Skocz do zawartości

AI, AGI, SI - bańka czy nowy rozdzial w historii ludzkosci czy nasz ostatni?

wiLQ

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, wiLQ napisał(a):

Ponizsze bym wrzucil bardziej do kategorii komediowej niz newsowej, ale mnie rozbawilo, wiec sie podziele...

https://euroweeklynews.com/2025/04/20/saying-please-and-thank-you-to-chatgpt-is-costing-millions-of-dollars/

But what sounds like a digital-era punchline has a very real environmental punch. A Washington Post investigation found that writing a single 100-word AI-generated email uses about 0.14 kilowatt-hours of electricity – about 37% of the electricity that an average Spanish home uses in one hour, according to Repsol.

~14groszy za 100-slownego, randomowego emaila ;) 

17 minut temu, fluber napisał(a):

zauwazyliscie jakie czerstwe sa te gadki? masa takich niby "okraglych" bla-bla-bla then bla-bla-bla.

za mocno staraja sie modelowac "yyyyyy" 

jeszcze jedna rzecz:

A 2024 survey revealed 67% of Americans are sweet-talking their AI. Over half said it was “just the right thing to do,” while 12% hoped it might spare them in an AI uprising. 

psychoterapeuta to $70-$130/h -> ta generacja 15-20letnich jeszcze sie moze zasmieje, ale nastepna, to na luzaku taki coach/terapeuta-AI.

0.5kWh-2.0kWh (10c-40c) przez godzinke pi****lenia (kilkanascie/-dziesiat zdan, ~1500slow)? @julekstep

w kosciele ciezko o "personalizacje" ale stawki "dynamiczne"/"konkurencyjne"? @fluber

nadal chyba najlepiej terapeutycznie wychodzi takie forum, jak to nasze!

36 minut temu, memento1984 napisał(a):

zauwazyliscie jakie czerstwe sa te gadki? masa takich niby "okraglych" bla-bla-bla then bla-bla-bla.

za mocno staraja sie modelowac "yyyyyy" 

jeszcze jedna rzecz:

A 2024 survey revealed 67% of Americans are sweet-talking their AI. Over half said it was “just the right thing to do,” while 12% hoped it might spare them in an AI uprising. 

psychoterapeuta to $70-$130/h -> ta generacja 15-20letnich jeszcze sie moze zasmieje, ale nastepna, to na luzaku taki coach/terapeuta-AI.

0.5kWh-2.0kWh (10c-40c) przez godzinke pi****lenia (kilkanascie/-dziesiat zdan, ~1500slow)? @julekstep

w kosciele ciezko o "personalizacje" ale stawki "dynamiczne"/"konkurencyjne"? @fluber

nadal chyba najlepiej terapeutycznie wychodzi takie forum, jak to nasze!

Ewidentnie konkurencyjne. Moja psycholog bierze 200 złotych za godzinę 

2 minuty temu, fluber napisał(a):

Ewidentnie konkurencyjne. Moja psycholog bierze 200 złotych za godzinę 

Przyjaciółki znajomej studiuje w Holandii i mieszka w akademiku z swoim chłopakiem Amerykaninem.

Jak się pokłócili, kazał jej przez chatgpt prowadzić terapię par.

Jej chłopak wedle relacji to też taka bardzo mocna Zetka. 

13 minut temu, RappaR napisał(a):

Jak się pokłócili, kazał jej przez chatgpt prowadzić terapię par.

Zadziałało?

Patrząc na to co się dzieje, to mam wrażenie, że za 5 lat alfy będą po dwójeczce wpisywać do AI @grok czy powinienem podetrzeć tyłek.

Teraz, RappaR napisał(a):

Co za zdrada.

Ksiądz by wziął co łaska.

Tutaj mamy przykład jak gorszy produkt wygrywa z lepszym siłą marketingu. 

Uczelnia płaci. Sam bym w życiu na to nie poszedł za kasę.

1 minutę temu, fluber napisał(a):

Zadziałało?

Świeża akcja, ale mam swoje przewidywania

1 minutę temu, fluber napisał(a):

Patrząc na to co się dzieje, to mam wrażenie, że za 5 lat alfy będą po dwójeczce wpisywać do AI @grok czy powinienem podetrzeć tyłek.

Ty nie chwaliłeś aby właśnie tego pokolenia, multitaskowości, obycia z internetem i technologiami?

Ogólnie teraz kończę równocześnie Żywot Własny i Niespokojne Pokolenie(obie książki wybitne i obie polecam), ogółem potwierdza to moje tezy, że obecne pokolenie jest niesamowicie skrzywdzone przez rewolucję internetową, a pruska szkoła była docelowo najlepszą formą edukacji.

3 minuty temu, fluber napisał(a):

Uczelnia płaci. Sam bym w życiu na to nie poszedł za kasę.

Czym podpadłeś

1 minutę temu, RappaR napisał(a):

Ty nie chwaliłeś aby właśnie tego pokolenia, multitaskowości, obycia z internetem i technologiami?

Aktualni 20-latkowie to grupa, którą chwaliłem. Martwię się o grupę za 15 lat. 

3 minuty temu, RappaR napisał(a):

Ogólnie teraz kończę równocześnie Żywot Własny i Niespokojne Pokolenie(obie książki wybitne i obie polecam), ogółem potwierdza to moje tezy, że obecne pokolenie jest niesamowicie skrzywdzone przez rewolucję internetową, a pruska szkoła była docelowo najlepszą formą edukacji.

Następne pokolenie będzie skrzywdzone. Bo oni już samodzielnie nie przyswoją żadnych podstaw. Będą zależni od AI w maksymalnym stopniu

3 minuty temu, RappaR napisał(a):

Czym podpadłeś

Niczym. 

17 minut temu, fluber napisał(a):

to ten w którym pickowałeś za qcina a on za Ciebie w ramach eksperymentu?

a dobra nvm kojarzę -> to ten gdzie mieliśmy wybierać swoje ulubione rzeczy a Ty razem z GPT poszedłeś na walkę o wygraną

co Pani Psycholog mówiła na ten temat? Pogratulowała?

Edytowane przez julekstep