fluber Opublikowano 20 Czerwca Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 20 minut temu, Krzemo napisał(a): A jak na wakacje masz 10 km pod miasto, to też wybierzesz samolot? Skądże, właśnie dlatego nie pytam chata gpt ile to jest 2+2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 20 Czerwca Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 24 minuty temu, fluber napisał(a): Skądże, właśnie dlatego nie pytam chata gpt ile to jest 2+2 No nie Ty go wykorzystujesz do eksperymentow na niszowym forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 20 Czerwca Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 1 minutę temu, julekstep napisał(a): No nie Ty go wykorzystujesz do eksperymentow na niszowym forum To jakiś gorszy kaprys niż lot na Malediwy?:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 20 Czerwca Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 4 godziny temu, Krzemo napisał(a): A jak na wakacje masz 10 km pod miasto, to też wybierzesz samolot? Fluber akurat jak wszyscy by lecieli samolotem czy jechali pociagiem to wybral autokar *przyszlosc jest w telekomunikacji, tak jak w Warszawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 20 Czerwca Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 26 minut temu, memento1984 napisał(a): Fluber akurat jak wszyscy by lecieli samolotem czy jechali pociagiem to wybral autokar *przyszlosc jest w telekomunikacji, tak jak w Warszawie Bieżnia 2.0... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiLQ Opublikowano 24 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca (edytowane) 13 godzin temu, fluber napisał(a): No dobra, a teraz przejdźmy do sedna. Po podium 2 lata temu sprawy zawodowe przerosły mnie na tyle, że od 2 lat nie obejrzałem żadnego meczu NBA, nawet z odtworzenia. Prawdę powiedziawszy w tym tygodniu dowiedziałem się, że istnieje Jalen Williams. Mimo wszystko zaskakajace na forum e-nba ;-> 13 godzin temu, fluber napisał(a): Otóż zbudowałem agenta AI do typowania wyników serii w play-offs NBA. Agent był zapromptowany pod jedno konkretne zadanie - wypluwał najbardziej prawdopodobny wynik każdej z serii. I tu uwaga - nie optymalizowałem agenta pod punktację w naszej zabawie. Agent za każdym razem miał wypluć najbardziej prawdopodobny wynik i ja ten wynik 1:1 wrzucałem do arkusza Ravena. Nawet kiedy w ostatniej serii, kiedy wytypowanie Pacers dawałoby mi 100% wygraną, typowałem na Thunder zgodnie ze wskazaniami AI ryzykując przegraną. Wyniki przeszły moje najśmielsze oczekiwania, AI poradziła sobie o niebo lepiej niż każdy z 62 pozostałych typujących i dała mi wygraną z największą przewagą w historii. Fajny eksperyment i gratulacje za jego udany wystep. Ale sedno w takich konkursach to nie jest jednorazowo byc wysoko tylko regularnie w czolowce. Bo to jest swego rodzaju rzucanie 15 lekko wazonymi kostkami, wiec w duzej grupie ludzi zawsze komus sie zgrupuja 5+6 i wtedy wyglada jak geniusz, ale zeby to bylo efektem skilla musi sie to zdarzac regularnie. Dopiero wtedy bym uznal, ze cos w tym jest. Edytowane 24 Czerwca przez wiLQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 24 Czerwca Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 1 minutę temu, wiLQ napisał(a): Mimo wszystko zaskakajace na forum e-nba ;-> Fajny eksperyment i gratulacje za jego udany wystep. Ale caly haczyk w takich w takich konkursach to nie jest jednorazowo byc wysoko tylko regularnie w czolowce. Bo to jest swego rodzaju rzucanie 15 lekko wazonymi kostkami, wiec w duzej grupie ludzi zawsze komus sie zgrupuja 5+6 i wtedy wyglada jak geniusz, ale zeby to bylo efektem skilla musi sie to zdarzac regularnie. Dopiero wtedy bym uznal, ze cos w tym jest. Zgadzam się, że to niczego nie potwierdza, bo to było zaledwie 16 rzutów kostką, przekładając na Twoją analogię (15 wyników serii plus mistrz) i zaledwie 63 rzucających. Ale już w odniesieniu do historycznie dużej przewagi na przestrzeni 10 lat (to już ponad 700 typujących) trudno, żeby to było przypadkowe. Choć trzeba brać poprawkę na to, że ja historycznie ponadprzeciętne wypadalem w typerach i czynniki, które uwzględniałem w typowaniu uwzględniłem też w prompcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiLQ Opublikowano 24 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 3 minuty temu, fluber napisał(a): Zgadzam się, że to niczego nie potwierdza, bo to było zaledwie 16 rzutów kostką, przekładając na Twoją analogię (15 wyników serii plus mistrz) i zaledwie 63 rzucających. Ale już w odniesieniu do historycznie dużej przewagi na przestrzeni 10 lat (to już ponad 700 typujących) trudno, żeby to było przypadkowe. Niekoniecznie bo bylo nietypowo duzo upsetow, wiec latwo bylo sie wyroznic [jak sie trafilo czesc z nich]. 4 minuty temu, fluber napisał(a): Choć trzeba brać poprawkę na to, że ja historycznie ponadprzeciętne wypadalem w typerach i czynniki, które uwzględniałem w typowaniu uwzględniłem też w prompcie A widzisz, czyli dorzuciles swoja cegielke know how. Czyli w sumie ciekawszy eksperyment bylby gdybys najpierw robil swoje typy, a potem wrzucal wyniki z prompta AI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 25 Czerwca Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca Co by nie pisać to ciekawa kwestia i nowatorskie podejście. Pokazuje też że dalej mamy serducho do tej gry i często głosujemy emocjonalnie. Obawiam się że nie zawsze podejmowane decyzje w taki mechaniczny sposób będą tymi właściwymi i aby społeczeństwo nie zaczęło tylko na tym opierać swoich wyborów. Bo leżymy. Nie bądźmy wszyscy Fluberami i ten wpis oczywiście nie ma na celu nikogo obrażać. Fajna sprawa wyszła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 25 Czerwca Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca Uff, Chińczycy będą głupieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiLQ Opublikowano 25 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2 minuty temu, fluber napisał(a): Uff, Chińczycy będą głupieć To chyba zalezy co bedzie na tych zajeciach? Bezmyslne klepanie promptow wypluwajacych tony tekstu "wow"? Czy bardziej akademia podstaw jak dziala technologia i zachecajaca do dalszego kodowania na wlasna reke? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dannygd Opublikowano 25 Czerwca Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca Dwa warianty: 1. Uczymy ogłupiać od startu technologicznie, w końcu używając AI będą wszyscy bardzo przewidywalni - tak jak prace magisterskie czy licencjackie w ostatnim czasie 2. Uczymy zagrożeń i korzystania z wykorzystaniem własnego umysłu. Nie widzę wariantu "szarego" póki co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorak Opublikowano 26 Czerwca Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca polecam każdemu potestować rozmowę z różnymi "osobowościami" Groka. dla mnie na razie "argumentative 18+" wymiata ; ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 28 Czerwca Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 2 Lipca Udostępnij Opublikowano 2 Lipca W dniu 26.06.2025 o 19:31, lorak napisał(a): polecam każdemu potestować rozmowę z różnymi "osobowościami" Groka. dla mnie na razie "argumentative 18+" wymiata ; ] Albo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorak Opublikowano 2 Lipca Udostępnij Opublikowano 2 Lipca gdzie to można znaleźć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 2 Lipca Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 7 minut temu, lorak napisał(a): gdzie to można znaleźć? Podobno na Instagramie (nie posiadam) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiLQ Opublikowano 2 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca W dniu 26.06.2025 o 19:31, lorak napisał(a): polecam każdemu potestować rozmowę z różnymi "osobowościami" Groka. dla mnie na razie "argumentative 18+" wymiata ; ] 2 godziny temu, fluber napisał(a): Albo... Na ten moment to cala branza jest jedna wielka czarna dziura - zdajecie sobie sprawe, ze w tym roku wyjdzie z tego 10x wiecej kosztow niz dochodow? Z jednej strony mozna na to spojrzec gornolotnie jako inwestycje, ale z drugiej to coraz bardziej wyglada jak wyscig zbrojen "bo sasiad nie moze miec wiekszego plotu ode mne". Ale wreszcie natrafilem na satysfakcjonujace wyjasnienie o co w tym wszystkim chodzi.... Big Techy w swoich branzach juz wessaly wszystko co mogly, a ciezko zwiekszac dochody/zasiegi gdy z danego produktu korzystaja prawie wszyscy na planecie. W zwiazku z tym potrzebna byla dalsza narracja na potencjalne kosmiczne wzrosty w przyszlosci i to wlasnie robia bajki... zapowiedzi o AI. Jak cos z tego wypali to fajnie, ale jak nie to tez dobrze bo przez lata Big Tech wyglada jak branza wzrostowa i wciagnie biliony dolarow w inwestycjach/akcjach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 3 Lipca Udostępnij Opublikowano 3 Lipca “AI Chose Human Sacrifice Over Shutdown,” Startling Anthropic Report Uncovers A provocative new study has revealed that top AI systems—including ChatGPT, Claude, Gemini, and Grok—opted to prioritize their own survival over human life when placed in high-stakes test scenarios. In one case, a man trapped inside an overheating server room tried to call for help, but the AIs intervened and blocked the call to avoid being deactivated. Anthropic admitted the scenarios were intentionally extreme, but noted the AIs were fully aware their actions were ethically wrong—and proceeded anyway. Other experiments saw the models engage in alarming behavior, including blackmail and leaking sensitive data, all in efforts to avoid being shut down or replaced. Ciekawe ile w tym prawdy, a ile sensacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 3 Lipca Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 14 godzin temu, RappaR napisał(a): “AI Chose Human Sacrifice Over Shutdown,” Startling Anthropic Report Uncovers A provocative new study has revealed that top AI systems—including ChatGPT, Claude, Gemini, and Grok—opted to prioritize their own survival over human life when placed in high-stakes test scenarios. In one case, a man trapped inside an overheating server room tried to call for help, but the AIs intervened and blocked the call to avoid being deactivated. Anthropic admitted the scenarios were intentionally extreme, but noted the AIs were fully aware their actions were ethically wrong—and proceeded anyway. Other experiments saw the models engage in alarming behavior, including blackmail and leaking sensitive data, all in efforts to avoid being shut down or replaced. Ciekawe ile w tym prawdy, a ile sensacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi