LAF Opublikowano Środa o 15:13 Udostępnij Opublikowano Środa o 15:13 Robiłem dziś porządek w szafce z lekami i znalazłem leki (po terminie ważności) , których zużyłem parę razy. Szkoda, że nie porusza się dosyć istnego tematu braku systemu recyklingu leków, ale już widok Pani przedszkolanki popierdalającej przez miasto z siatą pustych butelek plastikowych, gdzie kaucja to 1/4 ceny produktu to jest normalność i dbanie o planetę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano Środa o 15:17 Udostępnij Opublikowano Środa o 15:17 2 minuty temu, LAF napisał(a): Robiłem dziś porządek w szafce z lekami i znalazłem leki (po terminie ważności) , których zużyłem parę razy. Szkoda, że nie porusza się dosyć istnego tematu braku systemu recyklingu leków, ale już widok Pani przedszkolanki popierdalającej przez miasto z siatą pustych butelek plastikowych, gdzie kaucja to 1/4 ceny produktu to jest normalność i dbanie o planetę. Ogolnie to chyba apteki przyjmuja? A jak wrzucisz prosto w kibel to i tak ~podobnie jakbys je poprostu wzial. Nie chce mi sie szukac ale pewnie jest jakas literatura gdzie sie oznacza common leki i metabolity tychze w sciekach (tak jak to teraz rutynowa robia z markerami na flu/covida/inne patogeny). *tylko pamietaj o recyklingu papierowego pudelka i plastikowych saszetek xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LAF Opublikowano Środa o 15:25 Udostępnij Opublikowano Środa o 15:25 5 minut temu, memento1984 napisał(a): Ogolnie to chyba apteki przyjmuja? Tak można odnieść je do apteki , ale umówmy się kto tak robi ? Co z tego, że Ja je zaniosę do apteki jak ktoś zaraz wywiezie worek śmieci do lasu albo spali śmieci ? Takie jest oto dbanie o planetę w wykonaniu UE. Wlepić kaucję w wysokości 1/4 towaru bo tak najprościej zamiast wymyślić rozwiązanie mające na celu nie marnowaniu dobrych leków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano Środa o 15:53 Udostępnij Opublikowano Środa o 15:53 27 minut temu, LAF napisał(a): Tak można odnieść je do apteki , ale umówmy się kto tak robi ? Co z tego, że Ja je zaniosę do apteki jak ktoś zaraz wywiezie worek śmieci do lasu albo spali śmieci ? Takie jest oto dbanie o planetę w wykonaniu UE. Wlepić kaucję w wysokości 1/4 towaru bo tak najprościej zamiast wymyślić rozwiązanie mające na celu nie marnowaniu dobrych leków. To zes im teraz dal jeszcze oręże, doliczyc kaucje do lekow :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LAF Opublikowano Środa o 16:17 Udostępnij Opublikowano Środa o 16:17 21 minut temu, memento1984 napisał(a): To zes im teraz dal jeszcze oręże, doliczyc kaucje do lekow :))) albo wymyślać sposób gdzie oddanie leku z terminem ważności (powiedzmy ponad połową zawartości ) mogą posłużyć jako bonifikata przy kupnie kolejnych i dzięki czemu będzie ekologicznie a i obywatel będzie miał dostęp do tańszych leków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano Środa o 16:34 Udostępnij Opublikowano Środa o 16:34 9 minut temu, LAF napisał(a): albo wymyślać sposób gdzie oddanie leku z terminem ważności (powiedzmy ponad połową zawartości ) mogą posłużyć jako bonifikata przy kupnie kolejnych i dzięki czemu będzie ekologicznie a i obywatel będzie miał dostęp do tańszych leków. To ta “bonifikata” musialaby byc dodana do leku na poczatku jako koszt dla pacjenta, bez sensu. lekarstwa (szczegolnie takie otc) same w sobie nie sa jakies toksyczne, a opakowania sa zreguly nie sa duze wiec tutaj wplyw na srodowisko minimalny. Wiele lekarstw ma posrubowane expiry dates (na krotsze) zeby jakies tam normy sprostac i wcale to nie ma nic wspolnego z bezpieczenstwem (efektywnosc czy toks). Ot np producent w specyfikacji podal 98% aktywnej substancji po 2latach. Wiele lekarstw maja na luzie stability meeting spec po np 10latach a sa capped na 36 albo 48 miesiecy. *najgorsze sa zawiesiny/rozpuszczone jak ci sie chce poczytac, to poszukaj danych nt np antybiotykow w US uzywanych w programie SLEP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LAF Opublikowano Środa o 17:34 Udostępnij Opublikowano Środa o 17:34 59 minut temu, memento1984 napisał(a): ci sie chce poczytac, to poszukaj danych nt np antybiotykow w US uzywanych w programie SLEP Dzięki , poczytam w wolnej chwili. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano Środa o 19:06 Udostępnij Opublikowano Środa o 19:06 (edytowane) 3 godziny temu, LAF napisał(a): Tak można odnieść je do apteki , ale umówmy się kto tak robi ? Eeee to jacys ludzie tak nie robia? Edytowane Środa o 19:06 przez julekstep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LAF Opublikowano Środa o 20:39 Udostępnij Opublikowano Środa o 20:39 1 godzinę temu, julekstep napisał(a): Eeee to jacys ludzie tak nie robia? Czyli według @julekstep wszyscy ludzie w PL odnoszą zużyte leki do apteki zamiast do kosza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano Środa o 20:40 Udostępnij Opublikowano Środa o 20:40 Teraz, LAF napisał(a): Czyli według @julekstep wszyscy ludzie w PL odnoszą zużyte leki do apteki zamiast do kosza no w takim żyłem przekonaniu, bo nie wiem czy jest coś mniej problematycznego niż zanieść siatkę starych leków do apteki raz na ~2-3 lata, przy okazji jak i tak się po coś tam idzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano Środa o 20:41 Udostępnij Opublikowano Środa o 20:41 1 godzinę temu, julekstep napisał(a): Eeee to jacys ludzie tak nie robia? Oh my sweet summer child... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi