Skocz do zawartości

ATF PREMIER LEAGUE - o 3 MIEJSCE [Braveheart22-Gregorius]

Braveheart22

Rekomendowane odpowiedzi

@Braveheart22

• Kevin De Bruyne
  • N'Golo Kante
  • Petr Cech (GK) 
  • Michael Owen
  • Sami Hyypia
  • Ledley King
  • Cesar Azpilicueta 
  • Roberto Firmino
  • Nolberto Solano
  • Florent Malouda
  • Gael Clichy
W dniu 31.12.2024 o 02:14, Braveheart22 napisał(a):

lineupatf.png.5d6465c53499fc7c25e8ad6d14506873.png

1. Formacja na papierze 1-4-4-2 w lekko skrzywionej w stronę diamentu formie, żeby pokazać w jakim kierunku rozkładają się akcenty w drugiej linii i uwypuklić ich największe atuty (naturalnie Kante więcej zadań defensywnych, De Bruyne większa odpowiedzialność za ofensywę) oraz rolę napastników (Firmino cofnięty, Owen wysunięty). 

2. Defensywa: Mocny trzon w postaci Cech-King+Hyypia-Kante. Tu zależało mi, żeby mając Kante jako tego defensywnego pomocnika, mieć za nim dwóch mocnych fizycznie stoperów, którzy są mocni w pojedynkach powietrznych. Jako wsparcie, bdb w defensywie Azpilicueta i Clichy, który może nie jest tak dobry w obronie 1 na 1, agresywny (w pozytywnym znaczeniu tego słowa) i fizyczny jak Azpi, ale jest bardzo, bardzo szybki, czym sporo nadrabia, również w asekuracji czy przy próbach przecinania podań przeciwnika. Do tego starałem się dobrać bardziej klasycznych skrzydłowych, którzy pracują na całej długości boiska, a nie tylko do przodu + jeden bardziej pracujący w obronie napastnik, w tym przypadku Firmino. Mogę bronić klasycznie 4-4-2, ale w razie potrzeby Firmino może spokojnie schodzić jako 5 do pomocy. Jest też w zasadzie opcja rotowania w 5-4-1, by zacieśnić obronę, kiedy zajdzie potrzeba, bo Azpi potrafił grać skrajnego stopera, a Solano zdarzyło się grywać jako prawy obrońca. Elastyczność to podstawa:). No i trzeba podkreślić jaki komfort daje swojemu zespołowi Kante, w asekuracji, w doskoku, w asekuracji, w podwajaniu, w spowalnianiu akcji i zatrzymywaniu kontrataków rywala.

2. Ofensywa: Lider i mózg ofensywy to oczywiście De Bruyne, czyli pewnie najlepszy kreator w historii tej ligi. W zasadzie z każdej pozycji na połowie przeciwnika jest w stanie wykreować szanse bramkowe swoim kolegom (szczególnie upodobał sobie półprzestrzenie). Zależało mi więc na tym, aby mu dołożyć szybkiego napastnika, który z łatwościa wychodzi na piłki prostopadłe, urywa się obrońcom i jest Owen. Jest też z lewej strony szybki Malouda, który również powinien mieć pole do popisu, jeśli chodzi o wcinanie się na wolne pole. De Bruyne ma też schodzącego Firmino do gry kombinacyjnej, a na którego grze, umięjętości utrzymania piłki czy kreowania powinni również skorzystać koledzy. Po bokach Malouda, bardziej bezpośredni, wchodzący w pojedynki, lewonożny oraz Nolberto Solano. Ten drugi, grajek, którego muszę przyznać, bardzo lubiłem. Dlaczego? Idealny przykład, że nie musisz być wcale najszybszy, przebojowy, mieć super warunków fizycznych, żeby odnieść sukces w angielskiej piłce. Przykład na to, jak ważne są "fundamentals", czyli przyjęcie piłki, podanie krótsze, dłuższe, dośrodkowanie, strzał, połączone z inteligencją w grze. To wszystko Solano miał na bardzo wysokim poziomie. Boki obrony to całkiem niezły w grze do przodu Azpi oraz Clichy, który nie ma co ukrywać, nie ma lewej nogi (przy tym dośrodkowania, strzału) na poziomie niektórych grajków z tej pozycji, ale wyróżnia go na pewno wyszkolenie techniczne i szybkość. Dzięki czemu jest w stanie fajnie przetransportować piłkę wyżej i przekazać dalej komu trzeba czy po prostu napędzić szybki atak.

3. Fit: 

- Hyypia mało zwrotny, co było jego główną wadą, natomiast tak dobrałem obronę, by to zniwelować. Po pierwsze, obok King, który był atletycznym freakiem (termin dobrze znany na forum koszykarskim xd), był szybki, zwinny, co przy takich warunkach fizycznych jest czymś unikatowym. Obaj stoperzy raczej "eleganccy" gracze, którzy też nie panikują z piłką przy nodze, ale przy tym mocni fizycznie. Azpi najbardziej agresywny z tego grona, bardzo dobry w defensywie, zarówno taktycznie, jak i 1 na 1 (dobre wsparcie dla reszty). Clichy bardzo szybki i odpowiedzialny, co pomoże w asekuracji. No i "mróweczka" Kante, grajek, który łata wszystkie dziury.

- Wyżej mamy różnorodność i uniwersalność. Na skrzydłach: szybki, bardziej przebojowy Malouda z jednej. Z drugiej Solano, który ma świetne dośrodkowanie i strzał. Może być wykorzystany szeroko czy zejść bliżej środka, by pomóc rozegrać piłkę czy pola karnego do strzału. Z przodu są: niższy, bardzo szybki, nieuchwytny Owen, który lubi też czasem pociągnąć nie tylko do piłki, ale też z piłką. Niezły technicznie, wykończenie, prawa, lewa noga, głowa (tu nie chodzi mi o wygrywanie bezpośrednich pojedynków ze stoperami, ale on świetnie potrafił urywać się obrońcom od krycia w polu karnym, co pozwalało mu właśnie strzelać też bramki głową - przy takich dogrywających jak KDB czy Solano, niezły atut). Firmino - lepsze warunki fizyczne, silny na nogach, dobra zastawka, utrzymanie piłki, powalczy w powietrzu, świetna technika, potrafi pokiwać, pokreować, pograć kombinacyjnie. Nie jest to typowy strzelec, ale ma wiele atutów, które po części przedstawiłem. Bardzo pracowity, również w fazie bronienia. Zawodnik, który czasem jest w cieniu, ale którego kibice zespołu kochają. 

- Nie ma jednowymiarowości w drugiej linii. Chodzi o to, że nie ma gracza, który jest mało przydatny w ofensywie (bo Kante też ma sporo atutów), ani gracza, który jest obciążeniem w defensywie (KDB ze swoimi możliwościami motorycznymi i charakterem ma również atuty w fazie defensywnej, w przeciwieństwie do wielu innych ofensywnych pomocników + pracowici skrzydłowi).

4. Charakter: Sporo graczy charakternych w składzie, do tego kilku naturalnych liderów, zawodników, którzy przez dłuższy czas nosili opaskę kapitana swojego zespołu (King, Hyypia, Azpilicueta, również KDB, chyba też Cech przez jakiś moment w Chelsea dostawał opaskę). Najdłuższy staż jako kapitan z moich graczy Ledley King i to on wychodzi z opaską (jednak to w zasadzie niuans). Zawodnik, który w przenośni i dosłownie zostawi zdrowie na boisku za swoja drużynę i swoich kolegów. Ogólnie zależało mi, aby skład był oparty o zawodników "zespołowych", bez łatki samolubów, ciężkich dla ducha zespołu, szatni charakterów itd. i myślę, że to się udało zrobić.

5. SFG: Solano i KDB (jeden z nich przedpole na rogach). Hyypia, King, Azpi, Firmino, Owen, Malouda wchodzą w pole karne. Kante i Clichy asekuracja.

ps. Na razie tyle ode mnie. Wszystkiego dobrego w nowym roku!

@Gregorius

• Cristiano Ronaldo
  • Jaap Stam
  • Ruben Dias
  • Luka Modrić
  • Branislav Ivanović
  • Phillipe Coutinho 
  • Thibaut Courtois (GK) 
  • Javier Mascherano
  • Aaron Ramsey
  • Ian Wright
  • Stuart Pearce
W dniu 30.12.2024 o 15:54, Gregorius napisał(a):

Skład :

lineup.png

Formacja 4-3-3:

Bramkarz:

• Thibaut Courtois (Chelsea, 2014–2018)
    Dwukrotny mistrz Anglii z Chelsea (2014/15, 2016/17) oraz zdobywca Złotych Rękawic w sezonie 2016/17 za największą liczbę czystych kont.

Obrońcy:

• Stuart Pearce (Nottingham Forest, West Ham, Newcastle)
    Ikona angielskiej piłki, której styl gry był symbolem twardej obrony w latach 90. Kapitan i filar defensywy.
  • Jaap Stam (Manchester United, 1998–2001)
    Trzykrotny mistrz Anglii (1998/99, 1999/00, 2000/01) i członek drużyny, która zdobyła potrójną koronę w 1999 roku. Wybrany do drużyny sezonu PFA w 1998/99. Tytuł najlepszego obrońcy Ligi Mistrzów UEFA: 1999, 2000
  • Ruben Dias (Manchester City, 2020–obecnie)
    Mistrz Anglii (2020/21, 2021/22), wybrany Piłkarzem Sezonu Premier League w 2020/21 za wpływ na grę defensywną City.
  • Branislav Ivanović (Chelsea, 2008–2017)
    Dwukrotny mistrz Anglii i zdobywca Ligi Mistrzów w 2012 roku. Regularnie obecny w drużynie sezonu Premier League.

Pomocnicy:

• Luka Modrić (Tottenham, 2008–2012)
    Kluczowa postać Tottenhamu, wybrany do Drużyny Sezonu PFA 2010/11, jego kreatywność była sercem ofensywy "Kogutów".
  • Javier Mascherano (West Ham, Liverpool, 2006–2010)
    Specjalista od defensywnych zadań, odznaczający się walecznością i skutecznością w odbiorze piłki w środku pola.
  • Aaron Ramsey (Arsenal, 2008–2019)
    Dwukrotny zdobywca Pucharu Anglii (2014, 2017) i MVP finału FA Cup 2014. Jego wszechstronność dawała Arsenalowi dużą elastyczność.

Napastnicy:

• Phillipe Coutinho (Liverpool, 2013–2018)
    Wybrany Piłkarzem Roku Liverpoolu w 2014/15 i 2015/16. Jego drybling i strzały z dystansu były koszmarem dla rywali.
  • Ian Wright (Arsenal, 1991–1998)
    Najlepszy strzelec w historii Arsenalu do czasu Thierry’ego Henry’ego. Zdobywca Złotego Buta Premier League w sezonie 1991/92.
  • Cristiano Ronaldo (Manchester United, 2003–2009, 2021–2022)
    Trzykrotny mistrz Anglii (2006/07, 2007/08, 2008/09), Piłkarz Roku Premier League w 2007 i 2008 oraz Złota Piłka 2008.

Udało mi się stworzyć drużynę z żelazną obroną (być może jedna z najlepszych tutaj)  i zabójczym atakiem.  Połączenie doświadczenia i twardości Pearce'a, Stamowej siły, przywództwa Diasa i wszechstronności Ivanovicia wszystko wsparte przez Mascherano tworzy mur praktycznie nie do przebicia. W ataku Ronaldo na skrzydle, Wright w środku i Coutinho na lewym skrzydle są w stanie rozmontować każdą obronę dzięki technice i skuteczności. Do tego każdy z nich jest wszechstronny i spokojnie mogą wymieniać się pozycjami.

W zasadzie z szacunkiem dla Antka i dla jego piłkarzy myślę że mam przewagę w każdym ważnym aspekcie i jedynie Lampard może być plusem jego zespołu.

P.S :  gpt4

W dniu 12.01.2025 o 12:16, Gregorius napisał(a):

1)

- Moja obrona to nie tylko Stam czy Dias ale również jeden z najlepszych defensywnych pomocników w historii PL Javier Mascherano (za grę w defensywie) do tego dochodzi para swietnie broniących obrońców bocznych którzy z racji z klasycznego ustawienia będą mogli robić pożytek z umiejętności ofensywnych.  Branko Ivanovic to jeden z najlepszych prawych obrońców grających w PL . Silny i wysoki. 2 krotnie najlepszy piłkarz Serbii. 

Drugim obrońca jest trochę zapomniany Stuart Pearce który zdominował pozycje lewego obrońcy w reprezentacji Anglii. Nieustępliwy, twardy i szybki ,a jednocześnie pomimo przezwiska 'PSYCHO' w PL dostał jedynie 2 czerwone kartki na końcowych etapach swojej kariery. Nie zamierzam opowiadać bajek o nim jako nowoczesnym obrońcy ale w czasach kiedy grał zdecydowanie jeden z 2-3 najlepszych zawodników na tej pozycji w Anglii.

