Skocz do zawartości

[2046] Draft i Free Agency - Komentarze

julekstep

Rekomendowane odpowiedzi

A rzucę sobie spoilera i zepsuje rynek. 

Niby oczywiste, ale może gdzieś się zagotuje :P

Jak matiwrona zaśpi i znowu będzie w jego przypadku CPU pick to mocno straci, bo zaryzykuje tezę, że między 14, a 15 pickiem będzie większa różnica niż między 14, a 4 pickiem :)

@Braveheart22 jak tam skrzynka u Ciebie? :P

10 minut temu, MarcusCamby napisał(a):

A rzucę sobie spoilera i zepsuje rynek. 

Niby oczywiste, ale może gdzieś się zagotuje :P

Jak matiwrona zaśpi i znowu będzie w jego przypadku CPU pick to mocno straci, bo zaryzykuje tezę, że między 14, a 15 pickiem będzie większa różnica niż między 14, a 4 pickiem :)

@Braveheart22 jak tam skrzynka u Ciebie? :P

Pick #14 jest oczywisty. Potem spora różnica.

3 minuty temu, ignazz napisał(a):

Więc długi lub wręcz za długi czas może ograniczyć i wykastrować grę z niespodzianek i pomyłek wynikających z niedoczasu. Więc solidny fajnie przygotowany gm nie zyska. 
 @matiwrona

Klasyczna idea socjalizmu - parasol ochronny nad mniej przygotowanymi.

Draft jest największą ch##jnią tej gry niestety..

edit. Choć na plus drafty @MarcusCamby - więc jest jakieś światełko w tunelu.

5 minut temu, Alonzo napisał(a):

Draft jest największą ch##jnią tej gry niestety..

edit. Choć na plus drafty @MarcusCamby - więc jest jakieś światełko w tunelu.

Myślisz, że to kwestia przygotowania, że matiwrona kolejny raz dostanie średni CPU pick, a przykładowo piotreksuper stracił za darmo Mylesa Turnera?

Ogólnej solidności punktualności i zorganizowania. Takiego minimum szacunku dla innych uczestników gry po prostu. Jeżeli raz na ruski rok ktoś solidny by zyskał bo olewus stracił nie widzę w tym nic złego. Poprawienie dynamiki gry to tylko jeden z produktów ubocznych. 

A kto się nie ma pojawić to się nie pojawi niezależnie od terminu. 

1 minutę temu, ignazz napisał(a):

Jeżeli raz na ruski rok ktoś solidny by zyskał bo olewus stracił nie widzę w tym nic złego.

przecież teraz właśnie tak się dzieje

jak zrobimy 'hurra-przyspieszenie' to to już nie będzie 'raz na ruski rok', ale reguła

Teraz, MarcusCamby napisał(a):

Myślisz, że to kwestia przygotowania, że matiwrona kolejny raz dostanie średni CPU pick, a przykładowo piotreksuper stracił za darmo Mylesa Turnera?

Draft powinien mieć jakąś możliwość nieprzewidywalności. Robisz Marcus świetne, głębokie drafty dające możliwość znalezienia fajnego gracza z dalszym pickiem, ale właśnie to jego wolne tempo ogranicza do maxymum tą losowość, która daje większe szanse lepiej przygotowanym do tego draftu GMom nad tymi mniej przygotowanymi.

Wolałbym więcej wolnego w innych momentach simkowego sezonu, niż takie tempo draftu. I to nie o to chodzi, że mi się nudzi i nie mam co z czasem robić - bo mam. Po prostu draft idzie sezon w sezon jak krew z nosa. Mamy porównanie do draftu w BeGM, gdzie wyznaczenie konkretnych terminów daje właśnie fajne emocje i nie ma niepotrzebnego przedłużania. Nie ma tez praktycznie takich sytuacji, że ktoś nie zdąży wybrać - więc ten argument o braku czasu, to zwykły mit. No i jak nie wybierzesz, solidnie nie ocenisz możliwych wyborów, to trafi się Tobie potencjalnie słabszy gracz- draft to powinna być nieco większa loteria, a nie tak przewidywalne wybieranie. Qurwa.. Nikola Jokic w rl został wybrany z 40 którymś pickiem - wyobrażasz sobie w simce taki wybór?

3 minuty temu, julekstep napisał(a):

jak zrobimy 'hurra-przyspieszenie' to to już nie będzie 'raz na ruski rok', ale reguła

Nie chodzi o hurra przyspieszenie - a o jakieś rozsądne tempo.

3 minuty temu, julekstep napisał(a):

no właśnie o to chodzi, że teraz nawali trzech userów czy to z FA czy z draftem, a jak przyspieszymy to i Ci średnio aktywni zaczną tracić i tylko dysproporcja w zespołach się powiększy. A ja chcę ligę konkurencyjną. 

20 minut temu, Alonzo napisał(a):

Jak zwykle mylisz pojęcia.

Parasol ochronny to bardziej socdem czy tak welfare state.

Sprawiedliwe dla socjalisty byłoby nawet 6h, bardziej liczy się by była to wspólną decyzja, przecież simka to nasze wspolne dobro:p (moze kolejne ankiety?;) )

Teraz, Cichy napisał(a):

Sprawiedliwe dla socjalisty byłoby nawet 6h, bardziej liczy się by była to wspólną decyzja, przecież simka to nasze wspolne dobro:p (moze kolejne ankiety?;) )

Yup @Alonzo biorac udzial w ankietach Cichego stajesz sie powoli socjalista!

