Skocz do zawartości

AI, AGI, SI - bańka czy nowy rozdzial w historii ludzkosci czy nasz ostatni?

wiLQ

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, wiLQ napisał(a):

Ogolnie wg mnie teksty z kategorii "duze korpo zwolnilo ludzi bo uwazaja, ze ich prace przejmie AI" to juz nie jest zaden news tylko taka teraz moda.
Duuuzo ciekawsze beda teksty z kategorii co bylo dalej... obcieli na pensjach, ale klienci sie odwrocli, wiec na tym wiecej stracili niz oszczedzili?
Czy moze jednak sie okazalo, ze dlugoterminowo to byl dobry ruch i robi swoja robote na akceptowalnym poziomie?

są przykłady tego pierwszego scenariusza: https://economictimes.indiatimes.com/news/international/us/company-that-sacked-700-workers-with-ai-now-regrets-it-scrambles-to-rehire-as-automation-goes-horribly-wrong/articleshow/121732999.cms?from=mdr

W dniu 12.06.2025 o 15:51, RappaR napisał(a):

według mojej logiki i pojmowania, analiza ogromnych zbiorów publicznie dostępnych danych liczbowych to coś, w czym AI najłatwiej uzyskać przewagę nad człowiekiem

dwa razy spróbowałem otrzymać jakieś trudniejsze wyniki niż znalezienie czegoś na stronie, dwa razy po wgłębieniu się wyszło że dostałem stek bzdur, a raz mi głupie AI pół godziny wciskało że jest mecz którego nie było mimo że mu dawałem linki do 4 różnych stron. współczuję tym którzy wierzą bezmyślnie w to co dostają z tych analiz i współczuję światu który zaraz na tym będzie oparty

3 godziny temu, Me Myself and I napisał(a):

dwa razy spróbowałem otrzymać jakieś trudniejsze wyniki niż znalezienie czegoś na stronie, dwa razy po wgłębieniu się wyszło że dostałem stek bzdur, a raz mi głupie AI pół godziny wciskało że jest mecz którego nie było mimo że mu dawałem linki do 4 różnych stron. współczuję tym którzy wierzą bezmyślnie w to co dostają z tych analiz i współczuję światu który zaraz na tym będzie oparty

Ale zdajesz sobie sprawę, że są LLM ogólne i AI bardziej szczegółowe? Chatgpt przegrał w szachy z Atari z 1977, a alpha go ma 4000 elo 

1 godzinę temu, RappaR napisał(a):

Ale zdajesz sobie sprawę, że są LLM ogólne i AI bardziej szczegółowe?

Te które są uczone na otwartych bazach, to bez znaczenia czy deepsearch, o4-mini czy inna, nawet narzucając miejsce skąd ma szukać, albo dokładając dane własne - robi straszne błędy. Na dziś to co najwyżej alternatywa dla wyszukiwarki.

3 godziny temu, fluber napisał(a):

widze, że w każdym pokoleniu będziemy mieć odpowiednik tych co narzekają na spadek umiejętności używania kosy i gwintowników.

Miło jak negujesz wszystkie badania twierdzące że używanie social mediów i AI upośledza intelektualnie 

1 minutę temu, RappaR napisał(a):

Miło jak negujesz wszystkie badania twierdzące że używanie social mediów i AI upośledza intelektualnie 

Ja tego nie neguję.

Tylko trochę osób tu nie rozumie, że ten "upośledzony intelektualnie" umiejętnie posługujący się AI będzie o wiele mądrzejszy niż ten nieuposledzony bez AI

12 godzin temu, fluber napisał(a):

Generatywna Sztuczna Inteligencja w Polskiej Szkole (raport NASK)

>75 % nauczycieli szkół podstawowych nigdy nie korzystało z AI w swojej pracy

Czy istnieje bardziej zacofana grupa zawodowa niż nauczyciele?

Czego mialyby uczuc szkoly podstawowe za pomoca AI? Jak pisac dobre prompty?

34 minuty temu, fluber napisał(a):

Tylko trochę osób tu nie rozumie, że ten "upośledzony intelektualnie" umiejętnie posługujący się AI będzie o wiele mądrzejszy niż ten nieuposledzony bez AI

W jakiej kategorii beda madrzejsi? W szybkim generowaniu spamu? Bo ja tu widze prosta droge do katastrofy intelektualnej: "Aż 83% uczestników z grupy LLM nie potrafiło zacytować żadnego zdania ze swojego eseju, jeszcze chwilę po jego napisaniu."

W dniu 12.06.2025 o 18:15, lorak napisał(a):

Bedzie takich wiecej, ale caly haczyk polega na tym, ze wpadki wyjda jako pierwsze, a tam gdzie sie to uda nie bedzie zadnych spektakularnych newsow, ot nizsze koszty i firma dziala dalej tak samo [albo lepiej].

W dniu 12.06.2025 o 15:51, RappaR napisał(a):

Nie znam się, nie interesuję się FF, ale według mojej logiki i pojmowania, analiza ogromnych zbiorów publicznie dostępnych danych liczbowych to coś, w czym AI najłatwiej uzyskać przewagę nad człowiekiem

Skoro sie nie znasz to wyjasnie, ze fantasy sie w duzej mierze opiera na prognozowaniu przyszlosci czyli cos z czym AI kompletnie sobie nie radzi.

Edytowane przez wiLQ

5 minut temu, wiLQ napisał(a):

Czego mialyby uczuc szkoly podstawowe za pomoca AI? Jak pisac dobre prompty?

Np wspomagać indywidualizację nauczania, gromadząc i przetwarzając dane na temat postepow, problemów i osiągnięć każdego z uczniów. I tam było info o korzystaniu z ai w pracy a nie o uczeniu ai dzieci 

7 minut temu, wiLQ napisał(a):

W jakiej kategorii beda madrzejsi? W szybkim generowaniu spamu? Bo ja tu widze prosta droge do katastrofy intelektualnej: "Aż 83% uczestników z grupy LLM nie potrafiło zacytować żadnego zdania ze swojego eseju, jeszcze chwilę po jego napisaniu."

Nie traktuje poważnie badań na grupie 18 osób 

7 minut temu, fluber napisał(a):

Np wspomagać indywidualizację nauczania, gromadząc i przetwarzając dane na temat postepow, problemów i osiągnięć każdego z uczniów.

Jak AI mialoby w tym pomoc?
Mozna tam sobie gromadzic zbiory danych przed okres chocby jednego roku szkolego?

3 minuty temu, wiLQ napisał(a):

Jak AI mialoby w tym pomoc?
Mozna tam sobie gromadzic zbiory danych przed okres chocby jednego roku szkolego?

Dokładnie na takiej samej zasadzie jak np agenci ai w sporcie gromadzą dane na temat kondycji, diety, formy, skuteczności zawodników, danych ze Smart zegarków w celu dostosowania zawodnikom najlepszego planu treningowego.

Edytowane przez fluber

2 godziny temu, fluber napisał(a):

Np wspomagać indywidualizację nauczania, gromadząc i przetwarzając dane na temat postepow, problemów i osiągnięć każdego z uczniów. I tam było info o korzystaniu z ai w pracy a nie o uczeniu ai dzieci 

2 godziny temu, fluber napisał(a):

Dokładnie na takiej samej zasadzie jak np agenci ai w sporcie gromadzą dane na temat kondycji, diety, formy, skuteczności zawodników, danych ze Smart zegarków w celu dostosowania zawodnikom najlepszego planu treningowego.

Nie potrzebujesz do tego AI... a już na pewno nie otwartych modeli! Ile razy to trzeba napisać, aby ludzie to zrozumieli? Dziś AI ludzie wykorzystują w 99% do rzeczy kompletnie nieistotnych, bo są leniwi i kuriozalnie to jest najbezpieczniejsze, ale i jednocześnie zbyt drogie, żeby było opłacalne dla firm. Natomiast w zaawansowanych działaniach eksperci stosują rozwiązania najlepiej dostosowane do potrzeb i dające najbardziej precyzyjne wyniki i tu wcale nie palą się do wrzucania modeli AI, które wcale nie są dokładne...

Natomiast co do modelu AI w kontekście gromadzenia danych uczniów to jest to ciekawy zamysł, tylko pamietajmy, że AI będzie wykorzystywał wiele informacji które w takim modelu sie pojawi (np. zachowań i rozwoju człowieka, a nie tylko jego postępów w nauce i profilu rozwoju od strony edukacyjnej), co powinno byc najpierw rozpatrywane w kontekście nie tylko korzyści ale i kosztów i zagrożeń jakie może to rodzić, a nie biec na oślep bo "AI jest modny". Jak nie bedziemy tak do tego podchodzić, to wizje filmowe Sci-Fi ziszczą się szybciej, niż jesteś sobie w stanie wyobrazić.

W dniu 18.06.2025 o 16:02, fluber napisał(a):

@dannygd przecież wystarczy zrobić pseudoanonimizację danych i elo

Co Ci po anonimizacji w takim narzędziu? Jak chcesz to wtedy wykorzystać do poprawy wyników nauczania? Patrząc na srednie?

Tylko dalej wracam do sensu. Nie wiem na ile zdajecie sobie sprawę, ale np. do wykonania działania matematycznego np. 2+2, chatgpt zużywa (teraz uwaga!!!) nawet 1 mln x więcej energii od... kalkulatora. (0,1-1J w stosunku do ok. 1µJ). Dla porównania komputer PC na Windows ok. 1mJ zużyje, czyli 1000x mniej od ChataGPT :)

Dlatego narzędzia należy dobierać do potrzeb, a nie na hurra. To o czym piszesz zrobisz na przecietym kompie tworząc w najbardziej zaawansowanej formie LMM z algorytmami, w prostszej model korelacji. Nie ma żadnego powodu - poza modą, robienia modelu AI, bo jak miliardy operacji zaczniesz przeliczać na energię i czas to.... 

4 minuty temu, dannygd napisał(a):

Co Ci po anonimizacji w takim narzędziu? Jak chcesz to wtedy wykorzystać do poprawy wyników nauczania? Patrząc na srednie?

Tylko dalej wracam do sensu. Nie wiem na ile zdajecie sobie sprawę, ale np. do wykonania działania matematycznego np. 2+2, chatgpt zużywa (teraz uwaga!!!) nawet 1 mln x więcej energii od... kalkulatora. (0,1-1J w stosunku do ok. 1µJ). Dla porównania komputer PC na Windows ok. 1mJ zużyje, czyli 1000x mniej od ChataGPT :)

Dlatego narzędzia należy dobierać do potrzeb, a nie na hurra. To o czym piszesz zrobisz na przecietym kompie tworząc w najbardziej zaawansowanej formie LMM z algorytmami, w prostszej model korelacji. Nie ma żadnego powodu - poza modą, robienia modelu AI, bo jak miliardy operacji zaczniesz przeliczać na energię i czas to.... 

To nasza jedyna nadzieja - trzeba przeciążyć sieci :) 

7 minut temu, dannygd napisał(a):

Chat GPT i inne, podobne narzedzia są rozwiązaniem no code. To jest potężna różnica. Oszczędza mnóstwo czasu i jest bez porównania wygodniejsze.

Nie będę jeździł skuterem na wakacje, skoro stać mnie na samolot