Skocz do zawartości

BeGM - opisy 2T sezonu 2024/25

Alonzo

Rekomendowane odpowiedzi

Część zespołów skończyła już 2T, reszta zrobi to na dniach, zatem zaczynamy opisy.

Kilka przydatnych wskazówek:

1. Pod uwagę bierzemy tylko mecze 29-55 rozegrane przez wszystkie drużyny, w których grali nasi zawodnicy.

2. Dobrze jakby opisy zawierały minimalnie: Waszą rotację, minuty poszczególnych graczy, trzy dowolne statystyki Waszych najważniejszych graczy, plusy i minusy zespołu, nieobecności oraz proponowany bilans (jeśli chcecie). Zachęcamy opcjonalnie do rozpisywania taktyk, zagrywek, rotacji czy adv. stats (z rozsądkiem oczywiście) oraz oceńcie trudność Waszego terminarza.

3. Nie rozpisujemy szczegółowo meczu po meczu, tylko wyciągamy średnią.

4. Napiszcie który z Waszych graczy 2way grał w danym trymestrze. Przy problemach z rotacją można posiłkować się Waszymi graczami Exhibit 10 jeżeli takowych podpisaliście w offseason. Orientacyjne rotacje - które mogą być pomocne są w arkuszu. Naturalnie będę zmieniał w przyszłym tygodniu na bieżąco zgodnie z Waszymi opisami (jak coś źle zinterpretuję/ zaznaczę, to piszcie na Priv lub oznaczając mnie - to poprawię naturalnie)

5. Nie prowadzimy tutaj dyskusji. Wszystko co nie będzie opisem, będzie z automatu usuwane. Do dyskusji służą inne tematy.

6. Opisy trwają od dziś do 2 marca 2025r. do 23:59

• january przypiął/eła ten temat

Warriors

Coby White 22 mecze 

18.8 ppg 4.9 ast 3.1 reb 44.5 fg% 2.9 trojki na 38.9%

Klay Thompson 23 mecze

13.4 ppg 3.6 reb 2.2 ast 41.1 fg% 3.0 trojki na 39.2%

DFS 20 meczow

6.9 ppg 3.6 reb 1.3 ast 45.9 fg% 1.5 trojki na 38%

Zion Williamson 12 meczow

25.3 ppg 7.1 reb 4.8 ast 59.6 fg% 

Jonathan Kuminga 5 meczow

23.8 ppg 7.2 reb 3.4 ast 54.9 fg% 1.6 trojki na 50%

Mark Williams 17 meczow

17.4 ppg 11.1 reb 2.8 ast 57.3 fg%

Nick Smith Jr 21 meczow 11.6 ppg 2.7 reb 2.6 ast 41.2 fg% 2.0 trojki na 34.4%

Ron Holland 25 meczow 6.0 ppg 2.2 reb 1.0 ast 39.8 fg% 0.7 trojki na 29.8%

Paul Reed 14 meczow 3.4 ppg 2.8 reb 1.0 ast 48.7 fg%

Ryan Dunn 25 meczow 6.8 ppg 4.0 reb 0.9 ast 45.4 fg% 0.8 trojki na 30.4%

Uwagi co do absencji:

- DFS opuscil cos przez trade, u mnie mialby te 2 mecze wiecej

- To samo Mark, on nie gral tylko w b2b, u mnie nie byl wymieniany I nie bylo afery

-Paul Reed tez mial po prostu DNP, nie znalazlem nic o kontuzji

-Nick Smith Jr. To samo

Rotacja z Zionem:

PG: Coby White 33/Nick Smith Jr. 15

SG: Klay Thompson 25/Ron Holland 15/Nick Smith Jr 8

SF: DFS 24/Dunn 24

PF: Zion 28/DFS 10/Dunn 10

😄 Williams 28/Reed 20

Rotacja bez Ziona:

SF: Dunn 33/Holland 12/ DFS 3

PF: DFS 33/ Dunn 4/ Reed 11

😄 Williams 28/ Reed 20

Na poczatku t3 5 meczow bez Ziona zagral Kuminga, wiec on tam wpada do s5 wtedy.

SF: Kuminga 33/Dunn 15

PF: DFS 33/ Dunn 15

😄 Williams 28/ Reed 20

Plusy:

-Coby, Mark, Kuminga gdy gral

-Moj backcourt dalej rzuca dobrze za 3

-Nick Smith Jr w s5 Hornets

Minusy: 

-Duuuzo kontuzji, zbyt duzo na jakis bardzo dobry bilans

-Klatwa Lakers, czyli DFS po wymianie jak kazdy inny grajek Lakers spada z poziomem

Sacramento Kings 2T

Sacramento jest drużyną, która po wymianie Nikoli Vucevicia i kontuzji swojego rookie Jareda McCaina wypisała się właściwie z walki o play iny w tym sezonie, koncentrując się tylko i wyłączenie na tzw. inwentarycazji inwentarza. Drużyna nie zamierza jednak grać no nameami, a stara się sprawdzić jak gracze, którymi dysponuje są w stanie ze sobą funkcjonować na boisku.

Rotacja:

Po 1T z drużyny odeszli: N. Vucevic, L. Nance Jr., D. Roddy, O. Robinson i 2way T. Washington, a kontuzja wykluczyła J. McCaina, natomiast do Kings dołączyli: D. Hunter, Z. Nnaji, K. Wallace i 2way E. Freeman. W 2T grało w sumie 12 graczy (Hukporti nie grał, a McCain i Bey są kontuzjowani, natomiast Fultza nie było w NBA).

Znacznemu pogorszeniu uległa rotacja graczy podkoszowych, a w s5 do czwórki Rozier/ Sheppard/ DeRozan/Kuzma dołączył Jock Landale dotychczasowy backup center. Nieobecność McCaina z ławki nieco zneutralizowało tu dołączenie De'Andre Huntera, mniejsza ilość urazów wpłynęła też na znacznie lepszą dostępność graczy. Jednak tak naprawdę w rotacji grało przez cały trymestr 9 graczy (jak byli dostępni), a trójka – Wallace, Christopher i Freeman tylko jak była taka potrzeba.

W uśrednieniu wyglądało to tak:

pg Terry Rozier 32/Jose Alvarado 16/ Keaton Wallace 5

sg Ben Sheppard 28/ Jose Alvarado 6/ Justin Champagnie 5/ Josh Christopher 5

sf DeMar DeRozan 36/ De'Andre Hunter 12/ Justin Champagnie 5

pf Kyle Kuzma 32/ De'Andre Hunter 16/ Justin Champagnie 5

c Jock Landale 24/ Zeke Nnaji 24/Enrique Freeman 5

Reasumując – z ławki Hunter jako 6th man dostaje 28min. (prawie jak starter), Alvarado 22min., Nnaji 24min. i Champagnie 15min. I s5 oraz tych 4 graczy to podstawowa rotacja Kings.

Sacto starają się mieć jak najczęściej trójkę DeRozan/Kuzma/Hunter razem na boisku + Rozier/Alvarado i ktoś z dwójki Landale/Nnaji.

Opis graczy:

DeMar DeRozan 27g. 36min. 21,8pkt. 3,8zb. 3,5as. 0,5prz. FG 49% 1,3 3P na 36%

Lider Kings, choć w ofensywie nieco osamotniony po sprzedaży do Portland Vucevicia. Utrzymał statsy z 1T i co ważne był zdrowy i grał we wszystkich meczach 2T. Mając więcej miejsca na boisku, był skuteczniejszy za 3P (1,3x3 na 36% co warto podkreślić), mniej zaangażowany w defensywie (spadek z 1,3 na 0,5 przechwytu).

Kyle Kuzma 25g. 29min. 15pkt. 6,4zb. 2,7as. FG 42% 1,4 3P na 28%

Po stracie Vucevicia i kontuzji McCaina, stał się drugą opcją ofensywną Kings za DeRozanem, co raczej nie wróży dobrze wynikom drużyny w tym sezonie. Nie będę ukrywał, że spodziewam się tu solidnej poprawy, gdyż Kuzma trafił w rl wreszcie do poważnej drużyny. Kings stawiają jednak na normalnych graczy rotacji i liczę na to, że z tej perspektywy też Kuzma będzie przez Was oceniany. Docelowo planowana jest dla niego rola 3/4 opcji w przyszłym sezonie. Podpisał extension i może teraz w Kings skoncentrować się na koszykówce.

De'Andre Hunter 23g. 29min. 17,6pkt. 3,7zb. 1,6as. 0,9prz. FG 44% 2,5 3P na 37%

Największe wzmocnienie Kings w pierwszym okienku transferowy, gracz, który wnosi scoring z ławki i z miejsca przejmuje też rolę 6th mana w Kings. Pozyskanie Huntera pozwala mi mieć przeważnie dwóch z trójki DeRozan/Kuzma/Hunter na boisku, a staram się też grać całą trójką równocześnie jak jest to możliwe. Gracz z pewnością przepłacony, ale wnoszący sporo w ofensywie w tym teamie szukającym cały czas swojej tożsamości.

Terry Rozier 24g. 27min. 11,9pkt. 4,1zb. 2,6as. FG 40% 1,3 3P na 26%

Niewątpliwie cały czas mój największy zawód w Kings jeżeli mowa o graczach na których zdecydowałem się postawić. Warto jednak pamiętać, że w rl Hornets potrafił solidnie nabijać statsy i tu mając piłkę często w swoich rękach robiłby pewnie to samo i te 16-17 nieefektywnych punktów byłoby jak najbardziej w jego zasięgu. Rozier gra cały czas obok drugiego bardzo dobrego w defensywie guarda (Sheppard, a czasami Alvarado lub Keaton Wallace), co powoduje, że pod względem fitu nie wygląda to źle. Ma też do kogo dogrywać – DeRozan, Kuzma, czy Hunter.

Ben Sheppard 27g. 20min. 6,1pkt. 2,6zb. 1,1as. 0,8prz. FG 43% 1,2 3P na 36%

Stawiam na Shepparda konsekwentnie, dając mu się rozwijać i grać w s5 do tego na większych minutach niż w rl. Jego statsy nie zwalają z nóg, ale jest to gracz bardzo pożyteczny z wysokim boiskowym IQ do tego solidny defensor mogący biegać za graczem na piłce lub snajperem przeciwnika. Odciąża mi też Roziera w obronie, a grając spore minuty wspólnie z Alvarado daje mi naprawdę bardzo fajną energię w defensywie na pozycji backcourt.

Jock Landale 11g. 12min. 5,2pkt. 3,9zb. FG 52%

W rl Rockets nie ma regularnych minut w rotacji, ale to bardzo solidny backup center. U mnie z musu musi grać w s5. Zdaję sobie sprawę, że jest najsłabszym elementem mojego s5, ale oddając Vucevicia, udało mi się chociaż pozyskać jakieś zastępstwo dla niego – Zeke Nnaji. Landale to walczak podkoszowy i u mnie pewnie byłoby podobnie. Stawiamy w tym sezonie na Jocka, dając mu się nieco bardziej ogrywać. Wg bbref Inactive był w 3 meczach, a pozostałe nieobecności to DNP zatem liczę na to, że te śr. 24min. mógłby u mnie grać.

Zeke Nnaji 17g. 12min. 4pkt. 2,4zb. 0,8bl. FG 53%

Mój backup center, który od pewnego czasu zaczął dostawać w rl Nuggets regularne minuty w rotacji i w 10 ostatnich meczach gra w rl śr. 21min. Notując 7,4pkt. 4,2zb. 1,4bl. 1prz. FG 57% i 0,7 3P na 37% co naprawdę wygląda obiecująco. Pokazuje to, że dając mu regularne minuty, mogę jednak liczyć u Nnajiego na przyzwoite statsy jak na backup wysokiego.

Jose Alvarado 20g. 22min. 9,6pkt. 2zb. 4,4as. 1,3prz. FG 42% 2,2 3P na 40%

Do momentu powrotu po kontuzji zastępował go Keaton Wallace jako backup pg, jednak już później Alvarado dawał mi regularnie energię z ławki wchodząc za Rozierem i razem z Hunterem dając kopa z ławki co pozwalało Kings zapewne częściej utrzymać się w meczu w tych rezerwowych unitach, albo niekiedy nawet uzyskać przewagę gdy przeciwnik zmagał się z wąską rotacją. Alvarado ma też nowe extension z podwyżką, co pozwala mu pewniej czuć się w Kings, gdzie znalazł dom na dłużej.

Justin Champagnie 25g. 15min. 7pkt. 3,4zb. 0,8prz. FG 51% 1 3P na 42%

Mniej znany z bliźniaków Champagnie, znalazł w Kings regularne minuty w rotacji i jest na najlepszej drodze do podpisania gwarantowanego kontraktu. Wszechstronny wing mogący grać na pozycjach sg/sf/pf łatał w tym trymestrze dziury, gdy wypadał ktoś z rotacji z powodu nieobecności. Mógł liczyć na regularne 15min. a czasami gdy kogoś nie było nawet na więcej. Solidny 3&D.

Keaton Wallace 12g. 18min. 6,8pkt. 1,4zb. 2,8as. 1prz. FG 44% 1,3 3P na 38%

Dostawał spore minuty z ławki za Rozierem i Sheppardem na początku trymestru, gdy nadal był niedostępny Alvarado. Później Kings potrzebowali go w pojedynczych meczach (nieobecność Roziera). Bardzo dobry defensor, jednak gracz ograniczony w ofensywie. Ze względu na to, że Kings faktycznie grał trzema guardami Rozier/Sheppard/Alvarado, mógł liczyć na regularne minuty częściej niż Christopher i Freeman.

Gracze 2way:

Justin Champagnie jest normalnym graczem rotacji i jego kontrakt będzie przeconvertowywany w najbliższych dniach. Minuty w pojedynczych meczach – przeważnie w blowoutach dostawał Enrigue Freeman, który jest bardziej wingiem, ale ze względu na braki pod koszem, był przeważnie ustawiany właśnie jako gracz podkoszowy. Ariel Hukporti bardziej by mi się przydał niż Freeman, a jego wstawienie w 1T było niepotrzebne (zmieniła się nieco koncepcja). Dlatego teraz muszę się bez niego obyć, gdyż w 3T planuję mu dać rotacyjne minuty – a jako 2way nie może grać we wszystkich 3 trymestrach.

Mocne/słabe strony:

Mocne strony:

• mniejsza ilość kontuzji rotacyjnych graczy

• wzmocnienie drużyny wartościowym 6th manem De'Andre Hunterem

• stopniowa poprawa gry Kylea Kuzmy (z tankera trafił w rl do contendera)

• bardzo solidnie obsadzona pozycja na skrzydle

Słabe strony:

• brak dobrego centra do s5 (Landale i Nnaji to backup podkoszowi)

• słaba zbiórka

• ograniczenia ofensywne drużyny, brak solidnego scoringu na pozycji sg

• słaba efektywność za 3P Roziera i Kuzmy

Absencje:

g29 – Hunter, Nnaji, Wallace i Freeman (po wymianie wg moich zasad gracze nie grają w pierwszym meczu ze względu na procedury transferowe).

Poza tym:

Alvarado – 7

Rozier – 4

Hunter – 3

Landale – 3

Kuzma – 1

Champagnie – 1

Jest to bardzo mało nieobecności względem 1T choć oczywiście doliczając tu 27 meczy McCaina wyglądałoby to zupełnie inaczej.

Terminarz:

12 meczy w domu i 15 na wyjeździe; 5 b2b. Kings nie są zbyt silnym teamem, zatem terminarz naturalnie wymagający, choć jest 8-10 meczy, gdzie albo Kings są faworytami, albo jest 50/50, ponadto zawsze gdzieś Sacto może zrobić niespodziankę i pokonać teoretycznie silniejszy team (pewnie ze 2-3 mecze byśmy tak wygrali).

Sun, Dec 22          
Mon, Dec 23          
Fri, Dec 27          
Sun, Dec 29          
Tue, Dec 31          
Thu, Jan 2          
Sat, Jan 4          
Mon, Jan 6          
Tue, Jan 7          
Sat, Jan 11          
Sun, Jan 12          
Wed, Jan 15          
Fri, Jan 17          
Mon, Jan 20          
Thu, Jan 23          
Fri, Jan 24          
Sun, Jan 26          
Tue, Jan 28          
Thu, Jan 30          
Sun, Feb 2          
Tue, Feb 4          
Thu, Feb 6          
Fri, Feb 7          
Sun, Feb 9          
Tue, Feb 11          
Thu, Feb 13          
Fri, Feb 14

Proponowany bilans:

7-8W to raczej max jaki ta drużyna może osiągnąć. Jednak ograniczenia ofensywne oraz braki pod koszem powodują, że Kings pewnego poziomu nie przekroczą w tym sezonie.

Edytowane przez Alonzo

Los Angeles Lakers – opis zespołu 2 trymestr

W mniejszym lub większym wymiarze czasowym grało u mnie aż 12 graczy (3 centrów i 9 zawodników na pozycjach 1-4). Efekt sporej liczby urazów, ale także zyskanej w różny sposób (wymiany, internal development) głębi.