Autorytaryzm jedyna droga dla simki!

3 minuty temu, Alonzo napisał(a):

Wolałbym więcej wolnego w innych momentach simkowego sezonu, niż takie tempo draftu. I to nie o to chodzi, że mi się nudzi i nie mam co z czasem robić - bo mam. Po prostu draft idzie sezon w sezon jak krew z nosa. Mamy porównanie do draftu w BeGM, gdzie wyznaczenie konkretnych terminów daje właśnie fajne emocje i nie ma niepotrzebnego przedłużania. Nie ma tez praktycznie takich sytuacji, że ktoś nie zdąży wybrać - więc ten argument o braku czasu, to zwykły mit. No i jak nie wybierzesz, solidnie nie ocenisz możliwych wyborów, to trafi się Tobie potencjalnie słabszy gracz- draft to powinna być nieco większa loteria, a nie tak przewidywalne wybieranie. Qurwa.. Nikola Jokic w rl został wybrany z 40 którymś pickiem - wyobrażasz sobie w simce taki wybór?

W BeGM to mniej boli, bo liczba danych i dalsza ocena potencjału to przeważnie znaki zapytania. Mylili się najwięksi, mylą się ludzie dostający za to potężne pieniądze w RL NBA. Bo tam nie ma skillów podanych na tacy.

By wprowadzić coś takiego w simce, musiałoby być tak, że nazwiska Nam są obce, ja tworzę draft, Wy nie widzicie ich skillów, ale zapraszając na treningi ja odkrywam część losowych kart. I wtedy macie szczątkowe informacje i może wtedy by była loteria większa. Teraz są twarde dane, jeden woli Malcoma Brogdona, drugi Zacha Lavine. Ale nic nie sprawi, by przykładowy Josh Christopher stał się all-starem. Po prostu jesteśmy zamknięci w matematycznym prawdopodobieństwie. 

2 minuty temu, Cichy napisał(a):

Nie mylę żadnych pojęć :) Po prostu Ty jako socjalista idealizujesz tą ideologię :P Żeby była jasność - to ja mam duszę socjalisty, ale rozum konserwatysty :P

1 minutę temu, julekstep napisał(a):

Yup @Alonzo biorac udzial w ankietach Cichego stajesz sie powoli socjalista!

Autorytaryzm jedyna droga dla simki!

W ankiecie Cichego nie ma żadnej opcji, która by mnie satysfakcjonowała :P 2 drafty najlepszych z lat prehistorii to za mało - prawie tego nie zauważymy. Większy sens widzę w łączeniu lat 50-tych po dwa roczniki w jeden draft.

Zresztą znany demokrata :P Josif Wisarionowicz Dżugaszwili mawiał, że demokratyczne głosowanie zostanie uznane za ważne, jeżeli będzie zgodne z naszymi oczekiwaniami ;)

3 minuty temu, MarcusCamby napisał(a):

Bo tam nie ma skillów podanych na tacy.

.. no właśnie :)

A tu mamy

I każdy wybierający GM powinien sobie zrobić jakiś własny Mock Draft na bazie tych skilli i wykrystalizuje mu się jakaś kolejność.

Natomiast u nas, nie dosyć że skille, potencjał i overall graczy wybierający mają podane na tacy, to jeszcze z jakiegoś powodu musimy im dawać 24h jak qurwa nie byliby w stanie tuż przed swoim wyborem porównać sobie 3-5 najlepszych wg siebie graczy, tylko musi mieć 24 h i wtedy ewentualnie usiądzie pomiędzy 20 a 24 h wybierania i to jeszcze jak mu ktoś nie da jakiejś oferty.. - jakby tego nie można było ustalić dzień wcześniej - słuchaj! Interesuje mnie Twój 12 pick, ale jeszcze muszą wybrać z 10 i 11. Jak mój gracz się uchowam, to proponuję Tobie to i to za Twój pick. Co to za filozofia tak się dogadać i ewentualnie negocjować dalej? W BeGM tak robimy i nie ma z tym jakoś problemów.

Mam wrażenie, że niektórzy tęsknią za bańką, gdy wszyscy gracze siedzieli w sześciu topowych klubach, bo za resztę nawet nikt nie składał ofert na FA :) 

Strata Nets i zysk Suns, to dla mnie za to wypaczenie zabawy/rywalizacji. I chciałbym takie sytuacje ograniczać do minimum, a nie potencjalnie rozszerzać.

Matiwrona listy nie zrobi i nie chodzi, by robić wsparcie pod Niego, bo jemu to wszystko jedno podejrzewam, tylko by takie sytuacje zdarzały się jak najrzadziej.

@Alonzo BeGM ma jeszcze większe problemy. GMowie oddają picki bezmyślnie, inwestują w kiepskie kontrakty, a potem znikają i zatapiają organizacje na wiele lat. Nie podawałbym pod tym względem tej gry jako wzór do rozwoju, bo tam bańka jest jeszcze mniejsza. Ja staram się patrzeć na całość ligi, a nie mój własny interes.