Skocz do zawartości

Ekonomiczne rozkminy - problemy pierwszego swiata

wiLQ

Rekomendowane odpowiedzi

Robiłem dziś porządek w szafce z lekami i znalazłem leki (po terminie ważności) , których zużyłem parę razy. Szkoda, że nie porusza się dosyć istnego tematu braku systemu recyklingu leków, ale już widok Pani przedszkolanki popierdalającej przez miasto z siatą pustych butelek plastikowych, gdzie kaucja to 1/4 ceny produktu to jest normalność i dbanie o planetę.

2 minuty temu, LAF napisał(a):

Robiłem dziś porządek w szafce z lekami i znalazłem leki (po terminie ważności) , których zużyłem parę razy. Szkoda, że nie porusza się dosyć istnego tematu braku systemu recyklingu leków, ale już widok Pani przedszkolanki popierdalającej przez miasto z siatą pustych butelek plastikowych, gdzie kaucja to 1/4 ceny produktu to jest normalność i dbanie o planetę.

Ogolnie to chyba apteki przyjmuja? A jak wrzucisz prosto w kibel to i tak ~podobnie jakbys je poprostu wzial. Nie chce mi sie szukac ale pewnie jest jakas literatura gdzie sie oznacza common leki i metabolity tychze w sciekach (tak jak to teraz rutynowa robia z markerami na flu/covida/inne patogeny).

*tylko pamietaj o recyklingu papierowego pudelka i plastikowych saszetek xD

5 minut temu, memento1984 napisał(a):

Ogolnie to chyba apteki przyjmuja?

Tak można odnieść je do apteki , ale umówmy się kto tak robi ? Co z tego, że Ja je zaniosę do apteki jak ktoś zaraz wywiezie worek śmieci do lasu albo spali śmieci ? Takie jest oto dbanie o planetę w wykonaniu UE. 

Wlepić kaucję w wysokości 1/4 towaru bo tak najprościej zamiast wymyślić rozwiązanie mające na celu nie marnowaniu dobrych leków.

27 minut temu, LAF napisał(a):

Tak można odnieść je do apteki , ale umówmy się kto tak robi ? Co z tego, że Ja je zaniosę do apteki jak ktoś zaraz wywiezie worek śmieci do lasu albo spali śmieci ? Takie jest oto dbanie o planetę w wykonaniu UE. 

Wlepić kaucję w wysokości 1/4 towaru bo tak najprościej zamiast wymyślić rozwiązanie mające na celu nie marnowaniu dobrych leków.

To zes im teraz dal jeszcze oręże, doliczyc kaucje do lekow :)))

21 minut temu, memento1984 napisał(a):

To zes im teraz dal jeszcze oręże, doliczyc kaucje do lekow :)))

albo wymyślać sposób gdzie oddanie leku z terminem ważności (powiedzmy ponad połową zawartości ) mogą posłużyć jako bonifikata przy kupnie kolejnych i dzięki czemu będzie ekologicznie a i obywatel będzie miał dostęp do tańszych leków.

9 minut temu, LAF napisał(a):

albo wymyślać sposób gdzie oddanie leku z terminem ważności (powiedzmy ponad połową zawartości ) mogą posłużyć jako bonifikata przy kupnie kolejnych i dzięki czemu będzie ekologicznie a i obywatel będzie miał dostęp do tańszych leków.

To ta “bonifikata” musialaby byc dodana do leku na poczatku jako koszt dla pacjenta, bez sensu.

lekarstwa (szczegolnie takie otc) same w sobie nie sa jakies toksyczne, a opakowania sa zreguly nie sa duze wiec tutaj wplyw na srodowisko minimalny.

Wiele lekarstw ma posrubowane expiry dates (na krotsze) zeby jakies tam normy sprostac i wcale to nie ma nic wspolnego z bezpieczenstwem (efektywnosc czy toks). Ot np producent w specyfikacji podal 98% aktywnej substancji po 2latach. Wiele lekarstw maja na luzie stability meeting spec po np 10latach a sa capped na 36 albo 48 miesiecy.

*najgorsze sa zawiesiny/rozpuszczone

jak ci sie chce poczytac, to poszukaj danych nt np antybiotykow w US uzywanych w programie SLEP

Teraz, LAF napisał(a):

Czyli według @julekstep wszyscy ludzie w PL odnoszą zużyte leki do apteki zamiast do kosza 

no w takim żyłem przekonaniu, bo nie wiem czy jest coś mniej problematycznego niż zanieść siatkę starych leków do apteki raz na ~2-3 lata, przy okazji jak i tak się po coś tam idzie