Skocz do zawartości

Ekonomiczne rozkminy - problemy pierwszego swiata

wiLQ

Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, fluber napisał(a):

Mamy w Polsce 2,92 miliona osób w wieku 75+ ( i 6,37 miliona emerytów) to raz

Dwa - przecież te zasady o 10 latach dotyczą wszystkich, którzy pracują przed 1999 rokiem i służą do wyliczenia kapitału początkowego, co dalej daje zboostowane emerytury, choć tylko częściowo a nie w całości.

A przed 1999 rokiem pracowali prawie wszyscy aktualni emeryci zusowscy.

Jak sądzisz, z czego wynika tak gwałtowny spadek stopy zastąpienia?

W 2014r. to było 52,5% (gdy większość emerytów to byli ci z full zboostowanego systemu), aktualnie jest jakieś 42% (bo 40% emerytów to ci zboostowani a 60% częsciowo zboostowani, z każdym rokiem z mniejszym boostem). Na 2040 prognozowane jest nieco ponad 30%, na 2050 20-25%. A przecież emerytura zależy od tego ile składek zbierzesz. 

Generalnie przeciętny Polak urodzony w 1947 roku ma w stosunku do wynagrodzeń 2 razy wyższą emeryturę niż Twój przeciętny rówieśnik będzie miał w wieku 65 lat jak będzie na nią przechodził w systemie opartym wyłącznie o waloryzowane składki płacone przez siebie, więc jakim cudem uważasz, że w systemie składkowym ten ziomek z 1947 roku miałby wyższą emeryturę to nie mam zielonego pojęcia.

Wszystko ok, tylko, że ja tutaj biorę pod uwagę tylko działanie obecnego systemu na nowych zasadach. Co do patologii starego, zgadzam się.

5 minut temu, memento1984 napisał(a):

ile wynosi teraz "max" (brutto/miesiac?) jak przechodzisz w "standardowym" wieku a ile jak wyczekasz dluzej?

Co masz na myśli przez max? Maksymalne to są chyba tylko składki na ZUS 

6 minut temu, P_M napisał(a):

Wszystko ok, tylko, że ja tutaj biorę pod uwagę tylko działanie obecnego systemu na nowych zasadach. Co do patologii starego, zgadzam się.

To musisz wyjaśnić co masz na myśli, bo cały czas rozumiałem, że chodzi o aktualne składki i aktualne emerytury. 

4 godziny temu, wiLQ napisał(a):

I ten system solidnie dzialal przez prawie wiek, ale juz widac, ze jest potrzebny inny bo zalozenia piramidy sie sypia.

I będzie działał nadal, bo bez boosta z poprzedniego systemu wyłącznie w oparciu o składki to będzie się luźno spinać. Skoro w 2060 przechodząc na emeryturę będziesz miał 20-25 procent średniego wynagrodzenia w przemyśle a składka na ZUS to 30 procent pensji to nawet 1 pracujący na 1 emeryta luźno utrzymuje system na plusie 

5 minut temu, P_M napisał(a):

Aktualne składki i obecne emerytury na aktualnych składkach:) 

No tylko że wartość aktualnych składek a wartość składek aktualnych emerytów to jakby dwie różne rzeczy.

No i jest prosty algorytm - suma składek przez miesiące pozostałe średnio do życia.

Waloryzacja też nie jest zła - 14,4 procent w 2022, 14,87 procent w 2023, 14,41 procent w 2024.

image.png.317c1087b8d2aa62454bdac9a5204b59.png

Edytowane przez fluber

9 minut temu, fluber napisał(a):

No tylko że wartość aktualnych składek a wartość składek aktualnych emerytów to jakby dwie różne rzeczy.

No i jest prosty algorytm - suma składek przez miesiące pozostałe średnio do życia.

Waloryzacja też nie jest zła - 14,4 procent w 2022, 14,87 procent w 2023, 14,41 procent w 2024.

No to jeszcze sprawdź sobie ile łącznie w składkach oddasz a potem jaką kwotę w wieku 65 lat zaczniesz pobierać i jak długo średnio możesz na nią liczyć i czy wykorzystasz wszystko to, co wpłaciłeś w ramach składki:)

14 minut temu, P_M napisał(a):

No to jeszcze sprawdź sobie ile łącznie w składkach oddasz a potem jaką kwotę w wieku 65 lat zaczniesz pobierać i jak długo średnio możesz na nią liczyć i czy wykorzystasz wszystko to, co wpłaciłeś w ramach składki:)

No ale gdzie tu widzisz przekręt? Suma składek wpada na konto (ba, część jest jeszcze dziedziczona), jest co roku waloryzowana o porządny procent i na końcu suma która wyjdzie jest dzielona przez średni pozostały czas życia w miesiącach. Nie bardzo rozumiem co masz na myśli.

14 minut temu, fluber napisał(a):

No ale gdzie tu widzisz przekręt? Suma składek wpada na konto (ba, część jest jeszcze dziedziczona), jest co roku waloryzowana o porządny procent i na końcu suma która wyjdzie jest dzielona przez średni pozostały czas życia w miesiącach. Nie bardzo rozumiem co masz na myśli.

Z dziedziczeniem chyba nie masz na myśli OFE? 

Generalnie społeczeństwo w ramach zusu ma przymusowy bet, że ich składki w formie emerytury będą więcej warte w przyszłości grając przeciwko rozwojowi gospodarki, gdzie istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że składki ówczesnych pracowników za kilkadziesiąt lat będą na luzie wyższe ze względu na dodruk/rozwadnianie wartości pieniądza.

Ja generalnie jeżeli miałbym możliwość to wyszedłbym z ZUS natychmiast, wyciągając całość, którą tam włożyłem.

6 minut temu, P_M napisał(a):

Z dziedziczeniem chyba nie masz na myśli OFE? 

Prawie - mam na myśli subkonto w ZUS

7 minut temu, P_M napisał(a):

Generalnie społeczeństwo w ramach zusu ma przymusowy bet, że ich składki w formie emerytury będą więcej warte w przyszłości grając przeciwko rozwojowi gospodarki, gdzie istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że składki ówczesnych pracowników za kilkadziesiąt lat będą na luzie wyższe ze względu na dodruk/rozwadnianie wartości pieniądza.

Ja generalnie jeżeli miałbym możliwość to wyszedłbym z ZUS natychmiast, wyciągając całość, którą tam włożyłem.

Nadal nie rozumiem. Waloryzacja składek jest przecież powiązana i z inflacją i z rozwojem gospodarki. 3 ostatnie lata z rzędu waloryzacja była wyższa niż 14% rocznie ( w każdym kolejnym roku) - uważasz, że to nieadekwatny wzrost w stosunku do rozwoju gospodarki i inflacji? Ja się nie czuję oszukany. W ciągu 3 ostatnich lat suma moich składek została zwaloryzowana łącznie o 50%. Oczywiście nie licząc składek, które w tych 3 ostatnich latach wpłaciłem.

8 minut temu, fluber napisał(a):

Prawie - mam na myśli subkonto w ZUS

Nadal nie rozumiem. Waloryzacja składek jest przecież powiązana i z inflacją i z rozwojem gospodarki. 3 ostatnie lata z rzędu waloryzacja była wyższa niż 14% rocznie ( w każdym kolejnym roku) - uważasz, że to nieadekwatny wzrost w stosunku do rozwoju gospodarki i inflacji? Ja się nie czuję oszukany. W ciągu 3 ostatnich lat suma moich składek została zwaloryzowana łącznie o 50%. Oczywiście nie licząc składek, które w tych 3 ostatnich latach wpłaciłem.

No obligacje indeksowane inflacją płaciły koło 20% :)

Jak dla Ciebie to spoko deal, to ok :)

1 minutę temu, P_M napisał(a):

No obligacje indeksowane inflacją płaciły koło 20% :)

Jak dla Ciebie to spoko deal, to ok :)

Które obligacje indeksowane inflacją wygenerowały ponad 50% w ciągu 3 lat? Przecież wiesz, że żadne.

A dla Ciebie nie? Chętnie poznam argumentację, bo ja nie widzę za bardzo żadnego przekrętu w obecnym modelu waloryzacji - to są uczciwe przyrosty

Godzinę temu, fluber napisał(a):

Gdyby na ten wykres nałożyć waloryzację składek na subkoncie to miałbyś 375,4% na końcu.

33 minuty temu, P_M napisał(a):

Na czym więc opierasz to wysokie prawdopodobieństwo? Dane z ostatnich 20 lat wskazują, że odłożone składki są boostowane szybciej niż gospodarka boostuje pensje pracowników.

1 godzinę temu, fluber napisał(a):

18k brutto zapewne z powodu limitu 

niezle, czyli poziom "max'a" dla kogos kto dostaje max Social Security emeryture w US (w wieku 70 lat jako przejscie na emeryture! ~$5k/brutto/miesiac, czyli ktos kto zarabial przez 35 okresow/lat na dzisiejsze dolary ~$170k/brutto rok -> skladka ~12%. ale k**** patologia :)

*alez to spektakularnie pierdolnie za 25lat....

Edytowane przez memento1984

5 minut temu, memento1984 napisał(a):

niezle, czyli poziom "max'a" dla kogos kto dostaje max Social Security emeryture w US (w wieku 70 lat jako przejscie na emeryture! ~$5k/brutto/miesiac, czyli ktos kto zarabial przez 35 okresow/lat na dzisiejsze dolary ~$170k/brutto rok -> skladka ~12%. ale k**** patologia :)

*alez to spektakularnie pierdolnie za 25lat....

To nie pierdolnie, bo jest coraz mniejszy boost, a za chwilę nie będzie go w ogóle, bo żeby mieć boosta to musisz mieć 10 lat pracy przed 1999, czyli 36 lat temu musiałbyś zacząć, więc za max 10 lat takich nowych emerytów nie będzie już wcale. a za 25 lat pewnie połowa emerytów będzie już tylko z nowych zasad.

7 minut temu, fluber napisał(a):

To nie pierdolnie, bo jest coraz mniejszy boost, a za chwilę nie będzie go w ogóle, bo żeby mieć boosta to musisz mieć 10 lat pracy przed 1999, czyli 36 lat temu musiałbyś zacząć, więc za max 10 lat takich nowych emerytów nie będzie już wcale. a za 25 lat pewnie połowa emerytów będzie już tylko z nowych zasad.

tez fakt, ale na dzisiaj, niezly drenaz

Edytowane przez memento1984

25 minut temu, fluber napisał(a):

Nie wiadomo co będzie, bo jak wspomniałem wcześniej, coraz większa część głosujących to będą beneficjenci emerytury, a jak wiemy każdy głosuje pod siebie. Będzie na pewno ciekawie :) 

5 minut temu, barcalover napisał(a):

Nie wiadomo co będzie, bo jak wspomniałem wcześniej, coraz większa część głosujących to będą beneficjenci emerytury, a jak wiemy każdy głosuje pod siebie. Będzie na pewno ciekawie :) 

Tak, to jest największe zagrożenie. Sam fakt, że np. 52 procent kobiet (sondaż z 2023) uważa, że wiek emerytalny powinien zostać obniżony powoduje przerażenie, a my już mamy największą gerontokrację na świecie.