, że teraz skończyłem liceum, że podajesz mi aktualne? Ponawiam: Daj znać jakie to Ty lektury szkolne żyjących pisarzy przerabiałeś w liceum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 3 minuty temu, RappaR napisał(a): Sugerujesz, że teraz skończyłem liceum, że podajesz mi aktualne? Ponawiam: Daj znać jakie to Ty lektury szkolne żyjących pisarzy przerabiałeś w liceum Sugeruję, że palnąłeś głupotę, a teraz zadajesz durne pytania, żeby nie wyjść na głupka. Cesarza Kapuścińskiego, poezje Szymborskiej, Lema chyba też coś było. W podstawówce na pewno Niziurskiego Sposób na Alcybiadesa. Trudno mi to teraz zweryfikować, bo dużo czytałem w tamtym okresie. Od lat nie jest niczym dziwnym, że streszczenia lektur żyjących autorów istnieją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 21 minut temu, fluber napisał(a): Sugeruję, że palnąłeś głupotę, a teraz zadajesz durne pytania, żeby nie wyjść na głupka. Cesarza Kapuścińskiego, poezje Szymborskiej, Lema chyba też coś było. W podstawówce na pewno Niziurskiego Sposób na Alcybiadesa. Trudno mi to teraz zweryfikować, bo dużo czytałem w tamtym okresie. Od lat nie jest niczym dziwnym, że streszczenia lektur żyjących autorów istnieją Przerabiałeś lektury Lema na lekcjach? Ja nie. Pomijając, że Lem nie żyje dawno. Podobnie jak nie przerabiałem Kapuścińskiego. Co do palnięcia głupot, to opowiedz mi jak to czytałeś streszczenia wierszy Szymborskiej, bo przyznam szczerze to jest dopiero ciekawy temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 36 minut temu, RappaR napisał(a): Sugerujesz, że teraz skończyłem liceum, że podajesz mi aktualne? Ponawiam: Daj znać jakie to Ty lektury szkolne żyjących pisarzy przerabiałeś w liceum 28 minut temu, fluber napisał(a): Lema 4 minuty temu, RappaR napisał(a): Lem nie żyje dawno. Ty serio jesteś ciężko upośledzony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 59 minut temu Udostępnij Opublikowano 59 minut temu 3 minuty temu, fluber napisał(a): Ty serio jesteś ciężko upośledzony Nie tak ciężko jak Ty Pajeet, mój Ty jeden promilu IQ. Lem zmarł w marcu 2006, pisałeś ostatnio, że masz 35 lat, więc nawet idąc rok wcześniej do liceum, Lem już nie żył. I Lem nigdy nie był lekturą obowiązkową w liceum, by był przerabiany na lekcjach. Ale spoko, napisz jak to do liceum poszedłeś w wieku 9 lat, wszyscy czekają tutaj na kolejne historie z uniwersum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi