BMeF Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Teraz, Zimny napisał(a): Ja po prostu stawiam że teraz w LA, tym bardziej obok Lebrona, się to zmieni. Nikt go nie będzie głaskać po głowie jak w Dallas. Tam był w zasadzie nie do ruszenia - czego by nie zrobił nadal byłby kochany, wspierany, obsypywany kasą (cóż, w kontekście transferu może jednak nie do końca xd). Tak, zbiorczo odnosiłem się do tych opinii, że w sumie nie szkodzi, że Luka się źle prowadzi, bo dalej jest świetny - a tak to nie działa. Prime Harden skończył się w wieku 31 lat po randomowej kontuzji kolana, a nie żadnym ACL-u czy achillesie, Luka też zmniejszy sobie peak/skróci karierę z takim podejściem. I tak, Lakers to idealne miejsce dla Doncicia, chyba też taką tezę postawiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bostonian Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Top 5 potencjał ever, absolutny rozjebywacz ligi… czy większosc albo chociaż połowa tego forum po przeczytaniu takiego opisu naprawdę by pomyślało że chodzi o Lukę? Dobry z niego czarodziej, będzie miał swoje Showtime momenty ale ja bym się bardziej obawiał zdrowych i zmotywowanych Mavs ze zdrowym AD niż LAL w obecnym składzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmagic Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Kibic Bostonu psioczący na skład Lakers po transferze superstara. Nowe nie znałem. 5 minut temu, Bostonian napisał(a): Top 5 potencjał ever, absolutny rozjebywacz ligi… czy większosc albo chociaż połowa tego forum po przeczytaniu takiego opisu naprawdę by pomyślało że chodzi o Lukę? Dobry z niego czarodziej, będzie miał swoje Showtime momenty ale ja bym się bardziej obawiał zdrowych i zmotywowanych Mavs ze zdrowym AD niż LAL w obecnym składzie. Luka to jest jeden z top talentów w lidze, ludzi którzy trafiają się raz na dekadę. To jest żaden gamble jak kogoś takiego pozyskujesz. Jak pisałem wcześniej skład LAL przed transferem to był max 2 runda więc z perspektywy LA (gdzie jest all or nothin) nie ryzykujesz gdy nie masz nic do stracenia. Z luka jest opcja na stworzenie mistrzowskiego składu a oddajemy za to 2 lata meh teamu i potem twardy reset. No brainer jak dla mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan A. Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Godzinę temu, BMeF napisał(a): Tak że koledze Memento się ulało, ale nie ma co ignorować trajektorii kariery LD. Wiadomo, dalej jest zajebisty, ale po drugim sezonie to była trajektoria pomiędzy LeBronem, a Magiciem, po 7. sezonie możliwe, że jego max osiągnięcia to będzie wyraźnie przegrane finały i 3. miejsce w MVP voting, i to jednak nie wynika tylko z faktu, że Dallas nie byli zbyt dobrzy. Doncic w drugim sezonie był w top5 ligi, więc wiadomo, że opieprzając się dalej będzie zajebisty i będzie miał (obiektywnie) zajebistą karierę, ale chyba nie o to tutaj chodziło. ;] Co do tej trajektorii kariery Luki i bycia top5 w drugim sezonie, to chciałbym przypomnieć jeszcze o pewnym fakcie, który ewidentnie umyka wielu -> Doncić jest 'prosem' od 16 roku życia! To nie jest chłopak, który wszedl do ligi z HS czy nawet NCAA, tylko już ze sporym przebiegiem w EuroBaskecie i chociażby z tego powodu wypadałoby zacząć poważniej traktować swoje zdrowie, bo ta trajektoria może naprawdę zacząć gwałtownie spadać, czego mu nie życzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeweBiodroSmoka Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2 godziny temu, Zimny napisał(a): Luka nigdy nie był w jakiejś super formie fizycznej, ale to jego pierwszy sezon gdzie odbiło się to jakąś mocniejszą czkawką (bo ma kontuzję - pytanie też co jest skutkiem, a co przyczyną). Generalnie bycie pulchnym pączuszkiem nigdy mu nie przeszkadzało w absolutnym rozjebywaniu ligi. Case jak Jokic kilka lat temu. To nie jest absolutnie ten sam case, Jokić to najzdrowszy superstar ostatniej dekady i top10 najzdrowszych graczy ogółem, w zasadzie nic go w tym względzie z Donciciem nie łączy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matek Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Mój jedyny zarzut do Luki jest taki, że zamiast zapierdalać po przegranych finałach, to wrócił zalany. Kobe by nie wyszedł z gymu przez całe lato, a ten leżał. Może towarzystwo LeBrona go zmotywuje i za to trzymam kciuki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. january Opublikowano 3 Lutego Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Czasem warto jest spokojnie poczekać, zastanowić się, przemyśleć wszystko i dopiero wtedy ocenić trade. Naprawdę starałem się jeszcze tak do tego podejść, ale… po namyśle to ten trade w chłodnej ocenie jest jeszcze gorszy dla Dallas Mavericks po tych kilkudziesięciu godzinach. W skrócie story Luki w Mavs: 1. 2018 rok, cała chwała organizacji Mavs oparta jest na Dirku Nowitzkim, jego pięknej karierze okraszonej wspaniałym tytułem w 2011. Niestety sympatyczny Niemiec zbliża się do końca kariery, a Dallas wielokrotnie błaźnią się na FA (szopka z DAJ i w sumie Chandler Parsons jako najlepszy ściągnięty FA przez wiele lat). Smutne osuwanie się w przeciętność od dłuższego czasu. 2. Mavericks łapią gwiazdkę z nieba, gdyż aż 3 organizacje (Suns, Kings, Hawks) odpuszczają Lukę Doncicia (dla takich ananasów jak Ayton i Bagley, serio) i za cenę 1x1st roundera zyskują z 5 picku Doncicia. 3. Luka delikatnie mówiąc nie zawodzi – z marszu ROY i przekazanie pałeczki od Dirka wygląda pięknie. Po jego rookie sezonie Mavs wybierają w drugiej rundzie draftu niejakiego Brunsona, chwilę później uderzają po Porzingisa (cena – 2x1st rounder). Ekipa mimo all-NBA 1st sezonów Luki funkcjonuje nie bardzo na poziomie contendera – dwa wyloty w 1R. 4. 2022 – stery przejmuje Harrison. Wymiana Carlisle na Kidda. Wymiana Porzingisa za Dinwiddiego i Bertansa (Kristaps 1,5 roku później zdobywa tytuł w Celtics). Dallas mieli szansę na tanie extension dla Brunsona, ale zawalili sprawę. Doncić poza Brunsonem mający obok siebie jako kluczowych graczy Klebera, Bullocka, Dinwiddiego czy Hardawaya doprowadza team do finałów konferencji eliminując Jazz i Suns, a odpadając dopiero vs mistrzowscy Warriors. 5. 2022/2023 – odchodzi przespany Brunson (i rozwija się błyskawicznie w all-NBA gracza), a Mavs mają słabszy sezon (mimo kolejnego, 4 z rzędu all-NBA 1st Luki). Ale udają im się bardzo dwie rzeczy – ryzykowne ściągnięcie Irvinga oraz utrzymanie top10 picku w drafcie, dzięki czemu udaje się wzmocnić team Livelym z draftu oraz przechwytują Derricka Jonesa z FA. 6. 2023/24 – zdrowy i mający chęć do gry z Luką jest Irving. Mavs sprowadzają za assety graczy mających pasować do Doncicia – Washingtona i Gafforda, Luka gra wybitny sezon, a w PO Doncić doprowadza ekipę z Mavs do finałów NBA. True contender. 7. Dallas dalej budują się pod Doncicia (sprowadzeni Marshall, Grimes i Klay Thompson, odchodzi z ważnych graczy tylko Jones). I teraz tak: 8. Całe miasto kocha Lukę Doncicia 9. Cała szatnia uwielbia Lukę Doncicia 10. Mavericks dzięki Donciciowi stają się pierwszy raz w historii ciekawą destynacją dla FA, Klay Thompson wybiera ich ponad Lakers przykładowo. 11. Doncić jest szczęśliwy w Dallas i jest pewne, że chce podpisać nową umowę, zaklepującą go w Mavericks do 2030 roku. 12. Mavs uznawani są słusznie za 1 z contenderów na zachodzie. 13. Mavericks mają pecha z kontuzjami kluczowych graczy – kwartet Irving-Luka-PJ-Lively (w zeszłym sezonie +13,98/100 net w PO) zagrał razem na parkiecie ledwie 145 minut w tym sezonie wykręcając.. +24.63/100 net. 14. Ale mimo tych urazów trzymają się na 8 miejscu na zachodzie z bilansem 26-23 i zaraz do gry ma wrócić Luka Doncić. 15. Mavericks wciąż mogą handlować dwoma first rounderami, by jeszcze bardziej wzmocnić i tak silny skład podczas trade deadline. I w tym momencie GM Mavs: 16. Decyduje się, że w ogóle rozważy sprzedaż Lukę Doncicia, co już jest z marszu nie do obrony. Franchise-player, top5 gracz w lidze, wchodzący w prime, dopiero doprowadził team do finałów NBA, całą drużynę od 2-3 lat buduje się pod niego, Dallas go kocha, a on kocha Dallas. To już jest ten moment, gdzie po prostu się odechciewa wszystko analizować, bo sam pomysł oddania Luki to jest aberracja. 17. W ogóle nie myśli o reakcji (nie tyle kibiców), co graczy z Mavs (Klay, Irving), którzy są tu dla Luki. 18. Uderza wyłącznie do 1 teamu, mimo tego, iż Doncić byłby najlepszym wystawionym na sprzedaż zawodnikiem w XXI wieku i licytacja byłaby o niego zawrotna. To drugi moment, kiedy nie wiadomo co powiedzieć. 19. Wyciąga żałosną paczkę jak za takiego gracza i co lepsze – Lakers w negocjacjach z nim jeszcze zbili cenę, nie musieli oddać ‘31 1st, Knechta, Reavesa. 20. Wychodzi na konferencję i mówi, że dla niego timeline to 3-4 lata, bo co będzie później to tam dla niego ważne nie jest. To jest tekst GMa, który oddał między innymi pick 2029 i swap 2030. Po takim tekście powinien sam podpisać swoje zwolnienie. Sportowo / organizacyjnie: 21. Boi się płacić 345/5 26 letniemu Donciciowi, ale 178,5/3 dla 32 letniego Davisa jest mniej ryzykowne zdrowotnie? 22. Ustawia Davisa na PF, gdzie nawet w mistrzowskim sezonie w Lakers, kiedy AD miał ten jeden sezon fluke rzutowy pozwalający mu super w ataku grać obok nierzucającego centra ponad połowę czasu w PO spędzał jako C i to były najlepsze lineupy Lakers? 23. Ustawia to PJ Washingtona, typowo modern PFa na pozycję SF, która zmniejsza jego zalety. 24. Z całkiem zacnego sidekicka (w tej roli sprawdza się znamienicie) Irvinga robi pierwszą opcję ofensywną, w której to roli Kyrie się nie sprawdził 25. Nie kontroluje picków własnych w sezonach 27-30, gdy Irving-Davis będą mieli 35-38 lat. 26. Ostre komentarze Giannisa, czy KD, szok szatni Mavs – to nie pozostawia raczej wątpliwości co potencjalni kozaccy w renomie FA będą znów myśleć od Dallas (pustynia przed Luką, pustynia po Luce). Widziałem Mavs jako contendera, a teraz nie widzę. Za to GM Mavs zrobił coś niewiarygodnego – oddał najlepszego gracza w wymianie, za starszego o 6 lat typa, zespól gorzej fituje, a jednocześnie dosłownie powiedział wszystkim osłabiając swój team - albo mistrzostwo (mistrzostwa de facto?) albo nic. Nie umiem określić tego inaczej niż totalna głupota GMa Mavs i choć idiotycznych wymian było co niemiara to nie wiem czy uwzględniając wszystko to nie jest najgłupszy ruch jaki widziałem w NBA ever. I ten jakiś jeden promil szans, gdzie Mavs zrobią tytuł nie zmienia tu mojej oceny. Bo obiektywnie Mavs osłabili się mocno pod kątem obecnego