Skocz do zawartości

ATF PREMIER LEAGUE - 1/2 [Braveheart22-Sylvinho.]

Braveheart22

Rekomendowane odpowiedzi

@Braveheart22

• Kevin De Bruyne
  • N'Golo Kante
  • Petr Cech (GK) 
  • Michael Owen
  • Sami Hyypia
  • Ledley King
  • Cesar Azpilicueta 
  • Roberto Firmino
  • Nolberto Solano
  • Florent Malouda
  • Gael Clichy
W dniu 31.12.2024 o 02:14, Braveheart22 napisał(a):

lineupatf.png.5d6465c53499fc7c25e8ad6d14506873.png

1. Formacja na papierze 1-4-4-2 w lekko skrzywionej w stronę diamentu formie, żeby pokazać w jakim kierunku rozkładają się akcenty w drugiej linii i uwypuklić ich największe atuty (naturalnie Kante więcej zadań defensywnych, De Bruyne większa odpowiedzialność za ofensywę) oraz rolę napastników (Firmino cofnięty, Owen wysunięty). 

2. Defensywa: Mocny trzon w postaci Cech-King+Hyypia-Kante. Tu zależało mi, żeby mając Kante jako tego defensywnego pomocnika, mieć za nim dwóch mocnych fizycznie stoperów, którzy są mocni w pojedynkach powietrznych. Jako wsparcie, bdb w defensywie Azpilicueta i Clichy, który może nie jest tak dobry w obronie 1 na 1, agresywny (w pozytywnym znaczeniu tego słowa) i fizyczny jak Azpi, ale jest bardzo, bardzo szybki, czym sporo nadrabia, również w asekuracji czy przy próbach przecinania podań przeciwnika. Do tego starałem się dobrać bardziej klasycznych skrzydłowych, którzy pracują na całej długości boiska, a nie tylko do przodu + jeden bardziej pracujący w obronie napastnik, w tym przypadku Firmino. Mogę bronić klasycznie 4-4-2, ale w razie potrzeby Firmino może spokojnie schodzić jako 5 do pomocy. Jest też w zasadzie opcja rotowania w 5-4-1, by zacieśnić obronę, kiedy zajdzie potrzeba, bo Azpi potrafił grać skrajnego stopera, a Solano zdarzyło się grywać jako prawy obrońca. Elastyczność to podstawa:). No i trzeba podkreślić jaki komfort daje swojemu zespołowi Kante, w asekuracji, w doskoku, w asekuracji, w podwajaniu, w spowalnianiu akcji i zatrzymywaniu kontrataków rywala.

2. Ofensywa: Lider i mózg ofensywy to oczywiście De Bruyne, czyli pewnie najlepszy kreator w historii tej ligi. W zasadzie z każdej pozycji na połowie przeciwnika jest w stanie wykreować szanse bramkowe swoim kolegom (szczególnie upodobał sobie półprzestrzenie). Zależało mi więc na tym, aby mu dołożyć szybkiego napastnika, który z łatwościa wychodzi na piłki prostopadłe, urywa się obrońcom i jest Owen. Jest też z lewej strony szybki Malouda, który również powinien mieć pole do popisu, jeśli chodzi o wcinanie się na wolne pole. De Bruyne ma też schodzącego Firmino do gry kombinacyjnej, a na którego grze, umięjętości utrzymania piłki czy kreowania powinni również skorzystać koledzy. Po bokach Malouda, bardziej bezpośredni, wchodzący w pojedynki, lewonożny oraz Nolberto Solano. Ten drugi, grajek, którego muszę przyznać, bardzo lubiłem. Dlaczego? Idealny przykład, że nie musisz być wcale najszybszy, przebojowy, mieć super warunków fizycznych, żeby odnieść sukces w angielskiej piłce. Przykład na to, jak ważne są "fundamentals", czyli przyjęcie piłki, podanie krótsze, dłuższe, dośrodkowanie, strzał, połączone z inteligencją w grze. To wszystko Solano miał na bardzo wysokim poziomie. Boki obrony to całkiem niezły w grze do przodu Azpi oraz Clichy, który nie ma co ukrywać, nie ma lewej nogi (przy tym dośrodkowania, strzału) na poziomie niektórych grajków z tej pozycji, ale wyróżnia go na pewno wyszkolenie techniczne i szybkość. Dzięki czemu jest w stanie fajnie przetransportować piłkę wyżej i przekazać dalej komu trzeba czy po prostu napędzić szybki atak.

