Skocz do zawartości

AI, AGI, SI - bańka czy nowy rozdzial w historii ludzkosci czy nasz ostatni?

wiLQ

Rekomendowane odpowiedzi

33 minuty temu, fluber napisał(a):

Kradzież w biały dzień? 

Chyba na tej samej zasadzie jak autorzy streszczeń lektur szkolnych okradali ich autorów.

Bardziej bezsensownego porównania nie potrafiłeś znaleźć? 
Już nie wchodząc w sedno, nie przerabiałem lektury żyjącego pisarza 

3 minuty temu, fluber napisał(a):

Dziwne, bo było sporo lektur szkolnych żyjących pisarzy w czasach kiedy chodziłeś do szkoły 

Kluczowe lektury szkolne w liceum (ok. 2010):

Antyk/Średniowiecze/Renesans: Antygona (Sofokles), Iliada (fragmenty, Homer), Bogurodzica, Lament świętokrzyski, Pieśń o Rolandzie, Romeo i Julia (Szekspir), treny Jana Kochanowskiego.

Barok/Oświecenie/Romantyzm: Don Kichote (Cervantes), bajki Krasickiego, Dziady cz. III oraz Pan Tadeusz (Mickiewicz), Kordian (Słowacki), Nie-Boska komedia (Krasiński).

Pozytywizm/Młoda Polska: Lalka (Prus), Potop (Sienkiewicz), Wesele(Wyspiański), Chłopi (Reymont).

XX-lecie i literatura współczesna: Przedwiośnie lub Syzyfowe prace (Żeromski), Jądro ciemności(Conrad), Kamienie na szaniec (Kamiński), Skąpiec (Molier), Mały Książę (Saint-Exupéry), 

i te lektury kojarzę wszystkie, że przerabiałem(tak wiem że Skąpiec źle umieszczony) 

Daj znać jakie to Ty lektury szkolne żyjących pisarzy przerabiałeś w liceum 

5 minut temu, RappaR napisał(a):

Kluczowe lektury szkolne w liceum (ok. 2010):

Antyk/Średniowiecze/Renesans: Antygona (Sofokles), Iliada (fragmenty, Homer), Bogurodzica, Lament świętokrzyski, Pieśń o Rolandzie, Romeo i Julia (Szekspir), treny Jana Kochanowskiego.

Barok/Oświecenie/Romantyzm: Don Kichote (Cervantes), bajki Krasickiego, Dziady cz. III oraz Pan Tadeusz (Mickiewicz), Kordian (Słowacki), Nie-Boska komedia (Krasiński).

Pozytywizm/Młoda Polska: Lalka (Prus), Potop (Sienkiewicz), Wesele(Wyspiański), Chłopi (Reymont).

XX-lecie i literatura współczesna: Przedwiośnie lub Syzyfowe prace (Żeromski), Jądro ciemności(Conrad), Kamienie na szaniec (Kamiński), Skąpiec (Molier), Mały Książę (Saint-Exupéry), 

i te lektury kojarzę wszystkie, że przerabiałem(tak wiem że Skąpiec źle umieszczony) 

Daj znać jakie to Ty lektury szkolne żyjących pisarzy przerabiałeś w liceum 

Czy ja napisałem, że wszyscy autorzy lektur szkolnych żyją? Bo nie wiem po co ta lista 

https://www.listalektur.pl/

Tu masz listy lektur, jest na nich sporo wciąż żyjących pisarzy.

Edytowane przez fluber

Czy ja napisałem, że wszyscy autorzy lektur szkolnych żyją? Bo nie wiem po co ta lista 

https://www.listalektur.pl/

Tu masz listy lektur, jest na nich sporo wciąż żyjących pisarzy.

Sugerujesz, że teraz skończyłem liceum, że podajesz mi aktualne? 

Ponawiam:

Daj znać jakie to Ty lektury szkolne żyjących pisarzy przerabiałeś w liceum 

3 minuty temu, RappaR napisał(a):

Ponawiam:

Sugeruję, że palnąłeś głupotę, a teraz zadajesz durne pytania, żeby nie wyjść na głupka.

Cesarza Kapuścińskiego, poezje Szymborskiej, Lema chyba też coś było. W podstawówce na pewno Niziurskiego Sposób na Alcybiadesa. Trudno mi to teraz zweryfikować, bo dużo czytałem w tamtym okresie.

Od lat nie jest niczym dziwnym, że streszczenia lektur żyjących autorów istnieją 

21 minut temu, fluber napisał(a):

Sugeruję, że palnąłeś głupotę, a teraz zadajesz durne pytania, żeby nie wyjść na głupka.

Cesarza Kapuścińskiego, poezje Szymborskiej, Lema chyba też coś było. W podstawówce na pewno Niziurskiego Sposób na Alcybiadesa. Trudno mi to teraz zweryfikować, bo dużo czytałem w tamtym okresie.

Od lat nie jest niczym dziwnym, że streszczenia lektur żyjących autorów istnieją 

Przerabiałeś lektury Lema na lekcjach? 
Ja nie. Pomijając, że Lem nie żyje dawno.

Podobnie jak nie przerabiałem Kapuścińskiego. 

Co do palnięcia głupot, to opowiedz mi jak to czytałeś streszczenia wierszy Szymborskiej, bo przyznam szczerze to jest dopiero ciekawy temat. 

36 minut temu, RappaR napisał(a):

Ponawiam:

28 minut temu, fluber napisał(a):

Lema

4 minuty temu, RappaR napisał(a):

Lem nie żyje dawno.

Ty serio jesteś ciężko upośledzony 

Ty serio jesteś ciężko upośledzony 

Nie tak ciężko jak Ty Pajeet, mój Ty jeden promilu IQ. Lem zmarł w marcu 2006, pisałeś ostatnio, że masz 35 lat, więc nawet idąc rok wcześniej do liceum, Lem już nie żył. 
I Lem nigdy nie był lekturą obowiązkową w liceum, by był przerabiany na lekcjach.

Ale spoko, napisz jak to do liceum poszedłeś w wieku 9 lat, wszyscy czekają tutaj na kolejne historie z uniwersum.