2) 

Zdecydowanie niedoceniany jest Ian Wright który jest legenda Arsenalu. Drugi najlepszy strzelec tego klubu , wielokrotny (33 występy i 9 bramek) reprezentant Anglii ( bije w występach np. MLT z zespołu LBS) . Średnia jego goli z występów w Aresenalu w zadanym okresie to 0.57 bramki na mecz . 

spójrzcie sami jak grał

https://www.youtube.com/watch?v=7UslmEai4ts&t=42s

3) Tak jak i pozostali niedoceniony został Coutinho . Jak grał w Liverpool można zobaczyć np. 

Dla mnie jest to jednej z jego najlepszych okresów w karierze . ponad 150 wystepów i ponad 50 bramek. Dużo z nich strzelił z za pola karnego co może mieć znaczenie w przypadku gdy LBS gra na 3 obrońców i na obu skrzydłach moi skrzydłowi będą mieli autostrady do bramek. 

4) Nie wiem czy jest w tym ATF drużyna mająca większych specjalistów od stałych fragmentów gry gdzie moi gracze perfekcyjnie potrafić strzelić bezpośrednio ale też Stam, Dias, Branko, CR ,Ramsey świetnie grają głowa.

...

Czas zabawy zbliża się ku końcowi. Obok wielkiego finału, rozegrany zostanie również mały finał pocieszenia, czyli mecz o 3 miejsce. Przypominając, temat służy do wrzucania opisów, wymiany zdań, przerzucania się argumentami, analiz itp. oraz do głosowania. 

Format doskonale znany, klasyczny pojedynek H2H. Zwycięzca tego pojedynku uzupełni podium całego ATF'a. Głosujemy poprzez wskazanie jednej z osób (zwycięzca: nick usera). Nie ma remisów!

Czas trwania rundy: do niedzieli 19.01

Oczy będą zwrócone bardziej na wielki finał, ale ten mecz również trzeba rozegrać. Miłej zabawy ;) 

Edytowane przez Braveheart22

• matek przypiął/eła ten temat

@Gregorius

Niezły bramkarz + dobra obrona i bdb DM, pomoc i atak trochę gorzej poza oczywiście CR7

@Braveheart22

lepszy bramkarz, obrona na podobnym poziomie, trochę lepszy środek pola i napastnicy, ale dużo gorzej na skrzydłach. 

ogólnie mam wrażenie że Braveheart będzie miał większe problemy ze stworzeniem sobie sytuacji ale lepiej będzie się bronił. Tough choice ale chyba CR7 zrobi różnicę i z medalem konczy @Gregorius 

Mamy wszystkie głosy. Jak dobrze liczę, wychodzi 7-7 w głosach i po raz pierwszy w zabawie pojawia się mały problem :)

Wyjścia widzę trzy:

1) ex aequo 3 miejsce

2) szukamy jakiejś dodatkowej osoby spoza gry do oceny

3) ktoś postronny wrzuca w chatgpt i sztuczna inteligencja rozstrzyga

@Gregorius

Mogę. 

@Gregorius

Środek i skrzydła dominacja. 

Wstępnie rozważałem jako że to jest „turniej” i ostatnia potyczka na zmęczeniu nawet głos odwrotny ale w związku z tym że byłoby to mocno przewrotne i metodologia niewłaściwa pomierzyłem zespoły na tu i teraz. Co ważne paru graczy zwycięzca ma niesamowicie niedocenianych i to moim zdaniem zadecydowało. 

Oba zespoły były moim top 3 więc tu niewiele się pomyliłem. 

Dam też sobie paznokieć uciąć że część negatywnych głosów zebrał Owen u niektórych głosujących. No cóż. Nie każdy może mieć Salaha 

Zatem brązowy medal ATF'a wpada w Twoje ręce @Gregorius.

Gratulacje!

6 minut temu, ignazz napisał(a):

Środek

Że niby środek Gregoriusa to dominacja nad moim? Przecież to najmocniejszy punkt u mnie :)

23 minuty temu, agresywnychomik napisał(a):

2. @ignazz mógłby zagłosować 

Dzięki ;)

...

Krótkie podsumowanie zabawy pojawi się w głównym temacie.