Absencje:

Stephen Curry – 4 (30,34,38,46)
Cason Wallace – 8 (30, 48-54)
LeBron James – 2 (31,50)
Kevin Durant – 3 (50-52)
Dereck Lively II – 18 (31-33, 41-55)

Donte DiVincenzo - 15 (41-55)
Julian Strawther - 0
Gary Payton II – 11 (30-39, 55)
Josh Okogie - 8 (48-55)
Jaylen Clark – 0 (G-League/DNP na początku trymestru)
Andre Drummond – 18 (29-30, 32, 34-39, 41, 43-50, 2xDNP)
Charles Bassey – 6 (48-53 + 6xDNP)

Rotacja

Rotacja w meczach 29-40 (uwzględniająca absencje)
G Curry 28 / DiVincenzo 36
G Wallace 30 / Strawther 16
F LeBron 34 / Okogie 22
F Durant 36
C Lively 28 / Bassey 10

Rotacja w meczach 41-55 (uwzględniająca absencje)
G Curry 32 Strawther 30
G Wallace 18 Payton 22
F LeBron 34 Clark 30
F Durant 32 Okogie 16
C Bassey 16 Drummond 10

Rotacja uśredniona na cały trymestr do oceny (uwzględniająca absencje):
G Curry 31 DiVincenzo 16
G Wallace 23 Strawther 24, Payton 12
F Durant 33 Okogie 18
F LeBron 34 Clark 18
C Lively 13, Bassey 12, Drummond 6

Statystyki/krótki opis grajków

s5

Stephen Curry 23 games, 33.5 mpg, 25.0/4.1/5.6, 1.2 stocks, 37,8 3pt% (12.3 3PA), 59,0 ts
Tutaj chciałbym dodać jedną rzecz o Currym – on już nie jest w stanie regularnie w pojedynkę ciągnąć ofensywnie fatalnego teamu. Tutaj nie musi tego robić mając obok Brona i Duranta i powinien wyglądać dzięki temu znacznie lepiej. Mała dawka, ale w 2T w RL Curry robi 31/5/5 na 64,4 ts mając obok siebie drugą gwiazdę (Butlera).

Cason Wallace 19 games, 28.5 mpg, 8.2/3.3/2.7, 2.4 stocks, 39,2 3pt% (2.7 3PA), 55,0 ts
Mój typ od czarnej roboty w s5, niezmiennie piękny defensywnie Cason w świetnych rl OKC, tym razem wrócił do trafiania za 3 co mnie bardzo cieszy.

Kevin Durant 24 games, 37.2 mpg, 27.3/5.4/4.5, 2.4 stocks, 39,0 3pt% (5.7 3PA), 64,2 ts
RL Suns to burdel, ale KD jest stabilny w roli świetnego scorera. Luksus dla mnie, że nie musi iść ani jako 1 ani jako 2 do piłki, tylko może się skupić na scoringu i defensywie.

LeBron James 25 games, 34.2 mpg, 26.4/7.6/8.8, 1.6 stocks, 44,1 3pt% (5.8 3PA), 64,2 ts
Jak śledzicie NBA to wiecie – LJ grał wybitny trymestr i plotki o jego przegranej z Father Time znów się rozwiały. Najbardziej imponujące, że zagrał w tym okresie kapitalnie w obronie, 40 latek i może!

Dereck Lively II 9 games, 23.5 mpg, 9.4/7.9/2.9, 2.1 stocks, 69,7 ts
Dużym ciosem była dla mnie kontuzja Derecka, typ grał bardzo dobry sezon, a takie urazy stopy u centrów niepokoją długoterminowo.

Bench:

Donte DiVincenzo 12 games, 30.7 mpg, 15.9/4.8/4.0, 1.3 stocks, 43,6 3pt% (8.4 3PA), 62,9 ts
Ależ szkoda tej kontuzji. DiVincenzo absolutnie wymiatał w tych 12 meczach po obu stronach parkietu, idealnie dopasowując się do moich gwiazd oraz łatając ich pojedyncze absencje. No nic, czekamy na jego powrót.
Gary Payton II 16 games, 13.4 mpg, 6.4/2.9/1.3, 0.5 stocks, 34,8 3pt% (1.4 3PA), 64,4 ts
Standardowo świetny w defensywie, efektywny w tych niewielu akcjach (cuty, transition, okazjonalna spotup 3) w ataku, gdy grę tworzą mu gwiazdy. Solidne minuty od niego w rotacji.
Julian Strawther 27 games, 24.8 mpg, 10.1/2.6/1.3, 0.8 stocks, 34,5 3pt% (5.3 3PA), 53,3 ts
Cyferki boxa aż tego tak nie pokazują, ale Strawther poprawił się znacznie w tym trymestrze. W 1T Nuggets byli z nim gorsi o 23,7/100 net (jojgs) na boisku, a w 2T ledwie o 1,9/100 – więc w pełni można uznać go już za solidnego, ukierunkowanego na atak rezerwowego.
Josh Okogie 16 games, 17.7 mpg, 7.5/3.1/0.9, 2.3 stocks, 37,5 3pt% (2.5 3PA), 58,1 ts.
Nowy zawodnik w LAL, zdziwiłem się, że był dostępny z FA, ale nie narzekam. Tzn., pod kątem tego jak grał jestem zachwycony – świetny trymestr (Hornets byli z nim lepsi na parkiecie o 31,2/100), bo do wyśmienitej obrony dołożył akurat troszkę i w ataku. Tylko szkoda, że to kolejny gracz, który w trakcie trymestru wyleciał z urazem u mnie.
Jaylen Clark 13 games, 13.6 mpg, 4.8/1.5/0.4, 0.6 stocks, 45,0 3pt% (1.5 3PA), 56,1 ts
Takie małe odkrycie tego trymestru w moich Lakers. Świetny defensor z UCLA przełożył znamienitą obronę na warunki NBA, co dało mu bardzo fajne minuty w RL Wolves. Mniej znany zawodnik (jeszcze), więc wyjątkowo dorzucę promocyjny filmik.

Andre Drummond 7 games, 15.8 mpg, 6.6/5.7/1.1, 1.7 stocks, 55,4 ts
Dużo problemów z urazami i mało pograł (też jakieś dziwne DNP) w tych fatalnych rl Sixers. Pozbiera, okazjonalnie pobroni, ale to meh kołek tylko niestety w tym sezonie.
Charles Bassey 15 games, 10.0 mpg, 3.9/4.4/0.5,1.0 stocks, 61,2 ts
Energizer z ławki, z konieczności pograł średnio u mnie po kwartę w meczu. Bez szału, kolejne po Drummondzie aofernsywne mięcho pod kosz do zbiórek i przepychania się z centrami rywali w krótkim okresie.

Krótki opis teamu:

Dwa okresy w tym trymestrze w Lakers. Pierwszy (12 gier) do wylotu Lively’ego i Donte to LAL jako imo wyraźnie najlepszy team w lidze. Działało wszystko, big3, center, defensywni rolesi, piękny Donte z ławki/łatający nieliczne absencje big3. Liczyłem w tym momencie na cudowny bilans. Drugi okres (15 gier) to po urazach Derecka i DiVincenzo już nie tak mocny team. Dalej cudne po powrocie do formy Brona big3 (chyba troszkę niedoceniane jakie oni pier*olnięcie razem dają, a łącznie opuścili w tym trymestrze ledwie 9 gier). Dalej defensywni rolesi na obwodzie, potrafiący grać „wyżej”, świetnie uzupełniający gwiazdy (Cason i Okogie – obaj z pewną liczbą absencji, Gary Payton II i nowe odkrycie Clark), dający trochę ofensywy z ławki Strawther. Ale niestety bieda pod koszem, więc z konieczności sporo smallballu – powrót do formy defensywnej Brona, „dłudzy” skrzydłowi (LJ, KD), spora liczba dzików defensywnych (wspomnieni wyżej) pozwoliłaby na całkiem niezły D, ale to już nie to co z Livelym. Ofensywnie big3 + trafiający rolesi (a trafiali – Cason, Clark, nawet Okogie i GP2) w smallballach byliby trudni strasznie do bronienia, a i jakoś dałoby się przeżyć tych aofensywnych kołków Drummonda i Basseya. Ale to już tylko mocny team, a nie najlepszy w lidze w tym okresie.

Plusy
-big3 (razem lepsi niż osobno), znacznie zdrowsze niż w 1T
-powrót do formy Brona
-gdy grał to świetny Donte
-naprawdę kozacki trymestr od moich 3D – Casona, GP2, Okogie, Clarka
-lepszy Strawther
-ogólnie ofensywa z takim big3 i świetnym 3pt

Minusy
-długa absencja Livelyego
-konieczność grania aofensywnymi meh kołkami pod koszem
-długa absencja DiVincenzo
-trochę dodatkowych absencji rolesów

Proponowany bilans:

Uśredniając te 2 wspomniane okresy to coś koło 19W wydaje się uczciwe. Nie spodziewałem się, że to big3 będzie zdrowe, a Lively, czy Donte nie, cóż czekamy na ich powrót.

Heat

Luka 19 ppg 7.5 reb 5.8 ast 38.8 fg% 2.3 3pm 27.3%

KCP 8.4 ppg 2.0 reb 1.6 ast 42.5 fg% 1.3 3PM 30.6%

Paul George 16.3 ppg 4.8 reb 3.7 ast 45.3 fg% 2.6 3pm na 40%

Kelly Oubre 16.4 ppg 7.0 reb 2.1 ast 1.9 stl 47.5  fg% 0.9 3pm na 25.3%

Brook Lopez 13.4 ppg 5.0 reb 2.0 blk 48 fg% 1.9 3pm na 37.4%

Nic Claxton 10.9 ppg 7.7 reb 1.7 blk 51.2 fg%

Bogdan Bogdanovic 8.7 ppg 2.0 reb 2.0 ast 34.4 fg% 1.5 3pm na 26.3%

Javonte Green 5.4 ppg 3.9 reb 1.2 stl 46.6 fg% 0.9 3pm na 38%

Terrence Shannon Jr. 7.2 ppg 3.0 reb 1.7 ast 48.1 fg%

Absencje:

Luka 23
George 9
KCP 2
Oubre 3
TSJ 18
Bogdanovic 5(nie licze "personal reasons" przed wymiana, gdzie nagle po wymianie problemy sie skonczyly)
Javonte Green 3(jw, nie licze opuszczenia 3 meczow chwile przed buyoutem)

Docelowa rotacja z Luka na koniec t3:

PG: Luka 32/Micic 6 /Rollins 10
SG: KCP 28/Bogdanovic 16/ TSJ 4
SF George 32/Green 8/TSJ 8
PF: Oubre 34/Green 10/ Claxton 4
😄 Lopez 30/ Claxton 14/ Bona 4

Rotacja bez Luki:

PG: KCP 28/ Micic 10/ Rollins 10
SG: Bogdanovic 28/ George 6/ KCP 6/ Rollins 8
SF: Paul George 28/Oubre 10/ Green 10
PF: Oubre 34/Green 10/ Claxton 4
😄 Lopez 28/ Claxton 17/ Bona 3

Heat mieli trymestr skupiony na kontuzji Luki, wiec na starcie jest lipa. Na poczatku jednak wygladalo to bardzo fajnie. George robil 20 ppg na fajnej efektywnosci, adv stats w obronie graczy szybowaly do gory, w pewnym momencie KCP i Oubre mieli epm po +1.5 obaj, George podobnie, a Lopez jak to Lopez - trzyma poziom I za sam t2 jest w czolowce rim protection.

Potem George zaczal mowic w wywiadach, ze jest poobijany od grania jak center, w ataku( bo obrona sie zgadza)wygladal jak gowno i zaczely sie reporty o tym, ze zeby w ogole grac w meczach musza mu wstrzykiwac cos. W naszych Heat nie mialby problemow z centrami, wiec moglby grac bardziej na obwodzie, ale nie licze ze mi to zalczycie na niewiadomo jaka forme Georga :] Licze, ze asb mu pomoglo odpoczac. W t3 poki co dzis zagral bdb mecz z Knicks, odpuścil podcast i Heat patrza z optymizmem w T3 ze zdrowym Luka.

Rolesi utrzymali forme w D do konca t2.

Plusy:

- Obrona Heat powinna byc bardzo dobra. Z tego co patrzylem, to KCP George Oubre mieli dodatnie def epmy  dosc mocno, to samo Lopez. Javonte Green oraz Rollins utrzymuja poziom w d. Nawet obwod Bucks mial gorsze staty w epm czy raptorach. Atak powinien byc bez Luki i kiepskim Georgem meh, ale obrona powinni przepchnac niejeden mecz blotna koszykowka.

- Oubre, bardzo fajny trymestr zagral po obu stronach parkietu

-Terrence Shannon Jr. ktory dostal minuty w rl Wolves i wyglada na poczatku t3 bardzo obiecujaco

Minusy:

-Slump PG

- Brak Luki

-Wciaz kiepska forma w ataku KCP, Bogdanovicia, Claxton byl meh w obronie w t2.

Edytowane przez Reikai

Cleveland Cavaliers

Rotacja w T2

PG Haliburton 35 McConell 15 Barrett 5 Smart

SG Grimes 25 McConnell 10 Keon Johnson 10 Tyson

SF RJ Barrett 30 Juzang 15 Walsh 5

PF Cam Johnson 35 Love 10 Walsh 5 Jalen Johnson

C Clingan 25 Bryant 20 Potter 10 Nurkić

Statystyki w 2T: 

Haliburton  32.3 min, 18.3 pts, 3.6 reb, 8.7 ast, 48% fg, 39% za 3

Barrett    31.6 min,  19.3 pts, 6.3 reb, 5.0 ast, 50 %fg, 35% za 3

Grimes 26 min, 11,5 pkt, 4 reb, 3 ast, 44 % fg, 36% za 3

Cam Johnson  29.7min, 18.8 pts, 3,5 reb, 2.4 ast, 49% fg, 39% za 3

McConnell  17.1 min, 8.4 pts, 2.5 reb, 4.9 ast, 47% fg, 35% za 3

Clingan 16 min, 5.2 pts,  7.0 reb, 1 ast, 1 .2blk  55%fg, 22% za 3

Keon Johnson 28.9 min, 14 pkt, 4.1 zb, 2.7 ast, 39% fg, 29% za 3

Thomas Bryant 17.2 min, 8.6 pkt, 4.7 zb, 1.5 ast, 56% fg, 35 % za 3

Jalen Johnson 32 min, 16.7 pkt, 9.7 zb, 4 ast, 49 % fg, 18 % za 3

Absencje w 2T:

Grimes - 3mecze absencji

RJ Barrett 9 meczów absencji
Haliburton - 1 mecz absencji

Cam Johnson - 14 meczów absencji

Mcconnell - gra w każdym meczu

Clingan 7 meczów absencji

Keon Johnson - gra w każdym meczu

Thomas Bryant- gra w każdym meczu

Jalen Johnson 17 meczów absencji 

Mocne strony:

- dostępność i dobra gra Haliburtona

- w miarę stabilna rotacja na każdej pozycji

Słabe strony:

- kontuzje lub absencje niezwiązane z kontuzjami kilku ważnych graczy: Jalena Johnsona, Smarta, Nurkicia, Cama Johnsona

Jak co trymestr jeden z trudniejszych do oceny teamów ze względu na brak prawdziwej gwiazdy i  problem z absencjami wielu graczy.

Proponowany bilans ok. 13-14 zwycięstw.

Edytowane przez ernie9005

LOS ANGELES CLIPPERS

Skład i statystyki:

Darius Garland - 26 meczów:
30.4mpg/23.1pts/7ast/2.5reb/1.4stl/0.1blk - 43.2%3P (przy 3.1 3PM), 64.3TS

Cade Cunningham - 26 meczów:
34.9mpg/26.9pts/9.2ast/5.4reb/1stl/0.6blk - 31.9%3P (przy 2.0 3PM), 54.8TS

Ty Jerome - 24 mecze:
20.4mpg/11.8pts/3.3ast/2.8reb/1stl - 41.6%3P (przy 1.5 3PM), 62.4TS

Kevin Porter Jr. - 24 mecze (20 w rl CLippers + 4 w rl Bucks):
[LAC] 19.3mpg/9pts/3.5ast/3.5reb/0.9stl/0.2blk - 26.8%3P (przy 0.6 3PM), 48.7TS
[MIL] 17.8mpg/9.5pts/3ast/3reb/1.5stl - 33.3%3P (przy 0.3 3PM), 63.3TS

Grayson Allen - 21 meczów:
26.5mpg/11.7pts/2.4ast/3.5reb/1.1stl/0.3blk - 48.4%3P (przy 3.0 3PM), 69.6TS

Alec Burks - 16 meczów:
17mpg/5.8pts/1ast/2.9reb/0.5stl/0.1blk - 37.5%3P (przy 1.3 3PM), 55.4TS

Dalton Knecht - 24 mecze:
17.4mpg/8pts/0.6ast/2.4reb/0.3stl/0.1blk - 33%3P (przy 1.3 3PM), 59.1TS

Jimmy Butler - 11 meczów (5 w rl Heat + 6 w rl Warriors)
[MIA] 27.8mpg/11.4pts/4.6ast/3.2reb/0.4stl/0.4blk - 37.5%3P (przy 0.6 3PM), 58.2TS
[GSW] 31.7mpg/20pts/5.5ast/5.7reb/1.5stl/0.3blk - 10%3P (przy 0.2 3PM), 60.2TS

P.J. Washington - 21 meczów:
32.1mpg/15.9pts/2.4ast/8.4reb/1.1stl/0.9blk - 37%3P (przy 1.6 3PM), 53.5TS

Jeremiah Robinson-Earl - 18 meczów:
15.3mpg/4.3pts/1.2ast/4.3reb/0.6stl/0.2blk - 34.3%3P (przy 0.7 3PM), 59.2TS

Alex Sarr - 18 meczów:
26.4mpg/12.1pts/2.4ast/7.2reb/0.6stl/1.2blk - 32.6%3P (przy 1.6 3PM), 47.2TS

Isaiah Hartenstein - 22 mecze:
28mpg/10.1pts/4ast/11.6reb/0.7stl/1.1blk - 56.1TS

Trayce Jackson-Davis - 22 mecze:
19.8mpg/7.2pts/1.9ast/6.8reb/0.6stl/0.7blk - 53.7TS

Kevon Looney - 23 mecze:
15.9mpg/4.8pts/2ast/6.5reb/0.6stl/0.6blk - 52.4TS

+ Damion Lee, Stanley Umude.

Absencje:

16 - Butler* (g29-30, g33-39, g43-49, drama w rl Heat)
9 - Sarr (g35, g46-53)
6 - Allen (g29-32, g52, g54), PJW (g32, g50-52, g54-55)
5 - Hartenstein (g40-44)
3 - Jerome (g38-39, g54)
1 - Garland (g47), Cade (g52), KPJ* (g31 + 1xDNP + 2 mecze mu uciekły przez transfer w rl do Bucks), JRE (g34 + 8xDNP)
0 - Burks (10xDNP), Knecht* (3 mecze mu uciekły przez niedoszły transfer w rl na linii Lakers-Hornets), Looney (4xDNP) TJD (5xDNP)

*Nie mam pojęcia jak się zapatrujecie na tę dramę Butlera z rl i nieobecności z tym związane (również postawę w ostatnim czasie spędzonym w Miami). Uważam, że w tej chwili nie ma podstaw, by również u mnie doszło do czegoś takiego, ale to już niech każdy sobie oceni jak tam uważa. Knecht i KPJ jak wyżej napisałem, tracili mecze przez wymianę w rl, więc u mnie powinni być dostępni.

Rotacja:

[Poza niejasną sytuacją z Butlerem, w zasadzie mało absencji, jeszcze Sarr opuścił 9 meczów, ale to rezerwowy w tym momencie i przyda się głównie w momencie, gdy Hartenstein wypada na kilka meczów, a akurat wtedy był zdrowy. Ani razu nie ma sytuacji, by z podstawowej 14 było dostępnych mniej niż 10 zawodników. Tylko raz pauzuje 4 zawodników jednocześnie, bodajże w trzech meczach 3 zawodników, a tak to 2 lub mniej.]

[do g49 z Butlerem]

Garland 30/ Cade 18
Cade 16/ Jerome 22/ Allen 6/ KPJ lub Burks 4
Butler 22/ Allen 18/ Knecht 8/ Burks
PJW 32/ Butler 8/ Sarr 8
Hartenstein 30/ TJD lub Looney 18

[do g49 bez Butlera]
Garland 30/ Cade 18
Cade 16/ Jerome 22/ KPJ 10
Allen 26/ Knecht 12/ Burks 10 
PJW 32/ Sarr 14/ Knecht 2/ JRE

*Rozpisuję rotację z Butlerem i bez Butlera, żeby każdy miał obraz zespołu, w zależności jak podchodzi do jego sytuacji.
*Kiedy pauzuje Hartenstein (g40-44) to pozycję centra obstawiam trójką Looney, TJD, Sarr. Ogólnie minuty rezerwowych na centrze dzielę według potrzeb, planu na mecz, dyspozycji zawodników (w pierwszej części trymestru więcej grywał TJD, później trochę więcej Looney).
*Core tego zespołu to oczywiście s5 + Jerome i Allen. Z racji głębi, którą posiadam mogę rotować resztą graczy w zależności od potrzeb, dyspozycji itd., więc nie ma co też dokładnie się przypisywać co do minut.

[od g50 - transfer Butlera w rl, ale też chwilkę później KPJ]

Garland 30/ Cade 18
Cade 16/ Jerome 22/ KPJ 10
Allen 26/ KPJ 10/ Burks 12
Butler 32/ Knecht 12/ JRE 4

*W g53 startuje PJW, bo akurat jest dostępny ten jeden mecz, wtedy Allen ławka, a Butler gra niżej. W g52 i g54, gdy nie ma Allena i PJW to startuje ustawieniem Garland-Cade-Knecht-Butler-Hartenstein. Na ławce pozostają Jerome, KPJ, Burks, JRE, TJD i Looney. Knecht startuje, ale nie gra dużych minut. Ogólnie trochę smallballu na pozycji PF pod koniec trymestru. Na g54-55 do rotacji po urazie wraca też Sarr.
*Rosną minuty KPJ pod koniec trymestru, bo po transferze do rl Bucks pokazał się z naprawdę fajnej strony w tych kilku meczach.

Pozytywy:

*Skupię się tu na liderach, mam dwóch allstarów w składzie jakby nie było, a ich forma świetnie się przekładała na wyniki drużyn w rl.
*Garland, Cade, Jerome = najlepszy obwód w lidze beGM
*Bardzo duża głębia składu, co w RS szczególnie procentuje.
*Bdb atak oparty o świetny playmaking, bdb shooting.
*Dobra defensywa oparta przede wszystkim na mocnym centrze, fajnych skrzydłowych.

Negatywy:
*Drama Butlera (nie wiadomo jak ludzie do tego podejdą).
*Skuteczność centrów w tym trymestrze pozostawia trochę do życzenia.

Terminarz:
@Mavericks, @Grizzlies, Warriors, @Pelicans, @Spurs, @Thunder, Hawks, @Timberwolves, @Nuggets, Heat, Nets, @Blazers, Lakers, Bulls, Celtics, Wizards, Bucks, @Suns, @Spurs, @Hornets, @Raptors, Lakers, Pacers, Jazz, Grizzlies, @Jazz, @Bucks

13 meczów u siebie, 14 na wyjeździe. 5xB2B.

Podsumowanie:
Nie lubię się bawić w te prognozy zwycięstw, zanim sobie nie przeanalizuję całego trymestru przed wystawianiem bilansów. Opisowo trzeba powiedzieć, że fajnie się dzieje w Clippers. Chłopaki grają mocny sezon, było raczej mało urazów i absencji z tym związanych w 2T. Stabilizuje się pozycja na miejscu playoffowym. Jedyne czego szkoda to tej dramy Butlera, która może wpłynąć na wynik (w zależności, jak kto patrzy na tę sytuację) i pewnie niestety wpłynie, a gdyby nie to to byłoby wprost pięknie. Walka o HCA na mocnym zachodzie chyba nadal aktualna:)

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Orlando Magic 2T

To był lepszy trymestr dla Orlando Magic niż 1T. To dość kluczowa kwestia, którą w tym opisie rozwinę poniżej.

Zmiany po 1T:

Orlando Magic zdecydowało się dokonać bardzo istotnego wzmocnienia w s5 sprowadzając z Washington Wizards Draymonda Greena za kontuzjowanego Granta Williamsa, 1st pick '25 oraz szukającego cały czas miejsca w NBA Chumę Okeke i Sashę Vezenkova, który w NBA jest już tylko kontraktem. Tym sposobem Magic mają na papierze chyba najsilniejsze s5 w swojej BeGMowej historii – Immanuel Quickley / Donovan Mitchell / Aaron Gordon / Draymond Green / Karl-Anthony Towns. Jeżeli będą zdrowi, to ta piątka może rywalizować w tym sezonie z każdym.

Do drużyny dołączyli również znakomity weteran Joe Ingles, który bardziej niż gra, spaja drużynę w szatni od środka oraz nadal szukający miejsca w NBA Dennis Smith Jr.

Ocena/ siła drużyny:

W dniu 31.01.2025 o 11:40, january napisał(a):

Allstary 2025:

Magic - 2 starterów

East Conf nasza - 2 starterów, 9 rezerwowych 

Rozwiń  

Ten powyższy fakt wg mnie dość jasno wskazuje na siłę Magic względem rywali na Wschodzie.

Orlando Magic mają w tym sezonie będących w absolutnym prime Donovana Mitchella i KATa, co w jasny i wyraźny sposób przekłada się na wyniki drużyn tych graczy w rl.  Moi liderzy kontynuują grę na bardzo wysokim poziomie i jak Thibs mi nie zajedzie KATa, a Mitchell nie złapie kontuzji jak rok temu, gdzie przecież sam przez pewien czas z Jarrettem Allenem ciągnął Cavs do fantastycznego bilansu, to obaj zmierzają spokojnie do znalezienia się w All NBA Team. Tak fantastyczna gra tej dwójki po prostu musi się przełożyć na wyniki drużynowe. Tym bardziej, że jako GM zadbałem o głębię składu, a kontuzje graczy, którzy są po prostu uzupełnieniem duetu Mitchell/KAT zbyt mocno obniżają wg mnie bilans Magic jaki mi wystawiacie. Pojawienie się Draymonda Greena zamiast Granta Williamsa (porównywalna ilość meczy), dostępność Quickleya w połowie trymestru, łatwiejszy terminarz w 2T oraz problemy z kontuzjami i brakiem często głębi/ławki moich przeciwników powinno przełożyć się na lepszy bilans Orlando w 2T.

Trzecia opcja:

Warto pamiętać, że Orlando Magic są drużyną skrojoną pod swoich dwóch liderów, a oni cały sezon dotychczas są zdrowi i są w swoim absolutnym prime. Reszta drużyny stanowi tak naprawdę ich uzupełnienie. Ciężko jednoznacznie powiedzieć kto był w 2T moją trzecią opcją – czy był to Gordon, który znów stracił połowę trymestru i grał na limitowanych minutach? Czy był to Quickley, który wreszcie wrócił do gry i przez te pół trymestru dawał mi naprawdę silną trzecią opcję? Czy było to pojawienie się Draymonda Greena, który mimo kontuzji z marszu przez te ponad pół trymestru gdy grał był szeryfem w obronie? A może po prostu cały czas solidny i zawsze dostępny, grający swoje Champagnie? Czy też wreszcie grający lepiej, choć cały czas z upadkami i wzlotami Jaquez? Wg mnie tą trzecią opcją była po prostu głębia jaką udało mi się przy duecie Mitchell/KAT zbudować. Podczas, gdy inne teamy zmagały się z licznymi problemami łatając na siłę i mając braki na poszczególnych pozycjach, Orlando Magic dzięki swojej naprawdę dużej głębi, byli w stanie po prostu dać większe minuty graczom rotacyjnym. Z trójki Quickley/Gordon/Dray Green zawsze miałem w 2T dostępne śr. 1,5 gracza, co oznacza, że zawsze ktoś z tej trójki grał, a w połowie trymestru grało dwóch. To dużo, jak ma się bardzo mocnych dwóch liderów i zawsze rotuje się wg potrzeb graczami z grona – Champagnie, Jaquez, Mann, Highsmith, Missi, Lowry, Shead – gdzie nie ma miejsca dla wszystkich w każdym meczu. Mimo wszystko staram się też znaleźć kilka regularnych minut dla Branhama. A w garbage time mogę sobie pozwolić dodatkowo na grę takimi graczami jak – Shead, Branham, Koloko, Ingles, McGowens, gdzie w wielu teamach tacy gracze po prostu muszą być w rotacji. Magic mają ten komfort, że u mnie nie muszą w ogóle grać (tylko Koloko potrzebowałem po prostu w 2-3 meczach).

Rotacja:

Jak wszyscy są dostępni:

pg I. Quickley / K. Lowry / J. Shead (2way)

sg D. Mitchell /J. Jaquez Jr. / T. Mann / M. Branham

sf A. Gordon / J. Champagnie / (J. Jaquez Jr.)

pf D. Green / H. Highsmith / (A. Gordon)

c KAT / Y. Missi / (D. Green)

Faktyczna rotacja podczas 2T po uśrednieniu (śr. min. w meczach w których grali):

pg I. Quickley 30/ D. Mitchell 14,5/ K. Lowry 16/ J. Shead 15

sg D. Mitchell 18,5/ J. Jaquez 13/ T. Mann 20/ M. Branham 5

sf J. Champagnie 25/ A. Gordon 8/ J. Jaquez 14/ H. Highsmith 6

pf D. Green 29/ H. Highsmith 15/ A. Gordon 12/ KAT 5/ J. Champagnie 3

c KAT 33/ Y. Missi 19/ A. Gordon 4/ Ch. Koloko 2

Rotacja w przeliczeniu na minuty:

pg I. Quickley (390)/ D. Mitchell (369)/ J. Shead (345)/ K. Lowry (192)

sg D. Mitchell (460)/ J. Jaquez (321) / T. Mann (380)/ M. Branham (135)

sf J. Champagnie (675)/ A. Gordon (121)/ J. Jaquez (338) H. Highsmith (162)

pf D. Green (435)/ KAT (180)/ A. Gordon (179)/ H. Highsmith (412)/ J. Champagnie (90)

c KAT (720)/ Y. Missi (472)/ A. Gordon (60)/ Ch. Koloko (44)

Podczas 2T Magic mieli 11 ustawień pierwszych piątek:

1. Quickley/Mitchell/Champagnie/D. Green/KAT – 5 meczy;

2. Quickley/Mitchell/Gordon/D. Green/KAT – 4 mecze;

3. Mitchell/Mann/Champagnie/Gordon/KAT – 4 mecze;

4. Quickley/Mitchell/Champagnie/Gordon/KAT – 3 mecze;

5. Mitchell/Jaquez/Champagnie/D. Green/KAT – 3 mecze;

6. Mitchell/Jaquez/Champagnie/Highsmith/KAT – 2 mecze (w tym g29 po trade D. Greena)

7. Mitchell/Mann/Jaquez/Champagnie/Gordon – 2 mecze;

8. Quickley/Jaquez/Champagnie/D. Green/Missi – 1 mecz;

9. Mitchell/Mann/Jaquez/Champagnie/KAT – 1 mecz;

10. Mitchell/Jaquez/Champagnie/D. Green/KAT – 1 mecz;

11. Lowry/Mann/Gordon/D. Green/KAT – 1 mecz;

Ilość meczy jakie poszczególni gracze zagrali u mnie w s5 w 2T:

Mitchell – 25

KAT – 24

Champagnie – 22

Gordon – 14 ( +1 z ławki)

D.Green – 15 (+ 1 g29 w rl którego u mnie nie liczę, bo uznaję że gracze po wymianach nie grają w pierwszym meczu)

Quickley – 13

Jaquez – 10

Mann – 8

Highsmith – 2

Lowry – 1

Missi – 1

Jest tu ewidentny postęp jakości, gdzie względem 1T mecze Lowrego przejął Quickley, mecze Granta Williamsa przejął Dray Green, a połowę meczy Manna przejęli Jaquez i Dray Green w uproszczeniu. Warto też pamiętać, że w 2T gramy 1 mecz mniej niż w 1T.

Opis graczy:

Donovan Mitchell 25g. 31min. 24,5pkt. 4zb. 5as. 1,2prz. FG 45% 3,5 3P 37%

Mitchell wyraźnie jest oszczędzany w tym sezonie, jego minuty spadły śr. o 4 względem poprzedniego sezonu, gra też efektywniej w ofensywie, choć na nieco niższych średnich. U mnie ze względu na urazy innch podstawowych graczy, potrzebowałbym go śr. te 2min. Więcej, a mając sporo dobrze broniących wingów, wykorzystywałbym Mitchella za to bardziej w ofensywie, gdzie też przy KATie byłoby mu łatwiej wbijać się pod kosz.

Karl-Anthony Towns 24g. 36min. 25,3pkt. 13zb. 3,1as. 1,2prz. 0,5bl. FG 53% 1,8 3P na 39%

Co to da, że ja mu mógłbym obniżyć minuty, jak coś mu się stanie, to nikt nie zwróci na to uwagi, że ja dawałem mu więcej odpocząć. Testowałem to tutaj z Lowrym w swoim pierwszym sezonie w BeGM. KAT rozgrywa chyba swój najlepszy indywidualnie sezon, będąc niewiarygodną bronią ofensywną. Udało mi się znaleźć mu wreszcie najlepsze wsparcie defensywne wingów jakie potrafię wymyślić – czyli Draymond Green i Aaron Gordon. Teraz tylko, oby zdrowie dopisało.

Immanuel Quickley 13g. 28min. 15,2pkt. 2,8zb. 5,9as. FG 43% 2,2 3P na 37%

Kontuzje mi rozłożyły Quickleya w tym sezonie i gdy już myślałem, że wrócił na dobre, to znów z urazem wypadł na kilka spotkań, co w sumie przełożyło się na jego dostępność w połowie trymestru. Oczywiście te statsy nie odzwierciedlają jego faktycznego impactu, ale najważniejsze że już gra. Quickley potwierdza, że jest bardzo dobrym kreatorem w ofensywie i wreszcie daje mi komfort oddechu dla Mitchella.

Aaron Gordon 15g. 24min. 10,3pkt. 3,7zb. 3,4as. FG 47% 0,9 3P na 38%

Gordon cały sezon zmaga się z problemami zdrowotnymi, przez co ten trymestr miał słabszy niż poprzedni. Do tego grał na limitowanych minutach i początkowo wychodził z ławki, by złapać odpowiedni rytm. U mnie ze względu na posiadanie takich graczy jak Highsmith i Champagnie oraz Draymond Green, przełożyłoby się to z pewnością na większe oszczędzanie Gordona, bo w defensywie miałby go kto zastąpić. Zdaję sobie sprawę z poziomu jaki prezentuje Gordon, ale chciałbym czytającym to Gmom uświadomić, że Magic mają naprawdę możliwość dania mu odetchnięcia, bo Highsmith co by o jego ofensywie nie mówić, jest fantastycznym defensorem, a Draymond Green wlałby w defensywę Magic nową energię.Słabsza forma Gordona jest w przypadku Magic naprawdę przeceniana (nie mylić z niedocenianiem Gordona). Pod nieobecność KATa, która pechowo się zbiegła z 2 nieobecnościami Missiego i oczywiście Draya Greena, byłem zmuszony wystawić Gordona jako fałszywego centra w s5 i grać nim i Koloko oraz duże minuty Highsmithem i Champagnie na czwórce.

Draymond Green 16g. 29min. 8,2pkt. 5,4zb. 5,6as. 1,6prz. 1,4bl. FG 43% 0,8 3P na 26%

Na Florydzie jest nowy Szeryf. Samo pojawienie się Draymonda w Orlando z miejsca powinno dać Magic +2/3W. Czy można sobie wyobrazić idealniejsze dopasowanie jakiegoś defensora pod koszem obok KATa? Co prawda kilka meczy po dołączeniu wypadł na 1/3 trymestru, ale prawie w każdym meczu Magic mieli dostępnego albo Gordona, albo Draymonda, albo obu równocześnie na boisku. To dopiero początek ich współpracy, ale w defensywie coach z pewnością szukałby już ustawień, gdzie Dray przechodzi na centra, a KAT na pf. Zatem jak sami widzicie – limitowane minuty Gordona przy ustawieniu Draymond/KAT nie byłyby żadnym problemem – oczywiście w tych meczach, w których ci gracze mogli razem grać.

Julian Champagnie 27g. 19min. 7,6pkt. 2,7zb. 1,1as. 0,8prz. FG 41% 1,9 3P na 39%

Co prawda Champagnie grał mniejsze minuty w rl w porównaniu z 1T, jednak to gracz na tyle solidny i równy, że łatwo sobie wyobrazić, że dostając większe minuty, grałby po prostu swoje. Nie będe go sztucznie sadzał w 2T na ławce, a zostawiam go przez większość trymestru w s5 gdzyż zwyczajnie jest to logiczne i racjonalne działanie w przypadku moich Magic. Kontuzje Gordona, czy Draymonda powodowałyby chaos w podstawowych ustawieniach na boisku, zatem Champagnie dzięki swojej dostępności i solidności dawał mi komfort większej stabilizacji lineupów. Dopiero pod koniec 2T gdy wszyscy moi podstawowi gracze wrócili do gry, mogłem sobie pozwolić na regularniejsze przesunięcie go na ławkę.

Jaime Jaquez Jr. 22g. 24min. 9,6pkt. 4,8zb. 3,2as. 1,1prz. FG 45% 0,6 3P na 31%

To był lepszy trymestr dla Jaqueza niż poprzedni, choć sam sezon jest dla niego niewątpliwie mniej udany niż poprzedni debiutancki. Uroki częstego kryzysu gry u młodych graczy w ich drugich sezonach. Jednak nie możemy zapominać, że rozczarowanie wynika z tego, że w swoim pierwszym sezonie Jaquez bardzo wysoko zawiesił poprzeczkę i cały czas jest bardzo dobrym graczem, a ja stawiam na niego konsekwentnie, nawet nieco zwiększając jego minuty względem rl. W rl Heat Spo wkomponowuje nowych graczy szukając lepszych ustawień, natomiast w BeGMowych Magic Jaquez ma spore minuty, żeby wykorzystywać jego ruch piłki oraz przewagi, jakie mogę uzyskiwać, gdy z KATem na obwodzie, Jaquez może szukać przewag pod koszem i na półdystansie. Ponadto wykorzystuję jego talent do kreowania innych graczy, gdyż w połowie trymestru cały czas nie mogłem liczyć na Quickleya, kontuzje ograniczyły też Lowrego, a Sheada wolałbym jednak częściej w rezerwowych unitach.

Terance Mann 17g. 18min. 5,6pkt. 2,6zb. 1,5as. FG 46% 0,8 3P na 42%

Ehhh Terance, Terance, Terance.. Miało to wyglądać zupełnie inaczej, jednak w rl Clippers mu podziękowano i trafił do rl Hawks. W wyniku wymiany stracił 2 mecze, przez co zakładam, że u mnie grałby w 19, a nie w 17. Mając w tym sezonie sporą głębię wingów, bardziej go potrzebowałem jako backup sg gdy Mitchell przechodził na pg lub zwyczajnie, gdy drużynę prowadził młody Jamal Shead. Mann raczej zostanie tylko bardzo solidnym rolesem i nikim więcej w tej lidze już nie będzie. Jednak to cały czas bardzo dobry rotacyjny gracz i liczę na to, że jednak w rl Hawks wypracuje sobie rolę solidnego gracza rotacji.

Haywood Highsmith 23g. 23min. 6Pkt. 3,2zb. 1,6as. 0,8prz. 0,6bl. FG 47% 1 3P na 34%

Highsmith był dostępny we wszystkich meczach w tym trymestrze, chociaż dołączenie do rl Heat Andrew Wigginsa wypchnęło go z rotacji na ostatnie mecze trymestru, ale wrócił w wielkim stylu w ostatnim łinie nad Hawks potwierdzając swoją dojrzałość bardzo dobrego weterana. Haywood nie jest graczem dla którego widzowie przychodzą na mecz zasiadają na trybunach lub przed ekranami tv, ale jest graczem do bólu skutecznym i solidnym, a w defensywie jest jednym z lepszych PoA. Psuje topornie ofensywę, ale dzięki swojej defensywie jest cholernie użytecznym na boisku. Do tego stopnia, że spokojnie może mi zastępować w obronie Gordona w tym sezonie.

Yves Missi 25g. 28min. 7,7pkt. 7,4zb. 1,5as. 1,7bl. FG 53%

Statsy niższe niż w 1T gdyż nie są tak nabijane jak wtedy. W przypadku kilku graczy obwodowych – nieco zwiększałem minuty względem rl., natomiast w przypadku Missiego ucinam aż 10min. średnio !!! - bo nie mam jak ich zsumować z KATem, którego mi Thibs zajeżdża. Nawet przesunąłem KATa na 5min. śr. na pf umożliwiając mu jakieś wspólne minuty z Missim, gdyż inaczej musiałbym mojego rookie centra ograniczyć do śr. 12min. Zatem zakładam, że na mniejszych minutach niż w rl wniesie mi więcej energii. Missi po tym armagedonie w rl Pels z początku sezonu, gra teraz w rl z silniejszym składem, co oczywiście ograniczyło nieco jego statsy, ale poprawił rim protection i z biegiem sezonu coraz fajniej się rozwija nabierając istotnego dla swojej przyszłości doświadczenia.

Jamal Shead 23g. 20min. 7,3pkt. 1,3zb. 4,3as. FG 45% 1 3P na 38%

W BeGM trwa dyskusja, gdzie trafi fenomenalnie grający w rl Heat Davion Mitchell, a to właśnie Jamal Shead wygryzł Mitchella jako backup pg za Quickleyem w rl Toronto. Raptors zdecydowali się postawić na Sheada, który cały sezon gra regularne minuty w rotacji i konsekwentnie poprawia swoje notowania. To właśnie Shead był powodem, przez który zdecydowałem się ograniczyć minuty Branhama, którym chciałem grać do minimum. Niestety ustawienie meczowe w regularnych minutach Shead/Branham nie byłoby zbyt fortunne, ale jeden z tych graczy spokojnie może grać większe minuty w rezerwowych unitach. Shead to nieustępliwy, charakterny gracz, wnoszący na boisko dużo energii. Jest świetnym kreatorem i w klasie draftu 2024 w asystach w tym sezonie jest 3 z 3,6as. tylko za Collierem i Carringtonem.

Kyle Lowry 12g. 16min. 3Pkt. 2,9as. 1Prz. FG 31% 0,6 3P na 29%

Lowry cały sezon zmaga się z kontuzją prawego biodra. Wiek i bogate doświadczenie na parkietach NBA robi swoje, zresztą jest jednym z najstarszych graczy aktualnie grających jeszcze w NBA. Gdy był dostępny, pełnił nieco więcej niż przez kwadrans rolę backup Quickleya, czy Mitchella, ale dzielił się już czasem z młodym Sheadem.

Poza tym grali u mnie jeszcze w rezerwowych unitach Malaki Branham i Christian Koloko (ich stats nie będę podawał, bo to gracze grający nieregularnie na małych minutach), a w garbage time poza nimi i Sheadem pojawiali się jeszcze Joe Ingles i Bryce McGowens.

Mocne i słabe strony:

Mocne:

• gra na poziomie All NBA Team Mitchella i KATa

• przejęcie ustawiania defensywy przez Draymonda Greena

• powrót do gry Quickleya

• szeroka rotacja graczy na obwodzie, głębia ławki i brak wyraźnie słabych punktów rotacji

• w g49,52,53,54 (na razie w 4) mogłem już wystawić swoje najsilniejsze s5 Quickley / Mitchell / Gordon / D. Green / KAT

• 6 z 7/8 moich najważniejszych graczy notowało w tym trymestrze śr. ponad 3as. co pokazuje jak świetnie chodziłaby w Magic piłka

• W drużynie jest jasny podział ról i wszystko jest podporządkowane pod grę Mitchella i KATa

Słabe:

• po około połowie trymestru przez kontuzje stracili – Quickley, Gordon i Dray Green

• Aaron Gordon grał w części meczy na limitowanych minutach

• kontuzje i wiek dopadły Kylea Lowrego chyba na dobre

Absencje:

15 – K. Lowry

14 – I. Quickley

12 – A. Gordon

11 – D. Green (+1 w g29 jak ktoś liczy tak jak ja)

8 – T. Mann

4 – J. Shead

3 – KAT, J. Jaquez Jr.

2 – D. Mitchell, Y. Missi

Gracze 2way:

Drugi trymestr z rzędu moim rotacyjnym graczem był undersize rookie pg Jamal Shead, bardzo silnie zbudowany guard, który potrafił w rl Toronto świetnie kreować kolegów. Tak się dobrze składa, że aktualnie jest w rl backupem Quickleya, co fajnie przekłada się na ich korealcję minut. Niestety w 3T nie będę mógł skorzystać z jego usług, zatem teraz dałem mu solidnie pograć w rezerwowych unitach. W 2-3 meczach potrzebowałem też na większych minutach mojego drugiego 2way gracza – Christiana Koloko, który mi zastępował nieobecnych KATa i Missiego. Obaj ci gracze będą zatem niedostępni w 3T, gdyż grali w dotychczasowych dwóch trymestrach. Przez większość trymestru był kontuzjowany mój trzeci 2way gracz – Luke Travers, który nie grał teraz i będzie dostępny w 3T.

Terminarz:

Gram 15 meczy w domu i 12 na wyjeździe i 4 b2b. Terminarz mam również nieco łatwiejszy niż w 1T.

Fri, Dec 20          
Sun, Dec 22          
Tue, Dec 24          
Fri, Dec 27          
Sat, Dec 28          
Sun, Dec 29          
Thu, Jan 2          
Sat, Jan 4          
Mon, Jan 6          
Tue, Jan 7          
Fri, Jan 10          
Sat, Jan 11          
Mon, Jan 13          
Thu, Jan 16          
Sat, Jan 18          
Mon, Jan 20          
Wed, Jan 22          
Fri, Jan 24          
Sun, Jan 26          
Tue, Jan 28          
Fri, Jan 31          
Sat, Feb 1          
Tue, Feb 4          
Thu, Feb 6          
Fri, Feb 7          
Sun, Feb 9          
Tue, Feb 11

Bilans:

Niewątpliwie był to lepszy dla mnie trymestr niż 1T, zatem liczę również na lepszy bilans. 19-20W powinno być w zasięgu Magic, gdyż przy takiej formie obu liderów możliwe jest ciągle wreszcie wygranie 60W jak zdrowie dopisze w 3T. Uważam, że mam najsilniejszy team z tych, które dotychczas udało mi się zbudować, gdzie wreszcie obaj liderzy będący w swoim absolutnym prime są zdrowi, a moich elitarnych rolesów podczas ich nieobecności (Quickely/Gordon/Dray Greean) ma kto zastąpić dzięki głębi. W uproszczeniu średnio mam duet Mitchell/KAT + połowę z trio Quickely/Gordon/D. Green co daje 3,5 gracza + Champagnie jako solidny i równy roles oraz tym piątym jest ktoś z pozostałych graczy w zależności od potrzeb i sytuacji na boisku.

Edytowane przez Alonzo

Wstęp

po ciężkim wejściu w sezon przez kontuzje tracimy nieco do playin. Ale celem jest walka o jak najlepszy wynik i w końcu w drugim trymestrze widać światełko na poprawę gry. Pacers celują w spora liczbę zwycięstw w tej środkowej części sezonu, zapraszam do oceny możliwości tego zespołu na podstawie poniższego opisu. Dla leniwych jest dostepne streszczenie. Wystarczy czytać tylko to, co zostało pogrubione. 

Rotacja przy pełnym składzie : (kilka gier w srodku trymestru)

PG: VanVleet 35 / Tre Jones 13
SG: Podziemski 28 / Bruce Brown 10 /Nesmith 10
SF: Hart 40 / Nesmith 8

PF: Bridges 32 / Caleb Martin 16
C Ayton  32 / Sharpe 16

Absencje: 
s5:

Fred VanVleet 8 
Brandin Podziemski 12 
Josh Hart 1 
Miles Bridges 1 

DeAndre Ayton 6 

ławka: 

Tre Jones 0 ( 2 ale ze wzgledu na trade w realu)

Bruce Brown 5 (7 ale 2 ze wzgledu na trade w realu)
Aaron Nesmith 13 
Caleb Martin 19
DayRon Sharpe 1
Brandon Boston jr. 10 ( mysle ze to jakieś DNP i chhba cały czas był zdrowy. )

Jak widać dwóch kluczowych graczy s5 miało poważniejsze kontuzje ale dwóch tez było mega zdrowych. Jesli chodzi o Martina i Nesmitha wypadali w różnych okresach i niemal zawsze mam jednego z nich dostępnych. Aż szesciu  z dziesięciu najważniejszych mam niemal zawsze dostępnych. (Hart, Bridges, Ayton, Jones, Brown i Sharpe)

Rotacja bez Podziemskiego ( 12 spotkań mniej więcej od początku trymestru) 

PG VanVleet 35 Tre Jones 13 

SG Bruce Brown 18 Boston jr. 16 Nesmith 14

SF Hart 40 Nesmith 4 Caleb Martin 4

PF Bridges 32 Caleb Martin 16
C Ayton 32 Sharpe 16 

C ) Rotacja bez FVV ( 8 spotkań na koniec trymestru ) 

PG Podziemski 20 Tre Jones 20 Shake Milton 8 

SG Bruce Brown 16 Boston jr. 12 Podziemski 12 Nesmith 8

SF Hart 40 Nesmith 8 

PF Bridges 32 Caleb Martin 16

C Ayton 32 Sharpe 16 

Caleb Houstan, PJ Hall I Saric uzupelniają dla Pacers jeszcze boxscore w garbage time. 

Statsy: 

Starting5 : 

PG Fred VanVleet 35,5min 14,5pts 3,3reb 5,5as 1,7stl 0,4blk 1,8to 41,5%%fg 3,5 x 40,3% za trzy, 85%ft

SG Brandin Podziemski 27,0min 12,3pts 4,5reb 3,8as 1,4stl 1,1to 46,8%fg 1,9 x 37,3% za trzy, 74%ft

SF Josh Hart 38,6min 15,4pts 11,2reb 6,0as 1,6stl 0,3blk 2,2to 52,8%fg 0,8 x 26,8% za trzy, 81%ft

PF Miles Bridges 33,4min 22,3pts 8,2reb 4,2as 1,0stl 0,7blk 2,2to 44%fg 2,4 x 33,5% za trzy, 88%ft 

C DeAndre Ayton 30,0min 14,5pts 10,3reb 1,8as 0,7stl 1,0blk 1,8to 57,7%fg 70%ft 

Jak widać pierwsza piątka zagrała super trymestr. Każdy z nich miał indywidualnie lepszy trymestr, lub był po prostu zdrowszy. Jestem bardzo zadowolony z formy pierwszej piatki, bo: 
- Fred VanVleet się po prostu znowu rozstrzelał w tym trymestrze. 7,7,6,5,5 - tyle trójek trafiał  w 5ciu z 19tu swoich spotkań.
- 
Brandin Podziemski przestał ceglić i teraz oprócz bardzo przyzwoitego ataku daje bardzo, ale to  bardzo dobrą defensywę, No, ostatnio przywrócił zarówno mi, ale i sobie wiarę w siebie. Prawie 2 trójki na 37% za trzy to niezły wynik. 
- 
Josh Hart gra absolutnie elitarny sezon, killer na zbiórce i w transition, super efektywność, potężne zdrowie i kondycja. Zdolność do grania 40+min załata mi te wszystkie braki Nesmithów i Martinów. Wg mnie gracz z top30 impactem w lidze w tej chwili. 5x triple double w tym trymestrze. 

- Miles Bridges przede wszystkim dużo zdrowszy trymestr. Co dało efekty w postaci progresu. OnZdobył 20+ pts w ponad 20 spotkaniach w tym trymestrze. Trafił fajnego game winnera. Jest moim najlepszym scorerem i umówmy się, z takimi kreatorami jak VanVleet, Hart czy Podziemski ma tu dużo bardziej cieplarniane warunki by być efektywniejszym w ataku niż ma w realu, gdzie gra w słabiutkim zespole. Mysle ze realnie mógłby w moim zespole trzaskać nawet po 24-25 pts mecz, bo procenty by leciutko podskoczyły moim zdaniem. 

- DeAndre Ayton wreszcie zdrowy, opuscil tylko 6 spotkań. Co warte odnotowania ? Miał swoje „Revenge b2b games” na byłym zespole w realu, czyli na Suns. Ograł ich dwa razy z rzędu, a w jednym ze spotkań wygrali dwoma, a on trzasnął linijkę 25/20/2/1/1 i był +13 i miał kluczowe do zwycięstwa akcje w końcówce. Nie wiem czy gramy przeciwko Cavs w tym trymestrze, ale jak gramy to ma na pewno boosta w tych spotkaniach :) jego Blazers w realu wygladali w II trymestrze bardzo dobrze i to uczciwie trzeba powiedzieć również za sprawą jego dobrej postawy, nie tylko za sprawą Camary od człowieka_skauta. 

ławka: 

PG Tre Jones 15,8min 5,5pts 2,0reb 3,4as 0,8stl 0,7to 54,2%fg 0,3 x 40% za trzy, 87%ft 

SG/SF Bruce Brown 19,7min 8,0pts 3,8reb 1,6as 0,9stl 1,0to 42%fg 0,7 x 27,5% za trzy, 88%ft 
SF/SG Aaron Nesmith 20,2min 8,1pts 3,3reb 1,5as 0,6stl 0,6to 46,4%fg 1,1 x 34,8% za trzy, 95%ft 

PF/SF Caleb Martin 33,4min 8,0pts 4,1reb 2,4as 1,5stl 1,3blk 0,6to 47,3%fg 1,0 x 42,1% za trzy 40%ft ( mini próbka 4/10ft)

C DayRon Sharpe 17,8min 8,3pts 6,6reb 1,8as 0,7stl 0,8blk 1,4to 52,8%fg 70%ft 

Dodatkowo grają u nas też (tylko, gdy kogoś z dziesiątki brakuje, czyli w sumie prawie zawsze) 

PG Shake Milton 13,6min 5,0pts 2,0reb 2,1as 0,4stl 0,7to 44,3%fg 0,7 x 34,4% za trzy, 85%ft 

SG/SF Brandon Boston jr. 18,1min 8,5pts 2,6reb 0,7as 0,9stl 0,9to 43,8%fg 0,9 x 36,6% za trzy 73%ft 

Wreszcie dostępny był do gry mój podpis z letniego fa, czyli Bruce Brown. Opuścił tylko 5 spotkań. Powolne wejście w sezon ale z meczu na mecz coraz lepiej. Wciąż daje dobrą defensywę. Wspomnieć można o Calebie Martinie, który ten trymestr zaczął wyśmienicie, zwłaszcza w defensywie, ale niestety później doznał poważniejszej kontuzji. Równy i solidny trymestr w wykonaniu Sharpe, który pokazuje ze w tej roli pewnego back-upa na centrze czuje się swietnie. Pokazuje zadatki na super defensora, a per 36 minut kręci cyfry na poziomie 17/13/1,5stl i 1,6blk. Nesmith to znów wolniejszy powrót po kontuzji ale rozkręca się z meczu na mecz, w defensywie daje dużo dobrego, bo całkiem nieźle broni najtrudniejszych przeciwników na boisku. Dodatkowo Boston jr swiezo podpisany i daje to czego potrzebowaliśmy czyli fajną energię (0,9stl w 18min!) oraz jedną trójkę na mecz na bardzo przyzwoitej skuteczności. 

Zalety : 

- bardzo mało strat, najwiecej strat w zespole robią hart i Bridges po 2,2 na mecz, a wszyscy moi guardzi są grubo poniżej 2 strat na mecz. Szanujemy piłkę i jesteśmy zgrani. 

- zdrowie, miałem zawsze Harta i Bridgesa, niemal zawsze 4 z 5 dostępnych starterów, zawsze Tre, Browna i Sharpe

- Skuteczność na linii osobistych, moi gracze powinni kręcić kolektywnie w okolicach 85% ft bo większość graczy kręci więcej. 

- Moi są w już po mału w prime zgrania ze sobą i w prime wiekowym, chcą walczyć o jak najlepszy wynik. Hart i Ayton, oraz Nesmith są już w tej druzynie prawie rok a reszta gra ze sobą dużo, dużo dłużej. VanVleet-Bridges-Tre Jones już wiele wiele lat ze sobą. Ayton, Bridges, VanVleet, Hart, Caleb, Nesmith, Sharpe - wszyscy są w prime wiekowym, czyli w przedziale 25-31lat, wszyscy mają solidne role w realu, duża większość gra z powodzeniem w dobrych zespołach (nawet Ayton, bo Blazers w realu zrobili z nim dodatni bilans nawet) 

- Kreowanie. VanVleet i Tre Jones to czołówka PG jeśli chodzi o kreowanie i szanowanie piłki, Hart robi 6apg, Bridges robi 4,2. Do tego Podziemski 3,8. Moi gracze lubią dzielić się piłka i gramy kolektywny basket w ataku, bez Hero-ball. 

- Solidna rotacja. Mam dziesięciu zawodników z dużą rolą w realu, wiekszosc radzi sobie w raczej zwycięskich zespołach. dodatkowo w razie urazów mam w obwodzie solidnych Boston jr oraz Miltona. To razem tworzy tuzin solidnych graczy do gry i zespół nietuzinkowy. Biorąc pod uwagę ilość kontuzji wśród niektórych rywali ze wschodu, powinniśmy wypaść dobrze w tym trymestrze. Dużo lepiej niż inni w walce o playin. 

-Defensywa  
generalnie VanVleet i Hart to całkiem nieźli złodzieje w tym trymestrze. Dodatkowo Caleb, Podziemski czy Nesmith zawsze gotów są brać na siebie trudne matchupy w D, Sharpe to również bardzo dobry rim protector. Bridges i Ayton nie są dziurami, są przeciętni, bywają solidni. Uważam ze miałbym dobrą defensywę i wymuszone straty przekładałyby się także na sporo punktów w transition, bo Hart, Bridges czy Caleb Martin to specjaliści w transition game. Defensywa to tez zbiórka, a śmiem twierdzić, że z kwartetem Hart-Ayton-Bridges-Sharpe i wszędobylskim Podziemskim mogę mieć najlepsza zbiórkę w lidze. 

- Josh hart i jego wyśmienita gra w tym sezonie. 

wady:

-brak porządnego g2g. Miles Bridges co prawda trafił jednego game winnera w tym trymestrze ale to nie ten sam poziom co Curry czy Brunson, wiadomo. Tu rzuty w końcówce musi brać czasem na siebie pewnie też VanVleet, czy Ayton. 
- 
brak kopa w scoringu z ławki. Oj chciałbym mieć jakiegoś pritcharda, wtedy rotacja wyglądałaby idealnie. 

- Skuteczność za trzy. Bridges, hart i Brown, a nawet Nesmith. Wszyscy niestety nieco poniżej oczekiwań ostatnio. Ratował sytuacje FVV ale rzuty za trzy to nie jest jakaś mocna strona w tym trymestrze. 

podsumowanie 

walczę o jak najlepszy wynik i lepszego trymestru już w tym sezonie nie będę miał. Mam 
conajmniej przeciętny team w ataku, oraz conajmniej dobry w obronie, moim zdaniem. Mam fajny mix doświadczenia i graczy w prime, z młodością i energią Podziemskiego. Mam hustle, w postaci Josha Harta zawsze po swojej stronie. No może nie zawsze, ale te 40minut na mecz, a jak jest dogrywka i trzeba, to i 45. Mam świetnego floor generala na PG, który w realu jak byl zdrowy to prowadził młodziaków z Rockets do HCA na potężnym zachodzie. Mam prawdopodobnie najlepszą zbiórkę w lidze. dużo punktów z ponowień ( Ayton, Hart). Uważam, że powinienem w tym trymestrze zakręcić sie w okolicy 15-16 zwycięstw. Nie patrzyłem przy tym kompletnie na terminarz, i tak większość nie bierze go pod uwagę. 

Edytowane przez RonnieArtestics

image.png.0576bae32a0c829a24aa576f6fc83091.png

T2

Z najważniejszych ruchów kadrowych pomiędzy T1 a T2 było oddanie do Sacramento DeAndre Huntera i pozyskanie w jego miejsce z PTB Johna Collinsa na spadającym po sezonie kontrakcie oraz Larrego Nance’a Jr. Tego drugiego udało się rozmienić na solidnego gracza, jakim jest Davion Mitchell oraz Bol Bol. Wszystko powyższe udało się oddając bardzo odległy 1st rd ’30 Chicago. Zrobienie miejsca w salary pod następne FA było kluczowym założeniem, które już teraz można powiedzieć, że GMowi udało się zrealizować. Pożegnaliśmy ponadto Daniela Theisa i kontuzjowanych Setha Lundyego i Jamesa Wisemana, którzy zostali zwolnieni.

Jeśli chodzi o bilans po T1 to solidne 10-18, gdzie przed T2 udało się utrzymać jakość składu na zbliżonym poziomie. Niestety bardzo szybko przyszła koszmarna wiadomość o końcu sezonu dla Jadena Iveya, który w T1 był po Wembym najjaśniejszą postacią. Utrata na tamtym etapie drugiego najlepszego gracza była bardzo złą wiadomością, ale i tak najgorsze miało dopiero nadejść…

Zakładana rotacja na początek T2:

G

Murray 32'

Davion Mitchell '16

Ivey '32

Furphy 16'

F

Cody Williams24'

Simmons 24'

John Collins 35'

Miller 13'

C

Wembanyama 34'

Mamukelashvili 14'

Rotacja po kontuzji Jadena Iveya od 34 do 55 meczu:

G

Murray 32'

Banton '16

Davion Mitchell '30

Furphy 18'

F

Cody Williams 24'

Simmons 24'

John Collins 35'

Miller 13'

C

Wembanyama 34'

Mamukelashvili '14

Zawodnicy: statystyki, opis, ocena.

Wembanyama

image.png.4a3e24b89fe87d131e1857ed62ed4399.png

23 z 27 meczy

Overall lepszy trymestr Victora niż to co widzieliśmy w poprzednim. Monstrualne blisko 4 bloki na mecz, i oczywisty,  jedyny kandydat do obrońcy roku. Średnio dwie zbiórki więcej ale 0,5 as i prawie 2 pkt mniej niż poprzednio. Ograniczył też z 3,5 do 3 TO względem poprzedniego trymestru. I tak trwał ten dobry trymestr kiedy wypłynęła informacja o końcu sezonu i zdiagnozowanej zakrzepicy. W zasadzie w połączeniu z wypadnięciem Jadena spisuje to ten sezon Atlanty na straty i brak perspektywy na jakikolwiek sportowy sukces.

Ocena 8/10

Jaden Ivey

image.png.36a4c6272a0b311d3a0218bcedb5baaa.png

5 z 27 meczy

Ogromna szkoda tej kontuzji kończącej sezon po zaledwie 5 meczach T2. Zdecydowanie zrobił kolejny krok w rozwoju, były mecze w rl pod nieobecność Cade’a, gdzie brał na siebie końcówki i dowoził. Zobaczymy co czas pokaże, jeśli jest tam miejsce na kolejny krok to może być naprawdę świetną 3 opcją.

Ocena: ogólnie bardzo pozytywna, jednak brak w skali 1-10 za zbyt mało rozegranych meczy w trymestrze

Jamal Murray

image.png.640837e0cceb3931abf5f30733adaf2e.png

26 z 27 meczy

Bardzo zdrowy trymestr Jamala, tylko jeden opuszczony mecz. Przede wszystkim prezentował dyspozycję o wiele lepszą niż w T1. +4pkt, 91,9 % FT, i 39,7% 3pt to ogromna poprawa względem poprzedniego. Zdecydowanie pozytywna zmiana. Nie bez przyczyny też Hawks otrzymali zapytania o guarda, jednak przy tak dobrej dyspozycja nie ma mowy o jego handlu.

Ocena 8/10

Cody Williams

image.png.9206795edef5cc5d1f746bcae6d3a70d.png

14 z 27 meczy

Dalej mocno surowy młody zawodnik, w rl otrzymywał szanse ale bez jakiś lepszych występów. Ma niewątpliwie trudne wejście do ligi i ciekawe jak dalej będzie się rozwijał.

Ocena: 3/10

John Collins

image.png.2badafd55c9be455e9b49fce40192a61.png

11 z 27 meczy

Wskoczył do piątki w miejsce Huntera, który wysoko zawiesił poprzeczkę na koniec swojej przygody z ATL. Niestety Collins mimo niezłych statystyk opuścił znaczną część trymestru tj. aż 16 meczy. W rl, kiedy grał nabijał niezłe cyferki, ale w słabych Jazz ktoś musiał to robić. Niestety trochę nonfactor w przypadku ATL.

Ocena: 5/10

Ben Simmons

image.png.09cf28108cd634dbb2834648bb330b18.png

13 z 27 meczy

W porównaniu do poprzedniego trymestru opuścił 9 meczów więcej. W ataku to dalej zawodnik bez rzutu z niespełna 7 pkt, 7 as i ledwo 4,8 zb. W obronie całkiem ok, ale wiązanie przyszłości z tego typu graczem w przypadku ATL, która buduje się w zasadzie od początku nie ma sensu, stąd to ostatni Trymestr Bena w Hawks.

Ocena 4/10

Davion Mitchell

image.png.1061350d668ad41e14ce1e8bfaee13f4.png

12 z 27 meczy

Po dołączeniu do ATL opuszczona ponad połowa meczy. Solidny defensor, liczby nie pokazują jego wpływu na grę ale na pewno to dobry zawodnik. Przy próbie 2,3 3pt wysokie 46% skuteczności. W rl na pewno przejście do lepszego zespołu, pod oko Spo będzie dla jego rozwoju pomocne.

Ocena 5/10

Furphy

image.png.c60dd2848da31f652105afbb42c28ee3.png

19 z 27 meczy

W rl Pacers średnio 4 minuty na mecz, ciężko cokolwiek powiedzieć. Dostał dużą konkurencję w zespole walczącym o wynik. W Hawks grałby więcej, na pewno jest to talent do obserwacji i wiary.

Ocena 4/10

Mamukelashvili

image.png.932c6cc01e4366691b29d9c938a0b1bd.png

15 z 27 meczy

Grający ogony w rl Spurs, w Hawks dostawał jako 2way swoje minuty, średnio w rotacji około 14. Uważam go za niezłego rotacyjnego gracza, stąd też po 2T jego 2way został przekonwertowany na 1+1 i z nadzieją patrzę na współpracę w przyszłości.

Ocena 5/10

Gracze typu Banton, Bol Bol, Rupert, Bagley byli poza rotacją lub grali garbage time.

Mocne strony (podobnie jak w poprzednim T):

+ atak starting five kiedy był w całości

+ rim protection z Wembym

+ lepsza gra Jamala

Słabe strony:

kontuzje

- opuszczone mecze graczy rotacyjnych jak Davion, Collins czy Simmons

- defensywa bez VW

Terminarz:

image.thumb.png.e005e3e624d2de3a1188aaf05641a0dc.png

Bardzo trudny terminarz w T2.

11 home - 16 away

W tym aż 8 back to back.

Szczególnie początek 6 meczy wyjazdowych w 10 dni, zaczynając od Toronto i dalej 5 na dzikim zachodzie.

Tak z czystym sumieniem mogę za T2 dać sobie 8-9 winów ze względu na terminarz, ilość b2b, wyjazdów i kontuzje.

New Orleans Pelicans

James Harden/Malik Monk/Aaron Holiday

Moses Moody/Malink Monk/Gabe Vincent

Michael Porter Jr/Josh Green/Jett Howard

Derrick Jones Jr/Jae'Sean Tate/Tristan Vukcevic

Domantas Sabonis/Moussa Diabate/Tristan Vukcevic

13 nazwisk do solidnej rotacji + Pelle Larsson. Ogólnie pod względem bardzo dobrego pierwszego trymestru mamy dodanie Diabate jako backup kosztem Tshiebwe czyli spory handicap, kilka osób podkreślało że za grającego doskonale, ale jednak głównie na poziomie G-League Tshiebwe ucina mi wygrane. Teraz jest odkrycie sezonu w Hornets czyli Diabate plus wracający po kontuzji i grający solidne minuty w Wizards Vuckevic. Do tego Vincent, który po fatalnym pierwszym trymestrze zaliczył świetne wsparcie w RL Lakers w drugim, co pokryło się z trafieniem do Pelicans.

Absencje:

James Harden - 2

Malik Monk - 1

Josh Green - 3

Moses Moody - 1

Michael Porter - 3

Jett Howard - 1

Tristan Vukcevic - 8

Domantas Sabonis - 1

Moussa Diabate - 5

Gabe Vincent - 4

Kolejny trymestr można powiedzieć w dobrym zdrowiu. Nawet lepszy niż ten poprzedni, bo tam brak Malik Monka przez 7 spotkań był na pewno bardziej odczuwalny niż tutaj brak wracającego po kontuzji Vukcevica, który w T1 był po za rotacją czy cztery mecze Gabe Vincenta, który u mnie jest czwartym SG do minut.

James Harden 20,8 pts - 5,2 zb - 8,9 as - 12 miejsce w LEBRON

Póki co powrót Kawhi Leonarda na te 16 spotkań w tym trymestrze nie dało Clippers wielkiego kopa. Kawhi jest leniwy w obronie, chyba nawet lekko zaburzył energię jaką dawali kosztem jego minut świetny Derrick Jones Jr i Kris Dunn. Atak wciąż jest uzależniony od Jamesa Hardena, który z takiego Zubaca robi gracza ocierającego się o all-star impact, ale gra Clippers to wciąż geniusz Hardena i pojedyncze solowe akcje Normana Powella. Nie może się James wstrzelić z dystansu, przez to świetne mecze w ofensywie przeplata z takimi, gdzie po prostu jego pull-up nie siedzi. Ale wciąż wykorzystuje swoje BBIQ do łatwego dostawania się pod kosz, gdzie notuje najlepszą w karierze skuteczność na linii przy 6,4 FTA w tym trymestrze. Godna uznania bardzo mądra obrona, gdzie Harden gra z największą aktywność od czasów Oklahomy. Zasłużony występ w ASG, a kto wie czy nie będzie i all-team, jeśli Clippers będą w stanie utrzymać Playoffs spot.

Malik Monk 19,3 pts - 6,5 as - 47 miejsce w rakingu LEBRON

Większa rola w zespole, jeśli chodzi o RL Kings. Przed wszystkim odejście Foxa, ale też jego kontuzje. Mamy tu poprawę, jeśli chodzi o punktowanie i asystowanie, bo Monk udowodnił, że może grać z powodzeniem również jako PG. Korzystam z tego i ja, bo mogę z czystym sumieniem dać mu jeszcze więcej minut jako backup Harden koszem minut Aarona Holidaya. Trochę zawodziła skuteczność na łuku, ale Monk to jedyny zawodnik na plusie w rotacji Kings obok Sabonisa i DeRozana. Skok w LEBRON potwierdza jakość wnoszoną do zespołu, mimo że Kings strasznie cierpią na fit w zespole. 

Aaron Holiday 5,3 pts - 1,3 as -331 miejsce w rankingu LEBRON

Trochę dostał więcej minut w tym trymestrze w RL Rockets przy absencji VanVleeta, u mnie raczej w odwrocie. Cenię go za defensywę, ale w ataku wygląda to słabiutko. Słabo kreuje, słabo rzuca. Jeden warty odnotowania mecz przeciwko Warriors. 

Moses Moody 11,3 pts - 39,6 3P% przy 5,4 3PA - 196 miejsce w rankingu LEBRON

Umówmy się, że ten ruch powinien zostać wykonany już w pierwszym trymestrze, ale nie chciałem by jakiś wnikliwy obserwator typu człowiek_morza zarzucił mi, że nagle wyrzucam Josh Greena z rotacji. Ale trener po pierwszym trymestrze musiał widzieć, że Josh Green, mimo dobrej trójki i wsparcia w obronie to straszna kotwica w ataku. Moody rzuca trójki na podobnej skuteczności, ale już na większym volume oraz również on-dribble. Ogólnie Moody cieszy się coraz większym zaufaniem Kerra (wreszcie!) i zaczyna je mocno spłacać. 

Gabe Vincent 7,8 pts - 36,4 3P% przy 5,2 3PA - 316 miejsce w rankingu LEBRON

Trochę ranking nie oddaje jak fatalny był Gabe Vincent w pierwszym trymestrze i jak solidny notuje skok w drugim. On był w wielu adv stats w bottom 10 ligi i Grizzlies mi go wcisnęli jako zły kontrakt z PO na przyszły sezon. Dość powiedzieć, że fani Lakers byli pewni, że Shake Milton przejmie jego minuty. Obecnie Milton to obok Lena najbardziej znienawidzony gracz przez fanbase Lakers ( w pierwszym trymestrze słusznie był Nim właśnie Vincent ), teraz jest chwalony i przypomniał sobie trochę czasy dobrej gry z Miami Heat. Tu też na przestrzeni trymestru rosły by jego minuty kosztem Josha Greena.

Michael Porter Jr 19,6 pts - 6,2zb - 50 miejsce w rankingu LEBRON

Jestem przekonany, że gdybym opis pisał zaraz po drugim trymestrze to Porter w rankingu LEBRON byłby co najmniej 10 miejsc wyżej. Czemu? Bo gdy pisałem na forum post, że mam czterech graczy w TOP50 to Porter był na 40 miejscu i jego spadek wynika już z kiepskiej gry po kontuzji w trzeciej trymestrze. Ale nie mam danych na potwierdzenie, więc dla zachowania transparentności wpisuje suche fakty. Dla potwierdzenia mogę powiedzieć, że Porter zanim złapał kontuzje zanotował swój kosmiczny streak na 30, 36, 39 punktów. I kiedy tylko pochwaliłem, ktoś musiał mu złorzeczyć ( ciekawe kto... ;) 🐲 ) i złapał kontuzje, gdzie wrócił zardzewiały. Niestety hejterzy, jeśli chcecie być uczciwi musicie grillowanie Portera zachować na trzeci trymestr, bo akurat drugi to jeden z najlepszych w jego karierze. 44,8% za trzy przy 6,9 3PA i drugi gracz najlepszy gracz Nuggets. Oby wrócił do tego po kontuzji.

Josh Green 8 pts - 1,3 as - 532 miejsce w rankingu LEBRON

Wiadomo, że w rotacji Hornets ciężko o dobrą atencje. I łatwo znaleźć punkty ujemne w adv stats, nawet u Lamelo Balla czy Marka Williamsa. Problem w tym, że Josh Green w rotacji Szerszeni i tak jest najgorszy, a jeśli chodzi o atak to jest bezdyskusyjnym niechlubnym liderem w całej lidze. To jest pewien "sukces" biorąc pod uwagę, że rzuca sobie te ponad 40% za trzy. Umówmy się, że dalsze trzymanie go jako startera kosztem Moody czy Gabe Vincenta przez trenera to byłoby sabotowanie własnego teamu. 

Derrick Jones Jr 10,6 pts - 3,9 zb - 150 miejsce w rankingu LEBRON

Wrócił Kawhi Leonard, więc zaczął częściej grać z ławki, ale nie przeszkodziło mu to lepiej punktować, chociaż nie utrzymał swoich mocnych średni z poprzedniego trymestru. Wciąż jednak topowy perimeter defender w lidze ( dla mnie osobiście TOP5 ), który gra świetne dwójkowe akcje z Hardenem zarówno w RL jak i dla fanów BeGM. Często wymienny system obrony z Hardenem, gdzie Derrick schodzi na obwód i odpowiada za najlepszego gracza rywala, a Harden masuje się pod koszem, chociaż James w tym sezonie zaskakująco dobrze wygląda też on-ball przeciwko guardom.

Jae'Sean Tate 4,4 pts - 2,3 zb - 332 miejsce w rankingu LEBRON

Fani Rockets są podzieleni. Dla jednych to serce Rockets, a dla drugich ofensywna kotwica. Lider Rockets Sengun sam powiedział, że w momencie jak Tate jest jak na parkiecie zawsze przejmuje on najlepszego gracza rywali, a przecież mamy tam takich liderów defensywy jak Thompson czy Eason. Uczciwie trzeba jednak przyznać, że młoda konkurencja jest od Niego ogólnie lepsza. Przydałaby mu się zmiana otoczenia i bardzo szkoda, że nie przejęli go tacy Bucks, którzy oferowali dwa 2nd roundery. W tym trymestrze i tak mógł liczyć na więcej minut przy kontuzjach kolegów. Kilka fajnych spotkań i duży ojciec zwycięstwa wyjazdowej wygranej z Hawks, gdzie zanotował oprócz mocnej defensywy 16 punktów na 100% z gry. Skoro fani Rockets są podzieleni to i tutaj nie ma sensu bawić się w przekonywanie, albo cenisz jego obronę i traktujesz jako drugiego PJ Tuckera albo się c***a znasz :P

Tristan Vukcevic 5,1 pts - 2,3 zb -  306 miejsce w rankingu LEBRON

Nie ma co zbytnio popadać w hurraoptymizm, gdy mówimy o garbage playerze w najgorszej drużynie ligi, ale impact jego minut jest najlepszy w całym zespole. Bardzo fajna gra z obu stron parkietu. Mavs zabrali mi mojego syna Karlo Matkovica, a ja im w rewanżu Tristana. W Adriatic League Vukcevic uchodził za lepszego prospekta i jestem zadowolony jak szybko pozbierał się po długiej kontuzji. Tak czy siak myślę, że dobre minuty Vukcevica to też jakiś handicap kosztem będącego wciąż po za ligą Marcusa Morrisa.

Domantas Sabonis 19,2 pts- 16,1 zb -6,4 as 15 miejsce w rankingu LEBRON

Kosmiczny sezon Litwina przechodzi wciąż bez należnego echa. Jeszcze przed chwilą był w TOP10, ale najpierw było jawne okradzenie go przez całą społeczność NBA miejsca w ASG, a potem deal po Lavine. I Kings zaczęli bronić jeszcze gorzej, a Sabonis został pozbawiony piłki zarówno jako scorer, jak i też passer. Mierne wyniki Kings nie zaskakują w tej sytuacji raczej nikogo. Domantas, więc energię poświęca jeszcze bardziej obronie, gdzie niestety łatki słabego obrońcy nie odklei już w oczach niedzielnego fana już nigdy i zbiórce. Średnia ponad 16 zbiórek na mecz to średnio 3 zbiórki więcej niż drudzy w tej kategorii Kessler i Towns. To jest przepaść. 23-28 przeciwko Celtics w TD Garden to pewnie TOP5 jego występów w karierze.

Moussa Diabate 7,5 pts - 6,6 zb - 210 miejsce w rankingu LEBRON

Te średnie wyglądają jeszcze bardziej imponująco, jeśli weźmiemy pod uwagę, że osiągane w 19 minut. To jakie by były per36? Koło 15-12. Diabate daje ponad 60% z gry nie ograniczając się tylko do tipów z pod kosza i mocną obronę. Hornets długo nie czekali i swojego two-way playera przekształcili w trzyletnią umowę. Cofnięty deal Marka Williamsa zabierze mu możliwość grania większych minut i podbicia statystyk, ale to bardzo cenny backup dla jednego z liderów Pelicans.

Mocne strony:

- Wysoka forma całego składu

- Kolejny zdrowy trymestr

- Poszerzenie rotacji ogólnej oraz na kluczowych pozycjach, gdzie występowały braki.

Słabe strony:

- Przeciętna defensywa 

- Brak gracza, który by uchodził za niekwestionowanego superstara z pierwszych stron gazet

Jestem bardzo zadowolony z formy graczy i tego jak układa się ten sezon. Poprzedni trymestr zakończyłem 18-10, czując że jest to bilans tylko delikatnie zaniżony. Teraz poszerzyłem rotacje, więc w względem poprzedniego trymetru dałbym pewnie 20-8. Ale że trymestr krótszy to uznam za sprawiedliwe  Pelicans 19-8

Edytowane przez MarcusCamby

DALLAS MAVERICKS

Rotacja:

PG Trae Young, DLO, Craig Porter Jr.

SG Keon Ellis, Garrisson Mathews, Herb Jones

SF Devin Vasell, Jordan Hawkins, Cidy Cissoko

PF Anthony Davis, Nic Batum

C Wendell Carter Jr. Karlo Matković

Statystyki:

Trae Young 36,3 min, 26 pkt 2 zb 10.7 ast 42% fg,  35% za 3

Keon Ellis 23.8 min,  9 pkt, 2.9 zb, 1.4 ast, 50 % fg, 47 % za 3

Devin Vassell 32.5 min, 14.9 pkt, 3.9 zb, 2.9 ast, 40% fg, 31 % za 3

Anthony Davis 32.2 min, 23.8 pkt, 12.3 zb, 3.5 ast, 2.1 blk, 53% fg, 33 % za 3

Wendell Carter 24.6 min, 9.6 pkt, 6.6 zb, 2.3 ast, 44 % fg, 22 % za 3

Herb Jones 32.4 min, 8.4 pkt, 4.0 zb, 4.2 ast, 41 % fg, 28 % za 3

Karlo Matković 16.6 min, 4.6 pkt, 4.4 zb, 50% fg

Mathews 17,5 min, 7.3 pkt, 2.4 zb, 1.2 ast, 35 % fg, 34 % za 3

Absencje:

Young 3 mecze absencji

Ellis 0 meczów absencji

Vassell 0 meczów absencji

Davis 11 meczów absencji

Wendell Carter Jr 0 meczów absencji

Herb Jones 17 meczów absencji

Matković 15 meczów absencji

Mathews 3 mecze absencji

Dobre strony:

-Świetna dyspozycja Trae Younga i Davisa

- Dyspozycyjność Trae Younga, Ellisa, Vassella, Wendella Cartera Jr.

- Równowaga pomiędzy obroną i atakiem

- Dobre wejście do zespołu Keona Ellisa (zarówno w ofensywie jak i w defensywie)

Słabe strony:

-Brak stabilizacji z uwagi na przebudowę zespołu

- Kontuzje Davisa i Jonesa

Proponowany bilans: Trudno wskazać propozycję. Z uwagi na siłę zespołów na zachodzie i liczbę absencji, to ok. 11-12 zwycięstw.

San Antonio Spurs 

dalej młodzi i dalej zdrowi a co ważne z każdym meczem są coraz bardziej gotowi aby postawić się wszystkim  

Zdrowie sprawia że na dziś to najlepiej zbierającą ekipa w całej begm NBA. 
Na każdej pozycji od rozgrywających RW i Mathurin poprzez skrzydła Sochan Duren i Stew mam wysoko notowanych zbierających a na ławce kolejne nazwiska mocno zabezpieczające deska. Achiuva czy Hayes u mnie to 5-6 nazwisko pod koszem a w swoich RL zespołach muszą z konieczności grać pierwszoplanową rolę jako zbierający  - mnie ten wysyp cieszy 

co się zmieniło z T1

plus:

Formę ustabilizował Sochan, mniej minut ale % 56,5/46,7!!!!! Za trzy - efektywnie. 69,3FT

oraz stabilizacja Stewart,

dalej rozwijają się młodzi Billal ( spadła mu trójka do 25% niestety) czy Resacher a i Hayes czy Achiuva mają sporo z gry  

Mocno w górę poszły akcje Jalena Durena oraz Keldona Johnsona. Pierwszy dodał obronę i twardość pod koszem ( 6 bloków ostatnio) drugi zaczyna regularnie trafiać na wysokich procentach.

Brak blokujących został rozwiązany we własnym gronie bo zajęli się tym moi podkoszowi a Jalen Dureń pokazuje że potrafi jednak bronić i to twardo. Big Stew i Achiuva gdy zdrowi dają z Sochanem dobrą obronę  

minus:

Dalej brak lidera bo takowego pełnokrwistego nie posiadam. Kolektyw może wygrywać RS ale zespół traci gdy oceniamy Star power. Jedni mają tego więcej. Inni mniej. Spurs nie mają wcale

Rola RW0 w dalszym ciągu niedookreślona. Utrudnia to ocenę zespołu bo na dobry występ przypada równie fatalny.

ROTACJA: drobne korekty 

Russel Westbrook 32 + Sochan 16

Mathurin 20 + Bilal 16 + Keldon Johnson 12

Zaccharie 22 + Keldon Johnson 10 + Bilal 8 +  Okoro 8 

Sochan 30 + Stew 10 + Achiuva 8 + Okoro 

Duren 30 + Stew 8+ Hayes 10 

STATYSTYKI z uwzględnieniem porównania do T1 

LEPIEJ w T2 niż T1 Jalen Duren wszystkie mecze 

12,6/111/2,7/1,1 tylko 27 minut 70,2FG i 78,7 FT 

Identycznie  Mathurin 2 opuszczone

15,6/4,8/2 49,3FG

Podobnie gdzie wyższe procenty a mniejsze minuty  Sochan 6 opuszczonych

9/6/2,3 56,5/46,7/69,3 1,4 strat tylko 24 minuty 

Porównywalnie ale spadła %3 Bilal Coulibaly 2 opuszczone 

11,2/4,4/3,6 40/25,3/72% 

Lepszy ostatnio Keldon Johnson wszystkie mecze 

11,6/3,7/1,3 % 49,6/35/76,2

Lepsza produkcja i dużo wyższe % !!! Westbrook 7 spotkan teraz

14,4/4,5/6,4 53,8/35/68,5 3,6 strat 

Stabilnie Stew 4 mecze

6/5,4/1,7 1,2bl %52,3/35,3/73,7 

Minimalnie lepiej Zaccharie Risacher 7 opuszczonych

12,4/3,3/1,4 %49/38,5/76,3 

Lepiej Achiuva wszystkie mecze

7,7/6,0/1/1,1 st %56/34,8/65,7 

Tragicznie Okoro tylko 5 spotkań zagrał 

Wcale bo  Mann nie zagrał 

Lepiej  Hayes 4 spotkanie opuszczone i więcej minut 

5,7/4,1/2 %68,7/68FT 

resume:

mlody zespół grający o pojedyncze wygrane w każdym meczu 

BILANS 

11:16 

Wybitnie zdrowy trymestr. 
Co warte podkreślenia Część zawodników pokazała dalszy rozwój a nikt nie zaliczył jakiegoś dużego regresu. Ten skład się cementuje a pod koszem walczy ciężko. Ogólnie atletyczny zespół który może wygrywać gdy przeciwnik ma b2b

Z różnych względów posiadając graczy którzy w RL są w słabych klubach jak Wizz czy spurs wielu graczy ma mimo wszystko dosyć niskie minuty.  Szkoda bo per 36 u Sochana Keldona Durena czy Stew wygląda too dużo lepiej. Ale nie stosuje tej sztuczki. Jest jak jest. 

12 w rotacji Ousman Dieng w pierwszym kwartale OKC też dostaje minuty. Mam kim orać parkiet. 

(11 minut w T2) i te 4,4PPG dodaje 

Tradycyjnie szeroko ale ubogo w talent 

Kalendarz jako średni oceniam. 

Edytowane przez ignazz

76ers

Króciutki opis, bo nie ma co się rozwodzić ;)

Embiida pomijam w tym opisie, bo nie ma co sobie zawracać głowy. Nie ma go to nie ma, idziemy dalej, życząc mu zdrowia na przyszłość.

Rotacja gdy wszyscy zdrowi

PG  Maxey 35, Carter/Exum 13

SG Irving 35, Kennard 20

SF McDaniels 33, AJax 8

PF Yabusele 28 Lyles 20

C Bitadze 28 Clarke 20

Z uwzględnieniem kontuzji

PG  Maxey 38, Carter/Exum 15

SG Irving 38, Kennard 22

SF McDaniels 34, AJax 16

PF Yabusele 30 Lyles 22

C Bitadze 30 Clarke 22

Exum opuścił większość trymestru, jak go nie było to grał Carter, więcej AJax, jak wrócił to grał więcej niż 13 minut

Absencje

Maxey 2

Irving 8

Yabu 3

Bitadze 6

Clarke 2

Exum 21

Kennard 1

Maxey

image.thumb.png.3ddc80916f66c0db2c7fabc937662f73.png

Irving

image.thumb.png.c9940eee176c778d50fbd705f52144e2.png

McDaniels

image.thumb.png.08d829682b70d7ca2823c8f1cb38918d.png

Yabusele

image.thumb.png.005663302b71756079fbdb5fc7a12b7f.png

Bitadze

image.thumb.png.1b1daca7368c596cb84b54721ffe00cc.png

Tak tylko wspomnę, bo może niektórzy nie zauważają jak gra, bo to cicha, ale świetna robota

https://x.com/The_BBall_Index/status/1895646167213437366

Topka defensywnych centrów, najlepsze D-Lebron w całej lidze

Lyles

image.thumb.png.5ac8dbc0abce719a3e672c38c9abf73c.png

Clarke

image.thumb.png.d3d57466c22820960f0959976bf955dd.png

Kennard

image.thumb.png.5f912fe97114690c4a78ac5f6c5991d2.png

Andre Jackson jr.

image.thumb.png.d284e23f6eb4a621bcfba42f4cc48ac7.png

Exum

image.thumb.png.43e5db134c799d0dd877beee99fd1066.png

Devin Carter

image.thumb.png.2a36d7eca09794b0f634bc66893af3fb.png

Oliver Maxence Prosper

image.thumb.png.fb9310c3fc1c9ac2baca486e6b6c3e13.png

Krótki opis

Nie da się uniknąć porównania do real 76ers, choć by była jasność, łączy mnie z nimi tylko, albo aż Maxey i Yabu a to w sumie najjaśniejsze chyba postacie real 76ers.

Embiida po prostu przemilczam, bo nie ma o czym pisać.

W porównaniu do real Sixers mam zdecydowanie lepszą rotację na centrze, bo Bitadze to może bardziej dla koneserów, ale wszystko pokazuje, że to topka defensywnych centrów w NBA, ktoś czego bardzo brakuje real Sixers.

Rotacja big jest całkiem, całkiem Bitadze, solidny Clarke, stretch Lyles, bardzo dobry w Sixers Yabu. Rotacja jest umowna, bo każdy z nich może zagrać na centrze, oprócz Bitadze, każdy może zagrać na PF, więc dopasowywana jest pod przeciwnika i pod formę. Dają sporo obrony, ale także trójki i zbiórki.

McDaniels wciąż jest świetny w obronie, ale zanotował także postęp w ataku, zwłaszcza pod koniec trymestru.

O duo Maxey, Irving nie mam co pisać, po prostu wśród topki ofensywnych duetów na obwodzie.

Ławka na obwodzie daje mi spore możliwości i różnorodności, bo i jest świetny strzelec Kennard i bardzo dobry pies w obronie Andre Jackson oraz kolejny pies i mój nowy ulubieniec w postaci Cartera, który oczywiście jeszcze niewiele daje, ale już powrót Exuma, dobrego i strzelca, i obrońcę i ball handlera jest całkiem fajny.

Z dalszego szeregu Prosper, Phillips, Trey Jamison.

Bilans trudny do oceny pewnie przez pryzmat real Sixers, albo wierzycie, że jest to plusowy zespół walczący o PO bez play in, albo stwierdzicie, że zespół tankuje, choć to trochę trudne z Maxeyem, Irvingiem, McDanielsem, Bitadze i wieloma przynajmniej solidnymi graczami. Mam pick, lubię draft, nie mam żadnej napinki, więc nie obrażę się nawet za 0-27 :)

Edytowane przez Tecu

Phoenix Suns

Także króciutko ;)

Rotacja

PG Collier 29, Ball 19, Wesley

SG Bane 32, Dick 16, George

SF Ausar 25, Ziaire 23, GG

PF JJJ 26, Jović 22, D. Jones

C Ware 26, JJJ 6, Oso 16

Collier

image.thumb.png.63ecf1aa58d75678066f0987b94718f4.png

Bane

image.thumb.png.9ae9c8e827d28aae7786552b9847708b.png

Ausar

image.thumb.png.1584b20b705efae7577e2086c9db3bbd.png

JJJ

image.thumb.png.b0516f4e1ca789eeadd852b634f5f7f0.png

Ware

image.thumb.png.9df6ff615dfd74f02fb3a030417ec8a9.png

Ball

image.thumb.png.d57ee6e019069118d23f1b5e57c51bad.png

Dick

image.thumb.png.ac1b45ca3c55351ef6d04a62d6a67ebf.png

Ziaire

image.thumb.png.fc501634e22c6117a212fd1dfe5f91f3.png

Jovic

image.thumb.png.edd3d2cd8c2c81a439b6b5edc116b249.png

Gramy, scalamy drużynę, robimy atmosferę, bawimy się testujemy, dajemy młodym pograć, sezon przejściowy, wynik nie jest najważniejszy.

Odnośnie wyniku to, wg mnie nie tylko siła drużyny ma znaczenie. Tanking jest, czy komuś się podoba, czy nie, częścią NBA. Jeżeli drużyna jest stosunkowo słaba i ma swój pick, nie zależy jej na wygrywaniu, jeżeli nie ma swojego picku a jest na podobnym poziomie to wygra więcej, bo zależy jej jednak na zwycięstwach lub inaczej, nie zależy im w takim samym stopniu na przegranych. Poza tym sadzanie graczy, odpoczynki, przedłużanie kontuzji itd, itp, to jest część NBA.

Oczywiście to Wy głosujecie, ale wydaje mi się, że to czy drużyna ma czy nie ma swojego picku ma znaczenie przy bilansach.

U nas na koniec trymestru sytuacja jest następująca wśród najsłabszych drużyn:

1 Wizards - mają swój pick, chcą przegrywać

2 Rockets - mają swój pick, chcą przegrywać

3 Hornets - mają swój pick, nie wiem czego chce GM

3 Spurs, nie mają swojego picku, chcą wygrywać

5 Suns - mają swój pick, chcą przegrywać

6 Hawks - mają swój pick, chcą przegrywać

7 Kings - mają swój pick, GM jednak brzydzi się przegrywaniem

Zobaczymy jak to wyjdzie, bilans mniej więcej w przedziale 7-20 do 10-17 w zależności kto jak widzi tankowanie.

TORONTO RAPTORS

Rotacja:

PG:    Damian Lillard 33min / Scotty Pippen 15min 
SG:    Norman Powell 32min / Kris Dunn 16min / Kevin Huerter
SF:    Kawhi Leonard 26min / Amir Coffey 22min / Dalen Terry
PF:    Pascal Siakam 33min / Georges Niang 12min / Naz Reid 3min
C.      Onyeka Okongwu 28min / Naz Reid 20min / Luke Kornet

Rotacja uwzględniająca kontuzje:

PG:    Damian Lillard 34min / Scotty Pippen 19min 
SG:    Norman Powell 34min / Kris Dunn 20min / Kevin Huerter 3min
SF:    Kawhi Leonard 26min / Amir Coffey 22min / Dalen Terry 5min
PF:    Pascal Siakam 33min / Georges Niang 12min / Naz Reid 6min
C.      Onyeka Okongwu 28min / Naz Reid 20min / Luke Kornet 7min

STATYSTYKI: 

Damian Lillard - 25,3 pts 7,4as 5,0 rb 45% FG%, 39% 3P% - 23/27
Norman Powell - 24,7 pts 3,8 rb 1,9as 49% FG%,38% 3P% - 24/27
Pascal Siakam -  20,8 pts 7,6 rb 3,3 as 52% FG%, 37% 3P% - 28/28
Kawhi Leonard - 16,9 pts 4,6 rb 3,8 as 46% FG%, 38% 3P% - 16/27
Naz Reid -  16,2 pts 5,9 rb 1,0 blk 51% FG%, 46% 3P% - 26/27
Onyeka Okongwu - 13,0 pts 9,5 rb 1,1 blk 60% FG%, 31% 3P% - 23/27
Amir Coffey - 10,2 pts 2,2 rb 0,9 as 45% FG%, 42% 3P% - 26/27
Georges Niang - 9,5 pts 3,5 rb 1,4 as 48% FG%,45% 3P% - 26/27
Scotty Pippen Jr. - 8,4 pts 3,6as 3,0 rb  48% FG%, 40% 3P% - 27/27
Kris Dunn - 4,8 pts 3,2 as 3,5 rb 38% FG%, 32% 3P% - 20/27

Ciekawostki:

Plusy/Minusy:

+ Norman Powell kontynuuje niesamowity sezon
+ Lillard i Siakam w bardzo dobrej formie, która zaowocowała występem w All Star Game
+ Wrócił Leonard, póki co spokojnie wprowadzany - 26mpg
+ Onyeka Okongwu w końcu został podstawowym centrem Hawks, notuje najlepszy okres w swojej karierze. W tym trymestrze zaliczył rekord kariery w punktach (30pts), w zbiórkach (21), asystach(7), przechwytach (4)
+ Wszyscy podstawowi zawodnicy w dobrym zdrowiu, po powrocie KL2 nikt nie wypadł na dłużej 
+ Naz Reid wskoczył do S5 Wolves. 19,5ppg, 9,5rpg, 3,3as gdy jest starterem
+ Kris Dunn w lutym został najlepiej przechwytującym graczem w lidze - 3,1 SPG
+ Georges Niang po wymianie do Hawks stał się fajną opcją z ławki - 14ppg 5rpg 47% 3P%
+ Świetna forma strzelecka, ośmiu zawodników <38% za 3

- Kawhi nie gra jeszcze na 100% i jest zardzewiały
- Liczyłem na więcej ze strony Huertera, ale i tak nie mam dla niego minut. Może w Bulls się ogarnie

Proponowany bilans:

Proponuję sobie najlepszy bilans na Wschodzie

Oklahoma City Thunder

Mecze
29-38

MIN  PTS  REB  AST  STL  BLK  FG%  3PM  3PA  3P%

Capela       22.9  8.3    7.7    1.3    0.7    0.9   56.7    0.0    0.0

Krejci          22.5  7.2    2.9   3.2    1.0    0.5   42.4   1.6     4.2   38.1

Clowney     28.3  13.2   4.6   1.3    0.7    0.0   42.9  2.7    6.7   40.3

Smith          15.5   8.5   6.0    1.3    0.2    0.6   50.8   1.1   3.4    32.4

Dinwiddie   26.9   11.9   3.3   4.0   0.7   0.1    39.6   1.3    4.1    31.7

Wiggins       30.1   13.5   4.8   2.4   0.9   1.1   41.9   1.4   5.3    26.4

Simons        34.2   21.9   3.0   5.4   0.6   0.0   47.1   4.1   9.3    44.1

SGA             33.7  33.4   5.3   5.4   2.1    1.3    55.7   1.9   4.6    41.3

Sensabaugh    19.7  12.7  3.6  1.7  0.5  0.2    50.5   2.1   4.9    42.9

Prince           23.7  6.6    2.9    2.0   0.8   0.1   43.9   1.6  3.9    41.0

Green            23.6  9.4    2.4   1.4   0.3   0.1   44.4   2.5   6.1    41.0

Theis             17.6   6.0    5.8   1.5   0.5    0.5  60.5   0.2   1.2    16.7

Martin            23.6  7.0   4.0   2.1   1.3   0.5   44.3   0.7   2.3    30.4

PG SGA 33min/ Simons 15min/ Krejci
SG Dinwiddie 25min/ Simons 15min/ Green 8
SF Wiggins 28min/ Krejci 20min/ Martin/ Sensabaugh
PF Prince 28min/ Clowney 20min
C Capela 24min/ Smith 24min/ Theis/

@ MIA W
WSH W
@ IND W
@ CHA W
MEM L
MIN L
LAC L
NYK L
BOS W
@ CLE L

Mecze
39-48

MIN  PTS  REB  AST  STL  BLK  FG%  3PM  3PA  3P%

Capela      20.7  9.4    8.9    0.8   0.5   1.3   56.2    0.0    0.0

Krejci         27.7 10.2   4.2    3.1    1.0    0.6   46.8   2.4    5.9    40.7

Clowney    27.9  9.4   4.2   0.7    0.8   0.7   30.4   1.9   6.6    28.8

Smith         16.1   9.7    6.2   1.0    0.1    0.9   51.5    1.7    3.7    45.9    

Dinwiddie  27.1   11.7   1.9   3.8   0.7    0.3    53.2   1.7   3.6    47.2

Wiggins     33.4 20.9  5.4   2.6   1.0    0.7    41.7   2.3   6.9    33.3

Simons      33.6  19.7  2.9    5.3   0.7   0.2    44.4  3.3   8.1    40.7    

SGA          33.2  36.9  4.1    6.1    1.4    0.8    51.7   1.9   5.4    35.2    

Sensabaugh    15.8  6.3  2.1  0.6   0.8   0.0   35.8  1.0   4.2    23.8

Prince        27.4   9.1   3.7   2.9    0.7    0.1    44.6    2.1    5.1    41.2

Green        23.1    6.7   2.8    1.1    0.6    0.1    37.3    1.5    4.4    34.1

Theis         20.8   5.2   5.1    2.0    0.7   0.4   47.6    0.2    1.0    20.0

Martin        20.7   5.4   4.0   2.2   0.8   0.5   39.6    0.6    1.5    40.0

PG SGA 33min/ Simons 15min/ Krejci
SG Dinwiddie 25min/ Simons 15min/ Green 8
SF Wiggins 28min/ Krejci 20min/ Martin/ Sensabaugh
PF Prince 28min/ Clowney 14min/ Wiggins 6
C Capela 24min/ Smith 24min/ Theis/

Powrot Wagnera na 3 ostatnie mecze

@ NYK L
@ WSH W
@ PHI W
CLE W
@ DAL L
BKN L
UTA L
DAL W
@ POR W
@ GS W

Mecze 49-55

Koncowka trymestru dużo absencji Capela, Cody, Clowney ale z Wagnerem

SAC W
MIL W
PHX W
TOR  L
@ MEM W
NO L
MIA W

SGA 34/ Simons 14

Wiggins 12/ Dinwiddie 18/ Simons 18

Wagner 34/ Krejci 14/ Sensabaugh

Prince 28/ Wiggins 20/ Peterson

Smith 26/ Theis 22

Plusy
Świetny trymestr SGA, Simonsa
Dobry trymestr Dinwiddie, Krejci, Wiggins, Prince

Minusy

Dluga absencja Franza
Problem na pozycji C pod koniec trymestru, brak Capeli, rotacja Smith/Theis
Spadek formy Dinwiddie w ostatnich meczach

16-11

Edytowane przez bogans2

Utah Jazz 2024/2025 T2

Wybaczcie opóźnienie w opisie (to chyba swoją drogą moje pierwsze w beGM), ale dopiero wczoraj wieczorem wróciłem z wyjazdy na narty i nie miałem siły, żeby usiąść nad opisem. Także przyjmę wszelkie punkty karne, ale opis i tak wrzucam :)

Trymest nr 2 w moim zespole przyniósł przede wszystkim powrót Banchero do gry. Oczywiście początek to było zrzucanie rdzy i limit minut, ale niezależnie od tego jest on bardzo ważnym punktem w rotacji i końcówkę T2 już gra na pełnym obłożeniu.

Raczej nie mogę narzekać na absencje w moim zespole - wiadomo, że jakieś pojedyncze się zdarzają a jedyna poważna to Cam Thomas, który opuścił cały trymestr. Na szczęście zarówno forma Joe, Hielda i Leverta z ławki spokojnie pozwala mi przykryć te nieobecność. Na pewno może brakować trochę ognia, ale za to defensywa jeszcze bardziej poszła w górę.

A zatem po kolei jeśli chodzi o bazową rotację:

PG - SG

Josh Giddey (w nawiasie absencje - 3) - Zach LaVine (1 - wpisuję tylko 1 absencję bo w RL wyszły 3 z czego 2 podczas jego wymiany - wiadomo, że u mnie by grał)

Wymiana na pozycji startującego PG względem T1 (co też zaznaczałem, że może nastąpić) - Josh jak już wszedł w rytm i zgrał się z nowym teamem (a u mnie gra od lat) to wrócił na niezły poziom. Przede wszystkim jest generałem parkietu i odpowiada za dostarczanie piłek, zbieranie bezpańskich zbiórek, a i nawet nieźle radzi sobie w obronie (ponad 2 stl+blk/game)

Zach to wiadomo - pod nieobecność Banchero był centralnym punktem ofensywy i odwdzięcza się wyjątkowo (tfu tfu) zdrowym sezonem zdobywając blisko 25ppg i blisko 3pt na 41%

J. Giddey:

24g / 31min. / 12,5pkt. / 7,9zb. / 5,8as. / 1,3prz. / 0,8bl. / FG 44% / 1,5 3P 36%

Z. LaVine:

22g. / 35min. / 24,8pkt. / 4,9zb. / 4,6as. / 1prz. / FG 50% / 2,8 3P 41%

SF - PF

Lu Dort (4) - Paolo Banchero (11) - Santi Aldama (8)

Generalnie podstawowa piątka to Banchero, ale pod jego nieobecność pozycję zajmować Aldama (o nim niżej). Uważam, ze breakout Santi znakomicie wpisał się w moim teamie i po powrocie Paolo będzie on walczyć o nagrodę najlepszego rezerwowego :)

Dort to przede wszystkim znakomita obrona pozycji PG-SF - rzucany na najlepszych strzelców zespołów przeciwnych. Dodatkowo wrócił do bardzo dobrej dyspozycji strzeleckiej zza łuku i trafia ponad 42% rzutów za 3.

L. Dort:

23g. / 29min. / 10,1pkt. / 3,7zb. / 1,6as. / 0,9prz. / FG 46% / 2,3 3P 42%

P. Banchero:

16g. / 32min. / 20,4pkt. / 6,6zb. / 4,8as. / FG 41% / 1,4 3P 27%

C Jarrett Allen (0)

Allen to maszyna, okaz zdrowia i podkoszowy jakiego potrzebowałem. Zbiera, trafia (71% FG) co trzeba i świetnie broni obręczy. Wbrew pozorom ma całkiem niezły przegląd pola rozdając ponad 2 asysty z czego korzystają inni jak Banchero czy Aldama.

J. Allen:

27g. / 28min. / 13,9pkt. / 10,7zb. / 2,2as. / 0,9prz. / 1,1bl. / FG 71%

Ławka rezerwowych:

PG Dennis Schroeder (0)

Dennis miał znakomity początek sezonu i świetnie poprowadził zespół, a teraz oddając pola z pierwszej piątki ma prowadzić rezerwowy unit do wygrywania minut. Wchodzi do s5 gdy Giddeya nie ma.

D. Schroeder:

24g. / 25min. / 10,4pkt. / 2,3zb. / 4,3as. / 1prz. / FG 38% / 1,6 3P 34%

SG Isaiah Joe (3)

Joe od dawna jest moim czarnym koniem a teraz w RL OKC jeszcze bardziej pokazuje, że warto na niego stawiać. Typowy 3&D gdzie trafianie blisko 3pt przy 43% skuteczności pomaga walczyć w rezerwowych minutach. Do tego staje się coraz lepszy w obronie.

I. Joe:

24g. / 22min. / 11pkt. / 2,5zb. / 1,3as. / FG 47% / 2,8 3P 43%

SG - SF Caris LeVert (4 - pozostałe 3 podczas wymiany)

Levert to kolejny świetny zadaniowiec z ławki - trochę gorzej w ofensywie w tym trymestrze, ale wciąż jego impact defensywny jest niedoceniany - a radzi sobie w obronie pozycji 1-3 na blisko elitarnym poziomie.

C. LeVert:

20g. / 24min. / 8,9pkt. / 3,4zb. / 3as. / FG 39% / 1,4 3P 33%

PF Santi Aldama (8)

To już jak było zaznaczone w T1 - breakout sezon Santi, z którego jestem bardzo zadowolony. Doskonale wpisał się w rozwój zespołu oraz jego potrzeby w momencie kontuzji Paolo. Teraz powalczy o 6th mana :)

S. Aldama:

19g. / 22min. / 11,7pkt. / 5,4zb. / 2,1as. / FG 45% / 1,9 3P 36%

C  Nick Richards (0)

Pod koszem naprawdę mam iron manów :) Kolejny żelazny zawodnik, który ma proste zadanie - zbierać, przeszkadzać pod koszem i trafiać co trzeba. Może nie jest aż tak dobry jak Allen, ale swoje zadania z ławki spełnia dzieląc minuty z Eubanksem

N.Richards

25g/ 20min. / 7,8pkt. 8,3zb. / 0,9bl. / FG 55%

Dodatkowe rotacje:

SG - SF Buddy Hield

Hield to przede wszystkim strzelba z ławki, choć też dziurą w obronie nie jest. Jednakże jego główne zadania to złapać 10-12minut i trafić z 2-3 trójki.

B. Hield:

27g. / 24min. / 9pkt. / 3,2zb. / 1,9as. / 0,9prz. / FG 35% / 1,9 3P 29%

PF - C Jonathan Isaac

Minister Obrony - to jest super rezerwowy na te 12-15min, który ma trzymać defensywę podkoszową w ryzach - wciąż to jeden z najlepszych obrońców i niestety musze się przyzwyczaić do jego ograniczeń minutowych

J. Isaac:

27g. / 16min. / 5,9pkt. / 5,1zb. / 1bl. / FG 39% / 0,6 3P 23%

C Drew Eubanks

Dalsza rezerwa na C - nie ma wielu minut, ale jeśli trzeba to wykorzystuje je w 100%

D. Eubanks:

19g. / 16min. / 7pkt. / 4,8zb. / 1,1as. / 1bl. / FG 64%

SF - PF Jabari Walker

Ktoś napisał, że to jeden z gorszych kontraktów poprzedniego offseason - nie zamierzam się kłócić, bo sam uważam, że trochę się pośpieszyłem, ale też może trochę na wyrost widzę w nim rozwojowego zawodnika.

J. Walker:

18g. / 10min. / 4,4pkt. / 2,8zb. / FG 57% / 0,4 3P 40%

Rotacja:

S5:  Giddey (28) - Lavine (30) - Dort (28) - Banchero (28) - Allen (28)

ławka (minuty trochę bardziej przybliżone bo mogą się zmieniać w zależności od taktyki)

Schroeder (15-18) - Joe (12-15) - Levert (15-18) - Aldama (15-18) - Richards (18)

defensywny anchor na 10-12min: Isaac 

strzelba z ławki na 10-12min: Hield

dodatkowe wsparcie C na 2-4min: Eubanks

Mocne i słabe strony:

Mocne:

• szeroka rotacja i zdrowie większości zawodników
  • bardzo dobra gra Lavine, Giddeya i Aldamy
  • świetni defensorzy - Dort, Allen, Levert, Joe, Isaac

Słabe:

•  kontuzje graczy rotacyjnych (pomniejsze Aldamy czy Leverta)
  • nieobecność Cama Thomasa (mniej opcji ofensywnych)

Terminarz:

Utah gra 13 meczy na wyjeździe i 14 w domu i 5 b2b w 2T.

Fri, Dec 27          
Sun, Dec 29          
Tue, Dec 31          
Thu, Jan 2          
Sun, Jan 5          
Mon, Jan 6          
Wed, Jan 8          
Fri, Jan 10          
Sat, Jan 11          
Mon, Jan 13          
Thu, Jan 16          
Sat, Jan 18          
Tue, Jan 21          
Thu, Jan 23          
Sun, Jan 26          
Tue, Jan 28          
Wed, Jan 29          
Fri, Jan 31          
Sat, Feb 1          
Tue, Feb 4          
Thu, Feb 6          
Sat, Feb 8          
Sun, Feb 9          
Tue, Feb 11          
Thu, Feb 13          
Fri, Feb 14
vsLA LA 

Sat, Feb 22

Terminarz dość trudny, sporo przeciwników z którymi walczę o bezpośredni awans do PO, więc na pewno motywacja spora. Patrząc na formę mojego zespołu, głębię i problemy drużyn przeciwnych w różnych momentach sezonu to powinienem wykręcić powyżej .500

Myślę, że uczciwie to by było 15W - ale przedział 14-16W ogólnie uznaję za stosowny

Brooklyn Nets – 1 trymestr

Rotacja

Holiday 26/ Nembhard 16/ Black 6

Herro 26 / Mykhailiuk 14 / Black 8

Brooks 28/ Hardaway 20

Murray 28/ Vanderbilt 12 / Boucher 8

Sengun 28/ Boucher 10 / Mogbo 10 (two way)

garbage time Salaun & Whitehead

Krótki opis sytuacji jaki mam w drużynie

image.thumb.png.bbd08f14a3ff9c8e0cffe2b16b3596b6.png

Przepraszam ale nie mam zbyt wiele czasu na opis. Gram tak samo jak w 1 trymestrze, w razie kontuzji wskakują dalsi zawodnicy z rotacji, w czasie nieobecności Wagnera korzystam z Mogbo na two-wayu.

image.png.1f1b21f8be0c85b574062ab70bc556a1.png

Proponowany bilans: 17-10

image.png

Edytowane przez kolader

Denver Nuggets - Trymestr drugi

1. Słowem wstępu

Pomimo sporej liczby urazów był to dla mnie myślę udany trymestr. Sam Jok w tym czasie w mojej opinii zagrał być może top5 najlepszych trymestrów alltime, zresztą sami wiecie raczej jak jest. Podobnie Brunson udowodnił szerszej publice kto jest prawdziwym szefem w mieście, ratując Knicks tyłek w wielu spotkaniach z tej perspektywy to dla mnie najważniejsze, że liderzy są zdrowi i w świetnej formie. Z nadziejami na to, że dodanie Josha Harta zapewni mi dużo dobrego na następne miesiące, zapraszam do lektury tego niezbyt długiego opisu.

2. Rotacja

PG  Brunson (40)  Caruso (8) 

SG  Royce (24)  Caruso (20) THT (4)

SF  Watson (25) Grant (15) Anderson (8)

PF  Grant (18) Wade (18) Anderson (12)

Jokić (38) Edey (10)

komentarz: podana rotacja nie zawiera Brogdona na którego średnio można liczyć gdyż wypada w totalnie randomowych momentach, pomimo to jednak tak dramatyczni Wizards gdy tylko Malcolm jet na boisku robią 116ortgi 120 drtg co jest poziomem średniaka ligowego, myślę, że to sporo mówi, niemniej ta powyżsa rotacja pokazuje jak mimo wszystko jestem spokojnie w stanie zebrać co no ósemkę czy dziewiątkę graczy gotowych do gry jeśli w jakimś momencie trymestru tych absencji było więcej to i tak impact gwiazd powinien zrobić swoje

3. Absencje

Jokić - 2

Brunson -1

Brogdon - 17

Royce - 6

Grant - 12

Anderson - 14

Caruso - 13

Watson - 7

Jaylin Williams - 1

Edey - 2

Wade - 12

THT - 8

Queta - 0

4. Statystyki

Nikola Jokić

28.8 / 12.6 / 11.1 / 2.0st / 0.7blk  .678 TS / .637 eFG / 140 ortg / 109 drtg

Jalen Brunson

27.1 / 2.8 / 7.5 / 1.1st / 2.4 TOV  .587 TS / .530 eFG / 124 ortg / 120 drtg

Alex Caruso

6.9 / 2.4/ 2.9 / 1.4st / 0.4 TOV  .594 TS / .577 eFG / 137 ortg / 108 drtg

Jerami Grant

13.2 / 2.9/ 1.9 / 1.1blk / 1.1 TOV  .557 TS / . eFG / 117 ortg / 116 drtg

Kyle Anderson

6.1 / 3.9 / 2.1 / 1.1st. / 0.6 TOV   .559 TS / .546 eFG / 119 ortg / 114 drtg

Royce O'Neale

8.6 / 4.2 / 2.0 / 1.1st / 0.9 TOV . 554 TS / .552 eFG / 105 ortg / 116 drtg

Malcom Brogdon

11.6 / 3.4 / 5.0 / 0.5st / 1.0 TOV   .526 TS / .421 eFG / 116ortg / 120 drtg

Peyton Watson

7.6 / 3.4 / 1.7 / 1.0st / 1.7blk / 1.0 TOV   .551 TS / .508 eFG / 108ortg / 114 drtg

Zach Edey

8.2 / 8.0 / 0.9 / 1.2blk / 1.2 TOV   .593 TS / .571 eFG / 120ortg / 112 drtg

Dean Wade

6.5 / 5.4 / 1.9 / 0.6st / 0.7 TOV  .616 TS / .604 eFG /  132ortg / 115 drtg

Jaylin Williams

5.4 / 5.9 / 2.5 / 0.7blk / 0.8 TOV   .509 TS / .489 eFG / 114ortg / 103drtg

5. Terminarz

vs Cavs

vs Pistons

@ Jazz

vs Hawks

vs Spurs

@ Spurs

vs Celtics

vs Clippers

vs Nets

@ Mavs

@ Mavs

vs Rox

@ Heat

@ Magic

vs Sixers

vs Kings

@ Wolves

@ Bulls

@ Knicks

@ Sixers

@ Hornets

vs Pelicans

vs Pelicans

vs Magic

@ Suns

vs Blazers

vs Blazers

komentarz: gołym okiem widać, że terminarz jest naprawdę korzystny, co przy wielu absencjach powinno mimo wszystko pozwolić wykręcić odpowiedni bilans

6. Plusy

- alltimerski Jokić, nie ma co tu dużo mówić, gość zaorał totalnie w tym trymestrze, podpierając to topowym bilansem w realu

- top10 ligi Brunson, wybitny w clutch, a przy tym playmaking na naprawdę świetnym już poziomie

- na oko dość latwy terminarz, zaledwie tylko kilka spotkań z pretendentami

- bardzo dobra forma rosteru, nie licząc Ganta i Royca, ale tutaj trzeba pamiętać o tym jak długo u nas grają

- bardzo duża różnica jakości liderów jak i głębi vs real Nuggets, tu sam Brunson robi gigantyczną różnicę już

- zdrowie liderów, na tle reszty, to ratuje tutaj bardzo mocno ten trymestr

7. Minusy

- dużo absencji, zwłaszcza w pierwszej tercji trymestru

- niepewna sytuacja z Grantem, Brogdonem i Roycem, który traci na ciągłych zmian w rotacji u Buda

8. Podsumowanie i proponowany bilans

Pomimo ciągłych problmów ze zdrowiem dalszej rotacji mam wciąż sporo możliwości rotowania, zwłaszcza na pozycjach 3-5. Real Nuggets z o wiele mniejszym na oko talentem zaliczyli w tym trymestrze topowy bilans, mając też swoje problemy kadrowe, choć nie takie jak u mnie na pewno. Nie można jednak przejść obojętnie obok faktu, że Brunson to jest inna liga w porównaniu do Jamala, nawet jeśli ten drugi zdołał się nieco ogarnąć, w duecie z Jokiem powinni generalnie być faworytem w miażdżącej ilości spotkań, zwłaszcza przy takim terminarzu. W T3 wchodzimy w nowy rozdział z Hartem, który jeśli tylko będzie zdrowy da mi potężnego boosta w porównaniu do tego co mógł zaoferować Brogdon, jaram się fest.

Celuję w bilans 22-4 ewentualnie 21-5 i to raczej nie powinno być zaskoczeniem.

Pozdrawiam wszystkich z życzeniami spokojnego ostatni trymestru dla wszystkich.

LBS

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

• january odpiął/ęła ten temat