3. Fit: 

- Hyypia mało zwrotny, co było jego główną wadą, natomiast tak dobrałem obronę, by to zniwelować. Po pierwsze, obok King, który był atletycznym freakiem (termin dobrze znany na forum koszykarskim xd), był szybki, zwinny, co przy takich warunkach fizycznych jest czymś unikatowym. Obaj stoperzy raczej "eleganccy" gracze, którzy też nie panikują z piłką przy nodze, ale przy tym mocni fizycznie. Azpi najbardziej agresywny z tego grona, bardzo dobry w defensywie, zarówno taktycznie, jak i 1 na 1 (dobre wsparcie dla reszty). Clichy bardzo szybki i odpowiedzialny, co pomoże w asekuracji. No i "mróweczka" Kante, grajek, który łata wszystkie dziury.

- Wyżej mamy różnorodność i uniwersalność. Na skrzydłach: szybki, bardziej przebojowy Malouda z jednej. Z drugiej Solano, który ma świetne dośrodkowanie i strzał. Może być wykorzystany szeroko czy zejść bliżej środka, by pomóc rozegrać piłkę czy pola karnego do strzału. Z przodu są: niższy, bardzo szybki, nieuchwytny Owen, który lubi też czasem pociągnąć nie tylko do piłki, ale też z piłką. Niezły technicznie, wykończenie, prawa, lewa noga, głowa (tu nie chodzi mi o wygrywanie bezpośrednich pojedynków ze stoperami, ale on świetnie potrafił urywać się obrońcom od krycia w polu karnym, co pozwalało mu właśnie strzelać też bramki głową - przy takich dogrywających jak KDB czy Solano, niezły atut). Firmino - lepsze warunki fizyczne, silny na nogach, dobra zastawka, utrzymanie piłki, powalczy w powietrzu, świetna technika, potrafi pokiwać, pokreować, pograć kombinacyjnie. Nie jest to typowy strzelec, ale ma wiele atutów, które po części przedstawiłem. Bardzo pracowity, również w fazie bronienia. Zawodnik, który czasem jest w cieniu, ale którego kibice zespołu kochają. 

- Nie ma jednowymiarowości w drugiej linii. Chodzi o to, że nie ma gracza, który jest mało przydatny w ofensywie (bo Kante też ma sporo atutów), ani gracza, który jest obciążeniem w defensywie (KDB ze swoimi możliwościami motorycznymi i charakterem ma również atuty w fazie defensywnej, w przeciwieństwie do wielu innych ofensywnych pomocników + pracowici skrzydłowi).

4. Charakter: Sporo graczy charakternych w składzie, do tego kilku naturalnych liderów, zawodników, którzy przez dłuższy czas nosili opaskę kapitana swojego zespołu (King, Hyypia, Azpilicueta, również KDB, chyba też Cech przez jakiś moment w Chelsea dostawał opaskę). Najdłuższy staż jako kapitan z moich graczy Ledley King i to on wychodzi z opaską (jednak to w zasadzie niuans). Zawodnik, który w przenośni i dosłownie zostawi zdrowie na boisku za swoja drużynę i swoich kolegów. Ogólnie zależało mi, aby skład był oparty o zawodników "zespołowych", bez łatki samolubów, ciężkich dla ducha zespołu, szatni charakterów itd. i myślę, że to się udało zrobić.

5. SFG: Solano i KDB (jeden z nich przedpole na rogach). Hyypia, King, Azpi, Firmino, Owen, Malouda wchodzą w pole karne. Kante i Clichy asekuracja.

...

ps. Na razie tyle ode mnie. Wszystkiego dobrego w nowym roku!

@Sylvinho.

• Mohamed Salah
  • Robin van Persie
  • Ricardo Carvalho 
  • Xabi Alonso
  • Ilkay Gundogan
  • Ederson (GK) 
  • Bacary Sagna
  • Leroy Sane
  • Danny Rose
  • John Stones
  • Mikel Arteta
W dniu 30.12.2024 o 19:06, Sylvinho. napisał(a):

IMG_5776.jpeg

...

Startujemy z półfinałami. Przypominając, temat służy do wrzucania opisów, wymiany zdań, przerzucania się argumentami, analiz itp. oraz do głosowania.

Format doskonale znany, klasyczny pojedynek H2H. Zwycięzca awansuje do wielkiego finału, natomiast przegrany zmierzy się w pojedynku o 3 miejsce. Głosujemy poprzez wskazanie jednej z osób (awans: nick usera). Nie ma remisów!

Czas trwania rundy: do czwartku 16.01 (nie przeciągamy!)

Zapraszam wszystkich do dyskusji. Miłej zabawy ;)

Edytowane przez Braveheart22

• matek przypiął/eła ten temat

@Braveheart22 ma świetny środek pola dobrą obronę, świetnego bramkarza ale brakuje trochę mocy w ataku 

@Sylvinho. świetny atak, mocny środek, niezła obrona i średni bramkarz - myślę że jakbyś bramkarza wziął w ostatniej rundzie a w 5 rundzie kogoś do pomocy mocniejszego niż Arteta ewentualnie lepszego obrońcę to wygrałbyś ten pojedynek a tak czekam na opisy pod matchup

Awans @Braveheart22

Gigantyczna przewaga na bramce, spora przewaga w środku pola mimo teoretycznego grania 2v3, plus wystarczająca siła ognia, żeby wykorzystać słabość drużyny spod znaku miękkiej stopy. Ogólnie, że Sylvinho przeszedł do półfinału bez zająknięcia się rywali o elektrykach w postaci Edersona czy imo wątpliwym duecie Stones-Rose jak na warunki ATF to trochę hit

7 godzin temu, P_M napisał(a):

Sylvinho pokonał w 1/4 o wiele silniejszy skład, więc awans Sylvinho;)

Że co? :)

Lepsze elementy w Twoim składzie to środek obrony i Mane, z tym że o mój duet stoperów absolutnie nie można się przyczepić. Na innych pozycjach moja przewaga (przynajmniej ze 3 sektory boiska takie widzę) bądź równowaga + brak cancerów. Najlepszy zawodnik na boisku też u mnie. 

Gdzie jest ten niby o wiele silniejszy team? Rozumiem, że ktoś może mieć trochę inne spojrzenie na pewne kwestie itd., ale szanujmy się :)

... 

Ale już zajmując się pojedynkiem z Sylwkiem, jeśli ktoś jeszcze się zastanawia nad głosem, czeka na jakieś opisy, to w dzień powinno się coś pojawić ode mnie nt. tego meczu. 

1 minutę temu, Braveheart22 napisał(a):

Lepsze elementy w Twoim składzie to środek obrony i Mane, z tym że o mój duet stoperów absolutnie nie można się przyczepić. Na innych pozycjach moja przewaga (przynajmniej ze 3 sektory boiska takie widzę) bądź równowaga + brak cancerów. Najlepszy zawodnik na boisku też u mnie. 

Oprócz de bruyne i kante i może cecha, cała reszta moich graczy byłaby tu lepsza i zrobiłaby totalną rzeźnię:) picki 5-11 u Ciebie niskiej jakości na poziom atf.

1 minutę temu, P_M napisał(a):

Oprócz de bruyne i kante i może cecha, cała reszta moich graczy byłaby tu lepsza i zrobiłaby totalną rzeźnię:) picki 5-11 u Ciebie niskiej jakości na poziom atf.

lol

Szczególnie ten Twój bust Pogba, by robił rzeźnię :P

W czym niby Cole jest lepszy od mojego napadu? 

Kanchelskis to przecież żadna rewelacja w atf. 

W czym Neville jest lepszy od Azpilicuety? Pytam o poziom umiejętności. 

Riise i Clichy zupełnie inny typ graczy, ale pewnie jeden tier ogólnie. No i nie ukrywajmy, na tej pozycji, kto nie wziął Ashley Cole'a + 2-3 innych nazwisk (w których nie ma Riise) to tu większej różnicy nie ma, no chyba że już ktoś mocno zbustuje, więc warto szukać ludzi pod fit. 

"może" Cech, dobre :D

Trochę nie czaisz bazy widzę. 

17 minut temu, Braveheart22 napisał(a):

może" Cech, dobre :D

No myślę, że do wybronienia,że Alisson nie jest gorszy od Cecha, ale jak ktoś uważa że lepszy to nie miałbym z tym problemu, choć pewnie statystycznie już nie łatwo byłoby to obronić, stąd owe "może"

A Pogba żaden bust, po prostu ma tu złą prasę, mimo, że umiejętnościami jest lepszy od wielu tu wybranych graczy.

Kanchkelskis ma 2 top sezony z 15 bramkami w Manu i Evertonie.

Azplicueta po prostu tier niżej. Ja tam Fergusonowi wierzę, że Gary'ego uważa za najlepszego right backa swojej generacji.

Tacy Firmino czy Solano nie powinni tu zostać wybrani. Są częścią twojego słabego ataku gdzie maja bardzo slabą średnią goli na mecz.

Edytowane przez P_M

4 minuty temu, P_M napisał(a):

No myślę, że do wybronienia,że Alisson nie jest gorszy od Cecha, ale jak ktoś uważa że lepszy to nie miałbym z tym problemu, choć pewnie statystycznie już nie łatwo byłoby to obronić, stąd owe "może"

Statystycznie to właśnie chyba jeszcze ciężej byłoby wybronić tę Twoją tezę niż eyetestowo. Sam cenię Alissona, ale no nie ma szans do Cecha. 

6 minut temu, P_M napisał(a):

A Pogba żaden bust, po prostu ma tu złą prasę, mimo, że umiejętnościami jest lepszy od wielu tu wybranych graczy.

Za to co w dużej części swojej kariery w man utd pokazywał na boisku to bust i cancer. 

10 minut temu, P_M napisał(a):

Azplicueta po prostu tier niżej.

Ale na jakiej podstawie? Bo ja serio nie widzę aspektu gry, w którym Neville byłby lepszy. 

14 minut temu, P_M napisał(a):

Ja tam Fergusonowi wierzę

Ale, że wiedział, co robi jak odpuszczał Pogbę to już nie wierzysz :P

15 minut temu, P_M napisał(a):

Tacy Firmino czy Solano nie powinni tu zostać wybrani.

Solano miał kilka bardzo dobrych sezonów w premier league (jakoś mu się uzbierało ponad 300 meczów i całkiem dobre liczby). Ma pewne cechy, którymi wyróżnia się nawet na poziomie atf bym powiedział, więc myślę, że ostatecznie zasłużył na miejsce. 

Tego z Firmino to szkoda komentować. Powiedz od razu, że nie oglądałeś meczów i tyle :)

Patrząc na zespół Sylvinho wymieniłbym cztery filary, na których oparty jest Jego zespół. W głównym stopniu jest to oczywiście duet Salah+RvP, na którym naturalnie skupi się największa uwaga w tym pojedynku. Zgodnie z taktyką, wspierający ich w grze kombinacyjnej Gundogan, tworząc taki trójkąt ofensywny między prawą stroną a środkiem, bliżej właśnie tej prawej połówki. Bezpośrednio na Salaha gra Clichy, wybór nieprzypadkowy właśnie pod te matchupy, gdzie przeciwnik jest bardzo szybki, bo Clichy odpowiada tym samym. Hyypia często przyklejony do RvP, a King między nimi jako spoiwo tej defensywy. Przed nimi łatający dziury Kante, który jest w stanie ogarnąć strefę środkową przed polem karnym, jak i zbiec w odpowiednim momencie bliżej flanki, by zastopować Salaha. To daje mi finalnie przewagę 4v3 w najbardziej niebezpiecznym rejonie boiska, w zasadzie bez zaburzania struktury taktycznej zespołu. Wsparte jeszcze z tyłu wyśmienitym bramkarzem. 
Tym czwartym filarem u Sylwka jest Xabi Alonso, który jako głęboko cofnięty rozgrywający jest odpowiedzialny za rozprowadzanie piłek, rozrzucanie ich szczególnie właśnie w kierunku Salaha. I przy nim duża rola takich graczy jak Firmino czy KDB, by wywierać na nim presję i nie pozwolić na swobodne granie.

Kolejna kwestia jest taka, że Sylwek ma zespół typowo ukierunkowany na granie od tyłu (od bramkarza, przez duet stoperów, po środek pola), więc spodziewam się uparcie takiego grania. Nie boimy się fragmentami wyjść wyżej do pressu, bo tył jest całkiem dobrze zabezpieczony. Przede wszystkim, szybcy Clichy i King w pobliżu Salaha. RvP miałby spore problemy w grze w powietrzu przeciwko Hyypii. Azpi spokojnie da sobie radę z Sane. Tercet Firmino+KDB+Kante w pressingu jest bardzo niebezpieczny dla grającego odważną piłkę przeciwnika i tu każdy ich odbiór może skończyć się dla niego brutalnie, szczególnie, że jest do kogo posłać szybką piłkę. 

Teraz trochę o ataku. Przede wszystkim, nie bardzo wiem, w jaki sposób przeciwnik ma tu utrudnić grę KDB. Cały środek pola to gracze, którzy zdecydowanie lepiej czują się w grze z piłką przy nodze niż w bronieniu (oczywiście nie mówię, że są jacyś słabi w obronie, ale mają zdecydowanie więcej atutów, kiedy mają piłkę po prostu). Ok, Arteta nawet nieźle łatał grę, ale i tak nie jest to ten poziom. Nie ma przypadku, że Benitez ściągnął do Liverpoolu grajka od czarnej roboty w postaci Mascherano, by grał obok Alonso, a tutaj kogoś takiego nie widzę. W dodatku brak w tym środku dynamiki i tu Belg będzie zdecydowanie dominował nad przeciwnikiem, a to powinno zrobić fajną przewagę w tercji ofensywnej. 

Ruchliwy Firmino ma utrzymywać piłkę z przodu, szukać sobie wolnych przestrzeni, schodzić do gry kombinacyjnej, wyciągać tym samym jednego ze stoperów, co daje mi wtedy Owena w sytuacji 1 na 1, a przy umiejętności podań prostopadłych KDB, dośrodkowań z głębi Solano, jest to sytuacja bardzo dla mnie korzystna.

Uniwersalność moich zawodników w ofensywie pozwala fajnie rotować. KDB lubi często zejść do boku, szczególnie do prawej strony, Solano może zarówno rozszerzać grę, jak i, kiedy trzeba, schodzić do środka. Na pewno będę chciał wprowadzić trochę zamieszania w tej steefie, gdzie jest Rose. Natomiast Owen częściej szukający swojego miejsca w pobliżu Stonesa, który lekko mówiąc, w grze obronnej ma spore problemy i może mieć problem z upilnowaniem Owena.

Podsumowując, jestem zdania, że dobrze matchupuje się w tym pojedynku. Oczywiście, czeka mnie sporo roboty przeciwko ofensywnemu duetowi Sylvinho, ale jak przedstawiłem wyżej, mam całkiem dobrze przygotowany na to zespół. W dodatku, mam wsparcie w bramce na poziomie, o którym Sylwek może tylko pomarzyć. A w jego grze defensywnej jest na tyle luk, bym mógł to skrzętnie wykorzystać i to na różne sposoby (czy w fazach przejściowych po odbiorze, czy w bardziej kombinacyjnej grze, czy szukając podań prostopadłych, dośrodkowań).

@julekstep @Pablo81 @Gregorius @matek pamiętamy o głosowaniu! 

Albo nie. @Gregorius i @matek nie głosujcie w tej parze. Wiem, że to zabawa, ale idąc z duchem fair-play, żeby nie było możliwości "wybierania" sobie potencjalnego rywala w finale. Tak samo ja i Sylwek nie zagłosujemy w Waszej parze.

Zatem, bez Waszych głosów nie ma już możliwości zwrotu akcji w tym półfinale. Tym samym @Sylvinho. melduje się w wielkim finale.

Gratulacje! 

Od siebie, pragnę podziękować za głosy przez te trzy rundy i do zobaczenia w meczu o 3 miejsce. 

Edytowane przez Braveheart22