sezonu, mocno pod kątem przyszłego sezonu i bardzo mocno pod kątem kolejnej dekady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubbas Opublikowano 3 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego ciekawe tez jak Lebron bedzie gral jak juz nie beda rzucac na nich tych wszystkich skurwieli, Lu dortow, Brooksow itd itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 13 minut temu, Kubbas napisał(a): ciekawe tez jak Lebron bedzie gral jak juz nie beda rzucac na nich tych wszystkich skurwieli, Lu dortow, Brooksow itd itp a drugiej strony 40 latek będzie musiał pomagać małolatowi w obronie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BMeF Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 12 minut temu, Kubbas napisał(a): ciekawe tez jak Lebron bedzie gral jak juz nie beda rzucac na nich tych wszystkich skurwieli, Lu dortow, Brooksow itd itp LeBron jako roller/grający więcej jako spot up shooter/mniej jako ballhandler - gdy od +roku rzuca ~40% wzwyż z catch and shoot trójek - może być lethal, powinien LeBron wrócić do +25PPG na +60TS%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airmax Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Rob Pelinka wykorzystał Danego Ejndża. Powtarzam, Rob Pelinka wykorzystał Ejndża https://x.com/thedunkcentral/status/1886498095753519272?s=46 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vice-rezerwa-rezerwy2 Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego (edytowane) Ty oślizgły wężu pelinko Lakers got to retire Pelinka's jersey for getting one over on Danny Ainge hahahahaha Edytowane 3 Lutego przez Vice-rezerwa-rezerwy2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danny Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Trzy legendy Lakers na jednym zdjęciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cwikson Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2 godziny temu, Zimny napisał(a): Ja się absolutnie zgadzam, że gość marnuje sobie karierę GOAT-kandydata swoim dotychczasowym podejściem do treningów, diety itd. Ja po prostu stawiam że teraz w LA, tym bardziej obok Lebrona, się to zmieni. Nikt go nie będzie głaskać po głowie jak w Dallas. Tam był w zasadzie nie do ruszenia - czego by nie zrobił nadal byłby kochany, wspierany, obsypywany kasą (cóż, w kontekście transferu może jednak nie do końca xd). Co by złego nie mówić o LA, to jednak kultura sukcesu jest duża. A może inaczej - mozliwosci są większe i nic nie trwa wiecznie. Bez pierścieni nie ma sentymentów. AD był ostro jebany za to że nie grał przez... kontuzje. Już widzę co by się działo jakby łapał kontuzje i nie daj boże miał kilka kg nadwagi albo media doniosłyby że wrócił po wakacjach bez formy Wszystko fajnie, tylko że Luka nie wygląda mi na gościa, który się będzie przejmował prasą, kibicami, a tym bardziej Lebronem. I tym bardziej w LA będą go musieli jak to napisałeś "głaskać po głowie", bo jak mu się nie spodoba sposób traktowania to bez najmniejszych sentymentów odejdzie i LAL zostaną z niczym (no chyba że LBJ będzie chciał "grać" do 50-tki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bostonian Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 1 godzinę temu, blackmagic napisał(a): Kibic Bostonu psioczący na skład Lakers po transferze superstara. Nowe nie znałem. Luka to jest jeden z top talentów w lidze, ludzi którzy trafiają się raz na dekadę. To jest żaden gamble jak kogoś takiego pozyskujesz. Jak pisałem wcześniej skład LAL przed transferem to był max 2 runda więc z perspektywy LA (gdzie jest all or nothin) nie ryzykujesz gdy nie masz nic do stracenia. Z luka jest opcja na stworzenie mistrzowskiego składu a oddajemy za to 2 lata meh teamu i potem twardy reset. No brainer jak dla mnie. Kibic LAL czytający bez zrozumienia… nowe nie znałem… jest różnica między “top 5 talent ever”, “rozjebywacz ligi” a “top talent w lidze” domyślam się ze chodzi o “dzisiaj top talent”, z tym nie ma co się spierać. Także z tym że long term może być to gra warta świeczki. Ale tu i teraz, szczególnie z w miarę zdrowym AD i mocno niepewnym Luką, serie w playoff bierze Dallas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmagic Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Teraz, Bostonian napisał(a): Kibic LAL czytający bez zrozumienia… nowe nie znałem… jest różnica między “top 5 talent ever”, “rozjebywacz ligi” a “top talent w lidze” domyślam się ze chodzi o “dzisiaj top talent”, z tym nie ma co się spierać. Także z tym że long term może być to gra warta świeczki. Ale tu i teraz, szczególnie z w miarę zdrowym AD i mocno niepewnym Luką, serie w playoff bierze Dallas. Lakers z AD nie mają szans na tytuł czy to w tym czy kolejnych sezonach. Lakers z luka szanse mają (jakie w tym to zobaczymy kto jeszcze przyjdzie) a w kolejnych latach na pewno większe. Luka może być magnesem dla innych graczy czego o AD powiedzieć nie można. Nie wiem co musiałoby by się zdarzyć żeby te wymianę oceniać pozytywnie ze strony Dallas lub negatywnie ze strony lakers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ignazz Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego A może będzie teraz w lakers fajnie. Tak po ludzku. Luka namówi lbj na piwko dwa no może siedem. Pokaże jak się bawić. I lbj odżyje bo ostatnio smuty chodził po parkiecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zimny Opublikowano 3 Lutego Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 30 minut temu, cwikson napisał(a): tym bardziej w LA będą go musieli jak to napisałeś "głaskać po głowie", bo jak mu się nie spodoba sposób traktowania to bez najmniejszych sentymentów odejdzie i LAL zostaną z niczym (no chyba że LBJ będzie chciał "grać" do 50-tki Absolutnie nie muszą, bo są największym marketem w lidze i najlepszym marketingowo i życiowo (dla gwiazd ofc) miastem w Stanach. Żaden zawodnik się z LA z własnej woli nie ruszy. Gdzie miałby iść, do Utah? Do Portland? NAWET jeżeli postawiłby odejść, to Lakers go spienieżą za sto picków. Dlatego ta sytuacja jest tak bardzo nie fair. Są teamy w lidze które nie miały tego poziomu gracza w całej swojej historii, a Lakers dostają go za czapkę gruszek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karl Opublikowano 4 Lutego Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 6 godzin temu, airmax napisał(a): Rob Pelinka wykorzystał Danego Ejndża. Powtarzam, Rob Pelinka wykorzystał Ejndża https://x.com/thedunkcentral/status/1886498095753519272?s=46 Dosyć zaskakujące, że teamy biorące udział w trejdzie nie wiedzą co to za trejd…. Az trudno mi uwierzyć w te narracje. Chyba po prostu ta wymiana wywołała taki szok, że lepiej grać teraz głupa i mówić że się się nie wiedziało w czym się bierze udział. no bo jak przychodzi pelinka i mówi “hej Danny, mamy trejd z Dallas i żeby wszystko się zgadzało to dostaniesz kontrakt JHS oraz dwa 2nd round picki w cenie 55k dol każdy. Co ty na to? Tylko pls nie pytaj co to za trejd” nie ma szans. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi